Balhés játékok

A múlt héten nagy sikert aratott a köreitekben a Veszélyes játékokról szóló válogatásom (18700 megnyitással a blog történetének negyedik legsikeresebb cikkje lett), úgyhogy úgy gondoltam, csinálok egy hasonlót a más szempontból problémás játékokból is. Amikor az előző cikkhez gyűjtöttem az anyagokat, találtam egy rakás olyan esetet, amikor egy játék ugyan nem volt veszélyes, de mégis, valamilyen felháborodást, tiltakozást váltott ki egyes csoportokban (szülőkben, vallásos csoportokban stb.) és ennek a hatásai sokszor befolyásolták az adott játék vagy más vonalak sorsát is. Ilyenen esetekben tényleg bővelkedik a játéktörténelem, úgyhogy akár három tízes listát is gond nélkül meg tudtam volna tölteni a sztorikkal. Némelyik esetben a felháborodás teljesen jogos volt, máskor viszont inkább az emberi hülyeség példájaként szolgál a dolog, de ezek megítélését én inkább rátok bízom. Egy saját kritériumom volt csak a listát illetően, mégpedig az, hogy csak olyan játékot rakok fel, ami „gyári” volt, tehát nem egy mókás kedvű alkotó vagy művész saját kreálmánya és a boltokban is kapható volt (valameddig). Jöjjön akkor tíz példa a játéktörténelemből, amikor a játék nem csak örömet és szórakozást, hanem felháborodást vagy tiltakozást váltott ki egyesekből.

 alien-1.jpg

Alien – 1979, Kenner

Szögezzük le, a maga idejében az Alien 1 azaz magyar nevén a Nyolcadik utas a halál, gyakorlatilag horror filmnek számított és mint ilyen egyáltalán nem ajánlották gyerekeknek a  megtekintését. Nos, ennek ellenére nyilván minden gyerek látta és jó néhányuknak évekre meg is alapozta a rémálom készletét. Az akkori viszonyok között, némiképp meglepő is volt, hogy a Kenner, a népszerű Star Wars figurák gyártója, megszerezte a film játékkészítési jogait, akkoriban ugyanis még nem volt általános, hogy a horror filmek szereplőiből akciófigurákat készítenek. A Kenner úgy gondolta, hogy az Alien figurákkal nagyot foghatnak, úgyhogy nem zavartatták magukat és megterveztek egy Star Wars-hoz hasonló 3,75”-es figurákból álló játékvonalat illetve egy nagyméretű 18”-es Alien figurát. A nagy Alien-t és egy Alien témájú társasjátékot hamar piacra is dobtak, de a kisebb akciófigurákat csak egy kicsit később tervezték megjelentetni. Nos, ez végül sosem jött el. A nagyméretű figura boltokba kerülése után felháborodott szülők ezrei tiltakoztak a játék ellen és a Kenner-t elárasztották a panaszkodó levelek. Az ilyen körülményeket nem szeretik a forgalmazók sem, úgyhogy a Kenner-nek nem volt más választása és törölte a még meg sem jelent Alien vonalat. A már megjelent cuccok is nagyon hamar kikoptak az üzletek polcairól. A licensz viszont náluk maradt és 1992-ben, sokkal gyerekbarátabb formában, már megjelenhettek az Aliens játékok, de még ekkor is voltak aggályok azt illetően, hogy miért csinálnak egy alapvetően horror filmből gyerekjátékot.  

 

f1a8d5c7d89477148e9b39cb55729442.jpg

1979_smallalien_09.jpg

tracyhamilton_ripley_01b.jpg

E.T. Finger light – 1982, Knickerbocker

Talán ez az egyik leghíresebb darab a listáról, hiszen a különféle játékos fórumokon illetve Facebook csoportokban rendszeresen felbukkan poénforrásként. 1982-ben alapvetően az LJN készíthetett játékokat az E.T. című film mellé, ám a Knickerbocker toys is kiadhatott kiegészítő termékeket. Ezt meg is tették, de az eredmény az egyik legátgondolatlanabb formatervezésű valami volt a játékok történetében. ET ujja a filmben világított és úgy gondolták, hogy jó ötlet lenne ezt a világító ujjat zseblámpa formában is kiadni. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, csakhogy ET ujja eléggé félreérthető formájú, úgyhogy a teljesen filmhűre sikerült zseblámpa (ami nyilván átment egy csomó termék manager, marketinges és vezető kezén) inkább hasonlít egy szexuális segédeszközre, mint ET ujjára. Legalábbis 14 év felett mindenképpen ez ugrik be róla az embernek még akkor is  ha a cucc csak világít…nem rezeg. Természetesen a termék közfelháborodást keltett, kifejezetten népszerűtlen volt és vissza is hívták a boltokból. A Knickerbocker toys nemsokára csődbe is ment, de elvileg nem ezzel az esettel összefüggésben, bár biztosan ez sem tett jót a cég renoméjának.

1982-t-extra-terrestrial-finger-light_1_123ec953404e5c77b763058ad221fca6.jpg

et_1.jpg

etfinger.jpg

et-600x450_0.jpg

Manglors – 1984, Ideal Toys

Ha egy játékot egy bizonyos funkció ígéretével adják el, majd kiderül, hogy ezt a dolgot a termék egyáltalán nem tudja teljesíteni, az az egyik legszemetebb dolog a játékiparban. Pontosan ez történt az Ideal Toys Manglors figuráival is 1984-ben. A patinás gyártó (ami már ekkor a CBS tulajdonában állt) két hullámban összesen hat, nagyjából festetlen, mozgatási pontokkal nem rendelkező dínós-barbáros fantasy figurát adott ki, amelyek ugyanakkor nagyon rugalmas és nyúlékony gumiszerű anyagból voltak. A reklám és a dobozokon szereplő leírás alapján ezeket a figurákat nyugodtan lehetett nyúzni….hajtogatni, nyújtani, de nem álltak meg ennyinél. Egyenesen azt állította a gyártó, hogy le lehet szakítani a figurák végtagjait, amelyeket aztán gond nélkül ugyanúgy vissza lehet tenni. A dobozokon arra is javaslatot tettek, hogy a gyerekek nyugodtan kombinálják az egyes figurák végtagjait, egyedi konstrukciókat létrehozva ezáltal. A nem kicsi probléma viszont az volt, hogy ez a feature egyáltalán nem működött. Gyakorlatilag lehetetlen volt a reklámban látható módon visszahelyezni a leszakított végtagokat a figurákra, ami óriási felháborodást eredményezett a gyerekek és a vásárló szülők köreiben. Az Amerikai Vásárlók Szövetsége is vizsgálódott az ügyben és ők is arra a megállapításra jutottak, hogy a reklámok megtévesztőek voltak. A cég kapott is valami büntetést, de maga a termék is hamar népszerűtlen lett, úgyhogy nem is sokáig volt elérhető. Ennek ellenére néhány helyen Európában is kiadták. Nem sokkal később egyébként maga a gyártó is becsukta a boltot. A visszarakhatatlan végtagok és a kevés eladott játék miatt ma igencsak nehéz ép példányokat találni a Manglors cuccokból.

 

man_2.jpg

man2.JPG

man3_1.jpg

Breath Blasters – 1986, Axlon

A Breath Blasters egy kifejezetten furcsa koncepciójú játék volt, bár az nyilvánvaló, hogy az elsődleges célja a polgárpukkasztás lehetett. A különféle figurákat megnyomva ugyanis elképesztően büdös szagokat eresztettek ki magukból, ami ugye már önmagában se egy kellemes ötlet. Elvileg mindegyik karakter másféle bűzt adott ki, de igazából maguk a figurák sem túl ízlésesek. A 4”-es figurák játékra kevésbé alkalmasak, úgyhogy az egyetlen emlékezetes dolog velük kapcsolatosan az a szaguk volt. Borítékolható is volt, hogy a szülők tiltakozni fognak ellene és így is lett. A gyártó egy csomó felháborodott szülői levelet kapott és a mérvadó napilapok is foglalkoztak a kérdéssel, ami végülis ingyen reklámnak is jó lehetett. A gyártó lerázta magáról a dolgot annyival, hogy ez a gyerekek lázadásának egyik veszélymentes eszköze lehet. Ennek ellenére a Breath Blasters-t kitiltották egy csomó iskolából és számos játékbolt is megtagadta a forgalmazásukat. Később az is kiderült, hogy mérgező anyagokat is tartalmaz, ezért beszüntették a játékok gyártását. A koncepció viszont nem tűnt el teljesen, a 2000-es években egy másik gyártó Stink Blasters néven adott ki, némiképp kellemesebb kinézetű, de hasonló funkcióval bíró figurákat.

 

br.jpg

br2.jpg

Talking Freddy – 1989, Matchbox

A félelmetes horror karakterekből készült játékok bizony még a 80-as években is bőven ki tudták csapni a biztosítékot a szülőknél. Pontosan ez történt a nagyméretű, beszélő Freddy figura esetében is, amit a Matchbox dobott a piacra, 1989-ben. A Rémálom az Elm utcában gyerek és tinigyilkos szereplőjéből valóban nem volt túl szerencsés gyerekeknek szóló figurát a piacra dobni, ami még ráadásul felhúzás hatására félelmetes sorokat is fel tudott mondani a filmből. A cucc azonnal balhét is generált, szülői és vallásos csoportok (például az Amerikai Családok Szövetsége) is erősen tiltakoztak a játék miatt, amit a közfelháborodás hatására (újságcikkek, tv műsorok) a Matchbox hamar vissza is hívott az üzletekből. Összesen csak 40000 darabot lehetett megvenni, a maradék legyártott 160000-et ki sem szállították belőle a boltokba. Ennek más területekre is kihatása volt, hiszen emiatt nem jelenhetett meg a Maxx FX figura sorozat, amiben egy „színész” figurát lehetett volna felöltöztetni horror film karaktereknek, többek között Freddy-nek is. Azt szintén a Matchbox gyártotta volna, de az aláírt szerződések ellenére a Freddy balhé után leállították a fejlesztését.

fr_1.jpg

fr3_1.jpg

unnamed_7.jpg

 

Monster Face – 1992, Hasbro

A Monster Face „társasjáték” mindenképpen versenybe szállhatna a leggusztustalanabb játék címért azon darabok közül, amelyeket ténylegesen széles körben forgalmaztak. Ez gyakorlatilag a klasszikus és ismert Mr.Potato Head játék, horror változata volt, amelyben egy szörny arcot lehetett felépíteni a mellé adott mintegy 30 kiegészítő (szemek, szájak stb.) segítségével. Eleve elég ízléstelenül néz ki, de ezen kívül még az ekkoriban népszerű ooze trutyit is ki lehet folyatni a különböző nyílásain, úgyhogy tényleg egy kissé gyomorforgató játék, amit leginkább a szülőket/ tanárokat megbotránkoztatni akaró, nagyobb gyerekeknek szántak. Széles körben reklámozták is, ám a szülők és a boltok egy része felháborodott a játék gusztustalanságán és a Hasbro is kapott emiatt egy csomó panaszos levelet. Több bolt is megtagadta a forgalmazását, de a cucc ettől függetlenül is elég rosszul fogyott. Ennek ellenére nem vonták vissza a boltokból és egészen 1995-ig hozzá lehetett jutni.

 

mf.jpg

mf2.jpg

mf3.jpg

Bionicle – 1999, Lego

Természetesen a világ jelenlegi legnagyobb játékgyártóját sem kerülték el a balhék a hosszas története során. A legkeményebb eset egyértelműen a Lego Auswitz-os készlettel kapcsolatban volt, de azt nem tehettem fel a listára, hiszen az NEM egy gyári Lego készlet volt, hanem egy ízléstelen saját kreáció. Attól még a Lego is elhatárolódott. A Bionicle vonal kapcsán viszont ténylegesen volt némi (talán jogos) felháborodás, hiszen az építhető figurák témájához a Lego bármilyen engedély vagy megkérdezés nélkül használta fel a Maori kultúrkör egyes elemeit. Mivel az isteneikről és a vallásuk elemeiről van szó, ezért a Maorik érthetően tiltakozni kezdtek és bojkottfelhívást tettek közzé a Lego ellenében. Volt ebből némi balhé, még az itthoni újságok is foglalkoztak az üggyel, de a Lego mindent elkövetett, hogy elsimítsa a problémát. Ez végül sikerült is (bár azt nem tudni hogyan, gondolom pénzzel), így a Bionicle lett az egyik legsikeresebb Lego téma, ami hozzásegítette a Lego-t a talpraálláshoz a 2000-es évek elején.

bionicle99_1.jpg

8_9.jpg

100003_1.jpg

4f8c6bf7-d136-4306-a56d-97e6bab78deb_1_09ba2cf9bb98ed35eb58e3ec4dc8889c.jpeg

Black Canary Barbie – 2008, Mattel

A Barbie babák hosszú története során annyi tabudöntögető Barbie-val volt már probléma (terhes Barbie, mexikói Barbie, Oreo Barbie), hogy arról simán lehetne egy külön listát állítani. Én a sok felháborodást generáló baba közül végül a Black Canary Barbie-t választottam, a képregényes vonatkozása miatt. Black Canary egy DC képregény karakter, aki heccharisnyában és magassarkú csizmában üldözi a bűnt, többek között Gotham utcáin. A Mattel valamiért úgy döntött, hogy megcsinálják Barbie baba formátumban is, noha a kislányoknál nem valószínű, hogy egy ismert vagy kedvelt karakter lett volna. A célközönség ennek megfelelően valószínűleg inkább a felnőtt gyűjtők köre lehetett. A baba maga nagyon képregényhű, bőrcuccot, neccharisnyát és magassarkú bőrcsizmát kapott, amivel pont úgy néz ki szegény, mint egy hivatásos domina. Hamar rá is ragadt a szado-mazo Barbie gúnynév és rengeteg felháborodott szülő illetve vallási csoportok is tiltakoztak a forgalmazása ellen. TV műsorok és újságcikkek százai is foglalkoztak a kérdéssel. Ebben az időben egyébként több „túlszexualizált” Barbie ellen is tiltakoztak a népek, például nem sokkal később a deréktetkós Barbie is hasonló balhét váltott ki. Végül a Black Canary Barbie nem volt egy sikeres termék, de ezt nem igazán a bojkottfelhívásnak, hanem inkább a 40 dolláros kezdőárának köszönhette.

dscn9650.jpg

black-canary-dc-comics-barbie-black_1_fab3aa70e1ed9f2505b884d24dd5925f.jpg

0714c7251e59af2273a3bf00dfc2fa78.jpg

Django Unchained – 2013, NECA

2012-ben jelent meg a Django elszabadul című Quentin Tarantino film és noha a filmben az afroamerikai szereplők egészen pozitív fényben vannak bemutatva, mégis voltak olyan hangok, amelyek nem tetszésüket fejezték ki a rabszolgaság témájának ilyesfajta tálalása miatt. Ez a balhé átragadt a Django-ból készült 8” –es Neca figurákra is, így a különféle afroamerikai jogokért küzdő szervezetek hatására a figurákat visszavonták a boltokból. A dolog nem állt itt meg, hiszen az eddig eladott / kiadott darabokra a balhé hatására óriási kereslet lett, aminek következtében az amúgy 40 dolláros figurákat, elkezdték egyesek 200-ért árulni az Ebay-en. A különféle jogvédő szervezetek végül annyira nyomást gyakoroltak az Ebay-re is, hogy egyedülálló módon ott is letiltották a kereskedést a Django figurákkal. Ma már természetesen gond nélkül meg lehet venni ezeket 100 dollár körüli áron… ( Alkotói megjegyzés: Én itt nem akarok balhét… szépen kérlek titeket okosan kommenteljünk…ez a cikk a játékokról szól meg az emberi hülyeségről, nem az aktuális eseményekről. Köszi)

71kdxgcoprl_ac_sl1200.jpg

8394956280_2c3d291f3f_b.jpg

film.jpg

Breaking Bad – 2014, Mezco

A Breaking Bad kétségtelenül a 2010-es évek egyik legnépszerűbb TV sorozata volt. A drogkészítő kémiatanár történetét több millióan követték, úgyhogy egyáltalán nem volt meglepő, hogy a filmes és egyéb popkult figurákra szakosodott Mezco kiadott egy szériát a szereplőkből. A tűrhetően kidolgozott figurákat a Toys R Us forgalmazta, noha az első látásra nyilvánvaló volt, hogy a Breaking Bad vonalnak a felnőtt gyűjtők és nem a gyerekek a célközönsége. Ennek ellenére balhé lett a dologból, a szokásos szülői és vallásos közösségek felháborodtak és a gyártó illetve a forgalmazó ellen hergelték a közvéleményt. Ez egy erőszakos sorozat volt, úgyhogy az erőszak illetve a drogozás népszerűsítésével vádolták a játékbolt hálózatot, ami egyébként teljesen nevetséges. A tiltakozók online petíciókat is indítottak a forgalmazás megakadályozása végett, úgyhogy a TRU úgy döntött enged a nyomásnak és levették a polcokról a Breaking Bad figurákat.

5ptgl44ovkn31.jpg

mezco-tf-preview-breaking-bad-004.jpg

1519407373-walter-white.jpg

+1 bónusz:  Yarna D’Al’ Gargan – 1985, Kenner

Ezt a darabot mindenképpen meg akartam említeni, noha ez nem volt balhés játék, mert a licensztulajdonos előre megelőzte a lehetséges problémákat. A Kenner a vintage Star Wars éra végén a Power of the Force sorozatban adta ki azokat a Jedi Visszatér karaktereket, amelyek nem fértek be időben a Return of the Jedi sorozatba. Megtervezték Yarna D’Gargan figuráját is, aki a Jabba palotájában látható testes táncosnő volt. Gyakorlatilag majdnem minden készen is állt a figura gyártásához, amikoris a licensztulajdonos Lucasfilms letiltatta a figurát, így a Kenner nem küldhette azt a boltokba. Az indoklás szerint a szülők felháborodtak volna a karakteren, aki gyakorlatilag egy rabszolga és vélhetően prostituált is, úgyhogy nem szabadott belőle akciófigurát készíteni. A Lucasfilms nem kockáztatta meg akkoriban az ilyesmit, noha a fejvadászokkal, gyilkosokkal és Hutt gengszterfőnök figurákkal semmi bajuk sem volt. A karakternek ekkor még nem volt megírva a háttértörténete, de azóta persze úgy írták meg, hogy Yarna pusztán egy egzotikus táncosnő volt, bár az a történet ma már nem kánon. Ennek ellenére egészen 2008-ig nem készült belőle figura, pedig a többi Jabba táncosnőt és Oolát, -aki vélhetően szintén nem csak a tánctudása miatt kellett Jabbának – kiadták a 90-es években.

 

gargan-wax-front.jpg

gargan-headdress-front.jpg

gargan-complete.jpg

A lista egyébként szinte végtelen, hiszen a játéktörténelem nagyon sok olyan próbálkozással rendelkezik, ami kivívta valamelyik közösség vagy a vásárlók haragját. Egy csomó dolog nem fért fel a mai listára, úgyhogy elképzelhető, hogy ennek a válogatásnak lesz majd egy második része is, amennyiben úgy ítélem meg, hogy igény van rá. Mindenesetre köszönöm, hogy elolvastad.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4115905498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.06.21. 22:36:41

Ilyen az emberi hülyeség. Betiltanak, lenulláznak mindent, mert a saját korlátoltságukat akarják mindenkire rákényszeríteni. Át akarják írni a könyveket, történelmet, a filmeket, levenni a polcról a játékokat. Valahogy azt érzem, hogy Európában sokkal normálisabban állnak az emberek mindenhez. Amerikában a műfelhaborodás az általános, de érdekes módon kizárólag akkor gyakorolják, ha valami anyagi vagy politikai hasznot remélhetnek tőle.

Sütemény1975 2020.06.21. 23:58:32

Jó válogatás! Alien 1 c. film viszont nincs. Alien van, a folytatása pedig Aliens.

csakeztengedte 2020.06.22. 00:09:21

@Örömhernyó: Ha nem írtad volna hogy Amerika, simán Magyarországra asszociáltam volna :)

Mondjuk az látszik, hogy sosem voltál még ott és hogy nem is érted a cikket.
Ami egyébként érdekes volt, akárcsak a múltkori.

Alick 2020.06.22. 08:54:17

Ennyi műbalhé... kíváncsi vagyok, hogy a Grimm meséket mikor fogják betiltani.

Örömhernyó 2020.06.22. 10:25:11

@csakeztengedte:

Dolgoztam Amerikában. Profi mindenhez a hozzáállásuk, a szervezettség elsőosztályú, sokat tanultam a munkahelyemen mind szakmailag, mind emberileg (mindenféle náció képviselve volt), a szolgáltatások színvonala, mint gépezet tökéletesen működik és ha valaki kihullik, az magáa vethet. De volt már akkor is pár olyan dolog, ami már akkor is nevetséges volt. Prüdéria, hülye szabályok, amiket kétkedés nélkül követnek, a nagy függetlenség hangoztatása, közben az embereket gyerekként kezeli a rendszer, az egyenruha feltétlen tisztelete, hatalmas vagyoni, iskolázottságbeli különbségek, kasztosodás, esetenként naivitás, körülményeskedés. Én Amerika aljával is találkoztam, nem csak a turistalátványosságokkal. Ázsiai bevándorlók, a társadalom peremén élő navajo indiánok, bigott keresztények, akik azért nem voltak azzal tisztában, hogy ők a kereszténység melyik felekezetéhez tartoznak, csak hogy ők keresztények, metamfetamin-függőségből felépült fiatal srác, akinek több füle volt, mint foga, méregdrága MBA programban tanuló kőgazdag kínaiak és indiaiak, gettónégerek, akik börtönből kikerülve szakácsként dolgoztak a munkahelyemen, házassággal zöldkártyára utazó filippínó, ukrán, moldáv, kolumbiai lányok... Hogy illegálisként simán le lehet élni egy életet, senkinek sem tűnsz fel, ha fehér vagy. Az IRS-szel, DEA-vel macska-egér harcot vívó amerikaiakkal is találkoztam a világ más országaiban, akik sose térhetnek vissza Amerikába, mert olyan dolgokat csináltak.
A legtöbb ember a Niagara-vízesésnél meg New Yorknál leragad. Te is.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2020.06.22. 10:51:11

Alien: "gyakorlatilag horror filmnek számított és mint ilyen egyáltalán nem ajánlották gyerekeknek a megtekintését"

Érdekes dolog, az USA-ban PG volt a besorolása, ez azt jelenti, hogy "szülői felügyelet ajánlott", de bárki megnézhette, én pl. 11 évesen láttam, amikor kijött. És igen, volt utána jó néhány álmatlan éjszakám :)
Nálunk már "16 éven felülieknek" minősítést kapott.

gigabursch 2020.06.22. 10:56:57

Ezen az ET ujjon berogytam...

midnight coder 2020.06.22. 11:40:18

@Örömhernyó: Amúgy szerintem itt Európában sokkal-sokkal inkább gyereknek tekintik a polgárokat. Lásd fegyverviselés.

BrianZ 2020.06.22. 11:45:24

Sajnos a betiltás, a hülyeség nem áll meg a határon. Már itt is van olyan, hogy pl. az Injustice videó játék azért nem tölthető le a Steam-ről, mert van benne Superman sarló és kalapáccsal meg vörös csillaggal. Aki ezt betiltja, az nem ismeri a képregényt, ahol egy alternatív világban jelenik meg a szovjet Superman. Mi lesz itt még? Kezdem azt hinni, hogy a képregény világ a valós és az, amiben Trump meg Orbán kavar, az kitalált.

Alick 2020.06.22. 12:09:36

@midnight coder: Niylván ha az USA-ban nem lennének infantilis felnőttek, sokkal kevesebb (közvetve nemcsak) civil lőfegyver okozta haláleset lenne.
:)
Egyébként a fegyvertartást indokló amerikai jogi logika alapján én is igényelhetnék kardviselést, lovagi páncélt és pallosjogot.
:)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.06.22. 12:21:28

"Talking Freddy – 1989, Matchbox"
Itt okoskodnék egy kicsit, ha szabad. A Matchbox alapvetően márkanév volt mindig is, a tulajdonos, tehát a gyártó pedig valamilyen cég. (Lesney, Universal, Tyco, Mattel - hogy időrendi sorrendben megemlítsem őket.) A Freddy figura a márka legsötétebb korszakának a szülötte. Az 1970-es évek végére a Lesney komoly bajban volt, ami a korszak brit gazdaságpolitikájának volt köszönhető. A termékek népszerűen voltak, jól is fogytak, csak az előállításuk volt pokolian költséges, köszönhetően leginkább a magas béreknek és úgy átalában a politikai klímának. 1982-ben a Lesney csődöt jelentett - egy évvel később a Corgi-t gyárttó Mettoy is bedobta a törülközőt, ami újabb jelzés arra, hogy nem a termékekkel volt a baj. Egy hongkongi illetőségű üzletember David Yeh felvásárolt mindent szőröstül-bőröstül az általa tulajdonolt Universal Toys nevű cég égisze alatt. Ekkor került át a gyártás zöme kínába és bár egy darabig még volt gyártás Angliában is, de ezt tudatosan és fokozatosan leépítették. A kínai gyártás eredménye, hogy több cég is alapítódott a Matchbox tulajdonlása körül, a kommunista Kínában is készültek Matchbox játékok külső gyártóhoz kiszervezve és vettek is máshonnan termékeket, hogy Matchbox márkanév alatt forgalmazzák őket. (A különböző termékek közti minőség jelentősen változó volt, ami aztán alaposan errodálta a márkát, bár arról szó sincs, hogy egy nem brit gyártású Matchbox automatikusan értéktelen gyüjtői szempontból. Fun fact: Magyar gyártású Matchboxok sztorija megvan?) Yeh tehát többek közt létrehozott egy "Matchbox International Ltd" nevű céget is, de az egész - legalábbis nekem - szörnyen zavaros, hogy melyik cég pontosan mit is csinált azt szerintem Yeh sem tudná megmondani. Ebben a kijelentésben erős a találgatási faktor, de nekem a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Machbox International ahhoz kellett, hogy a Lesney bedőlése után legyen egy cég, ami birtokol mindent, hogy aztán az Universal és annak leányai idővel átvegyenek mindent. (Hogy más se látja át az egészet, talán az bizonyítja legjobban, hogy átfogóan "Universal érának" szokás emlegetni gyűjtői körökben ezt az időszakot.) Tehát azt kijelenteni, hogy "Matchbox nevű cég nem létezett soha" pont akkora baki, mint azt mondani, hogy "a Matchbox gyártott valamit". Szerintem akkor vagyunk a legpontosabbak, ha azt mondjuk hogy a Matchbox úgy márkanév, mint mondjuk a Milka csoki. A figura dobozát kéne megnézni, hogy mi van ráírva, mint gyártó. Valószínűleg Universal valami. (Huhh, ez jó hosszú lett, bocs.)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 13:31:19

@Sam. Joe: Igen amit irsz az igaz és magam is teljesen tisztában vagyok vele :) De a Freddy figurán egyrészt szerepel a Matchbox logó - tehát egyértelműen Matchbox termékként volt aposztrofálva

http2.mlstatic.com/figura-freddy-krueger-talking-matchbox-1989-nuevo-40-cm-D_NQ_NP_824099-MLA40715565972_022020-F.jpg

Másrészt a leirásában is az szerepel hogy Distributed by Universal Associated member of the Universal Matchbox Group.

Szóval amit irsz végülis igaz de ugyanakkor mégsem hiszen ilyen erővel ma se gyárt senki semmit csak az alvállalkozójuk kínában. A tervezést nagyon valószínűséggel a Matchbox-osok csinálták az már utána mindegy hogy kinek a gyártósoráról jött le.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 13:32:41

@Sütemény1975: Itt azért irtam oda azt az egyest hogy egyértelmű legyen mindenkinek, hogy melyikre gondolok :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 13:35:57

@Sam. Joe: Most látom hogy te nyomatod a Matchboxmemories oldalt? Frankó oldal volt hogy én is olvasgattam :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.06.22. 14:09:17

@Tota12: Áh, akkor csak a lényeg nem jött le, de újra olvasva teljesen jogos, az én hibám. Oda akartam kilyukadni, hogy nem a briteknek - közelebbről Jack Odellnek - mentek el otthonról, ezek már a kínaiak voltak akik minden sz... szemetet nyomtak Matchbox márkanév alatt. Egész biztos vagyok benne, hogy Jack soha nem ment volna bele ilyesmibe. Bár az is igaz, hogy voltak közöttük jópofa dolgok, csak nem biztos, hogy Matchboxnak kellett volna hívni. Pl. a sétáló-beszélő babák aranyosak voltak, meg az apró csapágygolyókhoz való pálya is jópofa volt, kölyökként biztos imádtam volna.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.06.22. 14:11:49

@Tota12: Nem, az a jóságos ikertestvérem volt. :-) Igen, köszi, én vagyok az alapító, csak úgy alakult, hogy egyikőnknek sincs rá ideje - a hobbira se nagyon. Szóval szunnyad, remélhetőleg majd egyszer feléled. Mindannyian szeretnénk folytatni nagyon, csak valahogy így alakult.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 15:35:35

@Sam. Joe: Hát igen. De amúgy korábban is kiadtak Matchbox márkanév alatt a kocsikon kivül egy csomó mindent... a makettek, a Fighting Furies figurák, a Robotech, a Thunderbirds stb mind Matchbox logóval jelent meg szóval nem egyedi eset, de az igaz hogy Freddy...az nagyon távol állt az addigi Matchbox-tól.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.06.22. 16:09:53

@Tota12: Igaz, de pont ahogy mondod, nagyon nem rugaszkodtak el attól, ami miatt ismerjük őket. A Matchbox modell kittek - meg az AMT, amit felvásároltak valamikor útközben semmiképp. Talán nem is véletlen, hogy a Revell megvette a kitteket az Universaltól - ez a része már eléggé homályos nekem, lévén nem az érdeklődési köröm. Na ja, a Fighting Furies, meg még pár dolog kivétel abból a szempontból, hogy valóban nem kisautó, amit annak könyvelek el, hogy Odellék is több lábon próbáltak állni - szerintem a Mattelt akarták másolni, a Hot Wheels-t nem bocsátották meg nekik soha. :-) De ezek a mellékvágányok is minőségi holmik voltak és nem olyasmik, mint a Freddy bábú. A golyós játék Cascade-et már említettem, olyat mindig szerettem volna legalább látni élőben - YouTube-on van róla videó -, de volt egy csomó minden más is. Live-N-Learn, Mobile Action Command (óriási bukás volt), Suky meg Baby Dolls, Disco Girls babák (full Barbie koppintás, csak emberibb testarányokkal) amik szerintem cukik, de az összes lányos játék vonallal buktak. Steer-N-Go aminek a szovjet másolata nekem volt is, csak kirabolták egyszer a padlásunkat és akkor eltűnt az is. Sőt, a hetvenes évek elején a Models of Yesteryear-re épülve ajándéktárgyak is voltak, mint hamutartók, meg íróasztal szettek - bár ezek szerintem nem voltak boltban kaphatóak, inkább tűnnek ilyen reklámajándék cuccnak. Szóval igen, a több lábon állás megvolt más a legelejétől, a legelső Lesney termék egy kis satu szerűség pecásoknak, amivel kenyérgalacsinokat lehetett összepréselni, hogy könnyű legyen a horogra szúrni. A Matchbox vonal később jött - de gondolom ezt Te is tudod. ;-)

midnight coder 2020.06.22. 16:32:28

@Alick: Nézd, a legtöbb társadalomban a szabad embert mindig is az különböztette meg az alattvalótól (és itt általában a polgár is ide tartozott, szabad pedig igazából csak a nemes volt) hogy fegyvert viselhetett. Ez két dolgot jelentett akkor is, és ma is:
1. A polgár semmilyen módon ne tudjon ellenállni annak, ha az aktuális kormány bármit is akar csinálni vele. Azaz, az aktuális kormány pozícióját erősíti meg durván a polgárokkal szemben.
2. A polgár legalapvetőbb jogát, az önvédelemhez valót is vegyük el. Ezt minél inkább megtesszük, annál jobban függ a polgár létében is az aktuális hatalomtól, elvégre csak tőle várhat védelmet.
Ez a kettő pedig iszonyú nagy hatalmat ad a mindenkori hatalomnak a polgár felett. Gyakorlatilag élet és halál ura. Ez addig Ok is, amíg az aktuális hatalom normális emberek kezében van. Csak a nagy hatalom mágnesként vonzza a karizmatikus elmebetegeket, ergo törvényszerű, hogy időnként egy Hitler, Lenin, Mao, Sztálin kerüljön hatalomra, és akkor aztán hullanak a népek mint a legyek. És egy-egy ilyen buli sok ezer évi amcsi lövöldözést lefed az áldozatok számának szempontjából.

midnight coder 2020.06.22. 16:35:50

Szerintem aki gyerekként látta a filmet (azokban az időkben, amikor azért más volt az ingerküszöb) nem hiszem, hogy nagyon akart volna ilyet a szobájába :-)

Alick 2020.06.22. 17:16:15

@midnight coder: Oké, de hol is húzod meg a jogossági határt? a polgárok által megválasztott kormány adót emel, erre Joe Redneck és haverjai lövöldöznek az adóhivatalra? vagy lelövik a nekik éppen nem szimpatikus elnököt?
És ha Adam Bricklayer és haverjai máshogy látják, akkor ők pedig Joe-ékra lőnek?
Vagyis a "szabad embert" éppen a vele egyet nem értő másik "szabad" is kicsinálhatja - ahogy a történelem tele van ilyen példákkal.

Ha pedig tényleg brutálisan zsarnokivá válik a kormány, mit is ér néhány lőfegyver azzal szemben, hogy a hatalom tüzérséggel vagy ideggázzal elgajdeszolja a "terroristákat"?

A modern társadalmak polgára alapvetően elfogadta, hogy az általa "választott/felhatalmazott erős patrónus" valamiféle közjó nevében leveszi róla a terhet, hogy kvázi vadnyugati viszonyok között neki kelljen fegyverrel eldöntenie, hogy ki veszélyezteti az életét/vagyonát/szabadságát... Japánban például a szigorú tilalom hatására még a jakuza tagjai se nagyon mernek fegyvert viselni.

" időnként egy Hitler, Lenin, Mao, Sztálin kerüljön hatalomra"

Ezek ellen a fegyveres civil ellenállás se ért volna semmit. Az erősebb hatalmi technika azt is jelenti, hogy ha a fegyvertartás hagyománya jelen van a társadalomban, akkor a hatalom képviselői is erre gyúrnak - maximális paranoiával, megelőző tisztogatással, népirtással... ld. a szerencsétlen (egyébként fegyveres) kurdokat.
Az egyszerű polgár pedig aligha tudja az egyensúlyt tartani a vadászpuska hátsó kertből indítható ballisztikus nuke-ra való lecserélésével...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 19:29:03

@Sam. Joe: Igen minden játékgyártó aki kvázi egy termékkel lett nagy törekedett arra hogy több lábon tudjon állni. Ebbe viszont majdnem mindenki belebukott még a Lego is majdnem

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.22. 19:30:30

@midnight coder: Srácok a társadalmi / politikai stb eszmefuttatásokat _légyszives_ máshol folytassátok. A posztban kértem is hogy a játékokról menjen a diskurzus ne az ilyen sehová nem vezetőellenben mindig vitát generáló nehéz társadalmi kérdésekről. köszönöm

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.06.23. 06:22:19

@Tota12: A LEGO sztoriját - hogy miért álltak bele a földbe majdnem - nagy vonalakban ismerem. Nem írtál arról valamikor? Nyilván angolul n+1 helyen ott van, de lusta vagyok rákeresni. :-)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.23. 16:57:34

@Sam. Joe: Teljes cikket nem irtam róla de volt olyan cikk amiben beszéltem erről. Megkeresem melyikben

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.24. 16:02:17

@-Szűcs Gyula-: Köszi :) Sztem majd lesz 2. rész mert sok ilyen van még

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.08. 11:58:19

érdekes, ezeknél ma sokkal durvább játékok is vannak a polcokon.

Anak 2020.07.08. 21:31:19

Ha jól emlékszem a Legonak meggyűlt a baja úgy 2013 tájékán a Jabba palotája készlettel kapcsolatban is. Hogy az épület jellege sértő az arabokra, mert egy gengszterkorzó, vagy valami ilyesmi...

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (24) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1405) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (707) hasbro játékok (710) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (282) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1487) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1483) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (360) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (569) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (368) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (292) lego katalógus (290) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (69) lego tmnt (1) lego történelem (250) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1146) régi játékok (1120) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (670) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (669) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (25) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (513) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (37) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1173) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (295) vintage (866) vintagejátékok (987) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (976) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása