A Lego Paradisa története

A mai, soron következő Lego történeti cikkemben egy olyan témához nyúltam, ami talán nem annyira ismert, mint a Space vagy a Castle, de ha valaki nagyjából velem egykorú, akkor egészen biztosan emlékszik rá. A Paradisa, mind történeti szempontból, mind a célközönség szempontjából érdekes sorozat volt, noha ez csak egy kisebb, mellékes altéma volt a Town-on belül. Mindenesetre egyedi készleteivel, színeivel és kisugárzásával biztosan gyerekek millióinak volt a kedvence. Talán ez a sorozat nem annyira gyűjtött manapság és nincs is annyira a köztudatban, mint híresebb társai, de különlegessége okán mindenképpen foglalkozni akartam vele. Ráadásul ebben a hűvös időben, lehet, hogy jó is egy kicsit elkalandozni a Paradisa napfényes, „Beverly Hills” jellegű világába.

04_81.jpg

A Lego 1978-tól kezdte el bevezetni az új témákat, amelyek a 80-as években gyerekek millióinak okoztak örömet. A Technic, a Space és a Castle a nagyobb gyerekeknek, a Duplo és a Fabuland pedig a kisebbek számára készült. A célközönségbeli eloszlásuk viszont nem volt egyenletes. A legkisebbeknek a Duplo készült, ami gyakorlatilag a gyermekek nemétől teljesen független vonal volt, majd életkorban következett a Fabuland, ami úgyszintén megfelelő volt fiúknak és lányoknak is. Hat éves kortól felfelé viszont semmivel sem rendelkezett a Lego, ami kifejezetten a lányokra lett volna szabva vagy legalább nekik is megfelelő lett volna. Ez nyilván nem véletlen, hiszen a System rendszerű készletek célközönsége elsősorban a 6-12 év közötti fiúk voltak, de a 80-as évek végére világossá vált, a Lego súlyos bevételektől fosztja meg magát, ha hagyja, hogy a lányok 6 éves kor után kiessenek a legózásból. A kislányok bevonzására már korábban is történtek lépések, hiszen 79-80-ban Scala márkanév alatt, több Lego alapú ékszert is kiadtak, ami nekik szólt, ám ezt a kísérletet, akkor nem koronázta siker. Ugyanakkor az a játékgyártó, ami nem próbálja meg lefedni a gyerekek minden csoportját az bevételtől fosztja meg magát, úgyhogy a 80-as évek végén újra előkerült a lányosabb Lego-k kiadásának gondolata. A Pirates téma komoly újításokat hozott a Lego életébe, a változatosabb festésű figuratestek és fejek mellett, új elemszínek is megjelentek, amelyek szinte azonnal más szériákban is megjelentek. Ilyen formában a 90-es évek elejére lehetségessé vált egy olyan új téma bevezetése, ami a kislányoknak is vonzó lehet.

 06_65.jpg

A Paradisa a Town témán belül jelent meg. Színes, vidám élethelyzeteket és ezzel kapcsolatos valóságosnak tűnő épületeket, illetve járműveket ábrázoló készletek alkotják. Általánosságban egy könnyed, túlzásoktól mentes vonal, ami egy kissé Beverly Hills-es jellegű életstílust mutat be a maga tengerparti jeleneteivel, luxusnak tűnő ingatlanjaival és lovaglással vagy nyaralással, kapcsolatos készleteivel. 1992 és 1997 között futott, de soha nem volt igazán az előtérben és minden évben csak 3-4 új készlet jelent meg. A téma fő színei a rózsaszín és a fehér. Elsődlegesen a lányok érdeklődésére szabták, ezért sokszor fordul elő bennük állatfigura….ló, póni, delfin vagy papagáj. Ugyanakkor az alkotók próbáltak mértéket tartani és nem mentek el annyira lányos irányba, hogy esetlegesen egy kisebb fiúnak ne lennének vállalhatóak ezek a szettek. Úgyhogy az igaz, hogy a lányokra targetálták, de azért a Paradisa is félig-meddig egy unisex vonal, ami kezdetben nagyon újszerű és sikeres volt. 

 

Technikailag a Paradisa viszont nem hozott sok újítást. Standard, System rendszerű készletek voltak ezek, amelyek általában egy kisebb-nagyobb alapra épülő objektumból és a környező kisebb járművekből vagy egyéb kiegészítő részekből álltak. A nagyobb alapok rendszerint egyediek voltak. Az objektumok főleg a megszokott standard kockákból épültek fel és ezek túlnyomórészt fehér, rózsaszín, vagy egyéb pasztellszínűek voltak. Sok esetben egyedi nyomtatásokat is tartalmaztak, ami a gyakorlatban főleg pálmafás mintákat jelentett.

 01_110.jpg

Minifigurák tekintetében a Paradisa elég jól el volt eresztve, bár ez csak első látásra tűnik így. Összesen mintegy 51 féle figurát adtak a készletekhez, de ezek jó része csak 1-1 alkatrészében tér el a többitől. Mind az 51-en most én nem fogok végigmenni, mert nincs értelme, de a figurák nagyon illettek a készletekhez és korábban ilyen jellegű darabok nem is jelentek meg sehol. A figurák többsége lány volt és ezek általában virágos, pálmafás vagy pöttyös felsőruházattal rendelkeztek, ami némely esetben fürdőruha volt. A lábuk és hajuk színe változó volt, de sok esetben használtak lófarkas haj elemet vörös és barna színben is. Az arcok festése is eltérő volt. Volt olyan figura, ami a korábbi sima mosolygós arcot kapta, de volt, ami rúzsozott szájat vagy szeplős arcot kapott. A férfi figurák kevésbé voltak változatosak. A fej itt általában egy bajuszos vagy napszemüveges festésű darab volt, amihez szintén nyomtatott mintás (pl pálmafát ábrázoló) vagy sima, egyszínű ruházatot ábrázoló felsőtest csatlakozott. A lábaik általában egyszínűek voltak és mind a fiú, mind a lány figurák közül több is kapott sapkát vagy lovagló sisakot.

 

a7.png

a1.png

a2_1.png

a3.png

a4.png

a5.png

a6.png

A Paradisa csomagolások teljesen illeszkedtek a kor többi System készletéhez. A dobozon a készlet egy kellemes, életszerű képen látszik, amiből sugárzik a nyugalom és a kedvesség. A képek háttere minden esetben erősen rózsaszín volt, ahogyan a kép kerete is. Ettől igazán lányos jellegű lett az egész. A jobb felső sarokban látható a téma logója, ami egy rózsaszín Paradisa felirat, két pálmafával. Ez a pálmamotívum magukon a készleteken illetve a figurákon is gyakran feltűnt.

 6401.jpg

Összességében a Paradisa nem volt egy átütően sikeres és meghatározó vonal, noha azért jó pár évig elketyegett. Fontosságát elsősorban a többi témára való kihatása jelenti illetve az, hogy ez a téma volt az első, kifejezetten a 6-12 év közötti lányokat célzó Lego vonal. Mivel jó pár évig ment, ezért azt mindenképpen bizonyította, hogy a Lego-nak erre a csoportra is mindig oda kell figyelnie. Mivel a koncepció életképesnek bizonyult, ezért elég hamar, már a 90-es évek közepén kapott maga mellé egy házon belüli riválist, a Belville-t, ami nagyjából System rendszerű kockákkal, de új típusú minifigurákkal rendelkezett. A Belville színvilágánál és készletei jellegénél sokszor tetten érhető a Paradisa hatása. A Paradisa vége után egyébként a Lego több lányos vonallal is próbálkozott, előbb jött a Lego-tól teljesen idegen, nagyot bukó Scala, majd sokkal később a Belville-t váltó Friends, amire szintén volt ráhatása a Paradisánál szerzett tapasztalatoknak. Az biztos, hogy 1997-óta minden lányoknak készülő vonal kisebb-nagyobb mértékben magán hordozta a Paradisa kézjegyét.

 03_87.jpg

A Paradisa nem tartozik a legnépszerűbb, leginkább gyűjtött vonalak közé. Bár relatíve könnyen beszerezhető, de lényegesen kevesebb rohangál belőlük, mint Space vagy Castle készletekből. Megvan a maga szűk gyűjtői közönsége, de az általános kereslet viszonylag szűk szokott lenni ezekre a cuccokra. Ennek ellenére ennél is vannak értékes, keresettebb darabok.

 02_101.jpg

A téma az 1992-es évben debütált, de csak öt készlettel, viszont ezek közül csak egy volt kifejezetten kisméretű, az összes többi 100 alkatrész feletti mérettel rendelkezett.

92.jpg

A 6401 Seaside Cabana egy kisméretű, 45 alkatrészből álló Paradisa szett volt, ami ennek ellenére dobozban került forgalmazásra. A nagyon kis méret ellenére ugyanakkor nem ez volt a legkisebb Paradisa szett, ami valaha megjelent. Az alkatrészekből egy kis tengerparti pavilont egy vízibiciklit és egy szörföt lehetett megépíteni. Az alkatrészek közül a pálmafás slope csak ebben a készletben volt elérhető. Egy piros papagáj is járt a cucchoz illetve két minifigura. A bajuszos arcú, csíkos felsős Paradisa férfi illetve a copfos, piros fürdőruhás lány. A férfi figura csak ebben a készletben volt megszerezhető.

 

6401_1.jpg

6401-1_used_000.JPG

A 6405 Sunset Stables készlet 133 alkatrészéből egy lószállító vontatmánnyal ellátott rózsaszín terepjárót és egy kisebb oszlopos épületet lehetett megépíteni. A barna ló konkrétan itt jelent meg először, aztán később átkerült a Castle és a Western témákba is. Alapvetően a készlet egyben van, bár impozánsnak azért nem mondanám, ellenben jól játszhatónak tűnik. Két figura is járt hozzá, egy lovas felsős lány és egy zsoké figura, amelyek közül egyik sem volt egyedi. 

 

6405_1.jpg

6405.jpg

6405-1_used_000.JPG

A 6411 Sand Dollar Cafe szintén egy kisebb diorámás készlet volt, ám ez már alaplapra épült. A 163 alkatrészből egy tengerparti kávézót lehetett megépíteni, ami mellett egy fagylaltos kocsi és egy Baywatch-os jellegű vízimentő torony található. Járt hozzá egy szörf, egy bicikli és persze egy piros papagáj is. A kávézóban pedig van egy tűzhely serpenyővel, egy kávéfőző meg csap. Ez a tengerparti alaplap csak ebben a készletben volt megszerezhető. Öt figura járt a készlethez, egy séf, egy pálmafa mintás felsőtestű fiú, egy napszemüveges ujjatlanpólós férfi, egy piros fürdőruhás lány és egy rózsaszín pöttyös felsős lány. Ezek közül a pálmapólós srác és a pöttyös felsős lány figurák voltak az egyediek.

 

6411_1.jpg

6411.jpg

6411-1_used_000.JPG

6411_j.jpg

A 6416 Poolside Paradise gyakorlatilag megtestesíti mindazt, amiről a Paradisa téma szól. Ez egy térbeli alaplapra felépülő luxuskégli, aminek ívelt lépcsősora, panoráma ablaka és a kertben egy medencéje van. 219 alkatrészből épült fel és ebből az épületen kívül egy kisebb járgányt is meg lehetett építeni. Az épület elég jól néz ki. A felső részen van egy köríves, télikerszerű panoráma ablak és két oldalon egy-egy kisebb kilépő. Az alsó részen egy kisebb panoráma ablakos rész foglal helyet, ami a szokásos piros papagáj helye. A kerti luxust a pálmafa, a nyugágy és a cabrio kocsi szimbolizálja. A medencés alaplapot csak ebben a készletben használták fel, pedig lett volna még benne lehetőség. Négy figura is volt a dobozban. A pálma felsős lányt és a rózsaszín fürdőruhás lányt, csak ebben használták fel (noha hasonlóak azért voltak még). A másik két figura az ujjatlan pólós keménycsávó és az inas voltak. Noha nem ez a legnagyobb Paradisa készlet, de szerintem ez reprezentálja legjobban az egész Paradisa életérzést.

 

6416_1.jpg

6416-1_used_000.JPG

6416_s.jpg

6416.jpg

A 6419 Rolling Acres Ranch egy két alaplapra felépülő, 364 alkatrészből álló lovastanya, ami mellé egy lószállító jármű és egy kis sulky is járt. Ez volt a legnagyobb elemszámú Paradisa készlet. A boltíves kapu mögött két kisebb épület található, az egyik egy karámsor, a másik pedig egy futtató. A vontatmányos lószállító dzsip hasonlít a 6405 Sunset Stables készletre. A lovas, pálmafás festett elem és az egyik alaplap egyedi volt a szettben. Három minifigura és három ló is járt hozzá. Egy fekete, egy fehér, a harmadik pedig barna volt. A figurák közül ez a típusú lány zsoké és a bajuszos fickó csak ebben a készletben volt elérhető, a rózsaszín felsős lány figura pedig azonos a 6405-ös Sunset Stables-ben használttal.

 

6419_1.jpg

6419.jpg

6419_2.jpg

6419-1_used_000.JPG

Az öt készletes kezdés után a következő évben egy kicsit visszavettek a Paradisából. 1993-ban csak két új készlet jelent meg, de egyik sem a legnagyobbak mezőnyét gyarapította.

93.jpg

A 6403 Paradise Playground egy kisebb lapokra épülő játszóteret ábrázoló készlet, ami csúszdából, homokozóból, libikókából és egy pálmafából tevődik össze. A 91 alkatrészből még kitelt egy babakocsi és természetesen egy papagáj is. Három figura járt a készlethez, amiből kettő gyereket szeretett volna ábrázolni, ám a rövidített láb elemek ekkor még nem léteztek, így a gyerek figurák is ugyanolyan magasak, mint a felnőttek. A fiúgyerek figura az egyetlen olyan a három közül, amit nem használtak más készletben. A vörös hajú pálmafelsős lányt és a rózsaszín felsős lányt igen, bár nem túl sok helyen, ugyanakkor viszont a figurák egyes, tipikus elemei sok más helyről is visszaköszönnek.

 

6403_2.jpg

6403_1.jpg

6403.jpg

A 6409 Island Arcade készlet egy világos zöld alaplapra épülő, 145 alkatrészből álló mini játszótér, ami gyakorlatilag a 6403 folytatásának vagy kiegészítésének is felfogható. A központi eleme egy boltíves kapu, ami mellett egy szerencsekerék, egy fagyiárus pult és egy körhinta kapott helyet. Ezeknek meglehetősen gyér a kidolgozottsága, de ez a szett alapvetően a figurákkal akar virítani. Ezekből öt is volt a dobozban, de egyedül csak a bajuszos, cowboy kalapos fickó az olyan, amit csak ebben a készletben lehetett megszerezni. Ezen kívül volt még egy rózsaszín felsős lány, egy piros fürdőruhás lány, az izompólós, napszemüveges fickó és egy pálmafelsős lány.

 

6409---freizeitpark-a1.jpg

6409.jpg

6409_1.jpg

1994-ben folytatódott a Paradisa, ám megint csak kevés, számszerint kettő új készlet jelent meg. Ezek egyike se volt egy kimondottan nagydarab. Ráadásul ekkor indult útjára a Belville is, ami a Paradisa házon belüli ellenfele volt és ez elvett némi figyelmet illetve energiát a témától.

 94.jpg

A 6402 Sidewalk Cafe egy mindösszesen 43 darabból álló kis készlet, ami egy üdítős pultot ábrázol. Ezt egy kis szürke alapra lehet felépíteni. Az elülsőrészén a pult, a hátsó részén pár egyszerű épületelem kapott helyet. A pult pálmafás matricája kifejezetten szép, de sajnos csak ebben a készletben használták. Két figura járt hozzá egy csíkos felsős, bajuszos árus, ami elvileg egyedi a készletben, de csak a fejfedője teszi egyedivé illetve egy rózsaszín trikós lány. Ez utóbbi szintén olyan, hogy ebben a kombinációban csak itt lehetett találkozni vele, de az összes elemét felhasználták a korábbi figuráknál.

 

6402.jpg

6402_1.jpg

A 6410 Cabana Beach egy kisebb szörfös stéget ábrázoló készlet, ami a 145 alkatrésze ellenére egészen aprólékos. Vízpartos alapra épül fel és stég, öltözőkabinok, illetve egy pálmafa építhető fel az alaplapra. Egy kisebb horgászcsónak és egy szörf is tartozik hozzá, valamint két állatka, egy majom és egy papagáj. Ez az alaplap is csak ebben a készletben lett felhasználva. Figurából négy járt hozzá….egy szörfös felsős férfi, egy pincér, egy vörös hajú, rózsaszín felsős lány illetve egy másik rózsaszín felsős lány. Utóbbi kettőt szintén csak ebben a szettben lehetett megszerezni.  

 

6410_1.jpg

6410_d.jpg

6410.jpg

1995-ben újabb három készlettel bővült a Paradisa, ami ugyanakkor egy kissé csalóka, mert az egyik csomag egy csak Olaszországban elérhető value pack volt. Egyik készlet sem volt túlzottan kiemelkedő vagy méretileg jelentős.

95.jpg

A 1761 Paradisa Speedboat volt az egyik legkisebb Paradisa készlet a maga 23 alkatrészével. Ebből egy kisméretű, rózsaszín motorcsónakot lehetett megépíteni, ami mellé egy virágos felsős lány figurát adtak. Ez a figura csak ebben a készletben szerepelt. A készlet része volt a 22-es számú olasz exkluzív value pack-nak is.

 

1761.jpg

1761_1.jpg

A 22 -es számmal ellátott Divertimento al Cubo elnevezésű csomag egy három készletből álló value pack volt, amely csak Olaszországban jelent meg. A Divertimento al Cubo nevet „szórakoztató kockának” lehetne fordítani és ez arra utal, hogy a csomag három szórakoztató szettet tartalmaz. Ezekből többféle jelent meg, ez volt a kislányokra célzott csomag. Egybecsomagolva lehetett így megszerezni az előző évben kiadott 6402 Sidewalk Cafe-t, a 1761 Paradisa Speedboat-ot és az 5810 Vanity Fun-t, ami egy Belville készlet volt. 

 22-divertimento_al_cubo.jpg

A 6414 Dolphin Point szett egy egyedi alapra épülő tengerparti világítótorony, de úgymond meglehetősen „fancy” kivitelben. A 198 alkatrészből egy viszonylag nagy mérető tornyot lehet megépíteni, amire egy csigalépcső vezet fel. Az udvar részen egy kerti asztal és egy pálmafa kapott helyet, a tengerre pedig egy windsurf-öt illetve egy delfint lehet tenni. Az épület földszintjén egy fagyis pult kapott helyet, középső emeletén egy szoba van, a torony részről pedig egy távcsővel nézhetnek körbe a figurák. Ezekből négy járt a készlethez, egy pálma-fürdőruhás lány, egy kékvirágos ruhás lány, a napszemüveges fickó és a szörfös pólós bajuszos tag. Egyedül a kék virágos ruhájú figura volt egyedi, tehát azt csak ebben a készletben lehetett megszerezni.

 

6414.jpg

6414_1.jpg

6414_1_1.jpg

6414-ferieninsel-7.jpg

Az 1996-os év szintén három új Paradisa készletet hozott. Kettő egészen kicsit és egy tekintélyesebb, majdnem 300 alkatrészből állót. A téma itt még stabilan jelen volt a Lego életében, ám az is látszik, hogy 3-nál több készletet nem tartottak rentábilisnek.

 96.jpg

A 1815 Paradisa lifeguard volt ennek az évnek a szokásos kis készlete, ám ez csak az Egyesült Államokban volt elérhető. A 36 alkatrészből egy kisebb strandrészletet lehetett megépíteni, aminek a központi eleme egy vízimentő megfigyelőtorony. A készlethez tartozik egy delfin, egy papagáj és két minifigura is. Ez a delfin ezen a készleten kívül csak a 6489-es készletben volt megszerezhető. A két minifigura egyike egy bajuszos vízimentő szörfös felsőtesttel, amit csak ebben a készletben lehetett bezsákolni. A lány figura pedig pálmafás fürdőruhával rendelkezik, de ezt használták az előző évi 6414 Dolphin Point készletben is.

 

1815.jpg

1815_1.jpg

A 6404 Carriage Ride egy nagyon tipikus Paradisa készlet volt, ami egy árkádos piknikező helyet és egy hintót ábrázol. Egy kis zöld alapra építhető fel benne pár épületelem, egy kerti asztal és egy kerítés. A hintót egy fekete ló húzza, ami mellé egy kis barna pónit is adtak.  Ezt a pónit ezen kívül, csak egyetlen készletben használta fel a Lego. Az egész cucc összesen 60 alkatrészből áll, amibe beletartozik két minifigura is. Ez a pincér figura csak ebben a készletben volt elérhető, de a lányt használták máshol is.

 

6404.jpg

6404_1.jpg

6404-1.jpg

A 6418 Country Club egy nagyobb, 280 alkatrészből felépülő, lovas klubot ábrázoló készlet, aminek a központi része egy zöld színű alaplapra felhúzható nagyobb épület. Ez az épület is emeletes, de csak úgymond egyoldalas. A felső szintre egy lépcső vezet, ahol kiülős terasz található. Az alsó részen egy szoba és karámok vannak a két ló figura számára. Az udvaron egy lófuttató, egy kerti asztal és egy hintó kapott helyet. A két ló figura mellett egy pónit is adtak a szetthez, amit ezen kívül csak a 6404-es készletben használtak. Öt figura is járt hozzá, egy pincért, egy bajuszos szörfös pólós fiút, egy kék felsős vörös hajú lányt, a lovas felsős lányt és a sárga lábú, rózsaszín felsős lány figurát. Ez utóbbi volt egyedül egyedi, de ez is csak a barna hajszíne miatt. A Country Club manapság az egyik legdrágább Paradisa készlet.

 

6418_1_1.jpg

6418_1.jpg

6418.jpg

Az utolsó Paradisa évben, 1997-ben egyfajta méltó lezárásként négy új készlet jelent meg. Az látszik, hogy egy minimálisan ezt a vonalat is próbálták modernizálni, turbózni, ám az erre az időszakra jellemző, általános modernizálási hullám nagyjából azért komolyabb jellegbeli hatások nélkül ment el a Paradisa mellett. Eddigre ez a téma egy kicsit kifutott és elaggottá vált, ugyanakkor az dicséretes, hogy nem próbálták meg neonszínű és témaidegen elemekkel feldobni, mint ezidőtájt mondjuk a Space-t. Egy nagyobb és három kisebb készlet volt, a téma nagyjából méltó lezárása.

 97.jpg

A 2870 Paradisa Barbecue volt a valaha volt legkisebb Paradisa készlet a maga 18 alkatrészével, de ez csak egy üzleti forgalomba nem kerülő, promóciós készlet volt, amelyet Svájcban és Hollandiában lehetett megszerezni. Ebből a kevéske cuccból egy sütőhelyet lehetett megépíteni, amin a hozzá járó lány figura éppen kaját készít. A készlet része volt egy fekete macska és egy kerek pizza elem is. A figura egy virágos felsős lány volt, amelyet nem használtak fel ebben a formájában, más készletben. 

 

2870.jpg

2870_1.jpg

A 6417 Show Jumping Event egy kisméretű, 35 alkatrészből álló szett volt, amely egy lovat és díjugrató terepdarabokat tartalmazott. A díjugrató akadályok elég stilizáltak. Több virág, egy fehér macska és egy dobogó is része a készletnek. Egy figura járt hozzá, egy női zsoké, amit csak ebben a készletben használtak fel.

 

6417.jpg

6417_1.jpg

6417-1_used_000.JPG

A 6489 Seaside Holiday Cottage egy 84 alkatrészből álló kis tengerparti épület, ami egy kis mólóval, vízibiciklivel és egy nagy vízicsúszdával rendelkezik. Az épület aljában egy egészen kicsi konyha kapott helyet, a mólón pedig egy kiülős rész. A szett a két minifigura mellé kapott egy delfint is. Mindkét minifigura egyedi volt, a sárgalábú szörfös trikós csókát és a szürke nyakláncos, mentőmellényes lányt, csak ebben a készletben lehetett (ebben a formában) megszerezni.

 

6489-1.jpg

6489_no_box_1543501566_3613dca30_progressive.jpg

A 6547 Fun Fair egy jó közepes méretű, 176 elemből felépülő, vidámparkos készlet, ami több kisebb, de összefüggő részből áll. Az épület jellegű részek kisebb zöld alapra épülnek fel. Van egy fagylaltárus bódé, ami mellett egy kerti asztal kapott helyet. Van egy nagyobb hinta és egy szerencsekerekes pult. Mindezek mellett egy látogatói járgány is része a készletnek. Összesen öt figura járt hozzá, egy pincér, egy rózsaszín felsős, kleopátra hajú lány, a bajuszos szörfös pólós arc, egy vörös hajú pálma fürdőruhás lány és egy rózsaszín felsős fekete hajú lány. A pincér és a bajuszos férfi figura nem voltak egyediek, a többi ebben a formájában csak ebben a készletben volt megszerezhető. Egy fehér macska is járt hozzá.

 

6547.jpg

6547-1_xlarge.jpg

6547-1.png

6547-paradisa-fun-fair-complete_1_bcf3f3dafd8c1bf5989dd2d1bb0d3819.jpg

A következő évben már nem jelentek meg Paradisa cuccok. A helyét teljesen a Belville, majd ennek továbbgondolásai vették át. A Lego ezután és azóta sem hagyott fel a lányoknak szóló készletek gyártásával, így manapság is lefogja a kínálatuk a gyerekek teljes palettáját. Ebben pedig fontos szerepe volt az egykori Paradisa témának.

Köszönöm a figyelmet!

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr515332100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2019.11.30. 22:43:59

A külső valóban "Beverly Hills-es", de engem a színek miatt sokkal inkább Miamira emlékeztet, ott dívnak igazán ezek a pasztellszínek.

trollsalab 2019.11.30. 23:57:03

@Gerberus: A Lego Friends előfutára.

crusaderman 2019.12.01. 10:08:53

1761-est pár éve megvettem bontatlan dobozzal , árulták külön is ,nem csak csomagban találkoztam annó vele játékboltban is :)

SAdam 2019.12.01. 12:32:34

Nekünk a 6401 Seaside Cabana, 6410 Cabana Beach és a 1761 Paradisa Speedboat volt meg. Illetve meg is vannak még. Húgaim kapták őket anno. Nekem fiúként sosem volt bajom ezekkel a szettekel. Az egész Paradisa egyfajta hiánypótló alkotás volt számomra, mert a sima city-ben alig voltak lakóépületek, rendőrség, tűzoltóság, rengeteg egyéb munkahely, stb., de hol vannak a lakók? :)
A készletek is nagyon egységes arculatot képviseltek, mondjuk nem pont Beverly Hills jutott róluk eszembe, inkább a francia Riviéra. Az alkatrészek viszont eszméletlenül jók voltak, hosszú dupla oszlopok, áthidaló boltívek, kis mérető alaplapok. Ezeket iszonyat jól lehetett hasznosítani más építményekben.
Kicsit úgy vagyok ezzel, mint a Forestmen altémával, sajnálom, hogy eltűntek. Persze a Paradisa eléggé perifériálisan érintett, de akkor is egy nagyon jó téma volt. szerintem.
A cikkért meg ezer köszönet, tök jó hogy ilyen témák is sorra kerülnek. :D

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.12.01. 12:38:30

@Gerberus: Akár Miami igen :) A pónis-lovas dolgokról nekem inkább Beverly Hills ugrott be de valószínűleg mind a kettő ihletforrás volt

Anak 2019.12.01. 19:44:14

Az én húgom is elég sok készletet megkapott a fenti listáról, így szerencsésnek mondhatom magamat annak tekintetében, hogy ismerhettem ezeket a klassz készleteket. Megvolt a játszótér, a tengerparti kávézó, a szerencsekerekes park, a világítótorony és a FAGYIZÓ, amit te tévesen üdítőspultnak neveztél meg.
A Sidewalk Cafe-ban az üvegpoharak valójában fagyis kelyhek, illetve az autó-ablaküveg alatt/mögött különböző színű fagyisitálcákat ábrázoló mintás csempék találhatóak. Az a fehér izé is, amit a figura fog -és máskülönben vonatos készletekben találkozni vele-, fagyiskanalat akarna reprezentálni.

Anak 2019.12.01. 19:45:24

Jó hosszú ideig én őrizgettem ezeket a készleteket, majd pár éve megkapták húgom kislányai.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.12.04. 09:44:01

milyen hetyke kis bajuszájuk van a csávóknak.
:D

Captain Janeway 2020.02.02. 20:13:06

A medencés alaplapos készletet kértük és kaptuk egy karácsonyra, nagyon szerettük. Én különösen örültem a lányos arcú, csinos ruhás figurának, és jól ki tudtuk használni az alapot és épületet illetve elemeit is. Ma már a lányom játszik vele, a medence nagy kedvenc!

BDani8204 2020.12.25. 22:41:49

A 6376 nem Paradisa készlet volt. :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.12.26. 08:33:03

@BDani8204: Irtam olyat hogy y az volt? Vagy ez nem nekem szól?

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1407) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (708) hasbro játékok (711) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (283) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1489) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1485) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (361) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (570) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (369) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (291) lego katalogus (293) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (70) lego tmnt (1) lego történelem (251) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pokember (1) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1147) régi játékok (1121) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (671) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (670) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (514) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (38) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1175) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (296) vintage (867) vintagejátékok (988) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (977) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása