G.I.Joe érdekességek - 47

A lecserélt Night Force figurák és a sosemvolt Desert Force sub team

 s-l1600_3_4.jpg

A G.I.Joe márka történelmének talán a legérdekesebb részét azok a dolgok képezik, amelyek végül ilyen-olyan okokból nem mentek át a rostán és sosem kerülhettek a boltokba. Minden játékprojekt egy ötlettel kezdődött, de sajnos nem minden ötlet tudott megvalósulni még akkor sem, ha egyébként működhetett volna. Némelyik elképzelés pedig egy kicsit más formában tudott megvalósulni, mint ahogyan eredetileg kitalálták. A mai érdekességes cikkben két ilyen dologról lesz szó… A soha meg nem valósult Desert Force Sub Team-ről és a lecserélt Night Force figurákról.

 team_nightforce.jpg

Nemrégiben került kalapács alá két dokumentum, ami Greg Berndtson Hasbro-s belső levelezéséből származott. Mind a kettő igen érdekes információkat közöl 1-1 tervezési ötlet korai paramétereiről. Greg Berndtson egy eléggé elismert játéktervező - szakember, aki 1977-85 között tervezőként, majd 85-97 között design igazgatóként dolgozott Hasbro-nál. A G.I.Joe cuccokon is elég sokat dolgozott, részt vett többet között a Mauler Tank, a Flagg és a JUMP jet pack fejlesztésében is. 1985-től kezdve a teljes G.I.Joe termékcsalád tervezéséért ő felelt és ilyen minőségében egy 6 fős tervezőcsapatot irányított, ami 85-94 között évente, mintegy 140 játékötletet dolgozott ki. Ezen óriási mennyiségű ötletnek bizony legalább a 2/3-ada ilyen-olyan okokból a kukában végezte vagy végül nem abban a formában valósult meg, ahogyan azt eredetileg kitalálták. Az előkerült dokumentumok két ilyen ötletről árulkodnak.

gb09.jpg

Az első papír 1988 Májusából származik és a minden Joe gyűjtő által ismert (és vágyott) Night Force sub team-ről tartalmaz részleteket. Ez a papír voltaképpen egy tájékoztatás, amiben Greg informálja a terjesztési osztályt az új Night Force sub team paramétereiről. Sok mindent leírt, ami végül meg is maradt…a kettes pakkos forgalmazást, azt hogy ezek a figurák csak átfestések lesznek, hogy maradnak az eredeti kiegészítők is és hogy ezekhez csak egy új színezési sémát fognak mellékelni. Ami viszont az igazán meglepő, az a felsorolt karakterszelekció. Először is itt csak négy karaktert láthatunk, miközben a Night Force csapat végül 1988 végén hat figurával jelent meg, három 2-es pakkra bontva. Úgy tűnik, valamikor a nyár folyamán úgy döntöttek, hogy négy figura helyett inkább hatot kellene a boltokba küldeni. A másik érdekesség a kiadandó karakterek listája, ugyanis ebből a négyből, csak egy – Psyche Out – került ténylegesen kiadásra Night Force színekben.

 

s-l1600_4_4.jpg

s-l1600_5_2.jpg

Az RC Driver az egy évvel korábban kiadott, rádióirányítású járgány, a Crossfire sofőrjét, Rumblert jelenti, aminek a mintáit úgy tűnik újra fel akarták használni. A Rumbler már eleve egy öszvér figura volt, aminek az összes alkotóeleme egy-egy másik figurából származott, úgyhogy csak a jól ismert alkatrészeket kellett volna hozzá újrafesteni.

 

rumbl2.jpg

rumbl.jpg

A Persuader Driver ugye Backstop. Ezt szintén egy évvel korábban adták ki, de szerintem nem igazán illett volna a figura megjelenése a Night Force brigádjába még átfestés után sem, ráadásul neki csak egy forgótáras pisztolya volt fegyvernek, úgyhogy egyáltalán nem csodálkozom, hogy lecserélték.

 back.jpg

A harmadik elveszett karakter Low Light volt, aki szerintem nagyon szép lett volna a Night Force-ban, viszont a következő évben készült belőle egy Slaughters Marauders sub team-es változat is. Mivel ez utóbbi volt az egyik főszereplő a készülő Operation Dragonfire mini szériában ezért lehetséges, hogy végül ezért vetették el a Night Force-os kiadását. Mindenesetre ő működött volna szerintem, bár a szürke-fekete színkombináció nála nem hatott volna gyökeres változásként, hiszen az alap figura is szürke színű volt.

low_light.jpg

low_light2.jpg

A Night Force csapatban végül Tunnel Rat, Outback, Psyche Out, Crazylegs, Sneak Peek és Falcon jelent meg 88 végén és véleményem szerint, a karakterváltoztatás a csapat előnyére vált. A csapat 1989-ben további hat új taggal is bővült. 

 

night_2.jpg

vintage-gi-joe-night-force-1988-1989-moc-complete-set-of-12-figures-0.jpg

A másik levél 1990 Októberében született, tehát, ebből leginkább már az 1991-es figurákra lehet következtetést levonni. A levélben Greg szintén a terjesztési osztályt tájékoztatja egy új sub team-ről a Desert Force-ról. Ez a karakter felsorolás alapján négy figurából állt volna. A Night Force-hoz hasonlóan csak a már meglévő figurák sivatagos jellegű átfestését adták volna ki, amelyek mellé kis módosítással az eredeti kiegészítőiket adták volna, ugyanakkor Greg itt két esetben változtatásokat kért.

s-l1600_6_3.jpg

Elhagyta volna Salvo gigantikus rakétavetőjét és azt Red Star (a levélben Capt. Krimov-ként említi, valószínűleg még nem volt meg a karakter végleges neve, hiszen ez csak 1991-ben jelent meg) rugós kilövőjével akarta helyettesíteni.

 

s-l1600_7_3.jpg

sae.jpg

gijoe-red-star-missile-laun.jpg

A másik Ambush, amihez pluszban szintén adott volna egy ugyanilyen rugós rakétakilövőt, a kor szellemiségének megfelelően. (Érdekes, hogy ez utóbbi óhaj Európában alapból is teljesült, bár itt az eredeti Ambush mellé adtak egy kilövőt, ami viszont Snow Serpent-é volt és nem Sci-Fi-é.)

 

ambush_1.jpg

ambush2.jpg

A karakter szelekció olyan szempontból érdekes, hogy itt megint csak szerepel két figura, akit egy kicsit nehéz elképzelni egy sivatagos csapat tagjaként. Salvo és Ambush még oké, ők szerintem remekül festettek volna, de Heavy Duty-t és Sci-Fi-t nehéz egy kicsit elképzelni homokbarnán. Főként az utóbbit, akinek gyakorlatilag egy szkafander jellegű ruhája van, és az nem hiszem, hogy szépen mutatott volna sivatagos kamuflázzsal.

 

heavy.jpg

sci.jpg

sci2.jpg

Ez a sub team valamiért nem valósulhatott meg. Lehetséges, hogy a marketingesek soknak gondolták volna ezt a csapatot az Eco Warriors és a Sonic fighters mellé vagy éppen túl kevésnek, hiszen 1991-ben már minden sub team kapott valami extra cuccot (hangot kiadó hátizsák, vízkilövő, glider stb. ), ez a csapat pedig a leírás alapján egy régi, hagyományos jellegű sub team lett volna. Mindenesetre szerintem kár érte, mert egy kicsit más karakterekkel akár működhetett volna.

 

57530041.jpg

laworder0121.jpg

Azt nem tudom, hogy összefüggésben van-e ezzel, de 1991-ben egy sivatagi karakter – Dusty – azért mégiscsak megjelent, bár nem sub team részeként és teljesen új alkatrészekből felépítve. Lehetséges, hogy a sivatagi sub team koncepcióját végül csak egyetlen figurára butították le.

 

dusty.jpg

dusty2.jpg

Egy sivatagos sub team viszont sokkal később, 2004-ben mégis kiadásra került. A Desert Patrol Squad, annyi hasonlóságot mutat csak a Desert Force koncepciójával, hogy ez is újrafestett, vintage felépítésű figurákat tartalmazott, bár teljesen más karaktereket, mint a 90-es ötlet. Elképzelhető, hogy 2004-ben egy ilyen régi, fiókba tett ötlethez nyúltak vissza és ugyan azt nem tudjuk, hogy a sivatagos festést hasonlóan képzelték-e el 90-ben, mint itt, mindenesetre ebből azért körülbelül el lehet képzelni, hogy hogyan is nézett volna ki Heavy Duty, Salvo, Sci Fi és Ambush ilyesmi küllemmel.

 

desertps.jpg

desert-12.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8615092414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flow Scapa 2019.09.16. 13:24:05

A Desert Patrol Squad elég jól néz ki a sivatagi terepmintával meg a fekete fegyverekkel.
A G.I.Joe-Lego öszvér BTR játékokról várható valamikor írás vagy videó? Elég érdekes cuccok és így ugye két legyet egy csapásra, egy cikkben. :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.09.16. 13:37:10

@Flow Scapa: Hát arról nem nagyon. Gondoltam már rá de nekem akkor már inkább a kre-o a szimpatikus. Egyszer majd lehet lesz róla szó de mostanában biztos nem

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 30th anniversary (2) a-team (2) actionforce (80) actionman (7) action force (1) action force matrica (1) action force sticker (1) action man (8) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) aquazone (3) aqua zone (3) archiv (24) archivum (24) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (9) bat (24) batman (42) batman and robin (3) batman animated (15) batman beyond (1) batman és robin (3) batman figurák (30) batman figurák története (22) batman forever (4) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (27) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (4) beetlejuice (1) beszámoló (1) bionicle (1) blacktron (1) black series (15) board games (1) bootleg (4) bravestar (1) bravestarr (1) brickheadz (1) buildable figures (1) bukottjátékok (3) carrera (1) castle (18) centurions (2) chuck norris (1) clone wars (7) clone wars lego (5) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (1) congo (1) cops (2) crashdummies (1) crash dummies (1) crash dummies figurák (1) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (1) double dragon (1) dreadnok (1) droids (5) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) epic continues (3) episode I (2) episode IX (4) episode I figurák (2) érdekesség (643) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) expanded universe (1) fabuland (1) fekete péter (1) force awakens (3) force link (5) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (198) g1 transformers (1) galaxy squad (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (9) gijoe (200) gijoe állatok (1) gijoe dreadnok (1) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (24) gijoe figurák (184) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (2) gijoe katalógus (10) gijoe ko (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (4) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (200) gi joe japán (5) gi joe jármű (42) gi joe járművek (37) gi joe kártya (4) gi joe matrica (1) gi joe nemzetkozi (27) gi joe night force (1) gi joe poszter (6) gi joe prototipus (5) gi joe prototype (4) gi joe rajzfilm (15) gi joe riport (5) gi joe top10 (8) gi joe történelem (175) gi joe tv (17) gi joe vehicles (37) glasslite (2) gobot (3) godzilla (2) gyűjtemény (4) gyűjtés (2) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (2) hasbro (350) hasbro játékok (354) hasbro katalógus (1) heman (3) heti video (66) he man (4) hidden side (1) hírek (59) hírességek (1) híres játékgyűjtők (1) hook (2) hotwheels (21) hotwheels autok (15) hot wheels attack pack (1) ice planet (2) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (3) japanese gi joe (2) játék (745) játékbolt (11) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (4) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (747) játékok a polcról (1) játékreklám (26) játék lelőhely (6) játék reklám (17) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (15) jurassic park figurák (9) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (11) karácsonyi játék (11) kártya (3) katalógus (101) kenner (224) kennertoys (217) kenner figurák (215) kenner története (2) képregénybörze (3) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (1) kisautó (17) kisautók (19) ko (9) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (9) ko toys (9) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (12) last jedi figures (8) last starfighter (2) last starfighter figures (2) legends of batman (3) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (246) legostarwars (97) lego 2018 (37) lego 2019 (20) lego alien (1) lego aqua zone (5) lego at-st (4) lego blacktron (10) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (47) lego city (7) lego city space (2) lego érdekesség (113) lego exploriens (4) lego fabuland (4) lego figurák (36) lego figures (49) lego futuron (9) lego galaxy squad (1) lego hajók (10) lego harry potter (1) lego hírek (27) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (68) lego katalógus (64) lego lone ranger (2) lego minifigurák (26) lego mini figures (21) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego pirates (21) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego reklám (40) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (11) lego solo (4) lego space (52) lego space police (8) lego space története (8) lego speed racer (1) lego spyrius (4) lego star wars (116) lego star wars 2018 (39) lego star wars 2019 (28) lego super heroes (4) lego szett (141) lego tehcnic (29) lego tmnt (1) lego történelem (111) lego town (17) lego train (7) lego tron (2) lego ufo (5) lego unitron (4) lego western (5) lego western tortnete (2) lelőhely (3) lemezárugyár (1) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar játék (1) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (1) marvel (5) marvel figurák (4) mask (4) matchbox (25) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (2) mattel (8) maxx fx (1) mb (7) mego (2) men in black (2) merchandise (9) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (1) mission impossible (1) modern játékok (16) modern star wars figurák (8) moder star wars figurák (8) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (3) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (3) ninja (1) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) parker (5) pebe (1) pirates (4) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (31) potf eu (3) potf expanded (1) potj (2) power of the force (30) power of the jedi (3) power rangers (1) predator (2) pretender (1) prototipus (24) prototype (23) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (2) rebels (6) régi játék (564) régi játékok (555) régi játék reklám (3) régi star wars (21) reklám (16) remco (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) returnofthejedi (16) revell (1) riport (1) robin hood (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (9) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (2) sindy (1) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (38) solo figurák (35) solo star wars figurák (37) sonic fighters (1) space (10) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (7) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (371) starwarsfigures (307) starwarsjármű (77) starwarstoys (360) starwars episodeIX (12) star trek (2) star wars (369) star wars 30th anniversary (1) star wars bendems (1) star wars clone wars (2) star wars droids (9) star wars érdekesség (222) star wars ewoks (5) star wars expanded (5) star wars fekete péter (1) star wars figurák (291) star wars force awakens (4) star wars jármű (61) star wars kártya (3) star wars katalógus (7) star wars katelogus (3) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (12) star wars poszter (2) star wars potf (50) star wars prototipus (51) star wars prototype (49) star wars rebels (12) star wars reklám (7) star wars resistance (4) star wars riport (3) star wars rogue one (17) star wars solo (19) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (77) star wars walker (13) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (4) supermario (2) super powers (3) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (7) társasjáték (8) technic (7) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (7) tmnt (10) tonka (4) top10 (35) top10 lego (1) top10 sorozat (2) top10 star wars (1) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (515) town (3) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (5) train (1) transformers (39) transformers g1 (31) transformers g2 (3) transformers katalógus (3) transfrmers (25) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (6) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) unproduced (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (1) venezuela (1) vicces (14) video (64) vintage (404) vintagejátékok (524) vintagestarwars (138) vintagestarwarstoys (136) vintagetoys (515) vintage collection (25) vintage gi joe (188) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (1) vintage star wars (123) vintage tmnt (1) vintage transformers (11) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) wwf figurák (2) xena (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók