Modern Star Wars figura érdekességek - 27.rész

Az Arena Confrontation Windu figura problémái

Az utóbbi időben a Modern Star Wars figura érdekességek sorozatban egy kicsit többet szerepeltek a Power of the Force dolgok illetve önálló történeti cikkekben is foglalkoztam a kérdéskörrel. Ugyanakkor természetesen a későbbi, modernebb Star Wars vonalak figuráival kapcsolatosan is van még egy csomó érdekesség, amiről lehet egy kicsit beszélni, így most igyekeztem valami nem POTF témát keresni. A Saga sorozat 2002-ben debütált, a Klónok Támadása című második Star Wars epizóddal egy időben, így a vonal java része a filmben látható karakterekre fókuszált. Pont ezért szokták ezt a sorozatot az AOTC rövidítéssel is emlegetni, legalábbis azt a részét, ami a filmből táplálkozott (mert azért nem csak AOTC karakterek voltak a Saga sorozatban). A Saga széria sok ismert és mondjuk úgy hírhedt figurát is tartalmazott, amelyeket manapság is kívülről ismernek a gyűjtők és ezek közül több, nem éppen a tökéletességéről híres. Ilyen a gúnynevén csak „sikítós” vagy „ordítós” Windu-ként ismert Geonosian Rescue Windu, ami kétségkívül az egyik legismertebb és legelterjedtebb Saga figura. Ugyanakkor Windu-ról készült a sorozatban egy másik, sokkal kevésbé ismert figura is, az Arena Confrontation (illetve még két másik a Deluxe illetve a Jedi Council-es, de azok nem basic figurák voltak), amivel kapcsolatosan annyi bénázás történt, hogy megérdemli az önálló cikket.

 star-wars-saga-mace-windu-arena-confrontation-03-02-001.jpg

Az Arena Confrontation Windu 2003-ban jelent meg, sima single card-os Saga a figuraként. Ugyanakkor a funkcionalitását tekintve abszolút eltért a többi Saga figurától. Azt már korábban is megszokhattuk, hogy bizonyos Saga figurák (mint például az ordítós Windu) tudtak valamiféle kunsztot csinálni… ami vagy egyfajta speciális mozdulat volt vagy pedig egy mágneses funkció. Valamelyik a karjával tudott lecsapni, van, amelyik rúgni tudott és kiadtak olyan Anakin-t is, aminek ketté lehetett szedni a kezét egy mágneses csatlakozó mentén. Ezen logika alapján további hasonló figurákat is csináltak, amelyek közül az egyik az Arena Confrontation Windu volt, aminél viszont egy kicsit más technikával valósították meg az extra mozdulatot. A figura kissé szoborszerű lett, egyfajta fénykardos alapállásban mutatja a karaktert, aminek egyébként sikerült egy egészen szép – Samuel L. Jackson-ra kifejezetten jól hasonlító – arcot csinálni. A mindössze hat mozgatási ponttal rendelkező figura hátán egy nagy gomb található, amelyet oldalirányba csavargatva a figura karjai egyfajta csavaró mozdulattal, jobbra-balra mozgatják a fénykardot. Fogalmazhatnék úgy is, hogy Windu kalimpál a fénykard pengéjével. Ezt a figura úgy tudja megcsinálni, hogy a karja relatíve lágyabb műanyagból van, úgyhogy ez a csavaró mozdulat nem mozgatási pontokon keresztül valósul meg. A karokhoz egy iszonyú ronda fénytengely csatlakozik, ami gyakorlatilag átmegy a figurán, kilóg a hátán és erre raktak rá egy fület, hogy azzal lehessen szabályozni a mozdulatot. Nem nagyon lehet más szavakat használni erre a megoldásra, mint a pusztulat, a szörnyedelem és az ocsmány, de az az igazság, hogy a tekerőn kívül a szerkezet többi részét eltakarja a figura szövet köpenye, így azt csak akkor látjuk ha valamennyire kinyitjuk a köpenyét. Nos…eredetileg ez nem volt így.

sw0302macewinduacpost.jpg

fs.jpg

f_1.jpg

Eredetileg ugyanis a figura egy műanyag köpenyt kapott volna ugyanúgy, ahogyan a Saga széria figuráinak nagy része is (bár volt másik szövetköpenyes figura is). Ezt a műanyag köpenyt majdnem teljesen végig is vezették a megvalósulás útján…voltak belőle gyártásra kész, festett és festetlen prototípusok is, de az utolsó pillanatban mégiscsak lecserélték, egy amúgy költségesebb vászonköpenyre. A lecserélés oka nyilván többrétű volt. Egyrészt a műanyag köpeny sokkal kevésbé takarta el az atomronda mozgató szerkezet és ez nyilván szemet szúrt a döntéshozóknak is. Másrészt a műanyag köpeny, bármennyire is rugalmas anyagból volt, akadályozta a forgató mozdulat végrehajtását illetve a figura normál mozgását is. Hiába volt a hátán lyuk, nehézzé tette a köpeny levételét is, pedig azt végig levehetőnek tervezték, hiszen a geonózisi arénában Windu is lecsapatta magáról. Ezért a vászon köpenynek az utolsó pillanatban mennie kellett és helyette egy teljesen standard, barna Jedi köpenyt adtak Windu mesternek, ami véleményem szerint sokkal szerencsésebb választás volt, mert nagyjából jól takar és nem akadályozza se a levételt, se a mozgást. A változtatás viszont elég későn történt, úgyhogy a figura hátlapjai már készen voltak, így a boltokba kerülő card hátoldalán egy műanyagköpenyes festett prototípus látszik a funkció bemutatóképén. Viszont nem ez volt az egyetlen probléma a szerencsétlen figurával kapcsolatosan.

 

2020-11-30_191838.png

2020-11-30_192346.png

A másik gond a forgatómozdulat kivitelezése volt. A kezet kezdettől fogva lágyabb műanyagból tervezték azért, hogy ezt a csavarást meg lehessen vele csinálni. Ugyanakkor a koncepció már eleve hibás volt, hiszen itt egy fém alkatrész fejtett ki erőt egy műanyag végtagra, ráadásul csavaró erőt, így a gyártónak borítékolhatóan problémákkal kellett szembenéznie. Ez így is lett, a Hasbro (és nyilván a kínai partnere) nagyon nehezen tudta belőni, hogy milyen anyagot használjanak a karokhoz. Némely esetben túl merev lett a dolog és nem tudta csavarni a tengely a karokat, néha pedig túl lágy lett, így az első erőkifejtésre (vagy a sokadikra) a kezek eltörtek. Ezzel, ha minden igaz elszórakozgattak egy darabig, amíg végül sikerült kikísérletezni a megfelelő anyagot a végleges prototípushoz. A gyártásba kerülő darabbal így már nem voltak ilyen minőségi problémák. De azért persze nem lehetetlen a végleges verzió kezét se eltörni, ha az ember esetleg túl vehemensen tekergeti azt a gombot… Ez a procedúra és a műanyag köpenyes balhé is csúszást okozott a figura elkészültében, úgyhogy elképzelhető, hogy eredetileg nem is a 2003-as hullámban, hanem valamikor korábban kellett volna eredetileg megjelennie (a  datestamp is 2002-es rajta, de ez nem annyira ritka).

 unnamed_19.jpg

sw0302macewinduacsaber.jpg

Bár a kezdeti problémákat kijavították, azért az Arena Confrontation Windu így se lett egy matyó hímzés. Nem hiszem, hogy ez a figura lenne bárki gyűjteményének az ékköve. Ugyanakkor az a rögös út, ami a megvalósulása felé vezetett érdekes és megmutatja, hogy azért a Hasbro a modernebb játékvonalakban is tudott jó kis bénázásokat produkálni. Főleg, ha valami koncepcionálisan rossz volt.

s-l1600_84.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8016309898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (2) bionicle (6) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (14) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (3) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) disney park (1) double dragon (1) dreadnok (3) droids (7) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1047) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (262) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (263) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (264) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (205) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (551) hasbro játékok (554) hasbro katalógus (5) heman (9) heti video (167) he man (12) he man katalógus (1) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (2) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1143) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1142) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (33) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (224) kenner (294) kennertoys (284) kenner figurák (278) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (7) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (419) lego2020 (6) legostarwars (131) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (231) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalógus (169) lego katalogus (173) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (81) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (145) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (166) lego tehcnic (52) lego tmnt (1) lego történelem (205) lego town (46) lego train (14) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (7) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (33) moder star wars figurák (30) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (10) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (50) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (51) power of the force története (13) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (39) prototype (38) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (875) régi játékok (860) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (22) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (16) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (548) starwarsfigures (462) starwarsjármű (94) starwarstoys (534) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (546) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (392) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (450) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (77) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (8) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (65) star wars prototipus (74) star wars prototype (72) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (1) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (858) town (27) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (4) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (175) vintage (651) vintagejátékok (774) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (766) vintage collection (45) vintage gi joe (244) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása