A Lego Western története 1.rész

Ma egy újabb klasszikusnak mondható Lego témával, a western-el, más néven wild west-el fogok foglalkozni.

Az előző Castle részeket ITT, ITT és ITT OLVASHATOD

A Pirates történetét pedig ITT és ITT

western.jpg

A Western téma bizonyos szempontból egy kicsit más, mint a castle és a pirates, amivel korábban foglalkoztam. Rövidebb ideig tartott, nagyon egyedi volt és valamivel kevésbé van beágyazva a Lego történelmének szövetébe. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy kicsit kevesebb kapcsolódási pontja van a múlt és a jelen készleteihez, témáihoz, mint a klasszikus Pirates és Castle dolgoknak (de azért persze akad ilyen). De ettől még egy remek, klasszikus téma, ami sokatok gyerekkori kedvence volt.

38_2_1.jpg

Azt említettem a múltkori cikkben, hogy vannak azért tradicionális témák a gyerekjátékok területén. Ilyenek a lovagi témák, kalózok, űrhajók és természetesen a cowboy-ok is. A cowboyos vagy vadnyugati téma sokkal régebben jelen van a Lego életében, mint azt gondolnánk. Ugyanis, ha erre a tematikára gondolunk, általában csak a 90-es évek végén kiadott western téma ugrik be, pedig sokkal régebb óta jelen vannak a tipikus vadnyugati elemek a Lego életében.

39_2_1.jpg

Még egy kicsit ki kell, térnünk a Lego fegyverekkel kapcsolatos álláspontjára, ugyanis ez alapvetően kihatott a mai témánkra. Ugye az ismeretes, hogy a Lego mindig nagyon ellene volt az erőszakos, fegyverzettel ellátott játékok kiadásának és nagyon sokáig nem is készítettek például harci járműveket ábrázoló készleteket illetve más fegyvereket sem. Aztán ebből az elvből fokozatosan leadtak az évek során, először csak lovagi szúró-vágó fegyvereket, majd antik fegyvereket is megengedtek maguknak. Modern fegyvereket viszont továbbra sem. Sokan kérdezték már, hogy maga a Western sorozat miért nem előbb készült el. Miért csak a Castle, a Space és a Pirates ment a 80-as évektől, amikor a western is egy kézenfekvő téma lett volna. Ez teljesen így van és a válasz a modern fegyverekben rejlik. A Western stílusú fegyverek ugyanis túlságosan hasonlítanak napjaink fegyvereire, emiatt a Lego sokáig jegelte a témát és csak egy-egy fegyverek nélküli vadnyugati dolgot adott ki. Egy teljes western téma pedig rendes vadnyugati fegyverek nélkül elképzelhetetlen lett volna. A Pirates-ben viszont, már elég sok ágyú és antik flinta napvilágot látott ezért a 90-es évek közepére lényegében ez a fegyvertilalmi érv elpárolgott, úgyhogy mindegy volt már, hogy adnak-e ki rendes puskákat is vagy nem. Ráadásul a 90-es évek közepére kb. minden játék erőszakosabb volt már, mint a Lego. Emiatt bizonyos értelemben, versenyhátrányban is volt a cég a többi gyártóval szemben. A 90-es évek végétől kezdve aztán főleg a Star Wars témának köszönhetően, nagyjából megnyílt a szabad út a harci gépek előtt is, bár azért a Lego manapság is odafigyel arra, hogy ne a fegyvereken legyen a fő hangsúly.

arsenal.jpg

Amint azt feljebb említettem a Lego már egészen hamar merített a vadnyugati témakörből, noha ez sosem volt egy elsődleges ihletforrási terület. Az első western jellegű készlet egy 89 darabos model maker készlet volt 1964-ben, ami a 805 3 Little Indians nevet viselte. Ez egy 89 darabból álló kis bliszteres/ kartonos csomag volt, amelyből 3 indián figurát lehetett megépíteni.

805-2.jpg

805-2.png

Ugyanebben az évben jött ki a párja, a 806 Cowboy and Pony is, amelyben egy (fegyver nélküli) lovas cowboy figurát lehetett megépíteni. Ez a model maker sorozat egyébként évekig sikeresen ment és a kezdetleges űrrakétától kezdve a kamionon át a raktárig elég sokféle kisebb készletet tartalmazott. Az első időkben a Samsonite cég neve is szerepelt a pakkokon, de ez nem azt jelentette, hogy ezek a készletek valamiféle exkluzívak lettek volna. A Lego és a Samsonite 1961-ben írt alá egy megállapodást, miszerint a Samsonite licensz alapján gyárthatja és az Észak-Amerikai piacon terjesztheti a Lego játékokat. Ennek köszönhetően az Észak-Amerikai Lego kínálat néha kicsit más volt ebben az időben és ez a két szett is így látott napvilágot. A megállapodás egyébként 1972-ben véget ért, de pl. a kanadai piacon egészen 1988-ig a Samsonite volt a Lego forgalmazója. Ezekből én arra következtetek, hogy noha ez a két készlet nem volt exkluzív, valószínűleg mégis csak Észak-Amerikában lehetett hozzájuk jutni.

806-2.jpg

806_cowboy_and_pony.jpg

A következő lépés az 1241 Piece Basic szett nevű készlet volt, 1971-ben. Ez szintén Samsonite termék volt, sőt exkluzív is, mert csak az amerikai JC Penney áruházakban lehetett megvásárolni. Amint azt a neve is mutatja, ez egy 1241 darab alap kockából álló basic szett volt, amelyből bármint meg lehetett építeni, viszont a csomagolás képén egy vadnyugati város szerepelt Lego kockákból.

samsonite-3.jpg

1975-ben aztán Európa is kapott végre egy vadnyugati készletet, mert a 365 Wild West –et végre Európa szerte forgalmazták. A 602 elemből és 8 minifigurából álló készletből egy vadnyugati városkát lehetett felépíteni, annak összes szokásos elemével. Szekerek, lovak, Bank, Sheriff iroda, Szalon és Wells Fargo épület is helyet kapott. Ugye ebben még nagyon régi típusú lovak illetve arc és kar nélküli minifigurák kaptak helyet.

365-1.png

365.jpg

365_2.jpg

Ez a készlet eléggé sikeres lehetett (gondoljunk csak bele ez az időszak azért még a western filmek aranykorának számított), mert a következő 1976-os évben is még három vadnyugati szettet a piacra dobtak.

A 210 (amerikában 198) Cowboys egy igen pici, mindössze 39 darabos kis készlet volt, amelyből két mosolygós cowboy figurát lehetett összeépíteni. Érdekes, hogy az egyik figurának, az oldalán lógó fegyvert szándékosan csak nagyon stilizált módon jelenítették meg, gyakorlatilag fel sem ismerhető, hogy az fegyver akarna lenni. Egyébként ez a készlet az úgynevezett maxifig-es szettek közé tartozik. Ezt a minifigura típust 1974- 82 között használta a Lego és itt minden figurát több, hagyományos kockából kellett felépíteni.

210-1.jpg

210-1.png

A 617 Cowboys szett pedig 42 darabból állt és egy lovon ülő illetve egy korláton ülő (bocs lehet, hogy nem korlátnak hívják, de nem tudom, hogy hívják a ló „parkolóhelyét”) cowboyt lehetett belőle összerakni.

617-1.jpg

617.jpg

A harmadik készlet egy 95 darabos postakocsi volt, amely a 697 Stage Coach nevet viselte.

697-1.jpg

697.jpg

1977-ben kiadtak még egy maxifig-es készletet, a 215 Red Indians nevűt, amelyben egy indián családot lehetett összerakni. Ez is egyértelműen vadnyugati téma és a 93 eleméből 4 figurát illetve egy kenut lehetett összerakni.

215-1.jpg

215-1.png

Ezek után a vadnyugati téma hosszú évekre álomba szenderült. A 80-es évekbeli részletesség esetén csak akkor lett volna értelme vadnyugati készletek kiadásának, ha a minifigurákhoz készítenek fegyvereket is, ezt pedig ekkor még nem vállalta be a Lego. De nem volt egy klasszikus indiános, sőt még egy kósza cowboy kalapos tehénpásztor készletük sem volt a 90-es évek közepéig, tehát a tematika fegyvermentes részéből sem merítettek majd 19 évig.

A 90-es évek közepén a Lego eléggé a csúcson volt, de minimálisan már kezdett (a korábban már taglalt okok miatt) leszálló ágba kerülni. A hagyományos tematikáikat (Castle, Space, City) folyamatosan modernizálták és igyekeztek újabb és újabb sikeres témákat kreálni. Miután a Pirates és a Castle kezdett kicsit önismétlődővé válni, elkezdtek újabb olyan klasszikus kulturális területek után kutatni, amelyeket még nem aknáztak ki Lego szempontból. Ebből fakadóan kézenfekvő választásnak tűnt egy önálló vadnyugati téma életre hívása is.

 

A Western témát elsősorban az észak-amerikai piac igényeire szabták és az előzetes tervek szerint ott is kellett (volna) nagyot alakítania. Európát ugyanis fixen jól fogta a Lego, a bővülés és az újabb sikerek kulcsa az észak-amerikai piacban rejlett. A Western téma számos újdonságot hozott a Lego életébe. A fentebb már említett modernebb külsejű fegyverek (puskák, ágyúk, revolverek) mellett számos új minifigura, elem, vonat, indián és lovas tartozék is ekkor jelent meg. Ezek jó részét később is felhasználták más témájú készleteknél.

A castle-hez és a pirates-hez hasonlóan ebben a témában is vannak frakciók. Az első év készleteiben a banditák állnak szemben a katonasággal. A második évben ezekhez csatlakoztak az indiánok. A banditáknak saját neveik vannak és lényegében majdnem mindegyik készlethez ugyanazokat a rosszfiúkat adták.(Black Bart, Flatwood Thompson stb.)  A Western készletek a vadnyugati élet minden tipikus szegletéből merítettek, a harci jellegű elemek mellett néha polgári épületek (bank, bolt) is megtalálhatóak voltak.

6765-1_used_000.JPG

Az első széria 1996-ban került kiadásra. Európában 1996 augusztusában Amerikában ugyan ezen év szeptemberben. Mindössze 6 készletből állt, mégpedig 1 kicsi, 3 normál és 1 nagy méretű készletből. Ahogyan az már ekkoriban megszokott volt, ehhez a témához is erős marketingkampány készült, amely TV reklámokban, poszterekben és 1-2 kapcsolódó termékben (pl hangoskönyv) is jelentkezett.

A 6712 Sheriff’s Showdown egy picike, 28 elemből és 2 figurából álló kis készlet volt. Egy marcona banditát és egy sheriffet tartalmaz illetve pár tipikus tereptárgyat. Itt jelent meg az a hordó elem, amely akkora méretű, hogy el tud benne bújni egy minifigura is. Ekkor jelent meg továbbá a dinamitos elem is, amelyet később számos más témájú készletben is használtak.

6712-1.jpg

6712-1_used_000.JPG

A 6716 Covered wagon (máshol Weapons Wagon) egy tipikus vadnyugati szállító szekér, amely egy ágyút vontat. A logóból látszik, hogy a hadsereg szekere és 1 katona minifigurát adtak mellé. Mindössze 59 elemből áll, de egészen pofásan néz ki.  

6716-1.jpg

6712_1.jpg

6712.jpg

 A 6755 Sheriff’s Lock Up egy tipikus kisvárosi rabszöktetést mutat be, amelyben a sheriff irodája melletti börtönből éppen megszökteti az egyik bandita a másikat. 176 elemből áll és 4 minifigurát, köztük 2 banditát tartalmaz. A kis méret ellenére számos érdekességet tartalmaz. Az irodán belül a sheriffnek van egy íróasztala és egy széf is továbbá a börtöncella oldalfala lerobbantható. A zöld ajtós széf és a kártyapaklis elem is megtalálható a készletben és ezek ebben az évben jelentek meg először, ráadásul csak a western témában használták őket.

6755-1.jpg

6755.jpg

A 6761 Bandit’s secret hide out folytatta a castle és a pirates hagyományait, miszerint mindig kell a pozitív és a negatív csapatnak is 1-1 főhadiszállás. Jelen esetben ez a banditák titkos búvóhelye, ami egy elhagyatott aranybányából lett kialakítva és szerintem nagyon jól sikerült. 250 elemből és 5 minifigurából áll és számos jól sikerült apró részletet tartalmaz. Itt jelent meg először a „Keep Out „ feliratú tábla, ami a  cowboy kalapos skeleton fejjel a kedvenc részem az egész készletből. De ezen kívül egy Goldmine matricás tábla, lovas katona, nagy méretű hordó, kártyás elem, revolverek és dinamit is ékesítik a készletet. A készlet alapját jelentő 2359-es homokszínű köves, sziklás alaplapot csak ebben az egy készletben használták.

6761-1.jpg

6761.jpg

6761_1.jpg

A 6765 Gold City Junction készlet megint csak egy kisvárosi terepdarabot mutat be nekünk. Itt egy bank és egy bolt a két központi épület, de ezen kívül egy lovas szekeret is össze lehet építeni a 350 darabos szettből.  Lényegében a szett egy bankrablást ábrázol és a banképület egyik fala lerobbantható. A fal alján lévő nyílásba kell becsúsztatni a dinamitos elemet és ettől az egyik fal leomlik. 6 minifigura jár a készlethez és a banditák illetve a sheriff és a katona mellé most adtak egy polgári figurát is, mégpedig egy bankárt. Szerintem ez a készlet tök ötletes.

6765-1.jpg

6765-1_used_000_1.JPG

6765.jpg

6765_1.jpg

Ha van olyan pontja a westernnek, ami hasonló ékkő, mint a pirates esetében egy nagy kalózhajó vagy a castle esetében egy nagy várkastély…. akkor az itt a 6769 Fort Legoredo. Már a neve is tök ötletes, hogy benne van a Lego szó de ugyanakkor mégis vadnyugati hangzású. A készletből egy klasszikus vadnyugati katonai erődöt lehet megépíteni. 687 elemből áll és 10 minifigurát tartalmaz, 6 katonát, 3 banditát és 1 „sima” cowboyt. Ez tényleg a western készletek csúcsa és ikonikus darabja. Olyannyira, hogy a 2000-es évek elején (ahogyan múltkor a pirates-nél is volt ilyen) változatlan formában újra kiadták.

6769-1.jpg

6769-1_used_000.JPG

6769.jpg

6769.JPG

6769_n.JPG

A téma második évében a banditák és a jófiúk harcáról áttették a hangsúlyt az indiánokra. Én úgy tudom, hogy a Lego minifigurák történetében ezek voltak az első minifigurák, amelynél az arcvonásokból egyértelműen átjött, hogy más rasszba tartozik a karakter, mint a korábbiak. (ugye voltak már korábban őslakos figurák a pirates-ben, de az arcfestésük ellenére teljesen ugyanolyan arcuk és színük volt, mint bármelyik másik karakternek) Most valamivel több készlet jelent meg, mint az első évben, ám elemszámban mégis kisebbek. 3 normál méretű, 4 kicsi, 1 speciális és 2 promóciós készlet látott napvilágot az 1997-es évben.

ind.jpg

Az igen picúrka, kis promóciós szettek közül a 2845 Indian Chief a Shell holland promóciójában vett részt, de később minimális számban, Németországban is elérhető volt. A 2846 Indian Kayak pedig angol cégek reklám ajándéka volt.

2845-1.jpg

2846-1.jpg

A 6706 Frontier Patrol egy tipikus figurás csomag volt. 30 elemet tartalmaz csupán, ami 3 katonai minifigurát és 1 lovat jelent.

6706-1.jpg

6706_2.jpg

A 6709 Tribal Chief nyitotta meg igazából az indiános készletek sorát. 16 elemes kis figurás készlet, amiben egy díszesebb lovat és egy indián törzsfőnök figurát lehetett megszerezni. Ezeket az indiános figurákat és a mintás lovakat csak ezen, téma készleteiben használták fel.  Nagyjából itt jelent meg először a kígyó elem is, amelyet azóta is igen sokszor használ a Lego a szettekben, különféle színekben.

6709-1.jpg

6709-1.png

6709-1_used_000.JPGA 6718 Raindace Ridge készletből, egy indián áldozati helyet lehet összerakni. 74 elemet és 2 minifigurát tartalmaz. 

6718-1.jpg

6718-1_used_000.JPG

A 6746 Chief’s Tepee egy 134 darabos készlet, amelyből egy klasszikus indián sátrat és egy totemoszlopot lehet megépíteni. Három minifigurát és egy lovat adtak a készlethez.

6746-1.jpg

6746.jpg

A 256 elemből álló, 6748 Boulder Cliff Canyon is egy indiános szett, mégpedig egy folyókanyarulat melletti kis indiántábort lehet belőle összeépíteni. Van itt egy ősi épületrom, egy nagy sátor, totemoszlop, kajak és egy folyókanyaros alaplap is, amelyet szintén csak a westernben használtak. 6 figura járt a készlethez, amely mindegyike indián.

6748-1.jpg

6748.jpg

6748_1.jpg

Az év western csúcsa a 6766 Rapid River Village volt, amely egy 353 darabos, nagyobb indián tábor volt. Ugyanarra az alaplapra épült, mint a 6748 és a lényében a szerkezete is hasonló volt. Itt 2 nagyobb indián sátrat és egy nagyobb ősi épületet kapunk továbbá még egy kisebb tornyot is. 7 minifigura járt a készlethez és természetesen mindegyik indián volt.

6766-1.jpg

6766-1_used_000.JPG

6766.jpg

6766_-.jpg

Ezen kívül még egy mini cowboyos készlet is a boltokba került. A 21 darabos 6790 Bandit with gun polybagben és kis dobozban is elérhető volt.

6790.JPG

6791-1.jpg

A Western érát a 6799 Showdown Canyon speciális szett zárta le, amiben két kisebb, külön szettet csomagoltak egybe. A két készlet önmagában nem létezett korábban és csak ebben a pakkban lehetett hozzájuk jutni. Az egyik egy kisebb pénzszállító szekér széffel és sheriffel, a másik pedig a rájuk leselkedő két bandita a wheelgun-al. Bár ez a kis wheelgun nagyon hasonlít a 6790-eshez, láthatóan szín eltérések vannak az elemeknél.

6799-1.jpg

6799-1_used_000.JPG

A western téma ezzel véget ért. Kiadtak még egy 31 darabos accessory pack-ot a korábbi figurák kiegészítőivel, illetve két hangoskönyvet. de ez utóbbiakat csak német nyelven, úgyhogy ezek csak német nyelvterületen voltak elérhetőek.

5392.jpg

5526564_der_falsche_general.jpg

Próbáltam utánajárni, hogy vajon egy ilyen klasszikus, sokak által kedvelt alaptémát miért szüntettek meg ilyen hamar, de mint mindig, ez most is több komponensből áll és kevés a nyilvános információ. A legfőbb oka a megszüntetésnek valószínűleg az volt, hogy az elsődleges célterületnek számító Észak-Amerikában a téma egyáltalán nem hozta azokat a számokat, amiket vártak tőle. Ugye azt említettem, hogy ekkor már picit kezdett leszállóágba is kerülni a Lego és a kor modern űrhajós, sci-fis, háborúzós játékai között egy olyan régi klasszikus téma, mint a western is avíttnak hathatott. Ezek is hozzájárultak a megszüntetéshez. Én egyébként azt vallom, hogy egy kicsit késve érkezett ez a téma. Ha pár évvel korábban dobják a piacra, akkor sokkal nagyobb sikereket ért volna el, persze akkor a Castle és a Pirates elől szívta volna el a levegőt elsődlegesen. Na de lényeg a lényeg….a western egy remek tematika volt és nem véletlenül keresettek ezek a szettek ma is a gyűjtők körében.

aqaq.jpg

A második részben (ahogyan a Pirates-nél is tettem) a téma utóéletét fogom megvizsgálni. Köszönöm, hogy elolvastad. Kellemes pünkösdöt.

91hh8m5ozal_sl1500.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3213989260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2018.05.20. 22:11:57

Jó volt, köszi! Sajnos ez az a téma, amiből egyetlen egy készletem sincs... Pedig nagyon tetszik, de nekem is túl későn jött.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.21. 16:09:26

Hű, de jó kis áttekintés!
Elolvasom a kalózosat is gyorsan, az kimaradt legutóbb!

Anak 2018.05.21. 21:57:22

A két első éves kisebb készletet még megkaptam, ekkor már 15 éves voltam és nem nagyon akart már senki LEGO-val megajándékozni, pedig én még ugyanúgy szerettem és rajongtam őket, mint kisebb koromban. "Áh, nem való az már neked!"
Hát nagyobbat nem is tévedhettek volna.

Az Adventurers sorozatról lesz ilyen áttekintés, az is egy jó pár évet felölelő korszak, bár nem annyira (el)ismert.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.21. 23:29:41

@Anak: lesz majd mindenről hasonló. Most már lassan majd a space-nek kell nekiállnom de az olyan hosszú lesz mint a Bűn és Bűnhődés kb... :D

Anak 2018.05.22. 21:23:52

@Tota12: Igen, az az. de javaslom csak méretékkel az ilyen cikkeket illetően. A magyar -kifejezetten- legós blogok nagy rákfenéje eddig az volt, hogy szerzőjük miután kiépített egy szép nagy olvasói bázist, egyszerűen ráunt a témára és arra, hogy már nem játék számára a dolog, hanem csak nyűg és kötelesség, hogy valamit ki kell rakni az oldalra. Így aztán szépen sorban be is "zártak".
Persze te nem csak ezzel a szubkultúrával foglalkozol, de ezzel a Bűn és bűnhődés hasonlattal már úgy érzem nálad is rezeg a léc.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.05.23. 07:46:10

@Anak: Ezzel csak azt akartam irni hogy több részben fogom megírni az emészthetőség érdekében :) Legoval alapvetően csak heti egy cikkben foglalkozom....akkor van több ha van valami hír meg ugye a katalógus de ahhoz írni nem kell. Nagyjából úgy építettem fel a rendszert hogy változatos legyen tehát, hogy minden nap valami kicsit másról írjak. Csak az ilyen hosszabb, mélyebb cikkek elkészítése nagyon sok időbe telik, ami munka, család mellett nem könnyű, de ez a hobbim úgyhogy élvezem

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (6) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (32) archivum (32) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (1) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (3) beszámoló (2) bionicle (5) blacktron (1) black series (38) board games (4) bootleg (12) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (25) centurions (3) chuck norris (1) city (1) classic space (1) clone wars (18) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (2) crash dummies (2) crash dummies figurák (2) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) double dragon (1) dreadnok (3) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (6) emlékmentés másként (1) epic continues (3) episode I (7) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (4) érdekesség (970) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (254) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (255) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (32) gijoe figurák (202) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (256) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (55) gi joe járművek (51) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (36) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (10) gi joe prototype (10) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (202) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (2) hamis figura (2) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (522) hasbro játékok (526) hasbro katalógus (5) heman (6) heti video (144) he man (7) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1068) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (7) játékgyűjtők (3) játékipar nagyjai (2) játékok (1067) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (23) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (199) kenner (284) kennertoys (274) kenner figurák (268) kenner története (5) képregénybörze (3) képregényfigura (1) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (15) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (14) ko toys (14) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (6) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (387) lego2020 (6) legostarwars (126) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (1) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (2) lego bionicle (2) lego blacktron (14) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (74) lego city (10) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (3) lego érdekesség (206) lego exploriens (7) lego extreme (1) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jurassic park (1) lego katalógus (146) lego katalogus (150) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (5) lego paradisa története (1) lego pirates (25) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (43) lego resq (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (80) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (141) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (164) lego tehcnic (47) lego tmnt (1) lego történelem (186) lego town (43) lego train (13) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (6) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (7) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) masters of the universe (3) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (11) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (30) moder star wars figurák (27) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (7) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nemzetközi star wars (1) nerf (3) nes (1) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (3) paradisa története (3) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (5) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (48) potf eu (10) potf expanded (3) potj (5) power of the force (49) power of the force története (11) power of the jedi (7) power rangers (1) predator (2) pretender (2) prototipus (38) prototype (37) race (1) racers (2) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (4) rebels (9) régi játék (811) régi játékok (799) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (20) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (8) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (15) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (8) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (517) starwarsfigures (437) starwarsjármű (94) starwarstoys (504) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (515) star wars 30th anniversary (8) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (1) star wars chess (1) star wars clone wars (20) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (363) star wars érme (2) star wars ewoks (5) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (424) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (75) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (7) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (63) star wars prototipus (72) star wars prototype (70) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (5) star wars saga (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (1) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (94) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) társasjáték (15) technic (21) teenage mutant ninja turtles (1) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (8) tmnt (13) tonka (5) top10 (54) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (4) top10 matchbox (2) top10 sorozat (4) top10 star wars (6) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (787) town (26) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (3) transformers (56) transformers beast wars (2) transformers g1 (43) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (36) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (150) vintage (600) vintagejátékok (722) vintagestarwars (153) vintagestarwarstoys (153) vintagetoys (714) vintage collection (44) vintage gi joe (236) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (136) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) winspector (1) wwf figurák (3) xena (1) x men (3) yps magain (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása