A horror témájú társasjátékok története

Amikor a Szellemkastélyos videót csináltam és adatokat gyűjtöttem hozzá láttam, hogy egészen sok, hasonló jellegű horror-os társasjátékot adtak ki az évek során, ráadásul ezek többségét itt nálunk nem is annyira ismerik, ezért úgy gondoltam, izgalmas lenne, ha szentelnék ennek a témának is egy történeti cikket. A társasjátékoknak elsősorban mindig a gyerekek voltak a célközönsége, ezért némiképpen furcsa is, hogy ennyiféle horror tematikájú társas létezett. Ugyanakkor mégsem, hiszen a Halloween-hoz kapcsolódó, úgymond gyerekbarát horror elemek és karakterek annyira be vannak ágyazódva a nyugati kultúrkörbe, hogy ezeknek nyilván a társasjátékokra is hatásuk volt (a rajzfilmek és az akciófigurák mellett persze). Az itt felsorolt játékok többsége nem félelmetes, ám olyan horror elemeket, karaktereket vagy hangulatot tartalmaznak, vagy esetleg horror-ból táplálkozó sorozathoz kötődnek, ami miatt mindenképpen kapcsolódnak a horror-hoz mint műfajához. Az ilyen témájú társasok főleg a hetvenes években élték a reneszánszukat, ám ez előtt és után is születtek fontos darabok. Rengeteg ilyen játék készült, én igyekeztem a legfontosabb darabokra koncentrálni, de így is elég bő lett a felsorolás. Ezek így együttesen kirajzolnak egy történeti ívet, ami végigkísérte az ilyen társasok fejlődésének első száz évét. Természetesen manapság is készülnek horror jellegű játékok, ám ezeknek leginkább a felnőttek a célközönsége. Sokszor ténylegesen félelmetes, összetett és nívós darabok, ám én elsősorban a „normál” játékokkal foglalkozom, így a történeti áttekintést nagyjából 1992-ig írtam meg. Azóta, amúgy sem születtek olyan formabontó darabok, amelyek bekerültek volna az általános köztudatba, vagy a gyerekek lennének a célközönsége. Jöjjön akkor hát a horror témájú társasjátékok első száz évének története.

 game_mummy.jpg

Ouija (1891 / 1967) Kennard / Fuld/ Parker

Akár hiszitek akár nem, az első horror témájú társasjáték a ma már horrorfilmekhez és amatőr szellemidézésekhez köthető Ouija tábla volt. Igen, ez egy játék, mégpedig társasjáték, amit annak is szabadalmaztatott Charles Kennard és Elijah Bond 1891-ben. Előbb a Kennard Toy Novelty, majd 1893-tól William Fuld gyártotta, míg nem 1967-ben a Parkers Brothers megvette a jogokat, mintegy 1 millió dollárért. Már Fuld is több százezer darabot adott el belőle, de a Parker több millió példányt értékesített, pár év leforgása alatt, az immáron felújított játékból. A tábla túlmisztifikálása és a túlvilági legendák terjedése, persze jól jött a gyártónak. A hatvanas évek végére már három féle változat, köztük egy fából készült variáns is kapható volt. Ezeket rádió, majd később tv reklámokban is népszerűsítették, ami manapság szerintem már elképzelhetetlen lenne. Az Ouiját ma is gyártják, mégpedig a Hasbro, amely a Parkert is birtokló Tonka csoport megvásárlásával együtt az Ouija jogait is megszerezte.

 

ouija1.jpg

ouija2.jpg

ouija3.jpg

Haunted House (1962) – Ideal Toys

A Haunted House az akkoriban igen erős Ideal Toys terméke volt és egyben nyugodtan tekinthetjük a Which Witch-Ghost Castle vonal ősattyának. Itt is egy három dimenziós ház a tábla központi eleme és az a feladat, hogy a játékosok végigmenjenek a pályán a beépített hátráltatások ellenére. Volt egy karral beindítható bagoly, ami véletlenszerűen nyitotta a titkos ajtókat, amivel ékszereket lehetett megszerezni, illetve le lehetett vágni az utat. Ez volt az egyik alapvetés a horror játékok történetében, ami igazán divatossá tette ezt a műfajt akkoriban és egy csomó későbbi horror társasra hatással volt.

 

hounted.jpg

hounted2.jpg

hounted3.jpg

Universal Monsters Mystery Games (1963) - Hasbro

Természetesen a Haunted House sikere után a többi gyártó is igyekezett hasonló profilú játékkal megjelenni. Az akkor még feltörekvő Hasbro, a Universal stúdióval kötött megállapodást, hogy a klasszikus horrorfilmjeikben megjelent, ismert szörnyek szereplésével társasjátékokat adhassanak ki, mivel ezek a gyerekek körében is népszerűek voltak. Karakterenként, egészen sokfélét dobtak a piacra, viszonylag rövid idő alatt, amelyek azért erőteljesen egy kaptafára készültek. Volt Creature from the Black Lagoon, Frankenstein, The Mummy, The Phantom of the Opera, The Wolf Man, és Dracula változat is. Lineáris, rajt-cél játékok voltak, amelyben pörgetéssel lehetett előrejutni illetve kártyák húzásával lehetett befolyásolni a játékot. A doboz grafikák nagyon szépek, igazán vintage hangulatot árasztanak.

 

univers.jpg

univer.png

universal.jpg

univer.jpg

Mystic Skull (1964) – Ideal Toys

Voltaképpen ez egy egészen kreatív játék volt. A kör alakú pálya közepén egy üstre függesztett koponya van, amit egy csonttal lehetett felhúzni. A koponya körbe lengett és ahol megállt, azt az utasítást kellett végrehajtani. A játékosok műanyag voodoo babákkal voltak, amibe tüskéket kellett szurkálni. A táblán olyan utasítások voltak, hogy hová, hány tüskét szúrjon a játékos, a másik babájába. Gondolom az nyert, akinek nem telt be. Sikeres és népszerű játék volt, a maga idejében.

 

mystic.jpg

mystic2.jpg

mystic3.jpg

Addams Family (1964) – Ideal Toys

Az Ideal Toys-nak is szüksége volt egy jól csengő franchise-ra, ezért ők az akkoriban népszerű (élőszereplős) Addams Family sorozathoz csináltak társast. Bár az Addams Family inkább vígjátéksorozat volt, de azért a horror-os kötődése miatt mindenképpen helye van a felsorolásban.  Ez egy abszolút hasonló logikájú játék volt, mint a Hasbro Universal sorozata, de itt minden karakterhez tartozott egy mini pálya, amin végig kellett menni. A Milton Bradley egyébként egy kártyajátékot adott ki ugyanekkor az Addams Family karaktereivel.

 

adams3.jpg

adams.jpg

adams2.jpg

Green Ghost (1965)- Transogram/ Marx Toys

A Green Ghost volt az első társas, aminél megjelentek a sötétben fluoreszkáló alkatrészek, ami óriási hatással bírt minden későbbi horror társasra. A játék központi eleme egy forgó, világító zöld szellem volt, aminek a pörgése befolyásolja a játékot. A bábukkal egy lábakon álló pályán kell végigmenni, ahol a különböző helyszíneken (ház, temető) különféle csapdaajtókat kell elkerülni. Ezen kívül kulcsokat is kell gyűjteni bizonyos ajtók nyitásához. Ez egy egészen jó ötleteken alapuló, a korát kissé megelőző játék volt és a mai napig népszerű, keresett cucc a vintage társasjáték gyűjtők köreiben. 1997-ben kiadtak belőle egy Anniversary Edition-t is.

 

green_1.jpg

green2.jpg

green3.jpg

green4.jpg

Boris Karloff’s Monster Game (1965)- Game Gems

Ez szintén egy nagyon egyszerű spin and move jellegű mászkálós társas volt, ami a Universal-os társasok sikerét igyekezett meglovagolni. A kevéssé ismert Game Gems nevű gyártó Boris Karloff, a népszerű horror színész világát próbálta megidézni az egészen jól sikerült grafikákkal ellátott játékban. A karton szörny figurák egészen jól néztek ki.

 

boris2.jpg

boris.jpg

boris3.jpg

Voodoo Doll (1967) - Schaper

Ez a játék olyan, mintha a Mystic Skull és az Operation szerelemgyereke lenne. A játék központi része egy műanyag voodoo baba, amibe a játékosok műanyag tűket szurkálnak. Ha a játékos rossz helyre dugja a tűjét, a boszorkány kiugrik a kunyhójából és vége van a játéknak. Nem tudom mennyire volt a rossz lyuk random helyen, de ez azért egy elég hamar megunható, egyszerű játéknak tűnik.  

 

voodoo_box.JPG

voodoo2.jpg

Barnabas Collins (1969) – Milton Bradley

Barnabas Collins az 1966-ban debütált Dark Shadows című TV sorozat egyik szereplője volt (nekünk az ugyanilyen címmel, Johnny Depp főszereplésével készült filmből lehet ismerős) és az MB a sorozat sikerességének csúcsán, ilyen néven adott ki egy társasjátékot. Azért nem Dark Shadows volt a címe, mert egy évvel korábban a John Sands cég már kihozott egy elég rossz minőségűre sikerült játékot ilyen néven. A Barnabas Collins-ban egy sötétben világító csontvázat kell összeépíteni és a lépéseket egy pörgető szabályozza. A csontok egy koporsóban lapulnak, és az nyer, aki előbb felépíti a csontvázat. Bónuszként járt hozzá egy sötétben világító vámpírfog is, amit a társasjátékban nem lehetett használni, de a gyerekek tudták vele egymást ijesztgetni. Ennek a játéknak megvolt a maga bája és nem véletlen, hogy sikeres is volt.

 

barn.jpg

barn3.jpg

barn2.jpg

Which Witch (1970) – Milton Bradley

Ahogyan azt a múltkori Szellemkastélyos videóban is említettem, a Which witch gyakorlatilag a Ghost Castle totális elődjének tekinthető. Sőt, a Szellemkastély ennek a játéknak a felújított, remake-je. Itt is egy négy részre osztott pályán kell végighaladni és a négy rész egy-egy szobát jelent. A pálya közepén egy karton felépítmény található, amin van egy ledobónyílás. Itt egy golyót kell, meghatározott időpontokban ledobni, ami egy elválasztó által véletlenszerűsítve, valamelyik szobába esik, vagy működésbe hoz egy csapdát és így elsodorhatja a játékosok bábuit. Elképesztően népszerű és hatalmas mennyiségben értékesített játék volt. Európában a Denys Fisher forgalmazta módosított festéssel Haunted House néven. 

 

which.jpg

which2.jpg

whichwitchassembled1.jpg

Voice of the Mummy (1971) – Milton Bradley

A Voice of the Mummy a maga nemében egyedülálló és a korához képest egészen formabontó ötleteken alapuló játék volt. A több szintes, piramisszerűen felépülő központi pálya egy fáraó sírját ábrázolja, aminek a belsejében egy lemezjátszó található. Ez a bekapcsolás után, véletlenszerűen utasításokat ad a játékosoknak, a játékmenetet illetően, síron túli hangon. Így voltaképpen a múmia a játékmester. A játékosoknak egyébként különféle ékköveket és egyéb tárgyakat kellett gyűjtögetnie, a szinteken végig haladás közben.

 

voice.jpg

voice2.jpg

voice3.jpg

Seance (1972) – Milton Bradley

A Seance-ban az MB voltaképpen újrahasznosította a Voice of the Mummy-hoz kitalált technikát. A sztori szerint meghalt a gazdag nagybácsi -Everett, akinek a házában összegyűlik a család. A nagybácsi szelleme aztán a beépített lemezjátszó segítségével instrukciókat ad a családtagokat megszemélyesítő játékosoknak. Az nyer, aki a legtöbbet kanyarítja ki a busás örökségből. A pálya egészen jól sikerült, a központi rész egy szeánsz asztal, ami körül a kastély szobáit lehet felépíteni a kartonlapokból. A rejtett lemezjátszót az asztal rejti. Az öreg hangja amúgy elég para, olyan mintha egy régi horrorfilm narrátorát hallanánk.

 

seance.jpg

seance2_1.jpg

seance3.jpg

Haunted Mansion (1972) – Lakeside

A Haunted Mansion lényegében egy Disney produktum, hiszen az egyik, akkoriban igazán híres Walt Disney World attrakción alapul. A pálya, amin a játékosoknak végig kell menni több helyen forog, amivel változik az útvonal és az út hossza, így ez a játék egyáltalán nem mondható lineárisnak. A feladat persze az, hogy kijussunk a házból, ahol szellemek, csontvázak és hasonló rémségek leselkednek ránk. A pálya, a hátterek és a lények külleme nagyon szépre sikerült, abszolút igényes munka, ráadásul a lények azonosak a Walt Disney World-ben annó látható rémségekkel.   

 

hm.jpg

hm2.jpg

Ghost Train (1974) – Denys Fisher/Palitoy

A Ghost Train-t alapvetően a vidámparkok szellemvasútja inspirálta és mind a pálya, mint a figurák ennek a szellemében készültek. Itt egy labirintusszerű pályán kell végigmenni, ahol természetesen szellemek és egyéb szörnyek lestek a játékosokra. A korábban önálló Denys Fisher (a spirograph nevű játék feltalálója), ekkor már a nagynevű Palitoy tulajdonában állt, de viszonylagos önállóságot élvezett.

 

gt2.jpg

gt.jpg

gt3.jpg

Scream Inn (1974) – Denys Fisher

A Scream Inn egy gyors, pörgős mászkálós játék volt, ahol a játékosok egy nagy kör alakú pályán igyekeznek végighaladni. Itt szellemek igyekeznek elkapni őket az ágyak alól és a padlók réseiből, amit ha jól értelmezem, egy rejtett forgató vezérel. A design elég egyszerű és a szellemek se túl félelmetesek, de alapvetően ez a játék kisebb gyerekeknek készült.

 

scream3.jpg

scream.png

scream2.jpg

Mostly Ghostly (1975) - Cadaco

A Mostly Ghostly lényegében a Barnabas Collins játék ötletén alapult, csak annál is jóval egyszerűbb volt. A játékosoknak itt is egy sötétben világító csontvázat kellett összerakni különféle csontokból, amelyeknek a felszedését egy pörgető szabályozta. Az nyert, aki először összerakta a sajátját. Leginkább a sötétben világítás képességével próbálták ezt a játékot eladni, de lényegében egy egyszerű, olcsóbb cucc volt, ráadásul a címének nem volt túl sok köze a játékhoz, hiszen semmi szellemes nem volt benne.

 mostlyghostly.jpg

Superstition (1977) – Milton Bradley

A Superstition is bizonyos szempontból hasonlít a Which Witch-re, legalábbis abban, hogy egy olyan pályán kell végigmenni, ahol működő csapdák lesnek a játékosokra. Itt egy temetőn kell végigmenni, aminek a közepén egy varázsló sírja van. A csapdák jóval egyszerűbbek, de a lényegük ugyanaz, le tudják verni a játékosok bábuit. A pálya kicsit egyszerű, de a rajzok nekem tetszenek.

super_3.jpg

super4.jpg

super3.JPG

super2_2.jpg

Alien (1979) - Kenner

Lehetne arról vitatkozni, hogy az Alien horror-e, mindenesetre az első rész megjelenése idején szerintem valamilyen szinten annak számított, így ezt is feltettem a listára. A Kenner a Star Wars sikere után igyekezett minél több filmes /rajzfilmes/ képregényes licenszet begyűjteni, így náluk landolt az Alien is, amivel irónikus módon, 1979-ben még nem sokat tudtak kezdeni, hiszen a megtervezett akciófigurák többsége nem jelenhetett meg. Egy klasszikus táblás társasjáték viszont igen, így ez a darab az egyik első Alien franchise-hoz köthető játék, ami valaha megjelent. A feladat viszonylag egyszerű, az űrhajósok bábuit irányítva ki kell jutni az űrhajóból, mielőtt a xenomorph végez velünk. Ma is keresett darabnak számít az Alien relikviákat gyűjtők körében.   

 

alien_1.jpg

alien2_2.jpg

alien3_2.jpg

Escape From Frankenstein (1983) - Waddingtons

Az angolok mindig levették a nemzetközi trendeket, ezért náluk is készült jó pár horror tematikájú társas. A Waddingtons cég 1983-ban adta ki például az Escape From Frankenstein nevű darabot. A játékosoknak itt szintén egy stilizált házon kellett végigmenniük ahol a bábuiknak megfelelő színű kulcsokat kellett megtalálniuk a kijutáshoz.

 

frank_2.jpg

frank2.jpg

Mystery Mansion (1984) – Milton Bradley

A Mystery Mansion-ben lényegében egy ódon viktoriánus kastélyt kellett szobánként összerakni. A szobákban rejtett kincseket kell keresni és minden szobában lehet rejtekhely, vagy nyom, ami elvezet a kincsekhez. A játékosok igyekeznek olyan szobákat hozzáilleszteni a kastélyhoz, amiben kincsek lehetnek, de a keresést és a nyomokat a húzható kártyák irányítják. Ez egy kicsit olyan Cluedo szerű, nyomozós, gondolkodós és kevésbé látványos társas volt. Horror hangulattal csak maga a helyszín és a szobák kinézete rendelkezik.  

 

mystery-mansion-box.jpg

mystery.jpg

mystery2.jpg

Ghost Castle (1985) – Milton Bradley

A Ghost Castle-ről már szinte mindent elmondtam, amit el lehetett a játékról szóló videómban. Alapvetően az egyik legsikeresebb, legjobban kiforrott ilyen jellegű játék volt, ami ötvözte magában az összes korábbi ilyesmi játék előnyeit. Ugyan a Szellemkastély nem új ötlet volt, hanem a Which Witch átalakított remake-jéről beszélünk, de mégis izgalmas és emlékezetes darab, ami több millió gyereknek ragadt meg az emlékezetében, nálunk is. Emiatt a mai napig számos másolat és gyengébb minőségű remake készült belőle.

 ghost_1.jpg

Horror House (1986) - Bandai

A Horror House már egy modernebb, bonyolultabb játék volt, ami a japán Bandai adott ki. Ez már le sem tagadhatná a szerepjátékos hatást, hiszen az egyes szörnyek leírása is pont olyan, mintha egy kártyás szerepjáték lapjait néznénk. A játékosoknak itt is ki kell jutni egy horror házból, amit 39 szörny és 6 démon igyekszik megakadályozni. Az elektronikusan működő koponyába kardokat kell dugdosni és akkor mindenféle sikolyt, hörgést és egyéb hangokat ad ki magából. Nívós, jól megtervezett játék volt, ami főleg azért japánban volt népszerű.

 

horror-house-board-game.jpg

hh2.jpg

horror-house-game-board.jpg

hh1.jpg

Creeps Castle (1991) – Spears

A Creeps Castle egy szintén 3D pályán játszódó, meglehetősen egyszerű társas volt, amiben a bábukat végig kell vezetni a kastély emeletein, ahol persze mindenféle szörny leselkedik rájuk. Ez egy elég gyorsan végig játszható, teljesen lineáris játék, aminek a grafikája olyan, mintha két évtizeddel korábban jelent volna meg. A kortársaihoz képest, sokkal kevésbé kidolgozott hatást kelt.

 

creeps.jpg

creeps2.jpg

It From the Pit (1992) – Milton Bradley

Az It from the Pit volt talán az utolsó olyan horror-os jellegű társas, amit vintage-nek nevezhetünk. A pálya egy mocsarat formáz, ami körül rejtett kincs található. Ezt próbálják megszerezni a játékosok, akiket egy mechanikusan működő szörny próbál elragadni a mocsárból. A pálya elképesztően jól néz ki és elég nagy is. A szörny egy forgó részen helyezkedik el és a keze mozgásán kívül a szemét is nyitogatja. Ez sem egy bonyolult játék, de mégis szórakoztató lehetett.

 

itfrom2.jpg

itfrom.jpg

itfrom3.jpg

Természetesen azóta is számos horror témájú társasjáték látott napvilágot, ám úgy vettem észre, hogy ezeknek már leginkább a felnőttek a célközönsége. Továbbá mostanában nem nagyon született olyan darab a témában, ami annyira bekerült volna a köztudatba, mint mondjuk a Szellemkastély. Mindenesetre a felsorolásban szereplő darabok rendelkeznek egy olyan visszafogottan borzongató hangulattal, ami szerintem ma is megállná a helyét.

De az is lehet, hogy van olyan horror....amit lefelejtettem a listáról

hungary-batman-movie-board-game-1_1.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5515715238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katarn 2020.05.24. 20:33:34

Jó lett ez a kis összeállítás. Én most így hirtelen ehhez a listához egyet tudok még hozzá tenni, mégpedig az 1987-es Arkham horror társasjátékot. Belinkelem hogy miről is van szó. Ahogy a képeket nézegettem, ez is egy eléggé fajsúlyos társas volt. Nem vagyok benne biztos, sőt, lehet hogy tévedek, de talán ennek a modern változata lehet a Rettegés Arkhamban című, magyar nyelven is megvehető társas?

Itt van a szóban forgó társas: boardgamegeek.com/boardgame/34/arkham-horror

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.05.24. 20:57:48

@Katarn: Köszi. Igen néztem ezt is de úgy itéltem meg hogy ennek már akkor is inkább a felnőttek lehettek a célközönsége azért nem tettem fel

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2020.05.25. 14:10:17

Báttya, ez egy baromi jó összeállítás lett!!! Ha nem most adogattam volna el egy csomó társast helyhiány miatt, simán meg is vennék egy-kettőt az e-bayről, "Nem nekem lesz drágám, hanem majd a gyerekkel együtt játszhatjuk!"-ürüggyel, olyan vagányul néznek ki! :D

Viszont ami leginkább felcsigázott: az a Batman valami bootleg magyar gagyi itt a végén? :P Volt trafikos Jurassic Park, fusi Tini Nindzsa és kisiparos Rocky játék is, azokból is lehetne egy jó kis gyűjtés valamikor!

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.05.26. 21:18:34

@-Szűcs Gyula-: Köszi szépen. Igyekeztem :)

Igen ezt szivesen megtettem volna már korábban is csakhogy a van 1 db képem a batman 1 db a TMNT bootleg társasrol és ennyi....sajnos az meg nem sok egy cikkhez de talán egyszer belefutok

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2020.05.27. 10:01:24

@Tota12: Rocky társas megvan, meg a Jurassic Park is, befotózom szívesen! És akkor már csak 6 kell melléjük! :D

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1414) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1496) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1492) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (363) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (573) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (372) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (293) lego katalogus (295) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (71) lego tmnt (1) lego történelem (252) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1154) régi játékok (1128) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (39) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1182) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (873) vintagejátékok (993) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (982) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása