A Lego legnagyobb bukásai

A Lego egy nagyon ügyes, tradícionális és innovatív játékgyártó. Az évtizedek során számos remek témát, készletet és technikai megoldást is kitaláltak, amelyek megannyi gyűjtőt és Lego kedvelő gyermeket boldoggá tettek. Viszont az innováció és az ötletelés sajnos nem mindig lesz sikeres a gyakorlatban, így a Lego is – ahogyan minden más játékgyártó – elkövetett a hosszú évek alatt jó néhány baklövést is.

galidor.jpg

A mai cikkben a Legnagyobb Lego buktákat fogom számba venni. Nem lesznek sorrendben, mert sajnos a bukások mértékéről kevés információ szokott nyilvános lenni. Azt is tisztáznunk kell, hogy mit értünk bukáson…elsődlegesen anyagi bukást….és fokozott népszerűtlenséget. Elég sok olyan téma van, aminek a megítélése manapság nem túl jó, de ugyanakkor mégis kifizetődő volt a gyártásuk annak idején, ezek nem szerepelnek ezen a listán. Továbbá attól, hogy valami nem teljesített jól, még lehetett remek készlet vagy ötlet, hiszen az hogy mi lesz sikeres és mi nem az a piactól és a vásárló közönség pillanatnyi preferenciáitól is függ. Úgyhogy a felsorolásban azok a Lego dolgok lesznek, amelyek pénzügyileg nem váltották be a hozzájuk fűződő reményeket és/vagy a fogadtatásuk is nagyon negatív volt.

leo_prince_of_persia_battle_of_almut_2.jpg

Igyekeztem a legtipikusabb bukási formákból válogatni, tehát az egyes pontok kvázi típushibákat testesítenek meg.  Nem fért fel a tízes listára a Prince of Persia, az Aqua Riders, a Spongebob és a Lone Ranger témakör, de ezek problémáinak egy részét, a listán szereplő témák bukása is megtestesíti.  

 spo.jpg

Jack Stone - Újítások rosszkor, rosszul és drágán

Rögtön kezdjük egy kemény ponttal. A Lego legsötétebb időszakában 2001-ben született a téma, amellyel a Town Jr. témájú  készleteket igyekeztek leváltani. Mindent bedobtak a téma sikere érdekében. Videókazettáktól kezdve a fogkeféken át mindenféle kapcsolódó terméket készítettek és egy új típusú minifigurát is bevezettek. Maguk a készletek City jellegűek voltak és nagyon kevés elemből álltak, ezért elsősorban a főhősnek, Jack Stone-nak és az ő történetének kellett volna eladnia a készleteket. Bár manapság eléggé közutálat lengi körül ezt a témát, de azt tudni kell, hogy az első évben még tűrhetően teljesített a téma. Volt érdeklődés rá, de a második évtől kezdve nagyon beszakadt a téma értékesítése. A második évben ráadásul sokkal több ilyen cuccot adtak ki és ezeket egyre kevésbé, egyre nehezebben tudták eladni. Mivel főleg a kapcsolódó termékek gyártása ráfizetéses volt és a készletek is borzalmasan teljesítettek ezért 2002 végén törölték a témát. Ennek ellenére még 2003-ban a boltok polcaira kerültek a korábban már legyártott játékok. Ez volt az egyik téma, ami konkrétan és tevőlegesen hozzájárult ahhoz, hogy a Lego majdnem csődbe ment a 2000-es évek elején.

jack1.jpg

jack2.jpg

jack3.jpg

jack4.jpg

Ben 10 Alien Force – A gyors bukás

A Ben 10 témát 2010-ben vezette be a Lego a népszerű Cartoon Network rajzfilm nyomán. Ez volt az a téma, amit a bemutatást követő hatodik hónapban töröltek a rendkívül negatív fogadtatás miatt. Hat bionicle jellegű építhető figurát adtak ki, de a rendkívül egyszerű felépítés (15-20 elemből állnak) és a túlárazottság miatt a kutyának sem kellettek. Ezen kívül még három úgynevezett combiner készletet adtak ki, ami – a Transformerstől lopott ötlet alapján- azt jelentette, hogy 3 kisebb figurát lehetett összeépíteni egy nagyobbá. Ez az ötlet még nem is lett volna rossz. Ekkoriban fejezték be a Bionicle-t is és sokan úgy gondolták, hogy majd ez a sorozat lesz az utódja, de végül csalódniuk kellett. Ráadásul maga a rajzfilmsorozat sem volt annyira népszerű, mint a korábbi „sima” Ben 10, úgyhogy ez sem segítette az eladásokat.  Az egyik leggyorsabban megbukó Lego téma volt a Lego történelmében.

ben10_1.jpg

ben10_2.jpg

ben10_3.jpg

Fusion – A kiforratlan ötlet

2014 ben a Lego bemutatott egy elég érdekes, ám jobban belegondolva meglehetősen kiforratlan ötleten alapuló új témát. Ez volt a Fusion, aminél az összeépített Lego készlet és egy program / app összefüggtek egymással. Az összeépített készleteket fel lehetett használni az applikáció Lego világában. Ez volt a második ilyen jellegű próbálkozása a Lego-nak és nem is lett volna ezzel semmi baj, hiszen az alapötlet jó, de ehhez azért megfelelő készletekre is szükség van. Na, itt hibázott a Fusion… a négy kiadott készlet négy korábbi sikeres témán alapult (City, Castle, Friends, Race), ám az alacsony darabszám és a felhasznált elemek miatt totál fapados hatást keltettek. Értem én, hogy nagyszerűen néz ki egy vár a virtuális világban, de ha maga a készlet mindössze 200 alapkockát tartalmaz, az nem igazán nyújt sem kihívást, sem építési élményt. A vásárlók nem is igazán értették, hogy mire jó ez a dolog, úgyhogy erősen elkerülték. Ezen kívül a készletek fele még minifigurát sem tartalmazott. A Fusion eleve csak Amerikában volt elérhető, így anyagilag nem volt akkora bukás, de mindenképpen erősen mínuszos lett a mérlege.

fusion1.jpg

fusion2.jpg

fusion3.jpg

fusion4.jpg

Technic Fiber Optic Multi Set – Amikor az alkatrész drágább, mint maga a készlet

A 90-es évek közepétől egyre bonyolultabb és egyre modernebb Technic készletek jelentek meg a Lego palettáján. Egyre összetettebb technikai megoldásokat alkalmaztak, ami ugyan sokszor jót tett a készletnek, ám nem tett mindig jót a Lego pénztárcájának. A 96-os Fiber Optic Multi szettekben olyan száloptikás átlátszó csöves alkatrészek voltak, amelyek áram alatt led-szerűen világítottak. Ez egy remek funkció és remek készletek voltak ezek, de ez a technika akkor még nem volt annyira olcsó, mint manapság. Az ilyen alkatrészek előállítási költségei sokkal magasabbak lettek, mint ahogy tervezték…. annyival többe kerültek, hogy állítólag drágább volt ezen alkatrészek előállítása, mint amennyiért az egész készletet el lehetett adni., úgyhogy jócskán veszteséges volt az egész kísérlet. Hamar el is felejtették.

fiber1.jpg

fiber2.jpg

fiber3.jpg

 

Primo – Egy nehéz korcsoport

A Lego korábban a Baby nevű termékvonallal próbálta lefogni a 0 és 3 év közöttiek korcsoportját. Ezt a témát váltották le a Primo vonallal 1995-ben. Ebben a vonalban teljesen egyedi és amúgy egész aranyos cuccokat kínáltak azoknak a gyerekeknek, akik még túl kicsik voltak a normál Duplo-hoz. A gond csak az volt, hogy ezek a cuccok nem voltak kompatibilisek sem a Duplo sem a System készletekkel, tehát amint kinőtte a gyermek, nem lehetett vele túl sok mindent kezdeni. Ebben a piaci szegmensben ráadásul igen erős piaci szereplőkkel kellett megküzdenie a játéknak (pl. Fisher-Price), úgyhogy nem sikerült kifejezetten betörnie a köztudatba. Kifejezetten népszerűtlen játékvonal volt. Viszont próbálkoztak vele derekasan, egészen 1999-ig hajtották a vonalat, majd visszaváltottak a Baby megnevezésre, de ez sem segített. Végül 2005-ben teljesen megszüntették ezt a termékcsoportot, mert a 90-es évek közepétől kezdve, folyamatosan veszteséget termelt.  

primo4.jpg

primo1.jpg

primo2.jpg

primo3.jpg

Avatar – The Last Airbender – Egy gyenge kísérlet

A Lego 2006-ban együttműködésbe kezdett a Nickelodeon TV csatornával, hogy a csatorna népszerű sorozataiból Lego készletek készülhessenek. A Lego viszont nem igazán tudta belőni, hogy melyik sorozatos téma lehetne igazán sikeres, ezért egy időben, kísérleti jelleggel több Nickelodeon-os témát is elindítottak. Az egyes témákban csak kevés készletet dobtak a piacra, hogy megnézzék, melyik lehet az életképes. Nos…igazából egyik próbálkozás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a Spongyabob és később a Tini Nindzsa teknőcök azért el evickélt egy darabig. Az Avatar az utolsó léghajlító című animációs sorozatból készült téma viszont villámgyorsan megbukott. Mindössze kettő ilyen készlet került kiadásra és ezzel ez lett a legkisebb Lego téma, ami valaha napvilágot látott. Mondhatnánk, hogy oké….kísérleteztek és nem jött be…a kutyának nem kellett az Avatar ezért a Spongyabobot választották és kész. A dologhoz az is hozzájárult, hogy az animációs sorozat is lecsengőben volt már, amikor ezek a poltok polcaira kerültek. Egyébként csak Amerikában forgalmazták őket. Na de a sikertelenségen túl még az is elmondható erről a két készletről, hogy atom igénytelen rondák is (legalábbis szerintem).

avatar1.jpg

avatar2.jpg

avatar3.jpg

avatar4.JPG

Speed Racer – Rossz filmhez, gyenge készletek

Az mindig kétesélyes, ha egy filmhez készül Lego készlet. Benne van a pakliban, hogy a film sikeres lesz, de a Lego készletek nem illenek annyira hozzá, ezért nem fogy jól a játék…erre is lehet példát mondani. A másik rossz eset viszont az, amikor az annyira nem rossz Lego készletek azért savanyodnak meg a polcokon, mert a film amihez készültek katasztrofálisan szerepelt. Ha ez a két eset egyszerre jelentkezik, tehát a film is rossz és a Lego készletek sem kiemelkedőek….na abból jó kis bukta lehet. Erre az utóbbira kiemelkedően jó példa a Speed Racer, de több más esélyes is kopogtatott a listám ajtaján. A téma a Racers sorozat altémájaként jelent meg és a Wachovski testvérek által készített versenyautós film alapján készült (ami pedig egy anime alapján készült). A Lego mindössze négy ilyen készletet adott ki, de egyrészt nem is sikerültek túl jól, másrészt a film jókora buktája (120 millióra 93at hozott vissza) és negatív visszhangja is jócskán rányomta a bélyegét az ilyen témájú Lego készletek keresletére is.

speed1.jpg

speed2.jpg

speed3.png

Znap – A  sikertelen másolat

Minden olyan játékgyártónál, akik egy tipikus termékkel futottak be, eljön az a pillanat, amikor megpróbálnak több lábra állni. A Lego ezt sokszor, sokféleképpen megpróbálta, de gyakorlatilag mindig beletört a bicskája. 1998-99 –ben a Lego megpróbált borsot törni a kor egy másik sikeres építőjátékának a K-Nex-nek az orra alá. A K-Nex felfutóban volt a Lego-nak pedig kezdtek problémái lenni, így azt gondolták, hogy piacot vehetnek el a K-NEX-től, ha egy teljesen hasonló jellegű építőjátékkal jelentkeznek ők is. Nos, ez nem jött be. Az elemek rugalmasabb, de erős műanyagból voltak és konkrét dolgokat lehetett belőlük megépíteni, de a készletek egyáltalán nem néztek ki jól. Sematikusak voltak és egyáltalán nem voltak méltóak a Lego márkanévre. Két éven keresztül összesen húsz ilyen készletet adtak ki, de a Lego már az első év végén belátta, hogy nem sikerült ez a történet. A készletek a végén már annyira nem fogytak, hogy az eredeti ár 10%-áért kellett megszabadulni tőlük.

znap1.jpg

znap2.jpg

znap3.jpg

znap4.jpg

Scala – A bukott Lego Barbie

A Lego Scala szerintem a legelfuseráltabb ötlet volt a teljes Lego történelemben. Minden eddigi pontot meg lehetne védeni valamivel, ám azt hogy mégis miért volt jó ötlet a Lego-nak, ami a világ legnagyobb és legjobb építőjáték gyártója, belépnie egy olyan piacra, ami teljesen idegen tőle és full telített…azt nem tudom megmagyarázni. 1979-ben jelent meg először Scala cucc, ami ekkor még speciális Lego elemekből összeállítható ékszereket jelentett, amellyel a kislányokat igyekeztek megcélozni. A dolog nem jött be és a feledés homályába is veszett. Ám 1997-ben a dolgot felélesztették és átalakították. Az új Scala vonal barbie jellegű babákat jelentett, amelyek mellé néhány Lego elemből összeállítható kiegészítőt, és ruhákat adtak. A kiegészítők többsége viszont nem volt kompatibilis a normál Lego kockákkal. Az én megítélésem szerint ezek a babák nem voltak se jobbak se rosszabbak, mint a kor babái (bár némely figura feje elég nyomorék) viszont óriási hiba volt az, hogy egy ennyire telített és idegen területen próbálkozott meg a Lego több lábra állni. A Barbie, a Sindy, a Disney cuccok, a My Little Pony és a millió más kislányokat megcélzó játék mellett ugyanis a Scala senkinek sem kellett. Folyamatosan veszteséget termelt, ám a Lego vezetésének hibás döntése miatt (hogy más játék szegmensekben is jelen kell lenni) a témát egészen 2001-ig nem törölték. Ez is hozzájárult a Lego majdnem-csődjéhez.

 

scala1.jpg

scala2.jpg

scala3.jpg

scala4.jpg

Galidor - A rémes Lego akciófigura

No, ez az a téma, ami szinte minden a rossz Lego témákat vagy a legrosszabb Lego ötleteket érintő szavazáson magasan győzni szokott. A Galidor alapvetően egy akció figura volt, egy akció figura vonal, ami ugye nagyon idegen volt a Lego számára. Viszont ebben a szegmensben is megpróbálták megvetni a lábukat 2002-ben. A Galidor egy ifjúsági Sci-fi tv sorozaton alapult, amelyet a Fox Kids-en vetítettek. A játékok gyakorlatilag nagyméretű akció figurák voltak, amelyeknek cserélhetőek voltak a végtagjai és mindezt egy nagyon lebutított Bionicle módon kell elképzelni. Ebben a vonalban minden hibát elkövettek, amelyet csak el lehetett. A termék megjelenése nagyon idegen volt a Lego-tól, az egyes elemek előállítása is nagyon drága volt, az elemei nem voltak kompatibilisek a többi Lego készlettel ezen kívül a termékvonal reklámkampánya sem sikerült túl jól. Mindezek tetejébe a címadó sorozat sem volt egy átütő siker.  Tényleg….ezt a témát minden sújtotta, ami csak elképzelhető. 17 ilyen készletet adtak ki, illetve még 2-t erősen limitálva, de a végén volt olyan megtervezett termék, amit még a kiadás előtt töröltek.  A fiaskó nagyon sokba került a Lego-nak, így a Galidor sikertelensége is erősen hozzájárult ahhoz, hogy 2004-ben új vezetés került a Lego élére.

galid4.jpg

gal3.jpg

gal2.jpg

gal1.jpg

Akárhogyanis.... ahogy minden cégnek, úgy a játékgyártóknak is vannak sikertelen produktumaik, bukott elképzeléseik. Összességében azért Lego, a fentiek ellenére is egy innovatív és sikeres játékgyártó, akik persze néha követtek el hibákat. Egyedül akkor sejlett fel a cég számára a vég lehetősége, amikor görcsösen több lábra akartak állni és meg akartak változni. Amint visszataláltak ahhoz az úthoz, amihez értenek és ami miatt szeretik a termékeiket az emberek, onnantól a cég helyzete is rendeződött. De minden téma nem sülhet el jól.....

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7813908728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2018.05.12. 08:15:12

Nagyon jó cikk lett!
A Jack Stone kicsit olyan, mint most a 4+os készletek, leszámítva persze az új fajta minifigurát (amit nem nagyon értek, hogy minek kellett...).
A Ben10 nekem nem tűnik sem jobbnak, sem rosszabbak, mint a Bionicle (amit én nem kedvelek). Nyilván a túlárazottság, meg az "anyasorozat" relatív sikertelensége buktatta meg, de szerintem lehetett volna akár sikeres is, ha a rajzfilm is az.
A Fusion szerintem alapvetően tök jó ötlet, de kezdeni kellett volna vele valamit azon kívül, hogy lehet nézegetni... Meg mondjuk normálisabb készletek is lehettek volna. Bár én azt sem értem, hogy ehhez minek kell speciális készlet.
A fényszálas Technicre én nem is emlékszem. Amúgy ez is jó ötlet, anno én is hiányoltam a fényeket a készletekből, úgyhogy feltuningoltam ledekkel (volt amelyik jól belepasszolt a "technik-lyukba" :)).
Primo is jó, csak tényleg telített piacra akartak belépni egy drága termékkel. Nem csodaálom, hogy a vásárlók inkább olcsóbb alternatívát kerestek.
Avatart nem értem. Az egy színvonalas, sikeres sorozat volt, hogy tudták ennyire elcseszni a legósítást? Az a hajó olyan ocsmány, mintha valami ócska, kínai legóutánzat lenne...
A Speed racer meg szinte ugyan az, mint a mostani autós készletek. Akkor nem működött, most igen. Miért? A film ennyire hatott rá? De a mostanihoz még film sincs...
Znap, Scala, Galidor egyszerűen nem Lego...
Összességében jól jártam, hogy a 2000-es évek eleje nekem kimaradt :).

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.12. 20:41:07

@_z_: Köszi :) Hát kb mindennel egyetértek. A speed racernél valszeg a film húzta le.

Anak 2018.05.12. 22:29:16

Hát ez tök jó cikk volt. Én még szívesen olvasnék azokról a témakörökről, amit csak érintőlegesen megemlítettél: Prince of Persia, Nickelodeon LEGO-k.

Vesszek meg, de nekem az Avatar hajó tetszik. Jó, a közepére az emeletes ház túlzás, de könnyűszerrel átalakítható normális felépítménnyé.

Én még PRIMO készletet is vettem valamikor a 90-es évek végén egy nagyon kisfiúnak.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.12. 23:03:29

@Anak: A primo meg a scala tipikusan olyan volt hogy nem volt rossz csak nem volt közönsége.

Lehet h majd irok a nickelodonosokról ha túlestem a kötelező témákon (Western, space stb)

Nussy93 2018.05.13. 06:47:14

a kétezres évek elején volt Scalám, igaz, akkoriban 8-9 éves voltam és elég crafty csaj, de imádtam. az egyetlenegy, gyerekként is észrevehető hibája a többi LEGO-val való inkompatibilitása volt, amiből pedig szintén szép számban volt otthon. de ettől függetlenül tényleg nagyon szerettem: volt lovardám, meg házam állatokkal és a kedvencem a fagylaltbolt volt, napernyőkkel és műanyag fagylaltgombócokkal.
összefoglalva: a Scala vonalnak én voltam a célközönsége és nálam betalált :D

napirambo 2018.05.13. 07:03:42

Jó cikk. Az elején rá kellett hangolódnom a sok témá-ra, utána már nem zavart.

mt-03 2018.05.13. 07:31:25

bakker 35 xor szerepel a tema szo, borzalom olvasni. ird meg a postot, ne publikald, aludj ra egyet es masnap kivulallo szemmel olvasd at. sokat segit, ez igy egyszeruen elvezhetetlen.

warzone 2018.05.13. 08:55:27

Amíg ezt nem írtad én észre se vettem:)

nehéz kezdet 2018.05.13. 09:49:50

Primo a magam módján az egyik legjobb gyerekjáték volt, a lányom nagy készletét azóta a negyedik gyerek gyűri, elpusztíthatatlan. Mosogatógépben mosható, nagyon stabil darabok.

Klaric 2018.05.13. 09:50:36

Kívülről messziről nézve a LEGO-t is elérte a '90-es évek vége felé a hozzá NEM értésről tanúskodó, feltöltjük a vezetést "managerekkel", mert biztos értenek hozzá, azért végeztek "manager" iskolát... JA, büfé-ruhatár szakon. Aztán ezek az emberkék, hogy bizonyítsák "vezetői képességeiket" mindenféle agyament ötleteket toltak át a cégen, miközben a lesz@rták a "régi motorosok" érveit. Mert ők "jobban értenek hozzá".

Amikor meg jött a bukta, erőltették tovább, mert ha beismerik a hibát, akkor kiderül, hogy áramot kéne vezetniük, nem osztályokat/embereket.

Így meg majdnem a céget buktatták be.

Hála az égnek a tulaj az utolsó pillanatban "felébredt" és lapátra tette az egész bandát. Ennek lett az eredménye a vezetőség csere és le merném fogadni, hogy házon belülről szedték össze az új gárdát, max 1-2 külső, válságkezelésben jártas emberkével, akiknek viszont az előző fiaskóból tanulva az összes döntését alulról és felülről is mikrószkóppal vizsgálva engedték át...

De hány multicégnél van ilyen... Te jó isten... Mikor fogják már fel az emberek, hogy nem a papír számít, hanem a valódi szakértelem. Felvenni az emberkét, megbízni a végzettségének megfelelő projekttel és ha 6 hónapon belül nem teljesít, kivágni. Akkor is ha nem tud valamit és nem kérdez("sunnyog" a "hozzánemértésről")*, meg akkor is, ha csak a saját feje után hajlandó menni (mert akkor az egójától nem fogja belátni azt sem, ha hibázik...), mert akkor előbb-utóbb több kárt csinál, mint hasznot. Minél magasabb beosztásban van, annál veszélyesebb az ilyen.

Már csak akkor van baj, ha a felső vezetés is inkompetens, ezért nem képes a körmére nézni a "managernek". De ilyenkor meg a kapitalizmus törvényei intézkednek. Megy a cég a süllyesztőbe.

*Ha kérdez, akkor tisztában van vele, hogy nem ért (még) hozzá, ezért segítséget kér olyanoktól, akik értik a szakmát. Ergó, van önkritikája, tud csapatban dolgozni, nem fél másokra támaszkodni. Csak ezt csinálja nyíltan, ne fű alatt! Mert az egyrészt visszataszító, másrészt vissza fog nyalni a fagyi, ha más tollával ékeskedve tör előre.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:19:38

@Nussy93: Eheh hát igen :) Nem arról van szó amúgy hogy most jó volt-e vagy sem a dolog, vagy hogy tetszett-e az embereknek...nem érte meg sajnos a gyártásuk, bukás volt. ÉS szerintem az ötlet is hülyeség volt, hogy valami olyat gyártsanak, amibe egyrészt rengeteg pénzt kell fektetni, másrészt ahol olyan erős cégek fogják le a piacot mint a Mattel és a Hasbro

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:21:09

@mt-03: Kösz az észrevételt, de én is tudom. A Lego téma kifejezést nehéz helyettesíteni, mert ez egy meghatározott dolgot jelent, nem ugyanazt, mint mondjuk a témakör szó.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:23:01

@napirambo: Sajnos nem nagyon lehet helyettesíteni a "Lego téma" kifejezést. Sajnos vannak olyan fogalmak, amelyek egy meghatározott dolgot jelentenek és nem nagyon van helyettesítő szó. Más cikkeimben a Toyline/játékvonal kifejezés szokott túl gyakran szerepelni.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:24:25

@nehéz kezdet: Abszolút. A Primo teljesen jó termék, csak nem ért meg gyártani. A felsorolásban van 1-2 cucc, ami teljesen rendben van, ez csak a bukásukról szól. De a primo nem azért bukott meg, mert rossz volt.

trhd 2018.05.13. 10:31:02

Nekem a LEGO még mindig a klasszikus 80-as, illetve 90-es évek elején piacon lévő legfontosabb szériákat jelenti, City, Space, Technics, illetve a középkori vonal. Ezekből gyerekként rengeteg kis és nagy dobozt vettek meg nekem a szüleim és még ma is meg vannak, s most már gyűjtőként játszom vele 40-es fejjel :). Nincs is jobb dolog, mint egy hétvégén ismét összeállítani a klasszikus lakóházakat, felépíteni ismét a repülőteret, vagy a holdbázist, amolyan sim city-s hangulattal, de kézzel foghatóan :). Ráadásul ezek a régi készletek már komoly vagyont is érnek, nézegetem a csere-bere oldalakat is, komoly összegeket is elkérnek egy-egy jó állapotban lévő készletért.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:35:01

@trhd: Akkor neked ajánlom a Lego Castle története 1-2-3 cimű és a Lego pirates története 1-2 című cikkeimet :)

gabardin 2018.05.13. 10:36:38

A Primo-t szerettük, de tényleg nem volt olcsó

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 10:42:31

@Klaric: Sokkal bonyolultabb volt a dolog annál, mint amit leírtál. Ez is benne volt, de nem csak emiatt álltak szarul. Egyébként a tulajdonos volt épp az a vezető (merthogy a Lego családi irányítás alatt állt 2004-ig és ugye még most megint) aki belátta, hogy elcseszte és kell egy új ember az élre...és hátralépett. Ezt a vezetők többsége nem tudná megtenni. De abban igazad van hogy a korábban leigazolt alelnök lett az új vezér.

Na de a Lego nemcsak a saját rossz döntései miatt volt ám bajban. A további okok a következőek voltak:

A klasszikus Lego témák kezdtek egyre kevésbé jól teljesíteni, emiatt folyamatosan modernizálni próbálták őket, ami nem mindig sült el jól.

Az új bevezetett témák nem mindegyike volt kifizetődő pénzügyi szempontból
Ugyan a 90-es évek közepéig ugrásszerű növekedés volt tapasztalható a bevételek területén, ám azok hektikusan, csak az év bizonyos részeiben jelentkeztek. Nem volt a cég bevétele folyamatos és kiegyensúlyozott. De ennek ellenére azért egyetlen európai cégként bekerültek a világ tíz legnagyobb játékgyártója közé

A Lego számtalan kiegészítő terméket is gyártott, ruhákat, órákat és egyéb játékokat (társasok, Galidor, Jack Stone) és ezek nagyon nem teljesítettek jól. Mindent maguk gyártottak és nem csak a „nevet adták el”, emiatt ez folyamatosan emelkedő veszteségeket eredményezett a magas gyártási és marketing költségek miatt.

A Lego gyártás még mindig Dániában folyt. A precíz, jó minőségű játékok gyártása magas költséggel járt és a munkaerő is drága volt Dániában. Emiatt folyamatosan hátrányban voltak a Kínában gyártó versenytársakhoz képest. Csak a 2000-es évek közepétől kezdték a gyártást olyan helyekre vinni, ahol olcsóbb a munkaerő.
Egyre több olyan speciális elemet gyártottak, amelyet csak 1-1 készletben használtak fel. Ez is növelte a gyártási költségeket.

A Lego-nak rengeteg, mintegy 7750 alkalmazottja volt, ami ugyan manapság a duplája, de ez akkor nagyon soknak számított. Ráadásul ezek többsége Dániában dolgozott, jó magas fizetéssel. (ma úgy a duplája, hogy a nagy részük Magyarországon, Kínában Csehországban, Mexikóban és egyéb helyeken dolgozik)

A Lego folyamatosan próbált lépést tartani a gyerekek változó igényeivel. Ám nem vonhatták ki teljesen magukat az általános trendek alól amelyek az egész játékipart sújtották. Ugyanis a videójátékok már a 80-as évek közepétől kezdve egyre nagyobb szeletet hasítottak ki a hagyományos játékok tortájából. Ez a trend a 90-es évek közepén-végén már nagyon erősen jelentkezett és szinte minden játékgyártó érezte a hatását.

A Lego-nak voltak elvei, amelyek bizonyos szempontból hátráltatták a fejlődésben. Például, hogy nem csináltak tankokat és egyéb kifejezetten harci jellegű játékokat. A 90-es években az ilyen jellegű játékok nagyon népszerűek voltak, ezért a Lego sokszor jámbornak ható készletei nem mindig tűntek érdekesnek a kor gyermekei számára.

A Lego a 90-es évek végén még egyáltalán nem volt az a menő, kult játék, ami manapság. Mondhatjuk azt is, hogy szinte csak egy klasszikus játék volt a sok közül. Akkoriban már egy kicsit régiesnek is tűnt annak ellenére, hogy a Lego folyamatosan próbált a témáival lépést tartani a trendekkel. A kult státuszba emelkedéshez viszont a filmekhez/sorozatokhoz készített készletek később nagyon sokat hozzátettek. Ezek viszont csak a 90-es évek legvégén kezdtek megjelenni és igazán csak olyan 2003-tól éreztették a hatásukat.

pizo 2018.05.13. 11:01:06

@Klaric: "Már csak akkor van baj, ha a felső vezetés is inkompetens, ezért nem képes a körmére nézni a "managernek". De ilyenkor meg a kapitalizmus törvényei intézkednek. Megy a cég a süllyesztőbe."

Sajnos nem mindig... amúgy igazad van, főleg a managerekkel kapcsolatban.

Zoli

pizo 2018.05.13. 11:06:42

@Anak: Avatar hajóból jó kis partraszálló rohamcsónakot/hajót lehet építeni :) (nem vagyok különben militáns). Az LCVP rohamcsónaknak ideális alapja lenne:

monty.blog.hu/2013/07/17/makett_lcvp_rohamcsonak

lego.brickinstructions.com/lego_instructions/set/3829/fire_nation_ship

Zoli

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 12:07:01

@pizo: Annak abszolút jó lenne bár kissé drága :D

Beer Monster 2018.05.13. 14:49:02

Bizonyára mindenki más rajtam kívül Lego-újításügyi szakértő, ám én egy árva szót se értettem. Pedig én is Lego-n nőttem fel negyven éve.

Beer Monster 2018.05.13. 14:50:49

(Pontosabban a Baby-szériánál felfogtam, hogy miről beszélnek....)
Csak az én hibám lehet, mert a cikkben minden kiválóan el van magyarázva.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 16:32:19

@Beer Monster: Ezt tényleg sajnálattal olvasom. Igyekszem úgy írni hogy le legyen totál szakbarbár a megfogalmazás :S De ha ha van olyan konkrétan ami érdekel és nem érted én szivesen megpróbálom elmagyarázni

_z_ 2018.05.13. 21:30:50

@Anak: szerintem rettenet az a hajo... Az a hatalmas, sima, szurke, "esemenytelen" oldalfal, meg az a tulegyszerusitett torony (miert nem jutott bele valami normalis ablak?) teljesen elrontja az egeszet. Olyan, mintha nyitni akartak volna kina fele, es megbiztak volna valami kinai tervezocsapatot, hogy az ottani izlesre szabjon valamit (meg a tema is kicsit tavol-keleties). Az nekem nem mentseg, hogy jot lehetne epiteni belole, mert akkor nem egy keszletet ertekelnek, hanem egy zacskonyi elemet.

_z_ 2018.05.13. 21:33:03

@Tota12: Es raadasul gyakorlatilag meg legoval sem kompatibilis...

_z_ 2018.05.13. 21:36:44

Es gratula cimlaphoz

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 21:54:26

@_z_: Azért keleties mert a rajzfilm is az volt ami alapján készült .) De amugy teljesen igazad van.

Köszi :) Ez a cikk lett az eddigi legsikereresebb, legolvasottabb írásom ennek köszönhetően. Letaszította a trónról a karácsonyi játékokról szóló évről-évre áttekintésemet.

Void Bunkoid 2018.05.13. 23:00:21

@Tota12: meglepő, de nekem is kb a Primo meg a Scala volt a legmegkapóbb, leg-"egyéniségebb" cucc az összes bukott közül, az előbbi egyenesen piszokbájos, simán a s*ggem vertem volna a földhöz kisbabaként, ha ilyenem lett volna.

Sajnos mint írtad, ezen a két területen a Lego kezdőként indult egy már tápos-doppingos veterán konkurens cégekkel teli piacra szerencsét próbálni, hát nem jött be. Pedig tök aranyosak a készletek, még a Scala cuccok is.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.13. 23:10:38

@Void Bunkoid: A primo szerintem is aranyos a Scala...hááát az véleményes :) De fiu vagyok uh nehéz megítélnem

_z_ 2018.05.14. 07:52:41

@Tota12: Tudom, neztem en is hebe-hoba a rajzfilmet. En most a temat, nem a Lego-temara ertettem, hanem a kiindulo temara :).

Beer Monster 2018.05.14. 14:13:28

@Tota12: Mint mondtam, semmit se értettem, így meg nem kérdez rá az ember.
Nincs ilyen elvárás, hogy közérthető legyen, legfeljebb derüljön ki, hogy szar vagy szakbarbár, akkor nem küzd az ember hiába.

Szativolution 2018.05.14. 15:07:03

Nagyon frankó kis összeállítás lett. Örülök, hogy rátaláltam az oldalra, jó látni, hogy van még pár "örök-gyerek" :)

Az írások hatására elkezdtem utánanyomozni a régi nagy kedvenceimnek és nagy nehezen lett meg a Lego Slizer és RoboRider széria. Nem mondanám jó szetteknek őket, de tizenévesen meg voltam értük őrülve. Ezekről, vagy a Bionicle-ről nem tervezel összefoglalót?

Hajrá a továbbiakban is!

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.14. 15:11:16

@Szativolution: Köszönöm szépen :) Bionicle ről lesz majd cikk és videó is. A többiről is elképzelhető hogy majd egyszer irok. Most a következő Lego történeti írásom majd a Space témából lesz

Wyx23 2018.10.01. 06:18:55

Ahhoz képest, hogy a Galidor mekkora katasztrófa volt, kissé meglepő, hogy a Lego néha-néha éppúgy visszautalgat rá, mint a kedveltebb klasszikus szériáira. Pár Galidoros utalást például elrejtettek az egyik nagyobb Ninjago készletben, és az idei április 1-i tréfájuk is hozzá kötődött, egész pontosan legyártottak egy spéci Galidor figurát a modern CCBS építési stílusban, amit aztán a Twitteren mutogattak.
Azt veszem észre, hogy az utóbbi egy-két évben valamiért új érdeklődés alakult ki a Galidor iránt. Persze sokan csak poénból tesznek úgy, mintha szeretnék, de vannak, akik őszintén megkedvelték. Matthew Ewald-t, aki a sorozatban a főszereplő srácot játszotta, meg is hívták az idén augusztusban Virginiában megrendezett BrickFair legós találkozóra, ahol egyórás beszédet tartott az emlékeiről és a sorozat készítéséről. Nagyon lelkes a fazon, még most is szenvedélyesen imádja a régi szerepét. Mondjon bárki bármit a Galidor játékokról és a Lego ügyetlen marketing döntéseiről, azt azért jó tudni, hogy egyesek szívük-lelkük beleadták a dologba.

Wyx23 2018.10.01. 07:41:26

A Bionicle áttekintésre én is kíváncsi leszek egyébként, főleg mivel az utóbbi hónapokban bennfentesek révén erről a szériáról is kiderült némi háttérinformáció, ami új megvilágításba helyezte a dolgokat. Sokkal összetettebb a története, mint azt gondolnánk, és itt nemcsak a Bionicle fiktív sztorijáról beszélek, hanem a Lego és az egyéb közreműködött cégek franchise menedzsmentjéről és a médiavállalkozásaikról. A Bionicle nemcsak a Lego, hanem az egész 2000-es évekbeli játékipar egy érdekes szeglete, és kár, hogy milyen kevés Lego kedvelő van képben a jelentőségével és a belé fektetett munkával.
Ha valamikor a későbbiekben szóba kerül, akkor a Bionicle bebukott második generációja is érdekes téma lehet, legalábbis az eredetivel összehasonlítva. Az akár említés szintjén el is férhetett volna ezen a listán, mert nagyon nagy melléfogás volt. A készletek java jó vagy legalább közepes minőségű volt, de amit a Lego ezeken kívül elronthatott, azt elrontotta.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.10.01. 07:58:20

@Wyx23: Hát a LEgo sokszor önirónikus uh nem meglepő a Galidor utalás :) Az biztos hogy szivük lelkük beleadták, csak sajnos egy márkaidegen, rossz termék volt egy amúgy is telitettebb szegmensben.

A bionicle áttekintés még nem tudom mikor lesz, nem mostanában még. Az kétségtelen hogy nagy újitás volt és fontos a szerepe. Igen a Bionicle második szériája is esélyes volt a felkerülésre de végül nem raktam fel mert úgymond voltak nagyobb bukták legalábbis tipushibák szempontjából

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1415) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1497) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1493) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (364) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (574) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (373) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (296) lego katalógus (294) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (72) lego tmnt (1) lego történelem (253) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1155) régi játékok (1129) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (40) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1183) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (874) vintagejátékok (994) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (983) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása