Tényleg eltűnnek a 3,75"-es Star Wars figurák?

Amint azt a legutóbbi hírblokkban már megírtam, továbbra sincsen hír arról, hogy a soron következő IX. Star Wars epizódhoz egyáltalán meg fog-e jelenni a szokásos, 3,75 inch-es, úgymond basic figura sor. Nem csak hogy semmi információ….kiszivárgott kép, terméklista, bejelentés stb. nincsen erről, hanem ezzel párhuzamosan a nagyobb méretű, 5 inches, kifejezetten gyerekeknek szánt Galaxy of Adventures vonalból már látni lehetett az új részhez készült karaktereket. Ez a két dolog párhuzamosan arra enged következtetni, hogy hosszú idő után, egyedülálló módon most nem kerülnek majd a boltokba az új filmhez köthető 3,75 inches figurák. Persze ez csak részben igaz, hiszen a Vintage Collection keretein belül biztosan jelennek majd meg Episode IX. karakterek, de abban a formában, ahogyan immáron 24 éve mindig, úgy néz ki, nem lesznek jelen a boltokban. Bár a hivatalos termékbejelentések csak az októberi Triple Force Friday-en lesznek aktuálisak, de mivel az új cuccok akkor már rögtön a boltokba is fognak kerülni, ezért ha létezne a basic Rise of Skywalker vonal, már valamilyen infó biztosan kiszivárgott volna róla. Ezzel kapcsolatosan írtam most egy kis fejtegetést….megpróbálom megmagyarázni a miérteket és ugyan magát a tényt én is szomorúnak tartom, azért be kell, hogy lássam, sajnos ez egy valamelyest racionális döntés volt a Hasbro részéről.  A folyamatok, amelyekről szó lesz nem csak kizárólag a Star Wars figurákra vonatkoznak, hanem gyakorlatilag minden fizikai játékgyártóra, de mivel a Star Wars mégiscsak egy húzó brand, ezért ennek a példáján keresztül következtetéseket lehet levonni szinte minden más játékra is. Persze, ha aztán októberben mégis bejelentik a basic vonalat, majd éghet a fejem….de a cikk megállapításai általános trendeket érintenek. Nyilván nem olyan elemzés lesz, mint amit leközölne a Bloomberg....de igyekeztem minden oldalról körüljárni a problémakört. 

01_96.jpg

Egyébként a napokban Brent is pont erről a témáról posztolt egy Youtube videót az Urbancobrán.  

Először is jöjjön egy rövidke történeti áttekintés. A Star Wars figurák történelme immáron 41 éves múltra tekint vissza. Az első, 3,75 inches figurákat a legendás Early Bird Kit vásárlói kapták meg, akik a karton stand-el ellátott előzetes csomaghoz 1977 karácsonyán juthattak hozzá.  A figurákat végül csak a következő év elején postázták ki nekik. Itt indult el az a páratlan játéktörténelmi sikerszéria, ami nem csak a játékok terén volt utánozhatatlan, hanem erősen hozzájárult a Star Wars filmek és sorozatok sikerességéhez is.

vintage_1.jpg

A vintage éra 8 éves regnálása után az óriási sikerek ellenére egy hosszú szünet következett és legközelebb csak 1995-ben találkozhattunk újra a hagyományos, 3,75 inches Star Wars figurákkal. A 90-es évek közepén nagyon felpörögtek az események a Star Wars körül…könyvek, képregények jelentek meg, majd a trilógia felújított változata, amelyek mind magukkal hozták az újabb és újabb termékek, így a játékok megjelenését is. Ez volt az az új kezdet, ami alapvetően meghatározta a Star Wars figurák újkori történetét, hiszen innentől kezdve, egészen 2019-ig gyakorlatilag – MINDIG- volt egy aktuális basic Star Wars vonal, ami megtalálható volt a játékboltok polcain. A Power of the Force kitartott egészen 2000-ig és mivel közben megjelent az Episode I, ezért onnantól kezdve megint lehetett az új Star Wars produktumokhoz kapcsolódóan figurákat készíteni.  

potf.jpeg

Ez után időrendi sorrendben a következő vonalak regnáltak (vastaggal jelöltem az úgymond basic-nek számító 3,75”-es vonalakat):

1999-2000 Episode I

epi.jpg

2000- 2002 Power of the Jedi

potj_2.jpg

2002-2004 Saga (ennek keretein belül adták ki az Attack of the Clones sorozatot is)

saga_2.jpg

2003-2005 Clone Wars (Előbb a Tartakovsky féle rajzfilmhez)

tcw.jpeg

2004-2005 Original Trilogy (Ez volt kb. az első igazán gyűjtőknek szánt vonal)

otc.jpg

2005-2006 Revenge of the Sith

rots.jpg

Itt következett egy rövid időszak (kb két év), amikor a Hasbro azért inkább a gyűjtőkre koncentrált de, ugyanakkor ezek a vonalak a gyűjtői minőségük ellenére gyerekeknek is teljesen megfelelőek voltak illetve ugyanúgy nagy tömegben jelen voltak a polcokon, mint a korábbi termékek.

2006-2007 Saga collection (az OTC kvázi folytatása)

sagacoll.jpg

2007-2008 30th Anniversary (bár gyűjtői jellegű vonal, de rövid idő alatt elképesztő mennyiségű karaktert adtak ki és ebben az időben gyakorlatilag ez számított a basic vonalnak)  

30_19.jpg

2008-2010 Legacy

lega_1.jpg

2008-2013 Clone Wars (a nagysikerű új Clone Wars sorozat mellé készült figurák évekig pörögtek) 

tcw2010.jpg

2010-2012 Shadows of the Dark Side (Gyakorlatilag a TCW alvonala)

sotds.gif

2010-ben aztán erősen kettévált a dolog. Megjelent a vintage gyökerekhez zsáner szinten visszanyúló Vintage Collection és nagyjából innentől kezdve mindig párhuzamosan voltak jelen a gyűjtőknek szánt figurák és a basic vonalak.

2010- 2013 Vintage Collection (gyűjtőknek)

tvc_3.jpg

2012-2013 Movie Heroes

movie.gif

2013 Legacy (szintén leginkább gyűjtőknek)

lega2013.jpg

2013-ban indult útjára a szintén kifejezetten a gyűjtőkre specializált „elit” széria a Black Series. Ez kezdettől fogva már két méretben létezett. A 3,75”-es sorozat 2017-ig húzta, az „új” 6 inches, már-már szoborszerű sorozat pedig még most is tart. Bár nagyobb méretű 12”-es figurák már korábban is léteztek, de itt kezdett el a Hasbro igazából egy új méret bevezetésével kísérletezni….ami bejött neki.  

bs6.jpg

bs3_2.jpg

2013-2014 Saga Legends 

sagalegends.jpg

2014-2015 „Rebels” Saga Legends

rebels.jpg

2015-2016 Force Awakens 

tfa_1.jpg

2016-2017 Rogue One

ro_1.jpg

2017-2018 The Last Jedi

tlj_1.jpg

2018 Solo

solo_4.jpg

2018-ban aztán újraindították a Vintage Collection-t, amire fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektettek és mára ez maradt az egyedüli 3,75”-es vonal.

8_1.JPG

2019 Resistance

102618_resistancekylomatt_786_1.jpg

2019 Retro Collection

retr.jpg

2019 Galaxy of Adventures (Ez a méretváltás előtt még újrahasznosított 3,75”-es alapfigurákat tartalmazott)

 goa_walmart_1.jpg

És itt állunk most…. jelenleg négy vonal fut párhuzamosan, amelyek közül három szinte csak kizárólag a gyűjtőket célozza. A Vintage Collection 3,75 inches mérettel rendelkezik, de ez a vonal most is inkább a gyűjtőknek készül, azon belül is leginkább a vintage életérzést kedvelő (egykor talán átélő) gyűjtőknek. A Black Series 2017 óta már csak 6 inches méretben készül és nyilván a nagy méretet kedvelő gyűjtők a célközönsége. A Retro Collection is elsősorban az idősebb gyűjtőknek készül… ez is 3,75 inches méretű, de mivel ez a sorozat a régi vintage figurák kvázi újrakiadását tartalmazza (nem 100%-osan de ez most mindegy), ezért erre nem igazán lehet a jövőt alapozni. Ráadásul mivel nincsenek információk az újabb hullámokról, ezért nem úgy tűnik, hogy ez egy állandó termékvonal lenne. A Galaxy of Adventures a negyedik termékvonal. Ez korábban egy mellékvonal volt, amelyben újrahasznosított 3,75-ös figurákat adtak ki, de ezentúl ezek 5 inches méretűek lesznek és a karakterek kialakítása miatt látszik, hogy ezt kifejezetten a kisgyerekekre optimalizálják. Egy újabb méret bevezetése viszont, véleményem szerint teljesen indokolatlan volt. Ötödiknek még ott van a 8 inch-es méretű Hyperreal sorozat, de azt az én értelmezésemben inkább szobornak kell felfogni és nem hagyományos játékfigurának. Azzal inkább a realisztikus gyűjtői figurákat gyártó konkurensek piacából akarna a Hasbro elvenni egy kis szeletet. Ez az öt vonal bőséges kínálatnak tűnik, de csak első látásra. Az egyes sorozatok ugyanis nagyon kevés taggal rendelkeznek, ami a látszólag sokféle cucc mellett is óriási választékcsökkenést jelent, még a 2010-es évek közepéhez képest is. Ez tehát a jelen állás…. nincs basic, 3,75 inches figuravonal. A kérdés, csak az, hogy miért.

 2019-09-03_173807.jpg

A Star Wars figuráknak kezdetben elsősorban a gyerekek voltak a célközönsége, aztán ahogyan haladt előre az idő és a rajongó gyerekekből rajongó felnőttek lettek úgy jelentek meg fokozatosan a gyűjtők, mint önálló célcsoport. A 2000-es évektől kezdve a Hasbro egyre inkább oda is figyelt erre a második csoportra, aminek következtében egyre több, kifejezetten a gyűjtőket megcélzó vonalat vezettek be illetve bonyolítottak a basic figurákon is. Ez óriási választékbővülést eredményezett és elhozta a 2000-es éveknek azt a sokak által csak aranykorként emlegetett időszakát, amikor minden egyes évben közel százas nagyságrendű új figura jelent meg, ráadásul ezek jó része ezelőtt soha nem kiadott karakter volt. Ez a figura boom, még a vintage éránál és a 90-es éveknél is nagyobb választékot hozott el Star Wars fronton. Az új Clone Wars-nak és a fellendülő gyűjtésnek köszönhetően elképesztő mennyiségű akciófigura fogyott és ez a lendület ki is tartott egészen kb. 2013-ig. Ekkor azért már érezhetően csökkent a figurák iránti kereslet és emiatt a Hasbro is egy jelentős termékkör átcsoportosítást hajtott végre. Új mérettel is kísérleteztek (ami bejött) illetve erősebben szétválasztották a gyűjtőknek szánt vonalakat és a basic termékkört. Innentől kezdve a kereslet csökkenése miatt folyamatosan csökkentették a kiadott figurák mennyiségét is, tehát minden újabb basic vonalban már kevesebb új karakter jelent meg, mint az előtte lévőben. Ráadásul egyre több lett az újrafelhasználás, bár ilyen téren azért a 2000-es években is kitettek magukért. Úgy tűnik, ennek a fokozatos, tervezett leépülési folyamatnak jött el a végpontja most.

 _107277902_1980ssw.jpg

A basic 3,75 inches figuravonalak elsődleges célközönsége mindig is a gyerekek voltak. Annak ellenére, hogy sok gyűjtő is vásárolta őket, a sokmillió gyerekekhez azért nem mérhető a mennyiségük. Mondjuk úgy, hogy jóval több kisgyerek van a világon, mint játékgyűjtő felnőtt, úgyhogy a basic vonalak sikeressége leginkább a gyerekeken volt lemérhető. A gyerekeken belül is elsősorban az 5-12 év közötti fiúgyerekek voltak a hagyományos célpontjai minden akciófigurának, ám az utóbbi évtizedben a végfelhasználók fogyasztási szokásai drámaian megváltoztak. Először is…a felhasználók életkora lecsökkent. Korábban találkoznak a gyerekek az akciófigurákkal (a bonyolultabb Star Wars figurákra is 4+-t írnak már), ami önmagában nem is baj, csakhogy sokkal hamarabb le is teszik őket. Manapság már 8-9-10 éves korban se nagyon játszanak a gyerekek fizikai játékokkal, az meg egyenesen elképzelhetetlen, hogy egy 12 éves gyerek a pokrócon vívjon fénykardcsatákat a figuráival. Az életkor csökkenés mellett a figurák vonzereje is lecsökkent. Az én gyerekkoromban az akciófigurák a legmenőbb, legmodernebb játékoknak számítottak, de egy ilyen hagyományos, „fizikai” játék ma már nem igazán tud versenyezni a különféle virtuális/elektronikus játékokkal. A gyártók tényleg mindent megpróbáltak a figyelemfelkeltés érdekében, hogy ezt a folyamatot lassítsák….a különféle interaktív kütyüktől kezdve a nagyméretű, mutatós kiegészítőkig, mindennel megpróbálták feldobni a hagyományos akciófigurákat, de úgy tűnik a gyerekek vágyakozását ma már egyáltalán nem olyan könnyű felkelteni, mint akár csak 10-12 évvel ezelőtt. Végsősoron pedig a gyerek választ, hiszen az igaz, hogy a szülő vásárolja a gyereknek a játékot, de a döntésében mindig befolyásolja a gyerek ízlése. A Hasbro most úgy látja, a kisebb gyerekeknek pozícionált, de nagyobb méretű, ugyanakkor egyszerűbb figurákban lehet a dolog megoldása, de azt még nem lehet tudni, hogy az ötlet mennyire fog beválni.

 goa1_1.jpg

Az akciófigurák vonzerejének csökkenésében szerepet játszik az is, hogy gyakorlatilag eltűnt a játékok marketingje és nyilván nem ok nélkül. Korábban ezernyi TV reklám, prospektus, molinó és egyéb figyelemfelkeltő eszköz próbálta eladni a játékokat a gyerekeknek, de ezek a 2000-es évektől kezdve fokozatosan eltűnedeztek. Teljesen nyilvánvaló, hogy a mai internetes világban már kevésbé voltak hatékonyak, ezért a gyártó egyre kevesebb figyelmet fordított rájuk. Gondoljunk csak vissza, annó egy rajzfilmblokk reklámszünetében mennyi játékreklámot láttunk, ami felkeltette a játékok iránti vágyakozásunkat? Rengeteget. De manapság egyrészt TV-t is kevesebbet néznek a gyerekek (rajzfilmet is egyre inkább csak youtubeon vagy streaming szolgáltatásokon), másrészt a reklámokra is immunisak lettek mind a felnőttek, mind a gyerekek. A papír alapú katalógusok, szóróanyagok felett szintén eljárt egy kicsit az idő, hiszen manapság már nem nézegetnék olyan elánnal a gyerekek a vágyott cuccokat, mint mi annak idején. Ezért a Lego-n kívül, akinél a katalógus megtartásának historikus okai is vannak, gyakorlatilag minden gyártó abbahagyta a papír alapú reklámanyagok készítését és maximum az interneten hirdet, de ott se túl nagy hévvel. emiatt az elsődleges célközönség kevésbé találkozik a termékkel, amit neki kellene megvenni.

 

Láthatjuk, hogy a gyerekek, mint nagyobb felhasználói kör részéről tehát a kereslet folyamatosan csökken a figurák iránt…..megváltoztak a gyerekek, megváltozott a kor és reklám szinten sem találkoznak már a figurákkal. Nézzük meg akkor egy kicsit a kínálati oldalt… A játékfigura egy relatíve egyszerű, relatíve olcsó, tömeggyártott termék, aminél gyártási szempontból az optimális szérianagyság létfontosságú. Minél többet gyártanak ugyanis belőlük, annál jobban megéri, és ha a gyártott mennyiség lecsökken, akkor az egységnyi darabra jutó járulékos költségek bizony megnövekednek. A keresletcsökkenés pedig mindenképpen a gyártási mennyiségek lecsökkenését eredményezi. Ezen kívül nyilván nincsenek jó hatással a játékgyártásra az egyéb folyamatok sem. Drágulnak a kínai munkabérek, drágul a szállítás, büntetővámokat vezetnek be és ráadásul mindezeket még csak nem is lehet teljesen érvényesíteni a végtermék árában, hiszen a basic figurák akkor fogynak jól, ha relatíve olcsóak. Van egy lélektani határ, amennyiért az elsődleges célországokban (ami nyilván nem Magyarország, hanem USA, Anglia, Nyugat-Európa és Japán) ezek a figurák eladhatóak, úgyhogy a gyártást sújtó többletköltségek a jövedelmezőséget, vagyis a hasznot csökkentik. Azaz egyszerűen szólva….nem éri már meg manapság annyira akciófigurákat gyártani, legalábbis a csökkenő szérianagyság miatt egyre kevésbé.

 gyar.jpg

A gyártás mellett az értékesítés módja is erőteljesen megváltozott az utóbbi időkben. A Hasbro elsősorban mindig is a nagykereskedőket részesítette előnyben, akik egy levegővel óriási mennyiségeket rendeltek be tőlük. Ilyen nagykereskedők például a nagy (és sokszor nemzetközi) áruházláncok és a játékbolt hálózatok (pl. Wallmart, Target, Toys R Us). A nagykereskedőknek megvan az a rossz (vagy éppen jó) szokásuk, hogy hatalmas mennyiségeket vásárolnak a termékekből, ámde rendkívül nyomott áron. Olyan áron, hogy ha esetleg készletsöprésre kerülne sor (mert Amerikában kis túlzással pár hetente arra kerül), akkor az ő haszna akkor is meglegyen a terméken. Vagyis amikor a Hasbro a nagykereskedőknek ad el sok terméket, akkor az egységnyi terméken gyakorlatilag minimális haszna van, amit csak az kompenzál, ha tényleg bazi sokat berendelnek tőlük. A kisebb értékesítők persze nem tudnak ekkora mennyiségeket rendelni, emiatt ők jóval kedvezőtlenebb árakat kapnak, ami miatt a berendelt mennyiségük tovább csökken. Ők is hasznot szeretnének elérni (hiszen minden cég egyetlen céllal létezik és az a haszon), de a magasabb ár miatt nem tudnak versenyezni a nagyobb láncok áraival, akik annak érdekében, hogy a választék jobban cserélődjön és minél kevesebb pénz álljon az árukészletben, gyorsabban kipörgetik azt a clearence-ekkel, mint az indokolt volna. Emiatt a kisebb kerekedőkre gyakorlatilag rárohadtak a borsosabb áron kínált készletek, ezért úgy nagyjából 2015-től kezdve a kiskereskedők egyre kevésbé tartanak akciófigurákat a kínálatukban…..hiszen nem tudják jó áron megvenni és haszonnal eladni (ez itthon is megfigyelhető). Ez csökkentette a nagy játékgyártók viszonteladóinak a körét. A vásárlók ráadásul rászoktak a „clearance árra” hiszen pontosan tudják, hogy a nagy láncok pár hetente / havonta úgyis leárazzák a készleteket, így egyre csak csökken a teljes áron megvásárolt figurák mennyisége, ami azt eredményezi végső soron, hogy a nagykereskedők is kínálatot szűkítenek, hiszen csökken a hasznuk az egységnyi terméken. Ez az utóbbi jelenség már érzékelhető, hiszen amíg pár évvel ezelőtt rogyásig voltak a nagy amerikai (és kisebb mértékben ez igaz a magyar láncokra is) kereskedők polcai a Star Wars figurákkal, addig manapság már csak pár kisebb polcon lehet megtalálni ezeket a cuccokat. A kisebb szereplők kiesése után a gyártók egyre inkább a nagykereskedőkre vannak utalva, de emiatt azok is egyre kevesebbet vásárolnak. Úgyhogy a keresletszűkülés és a gyártás megdrágulása mellett az értékesítési szokások megváltozása miatti fizikai kínálatcsökkenés is sújtja az akciófigurákat.

 obi_wan_kenobi_6_m.jpg

A kínálatcsökkenésnek van még egy érdekes hozadéka, ami csak ráerősített a meglévő folyamatokra. Amikor a legutóbbi 2-3 basic Star Wars vonal megjelent az áruházláncok rendszerint jó nagy mennyiségeket rendeltek be az első hullámokból, ami aztán rendszerint nem fogyott el elég gyorsan. Jellemzően minden új Star Wars film megjelenése idején egy alapkarakterekkel telerakott, széles első hullám jelent meg, amelyeknél erősen túl is becsülték a várható keresletet. Mivel az első hullám nem fogyott el (sokszor még clearance-ben sem) ezért a további hullámokból nem, vagy csak kisebb mennyiségeket rendeltek be a kereskedők, ami szintén a kínálat szűkülését eredményezte. Mindenkinek ismerős lehet az a helyzet, hogy míg millió beragadt basic figura fekszik a hipermarketek polcán, fillérekre leárazva, addig a későbbi, izgalmasabb karaktereket tartalmazó hullámok (amiért akár teljes árat is fizetnénk) nem kaphatóak sehol. Ezt átéltük a TFA, Rogue One, TLJ és a Solo vonalaknál is, utóbbinál hatványozottan. A további hullámokat a gyártó ugyanúgy legyártotta (jellemzően azért kisebb darabszámban), de emiatt kevesebbet tud belőle eladni a nagykereskedőknek, ami aztán tovább rontja a gyártás jövedelmezőségét. A legyártott készletet viszont el kell adni, úgyhogy itt lépnek be a kifejezetten kifutott játékkészletek felvásárlására specializálódott kereskedők (ilyen pl. Amerikában a Ross, nálunk ilyen volt a Pepco), akik a gyártó kvázi eladhatatlan készletét fillérekért megveszik és szintén nyomott áron értékesítik tovább (ami tovább torzítja a piacot). Így állnak elő azok a furcsa esetek, amikor a későbbi hullámos figurákra lenne kereslet (legyen a példánk mondjuk a Solo sorozatból a Han Solo Mimban figura), de a vásárlók a szokásos helyeken nem tudják ezeket megvenni (pl. Target), mert azok a beragadt milliónyi Qira és K2SO miatt, ebből a hullámból már nem nagyon rendeltek. Az interneten megjelenő többletkereslet aztán megdobja az árakat a másodlagos piacon, ahol így a bolti árak duplájáért lehet csak hozzájutni a figurához, míg az eldugott kvázi gagyi boltokban (amelyek ugye felvásárolták a gyártótól az eladhatatlan készletet) meg simán 5 dollárért hozzá lehet jutni ugyanahhoz a darabhoz. Ezeket persze megveszik a felvásárlók, akik aztán megint a másodlagos piacon értékesítik a figurákat jóval drágábban, de a gyártónak és a vásárlóknak ebből már haszna nincsen. Jó példa erre a Rogue One Thrawn figura is, amit alig lehetett valahol kapni, ezért mindenki a neten vette meg súlyos pénzekért, ugyanakkor a kanadai „százas” boltokban meg tucatszám álltak 5 dollárokért.

 2019-09-02_191828.jpg

Kell még ejtenünk pár további szót a gyűjtői és vásárlói szokások megváltozásáról is. Először is az internetes kereskedelem egyre inkább mindent meghódít, aminek következtében a játékokat is egyre inkább a neten rendeli mindenki (itt most elsődlegesen a webshopokat értem internet alatt, nem a másodlagos piacot). Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de az internetes vásárlás elterjedése tovább erősíti a fentebb már taglalt folyamatokat, hiszen ha a vásárló a webshopból rendeli a figurát, akkor nem megy be a boltba megvenni és emiatt tovább szűkül a boltokban a fizikai készlet mennyisége. A webshopok ugyanakkor korántsem rendelnek be akkora mennyiségeket, mint a nagykereskedők és az internetes vásárlás relatív szabadsága miatt a másodlagos piac spekulánsai könnyebben felvásárolják a várhatóan keresett karaktereket, amelyeket aztán az aukciós portálokon magasabb áron értékesítenek. A netes vásárlás ezen kívül rendszerint többletköltséget is jelent a vásárlónak, hiszen a postázás általában pénzbe kerül. Az internet ezen kívül más szempontból is szűkíti a lehetőségeket, hiszen egyrészt nincs meg az élőben vásárlás élménye (aki szereti fogdosni a figurákat a boltban, az tudja, miről beszélek), másrészt kevesebben találkoznak a termékkel. A vásárlóknak ugyanis azon a részei, akik nem kifejezetten pont azt a terméket szeretnék megvásárolni, de akár potenciális vásárlók lehetnének… a fentebb már taglalt reklámszűkülés miatt sehol sem futnak bele az új figurákba. Ez rossz hatással van a gyerekek érdeklődésére is, hiszen tudjuk, a játékvásárlások jó része mindig is impulzusvásárlás volt….ugyanis az rendben van, hogy szülinapra, karácsonyra kapni szeretne a gyermek, játékot, de a szülők tudják jól, hogy a gyerekek egy nagybevásárlás alkalmával is sokszor kisírnak maguknak 1-1 kisebb cuccot, ami nyilván mindenkinek plusz bevételt jelentett. Ráadásul az így meglátott/ megszerzett játékok kihatással lehettek a karácsonyi, szülinapi vásárlásokra is. Ha a játékok csak az interneten vannak jelen…a kölykök nem látják meg őket a polcokon…így nem kívánnak rájuk és nem fogják azt kérni karácsonyra sem. Arról ne is beszéljünk, hogy a gyerekeknél erősen működik a kölcsönös befolyásolás is. Ha senki sem kap az oviban Han Solo figurát….és senki se látja őket a boltokban, mert mondjuk csak az Amazonon kapható, amit a gyerek nem néz….és a TV-ben se látja…akkor nem fog rákívánni a másik gyerek bábujára sem. Ezek sajnos egymásra ható folyamatok.

 main-qimg-c9baada8cc671b54a83cee95a3497ac2.jpg

Aztán természetesen a gyűjtők oldaláról is jelentek meg a piacot befolyásoló új tényezők. Ilyenek például az exkluzív játékok, amelyekre egyértelműen a gyűjtők és a nagykereskedők részéről van igény. Minden gyűjtő szeretne ugyanis olyan cuccokat a magáénak tudni, amit nem lehetett minden sarki boltban megkapni, hogy ennyivel is többnek érezze magát (és a gyűjteményét) a másik gyűjtőnél. Ebből fakadóan és a nagykereskedőkkel való kooperáció javítása érdekében megjelentek a különféle exkluzív cuccok, amelyeket jellemzően csak egy nagy rendezvényen vagy egy áruházláncnál lehet megvásárolni, korlátozott mennyiségben. Ezek előállítása a kisebb szériák miatt kevésbé gazdaságos a gyártók részéről, ugyanakkor nem kérhetnek el értük lényegesen több pénzt, így az előállításuk számszerűen nem gazdaságos. Ugyanakkor a nagykereskedőkkel szembeni alkupozíciót javította, hiszen ha mondjuk a Hasbro, ad a Targetnek egy figuracsomagot, amit csak náluk lehet megvenni, a vásárlók ezért kénytelenek bemenni, így például a Target a többi cuccból is bátrabban rendel, hiszen a cuccal behozták az azonos érdeklődésű vásárlókat. Ez nagyon sokáig egy nagyon jól működő rendszer volt, ám az utóbbi időben ez a rendszer is megrepedezett. Egyrészt kiesett a képből az egyik legnagyobb exkluzívokat forgalmazó hálózat, a csődbe jutott Toys R Us, ami tovább szűkítette a nagykereskedők (és így a fizikai kínálat) körét. Másrészt az exkluzívok egy része átköltözött az internetre, ami ugyan biztos eredményez többletvásárlást, ám csak a webshopok részére. Ezen kívül az sem hatott túl jól erre a rendszerre, hogy egy időben túlzottan sok exkluzív cucc látott napvilágot, ami elerodálta az exkluzív kiadások fogalmát, így manapság a gyűjtők már sokkal kevésbé kapnak rá ezekre. Ráadásul ezek többnyire valamilyen úton-módon aztán beszerezhetőek az interneten (ha máshol nem a másodlagos piacon), így nincs az az érzete a vásárlónak, hogy most be kell menni és meg kell venni azt a cuccot, mert nem lesz rá több lehetőség.  

 excl.jpeg

Noha a fentebbi folyamatok nagyjából a gyártón kívüli problémák, amelyekre nekik reagálniuk kell, de azért azt is el kell ismerni, hogy ők is követtek el hibákat. A valamelyest felértékelődött gyűjtői oldalról ugyanis egyre erősebb visszajelzések érkeztek, amelyekre a Hasbro nem mindig reagált kellőképpen. Ilyen például az egyes termékvonalak karakterszelekciója, amiről minden egyes Star Wars rajongónak rendszerint megvan a maga pozitív vagy negatív véleménye. A gyűjtő elsősorban a kedvenc karaktereit akarja a polcon látni….illetve olyan karaktereket, amelyek vagy nem jelentek meg még soha, vagy legalább érdekesek. Ez persze a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahány gyűjtő, annyi igény létezik, amelyet nehéz általánosan kielégíteni, de azért törekedni kell rá. Ezeket az igényeket viszont a gyártó több okból sem tudja mindig teljesíteni. Először is a Star Wars karakterek jogtulajdonosa a Lucasfilms. Nem lehet semmilyen SW játékot készíteni az ő áldásuk nélkül, így amikor a Hasbro határoz az újabb vonalak karakterszelekciójáról, azt mindig be kell terjeszteni a Lucasfilmsnek (mielőtt még valaki „Diznizne” ez 1977 óta így van és a Kenner a vintage érában se adhatott ki mindent, amit akart). Ők aztán rendszerint ezt vagy elfogadják vagy változtatásokat kérnek, de egy a biztos….az új termékvonalaknak mindig illeszkednie kell a Lucasfilms általános stratégiájához, azaz a játékoknak az új Star Wars produktumokat kell (filmek, sorozatok) támogatniuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Hasbro (és igaz ez a Legora és minden más gyártóra is) nem döntheti el teljesen szabadon, hogy mely karaktereket rakja és melyik termékvonalba. Hiába olvassák a millió vásárlói igényt, hogy TVC Revan kell a népnek vagy Black Series Zeb….ha ez nem találkozik a Lucasfilms elképzeléseivel, mert mondjuk, ők minden termékkörben, minden évben, akarnak egy-egy új Finn vagy Poe figurát látni, akkor ők nem tudnak mit csinálni. Mindig az új dolgokat kell előnyben részesíteniük. Persze vannak sorozatok, ahol beleférnek a régi karakterek vagy a mellékszereplők, de sokkal kisebb mértékben, mint mondjuk a 2000-es évek végén, amikor az óriási választékba a sok klón meg Obi-Wan mellé könnyebb volt egy Po Nudo-t vagy egy Dannik Jerrico-t berakni. De ez csak az érem egyik oldala… a másik a sokszor megúszós tervezés és a sok újrahasznosítás, aminek szintén megvannak az anyagi okai, de a gyűjtők ezt is rendszeresen szóvá teszik. Ezek ugyan olcsóbbá teszik a gyártást, de csökkentik a keresletet a gyűjtők részéről, ami összességében megint csak kevesebb vásárlást eredményez, ráadásul folyamatosan negatív marketinget eredményez.

 img_1264.jpg

Körbeértünk tehát…..adva van egy termék….a 3,75”-es basic Star Wars figura…..amit papíron mind a gyűjtőknek, mind a gyerekeknek szánnak….de a gyerekeknnek nem kell….a gyűjtők húzzák a szájukat (mért 5 pontos, mért megint Luke stb.)….gyártani egyre drágább….de nem lehet érte több pénzt kérni, ráadásul egyre kevesebb fogy belőle az egymást erősítő folyamatok miatt. Mi a megoldás? Nos…azt, hogy mi a valódi megoldás én nem tudom megmondani nektek….az az egy biztos, hogy a helyzet orvoslására az, amit a Hasbro most csinál, az egy lehetséges megoldás. Megszüntetik a termékkört és több, jobban specifikált termékkört hoznak létre. A Galaxy of Adventures a gyerekeknek, minden más a gyűjtőknek….ráadásul a gyűjtői cuccokon nagyobb a haszonkulcs, hiszen több pénzt lehet elkérni értük. Ez a lépés önmagában sok fentebb taglalt problémára még nem jelent majd megoldást. Az viszont világos, hogy a lépés (bármilyen lépés) sajnos logikus és szükséges volt. Hogy be fog-e válni a méretnövelés….hogy beválik-e az új dizájn…hogy megnő-e a kereslet….hogy a kereskedők nagyobb számban rendelik-e be a cuccokat, azt még nem lehet tudni, mindenesetre én remélem, hogy ez az állapot nem fog örökké tartani. Én 3,75”-es akciófigurákon nőttem fel és ugyan tisztában vagyok vele, hogy a 80-as, 90-es évek soha nem fognak visszatérni akciófigura fronton… de azért nagyon sajnálnám, ha az egyszer majd megszülető gyerekemnek soha nem emelhetnék le egy figurát a polcról a hipermarketben, hogy csöndben maradjon.

 goa.jpg

A cikk jó hosszú lett, gratulálok, ha figyelmesen végigolvastad. Persze ez a Star Wars figurákról szólt elsősorban, de a fentebb említett folyamatok szinte minden játékra érvényesek a Lego-tól kezdve a többi akciófiguráig bezárólag. Persze vannak néha olyan kivételes keresleti fellendülések, mint karácsonykor a Jurassic World vagy mostanság az új TMNT figurák iránt, de sajnos általánosságban nem ezek jellemzőek a „fizikai” játékpiacra. A kérdés csak az, hogy meg fog-e ez valaha változni. A gyártók mindenesetre igyekeznek reagálni a helyzetre, hiszen nem csak a Hasbro választja így szét a termékkörét és nem csak a Hasbro fordult erőteljesebben a preschool játékok irányába.

TB  

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5015038322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crusaderman 2019.09.03. 19:43:09

TVC maradjon... legalább...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.09.03. 19:50:42

@crusaderman: abból lesz bőven....csak annak meg a terjesztése sokszor korlátozott

crusaderman 2019.09.03. 19:54:27

@Tota12: igen azt tapasztaltam,hogy nehéz beszerezni... Vagy mert drága vagy mert nincs eu-ban ...Ha nem lesz a sima akkor marad ez......Vagy a 6os de azok nekem se jönnek be annyira.... Skiffguardos 3as pakk meg majd .... Nevetséges mindez a 21 században, vagyis a hozzáférhetőség.... Tiszta Szocializmus...

Anak 2019.09.03. 20:47:26

Ez jó hosszú lett.
Borzasztó látni, hogy a világ ennyire átalakulóban van. Tudom, nem lehet mindig azzal jönni, hogy régen minden jobb volt (pedig igenis de), mert ha arccal folyton a múltat lessünk az azt jelenti, hogy segget tartunk a jövőnek... de elég lelombozó ez a trend. Mégiscsak azt mondom, jobb volt gyereknek és játékgyártónak lenni egyaránt a '80-as, '90-es években. Túl sok mindent ural mára az internet.

A Solo vonal kezdetén voltak ilyen nagyobbacska figurák a Tescóban. Azok melyik méretkategóriába, vonalba tartoztak? Ha jól emlékszem volt belőle Imperial Patrol Trooper, Solo, Qira, Kylo Ren. Azokról tudnál pár szót írni, mifélék voltak?
Illetve ez a karácsonyos Jurassic World mánia, ez mi volt? Nem hallottam róla, pedig követem azt a játékvonalat.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.09.03. 21:41:14

@Anak: Nos igen ezzel egyetértek. Jobb volt akkor gyereknek és gyártónak is lenni az tuti.

A nagyobb figurák a 30 centis azaz 12 inchesbe tartozik...az klasszikus méret de az csak ilyen kiegészitő termék. Mindig csak pár karaktert adtak úgy ki. Mindigis próbálkoztak ilyen nagyobb figukkal csak a TFA idejéra már teljesen elgagyizták. Szerintem nem sok értelme volt nyomni

Hát karácsony előtt felpörögtek a JWre a gyűjtők is meg a gyerekek egy része is főleg a dinok miatt. Jó fogyásokat produkált de aztán ez - meglátásom szerint - ki is fulladt

NagyBálint_Kontragól 2019.09.03. 23:07:40

Pár hete már külföldön is pörög ez a téma, egyes videósok már készpénznek veszik, hogy nem lesz több játékra szánt 3.75 inches SW figura, mivel a Hasbro a legutóbbi rendezvényen gyakorlatilag nem válaszolt az ezekre vonatkozó kérdésekre, de még egy olyan petíciót is láttam, ami azt célozza, hogy a Hasbro ne hagyjon fel a fentebb említett figurákkal.

A legnagyobb gond valóban az, hogy már közel sem kötik le a mai gyerekeket az akciófigurák, helyette a szülő inkább a gyerek kezébe nyomja a telefonját vagy a gyerek saját bejáratú tabletjét, egy 10 éves forma gyerek pedig már inkább a számítógép előtt tölti a szabadidejét és egyáltalán nem játszik fizikailag megfogható játékokkal. Ha pedig nincs kereslet....

Viszont személy szerint a Hasbrót és a Disney-t/Lucasfilmet is hibásnak érzem a kialakult helyzet miatt. Bármennyire is imádom a TFA-R1-TLJ-SOLO játékvonalat, sajnos rengeteg gagyi, túlgyártott, repackolt, unalmas figura volt bennük, amik se a gyerekeket, se a gyűjtőket nem indították be, ráadásul az utóbbi játékvonalak figurái - a SOLO-t kivéve - csak 5 pontos figurák voltak, ami engem személy szerint nem igazán zavar, de a külföldi fórumokon, csoportokban inkább felháborítónak tartják ezt a tényt.

A másik általam vélt ok, de inkább talán utolsó koporsószegnek nevezhető tényező, amiről a Hasbro nem tehetett, az TLJ miatti gyűlőlethullám, illetve a TLJ és a Solo film közötti elképesztően rövid időköz. Nyilvánvalóan a Disney-nek le kellett tesztelnie, hogy milyen időközönként van igény egy Star Wars mozifilmre, a fél év pedig túl kevés időnek bizonyult, ami a Solo bevételein is meglátszott, a játékok terén pedig nem tudta magát rendesen kifutni a TLJ vonal, a Solo is rövidebb életű volt, rengeteg repackkal, ráadásul az utolsó 1-2 hullám nem is igazán volt elérhető, ezt pedig valószínűleg a Hasbro is megsínylette - szintúgy a Disney/Lucasfilm, akik le is nyilatkozták, hogy a jövőben nagyobb időköz lesz a mozifilmek között.

Én mondjuk bízok benne, hogy a Hasbro most csaliként használja ezeket a z 5 inches darabokat, illetve szándékosan nem kommunikál a 3.75-ösökről, hogy megnézze mennyire háborítja fel a közönséget a 3.75-ösök megszüntetése és hogy hogyan fog fogyni az 5 inches sor, majd pedig a film megjelenését követően megjelennek az Episode 9 megszokott 3.75 inchesei.

Még az is emészthetőbb lenne, ha Rise of Skywalker után tényleg véget érne a klasszikus játékra szánt 3.75-ös figurák készítése, hiszen akkor legalább kéz a kézben fejeződnének be a 3.75-ös figurák és a Skywalker Saga. Ha pedig nem így történik, akkor a Solo játékvonal egy szép búcsú lenne, hiszen az ebben a vonalban megjelent figurák - már ami a nem repackolt darabokat illeti - javarésze kivételes darab, az elmúlt 5 év, de talán még az évtized legjobbjai.

Remélem lesz valami 3.75-ös gyűjtenivaló a jövőben is a TVC-n kívül is, mert a Black Series 6-osai valahogy nagyon nem az én világom...

A cikkért pedig azt hiszem, hogy minden gyűjtőtárs nevében jár a köszönet!

Anak 2019.12.23. 21:12:57

Karácsony előtti utolsó napon (ma) egyéb okokból meg kellett látogatnom a helyi Auchant. Természetesen a játékosztályt is felkerestem, mint, ahogy teszem ezt minden alkalommal, mikor ott járok. Kíváncsi voltam SW figura fronton mi a helyzet.
Egészen véletlenül ráakadtam egy még kicsomagolásra és polcra tételre váró újféle Galaxy of Adventurers figura csomagra. Benne az összes újféle figurára (Kylo, Vader, Rey, Finn, Chewie, Jumptrooper). Egynek megnéztem az árát is, 4990-ért fogják kínálni. Elég soknak gondolom egy kb 13 cm-s figuráért, ami nem tud sok kunsztot.
Aztán hazajöttem, hogy megnézzek egy review videót ezekről. Csak 1-et találtam. Az alábbit:
www.youtube.com/watch?v=TaKzYxj29-g

Ezen videó alapján, már kicsit jobban értem az árat. A figura ezernyi helyen mozgatható és nagyon kellemes összhatást kelt. A régi 3,75"-sök fasorba sincsenek tudásban ezekhez képest és annyival nem voltak olcsóbbak (legalábbis itthon). Szerintem a rajzfilmszerű, stilizált megjelenés külön + egy alapvetően játékra kitalált cucc esetében. Jól áll neki.
Ha 3500-4000 Ft köré lemászik az ár, szerintem ebben az esetben bepróbálok egyet-kettőt ebből. Vader mondjuk kicsit fura.
A gyűjtői Black Series figuk nálunk úgysem nagyon elérhetőek a szélesebb közönségnek.

Boldog karácsonyt! Kellemes ünnepeket!

Anak 2020.01.02. 20:37:39

Újév alkalmából le is akciózták az előző posztomban említett figurákat. 4990 helyett 3000-ért adták darabját. Ennyiért, már hoztam volna egy Rey-t és egy Kylo-t, de sajna azokból már nem volt. 3 db jumptrooper, 1 db Chewie, 1 db Finn volt csak kiállítva. Ezek nem igazán tetszettek. Még tán a jumptrooper a legjobb. Illetve volt szintén akciós áron 4000 Ft-ért ugyanebből sorozatból az R2, Di-O, BB-8 trió is. De sajna ez sem érdekelt.

Anak 2020.01.04. 14:05:19

A korábbi hozzászólásomhoz lazán kapcsolódik a következő kérdésem.
A neten jártamban-keltemben találkoztam ilyen un. ToyBox figurákkal, amik szintén nagyon hasonlítanak a cikkben taglalt újvonalbeli animációs figurákhoz.

live.staticflickr.com/4897/46029613111_c148775e66_b.jpg

Ezek kaphatóak voltak idehaza is? Találkoztál már velük? Mifélék?

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.01.04. 19:42:26

@Anak: Igen láttam már ilyet de itthon nem. Ezek Disney figurák, nem a hasbro gyártja őket. Több pontos mozgathatóságuk van de eléggé elnagyoltak. Kicsit olyanok mint az infinity figurák

Anak 2020.01.12. 13:31:30

Találtam végül egy ottfelejtett Rey figurát a polcok között az Auchan akciójában és szépen haza is hoztam egy Jettrooper társaságában. Egészen elképesztő mennyi mindent tudnak ezek a figurák. Csak egyvalamit nem. Normálisan megállni a lábukon. Hamár fúrtak lyukat a talpukba, hogy talpazatra állíthatóak legyenek, igazán adhattak volna hozzá áttetsző talpakat is.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.01.12. 19:06:45

@Anak: Hát sajnos rég leszoktak a talpakról pedig kellene. Nekem ezek az 5 inchesek nem jönnek be sajnos, se a kidolgozásuk se a méretük de örülök h neked tetszenek

Anak 2020.01.13. 09:59:30

@Tota12: Nekem pont azt tetszik bennük, hogy a méretváltás és árnövekedés folytán a figurákba tudtak csempészni egy csomó mozgatási pontot, valamint sokkal jobban meg lehet őket fogni. Ezeket a srácok biztosan értékelni fogják. A szülők a drágulást kevésbé. 5000 Ft-t tényleg nem érnek. Az akciós ára pont elfogadható volt.
Ugye én hazahoztam egy katonafigurát és egy nem katonát is. Így pontosan meg tudom mondani, hogy a katonafigura kidolgozottságában semmiben sem tér el a korábbi kisebb méretű társaitól, egyáltalán nem tűnik karikatúraszerűeknek. A 3,75" emberszerű figuráknál az arc korábban sem volt jól megformált/felismerhető, így ez az új rajzfilmszerű stílus kimondottan megváltás. Nem kell a színész arcvonásaihoz kifejezetten ragaszkodni. A karakter a lényeg.
Chewbacca figurát viszont nem vettem, azon nagyon látszott, hogy markánsan eltértek a megszokott alapoktól.
Ezek alapján az idegen figurákat kell megszokni csak.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1414) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1496) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1492) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (363) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (573) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (372) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (295) lego katalógus (293) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (71) lego tmnt (1) lego történelem (252) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pokember (1) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1154) régi játékok (1128) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (39) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1182) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (873) vintagejátékok (993) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (982) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása