Modern Star Wars figura érdekességek - 28.rész

Kiadatlan Power of the Force "sakk" készletek

Pár héttel ezelőtt a kiadatlan Power of the Force Power FX szettekről szóló cikkben említettem, hogy a gyűjtő, akitől előkerültek azok a képek rendelkezik még egy pár, szintén a POTF2 vonalhoz készült prototípusokat ábrázoló fotóval, így most úgy gondoltam ezeket is megmutatom nektek. Azt hozzá kell tenni, hogy ezek kiegészítő termékeket ábrázoltak, nem pedig figurákat vagy járgányokat, de talán ezek is érdekesek lehetnek a számotokra. Az mindenesetre biztos, hogy a Power of the Force vonal a kiegészítő cuccok terén is meglehetősen változatos képet mutatott, hiszen egy csomó különleges termék jelent meg, a VHS alapú társasjátéktól kezdve, a figura tárolókon át, a figura készítő készletig. Ugyanakkor a képek tanúsága szerint, azért nem minden valósult meg, amit elképzeltek. Van olyan cucc is, amiért a képek alapján, kifejezetten kár….

 123095912_10157964423147893_6761773863706511714_n.jpg

Bár kiegészítő termékeket említettem, igazából itt kvázi sakk jellegű társasjátékokról van szó, amiből három féle prototípust készítettek el a Kenner szakemberei. Azt hozzá kell tenni, hogy ekkor az 1997-es évben járunk és eddig a pontig még nem is nagyon készült széles körben hozzáférhető Star Wars-os sakk készlet. Azért írtam, hogy nem nagyon, mert egy próbálkozás azért mégiscsak volt, 1993-ban a Danbury Mint nevű cég készített egy egyedi Star Wars-os készletet, amelyet ugyanakkor csak mail in order formájában lehetett megrendelni tőlük, tehát üzletben ez sosem volt kapható. Látható, hogy a Kenner 1997-ben már komolyan gondolkozott egy ilyen, Star Wars tematikájú sakktábla kiadásán, ám a jelek szerint, a megvalósítás formájában nem voltak teljesen biztosak.

 

2020-12-15_183505.png

star-wars-danbury-mint-pewter-chess_1_a5465a766b098595607c97a6b4a1eb5e.jpg

A három megtervezett termék közül végül egyik sem valósult meg, így az első hivatalos Star Wars sakk készlet kiadására egészen 1999-ig kellett várni, ami a képeken látható cuccokhoz képest egy relatíve „egyszerű” készlet volt. Azóta persze egy csomó ilyen létezik már. Megjelentek sakk készletek a Revenge of the Sith, a Saga és a Force Awakens sorozatokban is, amelyek mind-mind eltérnek egymástól egy kicsit. Vannak jobban kidolgozott, drágább változatok és olcsó, műanyag figurákkal operáló kiadások is. Az viszont nagyjától közös bennük, hogy egy sima sakktáblából és a karaktereket ábrázoló fém vagy műanyag figurákból állnak….ellentétben a Power of the Force-os prototípusokkal. Lássuk akkor, hogy 1997-ben a Power of the Force éra kellős közepén, hogyan is képzelték el az alkotók az első Star Wars-os sakkszerű készleteket.

 

a1_80.jpg

a2_75.jpg

a3_28.jpg

Az első darab egy Dejarik tábla, amit a múltkori cikkben már láthattatok is. A Dejarik igazából persze nem is sakk, vagy ha úgy tetszik egyfajta „Star Wars sakk”, amit Chewie és a droidok játszottak a Millenum Falcon fedélzetén, a New Hope-ban (vagy éppen Rex és Zeb a Rebels-ben). A kör alakú táblával és mindenféle érdekes lényt ábrázoló figurákkal rendelkező játék szinte kiabált azért, hogy a valóságban is kiadják, ám ez a vintage érában meglepő módon nem következett be. Itt a 90-es években ugyanakkor láthatóan megtervezték, legalábbis készen volt a tábla és hozzá két minta figura. Az egyik figurát áttetsző műanyagból csinálták, a másik fémes festést kapott, de ez mondjuk prototípus korban még teljesen eltérhetett a véglegestől. A tábla láthatóan elektronikus funkciókkal bírt volna, legalábbis erre utalnak a led-ek a két oldalán. A figurák kissé nagyobbnak tűnnek, mint ami a táblához megfelelő lenne, de végülis, ha jól emlékszem némelyik figura esetében ez így volt a filmben is. Azt sajnos nem tudjuk, hogy ez a termék miért nem valósult meg, de szerintem ez ténylegesen egy működő ötlet lett volna, amivel bármelyik rajongó szívesen játszott volna otthon. Az még nagyobb baj, hogy a Kenner után a Hasbro se adott ki később Dejarik táblát, így voltaképpen ez az ötlet csak nemrégiben valósult meg, bár nem a Hasbro jóvoltából. A Galaxy's Edge vidámparkban beszerezhető egy kevésbé kidolgozott, fa táblával bíró darab illetve a Sideshow is csinált egy prémium kidolgozású, igencsak borsos áru változatot. Az egyetlen „hagyományos” tehát a Kenner vagy a Hasbro oldaláról érkező dejarik tábla így, a Power of the Jedi Chewie figura mellé adott miniatűr változat volt...de az ugyebár csak egy figura kiegészítő.

 

dej2.png

header_7.jpg

81iu9dx36sl_ac_sx679.jpg

d11.jpg

d2_2.jpg

A másik képen az előzőn is látható átlátszó figura látszik egy szintén Dejarik szerű emelvényen. Nem teljesen tiszta, hogy ez csak egy figura alátét akar lenni, vagy ezt valami önálló termékhez szánták-e, mindenesetre nagyságrendekkel kisebb, mint a fent látható darab, úgyhogy nem hinném, hogy ez egy önálló játéknak készült volna. Lehet, hogy csak a figurákhoz szánták stand gyanánt.

 dej.png

A harmadik képen szintén egy kör alakú, sakk szerű társasjáték látszik, de ez már nem dejarik volt, hanem egyfajta körtáblás sakk. A sakk mivoltáról az a tény árulkodik, hogy a szereplőket ábrázoló figurák sakk elrendezésben látszódnak és abból van több figura, amiből kell. A két R2 a bástya, Luke és Han a lovak, C-3PO a futó, Leia és Obi Wan pedig a király illetve a királynő. A lázadó oldalon a sajnos nem láthatjuk a parasztokat, mert azokat a figurákat nem csinálták meg, így kis kartonpapír lapok helyettesítik őket. A Birodalom oldalán a Stormtrooper-ek a parasztok, Vader és az Uralkodó a király illetve a királynő, de az Uralkodót szintén csak egy rajzos karton szemlélteti. A Boba Fett-ek a futók, a Probe Droid a ló és a Royal Guard-ok lettek volna a bástyák. Prototípus létére egészen jól néz ki, de sajnos ez sem valósulhatott meg, ki tudja miért... Egyébként a képhez felhasznált figurák mindegyike létezett már korábban, eredetileg az Action Masters Die Cast vonalhoz készítették őket. Az ilyenfajta újrafelhasználásuk még spórolást is jelentett volna.

 

chesss.png

am_1.jpg

A negyedik és ötödik kép megint csak egy érdekes koncepciót ábrázol. Ez egy kinyitható sakk készlet, aminek az alapja a C-3PO fejet ábrázoló figura tartó volt. Ez a figure case nem volt éppen új darab, először a vintage érában adták ki, majd többszöri újrázás után, a Power of the Force időszakban is újra kiadták, de immáron elektronikus funkcióval. Gombnyomásra beszélni tudott, szétnyitva pedig nagyjából 40 figura tárolását lehetett benne megoldani. Ebben az esetben a case csak egy héj volt, a belsejéből kiszedték a figuratároló rekeszeket és a helyére egy meglehetősen összenyomott hatást keltő sakktáblát paszíroztak. A tároló alakja abszolút nem volt optimális egy sakktábla számára, így nem is tölti ki az egészet, amitől meglehetősen fapadosan néz ki, bár a fennmaradó helyre biztosan a bábukat szánták . A figurák itt is az Action Masters vonalból kerültek ki, de sajnos a képen nem látszódnak jól. Ezt a koncepciót abszolút megértem, hogy miért ejtették, az összecsukhatóság ugyan előnyös, ám szerintem abszolút nem ez volt a jó megközelítése a problémának.

 

cpo.png

cpo2.png

81nt7beit0s_ac_sl1500.jpg

h4269-l111172491.jpg

A képeken látható prototípusok többségének a sorsa sajnos nem ismert, ahogyan a törlésük pontos oka sem. A létezésükről egyedül ezekről a nemrégiben előkerült polaroid képekről tudunk. Az egyetlen kivétel a dejarik tábla, amit szerencsére az egyik Kenner-es tervező hazavitt, úgyhogy a mai napig a rhode island-i otthonát díszíti. Ez az egyedüli a képeket látható cuccok közül, aminek szerintem meg kellett volna valósulnia, de sajnos nem így történt. A polaroid képek, Derek Ho Star Wars gyűjtő tulajdonát képezik.

123095912_10157964423147893_6761773863706511714_n.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6016344082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (2) bionicle (6) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (14) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (3) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) disney park (1) double dragon (1) dreadnok (3) droids (7) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1049) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (262) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (263) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (264) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (205) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (552) hasbro játékok (555) hasbro katalógus (5) heman (9) heti video (168) he man (12) he man katalógus (1) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (2) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1145) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1144) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (33) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (225) kenner (294) kennertoys (284) kenner figurák (279) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (8) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (420) lego2020 (6) legostarwars (131) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (232) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalogus (174) lego katalógus (170) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (81) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (145) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (166) lego tehcnic (52) lego tmnt (1) lego történelem (205) lego town (46) lego train (14) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (7) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (33) moder star wars figurák (30) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (10) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (50) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (51) power of the force története (13) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (39) prototype (38) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (876) régi játékok (861) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (22) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (16) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (548) starwarsfigures (463) starwarsjármű (94) starwarstoys (535) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (547) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (393) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (451) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (77) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (9) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (65) star wars prototipus (74) star wars prototype (72) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (1) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (860) town (27) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (4) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (176) vintage (652) vintagejátékok (775) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (767) vintage collection (45) vintage gi joe (244) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása