Fénykard anomáliák a Vintage Star Wars figuráknál

Elöljáróban annyit mondanék, hogy sajnos ma több kérdéssel tudok szolgálni, mint válasszal, de azért összefoglalásnak mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy a Kenner Vintage Star Wars figurái fénykard szempontból mennyi anomáliát tartalmaztak. 

Először is a legelső probléma. Az úgynevezett "Farmboy" Luke Skywalker, a mindenki által a filmben látott kék fénykard helyett sárgát kapott. Miért is lehetett ez? 

maxresdefault_13.jpg

luke_farmboy_saber_original_v6_glasslite_variant_thick_tip_use.jpg

Elég sokan foglalkoztak már ezzel a kérdéssel és az az általánosan elfogadott válasz, hogy a korai szakaszban, amikor a Kenner rohamtempóban készítette el a játékokat, akkor a korai, sokszor fekete fehér képekből,  promóciós anyagokból és kamerával a film bemutatása előtt felvett jelenetekből voltak kénytelenek a figurákat megcsinálni. Ezeken a képeken sokszor még nem látszódtak az utólagosan felvitt, végleges effektek, például a fénykardok színezése. Ez okozta a gigszert, ugyanúgy mint a kék Snaggletooth esetében (ERRŐL ITT OLVASHATSZ)

 

Hozzá kell tenni, hogy a sárga vagy inkább fehér fénykard egyáltalán nem volt olyan ritka a kezdeti időkben. Ralph McQuarrie concept artjain, a film első trailerében, a film poszterein és a korai Marvel képregényekben egyaránt sárga vagy fehér fénykardja volt Luke-nak. Így adja magát a dolog, hogy a figura is emiatt kapott ilyen kardot. 

05-vader.png

anh_original_poster_art.jpg

star_wars_dan_perri_1977.jpg

Viszont több dolog is árnyalja a képet egy kicsit. Egyrészt ezeken a produktumokon Obi Wan-nak is sárga a kardja....de ő mégis kéket kapott. Sőt a legelső puzzle-n (aminél Vadernek rózsaszín van) is sárgával harcol Obi Wan. 

pu00021.JPG

A másik érdekes dolog, hogy az Obi Wan figura package artján is meghagyták a sárgát. Ami viszont módfelett különös annak a fényében, hogy a figura mégis kéket kapott. Luke hátlap grafikáján viszont okosan elkerülték a fénykard mutatását. 

star-wars-ben-kenobi-card-front-1978.jpg

luke1.jpg

Aztán itt vannak a 12" -es figurák, ami megint csak egy kicsit összezavarja a helyzetet. Ezeknél Obi Wan sárga Luke viszont kék fénykardot kapott. Ezeket szinte egy időben készítették a kisebb figurákkal. Ha Luke itt tudott kéket kapni nem értem, hogy a 3,75"-esben miért nem. 

12in-ben-front.jpg

2018-03-13_140146.jpg

Ezekből az infókból arra lehetne következtetni, hogy lehetett egy olyan időszaka a fejlesztésnek, amikor Luke kapta volna Obi kék kardját Obi pedig sárgával nyomult volna. Ez abszolút adná magát, ám ennek némiképp ellentmond, hogy az első early bird figurákról készült első képeken mégis az eredeti állapot van. Úgyhogy ezt a teóriát én valamelyest elvetném. 

eb-firstshots.jpg

Az első részhez kiadott játék kardok esetében is a sárga szín játszott. 

kennerlightsaberfront.jpg

Ezekből az információkból én erre következtetek..... Az előzetes anyagokból úgy gondolták, hogy Luke-nak sárga lesz a kardja, vagy csak a még színezetlen anyagok miatt, egyszerűen csak a sárga mellett döntttek, de az is lehet hogy Obi-nál is ezt gondolták, ezért így kezdték el őket megvalósítani. Aztán Luke esetén már nem volt idő ezt megváltoztatni, mert egy változtatás végrehajtása óriási csúszást okozott volna. Így maradt a sárga kard, de Obinál még vagy volt idő ezt cserélni, vagy csak eleve kéket terveztek neki, hogy a három fénykard szín a három külön karakterhez köthető legyen. 

vintage-luke-skywalker-star-wars-269562622598621770.jpg

Viszont ami ezután következett még az az igazi rejtély. Az X-Wing Luke esetén elkerülték a fénykard használatot és a Hoth Luke mellé sem adtak ilyen alkatrészt. Pedig utóbbi mellé kellett volna, hiszen a filmben egyértelműen kék kardot használ a Wampa barlangjában. Ennek ellenére - hibás módon - egy olyan rebel rifle-t adtak hozzá, amilyennel Luke sosem harcolt a filmben. 

lukehoth1a.jpg

És az igazi rejtély a következő figura....A Bespin Luke.... itt már pontosan tudta a Kenner, hogy Luke-nak kék a kardja. Az első filmben és a Birodalom visszavágban is pontosan látták, hogy kék van neki, ám ennek ellenére terveztek neki egy teljesen új...SÁRGA kardot. Hogy ezt miért tették ez az igazi kérdés és erre sajnos egy használható teória sincsen, nem hogy hivatalos magyarázat mondjuk egy volt Kenner alkalmazottól. 

lukebespinkenner1.jpg

A birodalom Visszavághoz készített játék kardok kétféle színben voltak elérhetőek, piros és .....sárga.... Ezt sem értem. 

A Return of the Jedi idejében kiadott Force lightsaberek között már megjelent végre a piros mellett a zöld, de a sárga továbbra is kapható volt. Sőt...a nem kiadott giroszkópos fénykardok között is lett volna továbbra is sárga. 

theforce_lightsaber.jpg

A következő Luke a Jedi Knight Luke volt, aminél megintcsak sikerült hibáznia a Kennernek. Viszont itt legalább van rá magyarázat. Az első figurák itt kék karddal jöttek ki, mert a filmben is eredetileg úgy volt. Aztán Lucasék ezt megváltoztatták, mert a sivatagi háttér előtt a zöld jobban látszódott, ezért lett Luke új kardja zöld. Emiatt a Kennernek is gyorsan változtatnia kellett és hamarosan a Jedi Luke figurák mellé is zöldet adtak. Így ez a figura mindkét kard színnel megszerezhető volt. 

vintage_luke_skywalker_jedi_knight_blue_complete_right.jpg

vintlukejediloose-m.jpg

main-qimg-3977931f6dd0a4f7716734aa69a56431.png

Érdekesség még, hogy a Return Of The Jedi hátlapos Obi Wan figurák esetében lecserélték a hátlap grafikát, így hat év után immáron végre kék színű fénykardal látszik a képen Obi nem pedig sárgával. A ROTJ hátlapos, újrakiadott Farmboy Luke és a Bespin Luke képét is lecserélték, de azokon továbbra sem látszott fénykard. 

rotj-obi-wan-1.jpg

img_18632.JPG

vintage-luke-skywalker-star-wars-488322178639841101-375x280.jpg

A Last 17-es Endor Luke nál pedig megintcsak elkerülték a fénykardot, miközben a filmben csak ez a fegyvere volt Luke-nak ezekben a jelenetekben. Ennek ellenére egy palace blastert adtak neki, amit a karakter csak Jabba palotájában használt. Tehát ez is hibás. A Stormtrooper alcás Luke mellé nem adtak kardot, de ahhoz nem is kellett. 

7cfb368b17858341d73eeb21756cb214.jpg

A sárga fénykardokat utólag sem korrigálták, tehát hiába volt már a ROTJ Jedi Luke-hoz kék és zöld kard is, az ilyen hátlappal újrakiadott Bespin Luke-nál ugyanúgy maradtak a sárga kardok. Ugyanez a helyzet a farmboy Luke későbbi kiadásaival is. 

vintage-luke-skywalker-star-wars-312303216987963681.jpg

Látható, hogy jóval több a kérdés, a teória és a megfigyelés, mint a valódi válaszok. Sajnos azokkal nem tudok szolgálni, mert ugyan a Farmboy Luke sárga kardját illetően már a tűzhöz valamelyest közelebb álló személyek nyilatkoztak, hogy a kapott forrásanyagok színéből bekövetkező hibáról van szó, de a többinél tudtommal nem volt ilyen.  Tehát azt hogy a Bespin Luke-nál miért léptek újra bele a hibába illetve a későbbi kiadásoknál miért nem javították ezeket a hibákat, arról nem tudni semmit. De az is lehet....hogy csak egyszerűen szerették a sárga színt....vagy hogy mindenki Jedi Temple Guard volt. :) 

TB

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8813735972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.03.14. 12:01:14

@-Szűcs Gyula-: Hát az :D de pont az ilyen kis huncutságok adják a savát borsát a vintage vonalnak ( pl zuckuss-4 lom névcsere stb. )

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (2) a-team (1) actionforce (78) actionman (1) action man (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (4) archiv (15) archivum (15) at-dp walker (1) at-st walker (1) avengers (1) barbie (2) bat (14) batman (27) batman animated (7) batman figurák (18) batman figurák története (14) batman forever (2) batman reklám (7) batman toys (18) bburrago (1) beast wars (1) beetlejuice (1) bionicle (1) blacktron (1) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) carrera (1) castle (3) clone wars (1) clone wars lego (1) cobra (2) cops (1) creature (1) creature figurák (1) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (1) dc figures (3) dél korea (1) dél korea gijoe (1) double dragon (1) droids (2) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (276) értékes játékok (1) ewok (3) ewoks (2) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force link (2) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (134) gameboy (1) gargoyles (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (3) gijoe (136) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (10) gijoe figurák (125) gijoe india (4) gijoe kártya (1) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (1) gijoe sonic fighters (1) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (1) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (137) gi joe japán (2) gi joe jármű (29) gi joe járművek (26) gi joe kártya (2) gi joe nemzetkozi (12) gi joe prototipus (3) gi joe prototype (2) gi joe rajzfilm (8) gi joe riport (5) gi joe top10 (1) gi joe történelem (123) gi joe tv (15) gi joe vehicles (26) glasslite (1) godzilla (1) gyűjtemény (2) hansolo (2) harry potter (1) hasbro (180) hasbro játékok (183) heman (2) heti video (6) he man (3) hírek (9) hotwheels (15) hotwheels autok (10) ice planet (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (1) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (383) játékbolt (8) játékgyárak története (2) játékipar nagyjai (2) játékok (384) játékreklám (19) játék lelőhely (5) játék reklám (14) játék riport (7) játék tv riport (7) játszóház (1) jcpenney (1) jurassicpark (9) jurassic park figurák (4) karácsony (6) karácsonyi játék (6) kártya (3) katalógus (20) kenner (125) kennertoys (123) kenner figurák (124) kenner története (1) kevésbé ismert játékvonalak (13) kisautó (10) kisautók (11) ko (7) köszönöm (2) közlemény (1) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (4) last jedi figures (1) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (101) legostarwars (52) lego 2018 (35) lego at-st (4) lego blacktron (4) lego buildable (10) lego cantina (2) lego castle (13) lego érdekesség (18) lego exploriens (1) lego figurák (20) lego figures (32) lego futuron (2) lego hajók (6) lego ideas (7) lego infinity war (1) lego insectoids (1) lego jurassic park (1) lego katalógus (7) lego katalogus (12) lego lone ranger (1) lego minifigurák (13) lego mini figures (10) lego pirates (8) lego reklám (16) lego ships (5) lego solo (4) lego space (9) lego space police (3) lego space története (5) lego spyrius (1) lego star wars (66) lego star wars 2018 (32) lego super heroes (2) lego szett (60) lego történelem (17) lego tron (2) lego ufo (1) lego unitron (1) lego western (2) lego western tortnete (2) lelőhely (3) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) mail in (3) mail in gi joe (2) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (3) matchbox (15) matchbox 2018 (2) mattel (5) mb (1) mego (2) merchandise (8) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) mightymax (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (1) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (1) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (1) parker (1) pirates (2) playmates (2) playmobil (1) playsets (2) playstation (2) pókember (1) policeacademy (2) police academy (2) potf (12) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (11) predator (1) prototipus (11) prototype (11) rajzfilm (6) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (3) régi játék (298) régi játékok (289) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (14) remco (1) rendőrakadémia (1) returnofthejedi (16) revell (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (5) saber rider (1) sandspeeder (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) skorpio kommando (1) sky commanders (1) solo (21) solo figurák (18) solo star wars figurák (20) sonic fighters (1) space (2) space police (1) spider man (4) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starwars (186) starwarsfigures (148) starwarsjármű (30) starwarstoys (175) star wars (187) star wars droids (3) star wars érdekesség (76) star wars ewoks (2) star wars expanded (1) star wars fekete péter (1) star wars figurák (139) star wars jármű (14) star wars kártya (1) star wars katalógus (3) star wars ko (7) star wars last jedi (3) star wars potf (24) star wars prototipus (27) star wars prototype (27) star wars rebels (4) star wars reklám (5) star wars riport (2) star wars rogue one (9) star wars solo (5) star wars tv (6) star wars vehicles (19) star wars walker (4) star wars yps (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) superman (3) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (2) társasjáték (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tiger force (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (5) tonka (2) top10 (20) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (256) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (3) transformers (23) transformers g1 (21) transfrmers (16) tron (2) tv reklám (2) tv riport (9) tyco (1) tyco figura (1) ucs (3) ucs lego (3) ufo (1) universal monsters (1) universal monsters figurák (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (1) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (4) vintage (151) vintagejátékok (280) vintagestarwars (83) vintagestarwarstoys (79) vintagetoys (271) vintage collection (3) vintage gi joe (126) vintage lego (1) vintage star wars (75) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő