Kajli cuccok 6.rész- A Toy Toni féle vintage Star Wars csalás

A Kajli cuccokról szóló sorozatom előző epizódjaiban már elég sokféle hamisított dologról meséltem nektek. Szó volt olyan promóciós termékekről, amelyek sohasem léteztek, beszéltem egy olyan bootleg vonalról, ami szintén csak utólag kitalált volt, szóba került egy poénnak szánt kreálmány, amivel csak az interneten viccelték meg a nagyérdeműt és foglalkoztam már a nagyipari módszerekkel hamisított klón figurákkal is. Ma megint egy „újfajta” átverés kerül sorra, aminek a hullámai ráadásul, emlékeim szerint még hazánkba is eljutottak. A mai epizódban így ismerjétek meg a Toy Toni féle vintage Star Wars csalás történetét, ami szerintem az egyik legnagyobb szabású csalássorozat volt a Star Wars figurák történetében.

 

(MÁJUS 14.-ÉN ÖTÖDSZÖR IS FIGURAFESZT....A RÉSZLETEKÉRT KATT A LINKRE)

 2023-03-23_145853.jpg

Toy Toni vagyis polgári nevén Antoni Emchowicz egy ismert és mindenki által megbecsült brit Star Wars gyűjtő volt, aki már a 90-es évek elejétől kezdve aktívan jelen volt a brit Star Wars szcénában. Figurákat adott el és vásárolt, járt a különféle rajongói rendezvényekre és kiterjedt ismerettségi kört épített ki a brit gyűjtők köreiben. Toni már a 90-es évek első felében is adott el kifejezetten ritkának számító bontatlan vintage Star Wars figurákat, aminek köszönhetően a nagypályás, pénzesebb gyűjtők is fokozatosan megismerték. Futott neki a szekér, aminek köszönhetően már elég korán, a 90-es évek végén tudott nyitni egy vintage játékokkal foglalkozó webshopot is. Az ebay-en gyakorlatilag kezdettől fogva jelen volt és a bukásáig több ezer megkötött üzlettel és pozitív értékeléssel rendelkezett. Bár nem csak Star Wars figurákkal foglalkozott, elsősorban a jó minőségű bontatlan vintage Star Wars figurákról volt ismert, amelyekből több száz, de lehet, hogy ezer darabot adott el a karrierje során. Ráadásul nem is mindig egyszerű darabokat. Az angol változatok mellett gyakran lehetett tőle vásárolni a holland piacra szánt Clipper-féle Star Wars variánsokból és a német piacokra szánt változatokból is, de természetesen elsősorban az angol Palitoy gyár által csomagolt darabokat árusította. Egészen 2013-ig….amikor is kiderült, Toni bizony egy csaló, aki a 90-es évek elejétől fogva, több száz gyűjtőt vert át a portékájával.

 2023-03-23_140116.jpg

Toni módszere bizonyos szempontból szofisztikáltnak is nevezhető, de más szempontból viszont egyáltalán nem. Ő lényegében eredetinek mondható csomagolás alkatrészekből és teljesen eredeti figurákból állított elő, újracsomagolt figurákat, amelyeket eredeti, bontatlan gyári figurának adott el, tehát itt voltaképpen egy termék állapotát, státuszát hamisította meg. Ez persze önmagában nem egy nagy durranás, hiszen ezt sokan megpróbálták már a történelemben, de Toni azzal tudta megtéveszteni, sok esetben még a minősítő cégeket is, hogy soha fel nem használt, tiszta, gyári kártyákra, teljesen új, gyári bliszterekkel állította elő az újracsomagolt hamisítványait. A már használt kártyát általában ki lehet szúrni, az utángyártottakat pláne, a blisztereket pedig szintúgy, ám ha egy bontatlant, ténylegesen eredeti, érintetlen alkotóelemekből lapátolsz össze, akkor bizony sokkal nehezebb beazonosítani a turpisságot.

 2023-03-23_132604.jpg

Lássuk, hogyan is tudta ezt Toni megcsinálni. A történet rekonstrukciója szerint, egy Arthur nevű idősebb gyűjtő, még a coleville-i Palitoy gyár bezárásakor, a kapcsolatai által, meg tudott venni egy pár megmaradt cuccot, egyenesen a gyárból. Ugye ebben a gyárban csomagolták annak idején az angol, illetve sok más európai piacra is szánt Star Wars figurákat is. Ha minden igaz, sok egyéb mellett így a birtokába került mintegy 25 000 db legyártott, de sohasem használt vintage Star Wars hátlap, egy jó adag szintén vadonat új bliszter, illetve matricák és egy csomó egyéb dolog, amit valami félreeső raktárból összekapart. Pár évvel később valamikor a 90-es évek elején ez a gyűjtő pénzszűkébe került és kénytelen volt eladni a csodálatos lelet egy részét. Állítólag ez az Arthur – bár nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezett- egy elég hebehurgya fickó volt, aki viszonylag sokszor volt pénzügyileg megszorulva, így sokszor, sok jó cuccot eladogatott az általa ismert többi gyűjtőnek. A vevő ebben az esetben természetesen Toni volt, aki így több ezer darab nyomdatiszta vintage Star Wars hátlapot, nyers blisztereket és egy csomó matricát is vásárolt tőle, ha minden igaz, kb. 10 000 font értékben. Toni ugye maga is gyűjtő volt, tehát az ügyletben semmi meglepő nincs, de nagyjából ez volt az az időszak, amikor „Toy Toni” csodálatos bontatlan karrierje is elindult. Az elkövetkező években Toni különféle rendezvényeken, illetve gyűjtői ismerettségi körében számos bontatlan Star Wars figurát elpasszolt, de az igazi nagyipar a 90-es évek végén indult be, amikoris beindította a saját ebay shopját, majd pedig két külön webshopját. Ezeken a helyeken már gyakorlatilag kifogyhatatlan mennyiségben ontotta magából a szebbnél szebb bontatlan Star Wars figurákat, amelyek közül jópár igencsak ritka angol, holland vagy éppen német változat volt. A figurákkal a gyűjtőknek általában nem is voltak fenntartásaik, Toni megbízható, ismert fickónak tűnt és állítólag több a keze közül kikerült darabot még az UKG illetve az AFA is hitelesített. A biznisz egészen 2013-ig szinte zavartalanul folyt. Bár már korábban is volt 1-2 eset, amikor a Toni féle bontatlanokkal kapcsolatosan merültek fel kérdőjelek, de 2013 decemberéig az a bizonyos bili még nem borult ki. Ekkor viszont egy Jason Smith (aka Mr.Palitoy) nevű, szintén ismert gyűjtő előállt a bizonyítékaival, miszerint a Toy Toni által eladott MOC (Mint On Card) Star Wars figurák jó része bizony újracsomagolt, vagyis az állapotuk hamis és megtévesztő.

 toytoni01.jpg

Laikusabb olvasóim lehet, hogy felteszik maguknak a kérdést, miszerint mi is ezzel a probléma? Hiszen végülis gyári alkatrészekből lett a cucc összelapátolva nem? Nos, a játékfiguráknál és sok más gyűjtői közegben is a gyári bontatlan állapot, a legdrágább, legritkább és leginkább vágyott állapota a cuccoknak. Ezeknek, pláne az ilyen régi cuccoknál, a száma meglehetősen véges, hiszen ha annak idején egy gyerek megkapta ezeket a figurákat (hiszen játéknak készültek) az esetek 99.99%-ában kibontotta, így a legyártott mennyiségekhez képest nagyon kevés maradt fenn belőlük az utókor számára. Pláne a kisebb piacokra gyártott, ritkább és érdekesebb csomagolási variánsokból. Hétköznapi példával élve, ez az csalás olyan, mintha nagyon sok pénzért vennél egy nagyon szép, tökéletes állapotúnak hirdetett, alig futott veterán autót…amiről aztán kiderülne, hogy igazából 3-4 autóból kalapálták össze, sokkal többet futott és ráadásul nem is illik össze az alvázszám mondjuk a bőr belsővel. Persze ez is gurul…de te nem ezért az állapotért fizettél ki egy halom pénzt….át lettél verve. Toni pontosan ugyanezt csinálta, csak Star Wars figurákkal.

 2023-03-23_135500.jpg

A dologból mindenesetre óriási balhé kerekedett és a mérvadó Star Wars-os fórumokat heteken keresztül lázban tartotta az eset. Jason rengeteg energiát fektetett abba, hogy bizonyítsa a dolgokat így feltérképezte az összes Toy Toni féle hamisítvány fajtáját és részleteit. Konkrét példákat mutatott be, sőt még állítólag maga Arthur is megerősítette neki, hogy Toninak eladott egy csomó nyers cardot illetve blisztert és ezekről egy kézzel írt listát is átadott Jason-nak. A balhé első időszakában Toni még felvette a kesztyűt és védekezett is. Azt állította, hogy valóban ismerte Arthur-t és vásárolt is tőle fémjátékokat illetve bontatlan Star Wars figurákat, de nyers cardokat sosem. Hallotta, hogy Arthur hozzájutott ilyenekhez, de állítása szerint azokat ő sosem látta. Ezen túl érdemben nem próbálta megcáfolni Jason állításait, inkább magát Jason-t próbálta meg hitelteleníteni („20 éve nem hallott Jasonról… már akkoris kiállhatatlan alak volt stb.”). Később több más gyűjtő is bekapcsolódott az adok-kapokba, mindenki előkaparta a cuccokat, amiket Toni-tól vett és Jason meglátásai alapján szépen mindenki rá is döbbent, hogy bizony-bizony többségükben újracsomagolt darabokkal etették meg őket. Ezen kívül előkotortak egy másik ebay fiókot is, amit szintén Toni használt, csak éppen vásárlásra. Ez a fiók az évek során mintegy 30-szor változtatott nevet (ami sokat elmond), de szépen látszódott a trend, hogy Toni itt szinte kizárólag csak jó állapotú, komplett, de bontott Star Wars figurákat vásárolt. A két fiók történetét összevetve hamar kiderült, hogy amikor Toni vett az egyik fiókkal egy szép állapotú, komplett vintage Star Wars figurát, az kb. egy héttel később bontatlanként tűnt fel az eladási fiókjában…és általában hamar új gazdára is talált. Ezen kívül több ember is előállt, aki megerősítette, hogy igen, Toni vásárolt tőlük egy csomó bontott, jó állapotú vintage Star Wars figurát az elmúlt években. Ez már egy védhetetlen pozíció volt, így Toni hamar meg is szüntette az ebay fiókjait, a webshopját, majd eltűnt a Star Wars közösségből, gyakorlatilag örökre. Ha jól tudom azóta se került elő. 

 2023-03-23_191039.jpg

 

Mik voltak azok az árulkodó jelek, amiket Jason felderített? Nos, Jason aka Mr.Palitoy az angol hátlapos vintage Star Wars figurák szakértője volt, így fokozatosan feltűntek neki bizonyos apró jelek Toni cuccaival kapcsolatosan. Először is…ha a gyárban megmarad 25 000 db fel nem használt figura hátlap, az bizony nem véletlen… és ez itt is így volt. Ezeknek egy jó része ugyanis olyan hátlap volt, ami nem ment át a gyár minőségellenőrzésén, valamilyen apróbb hiba miatt, így ezért nem használták fel őket a figurák gyártásához. Ezeknek persze gyűjtői szempontból komoly értékük van, ám árulkodó, ha egy ilyet bontatlan figuránál látunk. Mik is ezek a hibák… lemaradt feliratok…nyomtatási hibák…színmellényomások…koszpöttyök a nyomólemezen, amelyek látszódtak a nyomaton és hasonló apróságok. Ezeket a minőség-ellenőrzés annak idején mindig kiszúrta és egész nyomtatási sorozatokat kukáztak ki ilyen apró hibák miatt, de szinte soha nem kerülhettek az üzletekbe az ilyen hibás hátlapokra csomagolt figurák. A másik fontos pont a bliszter. Toni ugyan szerzett egy rakás eredeti (hibás) card-ot és blisztert, de ezek nagyon sok esetben egyszerűen nem illettek egymáshoz. A vintage Star Wars figurák gyártásánál ugyanis elég sokféle blisztert használtak, bizonyos fajtákat csak bizonyos hátlapokhoz és bizonyos méreteket, csak bizonyos figurákhoz. Így, ha egy figura nem a neki megfelelő bliszterben van a card-on, akkor az bizony egy árulkodó jel, ahogyan az is, ha olyan fajtájú bliszter van a card-on, ami ahhoz a sorozathoz nem illik. Nos, ezt a hibát Toni számtalan esetben elkövette… mert kénytelen volt elkövetni. Nem volt ugyanis minden hátlaphoz megfelelő blisztere, így vannak olyan kreálmányai, amelyeket már akkor ki lehet szúrni, ha csak ránézünk a bontatlan figura összképére.

 2023-03-23_114242.jpg2023-03-23_132919.jpg

A harmadik és egyben legfontosabb jel, a ragasztás volt. A ragasztásminta a bontatlan vintage Star Wars figurák azonosításának az egyik legfontosabb eleme. A ragasztás ugyanis ezeknél a csomagolásoknál kifejezetten jó minőségű volt. A Palitoy gyárban a hátlapokat és a blisztereket egy dupla fakkos gépbe tették, ami mindig pontosan ugyanúgy, ugyanolyan minőségben és jellemzőkkel ragasztotta fel a blisztereket. Ez a gyártás bizonyos szakaszában egy speciális mintában történt, az ún. waffel mintában, ami egy apró pontokból összeálló, hálószerű ragasztási képet jelent a bliszter peremén. Ezt a ragasztási képet csak a gyár csomagológépe tudta felvinni és egy hőeljárással nyerte el a végleges kötését, így ezt otthon, barkács módszerekkel lehetetlen reprodukálni. Tehát ha a te bontatlanod végig ilyen mintával van ragasztva, akkor az biztosan eredeti. Ugyanakkor persze nem mindig ezt a módszert használták a gyártáshoz, de a gyári ragasztás képe mindig sima, egyenletes és a bliszter széléhez tökéletesen illeszkedő volt a gépi csomagolás következtében.

 

2023-03-23_114135.jpg

2023-03-23_160602.jpg

Azt hozzá kell tenni, hogy Toni azért nagyon lelkesen próbálta reprodukálni az eredeti ragasztásokat. A kezei alól kikerülő bontatlanoknál ugyanis számtalan ragasztási módszer látszik, amivel az évek során próbálkozott. Volt, hogy a ragasztót porlasztott állapotban vitte fel, volt, hogy kente, de a hőeljárást is megpróbálta reprodukálni, mégpedig egy vasaló segítségével. Ezek ugyanakkor mindvégig kókányolások voltak, meg se közelítették a gyári ragasztás minőségét, így a Toni féle hamisítványok ragasztása szinte sosincs rendben. A kevésbé sikerült példányok esetében a ragasztások mára sokszor meg is adták magukat és a bliszterek is részben leváltak. A ragasztása sokszor nem volt egyenletes…csíkos, buborékos a ragasztási kép…a bliszterszélek gyakran deformálódtak a nyomogatástól és a hőhatástól, illetve vannak olyan darabok is, aminél a vasaló használatától benyomódások látszanak a hátlapon. Persze ezek kirívó példák, de apróbb mértékben gyakorlatilag mindegyik Toy Toni-féle bontatlannál fel lehet fedezni ragasztási problémákat.

 

2023-03-23_143700.jpg

2023-03-23_114101.jpg

2023-03-23_191144.jpg

84479-c47ff0c666275b95a75681fa6f5d1280.jpg

További kiegészítő jelnek tekinthetjük, hogy a Toy Toni féle bontatlanok gyakorlatilag mindig makulátlanok voltak. Sehol egy sárgult bliszter, leszakadt akasztó, árcédula, vagy hátlapsarok gyűrődés, ami azért erős kontraszt eltérést mutat mondjuk a felrojtosodott bliszterszélekkel. A figurák kiegészítőit általában csak bedobálta a bliszterbe, nem próbálta meg hasonlóan rögzíteni őket, mint az eredeti példányoknál. Persze ezek néha elmozdulnak az eredeti helyükről, de az viszonylag ritkán fordul elő, hogy mondjuk egy figura mögé csúszik a puskája. Vannak olyan figurák is, amelyeknél a Kenner/Palitoy karton betétet is használt a bliszteren belül a figurák megtartására, bizonyos szériák esetében, de ezek természetesen Toni-nál mindig hiányoztak. Ezen jelek alapján a Toni féle sufni cuccok ma már általában biztonsággal beazonosíthatóak.

 2023-03-23_132938.jpg

Mik voltak Toni cuccainak pozitívumai és miért nem derült ki éveken keresztül a turpisság? Hiszen azért balgaság lenne azt gondolni, hogy a komplett gyűjtőtársadalom, az UKG és az AFA is totál hülye volt húsz éven keresztül. Egyrészt, ahogyan fentebb említettem, Toni cuccai eredeti alkotóelemekből álltak össze, így, ha valaki a hátlapot, a blisztert, vagy a figurákat önmagában, külön-külön megvizsgálta, arra az eredményre juthatott, hogy a cucc bizony kóser. Valószínűleg a minősítőket is ez tudta megzavarni, illetve, ha éppen sikerült egy olyan darabot minősíttetni, amelyiken elfogadható módon nézett ki a ragasztás, akkor simán bekajálta volna ezeket bármelyik minősítő vagy gyűjtő, hiszen az akkori ellenőrzéseken ez a cucc átment. Azt még hozzá kell tenni, hogy a 90-es években még nem igazán létezett az ilyen kiadású figurákhoz megfelelő szakirodalom és a későbbi kiadású gyűjtői könyvek is többségében csak az amerikai kiadásokra koncentráltak, így egy európai bontatlannál, pláne mondjuk egy német vagy holland piacra szánt ritkább daraboknál, összehasonlíthatatlanul kevesebb olyan anyag létezett, amelynek segítségével biztonsággal meg lehet állapítani az adott darab hitelességét. Ez még ma is így van, de ma legalább az internetnek hála ez a feladat valamennyire megoldható. Ugyanakkor a 90-es évek végén, illetve a 2000-es években nem nagyon léteztek még olyan netes oldalak, ahol ezekről részletes összehasonlító képeket, beazonosítási segédletet vagy leírásokat lehetett volna találni. Úgyhogy a gyűjtők többsége – még az angol gyűjtők is, ha mondjuk nem volt egy másik, hasonló bontatlanjuk, amivel össze lehetett hasonlítani -  gond nélkül elfogadták ezeket az újracsomagolt darabokat hitelesnek. A bizalmat erősítette az is, hogy Toni-nak volt egy renoméja. Ismerték, ott volt a rendezvényeken, webshopja volt, sok-sok pozitív értékeléssel, úgyhogy a gyűjtők bíztak benne és ezért könnyebben voltak könnyelműek a kapott cuccok ellenőrzése során. Ráadásul a karrierje során nem csak újracsomagolt cuccokat adott el. Kerültek ki a kezei közül teljesen frankó bontatlanok is, illetve robotos játékok, fémjátékok és számtalan más dolog, amelyekkel soha nem volt semmilyen gond. Így a sok korrekt adás-vétel között bújtak meg az átverések, ami nyilván lassította az ügy kibukását.

 afa_90_leia_boussh.jpg

Azt pontosan sikerült rekonstruálni, hogy Toni milyen hátlapokat vásárolt Arthur-tól, de azt sajnos nem lehet tudni, hogy pontosan hány darabot hamisított ezekből az évek során. Ha minden igaz összesen 55 féle hátlapból vásárolt (a listát beteszem a cikk végére) és ezek mindegyikéből legalább 1-1 bontatlant biztosan fabrikált. Így összesen minimum 200, de egyesek szerint akár 1000 db ilyen cuccot dobott a piacra. Az biztos, hogy vannak olyan példányok, amelyek sokkal gyakoribbak, mint a többi. A Palitoy gyártású Return of the Jedi hátlapos (65 back) C-3PO (Removeable Limbs) a leggyakoribb, de szorosan követi elterjedtségben az ugyanilyen hátlapos Imperial Stormtrooper (Hoth Gear), a Palitoy ROTJ (45 back) hátlapos Luke, Boba Fett és a Palitoy ESB hátlapos (45back) Bossk is. Az igazi ritkaságok közül bizonyíthatóan csinált párat a holland piacra szánt Clipper hátlapos Dengar-ból és Walrusman-ből illetve a General Mills ESB hátlapos R5D4-ből is. Többségében egyébként elmondható, hogy az elterjedtebb, „hihető” karakterekre fókuszált… Han-ra, Luke-ra, Yoda-ra stb.

 2023-03-23_191607.jpg

Mekkora kárt okozott ezzel Toni? Nos, azt tudjuk, hogy a bontatlanjait kezdetben 100-200 fontokért adta el, de ahogy haladt előre az időben és a bontatlan árak is mentek felfelé, úgy ő is emelte az árait. Voltak olyan példányok a végén, amelyeket már 500 font körül is el tudott adni. Ha veszünk mondjuk egy átlagos 200 fontos árat, akkor kijön, hogy az évek során valahol 40- 200 000 font (a mai árfolyamon 17,5 millió – 87 millió ft) között kereshetett az üzlettel, de az is lehet, hogy a végösszeg ennél sokkal több volt. Persze ez a buli igényelt némi befektetést is, hiszen ki kellett fizetnie a 10 000 fontot az alapanyagokért, illetve meg kellett vennie a szép állapotú, komplett bontott figurákat is hozzá. Számításaim szerint körülbelül 20-40 fontból tudott kihozni egy bontatlant, amit aztán 100-500 font között tudott értékesíteni. Ez azért szép haszon, némi ragasztgatásért és vasalásért. Az igazi kár ugyanakkor nem is feltétlenül anyagi volt, hiszen a gyűjtők, az árak emelkedése miatt később még hamisítványként is ugyanannyiért, vagy többért tudtak túladni a kajli bontatlanjaikon. A bizalomvesztés sokkal nagyobb problémát jelentett, hiszen az eset után egyrészt sokkal kevesebben mertek bontatlan vintage-eket venni, másrészt megtépázódott a minősítők tekintélye is, hiszen olyan dolgokat hitelesítettek, amelyek nem voltak valódiak. Ma már persze ők is jobban figyelnek az ellenőrzéseknél, de egyáltalán nem véletlen, hogy mind Toni-t, mind pedig az általa kreált cuccokat örökösen kitiltották a grade-elési rendszerből. A csalás persze éveken keresztül vissza-visszatérő téma volt a nyugati gyűjtők körében, de ma már a „Toy Toni féle” megnevezés egyfajta „márkanévvé” szelídült az aukciós portálokon és az aukciósházaknál. Ha ez a kiírás szerepel az eladó terméknél, akkor kb. mindenki tudja miről van szó, de természetesen az a veszély ma is fennáll, hogy akarva vagy akaratlanul az eladó megtéveszti egy ilyen termékkel a gyanútlan vevőket.

 

s-l1600_114.jpg

toytoni03.jpg

2023-03-23_191807.jpg

További károkozásnak mondanám azt a tényt is, hogy vannak olyan kiadású figurák, amelyeknél a forgalomban lévő bontatlanok 99%-áról bebizonyosodott, hogy Toni féle hamisítvány. Eddig alig került elő a történelemben mondjuk német piacos ESB hátlapos bontatlan Power Droid…de a Toni féle változatból ehhez képest „sok” van. Ugyanez a helyzet a Palitoy-os Snowtrooper-el is. Elképesztő mennyiség forog a kamu változatából, míg az eredeti csak nagyon ritkán bukkan fel. Emiatt a gyűjtők kerülni is kezdtek bizonyos kiadásokat, ami szintén nem tesz jót a piacnak.

 2023-03-23_132453.jpg

A Toy Toni-féle újracsomagolt figuráknak „recard” figuraként voltaképpen van relevanciája és értéke… ám nyilvámvalóan ez az érték a töredéke annak, amit eredeti bontatlanként érnének. Újracsomagolt figuraként ma ezeket könnyen el lehet adni és vannak, akik kifejezetten keresik is, persze tudva, hogy miről is van szó. Ez a tény természetesen nem menti fel ezt a módszeres csalót a tettei alól, csak megmutatja, hogy ezekből a cuccokból akár tisztességes módszerekkel is lehetett volna pénzt csinálni. Az eset ma az egyik leghíresebb vintage Star Wars-al kapcsolatos csalásnak számít és az évek során számtalan cikk, fórumbeszélgetés, sőt még egy BBC dokumentumfilm is készült róla, ami a Fake Britain című sorozatban került bemutatásra. Tudomásom szerint ezek a kamu bontatlanok sajnos Magyarországra is eljutottak, de tömegesen természetesen Angliában, illetve Amerikában fordulnak elő. A legnevesebb vintage boltok és aukciósházak kezei között is számtalanszor átmentek.  

 2023-03-23_194055.jpggerman_esb_general_mills_luke_skywalker.jpg

Azért nézzünk még 1-2 gyönyörű konkrét példát Toni munkásságára, de fontos hangsúlyozni, hogy ahány féle kreálmánya volt, annyi féle „hibalista” létezik:

A német piacra szánt ESB 45 Back hátlapos Power Droid esetében Toni-nak vélhetően nem volt az eredetinek megfelelő dupla csőrös blisztere, ezért azt kétféle másik, téglalap alakú bliszterrel helyettesítette. Így ez a hiba elég látványos….ennek ellenére mivel az eredeti extrém ritka, ezért a hamisítványt olyan boltok is bekajálták annak idején, mint mondjuk a Dallas Vintage Toys.

 

2023-03-23_160121.jpg

2023-03-23_141017.jpg

A Palitoy gyár ragasztógépei úgy voltak kialakítva, hogy egyszerre lehessen velük csőrös és téglalap alakú blisztert is ragasztani. Emiatt a téglalap alakú blisztereknél alul egy kisebb sávban általában nincs ragasztásnyom. Toni-nál ez a ragasztás nélküli, szabályos sáv, gyakorlatilag mindig hiányzik. Ezen kívül ezen a Boba-n például még ekkora méretben is jól látható a maszatos ragasztásnyom.

 2023-03-23_141953.jpg

A Palitoy ROTJ 65-back AT-AT Driver-ek esetében Toni szintén rossz blisztert használt. Szélesebbet, mint az eredeti és valamivel feljebb ragasztotta, ami miatt úgy tűnik, mintha magasabban állna a figura, mint kéne.

 2023-03-23_142515.jpg

Toni Removeable Limbs C-3PO figurái esetén a névtábla „m” betűje alatt szinte mindig egy koszpötty látszik. Ez az eredeti darabokon nincs ott. Valószínűleg valami kosz került a nyomáskor a nyomólemezre ezért kukázták ezt a hátlap adagot, amit ő később felhasznált.

 

2023-03-23_133148.jpg

2023-03-23_133204.jpg

Ezekhez a figurákhoz többféle blisztert is használt…például egycsőrös blisztereket is, de a C-3PO figurához túl keskenyet. Látható, hogy a figura keze gyakorlatilag kidudorodik a bliszter oldalán. Ilyen a gyárin nincs.

 2023-03-23_140056.jpg

A duplacsőrös bliszterű Boba Fett-ekhez valószínűleg szintén nem állt a rendelkezésére megfelelő méretű bliszter, ezért egy másik, keskenyebb blisztert használt hozzá. Ebben nem is áll szépen a figura, láthatóan kicsi neki.  

 2023-03-23_134550.jpg

2023-03-23_134601.jpg

A Palitoy 65-back ROTJ Luke Skywalker (Hoth) esetében viszont pont az ellenkezője történt. Toni nagyobb és lekerekített élű blisztert használt, míg az eredeti egy keskenyebb, szögletes szélű darab volt.

 2023-03-23_155450.jpg

A Bespin Leia esetében is a csőrös blisztert cseszte el. Az eredeti darabon egy keskenyebb, de rövidebb csőrű blisztert használtak, Toni-nak ilyenje nem volt, ezért azt egy hosszabb szárú, szélesebb darabbal helyettesítette. Itt még megemlíteném a gyönyörű foltos, buborékos ragasztásmintát, ami még egy ilyen kicsi képméretben is kiüti az ember szemét.

 2023-03-23_144020.jpg

Pontosan ugyanez a helyzet az Imperial Stormtrooper (Hoth) figurák esetében is. Más a csőrös bliszter fajtája. Ezen kívül ezen a figurán szinte mindig látszik egy fekete kosznyom is a logó jobb oldalán. Valószínűleg hasonló okokból történhetett, mint a Removeable Limbs C-3PO esetében.

 2023-03-23_133343.jpg

2023-03-23_145044.jpg

2023-03-23_145133.jpg

A ROTJ hátlapos Bespin Luke esetében egy szögleteesebb blisztert használt a lekerekített helyett, de ezt azért nem könnyű kiszúrni. Ugyanakkor az ilyen ragasztásnyomokból talán mégis

2023-03-23_195013.jpg

2023-03-23_195051.jpg

img_18706.jpeg

A sort a végtelenségig lehetne még folytatni, de szerintem most ennyi elég lesz. A hamisítással érintett figurák listáját azért még ideteszem. Fontos hangsúlyozni, hogy csak ezen hátlapokkal ellátott bontatlanok érintettek, tehát ha neked mondjuk Tri-logós Chewbacca-d van, akkor ne kérdezd meg, hogy az kamu-e. Ha kamu….akkor se Toni féle.

Clipper matricás, holland piacra szánt, Empire Strikes Back hátlapos: Rebel Commander, Bespin Security Guard (fehér), Hammerhead, Walrusman, Dengar

General Mills, német piacra szánt, Empire Strikes Back hátlapos: Hoth Han, Stormtrooper, Bossk, C-3PO (Removeable Limbs), AT-AT-Driver, Bespin Security Guard (black), IG-88, 2-1B, Han Solo, R2-D2 (Sensorscope), Bespin Leia, Bespin Han, Obi-Wan Kenobi, Power Droid, Cloud Car Pilot, Yoda, Rebel Commander, AT-AT Commander, Bespin Security guard (white), Chewbacca, Hoth Leia, Rebel Soldier, FX-7, Princess Leia, R5-D4

General Mills, német piacra szánt, Return of the Jedi hátlapos: Cloud Car Pilot, Tie Fighter Pilot

Palitoy, angol piacra szánt, Empire Strikes Back (45 back) hátlapos: Bossk, Tie Fighter Pilot, Chewbacca

Palitoy, angol piacra szánt, Return of the Jedi (65 back) hátlapos: C-3PO (Removeable limbs), Imperial Stormtrooper (Hoth), Luke Skywalker, Boba Fett, Lobot, Death Star Droid, 2-1B, Chewbacca, Bespin Luke, Hoth Luke, Skiff Guard Lando, Logray, Squid Head, Han Solo, AT-AT Driver, Gamorrean Guard, Boussh Leia, AT-AT Commender, Yoda, Cloud Car Pilot

 

TB

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5618078732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majer Tamás 2023.03.24. 16:33:27

Bár abszolút nem vagyok érintett a figuragyűjtés világában, de mindig imádom olvasni ezeket a világszintű, évtizedes lezajlású átveréseket, ahogyan írtál korábban a Pablo Specialról, most erről, az engem alapvetően nem érintő témákat is mindig jó írói vénával tudod előadni.
Csak most már nehogy tíz év múlva arról olvassunk, hogy egy bizonyos T. Balázs nevű, széleskörűen ismert és megbecsült gyűjtő több mint egy évtizedig verte át ipari mértékben a világot, ami során lebukásáig milliókkal szedte meg magát, azonban sokáig azért nem gyanakodott rá senki, mivel maga is több alkalommal írt híres csalókról cikkeket az azóta megszűnt blogján.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1414) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1496) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1492) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (363) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (573) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (372) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (295) lego katalógus (293) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (71) lego tmnt (1) lego történelem (252) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1154) régi játékok (1128) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (39) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1182) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (873) vintagejátékok (993) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (982) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása