Kevésbé ismert játékvonalak 15.rész - A Star Wars Bend ems figurák

1985-ben lezárult a vintage Star Wars figurák korszaka….a két váltóvonal a Droids és az Ewoks következett, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért hamar elhaltak. Véget ért a Marvel által készített Star Wars képregény is és a Lucasfilms nem is tervezte a közeljövőben bővíteni az univerzumot. Úgy tűnt a Star Wars korszaka végérvényesen lezárult. A fanok, akiket az elmúlt években elárasztottak a különféle merch cuccokkal (legalább annyira, mint manapság), hirtelen azzal szembesültek, hogy a Star Wars kikopott a boltokból és nem is jelentek meg sem új figurák sem más termékek. Csendes évek következtek, amelyben a mai agyunkkal szinte felfoghatatlan módon szinte semmilyen Star Wars produktum nem látott napvilágot (csak szerepjáték, társasjáték és ilyesmik). A Zahn féle regényekre, a Dark Horse képregényekre és a Star Wars divat újjáéledésére még éveket kellett várni, de ebben a csendes időszakban is volt egy masszív gyűjtői réteg, akik itthon és külföldön is nagyon aktívan életben tartották a Star Wars lángját. Idősebb gyűjtőtársaim minden bizonnyal sokat tudnának mesélni erről az időszakról, amikor itthon is ment a csere-bere, klubélet volt és a Star Wars-t szigorúan csak a három film világa jelentette (nagyon sokan vissza is sírják ezt az időszakot….nos én nyilvánvalóan nem). A 90-es évek elejére újra kialakult az igény a különféle Star Wars termékek, például a játékfigurák iránt is. A Kenner persze bármikor szívesen gyártott volna újabb játékokat, ám ezt nyilván csak a Lucasfilms engedélyével tehették volna, ők pedig egyelőre nem terveztek ilyesmit. A helyzetet a Star Wars regények változtatták meg, amelyek valahogy visszahozták a Star Wars-ot a köztudatba és elmélyítették a történetet. Ebben az új helyzetben már Lucas-ék is kezdtek megenyhülni az újabb játékok gyártása felé és a Kenner hamarosan el is készíthette az új Power of the Force figurák prototípusait, amelyeket bemutattak a soron következő Toy Fair-en, ám végül csak 1995-ben kerültek a boltokba. Az első „újkori” Star Wars figurákat, ezért nem ők, hanem egy sokkal kisebb cég „követte el”.

2_19.jpg

1993-ban a Justoys nevű, kisebb játékgyártó cég engedélyt kapott, hogy az általuk gyártott „Bend-ems” figurák soraiban készítsenek egy Star Wars-os sorozatot is. A Bend-ems nem volt egy új dolog, hiszen korábban már jó pár más cég pl. az Azrak Hamway és a Mego is gyártott ilyeneket. Ám ebben az időszakban ez a Justoys elég sokféle karakterből (Disney, képregényes stb.) készített ilyen figurákat. Először is szögezzük le, hogy a „Bendems” az nem igazi akciófigura. Az akciófigura alapvető feltétele ugyanis az „akció”, ami minden esetben a mozgatási ponton való mozgathatóságot jelenti. A Bendems figuráknak nincsenek ilyen hagyományos mozgatási pontjaik. Ezen kívül hagyományos akciófigurát nem is csinálhatott volna a Justoys hiszen az a jog még mindig a Kenneré volt.

1_19.jpg

A bend-ems figurák igazából tömör, mozgatási pontokkal nem rendelkező, gumiszerű nehéz anyagból megformázott figurák, amelyeknek a kidolgozása ugyan tűrhető, ám maximum csak messziről néznek ki jól. Mozgatási pontjuk nincs, de ennek ellenére a végtagjaik mégis mozgathatóak, pózolhatóak, hiszen ez a gumiszerű anyag valamennyire rugalmas, hajlítható. Ugye ez elég egyértelmű mert maga az a név, hogy bend-ems is a bendable vagyis a hajlítható szóból származik. Külön kiegészítőket soha nem adtak hozzájuk, ha volt is az adott figurának mondjuk fegyvere az minden esetben egybe volt öntve a kézzel. A festésük, a színeik rendben voltak és végülis hasonlítottak is az adott karakterre, ám főleg a fejük felületes kidolgozása néha egészen vicces eredményt hozott. A méretük olyan kb. 5 inch lehet és mivel egy tömör gumidarabról beszélünk ezért a strapabíróságukkal nincsen probléma.

3_12.jpg

s-l1600_51.jpg

1993-ban három hullámban adták ki ezeket a Star Wars bendemseket és a következő két évben nagy számban jelen voltak a boltokban. Meglepően sok karakter van belőlük, mintegy 20 féle figura látott napvilágot, amelyeket single cardosként forgalmaztak, ám kaphatóak voltak belőlük úgynevezett gift setek is, amelyekben 4-10 figurát lehetett egybecsomagolva beszerezni egy ablakos dobozban. Bizonyos csomagokban illetve a single card-os pakkok egy részében ajándékként helyet kapott 1-1 SW karakteres gyűjthető kártya, amelyet a Topps gyártott. Maguk a csomagolások nem nevezhetőek éppen ízlésesnek, de ugyanakkor hamisítatlan 90-es évek eleji hangulatot árasztanak.

gift3.jpg

s-l1600_1_19.jpg

Érdekes módon a piac annyira ki volt éhezve az új Star Wars termékekre, hogy voltaképpen teljesen mindegy volt, hogy milyen lett a figura. Elképesztő mennyiséget eladtak belőlük és a hatalmas bevétel megnyitotta a Justoys előtt az utat, hogy további franchise-okat is bend-ems formába öntsenek. Így később szuperhősös és pankrációs figurákat is kiadtak, úgyhogy a márka elterjedt az egész világon. Így vagy úgy, de a gyűjtők akkoriban beszerezték ezeket a figurákat, de persze nagyon sokan nem is voltak velük elégedettek. Ugyanakkor azt legalább mindenki értékelte, hogy egyáltalán lehet valami új terméket kapni. Később persze nagyjából normalizálódott a helyzet, a Power of the Force figurák megjelenése után és a Bend-ems-nek lecsökkent a népszerűsége, így elfoglalta a méltó helyét a vicces Star Wars különlegességek között. A mai gyűjtők között is megvan a maga közönsége és mivel rengeteg maradt fenn belőlük mind bontott, mind bontatlan formában, ráadásul jó állapotban ezért az áruk is meglehetősen baráti. Persze itt is karaktere válogatja az árat, de azt azért nem lehet mondani, hogy a kereslet kiverné a biztosítékot. Valamilyen mértékben egyébként hazánkban is hozzájuk lehetett jutni, én nem találkoztam velük, de tudom, hogy megjelentek az itthoni boltokban is.

28996754153_20fec8facb_b.jpg

A Bendems figurák összességében nagyon viccesek. Némelyik karakter elképesztően gagyin fest, de valahogy az „aranyosan gagyi” módon. Valamelyik egészen tűrhetően néz ki, míg más karakterek egyenesen félelmetesek.

r22.jpg

  1. hullám

C3PO – Két féle verzióban is kiadták C3PO-t…az egyiknek arany a másiknak ezüstös színű volt a lába. Maga a figura borzalmasan fest, de azért valamennyire megidézi C3PO-t. Mindenesetre az arca nagyon begyógyult. 

c3po.jpg

c3po_1.jpg

Chewbacca – Talán a legviccesebb karakter mindegyik közül. Ez a mosolygós vámpír ábrázat valami eszméletlen.

chewie_2.jpg

chew.jpg

Lord Darth Vader – A Vaderrel végülis komoly baj nincs, bár a gumicső szerű karok és a kissé nyomott trapéz fej picit lerontja.

vader.jpg

vader3.jpg

Luke Skywalker – Ez az arc mindenkire hasonlít csak szegény Mark Hamill-re nem. Szörnyűségesen nyomottra sikerült és a kókadt fénykardal együtt annyira gagyi bootleg hatása van, hogy az hihetetlen. Ezzel találkoztam már itthon is.

luke2.jpg

luke.jpg

Princess Leia – Enyhén fogalmazva Leia fejét sem sikerült túl jól eltalálni. Többet kár is elemezni.

leia.jpg

leia2.jpg

R2-D2 – R2-nak még jól is állhatott volna ez a formátum, de sajnos a feje elég aránytalan lett és a kacska lábak se néznek ki túl jól.

r2_1.jpg

7682132406406179264.jpg

Stormtrooper – A Stormtrooper még a maga módján egészen rendben van. Látszik, hogy a vintage figura alapján csinálták, legalábbis a fejét azt tuti. Mondjuk ez az ölelő póz akkoris vicces.

storm2.jpg

storm.jpg

Yoda – Yoda is egészen oké lenne, de az arca valahogy idegennek hat. Valahogy nem szívesen ölelgetnénk meg ezt a Jedi mestert….

yoda2.jpg

yoda.jpg

  1. hullám

Emperor – Itt is az arc a gázos, bár ugye a filmben se volt szegény egy adonisz.

palpatine.jpg

pal.jpg

Han Solo – Solo még egészen kidolgozottra sikerült. Az arca nem az igazi, de ez a figura még a jobbak közül való.

solo_1.jpg

solo.jpg

Obi Wan Kenobi – Szegény Obi, úgy fest, mint valami elcseszett hittérítő az aluljáróból. Itt is az arc a problémás, de a „gyere fiam, ülj le” kéztartás is vicces.

obi.jpg

obi2.jpg

Wicket – No, hát Wicket konkrétan félelmetes lett. Mintha ez nem is az a karakter lenne…gyakorlatilag semennyire sem hasonlít ez a figura a cuki Ewok felderítőre. Horror Wicket…

wicket4.jpg

wicket_1.jpg

  1. hullám

Admiral Ackbar – Kicsit pókhasú és kicsit túltolták az alkarján a pufibb részt de ezeket leszámítva egészen oké.

ackbar_1.jpg

ack_1.jpg

Bib Fortuna – Bib egy kicsit kancsalra sikerült és a lapát kezei se túl ízlésesek, de azért ezeket leszámítva rendben van.

bib_1.jpg

bib2_1.jpg

Boba Fett – Szegény boba olyan pufi karokat és felsőtestet kapott, hogy olyan mintha páncél helyett mackófelsőben lenne. A konyhásnéni kar a kedvencem ennél.

boba.jpg

Royal Guard – A Royal-al nincs különösebb probléma, a kialakítása részen filmhű. Egyedül az integető karpozíció vicces. Nekem ez az egy van meg, amit ajándékba kaptam.

royal.JPG

royal2.jpg

Gamorrean Guard – Ennél nagyon látszik, hogy az eredeti vintage Gamorreant próbálták lemásolni. Ezt nagy vonalakban sikerült is, de a keze ennek is olyan, mintha éppen megadná magát egy behatolónak.

gamo_1.jpg

Lando Calrissian – A bájvigyor és a tábornoki öltözék totál jól sikerült. Egyedül a fej többi részét érintő enyhén alkoholista arcszerkezet a poénos. Kicsit olyan, mintha épp meg akarná ölelni Solo-t azzal, hogy „Gyere igyunk egyet”.

landocalrissian-front.jpg

Tusken Raider – Maga a figura egészen jól sikerült, de a hittérítő kartartás nagyon vicces. Nemrég járt egy ilyen a kezeim között és tényleg, olyan mint aki épp áldást kér az úrtól.

tusken_2.jpg

tusken2_1.jpg

X Wing Pilot Luke - Kicsit O lába van szegénynek és a sisak nélkül egy kicsit nehezen felismerhető, de azért elmegy. 

x.jpeg

Gift Setek

10-es pakk – Ez a jó emberes csomag 10 figurát és a hozzájuk tartozó kártyákat tartalmazza. Bib, Royal, Ackbar, Luke, Vader, Leia, Han, Stormtrooper, Chewie és R2 volt így egyben megszerezhető.

10piece-gs-front.jpg

New Hope pakk – 4 figurát tartalmaz a csomag. Chewie, Luke, R2 és a Tusken volt a dobozban illetve egy Star Wars-os érme.

anewhope-gs-front.jpg

8-as pakk- Vader, Luke, Wicket, Stormtrooper, C3PO, R2, Leia és Palpatine volt ennél egybecsomagolva.

8pack-front.jpg

Emperor/ R2/ Luke/ Vader csomag

erld-gs-front.jpg

Kenobi/ Leia/ Han Solo/ C3PO csomag

olhc-gs-front.jpg

Han/Yoda/Vader/ Lando pakk

gift2.jpg

Return of the Jedi pakk – Ez egy négyes pakk volt és Bib, Ackbar, Wicket és Boba volt együtt megszerezhető.

rotj.jpg

Stormtrooper/ Ackbar/ Vader/ Royal Guard/ Lando/ Chewbacca pakk

ssss.jpg

Stormtrooper/ R2/ C3PO/ Darth Vader csomag

srcdv-gs-front.jpg

Stormtrooper/ Wicket/ Yoda/ Chewbacca pakk

swyw-gs-front.jpg

A Bendems figurák mai szemmel már inkább viccesek, mint kívánatos gyűjtenivalók, ám akkoriban egy erős igényt elégítettek ki, ami miatt széles körben elterjedtek. Ezzel ez a vonal is beírta magát a Star Wars figurák történelmébe.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3014296561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) a-team (1) actionforce (79) actionman (6) action man (7) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (4) alien conquest (1) aquazone (1) aqua zone (1) archiv (20) archivum (20) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (7) bat (22) batman (38) batman and robin (2) batman animated (11) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (27) batman figurák története (21) batman forever (3) batman of the future (1) batman reklám (9) batman returns (2) batman toys (25) batman visszatér (2) bburrago (1) beast wars (3) beetlejuice (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (5) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) carrera (1) castle (10) clone wars (1) clone wars lego (1) cobra (2) cops (2) creature (6) creature figurák (6) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinoszaurusz figura (1) double dragon (1) droids (4) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (461) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (3) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force awakens (2) force link (5) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (174) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (6) gijoe (176) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (21) gijoe figurák (162) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (1) gijoe katalógus (8) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (176) gi joe japán (3) gi joe jármű (36) gi joe járművek (32) gi joe kártya (3) gi joe nemzetkozi (21) gi joe poszter (5) gi joe prototipus (3) gi joe prototype (2) gi joe rajzfilm (12) gi joe riport (5) gi joe top10 (5) gi joe történelem (157) gi joe tv (17) gi joe vehicles (32) glasslite (1) gobot (1) godzilla (1) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (1) hasbro (268) hasbro játékok (273) hasbro katalógus (1) heman (2) heti video (34) he man (3) hírek (33) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hotwheels (20) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (1) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (6) interju rovat (6) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (564) játékbolt (10) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (2) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (566) játékok a polcról (1) játékreklám (22) játék lelőhely (6) játék reklám (15) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (10) jurassic park figurák (5) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (55) kenner (177) kennertoys (171) kenner figurák (169) kenner története (1) képregénybörze (1) kevésbé ismert játékvonalak (14) kisautó (13) kisautók (14) ko (7) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (9) last jedi figures (6) last starfighter (1) last starfighter figures (1) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (171) legostarwars (78) lego 2018 (37) lego 2019 (9) lego alien (1) lego aqua zone (2) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (10) lego cantina (2) lego castle (31) lego city (6) lego érdekesség (65) lego exploriens (3) lego figurák (33) lego figures (46) lego futuron (6) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego hírek (10) lego ideas (7) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (32) lego katalogus (37) lego lone ranger (1) lego minifigurák (22) lego mini figures (18) lego monster (5) lego monster fighters (4) lego pirates (18) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (30) lego sea tron (1) lego ships (9) lego solo (4) lego space (29) lego space police (8) lego space története (8) lego spyrius (4) lego star wars (92) lego star wars 2018 (38) lego star wars 2019 (10) lego super heroes (3) lego szett (110) lego tehcnic (7) lego történelem (61) lego town (1) lego tron (2) lego ufo (3) lego unitron (4) lego western (3) lego western tortnete (2) lelőhely (3) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (21) matchbox 2018 (2) mattel (8) mb (5) mego (2) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) micromasters (1) micro machines (1) mightymax (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (5) monster fighters (4) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (1) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (2) parker (4) pirates (3) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (18) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (17) power rangers (1) predator (1) pretender (1) prototipus (15) prototype (15) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (5) régi játék (427) régi játékok (420) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (2) resistance figurák (2) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (8) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) sea tron (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) sindy (1) skorpio kommando (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (34) solo figurák (31) solo star wars figurák (33) sonic fighters (1) space (5) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (6) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) starwars (275) starwarsfigures (222) starwarsjármű (55) starwarstoys (263) star wars (275) star wars bendems (1) star wars droids (7) star wars érdekesség (140) star wars ewoks (4) star wars expanded (2) star wars fekete péter (1) star wars figurák (208) star wars force awakens (4) star wars jármű (33) star wars kártya (3) star wars katalógus (4) star wars kdm (1) star wars ko (7) star wars last jedi (9) star wars poszter (1) star wars potf (35) star wars prototipus (37) star wars prototype (36) star wars rebels (6) star wars reklám (6) star wars resistance (3) star wars riport (2) star wars rogue one (14) star wars solo (16) star wars tfa (3) star wars tv (6) star wars vehicles (43) star wars walker (8) star wars yps (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (5) társasjáték (5) technic (1) tfa (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (8) tonka (3) top10 (24) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (387) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (5) transformers (34) transformers g1 (28) transformers g2 (2) transformers katalógus (2) transfrmers (22) triál (3) tron (3) tvc (1) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (1) tyco figura (1) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (31) vintage (277) vintagejátékok (404) vintagestarwars (115) vintagestarwarstoys (112) vintagetoys (393) vintage collection (8) vintage gi joe (165) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (101) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (2) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók