A Kenner játékgyár története 2. rész- A csúcsról a lejtőre

Ebben a cikksorozatban azoknak a játékgyáraknak a rövid történetét fogom ismertetni, akiknek köszönhetjük gyerekkorunk kedvenc játékait.... Kenner, Tyco, Mattel, Playmates....ismerős márkák a játékcsomagolásokról. Lássuk mi a sztorijuk. 

Az első részt IDE KATTINTVA OLVASHATOD

A Kenner Products története 2. rész Az csúcsról a lejtőre

Az előző cikkemben 1977 decemberében hagytam abba, ma innen folytatjuk. Az 1978-as esztendő elképesztő sikert hozott a Kennernek. A Star Wars figurák első (12 figura) majd második hulláma (8 figura), olyan mennyiségben fogytak az üzletekben, ami a mai viszonylatok között már elképzelhetetlen. Ennek köszönhetően a Kenner átlépte a 200 millió dolláros bevételi határt. ( gondoljunk bele egy Star Wars figura 1-2 dollárba került és a 100 millióról 200 millióra ugrást mindössze 3 év alatt érte el a Kenner). A figurák mellett, a járművek (7 db) és a playsetek (6 db) is szépen hoztak a konyhára. Kiadtak egy olyan úgynevezett creature packot is, amely voltaképpen nem is szerepelt a filmben. Nagyjából innen datálható, hogy a Kenner a filmben látott dolgokon kívül, saját ötletekkel is próbálta tarkítani a Star Wars világát.

Viszont Star Warsból sem jött be minden. A 12 inches figurákra sokkal kisebb volt a kereslet, mint amire számítottak. Bernie Loomist érdemei elismeréseként a General Mills FG alelnökének nevezték ki, de ebben a pozícióban továbbra is befolyása volt a Kennerre.

A következő évben minden a megszokott mederben folytatódott, időben elkezdtek dolgozni a Birodalom Visszavághoz kapcsolódó figurákon is. Nagyjából itt kezdődött az a mai napig kiható trend, hogy a játékokat immáron nem a film vagy a TV sorozat sikere után 1-1,5 évvel készítik el, hanem a filmmel majdnemhogy párhuzamosan. Ez a fontos változtatás a Birodalom Visszavágnak köszönhető. ( Ma már általában meg is előzik a játékokkal a filmbemutatókat). A 79-es évben indították el az úgynevezett mail-in offer rendszert is. Ebben bizonyos feltételek teljesülése után (pl vegyél egyszerre x darab figurát és küldd be a kartonról kivágott valamit) egy új figurát (ami rendszerint csak a következő körben jelent meg) kiküldtek a szerencséseknek. Boba Fett volt az első ilyen.

A Star Wars sikere arra sarkallta a Kenner vezetőit, hogy újabb és újabb licenszeket tárazzanak be hogy ezekkel majd megismételjék a Star Wars tarolását. Ez viszont nem mindig jött össze. 1979-ben például megszerezték az Alien franchise jogait is. Eredetileg ebből is egy 3,75””-es figuravonalat álmodtak meg ám, elsőre mégis egy, 18 inches Alien figurát adtak ki. Viszont még így is jó nagy bukás lett belőle. A szülők ugyanis túl félelmetesnek tartották a játékot ráadásul, mivel a film R besorolású volt, azt a gyerekek nem is nagyon ismerték és nyilván nem kérték ezeket a szüleiktől. Ez azt jelentette, hogy nagyon keveset értékesítettek belőle, úgyhogy az Alien vonalat törölték egy időre. (Viszont ezek az első Alien figurák ma emiatt egész jó árat képviselnek, főleg mert a minőségük sem volt túl jó, emiatt nem maradt fenn túl sok belőle)

1980-ban bemutatták a Birodalom visszavághoz kapcsolódó figurákat és járműveket. 23 figurát, 9 járművet, 3 creature packot, 6 playsetet és egy csomó kapcsolódó terméket dobtak a piacra. A játékok sokkal részletesebbek és élethűbbek lettek viszont egy csomó figurát a továbbiakban is gyártásban tartottak az első szériából is. ( Volt olyan figura, amit 77-85ig folyamatosan gyártottak és minden létező hátlappal kiadták) Elképzelhetetlen mennyiségben adták el ezeket. Gyakorlatilag felperzselték vele a teljes játékpiacot. Persze ehhez kellett a film óriási sikere is. A Kenner a harmadik legnagyobb amerikai játékgyártóvá nőtte ki magát a Mattel és a Hasbro mögött.

Ebben az időben a Kennernél rengeteg kreatív elme dolgozott és Cincinnati legnagyobb cégévé vált körülbelül 6000 alkalmazottal. 

Ugyanebben az évben a lányos játékok piacán is megjelentek egy újdonsággal. Ezek lettek a Strawberry shortcakes játékok. Magát a karaktert egy Muriel Fahrion nevű kanadai üdvözlőkártya illusztrátor találta ki 79-ben, a Kenner pedig meglátta benne a lehetőséget. A játékot 85-ig gyártották és rajzfilm valamint számítógépes játék is készült belőle. (2003-ban a Hasbro feltámasztotta a márkát, nálunk Eperke néven ismert). 

1981-ben folytatódott a Kenner jó szériája. A Birodalom visszavág figurákhoz újabb három karaktert adtak ki és a játékok foyamatosan jól fogytak. A Kenner megpróbálkozott a kisautópiacra is betörni. A Hot Wheels és a Matchbox nyomdokain haladva beindították saját kiasautó márkájukat a Fast 111s sorozatot. Ez a vonal viszont nem lett túl sikeres, úgyhogy 1983-ban be is szüntették a gyártásukat. A gyűjtők körében mindenesetre ma kuriózumnak számít.

1981 nyarán bemutatták Geroge Lucas másik híres filmes franchise-ának első darabját az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóit, ami szintén óriási mozis siker lett. Érdekes, hogy a filmbemutató előtt Geroge senkivel sem szerződött le a játékok a gyártására, hiába keresett egy rakat pénzt a Kenneren. 1982-ben aztán Lucas végül maradt a Kennernél, úgyhogy megint rohamtempóban kellett a játékokat elkészíteni. Ebben az évben végül csak négy karaktert sikerült kiadni és hát nem sikerültek túl jól. A Kenner maradt a Star Wars figuráknál bevált felépítésnél és a lehető legegyszerűbb megvalósításnál. A figurák nem lettek túl sikeresek és ugye meglehetősen későn jelentek meg. A következő évben még hat figurát, négy playsetet, egy mail in offert és egy 12 inches figurát csaptak a játékvonalhoz, de a dolog ettől sem lett sokkal rózsásabb. A következő filmhez a Kenner már nem akart játékokat gyártani és Lucasék sem voltak annyira elégedettek az eredménnyel, így a következő Indiana Jones filmhez a játékokat már az LJN készíthette.

Ez év végén egy újabb kisebbeknek szóló játékot adott ki a Kenner ez lett a Care Bears (Gondos bocsok), amely szintén a jól bevált több frontos módszer szerint támadott. A játékok mellett rajzfilm és képregény formában is megjelentek.  Magát a koncepciót megintcsak egy üdvözlőkártya cég találta ki és a Kenner megvette az ötletet. Az első hat medvét ugyanaz a Muriel Fahrion tervezte aki a Strawberry Shortcaket is kitalálta. A játékokat egészen 1987-ig gyártották és több mint 40 millió darab Care Bearsel kapcsolatos terméket adtak el ez idő alatt.

1983-ban természetesen a Kenner adta ki a harmadik Star Wars filmhez, a Jedi Visszatérhez kapcsolódó játékokat is. 23 figurát, 9 járművet, 4 playsetet és 1 creature packot adtak ki. Értékesítési szempontból megintcsak hatalmas siker következett, bár a gyártási költségek is kezdtek megemelkedni. Az egyre kidolgozottabb figurákhoz egyre jobb és részletesebb kiegészítőket adtak, például egyre több figurához adtak vászon kiegészítőket is. Mindenesetre a Kenner lett már az egyik legmenőbb játékcég bár egyre több rivális is megjelent a piacon. A Mattel Masters of the Universe figurái mellett megjelentek a Hasbro G.I.Joe figurái is.

A cég más vonalakon is igyekezett fejlődni. Például fejlesztették a Play Doh játékokat is…..négy új színt adtak a jól megszokott variációk mellé.  A Kenner ebben az évben 539 millió dollár értékben adott el termékeket, ami tetemes növekedés volt még az előző sikerévekhez képest is.

84-ben folytatódott a jó széria. A Star Wars játékok továbbra is hasítottak. A Jedi visszatérhez újabb 9 karaktert és egy pár mini rigset adtak ki. Ezenkívül a Kenner egy újabb jó licenszet zsákolt be. A DC karakterek jogai eredetileg a Megonál voltak, de az 1983-ban megszűnt, így a DC új partner után nézett. A Mattellel szemben azért esett végül a választásuk a Kennerre, mert a Kenner akciódúsabb, különleges mozdulatokat produkáló játékokat ígért nekik. No persze nyilván a Star Wars játékok sikere is hatással volt a DC illetékeseire. Az új játékvonal a Super Powers nevet kapta és a fő DC comics hősökre illetve gonoszokra fókuszált. Tizenegy figurát és egy járművet adtak ki első körben. A Kenner ezzel a vonallal szeretett volna a Mattel He Man figuráinak riválist állítani. Ez véleményem szerint nem sikerült, de egy tisztességesen teljesítő játékvonal volt, amelyet 1987-ig adtak ki. (Természetesen a riválisok sem maradtak restek, a Mattel ugyanekkor dobta a piacra a Marvel karaktereken alapuló, a Super Powershez nagyon hasonló Secret Wars játékvonalat)

Ebben az évben a Kenner, megint előre tudott lépni egyet. Immáron 648 millió dollár értékben adtak el játékokat, ám ekkor ez is csak a negyedik helyre volt elég. Ekkor ugyanis a Hasbro (G.I.Joe, Transformers) és a Mattel (MOTU) mellett a Coleco is beelőzte őket köszönhetően a videójátékpiac robbanásának valamint a Gabbage Patch Kids játékoknak. Ebben az évben a Kenner élénken értekezett a Lucasfilms-el a Star Wars játékok jövőjével kapcsolatosan. Mivel Lucasék bejelentették, hogy pillanatnyilag nem szándékoznak több filmet készíteni, ezért a Kenner a játékvonal folytatása érdekében kidolgozott egy saját folytatási tervet. Erről bővebben IDE KATTINTVA OLVASHATSZ.

A tervet viszont a Lucasfilms elutasította, így a Star Wars vonalon csak egy más jellegű folytatás volt várható. Az új kiadás a Power of the Force nevet kapta. Ennek keretein belül még ebben az évben kiadtak 7 új és egy pár újracsomagolt figurát.

1985-ben folytatták a Power of the force vonalat 8 új, de még a trilógián alapuló karakterrel. Az érdeklődés viszont új film híjján, folyamatosan csökkent ezek iránt. Felnőtt az a generáció aki 77-ben beleszerelmesedett a Star Wars játékokba és az utánpótlás kegyeiért már számos játékvonal versengett. A helyzetet Lucasék két új rajzfilmsorozatának kellett volna megmenteni, de sajnos az Ewoks és a Droids rajzfilmsorozat csak korlátozott sikert hozott ( 35 illetve 13 epizód 2 illetve 1 évadban). Viszont ezekhez a rajzfilmekhez is készültek figurák és járművek. Az Ewokshoz 6 figura, a Droidshoz 12 figura és 3 jármű készült.  Ezek a játékok nem lettek túl sikeresek, hiába csempésztek bele pár, a trilógiában is feltűnő karaktert és járművet. Ez lett végül az utolsó felvonása a vintage Star Wars játékoknak. 1986 után a Kenner majdnem 10 éveig nem készített több Star Wars-al kapcsolatos játékot.

A kiesett arany tojást tojó tyúkot viszont valahogyan pótolni kellett, így új figura vonalat találtak ki. Ez lett a M.A.S.K. (ami nem azonos a Jim Carrey féle Mask-al), amelynek a nem titkolt küldetése az lett volna, hogy felvegye a versenyt a Hasbro G.I.Joe játékaival. Mindent bevetettek, amit csak lehetett. A figurák helyett leginkább a kissé átalakuló járművekre helyezték a hangsúlyt. A figurák méretét lecsökkentették és az első szériában csak a járművek mellé adták őket. Nyolc, igen színvonalas pakkot adtak ki. Természetesen rajzfilm is készült, a DIC Animations 75 epizódot gyártott és egészen sikeres sorozat lett belőle. A játékokhoz mini képregényt is adtak és később videójáték is készült a témából.   Az 1985-ös év némi pénzügyi visszaesést hozott a Kennernek, ám azért 638 millió dollárnyi eladást így is sikerült összehozni. Ezzel megőrizték a negyedik helyüket, viszont a Hasbro 70 a Mattel 20 százalékkal növelte a dollárban kifejezett eladásokat (A Kenner-é és a Coleco-é 1,5 százalékot csökkent).

1986-ban a Kenner minden mozdítható licenszre lecsapott, amire csak le lehetett. Nem nagyon született ebben az évben olyan rajzfilm, amihez ne ők csinálták volna a játékokat, ám sajnos ezek egyike sem robbantott igazán nagyot.  A Rankin/Bass által kitalált új rajzfilmsorozathoz a Silverhawkshoz is ők készíthették a figurákat. A sikeres rajzfilmsorozathoz (amelynél az alkotók a Thundercats sikerét akarták megismételni) 21 figurát és 6 járművet adtak ki az év folyamán. Sajnos nem készült belőlük második hullám.

A másik bezsákolt licensz a Real Ghostbusters rajzfilm volt. A szellemírtók filmek sikeresek voltak a gyerekek körében, úgyhogy a DIC animations egy rajzfilmsorozatot készített a témában. A rajzfilm meglehetősen sikeres lett, 7 évadot és 140 epizódot élt meg. A játékvonal is egész jól sikerült, egészen 1991-ig adták ki a rajzfilmhez kapcsolódó játékokat, de ezzel azért nem lehetett a világot megváltani a nagy játékvonalak mellett. Ebben az évben a Real Ghostbusters játékvonalban 17 figurát, 1 playsetet, 8 kiegészítő játékot és 1 járművet adtak ki.  

 

A harmadik megszerzett licensz a Ruby-Spears Centurions című rajzfilméhez kapcsolódik. A rajzfilm munkálataiban még a legendás Jack Kirby és Gil Kane és részt vett. (és imádtam gyerekkoromban) A képregényeket a DC comics kapta, a rajzfilmből pedig 65 epizód készült , 2 évadban. A Kenner 5 figurát és 12 járművet vagy kiegészítő pakkot adott ki a témában. Bár a játékok szerintem jól sikerültek, sajnos a játékvonal nem robbant nagyot, így nem követte ezeket második hullám.

A negyedik licensz volt a legviccesebb. Valaki valamiért úgy gondolta, hogy jó ötlet lenne egy Chuck Norris ihletésű rajzfilmsorozat készítése. Ez lett a Chuck Norris Karate Commandos, amelyhez szintén a Kenner készítette a figurákat. A rajzfilm mindössze 5 epizódot élt meg és csúnyán megbukott, így a Kenner 9 kiadott figurája és 1 járműve sem tarolhatta le a játékpiacot.

Az év során kijött a M.A.S.K. játékok második szériája, ami azért sikeresnek volt mondható. 8 járműves szettet, 6 db kettes figura csomagot és 4 adventure packot adtak ki ebben az évben. Látható hogy ebben az évben már egyre több sikertelen játékvonalhoz adta a nevét a Kenner, így ahogy ez várható volt, ez meglátszott az eredményeken is. A forgalom visszaesett és már csak 502 millió dollár értékben adtak el játékokat. Ez komoly, több mint 20 százalékos visszaesés volt. A cég gyakorlatilag visszazuhant az évekkel ezelőtti szintre, míg mind a Hasbro mind a Mattel növelte az értékesítéseit.

Az 1987-es év egy igen furcsa meglepetést hozott a Kenner életében. A visszaesés következtében, a General Mills érzékelte, hogy vége lehet a szép napoknak, ezért eladta a Kenner-Parker céget a Tonka Productsnak. A Tonka is egy tradícionális játékgyártó volt, de az utóbbi években jóval kisebb szereplő volt mint a Kenner. Így a Kennert voltaképpen egy kisebb cég kebelezte be. A vételár 555 millió dollár volt, amelyet persze főleg bankhitelből finanszíroztak. A Kennert beolvasztották és a Tonkán belül egy külön divízióként működtek tovább. A Parkert leválasztották róluk. Viszont a cég még maradhatott a jól megszokott helyén. A Tonka igencsak meggyengült a művelettől, úgyhogy létfontosságúvá vált számukra, hogy hatalmas sikert arassanak a Kennerrel.

Az év során véget ért két sikeres játékvonal gyártása ( Care Bears, Super Powers) és mivel a tavalyiak közül több vonal is megbukott ( Silverhawks, Centurions, Chuck Norris) ezért megintcsak új területek felé kellett a Kennernek törnie. A Disney Fluppy Dogs rajzfilmsorozatához is ők készíthették a plüssfigurákat, illetve elkezdték a Sky Commanders játékok gyártását. A Sky Commanders a Hanna Barbara rajzfilmsorozata volt, ám elég gyorsan megbukott. Mindössze 13 epizódot adtak le belőle a TV-ben.  Ebből kikövetkeztethető, hogy a Kenner által kiadott 6 figura, 1 mail in, 1 playset és 9 jármű sem lehetett túl sikeres.

A szellemírtók frontján 7 új figurát adtak ki. A M.A.S.K.-nál pedig 22 járműves pakkot illetve 1 playsetet. Nagyjából ez a vonal tartotta a céget a felszínen, de ez az év is gyengébb volt az előzőnél.

1988-ban folytatódott a megkezdett lejtmenet. Véget ért a M.A.S.K rajzfilmsorozat és kiadták a hozzájuk kapcsolódó utolsó játékokat. 4 adventure pack és 5 figura került kiadásra, bár az utóbbiak már csak európai exkluzívok voltak.

A Szellemírtók frontján 10 figura és két jármű jelent meg. Az év egyik új játékvonala a Rendőrakadémia rajzfilmhez kapcsolódott. Ezekről a játékokról bővebben IDE KATTINTVA OLVASHATSZ.

Az év során jelent meg a Robotzsaru filmek rajzfilmsorozat változata. Ehhez természetesen a Kenner készítette a játékokat és 11 figurát valamint 5 járművet adtak ki a témában. Ezek nem is sikerültek annyira rosszul, úgyhogy megélték a következő szezont is. Még egy 12 inches beszélő Robotzsarut is megvalósítottak.

A sport jellegű játékok felé is nyitottak. Bemutatták a Starting Lineup nevű sportfigurás vonalukat, ami az amerikai sportok népszerűségét próbálta meglovagolni. A játékot Pat Mcinally volt amerikai focista találta ki. Elmondása szerint amikor egyszer bement egy játékboltba meglepetten tapasztalta, hogy rengeteg G.I.Joe szerű akciófigura van a polcokon, ám sportolókat ábrázoló egy sincs. Az ötletét eladta a Kennernek és az első évben egy 124 játékosból álló szettet dobtak a piacra. Ez a játékvonal kifejezetten sikeres volt. Egészen 2001-ig adták ki folyamatosan őket.

 

1988-ban megjelent Tim Burton második filmje a Beetlejuice, aminek horroros jellege és érdekes karakterei szinte maguktól érthetődővé tették, hogy figura formába kell őket önteni. Ráadásul gyerekeknek szánt rajzfilm is készült belőle, így ezekhez a Kenner készíthette a játékokat. Ráadásul a Szellemírtókkal már volt rutinjuk a témában ( fel is használtak pár meglévő dolgot belőle). A Beetlejuice figurák 1989-ben jöttek ki, de nem váltották meg a világot. Két hullámban 12 figura és 2 jármű készült.

Szellemírtók fronton 14 figura és két jármű jött ki. Ezek egészen tűrhetőek voltak. A jó eladásaikat nagyban segítette, hogy ekkor jelent meg a második Szellemírtók mozifilm. Ebben az időben már talán ez volt az egyetlen igazán sikeres Kenner játékvonal.

A 89-es esztendőben a Kenner egy Micro Machines szerű játékot is a piacra dobott. Ez volt a Mega Force, amiben apró harci gépekből volt több egybe csomagolva. 15 4-es pakkot és 10 nagyobb járművet adtak ki. Ez utóbbiak playset szerűek voltak. Sajnos nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így újabb kiadást nem élt meg a vonal.

A robotzsaru vonalban még 6 új figura került kiadásra valamint 1 playset. Ezután ez a vonal is jobblétre szenderült. Az 1989-es évben már masszívan veszteséges volt az egész Tonka csoport. A karácsonyi szezon is katasztrófálisra sikerült.

1990-et szintén nem túl erősen nyitották. Az első kilenc hónapban 500 millió dolláros forgalom mellett több mint 25 millió dolláros veszteséget halmoztak fel. A Tonka lassan nem tudta fizetni a Kenner felvásárlása miatt felvett hitelek törlesztését, így felmerült, hogy vevőt keresnek az egész Tonka csoportra. Először a Mattel jelentkezett be, de velük nem tudtak megállapodni, így a Hasbro lett végül a befutó. Azért 90-ben még folytatódott a Szellemírtók játékok kiadása. 14 figura és 3 jármű látott ekkor napvilágot. Viszont mivel ezek eladásai is csökkentek, ezért ennek a vonalnak is meg voltak számlálva a napjai. Viszont sikerült megszerezni / megtartani a további Batman játékok készítésének jogát. Bár a közvetlenül a filmhez kapcsolódó figurákat 89-ben a Toybiz készítette, 90-ben a Kenner elindította a saját, első Batmanes játékvonalát a Dark Knight Collectiont. Ez 11 figurát jelentett, amelyek egészen jól teljesítettek, ez egy hosszú, kifizetődő együttműködés kezdetét jelentette.

Újjáélesztették a Baby Alive babákat is. Ezeket a 90-es évek közepéig változó intenzitással árusították.

1991 februárjában a Tonka elfogadta a Hasbro 516 millió dolláros felvásárlási ajánlatát. Így a már óriásira nőtt Hasbro, aki korábban a Playskoolt, az MB-t és más cégeket is bekebelezett megszerezte az összes Tonka, Kenner, Parker és Play Doh játékot is. A Hasbro persze hatalmas átszervezéseket hajtott végre. A Play Doh átkerült a Playskool alá, a Parker és a Nerf pedig újra a Kenner alá került. A felvásárlással voltaképpen mindenki jól járt. A Hasbro átvállalta a Tonka adósságát, a Kenner pedig megőrizte a viszonylagos önállóságát. A csúcspont utáni lejtmenet után úgy tűnt a cég talán egy új aranykort élhet meg, bár elég sok régi alkalmazott távozott a cégtől. Innen folytatjuk…..

 

(A cikkben szereplő játékvonalak többsége szerepelni fog a kevésbé ismert játékvonalak cikksorozatban.)

Tartsatok velem a 3. részben is….

Tóth Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8513575893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2018.01.15. 08:08:19

Akkor melyik a mai legnépszerűbb játékgyártó?

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 08:16:13

@Kage kyōi: Én úgy tudom hogy 2017ben a Lego volt a legsikeresebb

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.01.15. 10:00:47

hmm, a Masket semmi képpen sem nevezném lejtemenetnek. A rajzfilmek nagyon sikeresek voltak (legalábbis az első két szezon és Toy line), és akkoriban a legjobb jétékok között voltak. A MASK sorozat darabjai nagyon összetett és részeltes darabok voltak (az első két sorozat legalábbis), rengeteg tudással, ráadásul meglepően tartósak is voltak. Jogos volt a siker, és szerintem a Kenner pénzügyi pozicióját (és főleg megítélését) a MASK valszeg rendesen öregbítette. egyébbként kemény hogy mennyi jétékgyár megélt ezen, miközben rajzfilmeket szponzoráltak, hogy megalapozzák az eladásokat.

Egyébbként kicsit az volt az érzésem, hogy a feleslegessé vált hadipari tervezői kapacitást ide csoportosították át, mert egyes játéksorozatok (pl Robotech, Gobots, MASK) annyira precízen meg voltak tervezve (pl melyik fkoozottan igénybe vett eleme fém) mint soha utána.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 10:25:30

@Ződ2000: Nem állítottam hogy a MASK lett volna a lejtmenet. Sőt...ilyenekt irtam " Nagyjából ez a vonal tartotta a céget a felszínen, de ez az év is gyengébb volt az előzőnél." illetve "Az év során kijött a M.A.S.K. játékok második szériája, ami azért sikeresnek volt mondható. 6 db kettes figura csomagot és 4 adventure packot adtak ki ebben az évben" . Inkább azt állítottam hogy a sok hülyeség mellett még a MASK tartotta a felszínen ideig óráig a céget. :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.01.15. 15:20:41

@Tota12: okés, én sem csak kötegekdésnek szántam. De ammenynire én gyerek fejjel emlékszem, a MASK a 80-as évek közepén a legtrendibb játéknak számított a Star Wars mellett, tehát a Kennernek sikerült a hullám tetején ülnie. Azért gondltam furcsának, hogy a cég nem virágzott épp akkor (mert mikor is virágzott volna máskor).

A másik dolog, a Mask több játék sorozatot tartalmazott, ezek között voltak kisebb járművek (pl Motorok), kisebb négykerekűek (pl a Jeep), autók és kamionok, illetve épületek (a legnagyobb talán a Boulder Hill).

Nem igazán értem, hogy miért a mellékes advanture packek (ami egy figura+kiegészítők) határozták volna meg az éves eredményeket, ezek special edition-ök voltak, nem hiszem hogy több fogyott volna belőlük, mint a fő járművekből, mint a Thunderhawkból vagy Rhinóból, utóbbi pedig biztos legalább 20-szor annyiba került, mint egy adventure pack.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 15:49:59

@Ződ2000: Hmm szerintem valamit félreérthetően irhattam vagy nem tagoltam jól.
A MASK jól teljesitett. Jól fogyott de ezen kivül 86tól kezdve minden más sokkal kevésbé fogyott jól. A rossz eredményt a MASK nyilván felfelé javitotta.

Szerintem az zavarhatott meg hogy ennél a bekezdésnél nem tettem a MASK és a globál Kenner vélemény közé bekezdést: " Az év során kijött a M.A.S.K. játékok második szériája, ami azért sikeresnek volt mondható. 6 db kettes figura csomagot és 4 adventure packot adtak ki ebben az évben. Látható hogy ebben az évben már egyre több sikertelen játékvonalhoz adta a nevét a Kenner, így ahogy ez várható volt, ez meglátszott az eredményeken is. A forgalom visszaesett és már csak 502 millió dollár értékben adtak el játékokat. Ez komoly, több mint 20 százalékos visszaesés volt. "

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 15:51:54

@Ződ2000: Egyébként a MASK sajnos messze nem a legnépszerűbb figura vonal volt bár jól teljesített, de a Transformersből és a G.I.Joe -ból is jóval többet adtak el.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.01.15. 16:20:56

@Tota12: én arra gondoltam, hogy a Mask elsősorban nem figura volt hanem játék, a figurákat nem is vehetted meg külön (én pl nem is emlékszem ezekre a duplafugrás csomagokra), az adventure packek pedig átfestett aktuális figurák voltak 1-2 kiegészítóvel (afféle extra rókabőr), de az inkább marginális tétel volt. Ez szerintem a Star Warsra is igaz, de ott arányában több figura fogyott (eleve külön kapható volt), a Mask esetében csak az általad említett packek voltak figurák, de ezek marginális tételek voltak.

Szóval ha csak figurákról beszélnénk akkor azért ebben van némi torzítás a forgalom tekintetében.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 16:50:27

@Ződ2000: Akció figura szegmensről beszélünk. A játékiparon belül ez egy külön kategória volt már ekkor. a MASK is ide tartozik, ahogy a SW, Transformers, G.I.Joe, minden ilyesmi.

Olyan szempontból más csak a MASK hogy a Kenner ezekre a jármű+ kiegészítő figura pakkra helyezte a hangsúlyt, mert azt drágábban lehetett eladni. Viszont pont ezért kevésbé is fogyott. 85ben adtak ki 8 jármű + figura pakkot. 86-ban viszont már önálló figurákat is kettes pakkban. Itt meg tudod nézni a kiadott összes MASK játékot: www.figurerealm.com/actionfigure?action=seriesitemlist&id=140

Igazából azt nem tudom hogy mit akarsz mondani. Tény az h nagyon jó játékok voltak, tény az is hogy relative jól fogytak ( de a viszonylag kicsi választék eleve behatárolta a lehetőségeket) viszont az is tény hogy MASK -ból közel sem fogyott annyi mint G.I.Joeból vagy MOTU-ból. A nyolcvanas évek közepén volt egy óriási akciófigura bumm amiből a Kenner csak kevéssé részesedett. A véleményem alátámasztására pár hivatalos adat:

A Kenner teljes játékpiaci részesedése 1983-ban és 84-ben 8,5 % volt ( Ebben ugye az egész világ minden játéka elviekben benne van, ez annak a 8,5%a) A Hasbroé 83-ban csak 3% volt 84-ben már 9,4% , a Mattelé 83-ban 9,9% 84-ben 11,6%. Aztán jött a 85-ös év ahol a Kenner 7,6ra csökkent (ekkor mutatták be a MASK játékokat és valószínű hogy pont a MASK miatt estek csak ekkorát) majd 86-ban már csak 6% volt ez a mutató. Ezzel szemben a Hasbro 14,7-re majd 16,1-re nőtt. A Mattel pedig 12,5-re majd 12,6-ra.

A 86-os évben (ugye kb a MASK csúcspontján) a Kenner össz forgalma 503 millió dollár volt míg a Hasbroé 1344 millió a Mattelé pedig 1058 millió. Mindezt ugy h az akciofigura szegmens összforgalma 84-ben 2300 millió, 85ben és 86ban 3000 millió dollár volt. Tehát volt egy gigantikus növekedés a szegmensben amiből a Kenner nagyon nem tudta kivenni a részét, sőt folyamatosan csökkent a jelentősége.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 16:53:10

@Ződ2000: Viszont a számokban most hogy igy újra alaposan átnéztem van hiba. (mármint abban h mikor miből mennyit adtak ki). Párat valóban lefelejtettem a masknál . javitom

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.01.15. 17:13:54

@Tota12: leginkább arra akartam utalni, hogy nem annyira van értelme a figurákat külön nézni, mert a Mask (főleg) és a SW (kisebb részben) esetében ezek csak egy apró elemei voltak (ez a GI Joe-ra is igaz, de kevésbé). A egy SW pilótához jó esetben az űrhajót is megvetted, ha tehetted, renegeted méretes űrhajó volt az SW toyline-okban. MASKből meg nem is nagyon vettek külön figurát, hanem a járgány volt a lényeg, ott volt a játékélmény lényege. Egyébbként üzleti szempontból sjaát magukat is rúgták fenékbe a figura csomaggal, mert ezzel nem kellett megvenneg a járgányt egy szereplőért (az adventure pack más mert nem az eredeti színekben szerepltek a karakterek.)

A Transformers esetében viszont a figurák (a robotok) maguk voltak a játékok. A Tf esetében nem is nagyon voltak még "járművek" az eredeti Toyline-okban legalábbis.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.01.15. 17:28:52

@Ződ2000: De nem néztem külön a figurákat. A MASK-ot mint termékcsoportot / márkát néztem ámblokk, nem csak a figura részét. Csak felsoroltam hogy miből mennyit adtak ki az adott évben. és irtam is hogy az alkotók a járművekre helyezték leginkább a hangsúlyt. De ettől még a MASK az akciófigura vonal. Ebbe a kategóriába esik. ( nem preschool, nem riding toy , nem board game / puzzle, nem outdoor/sport, nem electronic game, nem Cars/boats/planes/trains, nem plüss és nem Arts/crafts/models játék. Ezeken kívül csak az Action figures and dolls kategória van az iparban tehát abba kell tartoznia :) )

És szükségszerűen össze is veti az ember más vonalakkal, ahogyan akkor is a közvetlen riválisokkal vetették össze a Kennernél. Elég egyértelműen a rivális gyártók termékeire született válasz volt. A MASK egyszerre akart a G.I.Joe-val és a Transformers-el is rivalizálni. ÉS bizonyos szemszögből ezt nagyon jól meg is oldották hiszen egy remek, egyedi játékvonal.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.01.15. 17:38:33

@Tota12: okés így már én is megértettem :)

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (6) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (32) archivum (32) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (1) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (4) beszámoló (2) bionicle (5) blacktron (1) black series (38) board games (4) bootleg (13) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (25) centurions (3) chuck norris (1) city (1) classic space (1) clone wars (18) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (2) crash dummies (2) crash dummies figurák (2) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) double dragon (1) dreadnok (3) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (6) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (7) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (4) érdekesség (980) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (255) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (256) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (32) gijoe figurák (203) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (257) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (55) gi joe járművek (51) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (37) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (10) gi joe prototype (10) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (203) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (3) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (523) hasbro játékok (527) hasbro katalógus (5) heman (6) heti video (147) he man (7) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1077) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (7) játékgyűjtők (3) játékipar nagyjai (2) játékok (1076) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (23) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (202) kenner (286) kennertoys (276) kenner figurák (270) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (6) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (390) lego2020 (6) legostarwars (127) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (1) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (2) lego bionicle (2) lego blacktron (14) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (74) lego city (10) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (3) lego érdekesség (209) lego exploriens (7) lego extreme (1) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jurassic park (1) lego katalogus (153) lego katalógus (149) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (6) lego paradisa története (2) lego pirates (25) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (43) lego resq (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (80) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (142) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (164) lego tehcnic (47) lego tmnt (1) lego történelem (187) lego town (43) lego train (13) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (6) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (8) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) masters of the universe (3) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (11) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (30) moder star wars figurák (27) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (7) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (11) nemzetközi star wars (3) nerf (3) nes (1) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (5) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (49) potf eu (10) potf expanded (3) potj (5) power of the force (50) power of the force története (12) power of the jedi (7) power rangers (1) predator (2) pretender (2) prototipus (38) prototype (37) race (1) racers (2) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (4) rebels (9) régi játék (817) régi játékok (805) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (20) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (9) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (1) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (15) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (522) starwarsfigures (441) starwarsjármű (94) starwarstoys (509) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (520) star wars 30th anniversary (8) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (1) star wars chess (1) star wars clone wars (20) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (368) star wars érme (2) star wars ewoks (5) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (428) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (75) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (7) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (64) star wars prototipus (72) star wars prototype (70) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (6) star wars saga (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (1) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (94) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (21) teenage mutant ninja turtles (1) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (8) tmnt (13) tonka (5) top10 (54) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (4) top10 matchbox (2) top10 sorozat (4) top10 star wars (6) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (796) town (26) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (3) transformers (56) transformers beast wars (2) transformers g1 (43) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (36) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (154) vintage (605) vintagejátékok (727) vintagestarwars (154) vintagestarwarstoys (154) vintagetoys (718) vintage collection (44) vintage gi joe (237) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (138) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) winspector (1) wwf figurák (3) xena (1) x men (3) yps magain (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása