Balhés játékok - 2.rész

A veszélyes játékokról szóló válogatásom után, körülbelül két hete megcsináltam a különféle balhékat generáló játékok listáját, aminek a végén írtam is, hogy annyira bő volt a választék, hogy akár több listát is meg tudnék vele tölteni. Mivel nagyon kedveltétek azt az írásomat is, ezért most összeszedtem nektek újabb tíz olyan játékot, ami valamiféle feszültséget, tiltakozást vagy panasz áradatot váltott ki a vásárlókból vagy egyéb embercsoportokból. Ezek a kritikák sok esetben jogosak voltak, néha pedig nem, mindenesetre nagyon sokszor alapvetően befolyásolták az adott játék további sorsát. A válogatás alapelve azonos volt, tehát most is csak olyan játékot tettem fel, ami „gyári” volt, tehát nem egy mókás kedvű alkotó vagy művész saját kreálmánya és a boltokban is kapható volt (valameddig). Következzen tehát újabb tíz balhés játék…időrendi sorrendben

 sin-city-marv-death-row-deluxe-box-set-mcfarlane-d_nq_np_938637-mlm32756842720_112019-f.jpg

Growing Up Skipper- Barbie, Mattel, 1976

Az előző epizódban írtam is, hogy a Barbie babák történelme tele van balhés darabokkal, amelyek sokszor kiváltották a szülők bizonyos fokú tiltakozását. Kronológiai sorrendben talán az első ilyen problémás darab a Growing Up Skipper elnevezésű baba volt, amelyet a Mattel 1976-ban dobott a piacra. Skipper Barbie huga volt, akit 1964-ben adtak ki először babaként és 12 évvel később a gyártó elérkezettnek látta az időt arra, hogy a karakternél úgymond szemléltessék az idő múlását. Azt, hogy Skipper idősödött egy nagyon érdekes koncepciójú, technikailag formabontó babával akarták megoldani, ami egyszerre két életkori fázisban is megmutatja a karaktert. A Skipper baba alapvetően kistermetű, olyan, mint egy kislány, ám egy beépített mechanizmusnak köszönhetően a kar forgatásával a testmagasság megnövelhető és a felsőtest rugalmasabb anyagán keresztül az gyakorlatilag két kisebb mellet is kreál a pubertás korba lépő leánynak. Persze ez kicsapta a biztosítékot a lányos anyáknál és egyből szexistának, perverznek és hasonlóknak bélyegezték meg a játékot. Különféle nőszövetségek és szülői szervezetek küldtek levelet a Mattel-nek, amelyben tiltakozásukat fejezték ki, főleg a kinövő mellek miatt, ám a Mattel hajthatatlan volt és nem hívták vissza Skipper-t a boltokból. Mivel a baba hatalmas mennyiségben fogyott, ezért minden külső nyomás ellenére, nem vették le a kínálatból és egészen 1979-ig folyamatosan értékesítették. Akkor váltották le egy olyan hagyományosabb Skipper-el, aminek már eleve volt egy kisebb melle. Skipper mellett a baba egy Ginger nevű változatban is kapható volt.

 

20121026-122346.jpg

20121026-122354.jpg

20121026-122400.jpg

 

Zartan – G.I.Joe, Hasbro, 1984

Azt gondolná az ember, hogy az olyan konvencionális játékvonalak esetében, mint pl. a G.I.Joe, sosem voltak igazán nagy balhék, ám ez nem igaz. 1984-ben az egyik legikonikusabb figura Zartan kavart egy kis zűrt, azaz leginkább a figura filecardja. A karakter jellemzésében ugyanis az szerepel, hogy ő extrém módon paranoid skizofrén, akinek a hasadt személyiségei miatt, már gyakorlatilag el is tűnt a valódi személyisége. Na, most Larry Hama, aki a card-ot írta nyilvánvalóan nem volt pszichológus, így összekeverte a disszociatív személyiségzavart a paranoid skizofréniával… ami hiba. Ugyanakkor a mentális betegek stigmatizációja ellen küzdő kanadai CMHA nevű szervezet (Canadian Mental Health Association) nem hagyta annyiban a dolgot, így tiltakozni kezdtek a szokásos fórumokon és jelezték a Hasbro felé is, hogy ez a leírás nagyon nincs rendben. A dologból újságcikkek is születtek, ami nyilvánvalóan nem tetszett a Hasbro illetékeseinek, úgyhogy hamarosan, sűrű elnézéskérések közepette végül megváltoztatták Zartan filecardját. A második verzión már nem szerepel a paranoid skizofrén kifejezés, ami nem is baj, hiszen maga a karakter egyetlen olyan tüntetet se produkált pl a rajzfilmekben, ami ezt indokolta volna.

74930.jpg

76222.jpg

gijoe---1986---swamp-skier-chameleon---zartan--loose--p-image-341947-grande_1.jpg

s01e16g5_2.jpg

Nomad – Rambo, Coleco. 1985

Az első Rambo film egy kiváló dráma volt és pont ezért is kellemetlen mai szemmel látni, hogy mennyivel gyengébb volt a második epizód, ami már csak Rambo gyilkológép mivoltát hangsúlyozta ki. Ugyanakkor a Rambo karakter kultuszát ez a második epizód hozta el és ennek a környékén vált aktuálissá Rambo akciófigurává konvertálása is. Először Stallone-t a G.I.Joe vonalba akarták beilleszteni egyfajta Rocky G.I.Joe-ként, ám Stallone végül egy másik egy másik projekt mellett tette le a voksát. Ez a Rambo rajzfilm volt, ami mellé a Coleco készíthetett akciófigurákat. A Rambo rajzfilm volt az első olyan rajzfilm, amit R besorolású filmből készítettek (nem sokkal később a Robotzsaru követte), de egyrészt elég kellemetlenül gagyi volt, másrészt a hozzá készült akciófigurák se voltak valami formabontóak. Ezek ugyanakkor problémát is generáltak, ugyanis Rambo és a Szabadság hadtest ebben a rajzfilmben meglehetősen sztereotíp, nem éppen fantáziadús ellenfelekkel küzdenek meg, köztük egy Nomad nevű terroristával is. Ez a karakter egy stilizált arab terrorista volt, ami minden létező sztereotíp jegyet magán hordozott, tehát bajuszos volt, ghutrát és sivatagi jellegű egyenruhát viselt. Az alkotókat nyilván megihlették a 80-as évek közepének eseményei (biztos sok Panorámát néztek…), ezért ez egy ideális gonosz karakternek tűnt, ám az Amerikában élő arabok egy kissé felháborodtak a dolgon. A felháborodást tettek követték (állítólag még tüntetés is volt), ami után az Amerikai-Arab Antidiszkriminizációs Bizottság lobbizni kezdett a figura betiltásáért. A dolgot siker koronázta, így a Coleco, hamar abbahagyta a gyártását, amiben azért biztosan annak is szerepe volt, hogy nem fogytak a játékok túlságosan jól. Egyébként a Rambo vonalat a szokásos „ezek a figurák népszerűsítik az erőszakot a gyerekek körében” lemezzel is támadták, de ezt körülbelül, minden katonás jellegű akció vonalról le lehetne írni.  

nomad.jpg

nomad2.jpg

nomad3.jpg

Steve the Tramp – Dick Tracy, Playmates, 1990

Steve a csöves egy Dick Tracy képregény karakter volt, aki először 1932-ben debütált az akkor még amerikai napilapok hasábjain futó sorozatban. A karakter egy erőszakos, gyerekeket kihasználó és bántalmazó alak, akit érdekes módon az 1990-es Warren Beatty főszereplésével készült Dick Tracy filmbe is adaptáltak. A film karaktereiből a Tini Nindzsa Teknőcök figurákkal már nagyot kaszáló Playmates készíthetett figurákat, amelyek több szempontból sem sikerültek túl jól, de a Steve The Tramp önmagában is problémás volt. Először is tiltakoztak a szülők, hogy a filmben is látható gyerekbántalmazó, erőszakos karakterből egyáltalán miért kellett figurát csinálni. Aztán, mivel a karakter hajléktalan volt, az amerikai hajléktalanokat segítő szervezetek is tiltakozásukat fejezték ki, főleg amiatt, hogy ez a figura negatív képet fest a gyerekek szemében ámblokk a hajléktalanságról. A figura csomagolásán szereplő feliratokat is sértőnek találták és valóban „az előbb érzed a szagát, minthogy meglátnád” jellegű feliratok tényleg nem voltak túl kedvesek. Egy Christopher Rose nevű tiszteletes tiltakozó akciókat is szervezett a figura ellen, aminek következtében végül a Playmates beadta a derekát és kivonták a karaktert a forgalomból. Ez a tiszteletes egyébként arról is híres volt a 90-es években, hogy minden karácsony előtt közzétett egy listát, amelyben az adott év szerinte (kis túlzással élve) pokolra való játékait sorolta fel. Több a listákon szereplő játékkal szemben is tiltakozó akciókat szervezett egyébként. Ezeken az ún. Warped Toys listákon sok minden megfordult a Sin City figuráktól kezdve, az X Men játékokon át a WWF cuccokig kb minden, tehát a tiszteletesnek nem csak Steve the Tramp-el volt problémája.   

tr_2.jpg

tr2.jpg

tr3_1.jpg

Rad Repeatin Tarzan – Tarzan, Mattel, 1999

Természetesen a történetük során a Disney játékokat sem kímélték a botrányok és ez sok esetben a Disney játékgyártó partnere, a Mattel hülyesége miatt történt. Az egyik érdekes eset 1999-ben történt, amikoris az éppen aktuális egész esetés Disney rajzfilmhez, a Tarzanhoz adtak ki egy csomó játékot. A Rad Repeatin Tarzan esetében egy kicsit meggondolatlanul állították össze a figura mozgási illetve hang kibocsátó képességeit, amelyet egy abszolút félreérthető csomagoláskép is tetézett (a figura gombnyomásra hangot ad és mozgatja a karját). A játék oldalnézeti képe azt mutatja, amint Tarzan félreérthető kézmozdulatokat tesz fel és le, a hanghatást pedig egy hosszú AAaaaaa felirattal szimbolizálták (Jungle Call mi?...). A figura mozgása se lett piskóta, hiszen a jobb keze ténylegesen úgy mozog, mintha szerencsétlen vadul rángatná a bohócot. Pontosan nem lehet tudni, hogy be is tiltották-e a cuccot vagy csak simán visszahívták őket a boltokból, de az biztos, hogy a kipattanó felháborodás miatt (még TV riport is volt róla) nagyon hamar eltűntek a boltok polcairól. Ez talán nem is csoda, mindenesetre manapság elég ritka és keresett darab az ebayen.

tarzan2.jpg

tarzan1.jpg

Armed Terrorist – Villains, Sears/ 21st Century Toys, 1999

A Sears áruházlánc 1999-ben megjelentetett egy 12”-es méretű, saját márkás akciófigura sort (a 21st Century Toys gyártotta nekik), amelyben teljesen alap, katonai jellegű hősök és gonosztevők karaktereit lehetett megszerezni. Az Armed Terrorist nevű, gyakorlatilag minden kreativitást nélkülöző karakter fekete ballonkabátot, sísapkát és mindenféle fegyverzetet kapott, amitől pontosan úgy nézett ki, mint bármelyik nem arab jellegű terrorista a világ tetszőleges pontjáról. A gond csak az volt, hogy pár hónappal az üzletekbe kerülése előtt, Amerikában volt egy komoly iskolai mészárlás a Columbine High School-ban és ez a figura elég sok szülőt az eseményekre emlékeztette. Bár a figura fejlesztése már jóval a mészárlás előtt megkezdődött és maximum a fekete ballonkabátban mutatott némi hasonlóságot az elkövetőkkel, ám ez teljesen mindegy volt az embereknek. Annyi panaszos levelet kapott a Sears, hogy ezt a karaktert szinte azonnal kivonták a forgalomból.  

 

af-580315_e22153ac-2ee7-11df-9535-001ee5d7ff66_00.jpg

21st-century-toys-armed-terrorist_1_051a4add49a62c5135a2f16b96fd421b.jpg

-5426084288243916890.jpg

Death Row Marv – Sin City, McFarlane, 1999

A Sin City kétségtelenül a képregény történelem egyik fontos mérföldköve volt, amiből a későbbiekben filmeket is készítettek. A McFarlane toys szintén egy úttörő vállalkozás volt, amely a 90-es években a méltán kedvelt Spawn figurák után elkezdett ikonikus filmes karaktereket is kiadni gyűjthető figuraként. Ezek igazából nem feltétlenül voltak akciófigurák és semmiképpen sem gyerekeknek szánták őket, sokkal inkább a gyűjtő szellemiségű vagy az adott filmeket / sorozatokat kedvelő fiataloknak. A dolog működött és ennek (is) köszönhetően indult el az a popkult gyűjtői kultúra, ami manapság éppen a virágkorát éli. A villamosszéken ülő Marv figura 1999-ben jelent meg és a Sin City egyik ikonikus jelenetét elevenítette meg. Szépen sikerült és vitték is mint a cukrot, a gondot inkább csak az jelentette, hogy, noha ezek nem igazán gyerekeknek készültek, mégis a játékboltok forgalmazták őket illetve a nagyobb áruházak játékosztályán kaptak helyet. Emiatt több amerikai szervezet is tiltakozását fejezte ki, többek között a Gyilkosságok áldozatául esett gyerekek szüleinek szövetsége. Ők azt kérdezték mi lesz a következő a halálra ítélt szadista gyilkos Marv után? Egy nemi erőszak akció figura? Vagy egy vérfertőző baba? Én úgy vélem egy kicsit ezek túl komolyan vették a dolgot… A másik hangos csoport a halálbüntetést ellenzők köre volt, akik szerint a figura a halálbüntetést népszerűsítette….agyhalál. A  McFarlane mindenesetre nem hívta vissza a figurát és a boltok se vették le a polcokról az ilyen termékeket. Hosszú távon pedig nekik volt igazuk, hiszen a közönség azóta hozzászokott a filmes, köztük horror karaktereket is ábrázoló gyűjtői figurákhoz, amelyek egy teljesen új gyűjtői szegmenst nyitottak a figurák piacán.

m2_4.jpg

m4_2.jpg

m3_3.jpg

Road Rage Al Snow – Summer Slam 99, Jakks, 1999

A Jakks Pacific cég 1995-ben vette át a pankrációs figurák készítésének feladatát és mivel ebben a műfajban hozott, „valós” anyagból dolgoznak a gyártók, ezért ha egy pankrátor problémás, az át tud ragadni a róla készült játékra is. Az Al Snow nevű pankrátor a show-k alkalmával rendszerint egy női próbababa fejjel pózolt, így természetesen a Jakks is egy ilyen kiegészítőt adott a róla készült figura mellé, aminek a homlokán ráadásul egy fekete „Help Me” felirat is díszelgett. Ez több szervezetnél is elrúgta a pöttyöst, mert úgy érezték, a figura a nők elleni erőszakot bagatellizálja, hirdeti és rossz példát mutat a figurákkal játszó gyerekeknek. A gyártó és a forgalmazók is megkapták a panaszokat ráadásul számos újságcikk is foglalkozott a kérdéssel, amelyben egyetemi professzorok és hasonló megbízhatónak tűnő emberek mondták el a véleményüket, úgyhogy a Wallmart, ami az egyik legnagyobb forgalmazója volt a pankrációs figuráknak, levette a polcokról a karaktert. A WWF is megszólalt az ügyben, de ők természetesen megvédték a pankrátort és a figurákat. A Wallmart lépése viszont, nem volt túl nagy érvágás a gyártónak, ugyanis a balhé miatt akkora kereslet mutatkozott a figurára, hogy mire a jobb a békesség elve alapján, a visszahívás mellett döntöttek, addigra a legyártott példányok 80%-át már eladták.

wwe-wwf-al-snow-road-rage-summerslam_1_87aa86bcfc0d5c13576aef77e99cbc84.jpg

d_3.jpg

890c2-15561015021332-800.jpg

al-snow-article_orig.jpg

Nimbus 2000 – Harry Potter, Mattel, 2001

Bármennyire is hihetetlen, de megjelenésekor a Harry Potter könyvek, majd a játékok és a filmek is komoly negatív hullámokat generáltak maguk körül. A könyvvel szemben főleg vallási csoportok fejezték ki a tiltakozásukat és a figurákkal szemben is sikerült intézkedéseket elérni, így volt olyan bolt, amelyik nem volt hajlandó forgalmazni a Harry Potter játékokat. A legnagyobb gond mégsem ezekkel volt, hanem a rezgőmotorral ellátott Nimbusz 2000-es játékseprűvel, amelyet a Mattel 2001-ben küldött a boltokba. A láb közé vehető, rezgő és hanghatásokat produkáló seprű sokak piszkos fantáziáját beindította, mert a gyártó és a boltok is nagyon hamar panaszos leveleket kaptak, ráadásul viszonylag hamar kvázi mém is lett a termékből. A negatív újságcikkeken és TV riportokon kívül még az Ellen Degeneres showban is kiröhögték a nyilvánvalóan elhibázott játékot. Amikor a felháborodás már elért egy kritikus szintet és a seprűt poénból úgymond felnőtt boltok is elkezdték forgalmazni a Mattel érzékelte, hogy nem tehet mást és visszahívták a seprűket. A mai napig ez az egyik leghíresebb, úgymond mémmé vált elhibázott játék, a játékok a történelmében.

a7f90d24f7f6240b99a8f1e5b314dea0.jpg

harry-potter-nimbus-2000-electronic_1_16aa7ebff60dfa789459797f309fb3f9.jpg

girls-potty-over-potter-broomstick-a-foy-firm-has-axed-13325587.png

Super Soaker Oozinator – Hasbro, 2005

Mi lenne, ha egy vízipuska nem vizet lőne ki, hanem valami slejmszerű trutyit? Hangozhatott el a kérdés a Hasbro-nál, a népszerű vízipuska család, a Super Soaker gyártójánál, a 2000-es évek közepén és úgy tűnik, volt olyan döntéshozó, aki erre azt mondta, hogy ez egy jó ötlet... A termék önmagában sem kellemes, hiszen víz helyett Ooze trutyit lő ki, ami ha rámegy a ruhára, vagy bárhová, akkor azt nehéz és kellemetlen letakarítani. A balhét mégsem ez csapta ki, hanem a termék reklámja, amiben az látszik, hogy egy (láthatóan a többiekkel kicseszni akaró) srác pumpáló mozdulatokkal lő az Oozinator-ból a többi gyerekre és a rájuk eső trutyi olyan, mintha leejakulálták volna őket. A dolgot felkapta a média is, még a Daily Show-ban is viccet csináltak belőle, ráadásul egy csomó szervezet szót emelt a termék ellen, aminek következtében 2006-ban a Hasbro vissza is vonta a polcokról, teljesen érthetően. Ha engem kérdeztek…ez egy igen gusztustalan játék volt, egyértelműen problémás reklámmal.

phi7mgm2w41.jpg

81zd2mlilll_ac_sl1500.jpg

Ez lett volna a mai adag, hogyha tetszett ne felejtsétek el lájkolni a Játékok a Polcról Facebook oldalt is. 

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9915987568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.07.08. 11:40:48

Annyira kíváncsi lennék, hogy a Tarzan kézmozdulatát minek szánták! ;-)

odamondó 2020.07.08. 11:51:27

Egyik jobb mint a másik :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.08. 12:00:36

a sin cityst nem is értem.
a mcfarlane "játékok" a legritkább esetben azért vannak, hogy azokkal játszanak a gyerekek.
inkább felnőttek gyűjtik, és sose botják ki őket.

nincs1agy 2020.07.08. 12:01:54

Egykori fizikatanárom feladata:

Egy 81 kilós Tarzán(sic) rugaszkodik el egy indán lengve egy fáról a dzsungelben. (Az elrendezés tökéletes inga elrendezésnek tekinthető.)
Számítsuk ki, hogy hány másodperc alatt ér át a 10 méterre lévő másik fa azonos magasságban lévő ágára!

Bobby Newmark 2020.07.08. 12:07:11

@Sam. Joe: Úgy látom, hogy a szájához emelné a kezét, tölcsérnek. Lent a jobb sarokban a dobozon két kézzel csinálja, sztem az volt a "vízió". Dee közben meg úgy néz ki, hogy nem a szájához kerül a keze felső végállásban, hanem a homlokához. Szal tényleg kissé wtf.

flydomi 2020.07.08. 12:07:53

Tarzan es az Ozinator a dobogo elso fokan...... :))

Alick 2020.07.08. 13:05:35

Az usákok túlérzékenysége miatt ideje lenne betiltani a gonosz boszorkányokat az Óz-ban... Dorothy pedig lehet fekete transznemű mozgássérült... izé, kislány. :)

Inner Circle 2020.07.08. 13:18:02

Szerintem a kivégzős makettnél nem a villamosszék volt az igazi trollkodás, hanem a MARV betűtípus, ami egy az egyben a MARVEL tipográfiája, ahonnan McFarlane ugye lelépett :D csodálom hogy azon nem tört ki a balhé.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.07.08. 13:37:44

@doggfather: 1999-et irunk. A McFarlane eleve csak pár éve létezett és előtte pl Spawn figuráik voltak (bár volt más horror cuccuk is) . Akkor kezdett még csak éledezni az a dolog hogy a figura nem feltétlen egyenlő a játékkal. Akkor még úgy gondolták hogy ami figura az csak gyereknek készülhet

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.07.08. 13:39:42

@Alick: Azért a listán szerepel olyan ami európában is kicsapta a biztositékot :)

Void Bunkoid 2020.07.08. 14:54:30

A Tramp-figura miért érzékenyítette el ennyire a jogvédőket?

Lehet ugyan hadakírozni ellene, meg jaj nemkimondani, szőnyegalásöpörni, de aki már találkozott virtigli hajléktalannal többször is, az nem fogja megcáfolni azt, hogy igen, sajnálatos, meg sajnálandó, de a legtöbb hajléktalan...VALÓBAN büdös. És nemkicsit. Nagyon, méterekről.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.07.08. 15:08:05

@Void Bunkoid: Ez igy van csak ezt meg 4+ os gyerekeknek szánták játéknak.

nincs1agy 2020.07.08. 15:43:43

@doggfather: Mit nem értesz rajta? A filmben is villamosszékbe ültetik.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.07.09. 06:13:35

Elismerés a szerkesztőnek, hogy a kiverte szó már a blogketrec ajánlójának címében megjelenik! És hát ugye a Tarzan a legnagyobb dobás, mert csak magát a figurát látva érthetetlen mi volt vele a gond.

midnightcoder2 2020.07.09. 07:56:56

Az amcsik sem ma lettek idióták. Picit túltolták a jogászképzést.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.07.09. 09:15:28

@Madnezz: Köszönöm :D De ezt az blog.hu szerkesztők tették alá én azt a kisérőszöveget adtam meg hogy :"Következzen tehát újabb tíz játék, ami tiltakozást, felháborodást váltott ki a szülők vagy más csoportok köreiben" - tehát ezt ők változtatták meg, néha szoktak ilyet

Gerberus 2020.09.02. 19:53:42

A Sin Citys villamosszékes Marv még a magyar újságokat is megjárta, legalábbis egy cikket biztos olvastam erről, ahol hangsúlyosan igyekeztek lebeszélni a szülőket, hogy ilyet vásároljanak. A Nimbus 2000-re én is emlékszem a hazai játékboltokból, de nem tudtam, hogy az ekkora vihart kavart, én csak meg voltam lepődve, hogy még ilyen is van. :)

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (24) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1405) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (707) hasbro játékok (710) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (282) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1487) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1483) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (360) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (569) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (368) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (292) lego katalógus (290) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (69) lego tmnt (1) lego történelem (250) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1146) régi játékok (1120) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (670) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (669) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (25) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (513) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (37) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1173) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (295) vintage (866) vintagejátékok (987) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (976) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása