Modern Star Wars figura érdekességek - 26.rész

A kiadatlan Power of the Force Power FX szettek

123541633_10157703024963479_6601567989153006767_n.jpg

A Power of the Force 2 éra nem csak a sokféle figurájával és a szép járgányaival utalta le a 90-es éveket Star Wars szempontból, hanem a playset-ek és dioráma jellegű kiegészítők tekintetében is egészen jó dolgokat villantott. Ugyan azt nem mondanám, hogy ezek voltak minden idők legütősebb Star Wars cuccai, de tény és való, hogy volt egy pár, ami egészen jól sikerült és az sem utolsó szempont, hogy ezek megfizethetőek voltak. A POTF2 éra 4 éve alatt összesen 7 nagyobb playset került kiadásra, ami ugyan elmaradt a vintage korszak kibocsájtási mennyiségétől, ám ezek többsége mégis jobban hozzáférhető volt, hiszen kevesebb volt köztük az exkluzív. A hét nagyobb darabon kívül ugyanakkor egy csomó kisebb szériában is használtak playset jellegű kiegészítőket, amelyek például figura mozgatási képességgel vagy hangeffekt kibocsájtási képességgel is rendelkeztek. Ezek mellé általában figurákat is adtak és némelyik egészen jól felhasználható volt a játékhoz. Természetesen ezekből se mindegyik élte meg kiadást, úgyhogy a mai érdekességes cikkben ezekről lesz szó.

 img_4988.jpg

Nemrég az egyik kedves amerikai gyűjtő jóvoltából, előkerült egy mappányi papírkép, amelyen a Power of the Force termékvonalba tartozó termékprototípusok láthatóak. A képek többségén egy-egy olyan termék van, amelyek végül bizonyos okokból nem kerültek sorozatgyártásba. Azért használom a termék és nem a figura szót, mert nem csak a figurákhoz való cuccok láthatóak ezeken, hanem egyéb, kiegészítő termékek is, például egy dejarik vagy egy sakk készlet is. Az összes képen az 1997-es dátum látható, tehát ezek a cuccok a POTF2 éra második, befejező felében kerültek volna értékesítésre, ha nem törlik őket.

 bespin_v_eath_star_corridor_playset2.jpg

123391151_10157703010398479_4611986041999607631_n.jpg

A playset szerű és a dioráma jellegű kiegészítők egyébként igen nagy számban jelen voltak a Power of the Force történetében. Gondoljunk csak a Gunner Stations vagy a Complete Galaxy sorozatokra, de a Power FX is ilyesmi kiegészítővel operált. A Power FX esetében az volt az alapkoncepció, hogy a figurákat egy kisebb, dioráma szerű standre lehetett felállítani, ami hanghatásokat tudott kibocsájtani illetve egy kis kar segítségével egy sínpályán mozgatni lehetett a figurát. Nagyon valószínű, hogy a mai három kis „playset” mindegyike ehhez a Power FX sorozathoz készült, ami szintén 1997-ben debütált, de ezek valamiért nem mentek át a rostán.  

 

potf2gflukeloose_1.jpg

potf2cglukeloose_1.jpg

potf2fxemperorloose.jpg

A fotókon összesen három „mini” playset látszik, amelyek valószínűleg a Power FX sorozatban jelentek volna meg, hiszen a stand-ek felépítése, a kis mozgatókar és az egész jellege pont olyan, mint a Power FX szetteknek. Az elsőn egyértelmű, hogy mit ábrázol… ez a halálcsillag szemétzúzójába való lecsúszós jelenetet idézi meg. A folyosót ábrázoló kis diorámán ott van a kilőtt rács, amin a hőseink leugrottak a szemétzúzóba és látszik, hogy ezt a részt lenyithatóra tervezték. A dioráma végébe egy egyenes képet tettek, ami a folyosó további részét és a tüzelő rohamosztagosokat mutatja és ez nem is néz ki rosszul. Van egy tengely a padló oldalán, ezzel lehetett volna a figurát egy kicsit mozgatni, csakúgy, mint a többi Power FX figura esetében. A padlóra egy forgó stand részt terveztek, amit a tekerő segítségével lehetett volna forgatni a figurával együtt. Ez a megoldás egyébként ekkor már régen nem volt új ekkor, hiszen a vintage érában az ún. Special Action Stand is hasonló forgatható stand részekkel rendelkezett. A fényképhez itt egy Leia figurát használtak fel, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt adták volna a cucc mellé, bár nem lett volna meglepő, ha ezt a figurát is megpróbálták volna újra elsütni. Maga az ötlet egyébként, hogy ezt a jelenetet külön is megörökítsék, azért is volt érdekes, mert az 1996-ban kiadott Detention Block Rescue playset is pontosan ugyanezt a részt jelenítette meg, csak egy kissé nagyobb terjedelemben, ámbár kevésbé filmhűen. Ráadásul az is rendelkezett egy lenyitható résszel a szemétzúzóba való lecsúszáshoz, így valószínűsítem, ezt a témabeli átfedés miatt törölték végül.

 

comp1.jpg

comp2.jpg

detention-block-rescue-death-star_1_c7372cfee7aea794b766f3f615343c89.jpg

A második kép egy nagyon hasonló és szintén mozgatható mini playsetet mutat, csak ez a Bespin-en történt eseményeket ábrázolja. Erről viszont csak leginkább a választott figura árulkodik, hiszen maga a dioráma rész elég kevéske. Mindössze egy faldarab látszik és egy padló rész, amelyen a figurát egy ívelt pálya mentén lehetett mozgatni a tekerő segítségével. A figura egy sima single card-os Chewbacca, aminek a hátára, az akkor még csak prototípus formában létező levehető végtagos C-3PO figurát tették, a hozzá való hálóval. Ezt az utóbbi figurát majd csak 1998-ban lehetett megvenni a boltokban. Chewie fegyvere ugyanakkor érdekes. Úgy tűnik, hogy ez egy áttetsző anyagból készített imperial blaster, ami arra enged következtetni, hogy ez is valami prototípus lehetett. Ugyanakkor ezt a fegyvert ekkor már elég sok figurához felhasználták, szóval nem egészen értem, hogy ebből miért kellett prototípust használni. Egyetlen magyarázat jut csak eszembe…lehet, hogy úgy gondolták, Chewie kezébe egy kicsit nagyobb blaster illene ezért gyorsan öntöttek egy nagyobbat. Ez a dioráma darab ugyanakkor nagyon hasonlít a Power FX Obi Wan Kenobi / Darth Vader mellé adott faldarabos standre, ezért valószínű, hogy vagy ebből alakították át végül azt a darabot (hiszen az némiképp bonyolultabb) vagy a hasonlóságok miatt nem tartották indokoltnak egy újabb faldarabos Power FX szett kiadását.

 

c3_8.jpg

c4_2.jpg

potf2fxbenloose.jpg

A harmadik képen látható mini szett elméletileg a Death Star Corridor munkacímen futott, és egy ajtót ábrázol, amin a berobbantás után egy Stormtrooper készül behatolni. Több érdekes momentum is látható a képen, egyrészt tök jó a cakkosan berobbanó ajtó, amit jól látható módon nyithatóra terveztek. Az ugyanakkor nekem nem teljesen tiszta, hogy ez melyik jelenetet próbálja megjeleníteni. Leginkább a Halálcsillag börtönblokkjában lezajlott csata berobbantott liftajtójára emlékeztet, ám az ívelt ajtajú volt és kör alakú jelzőfények voltak felette. Ezen kívül az sem tiszta, hogy miért gumiztak egy sima Stormtrooper hátára egy Sandtrooper hátizsákot, hiszen az önálló Sandtrooper figura ekkor már létezett, aminek gond nélkül a hátára lehetett volna tenni a hátizsákot. A forgatókar segítségével a stand-en álló figurát itt egy hosszanti sínen lehetett végigtolni, ami azt a hatást keltette volna, hogy a Stormie besétál az ajtón. A padló rész is igencsak érdekes, hiszen a végén egy csatlakozó látható, ami pont olyan, mint amit a Power FX Obi Wan / Vader esetében is használtak. Mivel ott a két stand összekapcsolható volt ezért nagyon valószínű, hogy ehhez is csatlakoztatni lehetett volna egy másik, kiegészítő darabot. Valószínűleg nem az első Leiás darabot, mert annál nem látható ilyen csatlakozó.

 bespin_v_eath_star_corridor_playset.jpg

potf2fxduel1.jpg

A Power of the Force sorozat általában nem tartozik a legkedveltebb szériák közé a gyűjtők körében. Ugyanakkor a figuratörténeti jelentősége megkérdőjelezhetetlen, ami köszönhető a sokféle, kreatív kiegészítőkkel operáló alsorozatoknak is. Ez volt az egyik legteljesebb Star Wars figura vonal is, hiszen a rengetegféle cuccot mindössze négy év alatt adták ki és ez nem korlátozódott csak a hagyományos figura- járgány termékleosztásra. A Kenner tervezői ekkor eléggé szabadon alkothattak, aminek köszönhetően számtalan kreatív és jól sikerült játékötlet megjelenhetett a polcokon is, de amint látjuk….azért nem minden.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5616279810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (32) archivum (32) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (4) beszámoló (2) bionicle (5) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (13) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (26) centurions (3) chuck norris (1) city (1) classic space (1) clone wars (18) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (3) crash dummies (3) crash dummies figurák (3) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) double dragon (1) dreadnok (3) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (7) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1001) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (258) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (4) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (259) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (32) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (260) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (55) gi joe járművek (51) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (37) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (204) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (3) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (532) hasbro játékok (535) hasbro katalógus (5) heman (8) heti video (154) he man (10) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1098) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (7) játékgyűjtők (3) játékipar nagyjai (2) játékok (1097) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (23) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (209) kenner (288) kennertoys (278) kenner figurák (272) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (7) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (398) lego2020 (6) legostarwars (128) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (3) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (3) lego blacktron (14) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (75) lego city (11) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (217) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalogus (159) lego katalógus (155) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (6) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (43) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (80) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (143) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (164) lego tehcnic (50) lego tmnt (1) lego történelem (191) lego town (45) lego train (13) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (9) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) masters of the universe (6) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (32) moder star wars figurák (29) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (9) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (11) nemzetközi star wars (3) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (2) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (5) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (49) potf eu (10) potf expanded (3) potj (6) power of the force (50) power of the force története (12) power of the jedi (8) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (38) prototype (37) pulsar (1) race (1) racers (2) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (4) rebels (9) régi játék (835) régi játékok (823) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (20) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (9) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (1) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (15) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (530) starwarsfigures (448) starwarsjármű (94) starwarstoys (516) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (528) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (21) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (375) star wars érme (2) star wars ewoks (5) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (435) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (76) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (8) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (64) star wars prototipus (72) star wars prototype (70) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (6) star wars saga (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (23) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (14) tonka (5) top10 (55) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (4) top10 star wars (6) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (816) town (26) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (3) transformers (56) transformers beast wars (2) transformers g1 (43) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (36) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (161) vintage (618) vintagejátékok (741) vintagestarwars (155) vintagestarwarstoys (155) vintagetoys (732) vintage collection (44) vintage gi joe (239) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (139) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása