G.I.Joe érdekességek - 30

A Vintage G.I.Joe Érdekességek rovatom elérkezett a (már már jubileumi) 30. epizódjáig és ez alkalomból egy kicsit hosszabb érdekességcunamit fogok rátok zúdítani. A mai témánk pedig Cobra La világa és az ezzel kapcsolatos érdekességek.

cobra-la.jpg

A G.I.Joe rajzfilm sorozatokat szinte mindannyian szeretjük, szerettük és gyerekkorunkban ( amennyire lehetett) végigkövettük a fejlődését is. Általában a Sunbow-os sorozattal szerettük meg a G.I.Joe-t, majd később a teljesen más jellegű, DIC által gyártott szériát is örömmel néztük végig (legalábbis én). A kettő között helyezkedik el koronológiailag a G.I.Joe egészestés rajzfilm...amelyet szintén a Sunbow gyártott, ám ez jellegében mégis erősen eltér a rajzfilmsorozatoktól. Talán a legfontosabb eltérés, hogy a jól megszokott militáns jelleg helyett erősen behozott egyfajta horror-fantasy vonulatot a történetbe. Korábban általában a Cobrák kieszeltek valami új fegyvert, vagy módszert a világ megszívatására, a G.I.Joe-k pedig a jó kis fegyvereikkel elhárították a bajt. Na de a Movie-ban mi történt? A sima Joe-Cobra harc mellett immáron óriási kukacokkal, szupererejű gonosz harcosokkal és félig ember félig kígyó főgonosszal is meg kellett küzdenie az igazi amerikai hősöknek. Sem előtte, sem utána nem volt jelen ilyen hangsúlyosan ez a horroros, fantasy-s jelleg a G.I.Joe rajzfilmek történetében….

Sokan úgy gondolják, hogy ez a film nagyon kilóg az egész történetfolyamból és bizonyos szempontból ez így is van. No de természetesen nem véletlenül  volt ez ilyen, úgyhogy nézzük meg mi volt a dolog háttere.

1168354-nemesis_5.jpg

Hozzá kell tenni, hogy nekem semmi bajom a Cobra La sztorival…sőt egészen egyedi, unikum dologként tartom számon a G.I.Joe rajzfilmek történetében és gyerekkoromban is nagyon tetszett az egész. A Cobra La figurák pedig kétségkívül baromi jók és a karakterek is megállják a helyüket.

Azt tudni kell, hogy a Hasbronak két fontos partnere volt a G.I.Joe játékok előállításában. Erre a két partnerre tudott támaszkodni és mivel mindkettő történetformáló erő volt, ezért volt beleszólásuk a G.I.Joe franchise alakulásába. Az egyik csapat a Marvel Comics volt, élükön Larry Hama-val, aki számtalan G.I.Joe karakter háttértörténetét írta meg és fejtette ki a G.I.Joe képregények hasábjain.

hama2-e1483124513275.jpg

A másik pillér a Marvel Productions volt, azonbelül is a partnerük a Sunbow Entertainment. A Sunbow céget, a Griffin-Bacal Reklámügynökség birtokolta és annak egyik vezetője Joe Bacal volt. Joe Bacal nem volt egy tehetségtelen ember, elévülhetetlen érdemeket szerzett a G.I.Joe márka felfuttatásában, többek között azt is ő találta ki, hogy a Marvel Joe képregényekhez animált TV reklámokat kellene csinálni.

Joe egy sci-fi és fantasy kedvelő fickó volt és nem rajongott túlságosan a G.I.Joe rajzfilmek militáns, valóságos jellegéért. Joe úgy gondolta, hogy a reálisnak tűnő haditechnika, a katonák és a Cobra, mint nemzetközi terrorszervezet túlságosan realisztikus, kézzelfogható…..és emiatt a gyerekekre nem lesz túl jó hatással. A 80-as években jártunk, volt terrorcselekmény és háborús konfliktus bőven a világban és Joe szerint inkább olyan gonosz erőket kellett volna alkalmazni a rajzfilmekben, amelyek nem keveredhetnek össze a valósággal a gyerekek fejében. Érthető álláspont….naív, de érthető.

joe_bacal_color_photo.jpg

Ahogy fentebb említettem Joe elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hasbronál és az ügynöksége fontos partnere volt a Hasbronak (más játékok reklámkampányát is ők csinálták pl a Transformers-ét, illetve a Sunbow számos más rajzfilmet is készített a Hasbro-nak), emiatt Joe igen jó érdekérvényesítő képességgel bírt a Hasbro fejeseinél. 

Serpentor karakterét Ron Rudat találta ki és mivel nagyon jól sikerült, ezért a fejesek ezt mindenképpen figura formába akarták önteni. (egyébként Ron a Conan a barbár óriáskígyójából merítette az ihletet, abból jutott eszébe hogy kellene egy Cobra "kígyóember") Ki is találták, hogy Serpentor lesz a Cobra, eddig nem látott, óriási hatalmú ura, aki Cobra parancsnok felett áll. A karakter nevére egyébként számos más ötlet is versenyben volt, többek között egy ideig King Cobrának is hívták, csak pár hét után kiderült, hogy ez a neve egy népszerű malátalikőrnek is, így nem lett volna szerencsés egy gyerekeknek szánt sorozatban ezt használni.

771029f884889941ecaff67af3b1f78b.jpg

A Hasbro ötlete nem aratott osztatlan sikert, mert a Sunbow-nál egy kicsit máshogy gondolkodtak a Cobra felépítését illetően. Buzz Dixon a G.I.Joe rajzfilm forgatókönyv írója sem repesett ezért az új szupergonosz karakterért és neki kellett valahogy beillesztenie őt a történetbe.  A gondjuk az volt, hogy az egész Sunbow rajzfilmsorozatot úgy csinálták meg, hogy Cobra parancsnok volt a legfőbb Cobra vezér…..egy szóval sem utaltak rá, hogy felettese lenne, vagy hogy valami titokzatos erő irányítaná a háttérből a szálakat, úgyhogy abban maradtak, hogy Serpentor nem léphetett csak úgy elő a semmiből és kellett neki egy rendes háttértörténet. (a Hasbro úgy gondolta, hogy elég ha csak hirtelen megjelenik a semmiből). Buzz két ötletet dolgozott ki Serpentor beillesztésére. Az egyik elképzelés szerint a Cobrán belüli elégedetlenség miatt az állomány „fellázadt” volna és lecserélték volna a Cobra parancsnokot egy eddig nem látott, külső hatalom segítségével Serpentorra. A másik variáció szerint maguk a Cobrák állították elő Serpentor-t Dr. Mindbender segítségével híres gonosztevők DNS-éből.  Bár ezt a kettőt Buzz Dixon külön, vagy-vagy ötletnek találta ki, a Hasbro végül mindkettőt „megvette”.

7_3.jpg

buzzdixon-ci03-large.jpg

Kellett ugye egy sztori a hatalomátvételre is ….hogy a hatalmához nyilvánvalóan körömszakadtáig ragaszkodó Cobra parancsnokot végleg lecserélhessék Serpentor-ra, egyszerre ugyanis két fővezére nem lehetett a gonosz erőknek. Ezért kellett mindkét ötlet és ez a sztori lett végül a központi kiindulópontja a készülő G.I.Joe The Movie-nak.

Cobra La-t Buzz Dixon találta ki….kellett ugye, egy eddig nem látott nagyobb hatalom, ami kvázi elpusztítja a Cobra Parancsnokot, hogy Serpentor lehessen az egyedüli Cobra vezér. És itt jön a képbe újra Joe Bacal …. a sci-fi/ fantasy rajongó Joe sugallatára ugyanis ez a nagyobb hatalom egy fantasys-horror-os jelleget kapott, kicsit olyan Lovecraft-i beütést., úgyhogy Buzz ilyen módon álmodta meg egész Cobra La-t.

buzzdixon-ci05-large.jpg

A Cobra La-t egyébként egy ideiglenes névnek találták ki az ősi Cobra civilizációra. Buzz „Shangri La”-ból, a Lost horizon című regény fiktív tibeti városából ihlette az elnevezést, de úgy gondolta, hogy csak addig marad ez a név, amíg nem találnak ki valami jobbat. Nem találtak ki jobbat…úgyhogy végül rajta ragadt.

maxresdefault_22.jpg

Cobra La koncepcióját kifejezetten utálták a Hasbro dolgozói….se Rudat-nak se Bozigian-nak, se a többi G.I.Joe-ért felelős dolgozónak nem tetszett a dolog és Hama is bojkottálta a Cobra La karakterek használatát a Marvel képregényben (Ostobának  tartotta a Cobra La karaktereket és mintegy húsz évig nem is írt Cobra La-val kapcsolatos G.I.Joe sztorit) . De az ellenállásuk mit sem ért, mert Joe Bacal….keresztül tudta vinni az akaratát a Hasbro illetékeseinél.  

buzzdixon-ci12-large.jpg

A G.I.Joe the Movie elkészülése nem volt zökkenőmentes. Az első sztorit Ron Friedman írta, de a Hasbro nagyon nem volt elégedett a történettel, ezért azt többször is erősen át kellett írni (de pl. Nemezis Enforcer már ebben is szerepelt). Később még legalább 3-4 nagyon eltérő változata született meg a forgatókönyvnek, Duke-ot például csak az utolsó pillanatban „mentették meg”.

Azt hozzá kell tenni, hogy Buzz egy kicsit máshogyan álmodta meg eredetileg a Movie új karaktereit. Golobulust például egy igazságos, okos, hidegfejű vezetőnek találta ki, de a Hasbro javaslatára kicsit durvábbra kellett venni a kinézetét és a jellemét. A fantasy-s karakterek amúgy főleg Buzz-tól származtak (Pythona is), de a militáns jellegű új karaktereket….Jynx-et, a Slaughters Renegades-t, Falcon-t, mind a Hasbro adta hozzá a filmhez. Viszont azt is Buzz találta ki, hogy Falcon családi kapcsolatban álljon egy másik Joe-val, de eredetileg ő Hawk fia lett volna, nem pedig Duke testvére….ezt szintén a Hasbro javaslatára változtatták meg.  Duke halála is Buzz ötlete volt, de ebben a kérdésben teljes volt az egyetértés a Hasbro-val. Később ugye a Transformers film sikertelensége miatt, ezt meg kellett változtatni. (Erről ITT OLVASHATSZ). A G.I.Joe The Movie-t végül direct to VHS-re mutatták csak be, de azért így is gyerekek millióihoz jutott el, akik jól megijedhettek Cobra La óriás kukacaitól és hídból feléledő sáskáitól.

gijpythona2.jpg

gi-joe-the-movie.jpg

A film bemutatása után nem sokkal a Hasbro ejtette a Sunbow-t ( de elvileg nem ezzel összefüggésben) és a Griffin-Bacal is parkolópályán volt egy ideig. A G.I.Joe rajzfilmet ezután a DIC készítette, akiknek az egyik első dolga az volt, hogy Cobra La emlékét Serpentorral együtt, úgymond „iguánává változtatták”. Ezzel a fantasy-s, horror-os vonulat utolsó morzsája is eltűnt a G.I.Joe rajzfilmből.

Sok egykori Hasbro alkalmazott a mai napig nem szívesen emlékszik vissza a Cobra La intermezzóra.

TB 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr813850328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2018.04.20. 08:43:08

A terror rossz hatassal van a gyerekekre, ugyhogy legyen inkabb horror, okos csere :).

_z_ 2018.04.20. 09:29:18

@Tota12: Nem az a fura, hogy van ilyen idiota, hanem az, hogy ennyi mindent el tud erni. Szerintem ez a misztikus maszlag egyaltalan nem illik a G.I.Joe vilagba. Ha mindenkeppen He-Man figurakat akartak csinalni, valami tudomanyos/mutacios sztorival bele lehetett volna a dolgot feszegetni, de igy gaz...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.20. 09:47:06

@_z_: Sokak szerint nem illik és persze valóban kilóg kissé. De látható hogy magának Serpentornak a kitalálása okozta azt az eseménysort hogy idáig ment a dolog. Maga a sztori egyébként szerintem nem rossz csak idegen volt a joe világától.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (2) a-team (1) actionforce (78) actionman (3) action man (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (4) alien conquest (1) archiv (16) archivum (16) at-dp walker (1) at-st walker (1) avengers (1) barbie (2) bat (21) batman (35) batman and robin (2) batman animated (10) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (25) batman figurák története (20) batman forever (2) batman of the future (1) batman reklám (8) batman returns (1) batman toys (24) batman visszatér (1) bburrago (1) beast wars (2) beetlejuice (1) bionicle (1) blacktron (1) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) carrera (1) castle (7) clone wars (1) clone wars lego (1) cobra (2) cops (1) creature (4) creature figurák (4) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) double dragon (1) droids (3) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (337) értékes játékok (1) ewok (3) ewoks (2) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force awakens (1) force link (4) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (143) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (5) gijoe (145) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (12) gijoe figurák (133) gijoe india (4) gijoe kártya (1) gijoe katalógus (3) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (1) gijoe sonic fighters (2) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (1) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (146) gi joe japán (2) gi joe jármű (31) gi joe járművek (28) gi joe kártya (2) gi joe nemzetkozi (15) gi joe poszter (2) gi joe prototipus (3) gi joe prototype (2) gi joe rajzfilm (9) gi joe riport (5) gi joe top10 (2) gi joe történelem (132) gi joe tv (16) gi joe vehicles (28) glasslite (1) godzilla (1) gyűjtemény (2) hansolo (3) harry potter (1) hasbro (213) hasbro játékok (218) heman (2) heti video (15) he man (3) hírek (15) hotwheels (16) hotwheels autok (11) ice planet (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (1) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (441) játékbolt (8) játékgyárak története (2) játékipar nagyjai (2) játékok (443) játékreklám (20) játék lelőhely (5) játék reklám (14) játék riport (7) játék tv riport (7) játszóház (1) jcpenney (1) jurassicpark (9) jurassic park figurák (4) justiceleague (1) karácsony (6) karácsonyi játék (6) kártya (3) katalógus (34) kenner (146) kennertoys (143) kenner figurák (145) kenner története (1) kevésbé ismert játékvonalak (13) kisautó (11) kisautók (12) ko (7) köszönöm (2) közlemény (1) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (6) last jedi figures (3) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (120) legostarwars (58) lego 2018 (36) lego alien (1) lego at-st (4) lego blacktron (7) lego buildable (10) lego cantina (2) lego castle (20) lego city (1) lego érdekesség (32) lego exploriens (2) lego figurák (25) lego figures (38) lego futuron (3) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego ideas (7) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (22) lego katalógus (17) lego lone ranger (1) lego minifigurák (15) lego mini figures (12) lego pirates (12) lego reklám (22) lego ships (7) lego solo (4) lego space (18) lego space police (5) lego space története (7) lego spyrius (2) lego star wars (71) lego star wars 2018 (35) lego super heroes (2) lego szett (74) lego tehcnic (1) lego történelem (30) lego tron (2) lego ufo (3) lego unitron (2) lego western (3) lego western tortnete (2) lelőhely (3) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (3) matchbox (16) matchbox 2018 (2) mattel (6) mb (2) mego (2) merchandise (8) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) mightymax (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (1) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (1) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (1) parker (2) pirates (2) playmates (2) playmobil (1) playsets (2) playstation (2) pókember (1) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (17) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (16) predator (1) prototipus (12) prototype (12) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (5) régi játék (342) régi játékok (333) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (15) remco (1) rendőrakadémia (1) returnofthejedi (16) revell (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (6) saber rider (1) sandspeeder (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) skorpio kommando (1) sky commanders (1) solo (29) solo figurák (26) solo star wars figurák (28) sonic fighters (1) space (4) space police (2) spider man (4) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starwars (216) starwarsfigures (176) starwarsjármű (34) starwarstoys (205) star wars (217) star wars droids (5) star wars érdekesség (99) star wars ewoks (3) star wars expanded (1) star wars fekete péter (1) star wars figurák (167) star wars force awakens (1) star wars jármű (16) star wars kártya (1) star wars katalógus (4) star wars kdm (1) star wars ko (7) star wars last jedi (5) star wars poszter (1) star wars potf (30) star wars prototipus (31) star wars prototype (31) star wars rebels (6) star wars reklám (6) star wars riport (2) star wars rogue one (10) star wars solo (11) star wars tfa (1) star wars tv (6) star wars vehicles (22) star wars walker (4) star wars yps (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (2) társasjáték (2) technic (1) tfa (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tiger force (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (5) tonka (2) top10 (21) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (301) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (3) transformers (24) transformers g1 (21) transfrmers (16) tron (2) tv reklám (2) tv riport (9) tyco (1) tyco figura (1) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (1) universal monsters figurák (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (11) vintage (191) vintagejátékok (318) vintagestarwars (92) vintagestarwarstoys (88) vintagetoys (308) vintage collection (3) vintage gi joe (135) vintage lego (1) vintage star wars (82) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő