A Star Wars játékjárművek története - 4.rész

Jawa Sandcrawler

sandcrawler.png

A Jawa Sandcrawler jármű nem éppen az egzotikus formájáról vagy az izgalmas megoldásairól híres, ám mivel a kezdetektől jelen van a Star Wars világában ezért ez is egy széles körben ismert ikonikus járműnek számít, amiből természetesen számos játék is készült 1977 óta.

databank_sandcrawler_01_169_55acf6cb.jpeg

A járgány először a New Hope első felében tűnt fel, ahol a Jawa kolónia mozgó lakóhelyéül szolgált. A begyűjtött droidokat és roncsokat is itt tárolták és ezzel jártak farmról farmra, hogy a gyűjtögetett portékájukat értékesítsék. Ezek a járművek eredetileg öreg bányagépek voltak, amelyeket a Jawák nagy valószínűséggel elloptak eredeti tulajdonosuktól, mindenesetre jól szolgáltak a sivatagi meleg ellen illetve a felszereléseik, például a mágneses beszívó is nagyon hasznosnak bizonyultak a droidok illetve a roncsok begyűjtése során. A gép először a New Hope-ban tűnt fel, de azóta szerepelt egy kicsit az Attack of the Clones filmben és persze számos regényben illetve számítógépes játékban is látható volt. Az biztos, hogy az egyik legtipikusabb korai Star Wars járgány volt, ami biztosan mindenkinek megmaradt, aki valaha is látta a filmet.

Persze a játékgyártók is jónéhány alkalommal hozzányúltak a Jawa homokfutóhoz, de azt hozzá kell tenni, hogy a nagyobb méretei és a nem túl izgalmas formája miatt (gyakorlatilag egy nagy barna lánctalpas hasábról beszélünk) közel sem annyi alkalommal, mint a harci jellegű gépekhez. Ennek ellenére azért találni belőle, mint Lego készleteket, mind 3,75”-es figurákhoz való járműveket is.

vintage-star-wars-jawa-sandcrawler_1_1e1b51679e2657aa9abd71d9fd262b7a.jpg

A Jawa Sandcrawler 1979-ben jelent meg az első vintage járművek között és ez volt az első szériás járművek közül kb. a leginnovatívabb. A járgány ugyanis távirányítással volt vezérelhető, ami abban az időben azért nem volt semmi (jó jó persze egy csomó távirányítós dolog létezett már akkor, de nem akciófigurához való cuccok). A járgány eleve tekintélyes mérettel bírt és a kidolgozottságára sem lehetett panasz. Egyedül talán a festésénél zavaró, hogy a lánctalpak azonos színűek a járműtesttel, nem pedig valamivel sötétebbek, de ez végülis elnézhető. A gép extra funkciókat is kapott, így van benne egy droid felvonó, egy lehajtható oldalsó lap, aminek a lehajtása után feltárul a belső tér, illetve egy kinyitható a pilótafülke is. A csúcs funkció mégis a rádiós mozgathatóság volt, aminek egyrészt a távirányítóját sikerült egészen ízlésesen megcsinálni, másrészt maga a gép is nagyon üzembiztosan és gyorsan mozgott. Persze az ára se volt éppen olcsó, mintegy 30 dollárt kellett egy ilyenért kiadni, pont ugyanannyit, mint egy Millenium Falconért, úgyhogy gyaníthatóan azért kevésbé fogyott. A cuccot amúgyis csak Amerikában és Kanadában forgalmazták, utóbbi országban francia feliratú Empire Strikes Back logós dobozban.

vint4.jpg

vintage1_3.jpg

vint5_1.jpg

vint3.jpg

vint2.jpg

A vintage időszakban feltűnt még a jármű egy másik formában is igaz nem a klasszikus értelemben vett járműként. A Land of the Jawas playset háttere ugyanis egy egészen nagy karton Sandcrawler volt, ami így autentikus hátteret biztosított az escape pod-nak és a Tatooine-os jelenetekhez köthető figuráknak. Még ez a sematikus Sandcrawler is kapott egy kézzel mozgatható droid felvonót, ami szerintem egy tök jó ötlet. Mondhatjuk, hogy ez a cucc egy színvonalas playset volt.

landof2.jpg

landofjawas1.jpg

landofjawas4.jpg

landofjawas3.jpg

Ez után sok-sok évig nem készült újabb Sandcrawler feltehetőleg a méretei és a viszonylagos ingerszegénysége miatt. Még a POTF2-es érában sem csinálták meg újra a gépet, pedig akkor aztán szinte bármit kiadtak. Legközelebb csak 2004-ben az Original Trilogy Collection-ben nyúltak hozzá, de akkoris csak a vintage járgányt hasznosították újra. Az alap azonos volt, de kiszedték belőle az elektronikát és nagyon más volt a festése is. Az ajtók persze ugyanúgy nyithatóak voltak és itt is megvolt a droid felvonó, de ezen kívül még egy plusz tárolóhelyet is kapott a gép belülre. A járgány mellé járt 2 Jawa és 1 RA-7-es droid, amiket POTF2-es figurákból festettek át. Rendben van a cucc, jól is néz ki, bár ebben a színben szerintem kevésbé hasonlít a filmben látható járműre. Az is furcsa, hogy miért nyúltak vissza a vintage felépítéshez és miért nem csináltak egy teljesen új testet.

otc1.jpg

otc2.jpg

otcsandcrawlerfrint.jpg

otcsandcrawlerli.jpg

2018 őszén jelent meg a legújabb Sandcrawler kiadás a Disney Droid Factory sorozatában playsetként. A jármű Disney Park exkluzív, tehát elvileg csak az ilyen létesítmények boltjaiban lehet megvásárolni, de persze a netes aukciós oldalakon is van belőle még bőven. A gép maga 3,75”-es figurákhoz való, de egy jó 25%-al nagyobb, mint a korábbi Sandcrawlerek, úgyhogy nem éppen kis darab. A színe barnásabb, kopottasabb és sok helyen szürke részekkel van tarkítva, ami nekem személy szerint nem tetszik, továbbá egy ilyen furcsa pontszerű, csillogós szórást is felvittek a testre, ami nyilván a homokot igyekszik szimbolizálni, ám közelről inkább hóra hasonlít. Természetesen ennek a homokjárónak is lenyitható az oldala és a belső tér is sokkal kidolgozottabb, mint a korábbi darabnál. Egy droid mozgató darut is beépítettek továbbá egy elektromos felvonót, ami gombnyomása fel és le ereszkedik. Ezek kívül is számos nyomógombra működő fény és hanghatást is kapott a gép, például az egyik gomb megnyomása után a gép különféle Jawa hangokat játszik le. Brutálisa cucc és ehhez képest a 100 dolláros eladási ára nem is volt vészes. Két figurát is mellékeltek a járműhöz: egy Jawát és egy jól sikerült Power Droidot, ami nagyon részletes, szétszedhető és csatlakoztatható a Sandcrawler darujához.  

droid6.jpg

droid2.jpg

droid4.jpg

droid5.jpg

droid3.jpg

droid1.jpg

Sajnos csak ilyen kevés alkalommal öntötték műanyagba a 3,75”-es figurákhoz való Sandcrawlert pedig szerintem 1-2 kiadás még bőven elfért volna, mondjuk akár a Vintage Collection keretein belül is. Die Cast cuccok persze jócskán születtek belőle, például ilyen volt ez a 2006-ban megjelent Titanium series-es darab is, de természetesen az Action Fleet szériában is megjelent a Sandcrawler.

sw06tssandcrawlercardfr.jpg

sw06tssandcrawlerls.jpg

af.jpg

A Lego viszont egy picit több alkalommal nyúlt az évek során a barna hasáb alakú járgányhoz, de azért nem sokkal.

44491661682_c79195d41e_b.jpg

2005-ben adtak ki először Sandcrawlert mégpedig a 101144 UCS Sandcrawlert, tehát rögtön egy UCS méretű cuccal kezdtek. A gép mintegy 1669 alkatrészből áll, amivel akkoriban a közepes méretű UCS készletek közé tartozott. Külsőre nagy és szépen kidolgozott szett, de mivel nem csak egy színű kockákat használtak az oldalfalakhoz, hanem egészen világosakat is ezért nekem kicsit szedett vedett benyomást kelt. Oké, hogy a filmben is látható volt a járgányon rozsda, meg kopások, de ez gyárilag olyan, mintha valaki random kockákból rakta volna össze. A belső tér kevésbé részletes, de egy kihúzható darut azért így is kapott. Összesen 11 minifigura volt a dobozban, amelyek között számos exkluzív darabot is találunk. Ilyen volt a Gonk Droid, a köpenyes Jawa, Owen bácsi, az R1 droid, ez a típusú R4 droid, a Treadwell droid és az ASP droid is. Ezen kívül még egy R2 és egy C3PO figura került a dobozba. Összességében azt mondanám, hogy láttam már jópár olyan UCS készletet, ami ennél sokkal jobban sikerült….

10144.jpg

10144-1.jpg

10144_d.jpg

10144_l.jpg

2014-ben adta ki a Lego a 75059 Sandcrawlert, ami megintcsak egy UCS méretű járművet jelentett. Ez már egy sokkal impozánsabb járgány volt, amely mintegy 3195 elemből épült fel, úgyhogy ez az eddigi legnagyobb Sandcrawler. Bár itt is használtak világosabb elemeket, de összességében ez egy jóval filmhűbb darab, mint az előző kiadás. Természetesen most is lenyitható volt az elülső rámpa, ahonnan egy egészen jó kis darut lehetett előhúzni. Felnyitható a teteje és az oldallapjai is és így láthatóvá válik a sokkal jobban kidolgozott belső tér. Összesen 14 minifigurát adtak hozzá: 4 Jawát, C3PO-t, Luke-ot, Power Droidot, Treadwell droidot, Owen bácsit, R1, R2 és R5 droidokat illetve egy mini Treadwell droidot. Ezek közül az Owen, az R1, R2, Treadwell droid, a GNK droid és a C3PO volt exkluzív, tehát csak ebben a készletben használt darab. Összességében egy erős, impozáns készlet, ami azért tiszteletet parancsol, ha kirakja az ember a polcra.

75059.jpg

75059-1_7.jpg

75059-sandcrawler-50.jpg

75059-sandcrawler-48.jpg

75059l.jpg

75059s.jpg

A 2015-ös Sandcrawler a 75097 Star Wars-os Adventi naptár 5.napi ajándéka volt. Ez egy 21 alkatrészből összeállítható nagyon stilizált kis homokjáró volt, amely azért egyértelműen hasonlított a filmben látható járgányra, de persze azért csak minimális szinten. Egy ilyen adventi naptárba végülis ez is teljesen megfelelő volt.

75097_1.jpg

75097l.jpg

2017-ben a Lego magazin mellékleteként adták ki a 911725 Sandcrawler-t polybag-es formátumban. A csomagban található 50 alkatrészből egy egészen pici, ám mégis a filmben látható gépre egészen hasonlító kis járgányt lehet összepattintgatni. Ebben a méretben szerintem ez egészen jól sikerült. Minifigura természetesen nem járt hozzá, de fura is lett volna ebben a méretben.

911_1.jpg

911e.png

Legutóbb pedig az idén született egy újabb Sandcrawler, amely a 75220 –as számot viseli. 1216 elemből épül fel, ami majdnem akkora, mint az első UCS Sandcrawler, ám ez mégis normál méretű készlet mert egy tíz centivel azért mégiscsak kisebb az első UCS-nél.  Ugyanakkor sokkal filmhűbb kialakítású, legalábbis, ami a formáját és a színeket illeti. Lenyitható az eleje és lenyitható az oldala is, ahonnan egy droid beemelő darut lehet előszedni. Jár még hozzá egy kisebb lánctalpas Jawa teherszállító járgány is, hasonló, mint amit külön battlepack-ban is kiadtak. A pilótafülke is felnyitható ezen kívül összesen 6 minifigura járt hozzá: egy tatooine-i Luke, két Jawa, egy 2-1B droid, egy RA-7 és egy R5-ös droid. Ezek közül az R5-A2 és a 2-1B egyedi, tehát ez a változatuk csak ebben a szettben volt eddig megszerezhető. Összességében ez egy remek gép lehet azoknak, akik nem akarnak egy jó Sandcrawlerért UCS árat fizetni. Mindent tud, amit egy Lego Sandcrawlertől elvárhat az ember.  

75220.jpg

75220-alt2.jpg

75220_1.jpg

75220_e.jpg

A Sandcrawler nem az a járgány, amitől a vendégek berosálnak, ha meglátják a polcodon. Nem túl szép és nem is túl izgalmas, de ugyanakkor azért mégiscsak egy klasszikus SW jármű, úgyhogy ennek a gépnek is megvan a maga rajongótábora. Nem készült belőle annyi játék, mint egy Tie Fighterből vagy Millenium Falconból, de az az igazság, hogy lehet, hogy nem is akkora baj ez. Szerintem nagyjából annyi cucc készült belőle, amennyi szükséges, de talán egy újabb Hasbro 3,75”-es figurákhoz való kiadás még elférne.

A legközelebbi epizódban megint valamilyen birodalmi járművel fogok foglalkozni. 

TB  

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4714322091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2018.10.26. 21:31:48

Ez a legújabb Lego homokkúszó kormányozható? Miért Luke-ot és nem Owen bá't rakták a készletbe? Luke annyi más módon beszerezhető, idén is jelent vele másik készlet. Beru néniről meg nem is volt figu eddig. Őt is lehetett volna. Kicsit exluzívabbá tették volna ezt a készletet felnőtt rajongók számára is.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) a-team (1) actionforce (79) actionman (6) action man (7) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (4) alien conquest (1) aquazone (1) aqua zone (1) archiv (20) archivum (20) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (7) bat (22) batman (38) batman and robin (2) batman animated (11) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (27) batman figurák története (21) batman forever (3) batman of the future (1) batman reklám (9) batman returns (2) batman toys (25) batman visszatér (2) bburrago (1) beast wars (3) beetlejuice (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (5) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) carrera (1) castle (10) clone wars (1) clone wars lego (1) cobra (2) cops (2) creature (6) creature figurák (6) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinoszaurusz figura (1) double dragon (1) droids (4) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (461) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (3) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force awakens (2) force link (5) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (174) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (6) gijoe (176) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (21) gijoe figurák (162) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (1) gijoe katalógus (8) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (176) gi joe japán (3) gi joe jármű (36) gi joe járművek (32) gi joe kártya (3) gi joe nemzetkozi (21) gi joe poszter (5) gi joe prototipus (3) gi joe prototype (2) gi joe rajzfilm (12) gi joe riport (5) gi joe top10 (5) gi joe történelem (157) gi joe tv (17) gi joe vehicles (32) glasslite (1) gobot (1) godzilla (1) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (1) hasbro (268) hasbro játékok (273) hasbro katalógus (1) heman (2) heti video (34) he man (3) hírek (33) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hotwheels (20) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (1) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (6) interju rovat (6) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (564) játékbolt (10) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (2) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (566) játékok a polcról (1) játékreklám (22) játék lelőhely (6) játék reklám (15) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (10) jurassic park figurák (5) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (55) kenner (177) kennertoys (171) kenner figurák (169) kenner története (1) képregénybörze (1) kevésbé ismert játékvonalak (14) kisautó (13) kisautók (14) ko (7) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (9) last jedi figures (6) last starfighter (1) last starfighter figures (1) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (171) legostarwars (78) lego 2018 (37) lego 2019 (9) lego alien (1) lego aqua zone (2) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (10) lego cantina (2) lego castle (31) lego city (6) lego érdekesség (65) lego exploriens (3) lego figurák (33) lego figures (46) lego futuron (6) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego hírek (10) lego ideas (7) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (32) lego katalogus (37) lego lone ranger (1) lego minifigurák (22) lego mini figures (18) lego monster (5) lego monster fighters (4) lego pirates (18) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (30) lego sea tron (1) lego ships (9) lego solo (4) lego space (29) lego space police (8) lego space története (8) lego spyrius (4) lego star wars (92) lego star wars 2018 (38) lego star wars 2019 (10) lego super heroes (3) lego szett (110) lego tehcnic (7) lego történelem (61) lego town (1) lego tron (2) lego ufo (3) lego unitron (4) lego western (3) lego western tortnete (2) lelőhely (3) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (21) matchbox 2018 (2) mattel (8) mb (5) mego (2) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) micromasters (1) micro machines (1) mightymax (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (5) monster fighters (4) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (1) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (2) parker (4) pirates (3) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (18) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (17) power rangers (1) predator (1) pretender (1) prototipus (15) prototype (15) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (5) régi játék (427) régi játékok (420) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (2) resistance figurák (2) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (8) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) sea tron (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) sindy (1) skorpio kommando (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (34) solo figurák (31) solo star wars figurák (33) sonic fighters (1) space (5) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (6) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) starwars (275) starwarsfigures (222) starwarsjármű (55) starwarstoys (263) star wars (275) star wars bendems (1) star wars droids (7) star wars érdekesség (140) star wars ewoks (4) star wars expanded (2) star wars fekete péter (1) star wars figurák (208) star wars force awakens (4) star wars jármű (33) star wars kártya (3) star wars katalógus (4) star wars kdm (1) star wars ko (7) star wars last jedi (9) star wars poszter (1) star wars potf (35) star wars prototipus (37) star wars prototype (36) star wars rebels (6) star wars reklám (6) star wars resistance (3) star wars riport (2) star wars rogue one (14) star wars solo (16) star wars tfa (3) star wars tv (6) star wars vehicles (43) star wars walker (8) star wars yps (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (5) társasjáték (5) technic (1) tfa (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (8) tonka (3) top10 (24) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (387) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (5) transformers (34) transformers g1 (28) transformers g2 (2) transformers katalógus (2) transfrmers (22) triál (3) tron (3) tvc (1) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (1) tyco figura (1) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (31) vintage (277) vintagejátékok (404) vintagestarwars (115) vintagestarwarstoys (112) vintagetoys (393) vintage collection (8) vintage gi joe (165) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (101) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (2) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók