Vintage Star Wars érdekességek - 52

Ewok hátlapkép problémák

Ahogyan minden játékvonalnál, úgy a Vintage Star Wars játékoknál is előfordulnak különféle elbaltázások, hibák…. A Zuckuss 4-Lom anomáliáról már beszéltünk korábban, ma pedig az Ewokokkal kapcsolatos csomagolási hibákkal fogok foglalkozni.

romba_56.JPG

A miscard fogalma gyakorlatilag egyidős a kártyára csomagolt akció figurák történetével. Ez a fogalom annyit jelent, hogy az adott figurát véletlenül nem a neki megfelelő cardra teszik rá (vagy ha más irányból nézzük, nem a cardhoz megfelelő figurát raknak a bliszterbe). Olyan is előfordult, amikor véletlenül rossz irányba tették a gépekbe a cardot és ezáltal a buborék rossz helyre került… a hátoldalra, esetleg fejjel lefelé. Az ilyen miscard cuccok néha egészen viccesek tudnak lenni, ezen kívül pedig meglehetősen drágák is, hiszen ezek a hibák egyedi darabbá is teszik ezeket. A hagyományos bontatlan figuráknál, mindenesetre jóval magasabb szokott lenni az áruk.

2c9c787501c2640a242a3bb4edd22f1a.jpg

img_5966_zps224a3e68.jpg

A mai delikvensek viszont nem egy egyszerű miscardok…..hiszen akkor kb. csak egyszeri esetről lenne szó, itt viszont egész sorozatokat érintő, koncepcionális hibákkal...konzekvens képelrontásokkal állunk szemben.

lxwtrilogomiscardmocs.jpg

Az Ewokok egyébként kezdettől fogva meglehetősen sok gondot okoztak a Kenner-nek, hiszen hasonlóan néztek ki és könnyen összekeverhetőek voltak. Ez meg is történt jópár esetben képeken és dokumentációkban is főleg a tényleg hasonlóan kinéző, a filmben keveset látszódó Last 17 ewokok esetében. A végén már a prototípusok talpára is felírták a karakterek neveit, hogy pl. a fotózáskor véletlenül se keverje őket össze a fotós.

romba_5.jpg

Egyébként a film készítésekor az Ewokok nevei adottak voltak, tehát náluk nem egy olyan utólagos névadási procedúráról van szó, mint pl Squid Head esetében. A Kenner ugyanakkor a nagy odafigyelés ellenére sem tudta hibamentesen abszolválni a kiadást és az elkövetett hibák továbbterjedtek a partnerként figurákat kiadó cégek termékeire is. Ezeket fogom most áttekinteni. De csak a tisztánlátás kedvéért először nézzük meg a szereplőinket.

Ő Paploo….ez volt az az Ewok, aki elkötötte a Speeder Bike-ot.

paploo_f063504f.jpeg

Ő Romba … aki valamivel azért kevesebbet látszik a filmben, de viszonylag könnyű megjegyezni

romba_the_ewok.jpg

Ő pedig Lumat, aki tényleg alig látszik.

lumat_kenner.jpg

Warok pedig a negyedik „Last 17” Ewok, de ő nem érintett az elbaltázásokban

wa.jpg

Talán kezdjük a Paploo-val, mert szerintem innen indult ki az egész probléma. Ez itt az eredeti RoTJ hátlapos  Paploo (Paploo-t és Lumatot még éppen kiadták ilyenen). Látható, hogy a képre vagy véletlenül, vagy tudatlanságból, de nem Paploo képét tették, hanem Rombáét.

paploo_rotj.jpg

A hiba megmaradt a későbbiekben is, hiszen a POTF hátlapos Paploo-n is a rossz kép látható, tehát a Kenner-nél Paploo végig rossz képpel került kiadásra. Azt hogy ez a hiba mi okból történt sajnos nem tudni. Javíthatták volna szinte bármikor, de mégsem tették.

sealed-vintage-moc-star-wars-potf_1_0b6530d066f41a6bc31e5858fb982826.jpg

Ugyanakkor kicsivel később kiadták Rombát is… azt már (amerikában) csak POTF cardon. Ezen majdnem ugyanaz a kép látható, mint a Paploo-én, de mivel ez tényleg Rombát ábrázolja (noha egy kicsit mégiscsak másként fest), ezért ez itt rendben is van.

potfromba.jpg

Tehát összefoglalva….az amerikai kiadásoknál a Paploo-n rossz képet használtak és ezt a hibát nem javították később sem.

potfpaploo.jpg

Angliában a Palitoy csomagolta a Star Wars figurákat és a ROTJ kiadások után ott az ún. „Trilogós” hátlapok következtek…Európában nem is adtak ki POTF hátlaposakat. A Trilogós megjelenés mindenkinek ismerős lehet, hiszen ezek közül sok előfordult hazánkban is (nekem az egyik kedvenc hátlapfajtám).

vintage-star-wars-tri-logo-at-st-driver-action-figure-afa-11445647-2.jpg

Nos, a Trilogós hátlapokon az esetek nagy százalékában az eredeti, Kenner által szolgáltatott hátlapképet használták, maximum egy kicsit átméretezve vagy vágva. Ezt a Kenner általában egy jó minőségű levilágított dián adta át, ami alapján meg tudták csinálni az angolok a saját hátlapokat. Ugyanakkor az Ewokoknál szegény Palitoy is belekeveredett a nevekbe....A Trilogós Romba és Paploo itt nagyjából azonos időben került kiadásra. A Paploo-val olyan szempontból nem volt probléma, hogy a Trilogós Paploo pontosan ugyanúgy van elrontva, ahogyan a Kenner-es. Ugyanaz a kép szerepel rajta, tehát Rombáé.

586_l.jpg

Viszont érzékelhették, hogy valami nem stimmel ezekkel a képekkel… mert ők Romba esetében nem az amerikaiak által használt (jó) képet tették fel…hanem, a valódi Paploo képét. Ez azt eredményezte, hogy a Trilogós kiadásokon Paploo szerepel Romba képével, Romba pedig Paploo képével a hátlapokon.

trilogoromba.JPG

Ezt az angolok annak ellenére csinálták így, hogy az amerikaiak által adott dián a korrekt képhez a korrekt megnevezés szerepel. Azaz Paploo diáján a Paploo név olvasható. Ennek ellenére, érthetetlen módon ezt tették Romba hátlapjára.

2019-03-24_202841.JPG

A trilogós Warokot és Lumatot ugyanakkor gond nélkül megcsinálták.

war.jpg

3099_l.jpg

A dolog még ennyivel nem ért véget. Anglián kívül ugyanis, Spanyolországban is csomagoltak Star Wars figurákat (meg még sok más helyen is, de az most nem tartozik ide) és a kései időszakban már itt is Trilogós hátlapokon. Ezek a PBP/GMJ változatok első látásra teljesen hasonlítanak az angol Trilogós kiadásokra, de a hátoldalán spanyol szövegek, illetve gyártóként vagy a PBP vagy a GMJ felirat szerepel. Természetesen a spanyolok is adtak ki Ewokokat, de náluk sem sikerült hibamentesre a lebonyolítás.

we.JPG

Náluk az hibádzhatott, hogy valószínűleg késve, nem időben kapták meg az új, Last 17 ewokok hátlap fotóit. Ennek következtében egy igazi „jo lesz az úgy” jellegű megoldásként, egy már meglévő hátlapot – Wicketét- alakították át, hogy ne csússzon el a gyártás. A név helyére rányomták, hogy Lumat vagy Paploo….a jó figurákat is tették a  bliszterbe, de a képeken bizony Wicket látható. Biztos úgy gondolták, hogy ewok-ewok….ezek tök egyformák.

2019-03-24_185411.JPG

2019-03-24_185846.JPG

Ezek egyébként elég ritka változatok és a későbbiek során javították is a hibát. Onnantól kezdve a külső megjelenésük nagyjából azonos volt az angol Trilogós kiadásokéval.

img_5410.jpg

Természetesen ezek a hibás hátlapos figurák is elég drágák. Nem is túl gyakran szokott belőlük felbukkanni eladó példány. Mindenesetre érdekes szereplői a szövevényes Vintage Star Wars kiadásoknak, noha az, hogy miért nem orvosolták ezeket a hibákat még gyártás közben, az számomra érthetetlen.

 TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9714714099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) a-team (1) actionforce (79) actionman (7) action man (8) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) aliens (5) alien conquest (1) aquazone (1) aqua zone (1) archiv (22) archivum (22) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (8) bat (24) batman (40) batman and robin (2) batman animated (13) batman beyond (1) batman és robin (2) batman figurák (28) batman figurák története (21) batman forever (3) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (26) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) bburrago (1) beast wars (3) beetlejuice (1) beszámoló (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (6) board games (1) bootleg (2) bravestar (1) brickheadz (1) buildable figures (1) bukottjátékok (2) carrera (1) castle (12) clone wars (2) clone wars lego (2) cobra (2) congo (1) cops (2) crashdummies (1) crash dummies (1) crash dummies figurák (1) creature (6) creature figurák (6) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (1) double dragon (1) droids (4) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) epic continues (1) érdekesség (519) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (3) exclusive (1) expanded universe (1) fekete péter (1) force awakens (2) force link (5) fridge (1) funskool (2) futuron (1) g.i.joe (184) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (9) gijoe (186) gijoe állatok (1) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (22) gijoe figurák (172) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (1) gijoe katalógus (10) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (186) gi joe japán (4) gi joe jármű (39) gi joe járművek (34) gi joe kártya (3) gi joe nemzetkozi (23) gi joe poszter (6) gi joe prototipus (4) gi joe prototype (3) gi joe rajzfilm (13) gi joe riport (5) gi joe top10 (8) gi joe történelem (167) gi joe tv (17) gi joe vehicles (34) glasslite (1) gobot (1) godzilla (1) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (1) hasbro (293) hasbro játékok (298) hasbro katalógus (1) heman (2) heti video (43) he man (3) hidden side (1) hírek (43) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hook (1) hotwheels (20) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (7) interju rovat (7) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (2) japanese gi joe (2) játék (622) játékbolt (10) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (3) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (623) játékok a polcról (1) játékreklám (25) játék lelőhely (6) játék reklám (17) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (11) jurassic park figurák (6) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (68) kenner (192) kennertoys (185) kenner figurák (183) kenner története (1) képregénybörze (2) kevésbé ismert játékvonalak (14) kisautó (13) kisautók (15) ko (7) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (7) ko toys (7) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (9) last jedi figures (6) last starfighter (1) last starfighter figures (1) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (194) legostarwars (84) lego 2018 (37) lego 2019 (14) lego alien (1) lego aqua zone (2) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (35) lego city (7) lego city space (1) lego érdekesség (81) lego exploriens (3) lego figurák (33) lego figures (46) lego futuron (6) lego galaxy squad (1) lego hajók (8) lego hírek (17) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (40) lego katalogus (45) lego lone ranger (1) lego minifigurák (22) lego mini figures (18) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego pirates (18) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (35) lego sea tron (1) lego ships (9) lego solo (4) lego space (33) lego space police (8) lego space története (8) lego spyrius (4) lego star wars (101) lego star wars 2018 (38) lego star wars 2019 (16) lego super heroes (3) lego szett (128) lego tehcnic (11) lego történelem (74) lego town (4) lego train (1) lego tron (2) lego ufo (3) lego unitron (4) lego western (3) lego western tortnete (2) lelőhely (3) lemezárugyár (1) ljn (3) ljn toys (3) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (1) magyar játék (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (22) matchbox 2018 (2) mattel (8) mb (6) mego (2) men in black (1) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) micromasters (1) micro machines (1) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (1) modern játékok (10) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (2) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) parker (4) pebe (1) pirates (3) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (20) potf eu (2) potf expanded (1) power of the force (20) power rangers (1) predator (1) pretender (1) prototipus (17) prototype (17) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) rebels (5) régi játék (470) régi játékok (463) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (2) resistance figurák (2) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) robin hood (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (9) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) sea tron (1) secretwars (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (1) sindy (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (36) solo figurák (33) solo star wars figurák (35) sonic fighters (1) space (5) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (6) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) starwars (303) starwarsfigures (244) starwarsjármű (68) starwarstoys (292) starwars episodeIX (1) star trek (1) star wars (303) star wars bendems (1) star wars droids (9) star wars érdekesség (160) star wars ewoks (5) star wars expanded (3) star wars fekete péter (1) star wars figurák (229) star wars force awakens (4) star wars jármű (47) star wars kártya (3) star wars katalógus (4) star wars kdm (1) star wars ko (7) star wars last jedi (9) star wars poszter (1) star wars potf (41) star wars prototipus (39) star wars prototype (38) star wars rebels (7) star wars reklám (6) star wars resistance (3) star wars riport (3) star wars rogue one (15) star wars solo (19) star wars tfa (3) star wars tv (6) star wars vehicles (58) star wars walker (10) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) supermario (1) super powers (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (1) szörnyek (1) takara (5) társasjáték (6) technic (2) terminator (1) tfa (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (6) tmnt (8) tonka (3) top10 (28) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (426) toybiz (4) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (1) toyfair (5) train (1) transformers (35) transformers g1 (28) transformers g2 (3) transformers katalógus (2) transfrmers (23) triál (3) tron (3) tvc (3) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (3) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (41) vintage (321) vintagejátékok (446) vintagestarwars (125) vintagestarwarstoys (122) vintagetoys (435) vintage collection (14) vintage gi joe (175) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (111) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (1) voltron (2) western (2) wwf figurák (2) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók