A Transformers kihívói...avagy tíz átalakítható robotos játék a 80-as évekből

Vannak olyan játékok, amelyek akkora népszerűségre tesznek szert, hogy a nevük átragad egy egész termékkategóriára. A katonás akciófigurákat sokáig mindenki csak G.I.Joe-nak hívta, a kocka alapú építőjáték a mai napig Lego és a köznyelvben a kisautókat is gyakran csak Matchbox-nak hívják. Így van ez a robotos játékoknál is, ahol a Transformers globális sikerei miatt, egy átlagos ember szinte bármilyen robotra rá tudja mondani, hogy Transformers. Ennek nyilván vannak pozitív és negatív hozadékai is, ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy az a játék, aminek a neve ilyen státuszba jutott, bizony az örök nyomot hagyott a történelemben. Az ilyen játékok sikereit természetesen millió cég megirigyelte. Sok-sok gyártó igyekezett lemásolni a látható formulákat és próbáltak maguk is betörni mások farvizén egy-egy divatos, új játékterületre. Ennél fogva a Transformers receptjét is nagyon sokan próbálták lemásolni, aminek következtében millió egy robotos játékvonal jelent meg a 80-as években. Ezek közül most igyekeztem azt a 10-et összegyűjteni, amelyik egyrészt egyedi volt, másrészt amelyik a Transformers játékok kihívójaként jelentkezett a piacon.

 h1043-l148867763_original.jpg

Mielőtt, azonban a felsorolásba belekezdenék, szükséges egy kis áttekintés. A 80-as évek játékipara ugyanis kis túlzással élve nem állt másból, mint újításokból, az ezekre született válaszokból, majd ellenválaszokból… ezért is szokták ezt az időszakot sokan „Játékháborúnak” nevezni. Ha egy nevesebb gyártó kitalált valami újdonságot, ami betalált és gyerekek millióit fogta meg, akkor a rivális gyártók erre azonnal válaszoltak valami hasonló termékkel, annak érdekében, hogy helyet fogjanak a piacon és csökkentsék az ellenfél eredményeit (minden Bravestarr-ra volt egy Galaxy Rangers...és minden M.A.S.K.-ra volt egy Jayce and the Wheeled Warriors válaszul). Mivel sok gyártó volt és sokan reagáltak az aktuális játékdivatra, ezért minden területen iszonyatos túltermelés és túlkínálat jött létre, ami törvényszerűen bizonyos játékvonalak sikertelenségével, illetve néhány játékgyártó csődjével vagy beolvasztásával járt. A formabontó, új divatot teremtő játékoknak (G.I.Joe, MOTU, Transformers, Tini Nindzsa, M.A.S.K. stb.) ennél fogva mindig megvoltak a maga árnyékai és hasonmásai, amelyekkel meg kellett küzdenie a boltokban a gyerekek figyelméért. A mai cikkben a Takara-Hasbro Transformers játékainak „árnyékaival” fogok foglalkozni, de csak és kizárólag azokkal, amelyek legálisak voltak.

 blackbeltmactough-front.jpg

A Transformers játékok egy érdekes, „új” bevezetési formulát hoztak a játékpiacra. Japánban már az 50-es évektől kezdve egyre népszerűbbek lettek a robotos témájú játékok, ám a nyugati világba egy ideig ezek csak részben szivárogtak át. A 70-es években viszont már egyre több japán gyártó épített ki nyugati kapcsolatokat, aminek köszönhetően a robotok is egyre inkább beépültek a köztudatba. A Transformers eredetileg nem a Hasbro, hanem a japán Takara találmánya volt. Eredetileg Diaclone-nak illetve Micro Change-nek hívták ezeket a robotokat és nagyon sikeresek voltak, ám úgymond csak egyek voltak a sok ottani, átalakítható robotos játék közül. A világsikerhez kellett a Hasbro is, akik a játékminták licenszelése után egy egész világot alkottak a már létező játékok köré. Így születtek meg a szembenálló oldalak, a karakterek, a történet és ehhez kapcsolódóan a képregények, majd pedig a rajzfilmek is. Ez az egész kellett ahhoz, hogy a Transformers világszerte sikeres legyen, de legtöbben, csak azt fogták fel a rivális gyártók közül, hogy a pénzkeresés érdekében „átalakulós robotokat kell licenszelni Japánból”. Ennél fogva a Transformers sikereit más gyártók nem igazán tudták megismételni, de azért persze voltak érdekes próbálkozások.

 

dia.jpg

dias.jpg

A lista összeállításánál most is voltak szabályaim, mégpedig eléggé szigorúak. Az első és legfontosabb az volt, hogy másolat...hamisítvány…bootleg játék nem kerülhetett fel, tehát olyan koppintás cucc, amelyet meglévő Transformers, Gobots stb. játékokról másoltak vagy a vonal nem volt licenszelt. Így a kínai és taiwani kamu-Transformers-ek java rögtön ki is esett. Ezen kívül igyekeztem a Hasbro riválisainak, tehát a nevesebb játékgyártóknak a termékeiből válogatni és szinte csak olyan cuccot tettem fel, ami ténylegesen kapható is volt az amerikai vagy a Nyugat-Európai nagyobb játékboltokban. Ezen kívül az is fontos szabály volt, hogy a rengeteg robotos játékból csak azokra koncentráltam, amelyeknél a robotokat át lehetett alakítani, valamilyen más formába. Járművé, használati tárggyá…az már mindegy volt. Engedékeny voltam viszont abban a tekintetben, hogy az átalakítás módja nem számított, tehát nem csak a Transformers „rendszerű” próbálkozások kaptak helyet. Ezek a szabályok ugyanakkor nem jelentettek minőségi garanciát, így azért némelyik vonalnál bizony kiakadt a gagyiság mérőm…de hát ha valaki robotos játékokról ír cikket, akkor ez bizony előfordul. Lássuk hát mik voltak a Transformers riválisai a 80-as évek játékboltjaiban.  

 

Gobots – Bandai / Tonka, 1983

Kezdjük a legfontosabbal: A Gobots igazából nem is számít a Transformers kihívójának, hiszen majdnem egy évvel előbb megjelent a nyugati játékpiacon, mint a Takara- Hasbro termékei. Bár sikeres volt és gyakorlatilag pontosan ugyanazt a receptet követte, mint a nagy testvér, mégsem ez hozta el a robot forradalmat. A Gobots eredetileg a Bandai terméke volt, Japánban Machine Robo néven volt ismert, de a nyugati forgalmazáshoz itt is kerestek egy amerikai partnert. Ez lett a Tonka, ami abban az időben az egyik legnagyobb játékgyártónak számított. A Gobots termékek általánosságban elég jól sikerültek, a robotokat főleg járművekké lehetett alakítani, mégpedig nem is mindig a legegyszerűbb módon. Gyártásuk során jó minőségű műanyagokat és sok fémalkatrészt is felhasználtak, úgyhogy viszonylag minőségi érzetet keltettek. A csomagolásuk ugyanakkor egy kicsit japán jellegű volt, ami nem biztos, hogy hozzájárult a nyugati eladásokhoz. Bár a Gobot-ok előbb debütáltak, de a Transformers hamar követte őket, így a piacot nem tudták leuralni. Onnantól kezdve egészen 1987-ig egymás közvetlen riválisai voltak és teljesen párhuzamosan futott a két márka a boltokban. A Gobots-ból is készült rajzfilm, ami teljesen egy időben debütált a Transformers rajzfilmmel. Hagyományos képregény ugyanakkor nem készült hozzá, ami középtávon lehet, hogy nem vált a Gobotok javára. Az biztos, hogy a két robotos márka harcából, mind a boltokban, mind pedig a TV-ben végül a Transformers került ki győztesen. Tudat alatt egyébként a Gobots is a Transformers javára hajtotta a vizet, hiszen sokan a Gobots cuccokat is a Transformers-el azonosították (én kiskoromban simán azt hittem pl a Gobots rajzfilmre, hogy Transformers). Ennek ellenére ez is egy klasszikus és színvonalas brand volt, amit a mai napig sokan gyűjtenek. Érdekesség, hogy ma már a Gobots brand is a Hasbro tulajdona, hiszen a Tonka csoportot is bekebelezték a 90-es években. Így a Gobots-ot természetesen valamennyire beillesztették a Transformers világába is.

 

gobots2.jpg

 

gobots.jpg

gobotstoyscatalogue.jpg

gobo_1.jpg

Switch Bots – LJN, 1985

A robotos korszakból természetesen nem maradhatott ki az LJN sem, ami a 80-as évek közepén a nagy játékgyártók stabil, második vonalában helyezkedett el. 1985-ben jelentették meg a saját robotos vonalukat a Switch bots-ot, amelyben 12, egyedi mold alapján készült, egyszerű harci járművekké alakítható robotot adtak ki. A Switch bot-ok jóval gyengébb műanyagból voltak, mint a márkás társaik, ezen kívül meglehetősen faragatlan, tömpe külsővel is bírtak. Ugyanakkor olcsóak voltak és ezeket is össze lehetett építeni 1-1 nagyobb robottá (tehát combiner-ek voltak.) Bár a szoros értelemben véve ezek nem voltak Transformers másolatok (hiszen egyedi tervezésű robotok voltak és más volt a csomagolás is) de azért az LJN pár ponton igyekezett mégis megidézni a nagy testvér jellegét. Ilyen volt például a klasszikus „More than meets the eye” felirat helyett a „More than they appear to be” szöveg, ami számomra elképesztően szánalmasnak hat. A vonal a boltokban nem aratott túl nagy sikert, így hamar abba is hagyták a gyártásukat. Ma is könnyen és relatíve olcsón beszerezhetőek Amerikában, már, ha valaki be akarja őket szerezni.

 

swi.jpg

swi2.jpg

swi3.jpg

swi4.jpg

swi5.jpg

Zybots – Remco, 1984

Kétség sem fér hozzá, hogy a Remco volt a 80-as évek amerikai játékiparának az egyik vérszopó piócája. Ha bármelyik cég, bármilyen eredeti ötlettel állt elő és megjelentek a játékaik a boltokban, biztosak lehettek benne, hogy a Remco legalább három ugyanolyan vonallal jelenik majd meg, nagyon rövid időn belül. Ráadásul ezek a riválisnak szánt termékvonalak néha nem is csak súrolták, hanem olykor át is lépték a törvényesség határvonalát. Ugyanis a Remco néha nem csak ihletett lopott, hanem bizonyos dolgokat egy az egyben másolt is, így a cég ügyvédje igencsak gyakori vendég volt a bíróságokon, ahol hol a Mattel, hol pedig más cégek igyekeztek a Remco-val szemben bizonyítani (többnyire sikeresen) az igazukat. Volt egy rakat G.I.Joe-szerű akciófigurájuk (American Defense, Desert Patrol stb.), egy szakajtónyi MOTU érzetű „barbár” figurájuk (Conan, Warlord, Warrior Beasts stb.) és természetesen voltak robotos játékaik is. Ezek közül egyedül a Zybots kerülhetett fel a listára, mert csak azok voltak átalakíthatóak. A Zybots minden szempontból az egyszerűbb, hátlapos Transformers-eket idézte meg. Majdnem minden példány kisméretű és járművé alakítható darab volt, amelyben voltak ugyanúgy autók, munkagépek és persze űrhajóvá alakítható példányok is. Ezen kívül a csomagolás képe is erősen hasonlított a Transformers-re, de legalább nem támadható módon. Némelyik darab persze combiner volt, így hat kisebb robotból itt is össze lehetett állítani egy nagyobb karaktert. Ráadásul ezeket kiadták úgynevezett gift pack formátumban is, aminek a csomagolása, megint csak erősen hasonlított a Transformers vonal ilyesmi kiadásaira. Összességében a Zybots egy olcsó, gagyi hatású robotos vonal volt, aminél messziről ordított, hogy a Transformers sikereinek farvizén próbál némi eladást fogni. De 1 dollár 99-ért….azért volt aki megvette, így manapság is fel szoktak bukkanni az aukciós portálokon.   

 

zy.jpg

zy2.jpg

zy3.jpg

zy4.jpg

zy5.jpg

zybots_1_crop.jpg

Robo Tron – Buddy L, 1984

A Buddy L egy tradicionális amerikai játékgyártó volt, amely leginkább a különféle fém autóiról volt híres. A 80-as években nem ment túl jól a cég szekere ezért igyekeztek nyitni mindenféle más játékterület felé is. Ennek keretein belül a Transformers berobbanása után nem kevesebb, mint három robotos vonalat is piacra a dobtak és nem túlzok, ha azt mondom, egyik rosszabb volt, mint a másik, pedig ennek is japán gyökerei voltak (Grand Model). A Robo Tron egy hagyományosabb küllemű vonal volt, ennél a robotokat egyszerű járművekké lehetett átalakítani, míg a Bug Bots-nál az altmódok rovarokat formáztak (egy kicsivel az Insecticon-ok előtt). A harmadik vonal a Charger Tron volt, aminél egy kisebb robotot lehetett kilőni, egy nagyobból. A Robo Tron és a Bug Bot szériákat hátrahúzós mechanizmussal is ellátták, amit akár nevezhetnénk innovatívnak is, de ekkoriban azért ez a funkció már nem volt az. A Robo Tron-ban összesen 16 féle, meglehetősen olcsó hatású, gyenge minőségű játék jelent meg, de ennek ellenére még a következő évben is forgalmazták őket. Sőt, 1985-ben még megjelent három új karakter is, akiket teljesen egyértelműen a Dinobot-okról koppintottak. Mindenesetre talán nem is csoda, hogy ezek a játékok se terjedtek el túlzottan.

 

robotron2.jpg

robotron.jpg

robotron3.jpg

robotron4.jpg

Roadbots – Marchon, 1984

A Marchon egy sokadik vonalas kisebb amerikai játékforgalmazó volt, ami sok más céghez hasonlóan megpróbált felülni a 80-as évek játékdivatjának hullámaira, a maguk olcsó, saját ötleteket nélkülöző játékaival. A G.I.Joe-val szemben nekik volt M-Force-uk, a My Little Pony-alapján ők kiadták az Enchanted Kingdom vonalat és a Masters Of The Universe játékokhoz is csináltak méretben passzoló járgányokat Trundaxx néven. Természetesen a Transformers sikere se hagyta őket hidegen, sőt, ha lehet ilyet mondani ez a játékvonal ihlette meg őket a leginkább, hiszen a 80-as évek második felében nem kevesebb, mint három robotos vonalat is a piacra dobtak. A leginkább vállalható ezek közül a Road Bots névre hallgató széria volt, amelyet teljesen egyértelműen a constructicon-ok ihlettek. A négy kiadott robot altmódja ugyanis minden esetben egy-egy munkagép volt, sőt ezek szintén combiner-ek voltak, hiszen az alkatrészeikből fel lehetett építeni egy óriásrobotot. Ugyanakkor az átalakítás dolgában messze elmaradtak a Transformers-től, hiszen ezeket a játékokat csak úgy lehetett átalakítani, ha alkatrészeire szedte őket az ember, majd egy másik módon újra összerakta. A minőségük, a csomagolásuk és a külső megjelenésük is messze elmaradt a nagy testvértől, így nem is csoda, hogy nagyon hamar kikoptak a köztudatból.

 

roadbots.jpg

roadbot3.jpg

roadbots02.jpg

roadbots2.jpg

Convertors – Select, 1984

A new york-i illetőségű Select Merchandise cég szintén a 80-as évek szülötte volt. Ez a vállalat is egyike volt annak a számtalan cégnek, akik ki szerették volna használni a 80-as évek játékipari fellendülését. Ők is hasonló módszereket próbáltak alkalmazni, mint a nagyok, így Ninja-s akciófigurákkal illetve robotokkal igyekeztek betörni a piacra. A robotok tekintetében szintén ragaszkodtak a bevált módszerhez, így ők is japán partnereket kerestek, hogy a már meglévő játékok mold-jaival betörhessenek az amerikai robot piacra. A Convertors sorozat ennek megfelelően nem volt annyira rossz, hiszen nagy múltú japán cégek cuccait használták fel hozzá (Takatoku, Gakken, Mark, Excite), így a minőséggel nem, maximum a karakterek kinézetével lehetett probléma. 1984 és 85 során összesen 42 féle ilyen Convertors robotot dobtak a piacra, amelyeket egyedileg elvevezett sub team-ekbe osztottak be. Voltak repülővé alakítható darabok (Avarians), hadigéppé alakítható cuccok (Defenders), rovar altmóddal bíró karakterek (Insectors) és „hétköznapi” tárgyakká alakítható robotok is (Spies). Ez utóbbi kategória volt a legviccesebb, hiszen ritkán látott az ember rulettasztallá, távcsővé vagy félkarú rablóvá alakítható robotokat. Bár a Convertors szériát semmiképpen sem lehet rossznak vagy színvonaltalannak nevezni, azért egy kicsit nehezen találta meg a vásárló közönségét. Ennek főleg a relatíve magas eladási ár volt az oka, hiszen egy ilyen robotért 4 dollárt kértek el, ami több volt, mint mondjuk egy card-os Transformers mini vehicle (pl Huffer, vagy Bumblebee) ára és kb. azonos volt egy combiner alkotóelem (pl. First Aid, Mixmaster) bolti árával. 4 dollárért így viszonylag nehezen fogytak, úgyhogy a játékboltok java végül csak 1-2 dollárért tudott megszabadulni a meglévő készletektől. Ennek ellenére később azért a gyűjtők megtalálták a vonalat, így manapság egy keresettebb Transformers-szerű sorozatnak számít. Némely tagja (pl. a vicces Spies csapat) erősebb árakon mozog, mint a többi listán szereplő brand példányai.

 

select2_1.jpg

select3_1.jpg

select4_1.jpg

select_1.jpg

select1_1.jpg

Pow-R-Trons – ERTL, 1985

Az ERTL szintén egy tradícionális amerikai játékgyártó volt, ami leginkább a modellautóival tett szert hírnévre. Azonban úgy voltak vele, hogy ha már vannak kisautóik, illetve nagyobb autók is, akkor miért ne próbálnának meg némi piacot szerezni autóvá alakítható robotokkal is. Természetesen ehhez ők is a bevált formulát alkalmazták, tehát nem új dolgokat terveztek, hanem már kész formákat importáltak Japánból. A Pow-R-Trons vonal alapja a Fujisho cég Attack Change Machine Powertrons vonala volt és részben még a nevet is ebből merítették. Összesen ötféle kisautóvá alakítható, egyszerű, de azért pofás robotot adtak ki, amelyek mindegyike el volt látva lendkerekes mechanizmussal is. Sőt, azon túl, hogy a mechanizmus, mind robot, mind pedig jármű módban képes meghajtani a kerekeket, kapott egy nyitó mechanizmust is, ami jármű módban történő ütközés esetén kiugrasztja és ezzel robot módba alakítja a cuccot. A vonal érdekessége továbbá, hogy a Fy-Ton nevű karakterből – aminek az altmódja egy Pontiac Trans Am volt, kiadtak egy átmatricázott Knight Rider-es változatot is, amit furcsa módon nem KITT-nek, hanem csak szimplán Knight Rider-nek hívtak. Érdekes párosítás az egyszer biztos. A vonal kapott TV reklámot és nagyon igyekeztek piacot fogni vele, de ez végülis, nem sikerült. Ugyanakkor még Brazíliában is kiadták, ahol a helyi Glasslite nevű cég licensz alapján gyártotta.  

 

pow_1.jpg

pow1.jpg

pow2_1.jpg

pow4_1.jpg

Super Alternators – Tomy, 1986

Ma már furcsának tűnhet, de egykoron a Takara és a Tomy még két külön cég volt, amelyek egymás közvetlen riválisai voltak. A Bandai volt a harmadik „nagy”, úgyhogy, ha a Bandai-nak ott voltak a Gobot-ok, a Takara-nak, meg a Hasbro-val karöltve a Transformers, akkor bizony a Tomy-nak is muszáj volt megjelennie valamilyen robotos játékkal a nyugati játékpiacon. A Tomy-nak ugyanakkor nem volt szüksége nyugati disztribútorra, hiszen a 80-as években már minden piacon jelen voltak a kisebb gyerekeknek szóló játékaikkal. Én a Super Alternators-ra is azt mondanám, hogy elsődlegesen kisebb gyerekeknek szánhatták őket, hiszen egyszerűbbek, robosztusabbak és könnyebben átalakíthatóak voltak, mint egy átlagos Transformers. A forgalomba hozatal módja is inkább a kicsiket célozta, hiszen ezeket a cuccokat először az amerikai és a kanadai Mcdonalds-okban lehetett beszerezni. A mekis változatokat kisebb kartondobozban adták, de később, amikor bekerültek az amerikai boltokba már bliszteres csomagolásban lehetett őket beszerezni, rendkívül kedvező, 99 centes áron. A kissé tömpe külső és a végletekig egyszerű csomagolás ellenére azért relatíve strapabíró és minőségi cuccok voltak, amelyek még hátrahúzós mechanizmust is kaptak. Ma is könnyen beszerezhetőek viszonylag fillérekért.

 

sup_2.jpg

sup2_2.jpg

sup3_2.jpg

sup4_2.jpg

Parasites – Matchbox, 1985

Beszéltünk már róla, hogy a 80-as években a nagy múltú Matchbox tulajdonosváltáson esett át és ezután, néha kétségbeesetten, de próbált a cég a kisautók gyártásán felül is, úgymond több lábra állni. Ennek keretein belül egy csomó másféle játékterületbe is belekóstoltak, így például a robotos játékok gyártásába is. A Parasites vonalat egy Stephen Lee nevű tervező alkotta meg, aki annak idején a Mego Micronauts vonalán dolgozott. A Mego csődje után aztán új lehetőségeket keresett és egy kaliforniai játéktervező cégnél a California R&D-nél kezdett dolgozni. Itt alkotta meg a Parasites játékterveit is, amit aztán eladtak a Matchbox-nak. A Parasites a listán szereplő többi játékkal ellentétben ténylegesen saját, egyedi megközelítésen alapult, így nevezhetjük akár ötletesnek is. Adott egy Matchbox autó alap és egy külső autó váz, ami leszedhető, az alapról. A leszedhető járműtest belsejében pedig egy „összehajtogatott” robot kapott helyet, amelyet szétnyitva, egy körülbelül 10 centi magas robotszerű karaktert kapunk. Nem az a klasszikus átalakulós robot, de mégis, azért volt egy kis Transformers utánérzése az embernek. A Matchbox kanyarított a vonalhoz egy történetet (Ezek idegen lények, akik a Haley üstökössel vetődtek hozzánk), volt TV reklám is, ám mégis úgy tűnt, hogy a Matchbox csak félszívvel kötelezte el magát a projekt mellett. A Parasites-t nem minden régióban terjesztették és felmerültek vele minőségi problémák is. Lee eredetileg sok fémalkatrésszel, krómozott részekkel és vastag járműhéjjal tervezte meg a játékot, amit a Matchbox aztán költségcsökkentési okok miatt, minden tekintetben lerontott (1-2 dolláros áron akarták a boltokba küldeni, így ezek a minőségi dolgok nem nagyon fértek bele). Gyengébb a festés, vékony a karosszéria, lazulásra hajlamosak az ízületek és a karosszéria kapcsolódási pontjai is hamar megadták magukat. Ennél fogva a Parasites se a gyártó, se a tervező, se pedig a vásárlók reményeit nem váltotta be, így nagyon hamar eltűnt a süllyesztőben. Pedig maga az ötlet még nem is volt rossz és a csomagolása is frankóra sikerült.

 

para_2.jpg

2022-10-09_192903.jpg

para1.jpg

para2.jpg

para3.jpg

para4.jpg

Robot Racer – Esso, 1985

Mekkora üzletnek tűnhetett az átalakítható robotos játékok árusítása 1985-ben, ha még egy olajtársaság figyelmét is felkeltette a dolog? Valószínűleg nagynak, így az amerikai Esso (azaz ExxonMobil) európai, angol és kanadai benzinkútjain 1985-ben megjelentek a „sajátmárkás” átalakítható robotok. Elméletileg Amerikában is volt belőlük valamennyi, de elsődlegesen nem arra a piacra szánták ezeket. Persze ezeket a játékokat nem konkrétan az Esso gyártotta, hanem a Maruka Toys nevű japán cég, már meglévő termékeit (Magic Robo, Change Robo ) csomagolták át Esso-s köntösbe. A játékok ennek megfelelően egészen színvonalasak voltak, volt amelyik hátrahúzós mechanizmussal vagy éppen szikraszóró funkcióval voltak ellátva. Összesen nyolc féle létezik belőlük és ezek mindegyike promóciós ajándékként került a forgalomba, tehát nem pénzért árulták, hanem bizonyos mennyiségű üzemanyag vásárlása felett ajándékba adtak egy ilyet. Még TV reklámot is szenteltek az ajánlatnak. Egyszerű, könnyen átalakítható darabok voltak, de azért tűrhetően néztek ki és ajándék cuccnak tökéletesen megfeleltek. Mivel elég sokat kiadtak belőlük ezért ma is könnyen és relatíve olcsón beszerezhetőek, akár bontatlanul is például Angliából.

 

rr_2.jpg

s-l1600_1_38.jpg

esso.jpg

esso3.jpg

Természetesen a tíz kivesézett szérián kívül most is volt 1-2, amit ilyen-olyan okból végül nem tettem fel a listára.

 

Ro-Bots – Lanard, 1984

Természetesen a robotos játékok piacán nem csak az amerikai vagy a japán cégek voltak jelen, hanem igyekeztek betörni a normálisabb kínai gyártók is. Ezek persze főleg másolatokkal voltak jelen, de azért néha előfordult az is, hogy saját kútfőből alkottak valamit. Az akciófiguráiról jól ismert Lanard Toys például a rendkívül kreatív Ro-Bots névvel ellátott sorozatában egyszerű Corvette autóvá alakítható robotokat adott ki, amelyek aztán megjelenhettek a világ többi részén is. Elméletileg hatfélét adtak ki, de mivel ezek szerkezetileg közel azonosak voltak és csak a színük, illetve a matricáik tértek el, ezért végül ezt a szériát nem raktam fel a listára. Érdekesség, hogy ezen vonal esetében nem az történt, hogy egy japán cég mold-ját vette meg egy másik csapat a gyártáshoz, hanem ellenkező irányú üzlet jött létre, így a Lanard mintáit használta fel később a japán Cerise cég a saját robotos sorozatához.

 

redcar-front.jpg

ro-bots_robot_large.jpg

s-l1600_103.jpg

vintage-1984-lanard-toys-gray_1_06aa6b15b4beb4ae0c11e42acebf47fc.jpg

Mysterians – Marchon, 1984

A Mysterians, a Roadbots-hoz hasonlóan a Marchon terméke volt. Jellegében ugyanakkor a Select Convertors Spies csapatához hasonlít, ugyanis itt is olyan robotokról van szó, amelyeket valami „hülyeséggé”, jelen esetben dobozzá, gömbbé vagy „szekrénnyé” lehetett átalakítani. Eredetileg ezt a vonalat még a Knickerbocker Toys alkotta meg 82-ben, de végül nem küldték a boltokba, mert a cég tönkrement és bekebelezte a Hasbro. A Marchon ugyanakkor valószínűleg egyességre jutott a Hasbro-val (erről nincs dokumentáció), így kiadták a Knickerbocker által alkotott robotokat. A listára azért nem tettem fel, mert az én olvasatomban, az nem számít átalakítható robotnak, ha az altmód egy szimpla kocka vagy egy gömb.  

tumblr_0347ade0aa37f91e24ee17b4c84f6ace_baedabe5_640.jpg

vintage-1980s-marchon-mysterians_1_b14481458a1993dea9565a01128b0926.jpg

1984-marchon-mysterians-mystery_1_21582fd19d69aa191bb04025500a18de.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1017950520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2022.10.11. 06:24:47

A címlapos Tonka féle Űrdongó-fajzattal találkoztam egyszer vendégségben, jó masszív volt, és feltűnt, hogy valami robotféleséggé alakítható, így azt hittem ez maga Űrdongó, de aztán láttam, hogy például nincs rendes feje arccal, mintha csak a 2/3-a lenne kész. Akkor gyanakodtam, hogy ez valami más, de hogy egy Tonka féle másolat legyen, azt ha megölnek se tudtam volna! Ezzel együtt igényes kivitel volt, és most a posztnak hála már tudom hova tenni.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2022.11.03. 22:10:36

Egyik kisautó börzén sikerült szert tennem egy kék Zybots Porsche 928-ra. Sajna megírni még nem volt alkalmam. Szerintem teljesen elfogadható minőség. Van egy szintén mecsi méretarányú Hasbrob féle Transformers Porschém is, az autóként talán szebb, de robotként sokkal rondább, egyszerűbb.
A Matchbox parazitáival viszont anno foglalkoztam én is:
matchboxmemories.blogspot.com/2013/10/matchbox-parasites.html?m=1

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (12) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (36) archivum (36) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (13) basic (3) bat (24) batman (49) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (5) bionicle (9) blacktron (1) black series (42) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bookofbobafett (1) bootleg (18) börze (3) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (31) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (21) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (2) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (2) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (2) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (7) epic continues (3) episode I (11) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1237) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (7) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (6) figura és játékfeszt (2) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (2) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (282) gijoe állatok (2) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (35) gijoe figurák (210) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (19) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (283) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (57) gi joe járművek (54) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (40) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (14) gi joe prototype (15) gi joe rajzfilm (19) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (208) gi joe tv (17) gi joe vehicles (44) glasslite (3) gobot (5) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (5) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (635) hasbro játékok (638) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (225) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (3) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1326) játékbolt (18) játékgyárak története (3) játékgyűjtés (10) játékgyűjtők (6) játékipar nagyjai (4) játékok (1322) játékok a polcról (6) játékok a polcról live (3) játékreklám (35) játék lelőhely (10) játék reklám (27) játék riport (16) játék tv riport (11) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (18) jurassic park figurák (11) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (2) karácsony (20) karácsonyi játék (22) kártya (4) katalógus (292) kenner (319) kennertoys (307) kenner figurák (304) kenner története (5) képregény (3) képregénybörze (4) képregényfigura (3) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (22) kisautók (24) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (18) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (10) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (500) lego2020 (6) legostarwars (141) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (10) lego bionicle (10) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (86) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (303) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (12) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (2) lego jurassic park (1) lego katalógus (230) lego katalogus (234) lego kereskedők (4) lego knightskingdom (4) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (8) lego paradisa története (2) lego pirates (30) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (5) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (93) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (65) lego tmnt (1) lego történelem (236) lego town (51) lego train (20) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (6) ljn toys (6) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (3) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (33) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (2) mattel (14) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) mego (3) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (4) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (47) moder star wars figurák (39) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (1) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (8) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (58) potf eu (10) potf expanded (3) potj (11) power of the force (60) power of the force története (20) power of the jedi (13) power rangers (3) predator (2) pretender (2) prototipus (47) prototype (46) pulsar (1) race (1) racers (4) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (10) régi játék (1019) régi játékok (996) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (25) remco (1) rendezvény (10) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (12) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (6) saga collection (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (2) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (3) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (22) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (10) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (615) starwarsfigures (519) starwarsjármű (94) starwarstoys (601) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (614) star wars 30th anniversary (13) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (4) star wars chess (1) star wars clone wars (23) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (459) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (509) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (79) star wars kártya (3) star wars katalógus (14) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (70) star wars prototipus (79) star wars prototype (77) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (3) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (100) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (17) technic (34) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (16) tonka (5) top10 (61) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (8) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) törölt játékvonalak (1) történelem (1025) town (30) toxic avenger (1) toybiz (6) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (3) toyfair (6) toysrus (1) train (8) transformers (66) transformers beast wars (2) transformers g1 (53) transformers g2 (8) transformers katalógus (10) transformers prototípus (2) transfrmers (43) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (11) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (236) vintage (766) vintagejátékok (891) vintagestarwars (161) vintagestarwarstoys (161) vintagetoys (880) vintage collection (49) vintage gi joe (251) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (145) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása