A Power of the Force (2) Star Wars figurák története 1.rész

Az alábbi cikk eredetileg a modern Star Wars figura érdekességeket felvonultató sorozatom része lett volna, de a témában megláttam a lehetőséget, hogy akár egy új, pár részes cikksorozatban is alaposabban áttekintsem. A Power of the Force széria a Star Wars figurák történetének egy nagyon fontos szeletét képezi. Bár a vonal megítélése, manapság nem épp osztatlanul pozitív, de a történelmi jelentősége azért megkérdőjelezhetetlen. A csaknem 10 éves tetszhalott állapot után ugyanis ezzel lendült be újra a Star Wars figurák kiadása és a sikernek köszönhetően gyakorlatilag a kiadás azóta is folyamatos (nyilván ma már eltérő méretben és minőségben). A Power of the Force sikere nélkül nem fertőződhetett volna meg egy újabb generáció a Star Wars iránti rajongással és a 90-es évek elején az újra divatba jött brand, a figurák nélkül lehet, hogy újra elhalt volna még az előzménytrilógia elkészülte előtt. Az biztos, hogy ebben az időszakban épült ki igazán (újra) az az óramű pontossággal működő merchandise rendszer, aminek minden egyes tagja (játékok-képregény-könyv-film-egyéb cuccok) egymást erősíti, és ami a mai napig (ugyan néha kicsit zötyögve) de működik. Az sem elhanyagolható tény, hogy közületek is sokan ezekkel a Star Wars figurákkal találkozhattatok először gyerekkorotokban, így a téma azért erősen érint minket is. A Power of the Force történetét bemutató minisorozat első epizódjában a vonal megjelenésének előzményeivel és a legelső lépésekkel foglalkoztam.

 star-wars-the-power-of-the-force-3-75-action-figure-luke-skywalker-with-grappling-hook-blaster-and-lightsaber-bilingual-package-22037.jpg

1985-ben a Power of the Force, a Droids és az Ewoks szériák kifutása után a Star Wars figurák kiadása tetszhalott állapotba szenderült. A Lucasfilms nem szándékozott újabb filmeket, vagy sorozatokat kiadni a következő években, így a Kenner is elveszítette a legfontosabb játékipari fegyverét. Maga a licensz a Kenner-nél maradt, de mivel sem akkor, sem most nem lehet a Lucasfilms engedélye nélkül semmilyen Star Wars termékeket kiadni, ezért önmagukban játékgyártóként nem tudtak mit csinálni. Bizonyos marginális piacokon még jelentek meg különféle Star Wars-os cuccok a következő években is, ám a Kenner-nek ehhez nem sok köze volt. A fő fegyver elveszítése után a cég hamar el is veszítette a lába alól a talajt. A bevételek erősen visszaestek, ezért a Kenner-t birtokló General Mills 1987-ben úgy gondolta, ideje túladni az 1967-ben megszerzett cégen. Egy másik játékgyártó a Tonka vette meg őket, de szerencsére nem olvasztotta teljesen magába, aminek köszönhetően a Kenner, mint önálló egység megmaradhatott a Tonka csoporton belül. A Tonka viszont -többek között az akvizíció következtében- kissé megrogyott, így az egész csoportot 1991-ben bekebelezte a Hasbro. Ez már stabil hátteret jelentett, így a Kenner újbóli megerősödése is körülbelül 1991-re tehető. A Star Wars licensszel viszont még mindig nem kezdhettek semmit, ám a Lucasfilms álláspontja hamarosan megváltozott.

 04_96.jpg

A 80-as évek második felében szinte semmilyen Star Wars-os produktum nem jelenhetett meg. A képregénynek vége volt, a könyvek még sehol nem voltak és egyedül csak a West End Games által kiadott Star Wars szerepjáték tartotta a frontot. A 90-es évek elején viszont némiképpen megváltozott a helyzet. A Lucasfilms-nek újra kellett egy kis pénz, ezért egy pár Star Wars-os terméket újra engedélyeztek. Kiadtak egy pár Star Wars témájú számítógépes játékot illetve a Dark Horse kiadó is engedélyt kapott, hogy 1991-ben, 5 év szünet után (előtte a Marvel birtokolta a jogokat) Star Wars képregényt dobjon a piacra. Ekkor jelent meg úttörőként Timothy Zahn első Star Wars témájú regénye is a Heir to the Empire is (ami sosem volt „hivatalos” VII. epizód, hiába nyomták rá a magyar kiadásra). Ezek a kiadványok együttesen elkezdték újra divatba hozni a Star Wars-t és George Lucas is elkezdhetett gondolkodni az előzmény trilógián, illetve az eredeti trilógia felújításán (bár ő ugye állítólag csak a technológia fejlődésére várt).  Az biztos, hogy a 90-es évek elején egy teljesen új gyerek generáció, teljesen új dolgokon keresztül is találkozhatott a Star Wars-al, ami a brand újbóli belendülését eredményezte (bár maga a három eredeti film sosem ment ki a divatból).

 

darkempire1_1.jpg

gg3-1.jpg

A Kenner sem volt butus, úgyhogy az új Star Wars figurák kiadásának lehetősége többször is előkerült 90-es évek elején. Támogatta ezt a tulajdonos Hasbro is, akik a G.I.Joe és a Transformers mellett örültek volna, ha –mégcsak áttételesen is- de egy harmadik erős, fiús brand is nekik dolgozik. A Lucasfilms soha nem volt a pénz ellensége, úgyhogy a megfelelő előkészítés és piacfelmérés után, hajlandóak voltak rábólintani a projektre. A Kenner így az 1993-as Toyfair környékén kezdett puhatolózni a nagy viszonteladóknál, hogy esetlegesen mit szólnának a Star Wars figurák feltámasztásához és az ötlet természetesen pozitív fogadtatásban részesült. Azt hozzá kell tenni, hogy a Star Wars figurák feltámasztásának a piaci környezet is kedvezett. 1985-ben, amikor a brand elment téli álmot aludni a Star Wars figuráknak egy csomó erős vonallal kellett szembenéznie a boltokban. Ott volt a nagyon sikeres G.I.Joe, a mindennél divatosabb Transformers, a Masters of the Universe játékok és persze millió egy egyéb tiszavirág életű játékvonal. 1993-ra viszont ez a helyzet megváltozott. Ugyan ekkoriban is millió játékvonal volt a piacon, ám a jelentős brandek éppen meggyengültek. A Transformers-eknél épp generációváltást hajtottak végre, ami kevésbé volt sikeres, mint a G1. A G.I.Joe-k tartották magukat, de már látszottak a gyengülés jelei, MOTU/ He-Man figura épp nem volt a piacon és a Tini Nindzsa Teknőcök is túl voltak a csúcson. Ezeken kívül csak a Kenner „házon belüli” DC és a Toybiz által futtatott Marvel figurák voltak a jelentősebb brand-ek, úgyhogy minden együtt állt ahhoz, hogy egy új Star Wars vonal megint letarolja a piacot.

 dzdc-0vw0aemjnm.jpg

Na de milyen legyen a 90-es évek Star Wars figurája? Merülhetett fel a kérdés a Kenner szakembereiben. A vintage vonal figurái már az éra végén, 1984-85-ben sem voltak igazán versenyképesek a riválisok termékeihez képest és azokat csak a film körüli egyre csökkenő intenzitású hype adta el, szintén egyre kisebb mértékben. Ezért 1994-ben, amikor a figurák fejlesztése elkezdődött, világos volt, hogy az új figurák kevéssé fognak hasonlítani a jól megszokott bájos, ámde kissé fapados darabokhoz (hozzátenném, hogy ez a minőség a 70-es évek végén, 80-as évek elején teljesen a csúcsot jelentette). Minden játékgyártó általában a saját tapasztalataiból indul ki, ezért a Kenner is olyan irányban indult el, amit ismert és szeretett. A Kenner figurák általában T csípő megoldással voltak ellátva, ilyen volt a vintage Star Wars figurák, a Szellemirtók figurák és a Batman figurák felépítése is. Ezért már csak praktikussági okokból is megmaradtak ennél a megoldásnál a Power of the Force figurák esetében is. A vintage-hez képest egy plusz mozgatási pontot is betettek deréktájra, amivel a Kenner egy kicsit túl is lépett magán, hiszen a korábbi vonalaik többsége (M.A.S.K., Batman, Ghostbusters) szinte kivétel nélkül csak 5 mozgatási ponttal rendelkezett.  

 

s-l1600_80.jpg

e_3.jpg

A Power of the Force figurákat manapság leginkább az a kritika éri, hogy irreálisan izmosak, legalábbis az emberi karakterek. Nos, ez tényleg így van, én is egyetértek ezzel, de a dolog egyáltalán nem véletlenül alakult így. A Kenner sokszor diktálta, néha követte az akciófigura trendeket, de a hatásuk alól soha nem vonhatta ki magát. A 90-es évek elején több fontos változás is végbe ment az akciófigurák megjelenését illetően és ezek közül az egyik a heroisztikus, izmos felépítés felé való elmozdulás volt. A 80-as évek figurái nagyjából realisztikusak voltak (kivéve a MOTU-t), de az évtized végétől kezdve egyre több képregényes figura is megjelent, amelyek illeszkedtek a képregényekben látható egyre izmosabb hősökhöz. A Toybiz Marvel figurái és a Kenner DC figurái is ezért voltak izmosak, de ez az általános trend kisebb mértékben hatott például a G.I.Joe-k megjelenésére is. A jövőbeli figurák felépítésről komoly viták zajlottak a Kenner-en belül is. Tim Hall, aki akkoriban csoportvezetőként dolgozott a Kenner-nél úgy emlékezett vissza, hogy dönteniük kellett, milyen arányban vegyék figyelembe a gyűjtők és milyen arányban a gyerekek kívánalmait. A gyűjtők nyilvánvalóan a régiekhez hasonló, de modernebb figurákat láttak volna szívesen, a gyerekeket viszont nem ugyanazok a dolgok fogják meg, mint egy gyűjtőt. Végül az utóbbi esett (sokkal) jobban a latba, mivel, a széria elsődleges célja az volt, hogy egy új generációval szerettesse meg a Star Wars figurákat, ezáltal új piacokat, új vásárlókat hódítsanak meg. Ez a generáció pedig éppen az izmos figurák korszakát élte, ehhez voltak hozzászokva. Ezért lettek az új Star Wars figurák is izompacsirták. 

 

original-56.jpeg

x_7.jpg

the-power-of-the-force-2-luke-skywalker_big_2.jpg

Az izmosság tehát adott volt, de a mérték nem volt mindegy. Az első figura, amit próbaképpen elkészítettek a Luke Skywalker volt, mégpedig a „Farmboy” ruhás változat, valamikor 1993 végén, 94 elején. Ez a figura volt a kísérleti nyúl, amin a szakemberek kikísérletezték az új figurák test arányait. Az első, festetlen Luke prototípus meg is maradt az utókornak és ezen látszik is, hogy gyakorlatilag semmi köze sincs a boltokban később megvásárolható Luke-okhoz. Az arca jóval erősebb, karcosabb megjelenést kapott, amin én érzek egy kis MOTU vagy pankrációs figura hatást is, de az mindenesetre biztos, hogy ez az arc egy fokkal jobban megidézi Mark Hamill-t, mint a végleges kiadásé. A test jóval kevésbé volt izmos, mint a végleges változat, inkább erősen szálkásnak mondanám. Ugyanakkor az izmok jóval kontúrosabban látszódtak, és a ruha kivágata is sokkal konkrétabban mutatta meg őket, mint a boltokba kerülő változatnál. A lábak állása se volt akkora nagyterpesz, mint a véglegesnél és nagyon jó kérdés, hogy ezen később miért változtattak. Az első prototípust fotózásra, bemutatóra illetve a csomagolás fejlesztéséhez használták fel, de a Kenner-en belül nem mindenki volt elégedett ezzel a „szolíd” megjelenéssel.

 

2020-06-04_101930.jpg

star-wars-luke-skywalker-potf_1_af6d0289e287cd69fc85db77bf5aecac_2.jpg

star-wars-luke-skywalker-potf_1_af6d0289e287cd69fc85db77bf5aecac.jpg

Látható tehát, hogy eredetileg a figurákat nem szánták annyira izmosnak az alkotók, mint amilyenek lettek, legalábbis máshogy lettek volna izmosak. Nagyon valószínű, hogy a marketingesek erőteljes hatására viszont végrehajtottak egy sereg változtatást. Luke arcát lágyabbra, kellemesebbre vették, amivel nyilván szelidíteni szerették volna, hiszen mégiscsak egy álmodozó, pozitív hősről van szó, ugyanakkor az izmokat erősen felnagyították. Az izmok kontúrja elmosódottabb lett, mivel hogy leginkább azért „ruhán” keresztül látszódnak. A csípót szűkebbre, a vállat és a mellkast szélesebbre vették, hogy hangsúlyozzák az izmokat. Igazából ez a változtatás eredményezte később a figurák többségénél a "díjbirkózó" összhatást. A ruhát is kisebb kivágatúra változtatták, ami rendben van, hiszen Luke-nak a filmben sem volt kivágva a ruhája a köldökéig. A változtatások hatására egy jóval puffancsabb megjelenésű figurát kaptak, de végül ez alapján határozták meg az összes többi emberi karakter felépítését is(Han, Vader, Leia stb.). Ez azért egy-két anomáliát is eredményezett. Az világos hogy a marketingesek szemében Luke, Vader és Han voltak a főtermék, amit valószínűsíthetően majd a legnagyobb példányszámban fognak értékesíteni. Emiatt ők lettek a legizmosabbak, de Chewbacca-t például nem hozzájuk viszonyították, ami azt eredményezte, hogy Han gyakorlatilag szélesebb deltával bír a POTF figurán, mint Chewbacca. Az egész viszonyítási procedúrának szegény Leia volt a legnagyobb vesztese, akit csak nagyon aránytalanul (de heroisztikusan…) sikerült megvalósítani.  

 

057_81583312-dca7-405a-bc9b-63e194412dd4_large.jpg

power-of-the-force-2-han-solo-002.jpg

415axl.jpg

407fxl.jpg

Azt hozzá kell tenni, hogy a már akkor is létező gyűjtői közösségnek ez a testfelépítés, már akkoriban sem tetszett, ezért a Kenner végülis az évek során a következő hullámokban fokozatosan finomított a karakterek „heroisztikus” testfelépítésén, míg kb. 98 környékére, már majdnem teljesen normális testalkatú figurák jelenhettek meg. A marketingeseknek csak részben volt igazuk. Ugyan a gyerekeknek elképesztő mennyiségben el lehetett adni az izmos POTF figurákat, de maguk is érezték, hogy túlzásba estek. A vásárlókat nem igazán befolyásolta, hogy Han-nak mekkora a bicepsze, hiszen a Star Wars figurák (más vonalakkal ellentétben) sosem erről szóltak, sőt ez a fajta megjelenés idegennek hatott a Star Wars világától. A gyerekeket persze ez annyira nem hatotta meg és simán új őrület lett az új Star Wars figurákból, de azért fokozatosan egyre inkább figyelembe vették a gyűjtők  és az aránytalanságot kifogásolók véleményét is. Valószínűleg a Lucasfilms is beleszólt ebbe a „lágyítási” folyamatba, de igazság szerint őket akkoriban is leginkább a bevétel érdekelte, ami a Power of the Force széria első éveiben kiváló volt. Az egész világon tonnaszámra adták el a játékokat, ráadásul egy csomó új piacon is megjelentek. Igazából nálunk is ez volt az első eset, hogy hivatalosan, nagy mennyiségben, ráadásul erős marketinggel megtámogatva kaphatóak voltak a Star Wars figurák.   

 lukebespinturnaround_1.jpg

20_43.jpg

2018-01-29_203507.jpg

A kiegészítők tekintetében nagyjából egyetértés volt a Kenner különböző társosztályai között. Világos volt, hogy a 90-es években már több és kidolgozottabb kiegészítőre van szükség, ugyanakkor tudták, hogy a Star Wars figurákhoz, annyira nem illik a tonnányi cucc. Ezért egy kompromisszumos 2-3 darabban állapodtak meg, ami nagyjából a vintage éra jobban ellátott darabjainak felszerelésszámával egyezik meg. Ez ugyanakkor néhány figuránál ez problémát jelentett, hiszen nem minden karakter látszódott a filmben többféle felszereléssel. Így végülis az lett a hivatalos álláspont, hogy akkor is minimum két felszerelés kell a figurák mellé, ha a filmben nem látszódott ilyen. Megpróbáltak a karakterekhez illeszkedő cuccokat kitalálni, ám némely esetben az alap hiánya miatt ez nem sikerült. Hagyományos, műanyagból készült kiegészítőket használtak és azt is gumiszerű műanyagra cserélték, ami a vintage érában még szövet vagy vinyl anyagból készült volna. A kiegészítők töréséből volt némi probléma a vintage érában (bár azért a versenytársakhoz képest akkor is masszívabb kiegészítőket adtak), ezért itt jóval strapabíróbb, sokszor rugalmas anyagokat választottak. Érdekes módon, az általános trenddel ellentétben, rugós kilövőket ekkoriban még nem adtak a figurák mellé, amit manapság akár értékelhetünk pozitívumként is. A standard mennyiségű, csak műanyagból készített kiegészítők csökkentették a gyártási költségeket is, amire egyébként szükség is volt, hiszen a single card-os figurák tervezett végfogyasztói árát körülbelül 3-5 dollárra lőtték be. ( Csak érdekességként….az 1995-ös dollár azért acélosabb volt, mint a mostani és most is 2-3-4 dollár körül vannak az egyes figurák végkiárusításos árai. Mennyit kellett faragni meg ésszerűsíteni a gyártáson 25 év alatt, hogy ezt meg tudják csinálni?).

2020-06-04_102441.jpg

unnamed_4.jpg

starwarsdeathstargunner_57552_1554435491.jpg

Az első tizenkét figurát ezek a szellemében tervezték meg. A droid karakterek nem kaptak kiegészítőt, de a többiek mind két darabot kaptak (kardot, köpenyt, pisztolyt vagy puskát). A karakter leosztás nem egyezett meg teljesen a vintage éra  első figuráival, de azért a kép nagy  átfedést mutatott, így az első hullámban Darth Vader, a „Farmboy” Luke Skywalker, Leia, Han Solo, C-3PO, R2-D2, Ben (Obi-Wan) Kenobi, Chewbacca, a Stormtrooper, az X-Wing Pilot Luke, Lando és Boba Fett jelenhetett meg. A mai eszünkkel szinte felfoghatatlanul nagy sikert arattak. A reklámozás is erősen megindult, amihez például a későbbiekben Mark Hamill-t is sikerült megnyerni.

03_75_1.jpg

04_69_1.jpg

Az első figurák tehát elkészültek és készen álltak rá, hogy a következő Toy Fair-en bemutassák őket a nagyközönségnek. A következő részben a járgányokkal, a széria nevével és a csomagolás kifejlesztésével fogok hasonló terjedelemben foglalkozni. Tartsatok velem akkor is.

2020-06-04_101835.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr315740794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (8) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (3) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (4) bionicle (6) blacktron (1) black series (40) board games (4) bootleg (15) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (4) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) diorama (1) disney park (2) double dragon (2) dreadnok (3) droids (8) droid factory (1) duplo (1) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (3) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1078) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (6) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (2) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (5) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (264) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (265) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (205) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (266) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (207) gi joe tv (17) gi joe vehicles (44) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (562) hasbro játékok (565) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (177) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (28) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (3) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1172) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1170) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (34) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (235) kenner (298) kennertoys (288) kenner figurák (283) kenner története (5) képregény (2) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (17) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (16) ko toys (16) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (8) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (431) lego2020 (6) legostarwars (134) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (4) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (242) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalogus (183) lego katalógus (179) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (82) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (147) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (167) lego tehcnic (53) lego tmnt (1) lego történelem (211) lego town (47) lego train (15) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (5) ljn toys (5) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (13) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (3) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (3) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (35) moder star wars figurák (31) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (52) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (53) power of the force története (15) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (40) prototype (39) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (896) régi játékok (882) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (23) remco (1) rendezvény (4) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (2) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (17) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (561) starwarsfigures (471) starwarsjármű (94) starwarstoys (548) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (560) star wars 30th anniversary (10) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (3) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (405) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (459) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (78) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (9) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (66) star wars prototipus (75) star wars prototype (73) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (2) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (96) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (16) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (3) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (885) town (30) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (5) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (186) vintage (666) vintagejátékok (789) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (781) vintage collection (45) vintage gi joe (246) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása