Nemzetközi vintage Star Wars változatok 1.rész

Brazília- Glasslite

Ma egy olyan cikksorozatnak szeretnék egy új fejezetet nyitni, amit még a blog indulása környékén kezdtem el, a nemketközi G.I.Joe változatokról készült cikkeimmel. Akkor azoknál majdnem minden ilyenről csináltam is 1-1 írást (csak India és Brazília maradt ki) és már utána is gondolkodtam rajta, hogy ugyanezt a receptet át kéne ültetnem a vintage Star Wars világára. Hiszen az 1977-1985 között futott Kenner féle Star Wars sorozat szintén nagyon sok országban megjelent és mivel általában minden országban egy-egy helyi cég intézte a disztribúciót (Franciaország- Meccano, Németország – Parker, Hollandia- Clipper stb stb.) vagy magát a gyártást is, ezért a különböző országok vintage Star Wars cuccai akár komoly eltéréseket is tartalmaznak az amerikai darabokhoz képest. Pont ezekben az eltérésekben van a dolog sava-borsa, ami csak még inkább színesíti, ezt a rendkívül mély és sokszor komoly tudást igénylő játékvonalat. Az első részbe éppen ezért egy olyan országot választottam, aminél bőven voltak ilyen eltérések, úgyhogy most ismerjétek meg a brazil Glasslite cég Star Wars termékeit.

 luke_3.jpg

Brazíliában meglehetősen érdekesen alakult a Star Wars termékek kiadása. Hivatalos forgalmazó és import hiányában a brazil gyerekeknek éveken keresztül majdnem teljesen nélkülözniük kellett a Kenner féle Star Wars cuccokat. A dolog csak a 80-as évek közepén változott meg egy kissé, amikor a Model Trem nevű, amúgy modellvasút alkatrészeket gyártó brazil cég meglátta a lehetőséget a Star Wars-ban és teljesen kalóz módon, a saját szakállukra lekoppintották a Kenner Star Wars figurákat. Ez természetesen illegális volt, de mivel csak belső piacra (és minimálisan argentínába) készítették őket, ezért egy ideig nem derült ki a dolog és a Kenner se lépett fel a jogsértés ellen. Egy kicsit hasonló volt a helyzet, mint itt nálunk Magyarországon, de annyiban mindenképpen egyenesebb volt a brazil cég, hogy ők felvállalták a nevüket is. Ugyanakkor a Model Trem Star Wars figurái (Aventura na Galaxia) minősíthetetlen színvonalon álltak. Ez az a kategória (no meg a lengyel, orosz, török stb. bootlegek), amihez képest a magyar trafikos jedi bábuk minőség díjat érdemelnek. A borzasztó minőségben lemásolt figurák nyomott alakúak voltak, a végtagjaik túlságosan elálltak és a festésük is jelentősen eltért az eredetitől. Ráadásul egy ronda piros kartondobozban árulták őket, ami szintén nem volt méltó a Star Wars márka nívójához. A Model Trem cuccai ennek ellenére jól mentek, de viszonylag kevés élte túl az évtizedeket, hiszen alapjáraton is képesek voltak széthullani. Mivel kevés maradt belőlük, de a kereslet nagy rájuk, ezért a nyomottságuk ellenére, manapság elég sokba kerülnek és nem éppen könnyű a beszerzésük.

 

mc_modeltrem_002.jpg

princesa-leia-organa-completa-com-capa-e-arma-serie-aventura-na-galaxia-guerra-nas-estrelas-star-wars-ano-1983-1611457329.jpg

unnamed_23.jpg

A bootlegek sikerét és a hiányzó hivatalos kínálat hiányát látva a valamivel jobb hírű Glasslite cég úgy döntött, megvásárolja a Lucasfils-től és a Kenner-től a Star Wars játékok gyártási jogait a brazil piacra. A Glasslite ekkor már nem volt ismeretlen az amerikai gyártók előtt és bár az Estrela sokkal nívósabb licenszekkel bírt (Barbie, Masters of the Universe, később G.I.Joe), azért a Glasslite is fel tudott mutatni legalább egy Thundercats-et, amit az LJN licensze alapján ők gyártottak a helyi piacra. A megegyezés végül csak 1987-ben köttetett meg és a Glasslite gyakorlatilag egyből meg is fenyegette a Model Trem-et, hogy hagyjanak fel a Star Wars termékek gyártásával, különben jogi útra terelik az ügyet. A Model Trem persze nem hagyta abba teljesen a gagyigyártást, mindössze csak megváltoztatták a figuráikat egy kicsit, hogy ne hasonlítsanak annyira az eredeti Kenner darabokhoz. A pereskedés elkerüléséhez ugyanakkor ennyi is elég volt.

 ak09dnd.jpg

A Glasslite bizonyos szempontból szerencsés helyzetben volt, mert a világban 1987-re már lecsengett a nagy Star Wars láz, így relatíve olcsón juthatott hozzá a licenszhez. Mivel a Kenner eddigre már befejezte a saját gyártását ezért a Glasslite, egyrészt a teljes korábbi termékpalettáról válogathatott, másrészt megkapta a kész öntőformákat, így könnyen és gyorsan be tudták indítani a saját cuccaik gyártását. Ezen kívül minimálisra csökkent a kreatív kontroll, így se a Lucasfilms se a Kenner nem szólt bele, hogy melyik termékeket adják ki, illetve milyen formában. Azt se kontrollálta senki, hogy a Glasslite-nál mennyire tartják be az eredeti előírásokat, magyarán az olyan megkötéseket, hogy melyik alkatrésznek milyen színűnek kell lennie vagy hogy melyik figurához melyik kiegészítő való. Ennek következtében a Glasslite féle vintage Star Wars sor, ami 1988-ban került a brazil üzletekbe, meglehetősen vegyes képet mutatott.

 catalogo.jpeg

Először is a brazilok rögtön két terméksorozattal indítottak. A hagyományos Star Wars sorban megjelent figurákat a vintage éra legvégére jellemző Power of the Force (O Poder Da Forca) márkanév alatt küldték a boltokba, de teljesen egyedi hátlappal. Ezen kívül ugyanakkor kiadták a világ többi részén eléggé leszerepelt Droids vonalat is, de szintén egyedi, széles hátlappal, ami meglehetősen érdekes külsőt kölcsönöz a brazil figuráknak.

 

brazil-star-wars-droids-glasslite-kez_1_8358f8ffe1464d92b2ec566b51a0b32d.jpg

qhpoe.jpg

A Power of the Force szériában összesen nyolc figurát, illetve három járművet adtak ki, amelyeket nagyjából 1988-1990 között forgalmaztak. A nyolc kiadott karakter természetesen főleg a főszereplőket takarta, így megjelent Darth Vader, a Farmboy Luke, Leia, C-3PO, Chewbacca, R2-D2, Han Solo és a Snowtrooper (azaz hivatalos megnevezés szerint az Imperial Stormtrooper in Hoth Battle Gear). A három jármű pedig a Tie Fighter, a Tie Interceptor és a Battle Damaged X-Wing volt.

 glasslite_figure_and_vehicle_lot.JPG

A csomagolások meglehetősen érdekesre sikerültek. A hátlapok egységesek voltak, tehát az egyes karakterek változatai csak a feliratokban tértek el egymástól, de ezeket is plusz matricával oldották meg. A karton relatíve jó minőségű volt, de a nyomat már kevésbé, így főleg a hátsó oldala iszonyatosan fakó hatást kelt. A hátlapképek nem igazán szépek, úgy lettek összerakva, mintha egy TV újságból ollózták volna össze őket, amit még erősít is az „As seen on TV” embléma szerepeltetése (ami az amerikai kiadásban csak a Droids és Ewoks figurák kartonjain szerepelt). A bliszter rossz minőségű, gyűrődésre, törésre eléggé hajlamos, de persze koránt sem annyira, mint az egyes bootleg kiadásoké. A figurákhoz nem csomagoltak érmét, pedig az amerikai Power of the Force hátlapos kiadásoknál ez is a csomag része volt. A hátlap másik oldala szintén standard, ez a kiadott figurákat és járműveket mutatja plusz egy kakukk tojást. Obi Wan figurája ugyanis úgy szerepel a checklisten, hogy a Glasslite nem is adta ki, legalábbis az elmúlt évtizedek során semmi bizonyíték se került elő az ellenkezőjére.

 

auxp9_masolata.jpg

qk2n6_masolata.jpg

A Droids szériát szintén hasonlóképpen adták ki, de ebben csak hét figurát, illetve két járművet küldtek a boltokba. A Kenner sorozatához képest itt mindenképpen eltérés, hogy míg abban megjelent Boba Fett, Jann Tosh, Uncle Grundy, Tig Fromm és az A Wing Pilot is a Glasslite szériájából ezek mind kimaradtak. Ugyanakkor Brazíliában megjelent Vlix, akit a Kenner a Droids széria törlése miatt már nem adott ki. Nagyon érdekes, hogy ennek ellenére a Glasslite gyárthatta, hiszen ez azért nem volt mindennapos dolog egy „törölt” figura esetében. Ennek következtében a brazil Vlix a legdrágább és legkeresettebb brazil Star Wars figura. Rajta kívül megjelent, C-3PO, R2-D2, Jord Dusat, Kea Moll, Kez Iban és Thall Joben is. A járgányok közül az ATL Interceptor illetve a Side Gunner jelent meg, tehát az A-Wing sajnálatos módon kimaradt. A Droids figurák, illetve járművek csomagolása hasonló, mint a sima Power of the Force kiadásoké, de természetesen átvették a Droids vonal színeit és logóit. A hátlapok itt is egységesek voltak és szintén szélesebb alakúak. A Droids figurákhoz se járt érme és a hátoldaluk is hasonlóan épült fel, mint a Power of the Force-os kiadásoké.

 6157.jpg

A Glasslite féle Star Wars játékok minősége nem volt bántóan rossz. Hála a relatíve nívós gyártónak és az eredeti öntőformáknak a figurák alakjukban és anyagukban nem térnek el jelentősen az amerikai kiadásoktól. Az öntésnyomok vége az, aminek az eldolgozása sok esetben csúnyább, mint az amerikai daraboknál. A festés, illetve a kiegészítők ugyanakkor sokszor eltértek, mert a Glasslite kevésbé tartotta be az erre vonatkozó előírásokat. Úgyhogy ennek köszönhetően a brazil Star Wars figurák hamar felismerhetőek, noha azért ehhez szükség van némi rutinra.

catalogo.jpg

Lássuk akkor az egyes darabokat.

O Poder Da Forca (Power of the Force sorozat)

C-3PO (Com pernas e bracos desmontáveis)

Talán az összes Glasslite féle figura közül a C-3PO-t lehet a legkönnyebben kiszúrni, hiszen ez alig hasonlít az amerikai társára. Először is ez nem egy „sima” C-3PO, hanem a Removeable limbs -es verzió, tehát ki lehet venni a végtagjait. A fekete zsák kiegészítőt ugyanakkor nem adták hozzá. A datestamp is nagyon érdekes, mert felülcsapták az eredeti 1982 feliratot, egy 1985-el. A legszembetűnőbb mégis a festése, hiszen a megszokott „krómos” jellegű, fényes festés helyett itt egy mattabb, „bronzos” beütésű, kopottas színt kapott. Ettől az egésznek egy kicsit bootleg hatása lett, de pont ez adja meg a különlegességét.

 

auxp9.jpg

Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

c_5.jpg

c2_5.jpg

R2-D2 (Companheiro de C-3PO)

A Glasslite féle R2, a Kenner éra végén megjelent Pop-Up Lightsaber R2 módosított változata. A kék részek árnyalatai mások, a festés pontatlanabb és olyan részek is meg vannak festve kékkel, amelyek az eredetin nem voltak. A matrica közel azonos minőségű nyomattal rendelkezik, de a mintájában minimálisan eltér. Ezen kívül a legfeltűnőbb változtatás, hogy R2 „szeme” piros, nem pedig kék, mint az amerikai darabnál, hanem inkább a Droids-féle R2-ra hasonlít. A dome csillogós, krómhatású festését itt lespórolták, így a Glasslite változat jóval fakóbb, mattabb fej festéssel rendelkezik.

 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

r1_4.jpg

r2_5.jpg

r3.jpeg

Luke Skywalker (O Cavalheiro Jedi)

A brazil Luke-nak gyakorlatilag minden festési színe eltér az eredetitől. Fakóbb, világosabb színeket használtak, ami ugyanakkor első látásra nem biztos, hogy bárkinek is feltűnik. A haj, a bőr és a nadrág színe ugyanakkor más. A figura oldalán öntésnyomok is szoktak lenni, ami az eredetinél kb. elképzelhetetlen volt. Ezen kívül az öv festése is eltér, ami leginkább a kistáskánál és a láb felső részének fekete festésénél látszik a leginkább. Itt általában van egy fehér csík, aminek nem kéne ott lennie. A fénykard színe pedig sötétebb sárga és a középső szál is jóval vastagabb, mint az eredetinél.

 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

luke2_2.jpg

luke3.jpg

luke_4.jpg

Han Solo (Mercenario Estelar)

A figura bőrszíne világosabb, fakóbb, mint a Kenner változaté. A fehér részek árnyalata is kissé más, de a szem rész rossz minőségű festése a leginkább szembetűnő. Elkenődött, táskás hatású, ami viszont nem minden előkerült darabra jellemző. Ebből én azt szűröm le, hogy a rosszabb festés miatti utólagos megfolyásról lehet szó, valószínűleg hő hatására. A figura lábának állása se teljesen azonos az amerikaival, illetve a kiegészítője is más, hiszen a saját smuggler blaster-e helyett a brazilok egy Jawa puskát adtak hozzá.  

 Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

han.jpg

han2_1.jpg

han3_1.jpg

qhpoe_1.jpg

Chewbacca (Co-piloto De Solo)

Chewie teste relatíve jól sikerült, szinte 100%-ban megegyezik az eredetivel. A festésben ugyanakkor itt is vannak eltérések, például az, hogy a brazil változat táskája nincsen megfestve. Az arc festése is gyengébb, a fog részek csak alig-alig kaptak némi fehér festéket. A kiegészítőnél most is hibáztak, hiszen a szokásos bowcaster helyett Zuckuss puskáját pakolták a csomagokba.

 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

ch.jpg

ch2.jpg

ch3.jpg

Princess Leia (Lider Da Rebelião)

Leia arca sajnos jóval csúnyább lett a Glasslite-nál, mint amilyen eredetileg volt. Az arc festésének barna részei pontatlanok, elnagyoltak, emiatt a fej egy kissé bootleg hatású. Ezen kívül megváltoztatták az övét és a bőrszín tónus is fakóbb. A saját blastere helyett, itt megint csak egy jawa blastert adtak a figurához (úgy, hogy jawa figurát amúgy nem is adtak ki…jó kérdés, hogy akkor miért volt meg nekik a jawa  blaster formája).

 Bal oldalt a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

le.jpg

lea.jpg

leia.jpeg

Snowtrooper (Soldado de Elite do Império)

Ezen a figurán is kb. minden más, mint az eredetinél, de mégis annyira aprók az eltérések, hogy első pillantásra nehéz felismerni. A szem rész festése általában megfolyt egy kicsit, de ez más változatoknál is előfordult. Ezen kívül gyakorlatilag minden apró részlet más egy kicsit, a hátizsák elemei, a kis festett panelek, gyűrődések stb. mind-mind eltérnek méretben, alakban vagy festésben az eredetitől. A fegyvere színe általában világosabb kék, mint az amerikainak, de gyakran vannak rajta öntésnyomok is.

 Bal oldalt a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

sn2.jpg

sn3_1.jpg

sn.jpg

Darth Vader

A Glasslite Vader meglehetősen hasonlít az amerikai kiadásra, de azért egy-két apró jelből mégis beazonosítható. A mellkaspanelt kissé leegyszerűsítették, az öv részt pedig megváltoztatták. A festésük is kicsit más lett. Ezen kívül a brazil Vader lábtartása szélesebb és ő is olyan fénykardot kapott, aminek a középső szála jóval vastagabb, mint az amerikai kiadásoké.

 Bal oldalt a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

vad_1.jpg

vade.jpg

vader_1.jpg

A Glasslite cég a Star Wars járgányoknál még nagyobb eltéréseket tudott produkálni, mint a figurák esetében. Gyakorlatilag egyáltalán nem tartották magukat az eredeti termékek színbéli megkötéseihez, így minden kiadott jármű színe eltér az amerikai verzióktól. Ezen kívül úgy, ahogy volt kukázták az eredeti matricaíveket és sajátokat állítottak elő, amitől a kiadott járművel meglehetősen egyedi, ámbár kissé gagyibb hatást keltettek. Ezek a matricák nagyjából standard-ek, tehát több járgánynál is elsütötték ugyanazt.

Tie Fighter (Nave Interceptadora)

A Tie Fighter alkatrészei nagyjából megegyeznek az amerikai darabbal, ám a színekben markáns eltérések látszanak. A Kenner féle Tie Fighter világosszürke volt, a szárnyai pedig feketés színű, csíkozott matricákkal voltak ellátva. Ezt a képet mutatja a Glasslite-os kiadás dobozképe is.  Belül viszont egy olyan gépet találunk, aminél a középső része ezüstös színű, nem pedig világosszürke. A szárnyak ezzel szemben matt, sötétszürkék és abszolút nélkülözik mind a csíkozást, mind pedig a matricákat. Egy kicsit olyan az egész, mintha egy vállalkozó kedvű customos, végignyomta volna az egész gépet kályhaezüsttel.  A matricák élénk, narancssárgás színűek és olyan helyekre is fel kellett őket ragasztani, amire az eredeti gépen nem is kellett matrica.

 

tie_4.jpg

tie3_1.jpg

tie2_1.jpg

Tie Interceptor (Nave Imperial)

A Tie Interceptor nagyon hasonló metódus alapján készülhetett, mint a Tie Fighter. Itt is pont ugyanazokat a színeket kombinálták. A Szárnyak itt is mattak, sötétek és nincs rajtuk minta, a pilótafülke pedig szintén ezüstöt. Még a matricák is teljesen azonosak.

 

e6b2cr3_1.jpg

jur9uki.jpg

o8lliz8.jpg

qxnupvc.jpeg

X-Wing Fighter (Caca Estelar Asa-X)

A három jármű közül első látásra talán ez áll a legközelebb az amerikai kiadáshoz, de azért ez is számos apró részletben eltér. Bár a dobozkép azt mutatja nekünk, hogy ez egy Battle Damaged X-Wing, de külsőre inkább a „sima” electronic X-Wing-re hajaz. A diszkó hangulatú matricák itt is adottak, de itt legalább azért hasonulnak az eredeti mintázathoz. Mindenesetre az Asa-X felirat nem szerepelt az eredetin. Semmilyen harci sérülésre utaló matricát nem adtak hozzá, így a dobozkép teljesen csalóka. Lespórolták az orr részről, a sárga matricát is. Bár az elektronikus részt átvették és működik is, de az orr rész ledje nincs bekötve, úgyhogy az csak dísznek van ott. A fehér részek műanyagjának színárnyalata is eltér az amerikaitól, de ezt csak tényleg alapos ránézéssel lehet meglátni. Ezen kívül a pilótafülke kabintetője is teljesen tiszta, míg a Kenner daraboknál volt egy minimális színe az áttetsző műanyagnak (és nem csak az öregedés miatt).

 

x_8.jpg

x2_4.jpg

Bár tudom, hogy a Droids szériát kevesebben gyűjtik és még kevesebben kedvelik…de azért nézzük meg a Glasslite féle Droids kiadások eltéréseit is a teljesség kedvéért.

Kea Moll

Kea Moll esetében is a színárnyalatok az árulkodóak. Gyakorlatilag egyik színe se azonos a Kenner féle figura színeivel. A bőr fakóbb és a zöldek is kevésbé élénkek. Ezen kívül a Glasslite verzióhoz nem egy bespin blastert adtak kiegészítőnek, hanem egy ezüstszínű Stormtrooper blastert.

Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

kea.jpg

kea2.jpg

kea3.jpg

Jord Dusat

A pirosas színek és az arc is világosabb árnyalatokkal lett megfestve, a lila is fakóbb egy kicsit. Ezen kívül a hozzá adott Zuckuss fegyver is sorjás.  

 

jord.jpg

jord2.jpg

jord3.jpg

C-3PO

A legfontosabb eltérés, hogy a kékkel megfestett részek árnyalata a Glasslite verziónál sokkal sötétebb, mint a Kenner-nél, de barnás részek színe is más árnyalat. A legviccesebb rész viszont a figura szeme, ami a brazil változatnál elképesztő gagyin sikerült. Olyan, mintha egy kisgyerek festette volna meg temperával.  

 

Bal oldalon a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

c3po_4.jpg

c3po2_2.jpg

c3po3_2.jpg

Thall Joben

Thall Joben esetében is leginkább az arc az, ami árulkodik. A piros haj erősebb színnel lett megfestve, illetve más a szem és a szemöldök festése is…jóval elnagyoltabb. A figura többi részén látható narancssárga árnyalat se stimmel teljesen, de ezt nehezebb kiszúrni.

 

thal.jpg

thal2.jpg

thal3.jpg

R2-D2

Bár a Droids-os R2 kevésbé tér el a Kenner féle társától, mint a sima, de azért itt se sikerült 100%-ban lemásolni az eredetit. A dome színárnyalata megint csak más, kevésbé fényes. A matrica mintázata is kicsit eltér, illetve másmilyen árnyalatú a kék részek megfestése.

 

Bal oldalon a Glasslite, jobb oldalon a Kenner

rr2.jpg

rr3.jpg

6157_1.jpg

Kez Iban

Kez Iban viszont egészen jól sikerült a maga nemében. Csak a lábtartása és a nadrágja színe tér el egy minimálisan, illetve más a táska színe is. Ezen kívül a Glasslite változat szeme enyhén meg van festve pirosas barnával is.

 

Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

kez.jpg

kez2.jpg

brazil-star-wars-droids-glasslite-kez_1_8358f8ffe1464d92b2ec566b51a0b32d_1.jpg

Vlix

Vlix annyiból érdekes, hogy sehol máshol nem jelent meg, úgyhogy már eleve az is furcsa, hogy ez a figura megjelenhetett. Az amerikai verziónál így csak a prototípussal lehet összevetni, de a brazil kiadás ehhez képest is mutat eltéréseket. A figura minden színe más, fakóbb és a szemöldök rész festése jóval erőteljesebb, mint a Kenner prototípusainál. Mivel ez az egyik legritkább és legkeresettebb vintage Star Wars figura, ezért rengeteg belőle az utángyártott hamisítvány, amelyeket sokszor kamu Glasslite-os hátlappal próbálnak meg értékesíteni. Ezért fontos, hogy az esetleges vásárlás előtt, az ilyen apró részleteket alaposan megnézzük (ugyanis az utángyártottaknál rendszerint nem szokták jól eltalálni a dél-amerikai festéseket)

 

Bal oldalon a Kenner, jobb oldalon a Glasslite

rpvrc2t.jpg

ociedib.jpg

137fa08329c75ebdbed58384e9c29788.png

ATL Interceptor

A Droids-os járgányoknál majdnem teljesen sikerült a Glasslite-nak jól belőni a dolgokat, így a matricákon kívül csak apró színbéli eltérések látszódnak. Az ATL Interceptor esetében még ez se igazán, bár a világos részek színe egy árnyalattal azért eltér az amerikaitól. A matricák viszont teljesen mások, itt is harsány, narancssárga csíkokat kellett a gépre ragasztani, amin az interceptador felirat volt olvasható.

 

atl_1.jpg

atl3_1.jpg

atl2_1.jpg

Side Gunner

A Side Gunner is majdnem azonos a Kenner változattal. Csak a barna részek színe egy kicsit sötétebb, illetve a matricák ugyanúgy sokkal harsányabbak.

 

side.jpg

side2.jpg

A brazil piacon a Glasslite féle Star Wars cuccok megjelenéséig szinte csak a bootleg cuccok voltak elérhetőek. Pontosan ezért is vágott bele a cég, hiszen úgy gondolták, hogy egy meglévő keresletet tudnak majd ezekkel kielégíteni. Ugyanakkor a sorozatuk mégsem volt igazán sikeresnek tekinthető, aminek sajnos több oka is volt. Egyrészt nagyon későn, már a Star Wars láz csillapodásakor jelentek meg ezek a cuccok, úgyhogy a kereslet, pont, hogy csökkenőben volt rájuk még egy olyan hatalmas országban is, mint Brazília. Ezen kívül a licenszdíj és a Dél-Amerikában megszokottól magasabb minőség miatt, a termékeket a szokásosnál drágábban kellett adniuk, ami azért egy olyan szegényebb országban, mint Brazília nem feltétlenül volt kifizetődő. Ennek köszönhetően az első sorozatot nem követték újabb kiadások, bár a lehetőségük meg lett volna rá. Pár jel azért utal arra, hogy terveztek még figurákat kiadni, de végül ez nem történt meg. A Glasslite féle Star Wars cuccokat később viszont felkapták az amerikai gyűjtők. Igazi ritkaság és kuriózum lett belőle, ami főleg annak köszönhető, hogy annak ellenére kevés maradt fenn ezekből, hogy később forgalmazták őket, mint az amerikai társaikat. A nemzetközi gyűjtők által generált kereslet viszont alaposan felhajtotta az árakat, úgyhogy a garantáltan eredeti Glasslite féle Star Wars cuccok komoly értékkel bírnak manapság. Beszerezni se túl egyszerű őket, éppen ezért itt nálunk Európában elenyésző az előfordulásuk. Ugyanakkor, ha valaki mégis arra adná a fejét, hogy ilyen különlegességeket vásárol, mindig járjon el nagyon körültekintően, hiszen az ilyen extra dolgokat előszeretettel hamisítják…..még akkor is, ha az a cucc nem is létezett.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9616479704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1414) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1496) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1492) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (363) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (573) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (372) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (293) lego katalogus (295) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (71) lego tmnt (1) lego történelem (252) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pokember (1) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1154) régi játékok (1128) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (39) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1182) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (873) vintagejátékok (993) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (982) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása