Modern Star Wars figura érdekességek - 20.rész

A később kiadott Power of the Force Carbon Freezing Chamber

A modern Star Wars figurák története bővelkedik az olyan esetekben, amikor egy elkészített játék nem úgy és nem akkor kerül a vásárlók elé, ahogyan azt eredetileg tervezték. Persze sok olyan eset is volt, amikor valamilyen okból egyáltalán nem adták ki a cuccot, de az is előfordult, hogy egy tetszhalott, látszólag teljesen elkaszált terv végül félig-meddig megvalósult. Ma egy ilyen sztoriról, a Power of the Jedi sorozatban megjelent Carbon Freezing Chamber-ről lesz szó.

 

 dfdf.jpg

A Carbon Freezing Chamber playset 2001-ben jelent meg a Power of the Jedi sorozat Fan Channel exkluzív darabjaként. Bár csak kis példányszámban gyártották le, azért hozzá lehetett jutni, de ma sem számít egy túl gyakori darabnak. Felmerülhet a kérdés, hogy ha megjelent mégis mit keres ebben a rovatban? Nos, azért válogattam be, mert ez a nagyszerű szett, voltaképpen csak a szerencsének köszönheti a megjelenését.

 playsetcarbonfreezecontrolpanelside.jpg

A Carbon Freezing Chamber-t ugyanis eredetileg nem a Power of the Jedi sorozatban tervezték megjelentetni. Sokkal korábban, még a Power of the Force érában született az ötlet, a Kenner tervezőitől. A többi POTF playset-hez képest, akartak valami nagyobb, impozánsabb cuccot is kiadni, ami 1997-ben, amikor még csúcson volt a vonal egyáltalán nem tűnt hülyeségnek. A prototípus el is készült és az 1998-as Toy Fair-en nagy sikert is aratott, ahol a viszonteladók is megcsodálhatták. Ez nem is csoda, hiszen nagy volt és játék szempontból is jól hasznosítható lett volna, a csomó csinos részletével és jól működő funkciójával. A cucc viszont csak nem akart megjelenni és az utolsó, Kenner által fémjelzett, megkurtított POTF szériában, az 1999-esben sem került a boltokba. A Star Wars játékok készítésének feladata ekkor átkerült a Kenner-től, a Hasbro-hoz, mivel utóbbi, jó pár évvel korábban felvásárolta a Tonka csoportot, ami a Kenner-t is birtokolta. A Hasbro 1997-től kezdve fokozatosan leépítette a Kenner állományát, majd 2000-ben teljesen be is olvaszotta magába, a céget, az általa birtokolt jogokkal, köztük a Star Wars játékok készítési jogaival együtt. 1999-ben jelentek meg utoljára a Kenner keze alól kikerülő Star Wars figurák, de már ezeknek a csomagolását is a Hasbro logó díszítette. 1999-ben végül az Episode I-hez készült figurákat, már teljesen a Hasbro csinálta. A korábban megkezdett, majd félbehagyott Kenner projekteket átvették, de lényegében nem foglalkoztak velük. Betették a fiókba és sok közülük sohasem valósulhatott meg. A Carbon Freezing Chamber viszont szerencsére nem ilyen volt.

 

potf2-freezechamber-top.jpg

potf2-freezechamber-detail.jpg

Azt hozzá kell tenni, hogy a rajongók sem voltak nyugodtak. Sokan látták a 98-as Toy Fair-en a készletet és sokan bizony meg is szerették volna vásárolni. Ekkoriban, az internet hajnalán többen ennek hangot is adtak. Ám ez a gyakorlatban nem sokat jelentett volna (és ma sem jelent) ha az Episode I játékok nem okoztak volna jó nagy csalódást a Hasbro vezetőségének. Az Episode I – a mai értékeink szerint – egy elképesztő mennyiségben értékesített játékvonal volt, ám a teljesítménye jócskán elmaradt a várakozásoktól. Sajnálatos módon a legyártott készletet a várakozásokhoz lőtték be, így ez volt minden idők leginkább túlgyártott vonala. Az első hulláma még úgy, ahogy oké volt, de a második már nagyon nem teljesített megfelelően, így a Hasbro marketingesei úgy gondolták, hogy egy kicsit vissza kell térni a kaptafához, hogy kitöltsék az Episode II játékok kiadásáig keletkező űrt. Eredetileg ugyanis az Episode I játékokat egészen az AOTC kezdetéig nyomatni akarták. Az átmeneti, az eredeti trilógia karaktereihez is visszanyúló Power of the Jedi, mind a külsőségeiben, mind a beltartalomban egyfajta visszatérés volt a Power of the Force sorozat második etapjához. Mivel ennyire rövid idő alatt nem lehet csodákat csinálni, ezért a Power of the Jedi vonal karakterei alapvetően három forrásból tevődtek össze. Először is, mindazt, amit az Episode I harmadik és további hullámaiba terveztek, átsorolták a Power of the Jedi-be (Az eredetileg Commtech-esre tervezett figurákról már én is megemlékeztem), másrészt persze terveztek néhány új figurát is…de a harmadik és igen nagyszámú forrás mindaz a megörökölt állomány volt, amit még a Kenner tervezett meg a Power of the Force éra végére. Sok mindent változtatás nélkül vettek át, de volt amit egy kicsit átterveztek, de arra is volt példa, hogy szinte egy az egyben újra kiadtak egy POTF vonalban már megjelent karaktert. A Power of the Jedi mindenesetre jól sült el, a rajongók jól fogadták és voltaképpen ma is pozitív ennek a szériának az általános megítélése.

 

almedda_2.jpg

alm_1.jpg

porkins_1.jpg

porkins2_1.jpg

A Carbon Freezing Chamber kiadása végülis nem volt egy egyszerű feladat. A Kenner még úgy tervezte, hogy a playset általános terjesztésű lesz, tehát bármelyik boltban hozzá lehet majd jutni. A Hasbro viszont az Episode I-es cuccok fiaskója után kétszer is meggondolta, hogy magas gyártási költségű cuccokat általános terjesztésben forgalmazzon. Ebben a playset-ben van anyag…sok a részlet és viszonylag sok alkatrészből tevődik össze. A mérete is nagy, illetve figura is járt mellé, úgyhogy semmiképpen nem volt egy olcsó cucc, ami nyilván az eladási árat is magasra taksálta. A szett ikonikus jelenethez köthető, ám a gyerekek számára nem ez volt a legkívánatosabb játékterep, így a projekt sikeressége és megtérülése egyáltalán nem volt egyértelmű. Ezért végül csak kisebb mennyiségben gyártották le, amit csak úgynevezett fan club exkluzívként lehetett megszerezni.

 

playsetcarbonfreezeboxfront.jpg

playsetcarbonfreezeelevatorside.jpg

Bár a Hasbro-nak megvoltak a Kenner munkaanyagai és a prototípus is, bizonyos részleteket azért átterveztek. Bár a fő funkció, miszerint a vászonszerű anyaggal bevont karbonit-tömbbe helyezve, bármelyik figurát „karbonizálni” lehet megmaradt. A nyitható ajtók és a kihajtható irányítópult úgyszintén. Apró részleteket, illetve a playset tetején található fegyvert viszont áttervezték. Ez utóbbi az egész játék legnegatívabb pontja, hiszen egy bumfordi, rugós kilövővel ellátott ágyúról beszélünk, ami abszolút kilóg az összképből. A szetthez járt egy Bespin Guard figura, amit eredetileg szintén a Power of the Force szériához terveztek, de ez már látszik a szerkezetén és a külső megjelenésén is. Annak idején viszont nem ezt a figurát, hanem egy Carbonite Han Solo-t adtak volna a szetthez. Először a single card-os Carbonite Han Solo-t használták volna fel újra, a tömbje nélkül, majd inkább a Jabba’s Palace 3D dioráma mellé adott Carbonite Han volt a szerencsés. A Hasbro végülis ezt megváltoztatta és egy viszonylag semleges Bespin Guard mellett tették le a voksukat, ami szerintem egyébként nem volt egy túl jó választás, hiszen ez a karakter nem igazán kötődik magához a kamrához. Egyébként a POTJ kiadás csomagolásképén is (csupa POTF2-es figura és a dobozban fellelhető Bespin Guard mellett) egy single card-os Carbonite Han látszik, ami miatt elképzelhető, hogy a csomagoláskép is jóval korábban keletkezett, mint a kiadás. Lando-ból és Leia-ból ugyanis, jelent meg a Power of the Jedi sorozatban olyan figura, ami sokkal inkább illett volna ehhez a playsethez, mint a képen szereplők.

 

playsetcarbonfreezeboxback.jpg

e5_bespinguard_big_2.jpg

playsetcarbonfreezehanblock.jpg

Összefoglalva….a  Power of the Jedi sorozatban kiadott Carbon Freezing Chamber egy jól sikerült, egyedi playset volt, amelynél kacskaringós út vezetett a megvalósulásig. Bár végül nem általános terjesztésben jelent meg, de egy jó ötleteken alapuló, érdekes játék volt,  ami egyben bizonyítja azt is, hogy a Power of the Force érában is tudtak ütős játékokat tervezni.

playsetcarbonfreezehanlower.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8015682366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (2) bionicle (6) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (14) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (3) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) disney park (1) double dragon (1) dreadnok (3) droids (7) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1047) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (262) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (263) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (264) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (205) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (551) hasbro játékok (554) hasbro katalógus (5) heman (9) heti video (167) he man (12) he man katalógus (1) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (2) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1143) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1142) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (33) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (224) kenner (294) kennertoys (284) kenner figurák (278) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (7) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (419) lego2020 (6) legostarwars (131) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (231) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalógus (169) lego katalogus (173) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (81) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (145) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (166) lego tehcnic (52) lego tmnt (1) lego történelem (205) lego town (46) lego train (14) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (7) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (33) moder star wars figurák (30) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (10) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (50) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (51) power of the force története (13) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (39) prototype (38) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (875) régi játékok (860) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (22) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (16) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (548) starwarsfigures (462) starwarsjármű (94) starwarstoys (534) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (546) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (392) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (450) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (77) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (8) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (65) star wars prototipus (74) star wars prototype (72) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (1) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (858) town (27) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (4) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (175) vintage (651) vintagejátékok (774) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (766) vintage collection (45) vintage gi joe (244) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása