Vintage Star Wars érdekességek - 70

A kiadatlan Power of the Force érmegyűjtő album

A mai vintage Star Wars érdekességünk egy olyan tárgy, helyesbítve egy kiegészítő, ami önmagában ugyan nem váltotta volna meg a világot, ám a vintage vonal teljességéhez mindenképpen szükség lett volna a megjelenésére. Ma a korszak végét jelentő Power of the Force sorozat kiadatlan érme gyűjtőalbumáról lesz szó.

 coin_collectors_albums.jpg

A Kenner-nek egy érdekes és jó pár éve szokatlan kihívással kellett szembenéznie a Jedi Visszatér lecsengése után. Nem következett új film, amihez figurákat lehetett volna gyártani és a Return of the Jedi sorozathoz kiadott játékok lassan kezdtek lecsengeni, ezért mindenképpen új ötletekre volt szükség. A Kenner saját folytatási ötletét a Lucasfilms elvetette, ezért más irányokba kellett továbbvinni a figurák kiadását. Egyrészt a soron következő Star Wars témájú rajzfilmekhez adtak ki cuccokat, így volt egy Droids illetve egy Ewoks sorozat is, amelyek önmagukban nem lettek túl sikeresek. Ezen kívül a hagyományos, klasszikus figurákat is továbbvitték egy új sorozatban, ami a Power of the Force nevet kapta (ez nem összekeverendő a 90-es évek beli Power of the Force-al, amit megkülönböztetésül POTF2 néven szoktunk illetni). Mivel a korábbi karakterekből kis túlzással annyit gyártottak, hogy az utcán is söpörni lehetett volna őket, ráadásul minden létező kombinációban elsütötték már őket (többes pakkok, value pakkok, más hátlapos újrakiadások), ezért az új sorozat kettős funkcióval bírt. Egyrészt ebben adták ki azokat a karaktereket, amiket megterveztek, de még nem dobtak a piacra (az utolsó vintage figurák voltak ezek...pl. Amanaman, EV-9D9, Endor Luke stb.), másrészt ebben kellett újra eladni a korábbi sorozatokhoz elkészített, de jelentősen túlgyártott figurákat. Ez utóbbi viszont nem volt egyszerű dolog, hiszen ezek (nyilván nyugaton) 1978 óta folyamatosan, szinte minden bokorban kaphatóak voltak, úgyhogy fel kellett dobni őket valamivel. Ráadásul, míg 1978-ban vagy 1980-ban nem sok riválissal kellett megküzdenie a Star Wars figuráknak (a kialakult divat miatt nem is nagyon kellett küzdeni), addig 1984-ben már egészen más volt a helyzet. A gyerekek figyelmét már egy csomó más vonal igyekezett megragadni és olyan fajsúlyos brandek is megjelentek, mint a G.I.Joe, a Masters of the Universe vagy a Transformers. Ezért mindenképpen kellett valami, egy plusz cucc, amivel egy picit feldobták a játékokat.

 potfromba_1.jpg

Azt hozzá kell tenni, hogy ugyan ma már általános, sőt túlhaladott az, hogy mindenféle cuccokat pakolnak az akciófigurák mellé, akkoriban még nem nagyon létezett ilyen. Ebben a Kenner szintén úttörő volt. A plusz kiegészítő végül egy gyűjthető érme lett, amit a figurák mellé csomagoltak és a karaktereket ábrázolják. Ezek az érmék nagyon jó minőségűek voltak, jól is néztek ki, de igazából maximum a már létező gyűjtőket tudták vele megfogni. Ez önmagában nem változtatott a széria kifulladásán, ezért a Power of the Force sorozatnak is 1985-ben vége is lett, amivel a Star Wars akciófigurák megkezdték mintegy 10 éven át tartó téli álmukat. Az érméket azért sokan gyűjtötték és manapság is keresett daraboknak számítanak, ráadásul nem is gyakoriak vagy olcsóak. Egy valami viszont bántóan hiányzott mellőlük a teljes élményhez…egy album, vagy gyűjtőalkalmatosság, amibe be lehetett illeszteni őket.

 

imperial-dignitary-vintage-star-wars_1_50453e478192c1040ee8b3959c713c00.jpg

image_11.jpg

Természetesen a Kenner tervezett kiadni egy albumot, amibe ízlésesen be lehetett helyezni a coin-okat, ám mire ez lehetséges lett volna, az egész vonalat már törölték. Eredetileg ehhez egy mail in offer keretein belül lehetett volna hozzájutni, de a gyűjtőalbumon kívül a nyakláncos illetve az övre erősíthető tároló ötlete is a kalapban volt (mint a Chewbacca bandolier figura tárolónál). Ez utóbbiakat végül elvetették, de az album zöld utat kapott. Többféle prototípus is készült belőle, amíg elnyerte a végleges formáját. Ezek között alapvetően a logó szerkezete (nyomott vagy matrica) illetve az érmehelyek elhelyezkedése az eltérő. Aztán mire elnyerte a gyártásra kész formáját az egész vonalat törölték.

 

gus_coin_albums.jpg

coin_collector_album_header.jpg

album2.jpg

A Coin albumot egy mail in offer keretein belül lehetett volna megszerezni, tehát sosem szánták kereskedelmi forgalomba. Elviekben három single card-os Star Wars figura vásárlását kellett volna igazolni, mondjuk a hátlapok kivágott neveivel, illetve egy dollár kezelési költséget kellett volna megfizetni és a Kenner máris postázta volna a szép albumot. Az offer a 93 figurát mutató Power of the Force hátlapokon jelent volna meg, ám végül már ez a hátlap sem került a forgalomba. Köztudott, hogy a 93. Yakface figura Amerikában nem került kiadásra, így Power of the Force kártyán csak Kanadában (illetve Tri-logo cardon Európában) adták ki. Ám ez is az utolsó, 92 figurát mutató POTF hátlappal került a forgalomba, így a Yakface hátlapján irónikus módon nincs is rajta a Yakface. Amerikában lett volna még egy Power of the Force hullám, amiben a 93. Yakface mellett egy csomó, eddig érmével nem kiadott figurát akartak újra eladni és ezek jelentek volna meg a 93 figurát mutató hátlappal. A coin album offerje ezen kiadások hátlapjának az alján szerepelt volna.

 

93back.jpg

re-potfyak2019.jpg

unnamed_3.jpg

Összesen 62 féle coin-t lehetett megszerezni, a 63. nem figurához kapcsolódó, általános coin végül szintén nem jelenhetett meg. Ezt ugyanis a gyűjtőalbum mellé adták volna ajándékba. Az egyedi dizájnú, aranyszínű coin, így szintén csak prototípus formában létezik (létezik belőle arany, ezüst és bronz színű prototípus is). A tervezett gyűjtőalbum viszont csak 18 érme tárolásához volt elégséges, úgyhogy jó pár darab kellett volna ahhoz, hogy valaki minden érmét szépen albumban tároljon. Sajnos ez az idő és a törölt hullám miatt már nem volt lehetséges.

 

star-wars-potf-prototype-63rd-gold_1_e721cb4582c6195f0a3c70c410e835c9.jpg

coin_album_w_ruler.jpg

Az érmék ugyanakkor nem tűntek el teljesen a Star Wars figurák világából. A Droids illetve Ewoks szériához is adtak gyűjthető érméket, de évekkel később, a Power of the Force 2 széria pár darabjánál, majd a 30th Anniversary sorozatban is újra ehhez az igényes és nívós extrához nyúltak, amivel egyébként szerintem ténylegesen fel tudták dobni a kiadások hangulatát. Ez utóbbihoz már adtak ki megfelelő gyűjtőalbumot is, egy Vader figurával egybecsomagolva.

71pclsae0dl_ac_sl1500.jpg

715af0bpbjl.jpg

s-l1600_79.jpg

star-wars-30th-anniversary-complete_1_11d5a7bd3bd9efe493559b62d9f9c1fb.jpg

A Power of the Force érmegyűjtőalbumból egy pár prototípus maradt csak fenn az utókornak. Ezek, a többi kiadatlan cucchoz hasonlóan jelentős értékkel bírnak a gyűjtők szemében. A 63. érme is hasonlóan ritka darab, de abból némiképpen több prototípus létezik. 

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9915718540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (2) bionicle (6) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (14) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (3) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) disney park (1) double dragon (1) dreadnok (3) droids (7) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1047) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (262) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (263) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (264) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (205) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (551) hasbro játékok (554) hasbro katalógus (5) heman (9) heti video (167) he man (12) he man katalógus (1) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (2) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1143) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1142) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (33) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (224) kenner (294) kennertoys (284) kenner figurák (278) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (7) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (419) lego2020 (6) legostarwars (131) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (231) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalógus (169) lego katalogus (173) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (81) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (145) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (166) lego tehcnic (52) lego tmnt (1) lego történelem (205) lego town (46) lego train (14) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (7) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (33) moder star wars figurák (30) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (10) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (50) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (51) power of the force története (13) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (39) prototype (38) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (875) régi játékok (860) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (22) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (16) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (548) starwarsfigures (462) starwarsjármű (94) starwarstoys (534) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (546) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (392) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (450) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (77) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (8) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (65) star wars prototipus (74) star wars prototype (72) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (1) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (858) town (27) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (4) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (175) vintage (651) vintagejátékok (774) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (766) vintage collection (45) vintage gi joe (244) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása