Vintage Star Wars érdekességek - 60

A kanadai Sears exkluzív "csupasz hátlapos" figurák

Korábban beszéltünk már azokról az egyedi játékajánlatokról, amelyeka nagy amerikai (és kanadai) áruházláncok karácsonyi katalógusaiban jelentek meg. A 80-as években divat volt a Sears vagy a JC Penney katalógusából rendelni az ajándékokat és éppen ezért ezek a cégek igyekeztek is olyan ajánlatokat kialakítani, aminek következtében a vásárlók tőlük, egyszerre több játékot rendeltek, ráadásul igen jó árakon. A vintage Star Wars figurák időszakában számos ilyen ajánlat született és sokszor már a bolti forgalmazás előtt is hozzá lehetett jutni így bizonyos cuccokhoz, ami néha a csomagolásban is változtatásokat indukált. Ma az ilyen különleges csomagolású figurákról, a Sears Canada exclusive csupasz hátlapos „shrink wrapped” figurákról lesz szó.

 2019-09-09_013357.jpg

A karácsonyi szezonra időzítve a Sears 3-as, 4-es, 5-ös, sőt…7-es, 8-as pakkokat is a vásárlók figyelmébe ajánlott. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábban már kiadott figurákat egybecsomagolva, kedvezményes áron meg lehetett tőlük rendelni. A csomagolások elég változatosak voltak, de általában a rendes single card-os figurákat tették egy egyedi karton csomagba úgy, hogy a buborékok jól látszódjanak a karton nyitott részén. Gyakorlatilag ilyen csomagokat 1979-től kezdve egészen a vintage éra végéig, 1985-ig lehetett rendelni a Sears-től és igen nagy népszerűségnek örvendettek. (A jelenleg forgalomban lévő Vintage Collection Skiff Guard 3-as pakk csomagolása ezekre próbál hajazni)

 canada-7pack-full.jpg

Az 1980-as és 81-es évben az Empire Strikes Back figurák voltak az újdonság. A Sears a szokásos wishbook-jában számos konstrukcióban kínált többes figurapakkokat, de ezek viszont főként még a Star Wars hátlappal megjelent, régi figurákat tartalmazták. Pár kivétel viszont akadt, úgyhogy nagyjából pakkonként 1 új karaktert is beletettek a csomagokba.

 

canada-catalog.jpg

canada-7pack-back.jpg

Az új figurák viszont egy rendkívül érdekes egyedi csomagolást kaptak. Nagyon valószínű, hogy a Sears-nek való szállítás idején még nem álltak készen a kanadai ESB hátlapos figurák, ezért a Kenner ömlesztve küldte el nekik a cuccot. Így viszont nem lehetett volna beletenni őket a legyártott karton csomagba, ezért a helyzet megoldása érdekében valószínűleg maga a Sears gyártatott le a figurákhoz, az eredetihez hasonló, de rendkívül leegyszerűsített csomagolásokat. Ezek több szempontból is különlegesek voltak. Először is, bár a karton mérete megegyezett a normál hátlappal, de ezek rosszabb minőségű anyagból készültek. A hátoldala sima karton színű volt és nem nyomtatták rá a szokásos checklistet. Az elejéről nagyon feltűnő módon hiányoznak a karakter fotók és a helyükön csak üres feketeség látszik. A hátlap elején furcsa, lyukacsos minta is látható, de ennek funkciója nincsen. Az Empire Strikes Back hátlapokon szokásos keret és logó úgy tűnik már a rendelkezésre állt, de ezt is sikerült teljesen elcsúszva rányomtatni a kartonokra. A másik nagyon fontos eltérés, hogy a szokásos bliszter sem állt a rendelkezésre, ezért itt a figurákat egy jóval csúnyább ún. „vacuform” módszerrel felvitt, vékony áttetsző műanyaggal rögzítették a kartonhoz. Ez annyit tesz, hogy egy zacskószerű vékony műanyag alól kiszívták a levegőt, ami így rágyógyult a figurára, majd ezt leragasztották. Ez az eljárás végül egy nagyon csúnya megjelenést eredményezett. Gyűrött és igénytelen, de jobb híján a célnak megfelelt. Bárki joggal feltételezhetné ezekről, hogy bootlegek, de nem...ezek hivatalos kiadások. Ilyen formában összesen hét új Birodalom Visszavág-os figurát gyártottak le….a Bespin Han-t, az AT-AT Commander-t, az Ugnaught-ot, a Sensorscope-os R2-t, a Hoth outfites Luke Skywalker-t, Dengar-t és Lobot-ot.

 

222456_362738643818592_1658942788_n.jpg

ugnaught-shrinkwrap.jpg

A shrink wrapped figurák előfordulási gyakorisága közel sem azonos. Egyes figurákból többet, míg másokból kevesebbet gyártottak. A legyártott csupasz hátlapok száma viszont ezzel nem állt teljesen összhangban, ezért az is előfordult, hogy bizonyos karakterekhez elfogyott a hátlap. Ekkor szintén egy meglehetősen csúnya megoldással egyszerűen átmatricázták a nevet a hátlapon, de persze úgy, hogy simán átlátszott az alatta lévő. Azt tartják, hogy a hét ilyen hátlappal kiadott figura közül az Ugnaught a legritkább, míg a leggyakrabban a Bespin Han-ba lehet belefutni. Ez nem is csoda, mert állítólag ebből gyártottak a legtöbbet és a 80-as karácsonyi szezon után a maradékokat még felhasználták a 81-es csomagokhoz is, noha ekkor már rendelkezésre álltak a rendes hátlapos figurák is. Az ember azt gondolná, hogy ezeket rendes üzletekbe biztosan nem küldték ki, ám néhány példány felbukkant belőlük a kanadai Sears outlet boltjaiban, sőt párat találtak belőlük amerikai Sears-ekben is, mégpedig a Cloud City és a Rebel Command Center Playsetekben.

 canada-sears-han-sticker.jpg

tumblr_nf902eflix1shi932o1_1280.jpg

 

A shrink wrapped figurák tartogatnak egy további meglepetést is és ezek a karakterek nevei. Valószínűleg nem szándékosan, de ezekre a hátlapokra nem a karakterek hivatalos „Kenner-es” megnevezése került, ami így néhol okozott is egy kis zavart. Az Ugnaught maradt Ugnaught, ebben sokat nem lehetett variálni, viszont a Han Solo (Bespin Outfit) névből Han Solo (Cloud City Outfit) lett, míg Lobot-ot, Lobot (Lando’s Aid)-re pontosították (gondolom, hogy a gyerekek tudják kiről is van szó). Dengar maradt Dengar, a Luke Skywalker (Hoth Battle Gear) elnevezést viszont leegyszerűsítették Luke Skywalker (Hoth Outfit)-re, ezen kívül az R2D2 with Sensorscope figurán is csavartak egy kicsit, ebből végül R2D2 with Periscope lett. A leginkább gyökeres változtatást az AT-AT Commander kapta, akit – amúgy teljesen logikusan- General Veers-nek nevezetek el, hiszen a filmben az egyetlen „AT AT Commander”, akit lehetett látni, Veers tábornok volt. Ez viszont teljesen szembe ment a Kenner és a Lucasfilms elnevezési rendjével, akik a birodalmi tiszteket seregépítő figurának szánták, így általános neveket adtak nekik még akkor is, ha a hátlapon mondjuk Veers tábornok szerepelt. Egyébként plusz érdekesség, hogy Veers képe a szabványos Kenner kiadásokon nem is az AT-AT Commander hátlapján, hanem a sokkal inkább Piett-re hajazó, Imperial Commander card-ján szerepelt.

 2019-09-09_193823.jpg

A csupasz hátlapos kanadai Sears exkluzív figurák bontatlanul rendkívül ritkák, kevés maradt fenn belőlük és persze nagyon értékesek. Elég ritkán bukkan fel belőlük bontatlan példány, és ha igen, akkor is leginkább a Bespin Han. Az egyes karakterek értékei nem azonosak, de általában a leggyakoribb darabok is több ezer dollárért szoktak gazdát cserélni. Ez persze a hamisítókat is megihlette, így persze léteznek ezekből kamu példányok is…. úgyhogy ha valaki esetleg ilyesmit szeretne vásárolni, mindenképpen hitelesített vagy valamilyen formában igazolt példányt vegyen.

 2019-09-09_193804.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1115055444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 30th anniversary (2) a-team (2) actionforce (80) actionman (7) action force (1) action force matrica (1) action force sticker (1) action man (8) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) aquazone (1) aqua zone (1) archiv (24) archivum (24) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (9) bat (24) batman (42) batman and robin (3) batman animated (15) batman beyond (1) batman és robin (3) batman figurák (30) batman figurák története (22) batman forever (4) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (27) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (4) beetlejuice (1) beszámoló (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (11) board games (1) bootleg (4) bravestar (1) bravestarr (1) brickheadz (1) buildable figures (1) bukottjátékok (3) carrera (1) castle (17) centurions (2) chuck norris (1) clone wars (5) clone wars lego (5) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (1) congo (1) cops (2) crashdummies (1) crash dummies (1) crash dummies figurák (1) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (1) double dragon (1) droids (5) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) epic continues (3) episode I (2) episode IX (1) episode I figurák (2) érdekesség (619) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) expanded universe (1) fabuland (1) fekete péter (1) force awakens (3) force link (5) fridge (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (196) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (9) gijoe (198) gijoe állatok (1) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (24) gijoe figurák (183) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (2) gijoe katalógus (10) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (198) gi joe japán (4) gi joe jármű (41) gi joe járművek (36) gi joe kártya (4) gi joe matrica (1) gi joe nemzetkozi (26) gi joe night force (1) gi joe poszter (6) gi joe prototipus (5) gi joe prototype (4) gi joe rajzfilm (14) gi joe riport (5) gi joe top10 (8) gi joe történelem (173) gi joe tv (17) gi joe vehicles (36) glasslite (2) gobot (3) godzilla (2) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (2) hasbro (337) hasbro játékok (341) hasbro katalógus (1) heman (3) heti video (62) he man (4) hidden side (1) hírek (56) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hook (2) hotwheels (20) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (2) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (3) japanese gi joe (2) játék (721) játékbolt (11) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (4) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (723) játékok a polcról (1) játékreklám (26) játék lelőhely (6) játék reklám (17) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (15) jurassic park figurák (9) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (96) kenner (220) kennertoys (212) kenner figurák (210) kenner története (2) képregénybörze (3) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (1) kisautó (17) kisautók (19) ko (9) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (9) ko toys (9) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (12) last jedi figures (8) last starfighter (2) last starfighter figures (2) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (236) legostarwars (95) lego 2018 (37) lego 2019 (19) lego alien (1) lego aqua zone (3) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (46) lego city (7) lego city space (2) lego érdekesség (106) lego exploriens (4) lego fabuland (4) lego figurák (35) lego figures (49) lego futuron (8) lego galaxy squad (1) lego hajók (9) lego harry potter (1) lego hírek (25) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (59) lego katalogus (63) lego lone ranger (2) lego minifigurák (25) lego mini figures (20) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego pirates (20) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (39) lego scooby doo (1) lego sea tron (1) lego ships (10) lego solo (4) lego space (48) lego space police (8) lego space története (8) lego speed racer (1) lego spyrius (4) lego star wars (115) lego star wars 2018 (39) lego star wars 2019 (27) lego super heroes (4) lego szett (140) lego tehcnic (25) lego tmnt (1) lego történelem (104) lego town (14) lego train (5) lego tron (2) lego ufo (5) lego unitron (4) lego western (5) lego western tortnete (2) lelőhely (3) lemezárugyár (1) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar játék (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (25) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (2) mattel (8) maxx fx (1) mb (7) mego (2) men in black (2) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (1) mission impossible (1) modern játékok (15) modern star wars figurák (5) moder star wars figurák (5) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (3) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (3) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) parker (5) pebe (1) pirates (3) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (29) potf eu (3) potf expanded (1) potj (2) power of the force (28) power of the jedi (3) power rangers (1) predator (2) pretender (1) prototipus (24) prototype (23) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (2) rebels (5) régi játék (546) régi játékok (538) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) robin hood (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (9) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (2) sindy (1) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (38) solo figurák (35) solo star wars figurák (37) sonic fighters (1) space (9) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (7) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (357) starwarsfigures (292) starwarsjármű (75) starwarstoys (346) starwars episodeIX (7) star trek (2) star wars (355) star wars 30th anniversary (1) star wars bendems (1) star wars droids (9) star wars érdekesség (208) star wars ewoks (5) star wars expanded (5) star wars fekete péter (1) star wars figurák (277) star wars force awakens (4) star wars jármű (58) star wars kártya (3) star wars katalógus (7) star wars katelogus (3) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (12) star wars poszter (2) star wars potf (48) star wars prototipus (49) star wars prototype (47) star wars rebels (11) star wars reklám (7) star wars resistance (4) star wars riport (3) star wars rogue one (16) star wars solo (19) star wars tfa (4) star wars tv (6) star wars vehicles (74) star wars walker (12) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) supermario (2) super powers (3) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (6) társasjáték (8) technic (6) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (7) tmnt (10) tonka (4) top10 (34) top10 lego (1) top10 sorozat (2) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (498) town (3) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (5) train (1) transformers (38) transformers g1 (30) transformers g2 (3) transformers katalógus (3) transfrmers (24) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (4) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) unproduced (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (60) vintage (388) vintagejátékok (509) vintagestarwars (135) vintagestarwarstoys (133) vintagetoys (500) vintage collection (21) vintage gi joe (186) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (120) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) wwf figurák (2) xena (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók