Interjú rovat - Interjú Györggyel a 80-as, 90-es évek játékimportjának egyik "atyjával" - 3.rész

Interjú rovatom harmadik epizódjában sikerült egészen sokféle témát érinteni Gyuri bácsival….talán nem bántódik meg, ha ennyi beszélgetés után így szólítom. Elmesélte, hogyan kerültek be az országba az első Star Wars figurák, hogy hogyan került a G.I.Joe rajzfilm a magyar TV-be, hogy mik a személyes tapasztalatai a Lego-ról. Ezen kívül szó volt még érintőlegesen az Aliens játékokról, a Transformers-ről, a Jurassic Park-ról és azt is megfejtettük, miért gondolják manapság úgy az emberek, hogy a gyerekkorukban több Basic Lego készlet volt kapható. A mai epizód a harmadik, másfél órásra nyúlt beszélgetésünk alapján készült és ez volt az egyik legélvezetesebb mind közül.

kiallitas.jpg

Ha még nem olvastad az előző epizódokat, az érthetőség és a visszautalások miatt mindenképpen pótold…

0. rész - Bevezetés

1. rész 

2. rész

Korábban utaltunk már rá, hogy ön ott volt a tűz közelében, amikor az első Star Wars figurák bejöttek az országba. Hogyan történt ez?

A történet egészen pontosan úgy volt – tudom, mert részt vettem benne, bár akkor még ez nem az én hatásköröm volt, én a helyettese voltam annak, aki ezért a felelős volt – hogy létrehoztak 77-ben egy nemzetközi játékkiállítást. Interplay Expo volt a neve és két évente lett megrendezve, sok meghívottal, kiállítóval. A TRIÁL is kiállított, körülbelül 300 négyzetméteren.  Ez szeptemberben volt az őszi BNV-n és az volt a célja, hogy megmutassuk, mit lehet majd kapni karácsonykor. Akkor a Belkereskedelmi Minisztérium volt a felettes szervünk és az is volt az elvárás a részükről, hogy a cég mutassa meg, hogy mire képes és mi kerülhet majd a fa alá. Akkor még azt nem tudhattuk, hogy mennyi Lego vagy Matchbox lesz és nem is állítottuk ki ezeket, hiszen a Lego, a Hasbro és a Matchbox is eljöttek a kiállításra. Ők is kiállítottak a saját néhány négyzetméterükön. Az emberek meg odatámasztották az arcukat a vitrinekhez és csak bámultak. Azt tudták, hogy léteznek ilyen dolgok, hiszen ezekből volt már import, de az új import játékok mindig karácsonyra jelentek meg, ezért egy csomó mindent itt lehetett először látni. Az első ilyen kiállítást 77-ben rendezték meg és elég nagy sikere volt, a közönség is élvezte. Az, hogy mennyi dolgot találtak meg ténylegesen a karácsonyi választékban a látott termékekből az már egy más kérdés. A második kiállítás volt a jelentősebb. Azt már említettem, hogy ekkor jöttünk össze a Hasbro-val és ekkor kezdődött el a hamvába halt közös, devizakímélő kooperáció ügye is. Nos, ugyanezen a kiállításon, kiállított egy osztrák üzletember is egy pár négyzetméteres standon. Szalay-nak hívták, magyar származású volt, beszélt is magyarul, de egy kicsit azért törte. Az ilyen standokat mi mindig meglátogattuk a Konsumex-el együtt és megnéztük a választékukat. Ennek az embernek jogosítványa volt a Kenner termékek árusítására, de csak Ausztriára. Itt viszont senki sem kérdezte meg, hogy mire van jogosítványa, egyszerűen csak behozott kb. fél vagy egy konténernyi árut, aztán pedig nem akarta azt visszavinni. Az ugyanis nagyon sokba került volna neki. Behozta az árut, kifizette a vámot és próbálkozott, hogy mit lehetne tenni. Ezek főleg Star Wars figurák voltak. Az akkori főnököm azt mondta, hogy nézzük meg, mit lehet ezekkel csinálni. Mi pedig megnéztük és eladhatónak ítéltük meg őket. A film ekkoriban már azért ismerős volt… volt már híre, úgyhogy megvettük őket, de a főnöknőm azt mondta, hogy ha akár csak egy darab is megmarad ezekből, akkor az lesz a jövő évi prémiumunk. De végül nagyon gyorsan elfogyott az egész. Nem emlékszem pontosan az árára, de körülbelül olyan 100 Ft volt és ebben az árkategóriában itthon azért nem lehetett olyan jó dolgokat venni. Én is vettem belőle a gyerekeimnek, nem is tudom már hány darabot. Most éppen Péter fiamnál és az ő 15 éves fiánál vannak, ahogyan ők őrzik a G.I.Joe figurákat is, amiket kaptak akkoriban. Hát nagyjából így történt, ez volt az első alkalom, amikor Star Wars figurák jöttek be az országba.

A továbbiakban is Szalay úrtól történt a Star Wars figurák importálása?

Nem, soha többé nem hallottunk felőle. Többet nem jött Magyarországra. Örült, hogy megszabadult a termékétől, mert visszavinni komplikált lett volna. Azt hiszem nem is vámolta el, csak vámelőjegyzésbe vette és a vámot csak utólag kellett megfizetnie, de ha visszavitte volna, akkor ki kellett volna venni a vámelőjegyzésből, ami nagyon komplikált lett volna. Úgyhogy nagyon hálás volt, hogy a főnöknőm megvette az áruját, mi pedig örültünk, hogy lett jó termékünk, ráadásul nem is drágán. Összesen 7000 darab volt talán, de nem emlékszem pontosan.

És akkor hogy szerezték be a továbbiakat, arról van információnk? Mert például a Centrum áruházakban egészen biztosan lehetett őket kapni ünnepek előtt 84-85 körül.

Lehetséges, mert a Centrum áruháznak volt egy nagykereskedelmi társulása a Centrum nagyker, ami szintén kapott import jogosítványt, de pénzt nem kaptak hozzá. A behozatali kontingenseket nagyon szűk markokkal mérték, ekkoriban durván 80%-ot a TRIÁL kapott meg, 10-12 %-ot a Skála csoport, a többi meg elaprózódott. Ezekben olyan termékek voltak, amelyek nem jelentettek komoly konkurenciát a mieinknek. De egyéb módokon, például árucsere konstrukciókkal is, amiről korábban beszéltünk megoldhatták a dolgot igen. Meg persze a kisebb boltok a korábban már említett zsebimporttal is, de ezekből voltak kisebb hivatalos importok is.

A következő kérdésem megint inkább a Hasbro érát érinti. A legutóbbi alkalommal beszéltünk a G.I.Joe reklámokról, prospektusokról, de 1991-ben megjelent a G.I.Joe rajzfilm is, magyarul az MTV2-n. Önöknek volt szerepe abban, hogy ez megjelent itthon, vagy az a TV külön ügye volt?

Volt szerepünk igen. 1990-ben, amikor megegyeztünk a Hasbro-val, kaptam arra is felhatalmazást, hogy keressek marketing és PR céget is. Ezeket a feladatokat két külön cég végezte, egyik a marketinget, a másik a PR-t. Az egyikkel bementünk a televízióba és felajánlottunk nekik két Hasbro rajzfilmet. Az egyik a My Little Pony volt, ami akkor nagyon divatosnak és jónak számított, ma nem tudom, hogy milyen…

Manapság is annak számít szerintem

A másik pedig a G.I.Joe volt… mert a Hasbro-nak alapvetően három fő célcsoportja volt. Egyrészt a hat év körüli kislányok, másrészt a hat év körüli fiúk és az egész család egyben. A családoknál a társasjátékokra fókuszáltunk, a kislányoknak ment a póni és a Sindy baba, a fiúknak először G.I.Joe, majd később a Transformers illetve az Action Man. Az idősebb korosztályokat nem nagyon akartuk megcélozni, mert nem is nagyon volt olyan termékünk.

Értem, tehát akkor önök ajánlották fel a TV-nek a rajzfilmeket.

És nem is fogadták el…. Azt mondták, hogy fizessünk reklámdíjat. A reklám szakember, aki velem volt, meg mondta nekik, hogy ez a világban azért nem így működik… A televíziók meg szokták venni a műsorokat pénzért….mi viszont nem kérünk pénzt érte, adjanak reklámidőt… de végül nem adtak. Úgyhogy elmúlt kb. másfél év anélkül, hogy ezek a rajzfilmek bekerültek volna a TV-be. De nem emlékszem pontosan az időkre. A sikertelenség és ez a hozzáállás engem megdöbbentett. Elkezdtem egy kicsit önérzeteskedni is, persze nem az volt a fontos, hogy én mit gondolok, hanem az, hogy felajánlunk egy filmet nekik….amiért, amúgy fizetni kéne, és nem kell nekik. Szentségtörésnek számított, hogy azt mondtuk nekik, hogy reklámidőt kérünk érte. A kollégám meg is kérdezte tőlük, hogy Kecskemétről megveszik a filmeket vagy ők is odaadják, hogy önök sugározzák a termékeiket? És erre nem tudott válaszolni az illető, csak annyit mondott, hogy náluk fizetni kell és kész. Úgyhogy sokáig nem is mentek ezek, aztán lett egy marketing menedzserünk, -róla még majd mesélek-, aki viszonylag nagy hatáskört kapott és ő valahogy elintézte, hogy végül bekerüljön a TV-be ez a két rajzfilmsorozat. Lett logisztikai menedzserünk is, aki meg a szállítási dolgokat intézte, de amíg ők nem voltak, addig én folytam bele jobban ezekbe az ügyekbe is.

Hogyan sikerült végül rávenni őket a sugárzásra?

Erre már nem láttam rá, nem tudom a hátterét, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Londonból nyomták be végül. Valahogy bekerült, de a többi rajzfilmet ezek után már annyira nem erőltettük.

gijoeyojoheader.jpg

Ha már London…korábban már beszéltünk róla, hogy ön rendszeresen járt ki a Hasbro Europe-hoz, bemutatókra, megbeszélésekre. Ezek hogyan zajlottak, mit lehet tudni róluk?

Nem emlékszem pontosan az időre, de 92 körül rendszeresen 2-3 hetente voltak Londonban a Hasbro Europenál új termékvonal bemutatók. Ez nem azt jelentette, hogy csak a teljesen új vonalakat mutatták, mert volt, amikor épp a fejlesztések állapotát mutatták be. Odarepültünk, megnéztük, amit kellett, ott voltunk egy napot és infókat szereztünk, de az ilyen eseményeken tudomást szereztem egy csomó másról is. Például egy ilyenen hallottam először arról, hogy majd meg fog jelenni a Tesco Magyarországon. Én ezt például félreértettem, mert volt itthon nálunk egy hasonló nevű cég, valami termelőeszköz gyár, aminek „teszkó” volt a mozaikszava és azt hittem, hogy arról van szó. Én meg mondtam nekik, hogy de hát nálunk már jelen van a Tesco….és néztek rám furcsán. Az ilyen alkalmakkor beültünk egy színházterem szerű előadóba, aztán levetítették a reklámfilmeket, jöttek a termékmenedzserek és szépen sorban bemutatták az új termékvonalakat, fejlesztéseket. Nagyon felkészültek voltak és ez egy elég teljes, sűrű nap volt általában. Ha a termék a többséget érdekelte, akkor annak a terméknek nyert ügye volt, bár általában az volt a lényeg, hogy an angolokat meg a franciákat érdekelje. Ha nem nagyon volt rá érdeklődés, akkor még a későbbiekben beszéltünk róla. Így lehetett kialakítani a következő szezonra vonatkozó termékköröket. Ígértem, hogy mesélek a marketing menedzserünkről is. A Hasbro-nak voltak akkoriban például Alien figurái, most azt meg nem mondom, hogy a Parker vagy melyik rész gyártotta.

A Kenner volt.

Igen. Megjelent az Alien a Hasbro választékában. Szóval elmentünk és megmutatták az Alien játékokat… huszonvalahány figurát és voltak hozzájuk kiegészítők, járművek, mindenfélék. Lejátszották a bemutatófilmet róla, a reklámot és voltak ilyen hangulatteremtő elemek is, például a filmekből is mutattak részleteket. Ugyanígy volt később a Jurassic Park-nál is, ami szintén nagy esemény volt. Ágnes a marketing menedzserünk pedig azt mondta nekem utána, hogy ameddig ő a Hasbro-nál van, addig az Alien nem kerülhet be a választékba.

Na de miért mondta ezt?

Hát undorította, mert nő volt, ráadásul még lányos anya is, úgyhogy ő így érezte. Most az más kérdés, hogy amúgy bekerült az Alien, de azért mert ez egy fontos bevezetendő márka volt. Kereslet is volt rájuk, ezt nyilván segítettük. Később pedig azért el is fogyott szépen, amit behoztunk belőle. Az Aliens-nek egyébként nagyon nehéz volt megtalálni a célcsoportját, nehéz volt megtalálni, hogy pontosan kinek szól, mert ez azért valamennyire egy felnőtteknek szóló majdhogynem horror filmen alapult, amit elvileg gyerekek nem is nézhettek volna meg.

Itt ebben azért volt egy látszólagos ellentmondás, mert tudomásom szerint egy olyan animációs filmhez kapcsolódtak volna ezek a figurák, amit végül sosem mutattak be.

Erről nem tudok sajnos, ennek a híre nem jutott el hozzám.

De végülis, a lényeg az, hogy valamennyire bekerült ez a játék is a negatív vélemény ellenére is.

Bekerült. Azt azért nem a marketing menedzser határozta meg, hogy mi kerülhet be a kínálatba, mert ez a döntés többnyire az enyém volt. Persze azért fontos volt az ő véleménye is, de a salesman-jeink véleményét is mindig meghallgattam. A mennyiségeket érintő döntéseket is nagyjából én hoztam meg, de nagyon nehéz volt eldönteni egy termékről, hogy mennyit tudunk eladni belőle egy évben.  Nem is mondom, hogy mindig jól döntöttem, de nem volt kifejezetten sikertelen termékünk köszönhetően az akkori környezetnek.

Hát igen, ahogy beszéltük is, ez az időszak egy nagy felfutása volt itthon a figuráknak. A Hasbro-nak és a Kenner-nek rengeteg figurás játéka volt akkoriban. G.I.Joe-k, Transformerek és még a Batman figurák is ekkoriban mentek főleg. Ezeket is a Kenner gyártotta, ezek szerint akkor a Batman figurákat is önök intézték ugye? 

Én nem emlékszem rá, lehet, hogy ez később lehetett én 95 januárban eljöttem a Hasbro-tól. Lejárt a második 2,5 évem és nem is hosszabbítottunk.

1995-ben jelentek meg az újabb Star Wars figurák is a Kenner-től, amit biztosan a Hasbro Magyarország forgalmazott, akkor már ezekkel sem foglalkozott? Ezeknek az előkészítésében nem vett részt?

Nem. Akkor én már nem voltam ott. 1994 októberében abban egyeztünk meg a Hasbro-val, hogy a szezont még végig viszem. De az év végén én már csak a záró dolgokkal foglalkoztam. 1995 februártól lettem a Gulliver marketing és eladási vezetője.

Beszéljünk akkor egy kicsit a Jurassic Park-ról. Ezzel a brand-el is hasonlóképpen találkozott?

Igen a Jurassic Park az nekem hasonló volt egy kicsit, mint az Aliens. Szintén kiutaztunk egy bemutatóra és hasonló elemekkel tarkítva bemutatták a játékokat. Mutattak a filmből is jeleneteket és elég jól nézett ki. Nem nagyon volt hasonló korábban.

catalogue_kenner_1.jpg

Mennyire voltak ezek a játékok itthon kelendőek? Mondjuk más brand-ekhez képest mekkora mennyiségben hozták be őket, mert emlékeim szerint jóval kevesebb volt belőlük az üzletekben, mint mondjuk G.I.Joe-ból. De azért lehetett őket kapni. A film viszont óriási siker volt és a matricás albumtól kezdve, mindenféle más kiegészítő termék is megjelent. De gondolom ez a kisebb számú megjelenés egy tudatos döntés eredménye volt.

Igen, mindenféle dolog megjelent belőle. Készítettünk piacfelmérést is, mielőtt a film indult. De még megelőzném azzal, hogy előtte volt a Crichton által írt regény, amit nekünk ki is osztottak a bemutatón, hogy olvassuk el. Mindenkinek kiosztották, azt hiszem talán 76-an voltunk ezen a country manager meetingen és mindenki kapott belőle. Viszont angol nyelvű könyvet. Én tudtam angolul, de annyira azért nem jól, hogy így olvassak, meg időm sem volt rá, ezért megkértem az asszisztensemet, hogy olvassa el és később egy-két órát beszéltünk róla, hogy milyen ez, miről szól stb. Nekem teljesen idegen volt ez a dinoszaurusz világ és akkor még nem is volt ez annyira népszerű téma.

Igen ennek is akkoriban volt a felfutása, amihez erősen hozzájárult például a Jurassic Park is.

Igen. Nekem egyébként akkor egy kicsit hajazott a dolog az Aliens-re, nem a játékok, hanem az ijesztőbb jelenetek miatt. Akkor még nem láttuk a filmet, csak az összevágott jeleneteket a bemutatón és ebből következtettem. Én azt gondoltam a játékokról, hogy ez egy nagyon helyigényes termék lesz. Valamit ki fog szorítani és ez – ha a világban nem is – de Európában mindenképpen bejött. Nem jelent meg olyan sok figura belőle, de sok volt a kiegészítő, egy csomó jármű és hasonlók.  

Igen, hát nagyobb dinoszauruszok is például

Igen és helyet kellett neki biztosítani, de nem nagyon volt hely a piacon és a boltokban. Nem volt mit kiszorítsunk a saját területünkről, ezért óvatosak voltunk vele és nem volt egy kolosszális üzlet. De nem is volt rossz, mondjuk a végeredményére már nem emlékszem csak arra, hogy amikor eljöttem a Hasbro-tól már a végénél volt ez a téma. De az tény, hogy nem abban a választékban és mennyiségben értékesítettük, mint a Joe-t vagy akár a Transformers-t. Hogy fogyott volna-e több, ha tízszer annyi van? Sose fogjuk megtudni.

Szerintem egyébként nem, mert akkoriban tényleg már-már túlkínálat volt a hasonló játékokban. Ráadásul igen, a nagyobb dinoszauruszok miatt nyilván helyigényes is volt.

Igen, beszéltünk róla, hogy a játékboltok akkor még kicsik voltak. Minden új terméknek nehéz volt helyet szorítani. Ezen javított később sokat a hipermarketek megjelenése.

Ha már említettük a Transformerst is, beszéljünk egy kicsit erről….A Transformers játékok karrierje itthon nagyon hasonló képet mutat, mint a G.I.Joe figuráké. Én úgy emlékszem, hogy a Transformers játékok ugyan elérhetőek voltak, ám sokkal kisebb számban és drágábban, mint a G.I.Joe figurák. Volt-e ebben valami szándékosság? Esetleg úgy ítélték meg, hogy a drágább, bonyolultabb játék kevésbé fogyna itthon és ezért hoztak belőle kevesebbet?

A Hasbroval mi természetesen forgalmaztuk a Transformers játékokat is, de valóban kicsit kisebb számban, mint mondjuk a G.I.Joe-t. Kevésbé is volt úgymond támogatott brand. A reklámoknál megbeszéltük, hogy azért volt kevesebb belőlük, mert a neve valamelyest eladta, úgyhogy kevésbé kellett hozzá reklám. De a termékekből is valóban kevesebbet hoztunk be, mégpedig azért, mert végeztünk előzetes piacfelméréseket és kiderült, hogy a Transformers-t kevésbé ismerik itthon, mint a G.I.Joe-t és drágább is volt, úgyhogy kisebb volt rájuk a fizetőképes kereslet. Nem is volt annyira beágyazva a gyerekek tudatába. Ezen kívül az anyagi lehetőségeink is korlátozottabbak voltak, úgyhogy valóban a kisebb robotok kerültek be főleg és kisebb számban, mint a G.I.Joe-k. Ennél is nehéz volt megtalálni, hogy kinek tudjuk eladni, mert volt egy csomó helyettesítő termék és versenytárs is volt. Ezen kívül mi magunk voltunk a saját versenytársunk, hiszen egyrészt a G.I.Joe másrészt később az Action Man nagyjából ugyanannak a célcsoportnak szólt.  

Értem. Nos, a rövid kérdéseimmel most elfogytam, úgyhogy akkor, ahogyan terveztük lassan rátérhetünk a Lego-ra. Hogyan és mikor találkozott először a Lego-val?

Kezdjük ott, hogy, én akkor találkoztam először a Lego-val, amikor még raktárvezető helyettes voltam a TRIÁL-nál 1975 körül. Abban a raktárban ahol én voltam, társasjátékokat és fajátékokat tárolt a cég. Akkoriban jártam esti képzésen iskolába és ilyenkor korábban elmehettem a munkából. Az egyik ilyen elmenetelem előtt pár perccel érkezett egy mintacsomag. Ezt a posta hozta és összesen három vagy négy csomagból állt össze. Ezek két helyről érkeztek és azért ebbe a raktárba, mert itt könnyen el tudtuk intézni a vámkezelést. Az egyiket a Ravensburger küldte, a másikat a Lego. Én ez előtt nem találkoztam a Lego-val, nekünk sem volt ilyen a családban és máshol sem találkoztam eddig vele. De ettől függetlenül pár éve már lehetett kapni az országban. Egy évvel később, amikor bekerültem a központi apparátusba és referens lettem, akkor ott már elég sok mindennel találkoztam például Lego-val is és ekkor hallottam az első Lego-k beszerzésének történetét is. A TRIÁL vezérigazgatója, 1968-69 körül, -amikor az Új gazdasági mechanizmusnak nevezett rendszer megindult és talán ekkoriban kaptak először kontingenst is – találkozott az egyik ilyen vásáron Lipcsében vagy Nürnbergben a Lego választékával és úgy megtetszett neki, hogy rendelt is belőle – tudomásom szerint- 5500 dollár értékben. Legalábbis ez a hír járta. Az volt az első adag az országban. Az első darabok rettenetesen sokba kerültek és azért is mondtam, hogy a raktárban én találkoztam a mintakollekcióval, mert akkor láttuk az áraikat is. A Ravensburger társasjátékok árait is, ami előtte nem volt az országban kapható. Egy Ravensburger kártyajáték annyiba került, mint a Gazdálkodj Okosan…58 forint 50 fillér volt annak a fogyasztói ára. Erre halál pontosan emlékszem, de ugyanígy emlékszem rá, hogy egy törpeautó 11 forint 50 fillér volt és 10 forint 50 fillér volt egy kutyaház persely….ezek az árak beleivódtak a fejembe, úgyhogy eldobtam az agyam, amikor megláttam a Ravensburger illetve a Lego árait. Utóbbira már nem emlékszem pontosan…talán 1 dollár körül volt egy Lego játék… de az akkori árakhoz képest bődületes pénzekbe kerültek. De ekkor ugye már forgalomban voltak ezek a játékok egy pár éve, csak én nem találkoztam velük. Azt a legendát hallottam még, hogy amikor ezt az 5500 dollárnyi Lego-t az igazgató asszony megvette, senki sem tudta, hogy mi lesz velük, de végül olyan gyorsan tűntek el, mint Petőfi….mintha sose lettek volna. Innen indult el egy folyamatos rózsázás, egy gyakorlatilag folyamatos mennyiségi emelkedés, már amennyire a keretek engedték. A Lego népszerűsége töretlen volt, hiszen nagyon jól bevált. A termék maga jó is volt mindig, ezért aztán egyre sikeresebbnek ítélték meg és egyre több lett az a pénz, amit erre lehetett fordítani. Aztán ettől megint sikeresebb lett…. és a Lego megkapta az őt joggal megillető részt a játékpiacon, a lehetőségek korlátai között.

x_2.jpg

Mi a véleménye a Lego játékokról, illetve magáról a márkáról, cégről?

Nagyon jó játéknak tartom, de szerintem kicsit túl van dimenzionálva. Az hogy átvette a játékpiacon a vezető szerepet, azt soknak tartom. Nagyon jó játék, de ennyi azért nincs ebben a termékben.

Ebben van valami még akkor is, ha én Lego rajongónak tartom magam. Az én meglátásaim szerint a 80-as években főleg az általánosabb, „Basic” Lego készletek voltak itthon jól elérhetőek, de kisebb számban jelen voltak a tematikus (űrhajós, lovagos) Lego-k is. Ez utóbbiakat tényleg kisebb számban hozták be, vagy csak a népszerűségük miatt hamarabb elfogytak? Ugye itthon a Lego kedvelőknek az a meglátása, hogy régen több volt az általános készlet és kevesebb a „tematikus” miközben a valódi kiadások azért nem egészen ezt a képet mutatják.

Mi a TRIÁL-nál arra törekedtünk, hogy a lehető legszélesebb felhasználói kört érhessük el a játékokkal. Először olyan termékeket kellett forgalomba hozni, hogy a lehetőségekhez képest minden korosztályt érintsen. Ezért az első években tényleg nagyon általános, bárki számára eladható készleteket szereztek be. Mindenre volt kereslet, de el kellett kezdeni vizsgálni, hogy milyen volt a gyerekek kormegoszlása és azt találtuk, hogy a csökkenő születésszám miatt a gyerekek átlagos életkora egyre nőtt.  Úgyhogy egy idő után arra jutottunk, hogy nem a Basic-et kell erősíteni. Én egyébként sem a Duplot sem a Basic-et nem kedveltem annyira… jobban szeretem az életet megjelenítő készleteket. Ma is így gondolom ezt. A tűzoltót, a rendőrt stb. az életszerű témákat és el kell mondanom, hogy a Star Wars-t sem pártolom a Lego-ban.

Végülis, akkor eleinte azért voltak többségben a Basic készletek, mert könnyebben el lehetett adni őket illetve szélesebb körnek, később viszont tudatos döntés eredményeképpen lett egyre nagyobb a Town, Space és Castle témák aránya a kínálatban.

Igen meg a kereslet is egyre inkább azokra irányult. Még a véleményemre egy pillanatra kanyarodjunk vissza. Én bármerre jártam a világban, mindig vettem a gyerekeimnek játékokat és Lego-t is sokat. Az volt a rend, hogy amikor hazaértem külföldről rendszerint már késő este volt, de a gyerekek mindig megvártak. Az első következő hétvégi napon leültünk és elkezdtük összeépíteni együtt a Lego-kat. Az építési útmutató alapján adogatták nekem az alkatrészeket és közösen megépítettük a készleteket. Ez nagyon sokszor fordult elő, úgyhogy a Legoval való személyes kapcsolatom elmélyült. Még egyszer mondom, szerintem túl van a márka dimenzionálva, de ettől függetlenül egy nagyon jó játék. Ezen túl, a személyes jó viszonyom is nagyon sokáig fenn állt a Lego-val… gyakorlatilag 89-ig. Nagyon sok mindent csináltunk együtt és minden rendezvényen találkoztunk. Részt vehettem például egy három vagy négynapos Lego kiránduláson is Billundban. Akkor még nem is voltak ennyien, meg a központjuk sem olyan volt, mint most. Elvittek minket Legoland-be is egy napra. Kérdezte, korábban hogy vannak-e képeim… erről biztos, hogy van, majd megpróbálok önnek keresni.

Hogyan kezdődött ez a személyes együttműködés?

Nekem 1978-ban kezdődött el, addig én nem ezen a területen dolgoztam, de a kollégák korábban is együttműködtek velük. Innentől kezdve én minden kiállításon találkoztam velük, Lipcsében, Nürnbergben, Prágában, Brnoban, mindenhol. Sokat beszélgettünk és nem csak a játékokról, hanem a világ alakulásáról is. Persze azt megint hozzá kell tennem, hogy amikor hazajöttünk erről is jelentést kellett írnom, ugyan sokminden jelentenivaló azért nem volt. De ez volt a szabály.

Hát, ha ezt kellett csinálni, akkor ezt kellett csinálni, de gondolom nem is politikáról meg ilyenekről beszéltek, hanem elsősorban a játékokról.

Hehe, mi le*tuk a politikát….a játékokról beszéltünk, a piacról beszéltünk, hogy az hogyan alakul…a családokról is beszéltünk….többükkel elég jól megismertük egymást személyesen is, volt egy elnökhelyettesük Werner…egy svájci ember volt, ő még az után is keresett, hogy eljöttem a Triál-tól. Nagyon sokat beszéltünk arról, hogy mit lehetne közösen tenni, de ők is belátták, hogy a magyar gazdaságirányítás korlátokat szab az importnak és ezen nem lehet túllépni. Csak azt lehetett tenni, hogy a rendelkezésre álló keretet a lehető legjobban megpróbáltuk kitölteni. Én mindig meghallgattam a tanácsaikat, sokszor elmondták, hogy hol és mi az, ami éppen a legjobban eladható. Lengyelország egy kicsit nagyobb piac, mint a miénk, az ottani tapasztalatokat például érdemes volt figyelembe venni. Ha pedig egy termékről azt mondták, hogy ez nem lesz hosszú életű, akkor igyekeztünk a lehető legkevesebbet rendelni belőle, de valamennyit azért rendeltünk, hogy a választék teljes legyen. 255 féle Lego volt forgalomban 1979-ben egyébként. A döntéseinket persze meg is kellett magyaráznunk, mert a felettesek elvárták az indoklást… az akkori Belkereskedelmi Minisztériumnak is meg kellett magyaráznunk, hogy az adott termékek közül, miért azt hoztuk be, amit. És általában el is fogadták azt, amikor mi azt mondtuk, hogy a Lego-nak ez volt az ajánlása. Általában csak az érdekelte őket, hogy nem-e lehetett volna megoldani gazdaságosabban, de erre meg azt mondtuk, hogy meg lehetne, de ahhoz meg kéne emelni a kereteket. Ezen rendszerint jót nevettünk. De igen, bizonyos keretek között meg kellett mondani, hogy miért nem veszünk többet abból vagy kevesebbet amabból….

28_6_1.jpg

Természetesen ezzel még nincs vége, hiszen azóta is többször beszélgettünk még Györggyel, úgyhogy a következő részben szó lesz a Novo gyár társasjátékairól, az Action Man-ről, a Sindy és a Barbie harcáról, a G.I.Joe tolltartóról és katalógusokról, a Playmobile-ról, de egy kicsit belementünk a He-Man és a Mattel témakörébe is. Tartsatok velem akkor is.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok. Mindenkinek kellemes szilvesztert kívánok!

Tóth Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7314524182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.01.02. 10:40:12

Mikor jön már az új rész a maratoni interjúból?!?
Nagyon jók voltak az eddigiek! (Bár a helyesírásra, központozásta kicsit jobban oda kéne figyelni...)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.01.02. 10:46:28

@-Szűcs Gyula-: Lehet hogy hétvégén. meglátjuk mikor végzek vele

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1416) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (712) hasbro játékok (715) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (286) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1498) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1494) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (364) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (574) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (373) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (296) lego katalógus (294) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (72) lego tmnt (1) lego történelem (253) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1155) régi játékok (1129) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (8) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (674) starwarsfigures (572) starwarsjármű (94) starwarstoys (659) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (673) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (517) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (562) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (40) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1184) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (299) vintage (874) vintagejátékok (994) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (983) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása