Játékárak akkor és most 1.rész - Mennyire drágák a játékok?

A játékok drágák…főleg a minőségi játékok… Ez az a megállapítás az, ami szinte minden egyes nap szembejön az emberrel, ha valaki annyi fronton foglalkozik a játékokkal, mint mondjuk én. Ráadásul ez a megállapítás teljesen kortalan, hiszen mind a 80-as, 90-es években, mind pedig napjainkban ugyanúgy elhangzik, akár egy bennfentes játékgyűjtőről, akár egy laikus játékvásárló szülőről van szó. Az, hogy egy játék drága-e, érzeti kérdés… nyilván befolyásolja ezt az érzetet a saját pénztárcánk, az általános gazdasági környezet és a saját emlékeink is. Ugyanakkor a saját meglátásom szerint az emlékek nem mindig befolyásolják reálisan ezt az érzetet. Gyakran hallom a szokásos „régen minden jobb volt” mantrát, ami ebben az esetben arra vonatkozik, hogy a játékok régebben olcsóbbak és megfizethetőbbek voltak. „Akkoriban még megengedhettük magunknak”, „a szüleim még meg tudták venni, bezzeg most milyen drága a Lego” és hasonló megállapítások szoktak elhangozni. Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy ezek a kijelentések általánosságban nem valósak, inkább a nosztalgia és a „szépre emlékezünk” mentalitás által torzított vélemények. Néhány esetben ezért az évek során már kiszámoltam, hogy az egykoron x forintba kerülő játékok, ma mennyibe kerülnének és általában az is jött ki, hogy ma vagy ugyanannyiba, vagy néhány esetben kevesebbe kerülnének ezek a cuccok, mint mondjuk a 90-es évek elején. Ebben a cikksorozatban ugyanakkor egy kicsit jobban bele fogom ásni magam a témába és több játékkategória esetében is kiszámolom, hogy régen…vagy ma voltak-e megfizethetőbbek.

 (Május 14.-én újra Figurafeszt…részletekért katt ide a linkre)

vasarnapihirek99dec_2_1.jpg

Beszéljünk egy kicsit a módszertanról, illetve, hogy mit hogyan lehet ebben az esetben kiszámolni. A régi játékok árait sok esetben egészen pontosan vissza lehet követni. Régi újságcikkekből, hirdetésekből, katalógusokból vagy éppen a régi játékaink csomagolásain fennmaradó árcédulákból. Persze ezek az összegek már akkor sem voltak egzaktak, hiszen akkor is volt olyan kereskedő, aki kicsit drágábban adta a cuccot, a másik meg éppen akciósan, de az egyes termékeknél az adatokból azért kirajzolódik egy nagyjából pontos -tól, -ig ár, bizonyos évekre vonatkozóan. Ezeket az árakat át lehet számítani egy jó infláció kalkulátorral a mai pénzre és máris megkaptuk, hogy ma kb. mennyibe kerülne ugyanaz a termék. Persze már most hallom, hogy sokan felszisszentek, hiszen az infláció, az tipikusan egy olyan adat, amit a mindenkori kormányzat igyekezett mindig kozmetikázni, ugyanakkor mégis ez ekkora időtávlatban azért kisimul és egy megközelítőleg pontos képet kaphatunk ez alapján. Ahhoz, hogy még pontosabb képet kapjunk, össze kell vetnünk ezeket az értékeket a korabeli fizetésekkel. Hiszen nem sok minden mutatja meg jobban az adott dolgok valódi értékét annál, minthogy a fizetésünkből mennyit tudnánk venni belőle. Így kiküszöbölhető a „mihez képest drága” kérdés, amúgy jogos feltevése. Ha ugyanis látjuk, hogy X termék mondjuk 1993-ban Y forintba került és az akkori fizetésből 100-at tudtunk belőle venni, akkor, ha ezt átszámoljuk a mai pénzre és kijön, miszerint ma abból 130-at tudnánk venni a jelenlegi fizetésünkből, akkor reálisan megítélhető, hogy az a termékkör ma drágább vagy olcsóbb-e, mint „régen”. Persze csak akkor, ha ma is létezik az a termékkör….Nos, ez nem minden játék esetében van így, de igyekeztem minden cuccnál, a neki ma kb. megfeleltethető termék árával összevetni. A fizetésekkel való összevetéshez a mindenkori NETTÓ átlagkereset adatait használtam. Persze tudom, erre sokan szintén azt mondják, hogy kamu és nem reális, ugyanakkor ez mindig így volt, tehát ha ma ez az adat „felfelé csal” akkor a régi adat is kb. ugyanannyira van felfelé kozmetikázva, tehát az arányok közel azonosak lesznek. Egyébként mivel átlagról van szó, ezért tudjuk, hogy a sok alacsonyabb értéket mennyire képes megdobni átlag szinten pár extrém magas érték…

 respublika_1.jpg

A cikksorozattal egyébként nincsen semmilyen „politikai” célom. Nem állítom azt, hogy „jobban élünk, mint x éve” vagy éppen azt, hogy „régen minden jobb volt”. Egyszerűen csak megpróbálom reálisan kiszámolni azt, hogy az egyes játékok beszerzése mekkora ráfordítást vagy ha úgy tetszik „áldozatot” igényelt annó és mekkorát most. Néha ugyanis belegondolok, hogy a 90-es évek elején, amikor én voltam gyerek, mekkora ráfordítást igényelt a szüleimtől az, hogy nekem mondjuk meg tudják venni a G.I.Joe-kat...

 93dec23_2_1.jpg

Nézzük akkor meg, hogy az egyes játékok, játékcsoportok mennyibe kerültek egykoron…mennyibe kerülnének ma…mennyibe kerülnek ma a hasonló cuccok és mennyit tudnánk belőle venni ma, illetve mennyit lehetett belőlük venni egykoron. A cikket óriási terjedelme miatt három részre bontottam, hogy valamelyest azért fogyasztható legyen. A mai első epizódban fog szerepelni a Matchbox, a MOTU / He-Man, a Star Wars figurák, a Videójátékok és a Társasjátékok csoportja. A jövő heti második részben jön majd a Lego, az Action Man, a G.I.Joe, a babák (Barbie, Sindy) iletve a Jurassic Park, a harmadik részben pedig a Transformers, a képregényes figurák és a mindenféle egyéb játékok csoportjai következnek.

 

Star Wars

Az eredeti Kenner-féle, ma már vintage-nek hívott Star Wars figurák egyáltalán nem voltak gyakoriak a 80-as években. Bár az első hivatalos, puszta véletlenségből elkövetett transzport, már 1979-ben megtörtént, de azt azért nem lehet mondani, hogy a 80-as évek közepéig Magyarországon könnyen lehetett volna ilyen játékokat venni. Bár volt belőlük valamennyi hivatalos és valamivel több nem-hivatalos behozatal, azért ezek nem voltak minden sarkon megvásárolhatóak. Az állami beszerzésekből és árucserékből gazdálkodó nagyobb áruházakban ilyen figurákat általában csak a karácsonyi ünnepek előtt lehetett találni, igaz, ott általában „nyomott”, vásárlóbarát áron. Ez az ár körülbelül 100 Ft volt abban az időben, ami ma körülbelül 5000-6000 Ft-nak felel meg. Ebből az áruból ugyanakkor nem jutott mindenkinek. Egyrészt azért, mert nem érkezett belőlük túl sok, másrészt azért, mert a legjobb karakterek bizony pult alatt, ismerősöknek keltek el. Ezért a többség, ha tudott, inkább a csempészárut vagy a trafikokban fellelhető „szürke” vagy „zsebimportos” figurákat vásárolta meg, de ez valamivel később volt inkább jellemző. Ezeknek az ára változó volt. A sima single card-os figurák nagyjából 150-200 Ft-ba kerültek, de ez az érték inkább már a széria kifutásakor, az 1985 környékén külföldről behozott darabokra érvényes. Mindenesetre ez a pénz ma nagyjából 6000-8300 Ft-nak felel meg. Az akkori átlag fizetésből, ami a hivatalos adatok szerint 1985-ben 5961 Ft volt, összesen 29-38 Star Wars figurát lehetett volna venni, már, ha egyáltalán lehetett volna belőlük olyan sokat kapni.

 

2023-02-27_160205.jpg

2023-02-27_160226.jpg

star-wars-1-germany-1985-toys-speederb-ssssccch-post.jpg

A 90-es években azán már nem volt ilyen probléma. A Power of the Force széria idején már szabadpiaci viszonyok voltak, így a Kenner-t akkor birtokló Hasbro is immáron jelen volt hazánkban. Ezért a Power of the Force figurák már kezdettől fogva, folyamatosan jelen voltak a boltokban 1995-től egészen 1999-ig. A debütáláskor ezek nagyjából mindenhol 990 Ft-os áron voltak elérhetőek, de néha azért ki lehetett fogni őket akciósan, ennél egy kicsit kevesebbért is. Az 1995-ös 990 Ft ma 8058 Ft-nak felel meg, tehát azért olcsónak semmiképpen sem nevezném az akkori Star Wars figurákat. Később az áruk 1998-ra felkúszott 1290 Ft-ra, de még ekkor is volt, ahol 890-re akciózták őket. Az 1998-as 1290 Ft ma mindössze 5604 Ft-nak felel meg, tehát 95-98 között azért ezeknek a figuráknak a reál ára erősen lecsökkent, főleg a fizetésekhez képest. Az 1995-ös nettó 26637 Ft-os átlagbérből akkor értelemszerűen 26-27 Star Wars figurát lehetett venni, míg ugyanez az érték az 1998-as nettó 45675 Ft-os átlagbérnél már 35 db-ot jelent.

 

20_59.jpg

2023-02-27_160415.jpg

 

sw_1.jpg

Érdemes még kitekinteni egy kicsit a 90-es évek utánra is. 2002-ben a Klónok Támadása című második Star Wars epizód mellé kiadott figurák annó 2790 Ft-os áron mentek kezdetben, ami azért egy elég erős 100%-os áremelkedés, cirka 4 év leforgása alatt. Ugyanakkor a 2002-es 2790 Ft manapság „csak” 7900 Ft-ot érne, ami nagyjából megegyezik a 95-ös Power of the Force figurák induló árával. Így mindösszesen csak az történt, hogy az új film, új figuráit kezdetben egy kicsit magasra árazták. Ebből a sorozatból egyébként az akkori átlagfizetéssel számolva megint csak 27 db-ot tudott volna venni az ember.

 sw_hotel.jpg

Star Wars figurák ugyebár manapság is vannak, bár ezek most már ugye két méretben és messze kisebb mennyiségben érhetőek el, mint mondjuk a 90-es években. Talán az a sportszerű, ha az akkori 3,75”-es méretű figurákat, a mostani 3,75”-es figurákkal vetjük össze, ami manapság a Vintage Collection sorozatba tartozó figurákat jelenti. Ma egy ilyen figura (az újabb darabok esetében) karaktertől és bolttól függően 8-11 000 Ft körüli összegbe kerül, így kiszámolható, hogy a mai (állítólagos) 339 000 Ft-os átlagfizetésből 30-42 db ilyen figurát tudnánk venni. Ez valamivel több, mint a 90-es években, noha nem túl sokkal. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy némelyik a mai cikkben szereplő többi játékkal ellentétben a Star Wars figurák azért sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben legalábbis ami a mozgathatóságot és a küllemet illeti. Egyedül talán az anyagminőség az, amiben nyilvánvalóan visszább vettek. Összességében tehát kijelenthető, hogy az átlagos fizetésekhez képes a Star Wars figurák arányaiban, nagyjából majdnem mindig ugyanannyiba kerültek.

 273326058_1339176256504640_7229221157055076811_n.jpg

Masters of the Universe / He Man

A Masters of The Universe figurák először a 80-as évek második felében jelentek meg Magyarországon, de csak minimális mennyiségben. Ezek a cuccok leginkább zsebimport formájában érkeztek hazánkba és hivatalos import nem is volt belőlük a 80-as évek végéig. Ekkoriban állítólag 250 Ft körül volt egy ilyen figura ára, ami ma 8568 Ft-nak felelne meg. Az akkori átlagfizetésből így nagyjából 28 ilyen alapfigurát lehetett volna vásárolni.

 ipm_8702_motu2_1.jpg

A helyzet a rendszerváltás után viszont némiképp megváltozott. Megindult a hivatalos import az új, New Adventures of He Man névre hallgató termékvonalból, amelyek egyébként külföldön egyáltalán nem voltak drágábbak, mint korábban a sima Masters of the Universe figurák. Ennek ellenére Magyarországon 1990-91-ben a New Adventures of He Man figurák igencsak borsos áron jelentek meg. 1990 elején még 4-500 Ft-ot, 1991-ben pedig 550-600 Ft körüli összeget kértek el egy ilyen figuráért. Ez ma 10-12000 Ft-os összeget jelentene. Bár ezek a figurák nagyobbak voltak, mint mondjuk egy G.I.Joe ( 5,5”-es méretűek voltak), de egy He Man figura árából akkoriban kb. 2 G.I.Joe figurát lehetett venni, ami valószínűleg hozzá is járult az utóbbi vonal sikerességéhez és elterjedéséhez. Az akkori átlagfizetésből (10108 Ft) egyébként nagyjából 20-25 He Man figurát lehetett volna venni.

he_2.jpg

heman_1.jpg

2023-02-27_135508.jpg

Masters of the Universe figurákat ma is lehet venni ráadásul többféle is létezik belőlük. A régi MOTU figurák újrakiadásait tartalmazó Origins vonal játékait nagyjából 6500-10000 Ft körüli összegekért lehet ma megvásárolni. Akciósan én láttam még ennél is kedvezőbb árakat is. A mai átlagfizetésből így 33-52 ilyen figurát tudnánk venni, ami jóval magasabb érték, mint az 1991-es 20-25.

 242003897_1244437615978505_3163203416979257363_n.jpg

A Masters of the Universe másik vonalával a Relevation/Masterverse figurákkal összevetve is kb. hasonló eredményt kapnánk, hiszen ezek is jellemzően 6-11 000 Ft közötti összegbe kerülnek hazánkban.

s-l1600_112.jpg

Matchbox

A Matchbox-ok árazása és áremelkedése is egészen jól lekövethető a 90-es években. Az alap Matchbox kisautók a 80-as évek végén (az állami hivatalos importból származó cuccok) általában 50-100 Ft-ba kerültek, míg 1993-ra az áruk 130-190, 1994-re pedig 190- 220 Ft-ra emelkedett. Ez a sima, „kékdobozos” „mainline” Matchbox-okra vonatkozik, nem az extrább darabokra. Az 1989-es 50-100 Ft-os érték ma 1400-2600 Ft-nak felel meg. Az 1993-as, 130-190 Ft, 1500-2251 Ft-nak, az 1994-es 190-220 Ft pedig, a mai 1800-2100 Ft-nak. Az akkori átlagfizetésekre átszámítva ez azt jelenti, hogy 1989-ben, amikor 8165 Ft volt a nettó átlagfizetés, nagyjából 80-160 db Matchbox-ot lehetett venni ebből a pénzből. 1993-ban ez az érték 96 db, míg 94-ben ez 100-120 db-ot jelentett.

 bekescsaba_1990_november_26_jatekosztaly_a_bekescsabai_ii_szamu_tegla-_es_cserepgyar_egykori_epuleteben_melyet_a_korosmenti_skala_2.jpg

 

match_96.jpg

Alap Matchbox-ot természetesen ma is lehet kapni, noha a minőségük és anyagfelhasználásuk nem igazán mérhető még a 90-es évekbeli Matchbox-okéhoz sem. Jóval könnyebbek, kevesebb fém alkatrészt tartalmaznak és jóval kevésbé strapabíróak. Ugyanakkor manapság egy ilyen alap kisautóért „csak” nagyjából 890 -1200 Ft-ot kell kifizetni, ami azt jelenti, hogy a mai átlagfizetésből 280-377 db ilyen kisautót tudnánk megvenni. Gyakorlatilag 2-3 szor annyit, mint a 90-es években.

 s-l1600_1_45.jpg

A Convoy kamionok szintén nagyon népszerűek voltak a 90-es évek első felében, annak ellenére, hogy ezek nagyon nem voltak olcsóak. Mondjuk a népszerűségüket teljesen meg is tudom érteni, hiszen ma is mutatósak. 1993-ban egy ilyen kamion nagyjából 800 ft-ba került, ami ma 9477 ft-nak felel meg. Az akkori fizetésből így csupán 23 ilyen kamiont lehetett megvásárolni. Manapság a Matchbox már ritkán gyárt ilyen kamionokat, de ha igen, akkor körülbelül csak 3000 Ft-ba kerül egy ilyen. Mivel a Matchbox manapság már a Mattel tulajdonában van, így összevethetjük az árat a „házon belüli” rivális termékkel, a Hot Wheels kamionjaival is. Ezekből többféle méretű és minőségű is létezik nagyjából 3-8 000 ft-os ársávon belül. A mai átlagfizetésből így körülbelül 42-112 ilyen kamiont tudnánk venni, ami minden szempontból lényegesen több, mint az 1993-as 23-as érték.

 

kenworth_1.jpg

mat_1.jpg

2023-02-27_162553.jpg

A Hot Wheels jóval szebb kidolgozású, több fémet tartalmazó „prémium” modelljeinél viszont azért már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen ezek újonnan olyan kb. 10 000 ft-ba kerülnek, ami nagyjából azonos az 1993-as kamion átszámított értékével. Ugyanakkor a mai átlagfizetésből ezekből is 33 db-ot lehet venni, amivel még mindig jobban állunk, mint az 1993-as 23-as értékkel.

 2023-02-27_162749.jpg

 A kiegészítő termékek frontján szintén elég érdekes képet kapunk. A 90-es évek elején a Matchbox Motor City sorozatba tartozó kiegészítő épületek egészen horribilis összegekbe kerültek, ráadásul kisautók nem is nagyon jártak hozzájuk. Emlékezetes az a Népszabadság cikk, amelyben egy felháborodott nagymama panaszát hozták le, miszerint a 4900 Ft-os Matchbox pálya mellé nem járt kisautó. A Motor city épületek akkoriban (1993 végén) 1950 Ft környékén indultak és a legnagyobb darabok kerültek kb. 4500-4900 Ft-ba. Ez ma 23 -58 000 Ft közötti összegnek felelne meg, ami egészen brutálisnak tűnik. Az akkori átlagfizetésből tehát az árától és nagyságától függően 3-9 ilyen cuccot lehetett volna megvásárolni.

 

match_2.jpg

1_11_2.jpg

Manapság a Matchbox újra gyárt ilyen kiegészítő pályákat / épületeket. Ezek ugyanakkor nem olyan vészesen drágák, általában olyan 5- 26 000 Ft közötti összegbe kerülnek. A 26 000-es példányok már elég nagy garázsok szoktak lenni, hasonlóak, mint a régi Motor City cuccok. A mai átlagfizetésből még a legdrágább ilyen cuccból is 13-at tudnánk venni, míg ez az érték az 1993-as évben csak 3 volt.

 2023-02-27_163033.jpg

Összességében elég jól látható, hogy a Matchbox termékek masszív ár és értékcsökkenést „szenvedtek el” az elmúlt évtizedekben. Ezt leginkább a gyengébb minőségnek és a márkanév erodálódásának köszönhetjük, de tény, ami tény, ma jóval több ilyen terméket tudnánk venni a fizetésünkből. A 90-es években kifejezetten túlárazottak voltak, ami hozzájárulhatott a márka hányattatott sorsához is.

 

Társasjátékok

A társasjátékok árának tekintetében több évből, többféle adat is a rendelkezésemre áll. Ezek főleg Hasbro / MB termékek, amelyek a 90-es évek első felében abszolút sláger társasoknak számítottak. Az egyes társasfajtáknál az akkori áremelkedés is szépen fokozatosan tettenérhető volt. Négy példányt fogok megvizsgálni, a 90-es évek egyik csúcs társasjátékát a Hotel-t, a méltán legendás Szellemkastély-t, egy licenszelt, rajzfilmes társast az Aladdin-t és egy kisebbeknek szóló viccesebb társast az Egérfogót.

 95_11_nepszava2_1.jpg

A Hotel társasjátékra 3 különböző évből, 3 különböző árral is rendelkezem. 1993-ban, amikor a Hotel relatíve új és menő játéknak számított nagyjából 3300 Ft-ot kellett érte kifizetni, ami egy elég erőteljes ár volt, tekintve, hogy a többi társasjáték ennél azért olcsóbb volt. Úgy is mondhatjuk, hogy a Hotel volt a kor egyik legdrágább társasjátéka. Ez a 3300 Ft, ma 39 000 Ft-nak felel meg. A következő, 1994-es évre ez az ár még feljebb is kúszott, nagyjából 4000 Ft környékére, ami ma körülbelül 38 600 Ft-ot jelentene. A Hotel sokáig a boltokban volt és többféle csomagolásban is futott, így 2002-ben még mindig kapható volt. Ekkorra már 7500 Ft-ot kellett érte kifizetni, ám ez az ár csalóka, hiszen a 2002-es 7500 Ft, ma „csak” 21 300 Ft-ot érne. Valószínű, hogy akkoriban már ez egy kifutó ár volt. Ha ezeket az értékeket összevetjük az akkori fizetésekkel, akkor azt kapjuk, hogy 1993-ban a 18397 Ft-os nettó átlagfizetésből 5,5 Hotel társast lehetett venni. Egy icipicit jobb volt a helyzet még 94-ben, amikor az akkori nettó 23424 Ft-os átlagfizetésből már 5,8 Hotel társast vehettünk meg.  

 

hotel-tarsasjatek_396653_1_1.jpg

tarsas_1.jpg

De mi a helyzet manapság? Nos, nehéz itt összevetést csinálni, hiszen ma már nem létezik a Hotel társasjáték. A Hasbro mai legdrágább tárasai (pl. a Rizikó) nagyjából 20 000 Ft-ba kerülnek, így a mai átlagfizetésből nagyjából 16 ilyet lehetne vásárolni, ami lényegesen több, mint az 1993-as év 5,5-ös értéke.

 32512368_20190313161528-gyuruk-ura-riziko-tarsasjatek-hasbro-i5002462.png

De mi a helyzet a Szellemkastéllyal, amire szinte minden gyerek vágyott a 90-es évek elején? Nos egy Szellemkastély társasjáték 1993-ban kb. 2000 Ft-ba, 1994-ben 3690 Ft-ba került. Ugyanebből az évből van akciós ajánlat is, ahol csak 2100 Ft-ért kínálták. Ezek az értékek szintén elég magasak, a mai 23600 -35600 Ft-os összegeknek felelnek meg. Az akkori átlagfizetésekből, így 6-9 Szellemkastélyt lehetett volna megvásárolni.

 

tars.jpg

Szellemkastély társasjáték ma is (újra) létezik. Bár a Hasbro-nak már nincs hozzá köze és maga a játék is más már egy kicsit, de azért alapvetően összevethető a két játék. De azért mi tudjuk, hogy a régi MB Szellemkastély minősége és részletei minden szempontból köröket vernek a mai „utánzatra”. Ma egy ilyen játék 7 – 11000 Ft-ba kerül, így az átlagfizetésből manapság 30-48 db ilyen játékot tudnánk megvenni. Gyakorlatilag 3-4 szer annyit, mint a 90-es években. Érdekességként hozzátenném, hogy a használt, de szép állapotú „eredeti” MB Szellemkastély társasok ma általában több pénzért cserélnek gazdát, mint amennyiért egy újat tudunk venni (és ez így is van jól). 

 798913173_szellemkastely.jpg

A harmadik játékunk az Aladdin, ami ugye szintén MB féle társas volt és egy éppen aktuális Disney rajzfilmhez kapcsolódott, tehát a gyártónak licensz díjat és részesedést kellett fizetnie az eladott példányok után a jogtulajdonosnak. Ebből általában az szokott következni, hogy az ilyen játékok drágábbak és ez ebben az esetben is nagyjából így volt. Az Aladdin ugyanis egy meglehetősen egyszerű játék volt, komplexitásában egyáltalán nem volt összemérhető a fentebb említett Hotel vagy Szellemkastély társasokkal, ám az árcédulája mégis igencsak erős volt. 1993-ban 2200 Ft-ot kellett egy ilyenért leszurkolni, ami manapság 26 000 Ft-nak felel meg. Nos nem is kell ahhoz különösebben számolnunk, hogy érezzük – ma bizony egy egyszerű „kartonos” társasjátékért bizony nem adnánk ennyit, akkor sem, ha éppen egy aktuális mesehőshöz kapcsolódik. Az akkori fizetésekből így 8,3 ilyen társast lehetett megvenni.

 

2023-02-27_163350.jpg

tarsa_1.jpg

Manapság is léteznek ilyen társasjátékok, bár Aladdin-os nyilván éppen nincsen. Mostanában már többféle gyártó is készít Disney karakterekkel ellátott társasokat, amelyek komplexitásuktól és a gyártóktól függően nagyjából 5-16 000 Ft közötti összegekbe kerülnek. A mai átlagfizetésből még a tető árral számolva is 16-ot tudnánk venni, ami bizony kétszer annyi, mint az 1993-as 8,3-as érték.

 8172mulltql_sl1500.jpg

Az Egérfogó esetében szintén hasonló következtetésekre juthatunk. Ez a társasjáték a 90-es évek elején elég népszerű volt. Ugyan nem volt méretileg nagy vagy túlzottan komplex, ám jócskán rendelkezett műanyag alkatrészekkel, amelyek miatt az árát egy kicsit magasabbra pozícionálták, mint mondjuk egy Szellemkastélyét. A Mouse Trap 1993-ban 2450 Ft-ba került, ami ma 29 000 Ft-nak felel meg. Ez egészen extrém érték, amit nem is lehet kb. semmivel sem indokolni. Az akkori fizetésből így ezekből 7,5-öt lehetett vásárolni. Mouse Trap társasok ma is léteznek, a Hasbro is gyártott nemrég még ilyet, illetve más gyártók is csinálnak hasonló játékokat. Ezek jellemzően 8 – 11000 Ft-ba kerülnek, ha éppen lehet őket kapni. A mai átlagfizetésől így ezekből nagyjából 30-32 db-ot lehetne vásárolni.

 

Összefoglalva: A minőségi, neves gyártók által gyártott, de gyerekeknek szóló társasjátékok óriási árcsökkenést produkáltak az elmúlt 30 évben. A 90-es években ezek a mai eszünkkel felfoghatatlanul drágák voltak, még a menőségük és a minőségük ellenére is. Az igaz, hogy ma már ezek sokkal kevésbé vágyott dolgok, de a társasjátékozásnak azért még manapság is megvannak a szerelmesei. Igaz, ők általában ma már komplexebb, inkább a felnőtteket célzó társasokkal foglalkoznak, nem mondjuk a Hasbro termékeivel. Ezek a felnőtteknek szóló, jó minőségű társasok ma jellemzően 15-30 000 Ft között mozognak, tehát annyiba kerülnek, mint a gyerekkorunk MB társasjátékai átszámítva a mai értékre…

 d93c1d5451b27bc791e4acf6187bf98e0efe2b0b.jpg

Videojátékok

1993-ban a videójáték ipar egy kb hasonló generációváltás közepén volt a NES-SNES váltással, mint amit most élünk át a PS4-5 vagy az XBOX esetében. Akkor a nálunk nem is sokkal korábban megjelent „sima” Nintendo-k vagyis a NES gépek ára elkezdett lefelé csúszni, míg az újdonságnak számító Super Nintendo egy meglehetősen magas áron debütált. A NES alapgépek ára 1993-ban nagyjából 13990 Ft volt, ami mai pénzbe átszámítva mintegy 165 736 Ft. A Super Nintendo 20-22000 Ft közötti áron indult, ami ma 235- 261 000 Ft közötti összegnek felel meg. Ez nem is tűnik annyira durván soknak, hiszen ma egy kifutóban lévő, új PS4 típustól, tárhely mérettől és a hozzá adott játékoktól függően, újonnan körülbelül 130 000 Ft-ba, míg az újabb PS5-ök nagyjából 220-270 000 Ft-ba kerülnek. Tehát kijelenthető, hogy a menő játékkonzolok régen és ma is nagyjából ugyanolyan drágák voltak. Ugyanakkor, ha megvizsgáljuk a korabeli fizetéseket, már egy kicsit más képet kapunk. 1993-ban az akkori 18397 Ft-os átlagfizetésből 1,31 NES-t és kb. 0,85 SNES-t lehetett vásárolni (tehát egy SNES valamivel több, mint egy havi átlagfizetésbe került). Ma a nettó átlagfizetés (állítólag) 339000 Ft, amiből jelenleg 2,6 PS4-et vagy 1,35 PS5-öt tudnánk venni, így kijelenthető, hogy az átlagos nettó fizetésekhez képest manapság jóval kevésbé megterhelő egy ilyen játékkonzol megvásárlása, mint mondjuk 1993-ban.

 vid.jpg

Nagyjából ugyanezt a sémát kapjuk, ha a kézikonzolokat vizsgáljuk. 1993-ban egy új Game Boy ára 10790 Ft volt, ami ma 127 836 Ft-nak felel meg. Az akkori fizetésből tehát nagyjából 1,7 Gameboy-t lehetett megvenni. Nehéz a Gameboy-t összevetni a mai cuccokkal, de talán akkor járunk a legközelebb, ha mondjuk egy Nintendo Switch-et vizsgálunk, hiszen mind a kettő aktuálisan éppen egy menő kézikonzolnak számít, ráadásul mindkettő Nintendo termék. Ezek a Switch-ek ma a pontos típustól függően nagyjából 120-150 000 Ft-ba kerülnek, ám a jelenlegi átlagfizetésből, még az erősebbik árral számolva is 2,24-et tudnánk venni. Így a fizetések tükrében vizsgálva itt is kijelenthető, hogy a 90-es években egy ilyen cucc beszerzése jóval megterhelőbb volt, mint manapság.

 nin_1.jpg

Az egyes konzolokba való játékoknál a helyzet még ennél is durvább. A kifutóban lévő és sok esetben már elavultnak tűnő NES játékok 1993-ban még mindig 3-6000 Ft-ba kerültek, ami ma 35-70000 Ft-nak felel meg. Az új SNES játékok inkább 6-7000 Ft körül mozogtak, ami ma 70-80 000 Ft-nak felel meg. A Gameboy kazettákat megúszta az ember nagyjából 3000 Ft-ból, ami ma 35 000 Ft-nak felel meg. Így nem is csoda, hogy annak idején, ha volt is valakinek egy SNES vagy Gameboy gépe, általában csak 1-2 játéka volt hozzá és az újak megvásárlása helyett, inkább használtan vették vagy cserélgették őket a srácok. Manapság egy aktuális, menő PS5 játék nagyjából „csak” 20-24 000 Ft-ba kerül (mégis mindenki sokallja). A jelenlegi átlagfizetésből, így kb. 14 játékot tudnánk megvenni. Ugyanez az érték 1993-ban a NES esetében csak 3-6, míg a SNES-nél csak 2,6-3 volt.  

 2023-02-27_172409.jpg

A videójátékoknál tehát az a konklúzió, hogy bár maguk a gépek régen is és most is drágák voltak, ám ma már lényegesen kevésbé megterhelő egy ilyen gépet beszerezni. A belevaló játékok tekintetében ugyanakkor extrém eltérés látszik, régen a játékok messze sokkal drágábbak voltak, mint manapság.

reform_mario_2.jpg

A fentiekből azért látható, hogy az az érzet miszerint ma a játékokat drágának érezzük rettenetesen csalóka. Az esetek többségében a 90-es években a családoknak jóval megterhelőbb volt bármelyik jobb minőségű játék megvásárlása. A jövő héten folytatom az elemzést a G.I.Joe, a Jurassic Park, a Lego, a babák és az Action Man árainak elemzésével

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6618059658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majer Tamás 2023.02.28. 03:25:50

Nagyon jó téma!

Mivel sokszor felmerül, hogy milyen drágák lettek a LEGO-k, én is elvégeztem ennek kapcsán egy számítást nem oly régen. Talán téged is érdekel. Alapul két, egymással nagy fokú azonosságot mutató készletet vettem hozzá:

"A" minta:
75019-es AT-TE
Év: 2013
Ár: 89,99$

"B" minta:
75337-es AT-TE
Év: 2022
Ár: 139,99$

Először is.
2013-ban 220 HUF körül mozgott az USD árfolyama. Vagyis könnyen kiszámolható, hogy 90x220 -> 19.797 Ft.
Szóval azt mondhatjuk, hogy amíg az AT-TE készlet 2013-ban nemzetközi viszonylatban 89,99 dollárba, addig a hazai üzletekben ezzel megegyezően 19.990 magyar forintba került.
Ezzel szemben a tavaly augusztusban kiadott 75337-es AT-TE készletért már 140 dollárt kértek. (Akkor a dollár árfolyama 380-390 Ft körül mozgott, ami 53.200 - 54.600 Ft). Jelenleg a lego.com-on egyébként ez 59.990 Ft.
Vagyis azt látjuk, hogy amit _akkor_ húszezer forintért árultak a boltokban, azzal közel azonosat ma hatvanezer(!) forintból tudunk megvenni, tehát sokkal drágabbak ma a Lego készletei - mondanánk.

Azonban.

Ha figyelembe vesszük, hogy a pénzünk nem ugyanannyit ér ma, mint egykor, és beleszámoljuk a tíz évnyi inflációt, ami rápakolódott (ez 58,2%), akkor az jön ki, hogy ami 2013-ban 20.000 Ft volt, az ma már 31.639 Ft lenne.
Még így is azt látni, hogy kétszer olyan drága a készlet most, mint akkor volt.

Viszont.

Ha tovább bontogatjuk a témát, és belefoglalunk két további fontos adalékot, jelesül egyfelől azt, miszerint közben a dollár is inflálódott (28,4%-ot), akkor kijön, hogy ami 90 USD volt 2013-ban, az jelenleg, 2023-ban már 115 USD; illetve hogy egyúttal a forint dollárhoz képesti árfolyama is jelentősen romlott azóta ​(most 360 forint körül mozog az az érték, amit le kell letennünk az asztalra egyetlen amerikai dollárért), akkor máris ott tartunk, hogy 41.400 Ft lenne ma az az AT-TE, amit 2013-ban vásároltunk 20.000 Ft-ért.
Ez már alig marad el az elején leírt nagyjából 54.000 Ft-tól, de még alatta van.

Ugyanakkor.

A 2013-as AT-TE összesen 794 elemből, míg a jelenlegi 1082 elemből áll, ámbár ezt én nem szeretem összehasonlítási alapnak tekinteni, mivel a LEGO tendenciát csinál abból, hogy ahova tökéletes lenne mondjuk egy 1x3-as elem, oda egy 1x1-est és egy 1x2-est tesz inkább (vagy akár három 1x1-est), hogy ezzel duzzassza a kiírható elemszámot a dobozon. Ellenben a súly/ár már sokkal relevánsabb. És itt is az tükröződik, hogy amíg a 2013-as AT-TE készlet 1339 g volt, addig a mai 1557 g.
Ha ezt elosztjuk az árral, akkor az jön ki, hogy _akkor_ 1339 grammnyi LEGO termék került 115 USD-be (0,085 $/g), addig _ma_ 1557 grammnyi LEGO termék kerül 140 USD-be (0,089 $/g).

Tehát tűpontosan ugyanannyi az ára a LEGO-nak ma, mint tíz éve is. Hogy amiért akkor húszezer forintot kellett fizetnünk, azért ma hatvanezret, abban benne van a tíz évnyi infláció (mind a forint, mind pedig a dollár tekintetében), és a kaka forintárfolyam együttese. Nem lett drágább a LEGO. Mindig is drága volt, a játékok területén belül is kimagaslóan. Emlékszem, írtál róla egy cikkedben, hogy Gyuri bácsi mennyire elámult, amikor először találkozott a LEGO-val, hogy milyen elképesztően drága volt minden, akkoriban népszerű (Matchbox, Barbie, MB, Ravensburger, stb) nyugati import játékhoz képest, amivel ő akkoriban foglalkozott.
Ugyanakkor ez az ár azt a minőséget tükrözi, hogy a ma legyártott LEGO elem is tökéletesen összeillik az 1978-ban legyártott elemmel, és hogy személy szerint az én gyerekkori LEGO készleteim elemeinek ma, harminc év távlatából talán ha 1%-a törött (pedig alaposan játszva voltak, egy részük már a bátyámtól került hozzám). A gyerekkori Playmobil-jaimnál ez az arány már sokkal rosszabb. A minőséget meg kell fizetni. De ez az, amit a piros logó jelent a doboz sarkában.

TheRminator 2023.02.28. 15:45:55

1976.
Lego Basic set 40 - 630 Ft.
Édesapám keresete diplomával 3500 Ft

2023
Diplomás kereset kb 350.000 Ft
A lego mai értéke 65000 Ft lenne.

Ez egy 300 darabos készlet.

Ehhez képest ma sokkal olcsóbb a Lego

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2023.02.28. 16:08:00

@TheRminator: Igen. Bár a számitásaim szerint a 76-os 630 ft ma 46500 lenne de ez a lényegen nem változtat :)

scherier 2023.03.01. 08:56:57

Tota12
Mondhatnám hiánypótló cikk. Köszönjük és várjuk a folytatást!

Szerintem minden korunkbeli aki ma is foglalkozik a játékokkal gondolkodott már ezen sokat. Én is így vagyok ezzel.

Nem olyan egyszerű azért ez, mint ahogy elsőre látszik.
Az első amit említettél, az a minőség drasztikus romlása a mai játékoknál. Ez alól szerintem semmi sem kivétel és nyilván nem csak a játékokra igaz. TheRminator-nak is igaza van a legoval kapcsolatban, DE. Most már itt tartunk: Megvettem a 10305 lovagvárat, szétnyitásnál a fél torony a kezembe marad, mert az elemek már nem erősen csatlakoznak. Erős túlzással, ha megrázok egy figurat, a haja v. siskja leesik. Néhány szín, pl arany, anyagminősége már a schenk katonákéval van egy szinten.Ha a vasvillát, íjat, bármilyen tárgyat beleteszel az ember kezébe első ilyen eset után már morzsolódik, megmarad a nyoma, mert olyan puha anyagból van. Használhatatlan az egész úgy ahogy van. Csomagolás régen: felnyitható doboz, panoráma elem kirakat. Hungarocell védelem körben, elem szortírozó tálca a nagyobb szettekben. Na ezért olcsóbb most a lego főleg darabszámra levetítve. Hopp egy fontos dolog kimaradt. Régen a legonak voltak olyan frissen bevezetett alkatrészei, főleg a hetvenes évek végén, amikről kiderült hogy a rossz konstrukció miatt törik (nem az anyag miatt), a lego miután a hiba kiderült újra tervezve erősebb változatban hogy ne törjön el, egy-két éven belül lecserélte ezeket. Ma ez az egy -két év már 15-20 év ha egyáltalán történik valami.

A másik fontos dolog ez csak saját tapasztalat, nem egzakt számítás, hogy a nyolcvanas években ugyan többe kerültek a játékok nem is kicsit, viszont a megélhetéshez szükéseg dolgok, élelmiszer, benzin, rezsi, kisebb részt foglalt a havi költségvetésből, mint ma. Amikor gyakorlatilag az egész fizud ilyenekre megy el.

A két szempontot pedig még egy dolog köti össze nálam. Régen az emberek amikor spóroltak akár egy évet is, hogy vegyenek egy tvt, vagy egy magnót, vagy egy c64-et, azt nem két évre vették. Hanem tudták hogy tíz év múlva is jó lesz. Az én szüleim pl sokkal szívesebben vettek legot akkor (amennyiben találtak) mint gagyi műanyag katonát mert sokkal strapabíróbb volt.

Presze lehet ezt csak én látom így. A 10305-re nekem még annyi rájött, hogy valami idióta ötlet miatt ezt a szettet sajnos lion castlenek hívják pedig a valóságban inkább amazon castle-nek kéne. Amiből sajnos következik, hogy még bricklinken kell vennem minimum 10 férfi fejet a sisakok, hajak, fegyverek mellé, hogy a katonák ne nők legyenk.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1407) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (708) hasbro játékok (711) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (283) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1489) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1485) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (361) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (570) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (369) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (293) lego katalógus (291) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (70) lego tmnt (1) lego történelem (251) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pokember (1) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1147) régi játékok (1121) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (671) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (670) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (514) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (38) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1175) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (296) vintage (867) vintagejátékok (988) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (977) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása