A Lego Castle története 2.rész - A változó idők

Az előző cikkben 1993 végén hagytuk abba, egy olyan év után, amit bizonyos szempontból lehet a hagyományos, klasszikus Lego Castle utolsó igazán jó évének tekinteni. Persze a történet még korántsem ért véget. Következzen ma a második rész, amiben az 1994-2002 közötti időszakot vizsgáljuk meg Castle szempontból.

Az előző cikket ITT OLVASHATOD

2872-1.jpg

De először is egy kis kitekintés. Az említett időszak ugyanis pont egybeesik a Lego történetének talán legválságosabb időszakával, ami egy hosszabb, folyamatosan mélyülő folyamat volt és ami azt eredményezte, hogy a cég nagyon nehéz helyzetbe került a 2000-es évek elejére. Ez a válság több komponensből állt össze.

  • A klasszikus Lego témák kezdtek egyre kevésbé jól teljesíteni, emiatt folyamatosan modernizálni próbálták őket, ami nem mindig sült el jól.
  • Az új bevezetett témák nem mindegyike volt kifizetődő pénzügyi szempontból
  • Ugyan a 90-es évek közepéig ugrásszerű növekedés volt tapasztalható a bevételek területén, ám azok hektikusan, csak az év bizonyos részeiben jelentkeztek. Nem volt a cég bevétele folyamatos és kiegyensúlyozott. De ennek ellenére azért egyetlen európai cégként bekerültek a világ tíz legnagyobb játékgyártója közé
  • A Lego számtalan kiegészítő terméket is gyártott, ruhákat, órákat és egyéb játékokat (társasok, Galidor, Jack Stone) és ezek nagyon nem teljesítettek jól. Mindent maguk gyártottak és nem csak a „nevet adták el”, emiatt ez folyamatosan emelkedő veszteségeket eredményezett a magas gyártási és marketing költségek miatt.
  • A Lego gyártás még mindig Dániában folyt. A precíz, jó minőségű játékok gyártása magas költséggel járt és a munkaerő is drága volt Dániában. Emiatt folyamatosan hátrányban voltak a Kínában gyártó versenytársakhoz képest. Csak a 2000-es évek közepétől kezdték a gyártást olyan helyekre vinni, ahol olcsóbb a munkaerő.
  • Egyre több olyan speciális elemet gyártottak, amelyet csak 1-1 készletben használtak fel. Ez is növelte a gyártási költségeket.
  • A Lego-nak rengeteg, mintegy 7750 alkalmazottja volt, ami ugyan manapság a duplája, de ez akkor nagyon soknak számított. Ráadásul ezek többsége Dániában dolgozott, jó magas fizetéssel. (ma úgy a duplája, hogy a nagy részük Magyarországon, Kínában Csehországban, Mexikóban és egyéb helyeken dolgozik) 
  • A Lego folyamatosan próbált lépést tartani a gyerekek változó igényeivel. Ám nem vonhatták ki teljesen magukat az általános trendek alól amelyek az egész játékipart sújtották. Ugyanis a videójátékok már a 80-as évek közepétől kezdve egyre nagyobb szeletet hasítottak ki a hagyományos játékok tortájából. Ez a trend a 90-es évek közepén-végén már nagyon erősen jelentkezett és szinte minden játékgyártó érezte a hatását. 
  • A Lego-nak voltak elvei, amelyek bizonyos szempontból hátráltatták a fejlődésben. Például, hogy nem csináltak tankokat és egyéb kifejezetten harci jellegű játékokat. A 90-es években az ilyen jellegű játékok nagyon népszerűek voltak, ezért a Lego sokszor jámbornak ható készletei nem mindig tűntek érdekesnek a kor gyermekei számára.
  • A Lego a 90-es évek végén még egyáltalán nem volt az a menő, kult játék, ami manapság. Mondhatjuk azt is, hogy szinte csak egy klasszikus játék volt a sok közül. Akkoriban már egy kicsit régiesnek is tűnt annak ellenére, hogy a Lego folyamatosan próbált a témáival lépést tartani a trendekkel. A kult státuszba emelkedéshez viszont a filmekhez/sorozatokhoz készített készletek később nagyon sokat hozzátettek. Ezek viszont csak a 90-es évek legvégén kezdtek megjelenni és igazán csak olyan 2003-tól éreztették a hatásukat.

Mindezen tényezők együttes hatása azt eredményezte, hogy a Lego 2003-ra napi 1 millió dolláros veszteséget termelt és csődközeli állapotba került. A cég konszolidációjáról majd a következő cikkben ejtek pár szót.

1994-ben, amint azt láthattátok a múlt héten kirakott Lego katalógusomból, ( ITT NÉZHETED MEG ) elképesztően sok és érdekes készlet jelent meg a Lego palettáján. A Castle területen 93-ban elég sok jó szettet kiadtak és ezek forgalmazása még 94-ben is folyt, úgyhogy nem volt szükséges túl sok új dolog megjelentetése. Akkoriban a Lego még nem pörgetett félévente több tucat új készletet.... úgyhogy az 1994-es esztendőben csak három új Castle készlet került kiadásra, de ezek közül kettő csak nagyon picike volt. Egyedül a 1906 Majisto’s Tower volt egy kicsit nagyobb, 195 darabos. Mindhárom készlet folytatta a megkezdett Dragon Knights vonalat, de nem mondanám őket igazán kiemelkedőnek. A Dragon Knights témát a következő év elején ki is vezették, de egyes új DK elemeket később felhasználtak más szetteknél is.

1906-1.jpg

1906-1_used_000.JPG

A 95-ös év elején még kiadtak egy utolsó, egészen picike Dragon Knights szettet, de a Castle témát megint kicsit újraszervezték. Az új csapat a Royal Knights nevet kapta és egy kicsit visszanyúltak a hagyományosabb Castle megjelenéshez. Érdekes, hogy ezekben a készletekben jelent meg először koronával ellátott király minifigura és csontváz.

Az év során összesen öt ilyen készletet jelentettek meg köztük természesen hintót ( 6044 King’s Carriage), kisebb épületet ( 6036 Skeleton Surprise) és persze egy nagyobbacska várat is ( 6090 Royal Knight’s Castle). Ez utóbbi 764 darabból állt és 11 remek minifigurát tartalmazott, köztük szellemet, csontvázat és persze a királyt. A király figura némiképp fapadosabb verziója a King’s Carriage készletben is megszerezhető volt.

6044-1.jpg

6044-1_used_000.JPG

6036-1.jpg

6036-1_used_000.JPG

6090-1.jpg

6090-1_used_000.JPG

cas059.png

cas060.png

gen001.png

1996-ban megint egy kisebb készletszámú év következett. Mindössze négy új szettel jelentkeztek, de ezek közül csak egy nagyon kicsit hajó volt a Royal Knight’s csapatba tartozó.

1752-1.jpg

Létrehoztak megint egy új altémát a Dark Forestet, amely olyan volt mintha a korábbi Forestmen és a Wolfpack dolgokat gyúrták volna egybe. Ez a csapat is erdei banditákból állt és számos korábban már használt elemet tartalmaztak. Ez a felélesztése a Forestman témának nem volt sikeres és olyan mintha még maga a Lego sem hitt volna a téma életképességében, ugyanis például az európai katalógusokba egyáltalán nem tették bele. Persze azért meg lehetett őket venni Európában is de jóval kevesebb helyen, mint a többi Castle készletet. Három ilyen témájú szettet adtak ki és nem is folytatták tovább a vonalat, így gyakorlatiag a Dark Forest a legkevesebb készlettel rendelkező Lego Castle altéma. A 6024 Bandit Ambush egy kisebb terepdarabos készlet,

6024-1.jpg

6024.jpg

a 6046 Hemlock Stronghold egy 216 darabos megfigyelőállás

6046-1_1.jpg

6046.jpg

a 6079 Dark Forest Fortress pedig a rablók erődje. Ez 464 elemből állt és az erődön kívül egy kisebb szekeret is tartalmazott.  Észrevehető, hogy a Lego azért ekkor egy kicsit kevesebb figyelmet fordított a Castle témára. Ez nem is csoda, hiszen ment a Pirates és ekkor jelentek meg a Western témájú készletek is.

6079-1.jpg

6079-1_used_000.JPG

Ezek ellenére, 1997-ben megint igyekeztek felpörgetni a témát. Tíz teljesen új készlet jelent meg és megint próbáltak egy kicsit modernizálni. Megjelent egy új altéma, a Fright Knights, ami újfent visszahozta a fantasy-sabb elemeket a Lego Castle életébe és mondhatjuk, hogy jóval erőteljesebben, mint korábban a Dragon Knights. A Fright Knights egy olyan csapat, amelyet nem egy király, hanem Basil a denevér lord irányít. Kicsit horrorosabb jellegű brigád, akik félelmetes épületekkel, boszorkányokkal és sárkányokkal rendelkeznek. Eddig ennyire nyíltan félelmetesebbnek szánt csapat még nem volt és ez mutatja, hogy a Lego igyekezett a gyerekek megnövekedett ingerküszöbével lépést tartani. Cakkos, hegyesebb elemek, fekete színhasználat és denevéres pajzsok jellemzik őket. Persze az új küllem miatt rengeteg új elem jelent meg a készletekben.  Denevérszárnyak, lánc, kristálygömb illetve persze egy fekete sárkány is. Nekem ez a nyíltan horroros vonal amúgy nagyon bejön, de nekem a későbbi Monster Fighters szettek is tetszenek :) 

cas022_1.png

cas032.png

6007-1.jpg

Mind a tíz 97-ben kiadott Castle készlet, Fright Knights témájú volt. Volt köztük persze katapultos kisebb szekér (6027 Bat Lord’s Catapult)

6027-1_1.jpg

6027.png

és nagyobb, sárkány vontatású fogolyszállító szekér is ( 6047 Traitor Transport)

6047-1.jpg

6047.png

de az igazán érdekesek a kevésbé hagyományos dolgok voltak. Például egy sárkányos léghajó, amit egy boszorkány vezet ( 6037 Witch Windship)

6037-1.jpg

6037.jpg

illetve egy épület, amiben aztán van minden a repülő boszorkánytól , a sárkányon át a csontvázig. (6087 Witch’s Magic Manor)  

6087-1.jpg

6087-1_used_000.JPG

6087.png

Az igazán aprítós viszont a már szokásos kastélyos készlet volt ( 6097 Night Lord’s Castle), ami itt egy jó magas toronnyal van ellátva. A készlet egész megjelenése nagyon tetszik, 601 elemből és 8 minifigurából áll, de persze ehhez is adtak fekete sárkányt is.  Ez a legmagasabb Lego Castle vár a Castle történetében, a denevéres zászlót pedig csak ebben a szettben lehetett megszerezni.  

6097.jpg

6097-1.jpg

6097-1_used_000.JPG

Az altémát folytatták a következő évben is, de már csak korlátozott mértékben. Mindössze öt nagyon kicsi szett látott napvilágot és ezek többsége is Polybag-es kiszerelésű volt. A Lego ekkoriban már kezdett komolyabban bajban lenni, így mindenféle egyéb terjesztési módokat is kipróbáltak. Például kiadtak a Shell számára kicsi, zacskós promóciós készleteket, amelyeket a benzinkutakon lehetett beszerezni. A kiadott öt Fright Knights szettből három ilyen terjesztésű volt.

2539-1.jpg

Ezen kívül több, régebbi, kisméretű készletet újra kiadtak Polybag-es formában, például a 2889 Treasure Cart-ot is. Ezeket szintén egy cég számára, a japán Kabaya Sweets-nek csinálták. Négy ilyen újra kiadott készlet született.

2889-1.jpg

2891-1.jpg

Az 1998-as év volt a hagyományos, klasszikus Castle téma végső pillanata. Ekkor ért véget az 1984 óta tartó egyedülálló időszak és következett valami teljesen más....sajnos nem feltétlenül pozitív dolgok.  A Castle témát ugyanis teljesen megreformálták és az egész színterét a XVI.századi japánba helyezték át, így a lovagok és épületek ázsiai, azon belül is japán jellegűek lettek. Ezt a vonalat Ninjának szokták hívni, de szamurájok és egyéb japán harcosok is megtalálhatóak benne. Ez a vonal is Castle-nek számít, mert az elemek, épületek, figurák Castle jellegűek, de a készletek általános megjelenése teljesen japános. A csomagolás viszont változatlan maradt, tehát ugyanúgy Lego System felirattal és a korábbihoz hasonló képekkel kerültek kiadásra ezek a készletek is. A figurák festése viszont megváltozott illetve számos új elemet vezettek be, köztük a japán jellegű sisakokat, páncélokat és szúró-vágó fegyvereket is. Ezeket a mai napig néha újra felhasználják. A Lego Castle Ninja téma a mai Ninjago egyenesági felmenőjének számít.

4805_brickset.jpg

Tizenegy ilyen ninja készletet adtak ki, ebből négy szintén polybag-es Kabaya Sweets promóciós volt. A készletek között természetesen mindenféle épület és jármű megtalálható volt. Volt kisebb, sárkányrepülős figura ( 3019 Ninpo Big Bat),

3019-1.jpg

3019-2.jpg

szamurájos kisebb épület ( 6045 Ninja Surprise),

6045-1.jpg

6045-1_used_000.JPG

szamuráj erőd ( 6083 Samurai Stronghold)

6083-2.jpg

6083.jpg

és három nagyobb épület is... A 6088 Robber’s Retreat,

6088-1.jpg

6088.jpg

a 6089 Stone Tower Bridge, 

6089-1.jpg

6089-1_used_000.JPG

A legnagyobb épület pedig a 694 darabos 6093 Flying Ninja Fortress volt, amihez 9 minifigurát adtak. Ez egy japán palota szerűséget ábrázol és ehhez is adtak sárkányrepülős ninját.

cas048.png

cas056.png

6093-1.jpg

6093-1_used_000.JPG

A téma megváltoztatása viszont nem sülhetett el túl jól, mert ezt se nagyon eröltették a továbbiakban. A Lego általánosságban is kezdett egyre nagyobb bajban lenni és ez a Castle szetteket is érintette. Ugyan az 1999-es évben még megjelent 14 ilyen Ninjás készlet, de ebből nyolc csak megint kisebb, promóciós csomag volt. A Kabaya Sweets mellett most egy Új-Zélandi szupermarkettel is együttműködtek.  A hat rendes, dobozos készlet közül megemlíteném a 3050 Sanghai Surprise-t, ami egy egész jól sikeült kis japán csónak,

3050-1.jpg

3050-1_used_000.JPG

a 3051 Blaze Attacket, ami egy lángokat lövellő hadigép.

3051-1.jpg

3051_1.jpg

Az év legnagyobb Castle készlete a 3053 Emperor’s Stronghold volt, ami mindössze 331 elemből állt.  A Ninjás kitérőnek ezzel vége volt, megint reformálás következett és jó pár évre eltették a Ninja témájú készletek ötletét.

3053-1.jpg

3053.jpg

3053_1.jpg

2000-ben új néven és újra a hagyományosabb vizeken mozogva jelent meg 19 új Castle készlet. A vonalat átnevezték Knights Kingdomra és merőben új küllemű lett a csomagolás is. A dobozra felkerült a Knights Kingdom felirat is a System helyett. A készletek képe is megváltozott, így immáron egy jóval akciódúsabb környezetben mutatták az összeépíthető objektumot. A tizenkilenc készlet elég magas szám, ám némiképp csalóka, mert öt megintcsak polybag-es megjelenés volt. A többi készlet viszont nagyon jól sikerült. Hagyományosabb megjelenésük volt, de azért egy sárkány így is belefért. Megintcsak két ellentétes oldalon álló csapatot hoztak létre. A Leo király által vezetett lovagok álltak szemben Cedric a bika által vezetett, kicsit barbáros jellegű banditákkal. Az útonállók most is a fekete erdőben éltek, akárcsak korábban a Dark Forest banditák. Ez volt az első Castle téma, amiben teljes királyi családot ábrázoltak. A király, Leonora királynő és a hercegnő Storm is megszerezhető volt, de van egy fiuk is Edward.

6032-1.jpg

cas033.png

cas034.png

cas035.png

cas046.png

A lovagok jelképe az oroszlán volt, így a pajzsokon, zászlókon és egyéb elemeken is ez az állatka látható. A gonosz oldalon pedig egy bika volt a jelkép. Számos új figura elemet készítettek, de a kiegészítőik tekintetében is modernizáltak. Egy csomó új sisakot és páncélt is kiadtak. Az épületek felépítésében viszont egyszerűsítettek. Több és nagyobb faldarabból lehetett ezeket megépíteni, mint a korábbi Castle készleteket. A szettek közül mindenképpen meg kell említeni a 6095 Royal Joustot, ami hosszú idő után újra egy lovagi tornát ábrázolt.

6095-1.jpg

6095-1_used_000.JPG

Persze volt még egy kisebb épület (6094 Guarded treasure)

6094-1.jpg

6094-1_used_000.JPG

és egy ostomgépekből álló gonosz támadó alakulat is ( 6096 Bulls Attack).

6096-1.jpg

6096.jpg

Nyilván egy új kastélyra is szükség volt, így megjelent az 529 elemből és 8 minifigurából álló 6091 King Leo’s Castle is. Ebben volt megszerezhető a királyi család, de persze a gonosz Cedric is. Számos ritkább elemet is tartalmaz természetesen….üveg elemeket, zászlókat stb. Cedric gonosz erői viszont már nem kaptak saját kastélyt.

6098-1_used_000.JPG

6091-1.jpg

6091-1.png

Az új vonal szintén nem hozta meg a várt sikert, így elég hamar el is kaszálták, ezért a 2001-es évben csak egy exkluzív, újrakiadott készlet a 10000 Guarded Inn jelent meg.

10000-1.jpg

A Castle téma ezzel egy időre gyakorlatilag jobb létre szenderült. A 2002-es évben szintén exkluzívként újra kiadták a 6074 Black Falcon’s Fortress-t 10039-es számmal, de új Castle készlet már nem jelent meg.

10039-1.jpg

Egy Castle jellegű érdekesség viszont igen. Ez volt a 3739 Blacksmith Shop, ami a Lego My own creation sorozatban jelent meg, de ez is csak exkluzívként. Ez egy középkori jellegű kovácsműhely, de azért szorosan nem köthető a Castle témához. 

3739-1.jpg

3739-1.png

Hozzá kell tenni, hogy a 2001-től kezdődően megjelent Harry Potter készletek viszont erősen merítettek a Castle témából, de ez főleg csak az épületek felhasznált elemeiben mutatkozott meg. 2003-ban megint nem jelent meg új Castle készlet, ez volt a Lego konszolidálásának és átszervezésének az időszaka. De már tervezték az új Knights Kingdom készleteket és innen folytatjuk a következő, befejező részünkben. Abban az új Knights Kingdom készletektől kezdve a Castle II szetteken át el fogunk jutni egészen napjainkig.

Köszönöm, hogy elolvastad és ha tetszett lájkold, oszd meg illetve persze most is várom az észrevételeket, hozzászólásokat.

Tóth Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5113832786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2018.04.14. 16:27:45

Na innen csak a csontváztámadásos előörs volt meg. Viszont én a Dark Forest altémára egyáltalán nem emlékszem, hogy kaphatóak lettek volna idehaza. Ahogy említetted még a katalógusban sem szerepeltek. Persze az is lehet az a családi bolt ahol én kaptam/vettem a LEGO-t túl kicsi viszonteladó volt ahhoz, hogy ebből a limitált szériából kaphasson. A katalóguson kívül nem nagyon volt más tájékozódási felület, úgyhogy az is lehet szimplán elkerült engem.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.14. 16:59:53

@Anak: Azt irták róla hogy európában nem került bele a katalogusba de azért néhány üzletben lehetett kapni. Na most hogy ez ide is eljutott-e arra sajnos nem találtam információt. De szerintem nem

_z_ 2018.04.16. 09:03:17

Megintcsak köszi, nagyon jo lett!
Nekem bejött ez a szamurajos-ninjas vonal (bar az epületek szerintem eleg benak), tehettek volna masfele is ilyen kiteröket, mint pl. a vikinges (nekem ez is Castle), mashol is volt "varas-korszak" (arab vilag, india, kina).
Tudja valaki hogy az oroszlanos elem miert lett homokszinü, es nem szürke? Nagyon elüt az epületek többi reszetöl, szerintem borzaszto...
Kicsit felek a következö resztöl, mert amit 2004-2006-ban müveltek, az emberiseg elleni büntett...
(Ahogy ezt a sorozatot olvasom egyre jobban viszket a tenyerem... Van bontatlan dobozban 2db. 7946, 2db. 10223, meg 1db. 7189, befekteteskent, de ilyeneket olvasva egyre nehezebben allom meg, hogy ne essek nekik örjöngve :)! )

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.16. 09:26:48

@_z_: :D Ami megmaradt bontatlanul azt ne nyisd ki, inkább szerezd be bontottan is :D

_z_ 2018.04.16. 09:30:59

@Tota12: Könnyen beszelsz, neked nincs ott a szekrenyben :).

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.16. 09:34:05

@_z_: De más játékokbol számos bontatlanom van :D

_z_ 2018.04.16. 09:45:36

@Tota12: Ebben a temaban az eszervek leperegnek rolam :D.

Anak 2018.04.16. 17:51:38

@_z_: Hm, jó kis Kingdoms cuccok.

Ati D 2018.06.05. 14:51:17

A 6004-es számú, denevéres minifigurás íjszállító szekér volt az egyetlen, Castle-témájú készletem - ha jól emlékszem, 2000-2001 környékén kaphattam. Hogyhogy lemaradt a listáról? :D

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.05. 17:00:09

@Ati D: Szia. Ha az összes készleten végigmennék tételesen akkor elolvashatatlan hosszuságú lenne a cikk. A kicsiknél szelektálni szoktam és a tipikusakra koncentrálok

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.08. 21:32:16

@Tota12: Szerintem azt is elolvasnánk, ha az összes készleten végigmész! :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.08. 21:36:08

Hű, a 6074 Black Falcon’s Fortress nekem is megvolt, imádtam!!!
:D
Viszont ezek az újfajta oroszlános lovagok nekem már semmit se mondanak, én csak a régieket ismertem...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.09. 15:24:41

@-Szűcs Gyula-: háááát te lehet de más nem biztos, igy is sokan csak a képeket nézegetik meg.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.09. 15:45:20

@-Szűcs Gyula-: Az vitán felül az egyik legjobb készlet valaha

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 30th anniversary (1) a-team (2) actionforce (80) actionman (7) action force (1) action force matrica (1) action force sticker (1) action man (8) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) aquazone (1) aqua zone (1) archiv (24) archivum (24) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (9) bat (24) batman (41) batman and robin (2) batman animated (14) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (29) batman figurák története (21) batman forever (4) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (27) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (4) beetlejuice (1) beszámoló (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (9) board games (1) bootleg (4) bravestar (1) bravestarr (1) brickheadz (1) buildable figures (1) bukottjátékok (3) carrera (1) castle (16) centurions (2) chuck norris (1) clone wars (4) clone wars lego (4) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (1) congo (1) cops (2) crashdummies (1) crash dummies (1) crash dummies figurák (1) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (1) double dragon (1) droids (5) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (3) episode I (2) episode IX (1) episode I figurák (2) érdekesség (603) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) expanded universe (1) fabuland (1) fekete péter (1) force awakens (3) force link (5) fridge (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (195) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (9) gijoe (197) gijoe állatok (1) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (24) gijoe figurák (182) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (2) gijoe katalógus (10) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (197) gi joe japán (4) gi joe jármű (41) gi joe járművek (36) gi joe kártya (4) gi joe matrica (1) gi joe nemzetkozi (26) gi joe poszter (6) gi joe prototipus (5) gi joe prototype (4) gi joe rajzfilm (14) gi joe riport (5) gi joe top10 (8) gi joe történelem (172) gi joe tv (17) gi joe vehicles (36) glasslite (2) gobot (3) godzilla (2) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (2) hasbro (328) hasbro játékok (333) hasbro katalógus (1) heman (3) heti video (59) he man (4) hidden side (1) hírek (52) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hook (2) hotwheels (20) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (2) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (3) japanese gi joe (2) játék (705) játékbolt (11) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (4) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (707) játékok a polcról (1) játékreklám (26) játék lelőhely (6) játék reklám (17) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (14) jurassic park figurák (8) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (91) kenner (218) kennertoys (210) kenner figurák (208) kenner története (2) képregénybörze (3) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (1) kisautó (16) kisautók (18) ko (9) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (9) ko toys (9) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (11) last jedi figures (8) last starfighter (2) last starfighter figures (2) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (228) legostarwars (91) lego 2018 (37) lego 2019 (16) lego alien (1) lego aqua zone (3) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (44) lego city (7) lego city space (2) lego érdekesség (100) lego exploriens (4) lego fabuland (3) lego figurák (35) lego figures (49) lego futuron (8) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego harry potter (1) lego hírek (23) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (56) lego katalogus (60) lego lone ranger (2) lego minifigurák (24) lego mini figures (20) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego pirates (20) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (38) lego scooby doo (1) lego sea tron (1) lego ships (9) lego solo (4) lego space (46) lego space police (8) lego space története (8) lego speed racer (1) lego spyrius (4) lego star wars (111) lego star wars 2018 (39) lego star wars 2019 (24) lego super heroes (4) lego szett (140) lego tehcnic (23) lego tmnt (1) lego történelem (99) lego town (12) lego train (5) lego tron (2) lego ufo (5) lego unitron (4) lego western (5) lego western tortnete (2) lelőhely (3) lemezárugyár (1) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar játék (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (25) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (2) mattel (8) maxx fx (1) mb (7) mego (2) men in black (2) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (1) mission impossible (1) modern játékok (15) modern star wars figurák (5) moder star wars figurák (5) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (3) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (2) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) parker (5) pebe (1) pirates (3) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (28) potf eu (3) potf expanded (1) potj (2) power of the force (27) power of the jedi (3) power rangers (1) predator (2) pretender (1) prototipus (24) prototype (23) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (2) rebels (5) régi játék (538) régi játékok (529) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) robin hood (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (9) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) scooby doo (1) sdcc (2) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (2) sindy (1) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (36) solo figurák (33) solo star wars figurák (35) sonic fighters (1) space (9) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (7) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) startrek (1) startron (1) starwars (347) starwarsfigures (284) starwarsjármű (72) starwarstoys (335) starwars episodeIX (5) star trek (1) star wars (345) star wars 30th anniversary (1) star wars bendems (1) star wars droids (9) star wars érdekesség (198) star wars ewoks (5) star wars expanded (5) star wars fekete péter (1) star wars figurák (269) star wars force awakens (4) star wars jármű (55) star wars kártya (3) star wars katalógus (6) star wars katelogus (2) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (11) star wars poszter (2) star wars potf (47) star wars prototipus (49) star wars prototype (47) star wars rebels (10) star wars reklám (7) star wars resistance (4) star wars riport (3) star wars rogue one (15) star wars solo (19) star wars tfa (4) star wars tv (6) star wars vehicles (70) star wars walker (10) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) supermario (2) super powers (3) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (6) társasjáték (8) technic (6) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (7) tmnt (10) tonka (3) top10 (33) top10 lego (1) top10 sorozat (1) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (489) town (2) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (5) train (1) transformers (37) transformers g1 (29) transformers g2 (3) transformers katalógus (2) transfrmers (23) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (4) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) unproduced (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (57) vintage (379) vintagejátékok (501) vintagestarwars (134) vintagestarwarstoys (132) vintagetoys (492) vintage collection (18) vintage gi joe (185) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (119) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) wwf figurák (2) xena (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók