A Crystal Ball figura legendája

Múltkor a cinegore.net oldalon megint előkerült a Stephen King és a Crystal Ball figura kapcsolatát firtató legenda. (köszönöm a jelzést Bácsi Bálint –nak). A többi G.I.Joe legendával ellentétben ( pl a Flagg története) ez az érintett személyek híressége miatt elég gyakran előjön. Az egyik korábbi videómban (G.I.Joe egylövetű karakterek) már nagyjából elmondtam az ezzel kapcsolatos tényeket, de azóta egyrészt több dolgot tudtam meg a témában, másrészt nem árt összeszedni egyben, hogy mit is tudunk pontosan erről a történetről. Mindig felmerül hogy Stephen King-nek ténylegesen köze volt ehhez a figurához, sőt sokan azt írják hogy konkrétan ő tervezte, de ez nem így történt és ezt már majdnem biztosan tudjuk. Nézzük a tényeket.

1. 100%-ig biztos hogy a figurát Ron Rudat tervezte. Ő tervezett minden figurát 1985-ig és utána is elég sokat. A figura több oldalon is szerepel az „életrajzában” (pl a 3djoes oldalon található, róla szóló gyűjtésben is, amiben össze van szedve hogy mely figurákat tervezte ő). A tervezés ugye jelen esetben azt jelenti, hogy ő rajzolta meg, ő készítette a terveket - nyilván kollégái, beosztottjai segítségével, de ő számít a tervezőnek. Inspirálni, javaslatokat tenni nyilván lehetett, de attól mert mondjuk valaki azt mondja nekem, hogy legyen a „vacsorában bazsalikom és paradicsom „ attól még én döntöttem el, hogy paradicsomlevest eszünk vagy bolognait Sőt én is főztem meg…talán ez egy szemléletes példa. Mivel a figurákat jó két évvel a megjelenés előtt már általában papírra vetették minimum szkeccs formában, ezért szinte biztos hogy az Owen Kinges behatás előtt már valamilyen formában létezett ez a karakter. Erre mondjuk bizonyíték nincs, de nagyon valószínű, mert az elmondások alapján a történet idején Owen King 9 éves volt, tehát 1986-ban történt az egész dolog. Egy évvel a figura megjelenése előtt szinte biztosan létezhetett már ez a karakter papíron.

2. Azt viszont minden fél megerősítette, hogy Vincent Price inspirálta a karakter küllemét. Nem volt ritka, hogy valódi emberről mintázták egy karakter vonásait. Volt, hogy konkrétan valódi embert figurásítottak meg, saját néven (Pl Fridge, Sgt.Slaughter), volt hogy egymást/ kollégákat (Kirk Bozigian- Law, Larry Hama- Tunnel Rat ), volt hogy a figurát egy valódi ember inspirálta (Scoop- Mike Leonard, Crystal Ball- Vincent Price) és olyan is volt, hogy az utcán stikában egyszerű járókelőket fotóztak le és az érdekesebb arcú emberekből arcvonásokat kölcsönöztek (erre a forrás Bill Merklein G.I.Joe sculptor).

3. A hisstank fórumon egy gyűjtő igyekezett kinyomozni a részleteket. Megkérdezte magát Owen Kinget is hogy hogyan emlékszik a történtekre. Elvileg egy helyi, „találj ki G.I.Joe karaktert” jellegű pályázatra küldte be ő az ötleteit. Pontosan már nem emlékszik a részletekre , de azt elmondta, hogy szeretett volna egy mágus jellegű karaktert behozni a G.I.Joe világába, ő egy „jövőbelátó”, „jós” jellegű karaktert javasolt és a nevet hogy Crystal Ball ő találta ki. Az ötleteit jónak találták és mondták neki, hogy írja meg a karakter eredettörténetét. Megírta…. hogy a történetbe apuka mennyire nyúlt bele azt soha nem fogjuk megtudni. Mindenesetre magát Stephen Kinget is megkérdezték a dologról és ő ennyit válaszolt rá „Crystal Ball was Owen’s suggestion. He was about nine. And yes, Sneak Peek was named after Owen as payment. He was HUGELY into the Joes.Steve” – tehát elvileg neki nincs köze hozzá.

4. Larry Hama elmondta Mark Bellomonak (Ultimate guide to G.I.Joe szerzője), hogy természetesen ő is megírta a karakter eredettörténetét, ahogy gyakorlatilag minden figurának ő írta meg… viszont a Hasbro Owen King verzióját választotta és ő ezt nem is bánta mert a fiatalember a véleménye szerint nagyon jól megírta a történetet. Larry Hama eredeti fc szövege a következő volt:

“Code Name: Trance-Master (alt. names: Prof. Id, Mesmeron, The Gazer)."

"A one-time theatrical hypnotist and encyclopedia sales-man, Trance Master had traveled to India to find new inspirations to spice up his act. In a remote mountain village, he was taken in by an evil band of occult priests who taught him ancient and terrible forms of hypnosis and mind control! Returning to the West, he used his new powers to subvert and take over large corporations until his activities conflicted with similar Cobra operations. Realizing that Cobra was too big for him to tackle alone, Trance-Master decided to join them rather than fight them."

“'If you saw a photograph of Trance-Master, you would think he was a mousy little unimposing wimp. If you met him face-to-face, you’d walk away impressed by his dynamic personality and dashing good looks. You might also find that you had purchased an encyclopedia for some unknown reason!'"

5. Owen King munkája jutalmául egy másik figurát Sneek Peeket róla nevezték el és a születési helyét is ő inspirálta. A karakter hátlapgrafikáján az arcvonásokat is Owen Kingről merítették. Ez bizonyított. Ennél a figuránál is gyakran felmerül hogy Kingék tervezték illetve hogy a nevet is ők javasolták de ez nem bizonyított.

6. Gyakran írnak cikkeket a témában. Az egyik ilyen cikk alá (amiben az író szintén félig meddig azt állította hogy Stephen King tervezte a figurát) maga Ron Rudat is odakommentelt. „Ha ha ha your so funny analyzing this figure. Steven King was in no way involved with this figure and neither was his son? But you gave it a go didn't you!” Ebből nekem az jön le hogy magához a figurához Kingéknek nem sok közük volt....Az öreg Ron már csak tudja.

Össszegzés: Szóval kijelenthetjük hogy nem Stephen King és nem Owen King „tervezte” ezt a figurát. A figura már létezett csak a karakter eredettörténetét és nevét adta Owen King. A figuránál maximum enyhe inspirációról beszélhetünk és nem tudjuk hogy mekkora mértékben építették bele a figurába a srác javaslatait. Valószínű, hogy szinte semennyire nem volt ráhatása a figura kinézetére, felépítésére. Meg hát komolyan senkiben sem merülhet fel, hogy lényegesen beleszólhatott volna akár egy 9 éves gyerek akár egy író egy profi játékdizájner csapat munkájába.... A történet persze ezzel együtt is érdekes és remélem még ki fognak derülni további részletek is.

Tóth Balázs – Játékok a Polcról

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5613102756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shockwave 2017.11.21. 09:46:19

Tényleg totál Vincent Price feje van. Amúgy ő sokhelyütt ott volt, pl. a 13 Ghosts of Scooby Doo-ban is az egyik karaktert totál róla mintázták - a neve is Vincent van Ghoul, és Vincent Price a hangja is. :) Később a Mystery INC sorozatban is visszatért ez a karakter.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (2) a-team (1) actionforce (79) actionman (4) action man (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (4) alien conquest (1) archiv (17) archivum (17) at-dp walker (1) at-st walker (1) avengers (1) barbie (3) bat (22) batman (37) batman and robin (2) batman animated (11) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (27) batman figurák története (21) batman forever (3) batman of the future (1) batman reklám (9) batman returns (2) batman toys (25) batman visszatér (2) bburrago (1) beast wars (3) beetlejuice (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (1) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) carrera (1) castle (7) clone wars (1) clone wars lego (1) cobra (2) cops (2) creature (4) creature figurák (4) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) double dragon (1) droids (3) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (388) értékes játékok (1) ewok (3) ewoks (2) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force awakens (1) force link (4) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (156) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (5) gijoe (158) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (12) gijoe figurák (144) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (1) gijoe katalógus (3) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (1) gijoe sonic fighters (2) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (1) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (158) gi joe japán (2) gi joe jármű (32) gi joe járművek (29) gi joe kártya (2) gi joe nemzetkozi (15) gi joe poszter (2) gi joe prototipus (3) gi joe prototype (2) gi joe rajzfilm (11) gi joe riport (5) gi joe top10 (2) gi joe történelem (143) gi joe tv (17) gi joe vehicles (29) glasslite (1) gobot (1) godzilla (1) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (3) harry potter (1) hasbro (236) hasbro játékok (241) hasbro katalógus (1) heman (2) heti video (22) he man (3) hírek (22) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hotwheels (17) hotwheels autok (12) ice planet (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (1) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (491) játékbolt (9) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (1) játékgyűjtők (1) játékipar nagyjai (2) játékok (493) játékreklám (22) játék lelőhely (5) játék reklám (15) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (9) jurassic park figurák (4) justiceleague (1) karácsony (7) karácsonyi játék (7) kártya (3) katalógus (43) kenner (159) kennertoys (156) kenner figurák (156) kenner története (1) képregénybörze (1) kevésbé ismert játékvonalak (14) kisautó (11) kisautók (12) ko (7) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (7) last jedi figures (4) last starfighter (1) last starfighter figures (1) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (140) legostarwars (69) lego 2018 (36) lego 2019 (2) lego alien (1) lego at-st (4) lego blacktron (8) lego buildable (10) lego cantina (2) lego castle (24) lego city (4) lego érdekesség (42) lego exploriens (2) lego figurák (27) lego figures (41) lego futuron (5) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego hírek (2) lego ideas (7) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (29) lego katalógus (24) lego lone ranger (1) lego minifigurák (17) lego mini figures (14) lego monster (2) lego monster fighters (2) lego pirates (17) lego reklám (25) lego ships (8) lego solo (4) lego space (22) lego space police (7) lego space története (7) lego spyrius (4) lego star wars (82) lego star wars 2018 (37) lego star wars 2019 (3) lego super heroes (2) lego szett (89) lego tehcnic (4) lego történelem (43) lego tron (2) lego ufo (3) lego unitron (3) lego western (3) lego western tortnete (2) lelőhely (3) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (16) matchbox 2018 (2) mattel (6) mb (3) mego (2) merchandise (8) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) micromasters (1) micro machines (1) mightymax (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (3) monster fighters (2) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (1) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (1) parker (3) pirates (2) playmates (2) playmobil (1) playsets (2) playstation (2) pókember (1) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (18) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (17) predator (1) pretender (1) prototipus (13) prototype (13) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (5) régi játék (380) régi játékok (372) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (2) resistance figurák (2) returnofthejedi (16) revell (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (7) saber rider (1) sandspeeder (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) skorpio kommando (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (29) solo figurák (26) solo star wars figurák (28) sonic fighters (1) space (4) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (5) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starwars (237) starwarsfigures (192) starwarsjármű (43) starwarstoys (226) star wars (238) star wars bendems (1) star wars droids (5) star wars érdekesség (114) star wars ewoks (3) star wars expanded (2) star wars fekete péter (1) star wars figurák (178) star wars force awakens (1) star wars jármű (23) star wars kártya (2) star wars katalógus (4) star wars kdm (1) star wars ko (7) star wars last jedi (6) star wars poszter (1) star wars potf (33) star wars prototipus (33) star wars prototype (33) star wars rebels (6) star wars reklám (6) star wars resistance (2) star wars riport (2) star wars rogue one (12) star wars solo (11) star wars tfa (1) star wars tv (6) star wars vehicles (30) star wars walker (5) star wars yps (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (3) társasjáték (3) technic (1) tfa (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (6) tonka (3) top10 (22) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (340) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (3) transformers (32) transformers g1 (26) transformers g2 (2) transformers katalógus (2) transfrmers (21) tron (3) tv reklám (2) tv riport (9) tyco (1) tyco figura (1) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (18) vintage (229) vintagejátékok (356) vintagestarwars (102) vintagestarwarstoys (99) vintagetoys (346) vintage collection (5) vintage gi joe (146) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (89) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (2) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók