A Lego Space története 6.rész - Life on Mars, Mars Mission és a Space Police III.

Az előző részben ott hagytuk abba, hogy a Lego Space tematikája egy rövidebb időre álomba szenderült 1999-ben, félig-meddig a Lego Star Wars téma debütálásának okán is. Amikor ebből végül bő két évvel később felkeltették, egy a korábbitól jelentősen eltérő irányba folytatták tovább. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az 1999 utáni Lego Space dolgoknak szinte semmi közük nincsen a korábbi készletekhez, de mégis a történeti hűség kedvéért muszáj beszélni róluk is.

spiii_shortpacked_comic.jpg

Az előző epizódokat itt olvashatod:

1.rész Classic

2.rész Blacktron, Futuron, Space Police 

3.rész Blacktron II, Mt:Tron, Space Police II

4. rész Ice Planet, Unitron, Spyrius, Exploriens

5.rész: Robo Force, Ufo, Insectoids

Az igazság az, hogy 1999 és 2001 között is jelentek meg a Space témakörhöz lazán köthető készletek. Ez gyakorlatilag a Rock Raiders altéma, amelynél űrbeli objektumokon bányászó emberek kerültek szembe a sziklák között élő szörnyekkel. Én sokat gondolkodtam rajta, hogy végül beillesszem-e a cikksorozatba (elég sokan jeleztétek, hogy szerintetek az nem Space), de végül arra jutottam, hogy azt az altémát majd egy másik cikk keretein belül fogom kivesézni. Most maradjunk csak annyiban, hogy az csak nagyon lazán kapcsolódik a Space dolgokhoz.

d4be3fdcaba82e73be7b5c7924f64623.jpg

2001-től napjainkig még számos kisebb Space sorozat jelent meg és mindegyik egy-egy nagyon jól lehatárolt, egyedi jellemzőkkel bíró altéma volt. Történetileg nem igazán kapcsolódtak egymáshoz és még csak azt sem lehet mondani, hogy egymásból következtek volna. Az új altémákban tovább folytatták a megkezdett emberek vs. idegenek leosztást a történetekben és innentől már nem is tértek vissza a békés tudósok kontra gonosz tolvajok elrendezéshez. Ez önmagában még nem volt rossz döntés, hiszen számos új, érdekes minifigura kiadását vonta maga után, ám a készletek összességében nagyon elrugaszkodottak lettek és tényleg csak nyomokban emlékeztetnek a korábbi Space dolgokra. Persze haladni kellett a korral, de a nagyon színes-szagos elrugaszkodott külső véleményem szerint nem minden esetben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy is fogalmazhatunk, hogy főleg a Life of Mars altéma esetében, elég sok volt a színvonaltalan készlet.

11_27.jpg

A Life on Mars altémát a Lego 2001-ben indította el és az adott évben ki is adtak minden tervezett készletet. A 2000-es évek elején a Mars kutatás egy mondhatni divatos téma lett, ami gyakran szerepelt a híradásokban (Pathfinder, Spirit stb.) és erre a korszellemre a Lego nyilván reflektálni akart. Ennek ellenére nem volt egy kifejezetten sikeres sorozat. Ez volt az az időszak, amikor a Lego a leginkább bajban volt és ez a készletekre is rányomta a bélyegét. Nem is folytatták a következő évben és szerintem ez a vonal manapság sem szokott a gyűjtők kedvelt célpontja lenni.   

26417160710_db72d44c9f_c.jpg

A LOM története abszolút nem kapcsolódik a korábbi altémák sztorijához és ez egy meglepően békés vonal a korábbiakhoz képest. Az emberek itt csupán békés Mars felfedezők, a másik oldal, a marslakók pedig békében megférnek mellettük, tehát a két oldal nem áll harcban egymással. Ez az egyetlen olyan altéma, amiben ez így van, se előtte, se utána nem volt még egy ilyen háttérsztori. Az emberi járművek éppen ezért csak nagyon minimális fegyverzettel vannak ellátva, a marsiak viszont jobban felfegyverzettek, de elvileg ezeket nem alkalmazzák a békés felfedezőkkel szemben.

2_14.jpg

A készletek jellege számomra meglehetősen lebutított hatást kelt. Ugyan elemszámokban nem térnek el jelentősen a korábbiaktól, ám külsőre mégis sok LOM készlet meglehetősen egyszerű, fapados hatást kelt. Természetesen főként űrjárművek kerültek kiadásra, de a többségük felszíni, kerekes vagy robotlábakon közlekedő járgány. A narancs, a fehér, a szürke és a kék színek dominálnak, de gyakran használtak más, pasztell („sand”) színekben tündöklő elemeket is. Az üveges elemek egy része, főleg a pilótafülkék áttetsző feketék, de elég gyakran használtak áttetsző narancs elemeket is. Itt debütált a légpumpával irányítható csőrendszer, amiben figurákat lehetett egyik helyről a másikra transzportálni.  Az elemek többsége egyszerű, alap elem, de például számos esetben használtak organikus mintával nyomtatott alkatrészeket is.

3_9.jpg

A Life on Mars téma számos új figurát kapott. Az emberi oldal összesen 4 féle asztronautából áll, amelyek színben, festésben, arcban és jellegben is jelentősen eltérnek egymástól. BB, Doc, Mac és az Assistant figurák kerültek felhasználásra. Közülük BB és Mac csak 1 készletben tűnt fel, a legtöbb esetben az assistant figurát adták a készletekhez.

1_15.jpg

Az idegen figurák merőben újak voltak. Nem a szokásos minifigura alapra épültek, hanem a Lego Star Wars altéma Battle Droidjának alkatrészeire. A karok és a test onnan jött, de a lábak és a fejek egyediek voltak. Összesen 13 féle variációban láttak napvilágot és ezek a testük, néha a bőrük színében illetve a fej festésében térnek el egymástól. Egyedi nevük van és érdekes módon mindegyiket csillagokról nevezték el. A csapatot a Riegel nevű lény vezeti, akinek fekete teste, sötétzöld karja és feje van. A nyakában egy jellel ellátott elem látható. Az idegen karakterek arcai egészen jóságosra voltak festve, tehát abszolút nem tűntek gonosznak, ami a történet tükrében nem is meglepő.

s-l1000_15.jpg

A csomagolás egészen újszerűre, ám mégis egy kicsit semlegesre sikerült. A dobozkép akció közben ábrázolja a járműveket és minden esetben valamilyen marsi háttér előtt játszódik. A kép oldalába finoman bele van szőve a Mars bolygó sziluettje. Ugye itt már nincsen System felirat, ehelyett a Life of Mars írás látszik a csomagoláson kissé futurisztikus hatású betűkkel. Ez az altéma logója is egyben. A készlet neve is látszik a dobozon, ami korábban nem volt így.

002_1.jpg

7316-1.jpg

A Mars Mission altéma 2007 augusztusában debütált és a készleteket egészen 2009-ig forgalmazták. Noha a történet kísértetiesen hasonlít a Life on Mars-ra, attól ez mégis teljesen független. A történet szerint az emberi felfedezők leszállnak a Marson, de belebotlanak egy ellenséges idegen létformába, amivel szinte azonnal háborúba keverednek. Az emberek azért érkeztek a Marsra, hogy erőforrásnak felhasználható sárga energiakristályokat bányásszanak, mert a Földön éppen energiaválság van. Szerencsétlenségükre, az idegenek technológiája is erre a kristályra épül, úgyhogy hamar összekapnak a nyersanyagon. Az idegenek a föld alatt meghúzódó kaptárakban élnek, de erősen felfegyverzett járműveik is vannak. Nem a Marson élnek, így itt ők maguk is kolonizálóként lépnek fel.

037.jpg

A készletek jellege a két frakció mentén változik. Az emberi készletek fehér színű, narancssárga (ez a két szín veri vissza a Marson a káros sugarakat, úgyhogy logikus választás) üveges és egyéb elemekből felépülő modern űrhajók illetve felszíni járgányok, amelyeken bányászfelszerelések láthatók. Némelyik eléggé vagányul néz ki, de meglehetősen harsányak. Az idegenek járművei feketék és sárga áttetsző elemek tarkítják őket. Jellegükben engem emlékeztetnek kicsit a korábbi Blacktron témára, de annál azért jóval elrugaszkodottabbak. A pumpás rendszert is átvették a LOM altémából és itt ez két készletben is megjelent, az egyik esetben például egy kilövős fegyver meghajtójaként. De ezen kívül is számos érdekes fegyver tarkítja ezeket a szetteket, úgyhogy ez egy meglehetősen modern, harsány, militáns altéma, aminél nem lehet eltagadni az egyértelmű Star Wars-os hatást.

038.jpg

A MM figurái meglehetősen érdekesek. Az idegen lények áttetsző zöld anyagból vannak és világítanak a sötétben. A felépítésük eltér az eddigi minifiguráktól és ezeket csak ebben az altémában használták fel. Két féle létezik belőlük, a sima Alien és a jóval robosztusabb felépítésű Alien Commander, aminek sötét színű a teste. Az emberi oldalt lerendezték egy egyszerűbb figurával, ám ennek az asztronautának többféle változata is van. Ezek a fej elem festésében és más apró színbeli változtatásokban térnek el egymástól. A nevüket a feladatkörük alapján kapták így Astro Pilot, Claw-Tank Driver, Dropship Pilot, Trike Driver, Miner és Gunner neveken futnak, de van egy névtelen Asztronauta is, illetve a parancsnok karaktert Biff Barkernek hívják. Mindegyikük fehér testtel, szkafandermintás felsőtesttel, vizoros fehér sisakkal és különféle szerszámokkal rendelkeznek. A fejük festése pedig egyedi. Ezen kívül egy Mars Mission Robot figura is kiadásra került, de ezt csak egy pici készletben lehetett megszerezni. Mivel 11 elemből épül fel ezért ezt csak hellyel-közzel lehet minifigurának nevezni.

a1_8.jpg

a2_7.jpg

a3_3.jpg

A Mars Mission készletek csomagolása kicsit hasonlít a Life On Mars-ra, de annál egy kicsit azért modernebb hatású. A kép itt is akció közben mutatja a készleteket és minden esetben valamilyen marsi tájkép előtt látszanak a gépek. A Mars Mission altéma jelképe egy ezüst Mars Mission felirat volt, aminek a közepén egy classic space logóra hajazó piros bolygó jel látható. Ez a felirat látható is a dobozokon. A jobb alsó sarokban, egy sárga sávban általában a készlet kunsztjának működését láthatjuk.

 7644.jpg

A Space Police (III) egy igen érdekes madár az altémák szempontjából. Egyértelmű, hogy az alkotók valamilyen módon meg akarták idézni a klasszikus Space szellemiségét, ám merőben új szemszögből tették mindezt. A téma nevét egyértelműen átvették, de a néven és a kikacsintásokon kívül csak a rendőri oldalban lehet csak felfedezni az eredeti, SP I-II altémák nyomait. A felállás is merőben más, mint a korábbi esetekben. Itt a Space Police derék rendőrei ugyanis nem a komisz ipari kém emberekkel, hanem különféle idegen fajokból kikerülő bűnözőkkel veszik fel a harcot. A bűnözők többsége az úgynevezett Black Hole Gang tagja, amelyet egy Brick Daddy nevű gengszterfőnök vezet. A III. számot a gyűjtői oldalak tették hozzá a nevéhez a megkülönböztethetőség érdekében, de ez a szám természetesen a dobozokon nem jelent meg.

b2.jpg

A készletek jellege igen érdekes. A rendőrjárművek modernek, de a fehér-kék színeikkel mégis valamelyest megidézik a Space Futuron-os, Exploriens-es korszakát, ugyanakkor az alakjuk nyilván a korábbi Space Police cuccokra hajaz egy kicsit. A járgányok többsége űrhajó és különféle börtönmodulokkal, illetve leválasztható kisebb siklókkal vannak ellátva. Erősen felfegyverzettek és kilövők is láthatók rajtuk. A Black Hole Gang járgányok sokkal érdekesebbek. Kicsit olyanok, mintha egy csillagközi Mad  Max-ből léptek volna ki. Majdnem mindegyik elég veszélyesnek néz ki. Hagyományos autókat és motorokat idézik meg illetve legtöbbször sötét színűek. Számos graffiti és egyéb matrica tarkítja őket, amelyek sokszor korábbi Space témákra utalnak.

b3.jpg

A figurák leosztása egészen érdekes. A rendőri oldal „csak” 3 figurát és 2 robotot kapott. A Space Police Officer, a Space Police Chief és a Space Police Commando szürke színű testtel rendelkeznek, de a fej festésük természetesen más. Ezen kívül az Officer és a másik kettő sisakja is eltér. Ezzel szemben a Black Hole Gang összesen 11 féle, teljesen eltérő idegen figurát kapott, amelyek elképesztően jól néznek ki. Más a színük, a jellegük, a felszerelésük, és 2 esetet kivéve a fejük is. Természetesen mindegyik külön névvel is rendelkezik.

b1.jpg

A Space Police készletek csomagolása modern, de egészen átlagos. A gépek akció közben vannak ábrázolva egy viszonylag semleges űrháttér előtt. A jobb alsó sarokban az adott készletben megtalálható bűnözők körözési fotói láthatóak, ami egy nagyon jó kis ötlet, nekem legalábbis tetszik. A Space Police logó persze más, mint a korábbiak, de ez is elég sima. Egy viszonylag semleges fehérszínű felirat, aminek a közepén egy rendőrjelvény látható. Ez a logó nagyon hangsúlyosan látható a dobozon.

 5973.jpg

A 2001. év során debütált a Life on Mars altéma és az első évben 6 kisebb, 4 normál és 2 nagyobb készlet került kiadásra, ezen kívül 4 polybag-es minifigura és egy value pack.

A 1413 / 7301 Rover egy 29 darabos kis szett volt, amely többféleképpen is forgalomba került. 1413-as számmal a japán Kabaya Sweets promóciójában vett részt, a 7301 volt a dobozos készlet száma és benne volt a 78777 számú csomagban is. Maga a cucc egy kis négykerekű marsjáró, ami mellé egy assistant figurát adtak.

1413_1_2.jpg

1413_2.jpg

1414 / 7300 Double Hover is hasonló készlet volt. 1414 volt a japán polybag-es száma, 7300 a dobozos, kereskedelmi verzióé. Ez egy 21 alkatrészből felépülő sikló, amihez egy martian figurát melékeltek.

7300.jpg

7300.JPG

A 1415/ 7303 Jet Scooter is ugyanilyen leosztásban került a forgalomba. Ez egy 24 darabos, egy marslakó figura által irányított felszíni sikló.

7303.jpg

7303_1.jpg

1416 / 7302 Worker Robot- nál is a 1416-os számmal a Kabaya promóciós változat futott, a 7302-es számmal pedig a dobozolt verzió. A 30 elemből egy nagyon egyszerű lépegető robotot lehet összerakni, amit egy marslakó minifigura vezet.

7302-1.jpg

7302.JPG

A 78777 Alien Discovery egy limitált kiadású egységcsomag volt, amelyben három kisebb LOM készletet lehetett egyben megvenni. A 7308, 7309 és a 7311-es készletek voltak így egyben bezsákolhatóak.

78777_1.jpg

A 7310 Mono Jet szintén egy kisebb cucc. 33 elemből áll és egy érdekes, egykerekű terepjármű. Annak ellenére, hogy ilyen pici egészen érdekesen néz ki. Egy assistant minifigurát adtak hozzá.

7310.jpg

7310_1.jpg

A 7311 Jet Planet Cruiser már egy valamivel nagyobb, 73 alkatrészből álló kis siklógép, amelyet az Altair nevű marslakó figura vezet. Kicsit olyan életképtelen kinézete van, de azért elmegy.

7311_7.jpg

7311.jpg

A 7312 T-3 Trike 99 elemből áll és egy háromkerekű marsi terepjáró. A kerek pilótafülke egészen jól néz ki. Egy Doc minifigurát adtak hozzá.

7312.jpg

7312_1.jpg

A 7313 Red Planet Protector egy kétlábú, 194 elemből felépülő harci mecha. Két nagy lézerágyúja van és egy Centauri nevű marsi minifigura járt mellé. Van benne egy két kicsit ritkább elem is illetve képes csatlakozni a 7317 Aero Tube Hangar készlethez.

7313_1.jpg

7313-1_used_000.JPG

7313.jpg

A 7314 Recon Mech RP az előző készlet párja. Ez is egy mecha, csak ez piros és egy Antares figura járt hozzá. De ez is 194 elemből áll és szintén tud csatlakozni a 7317-es készlethez. önmagában nem néz ki rosszul, de egy meglehetősen egyszerű robot, aminek az egyik karja fogókarban a másik lángszóróban végződik.

7314_box.jpg

7314-1_used_000.JPG

7314_20.jpg

A 7315 Solar Explorer az emberi oldal központi űrhajója és egyben bázisa is. 242 elemből épül fel és egy egészen konvencionális űrhajó képét mutatja. A nagyobb űrhajón kívül egy kicsi rovert és egy leszállóegységet is tartalmaz. Három minifigurát adtak hozzá egy BB, egy Doc és egy Mac nevűt.

7315.jpg

7315-1_used_000.JPG

A 7316 Excavation Searcher már egy picit nagyobb és összetettebb készlet. Összesen 471 elemből áll és három fő részből épül fel. Van egy lépegető, skorpiószerű harci robot, egy kisebb bázis és egy sikló. Ugye a robot fel van fegyverezve, de jóval kevésbé, mint a korábbi space készletek, mert ugye itt az emberek és a marslakók nem állnak harcban egymással. Ez a cucc is csatlakoztatható a hangár készlethez. Három figurát adtak a készlethez Vegát, Polluxot és Canopust.

7316-1_1.jpg

7316-21.jpg

7316.jpg

A 7317 Aero Tube Hanger egy meglehetősen extravagáns készlet. Lényegében egy 706 elemből felépülő indítóbázis, ami a csövein keresztül léghajtással képes a figurák „szállítására” afféle csőposta szerűen. A légáramlást egy nagy pumpa elemmel lehet elérni, amely itt jelent meg. A marslakók központi bázisa és több kisebb készletet is csatlakoztatni lehetett hozzá. Számos ritkább elemet is tartalmaz illetve 5 különböző marslakó figurát is adtak mellé.

7317.jpg

7317_1.jpg

7317-1-01.jpg

7317_2.jpg

A 7320 Vega egy polybag-es promóciós cucc volt, ami egy darab Vega minifigurát tartalmazott. Ez egy narancssárga testet, zöld karokat és zöld marslakó fejet jelentett.

7320_1.jpg

7320.jpg

A 7321 Mizar is egy ugyanolyan polybag-es promó csomag volt, amiben egy marslakó figura volt megszerezhető. Itt szürke a test, zöldek a karok és mintás zöld a fej.

7321.jpg

A 7322 Altair úgyszintén egy ilyen csomag volt. Itt a figura teste világoszöld, a karok és a fej sötétzöldek.

7322.jpg

A 7323 Guard volt a negyedik ilyen figurás csomag. Bár a „készlet” neve Guard volt, igazából a Centauri nevű figurát tartalmazta, tehát kék volt a test, zöldek a karok és mintás zöld feje volt.

7323.jpg

Amint látható a LOM altéma nem volt túlságosan bőséges és ugye a siker is elmaradt, úgyhogy ezután megint hosszú csend következett, egészen 2007-ig, amikoris debütált az újabb Marsos ihletésű altéma a Mars Mission. A 2007-es év során 2 kicsi, 4 normál és 2 nagyméret készlet látott napvilágot.

A 7690 MB-01 Eagle Command Base a Mars Mission altéma emberi oldalának báziskészlete. Voltaképpen elég hasonló elven alapul, mint az Aero Tube Hanger, hiszen ennél is a pumpával irányítható csőposta szerű szállítócsövek a leghangsúlyosabbak. Egy nagyméretű indítóállást, egy nagyobbacska űrhajót és egy kisebb idegen vadászt lehet megépíteni a készlet 763 eleméből. Ez a szett is számos ritkább üveges elemet és csőposta alkatrészt tartalmaz. Összesen 8 minifigurát adtak hozzá, ebből 4 volt alien, az emberek közül pedig 1 miner, 1 claw tank pilot, 1 gunner és 1 sima astronaut.

7690.jpg

7690_1.jpg

7690_1_1.jpg

7690_2.jpg

A 7691 ETX Alien Mothership Assault egy nagy, erős, 434 elemből álló idegen anyahajó, ami meglehetősen furcsa külsővel és nyitott pilótafülkével rendelkezik. Leválaszthatóak róla kisebb siklóhajók és vannak forgatható lövegtornyai is. Meglehetősen érdekes darab, már csak a színe okán is de, mindenféle fegyver és csövek látszanak rajta, amelyek meglehetősen egyedi külsőt kölcsönöznek neki. A készletnek része még egy kisebb bázis rész is, ami gyakorlatilag egy nagy légvédelmi ágyú. Ez szintén pumpás, levegős módszerrel működik és négy szivacsrakétát tud kilőni. Összesen hét figurát adtak a készlethet, 5 alient, 1 gunnert és egy minert.

7691.jpg

7691-1_used_000.JPG

A 7692 MX-71 Recon Dropship egy 435 alkatrészből álló készlet, amiből rögtön három járművet lehet építeni. A központi rész egy harci űrhajó, ami mindenféle fegyverzettel el van látva. Ezen kívül egy kis rover és egy alien harci gép a szett része még. A rover csatlakoztatható az emberi harci géphez is. Összesen 6 figurát adtak hozzá, amiből 4 volt alien, 1 volt Astro Fighter pilot és volt még 1 Switch Fighter pilot is. Alapjáraton nem rossz kis gép.

7692.jpg

7692_1.jpg

7692-1_used_000.JPG

A 7693 ETX Alien Strike egy 246 alkatrészből álló készlet, amelyből az idegenek vadászgépét lehet megépíteni. Ez egy kecses, fekete gép, penge formájú szárnyakkal. Ezen kívül egy kisebb fehér felszíni fúrójárművet is tartalmaz. A történet szerint az idegenek ezzel a járgánnyal lopnak kristályt az emberek bányagépéről. Három figurát tartalmaz a készlet, két idegent és egy asztronautát.

7693.jpg

7693-1_used_000.JPG

A 7694 MT-31 Trike egy hosszúkás, karakteres, háromkerekű marsjáró, aminek nagy narancssárga kerekei és egy félgömb alakú pilótafülkéje van. Engem egy kicsit az Idő urai című rajzfilm járműveire emlékeztet. 95 elemből épül fel és 2 figurát adtak hozzá Biff Barkert és egy Alient, ami ugye világít a sötétben. A szett egy kicsit hasonlít a 7312 T-3 Trike készlethez.

7694_1.jpg

7694.jpg

A 7695 MX-11 Astro Fighter egy vérbeli űrvadász, ami 57 elemből épül fel és állítható szárnyai vannak. A maga módján egészen jól néz ki. Két figurát adtak hozzá egy Astro Fighter pilótát és egy Alient.

7695.jpg

7695-1_used_000.JPG

A 7697 MT-51 Claw Tank Ambush készlet is két járművet tartalmaz. A nagyobbik egy lánctalpas emberi jármű, ami leginkább egy robothoz hasonlít. Harci jármű, tehát jelentős fegyverzettel bír, van rakétakilövője, energia töltet kilövője és az egyik keze szintén egy fegyver. A másik kéz az egy fogókar. A másik járgány egy kisebb idegen harci gép. A szett 374 elemből épül fel és három figurát adtak hozzá. Két Alient és a Tank sofőrjét. Ez a tank, bár konkrétan nem néz ki rosszul, szerintem nagyon messze van a Lego szellemiségétől és ráadásul túl harsány.

7697-1.jpg

7697.jpg

7697_1.jpg

A 7699 MT-101 Armoured Drilling Unit egy nagy, vagány hatkerekű felszíni jármű, ami bányászati feladatokat lát el. 635 elemből áll és egy tömör, tankszerű járgány. Összesen 5 figurát adtak hozzá, amiből 2 volt alien fogoly és 3 a járgány emberi személyzete. 1 Gunner, 1 Claw Tank Pilot és 1 Astro Fighter Pilot. 

7699.jpg

7699-1_0.jpg

7699_1.jpg

A Mars Mission téma nem volt teljesen sikertelen, úgyhogy folytatták a következő évben is. 2008 során összesen 3 kisebb, 4 normál és 2 nagyobb készlet került a forgalomba. Viszont volt két kisebb készlet, amelyet az altéma kivezetése miatt már nem adtak ki.

Az 5616 Mini-Robot egy pici, 24 elemből felépülő készlet volt, de dobozos, úgyhogy kereskedelmi forgalomban is kapható volt. Egy nagyon pirinyó fehér robotot lehetett belőle felépíteni, ami mellé egy asztronauta figurát adtak.

5616_1.jpg

5616.jpg

A 5617 Alien Jet egy 21 alkatrészből felépíthető, nyitott pilótafülkés kis sikló, amelyben egy Alien minifigura foglalt helyet.

5617_1.jpg

5617.jpg

Az 5619 Crystal Hawk egy egész pofás kis fehér siklógép, ami 26 alkatrészből épül fel és egy asztronauta minifigurát adtak hozzá.

5619-1.jpg

5619-1.png

A 7644 MX-81 Hypersonic Operations Aircraft egy viszonylag nagy, tömör, veszélyesnek tűnő űrhajós készlet volt, amely az emberi oldal központi űrhajójaként szolgált. A cucc nagy és részletes, engem leginkább a Star Wars köztársasági Gunship-ekre emlékeztet. A hajónak van egy szállítóegység része, amely egy kisebb kerekes fúrójárművet szállít. Ez a rész több állásban is alkalmazható, például le tudja vele rakni a felszínre a járművet. A nagy hajóról kisebb vadászok is leválaszthatóak továbbá a készlet része még egy Alien vadászgép is, ami szintén egészen jól néz ki. Ez a készlet nagyon részletes, nagyon sokmindent lehetne róla írni, de talán elég, ha annyit mondok, hogy ennek az altémának az abszolút csúcs készlete szerintem. Egyébként 795 elemből áll és 5 figurát adtak hozzá…3 asztronautát, 1 alient és 1 Alien parancsnokot.

7644_1.jpg

7644-1.jpg

7644_2.jpg

7644_3.jpg

A 7645 MT-61 Crystal Reaper készlet szintén két járműből áll. Egyrészt kapunk egy lánctalpas bányász járművet, amelynek hangsúlyos lánctalpait korábban Technic készleteknél lehetett látni, az elején pedig egy nagy szecskavágó rész van (jójó tudom, az nem szecskavágó hanem kőfejtő). Másrészt egy kisebb alien vadászgépet. A lánctalpas gépről leválasztható a pilótafülke rész és akkor azt felderítő siklóként lehet használni. Ezen kívül egy kisebb rovert is szállít a hátuljában. A szett 575 elemből áll és 6 figurát adtak hozzá. 3 asztronautát, 2 alient és 1 alien commandert.

7645.jpg

7645-0000-xx-14-1.jpg

7645_l.jpg

A 7646 ETX Alien Infiltrator egy olyan veszedelmes küllemű Alien vadászgép, amelyet harci lépegetővé is át lehet alakítani. Egy Alien Commander vezeti, de ezen kívül még 1 alien figurát és 2 asztronautát is adtak hozzá. Összesen 333 alkatrészből épült fel.

7646.jpg

7646_1.jpg

A 7647 MX-41 Switch Fighter egy 235 elemből felépülő harci űrhajó, ami engem leginkább a Star Wars ARC-170-es gépére emlékeztet. A gép átalakítható egy hatkerekű felszíni járgánnyá is. Két figurát adtak hozzá egy alient és egy asztronautát.

7647.jpg

7647_1.jpg

A 7648 MT-21 Mobile Mining Unit voltaképpen egy guruló bányajármű, aminek az utánfutóján egy jó nagy fúró foglal helyet. Az utánfutó természetesen leválasztható, a fő járműnek pedig ki lehet nyitni az oldalait. A fúróegység persze tetszőlegesen pozícionálható. 130 elemből épül fel és 1 asztronauta illetve 1 Alien figurát adtak hozzá.

7648_4.jpg

7648.jpg

7648-1_used_000.JPG

A 7649 MT-201 Ultra Drill Walker egy lépegető bányászrobot, ami olyan mintha egyenesen a Star Warsból lépett volna ki. Négy, nagy lábon közlekedik és a tetején pedig egy hatalmas, forgatható ágyú van. A pilótafülke rész leválasztható és külön járműként is alkalmazható. Ekkor az ágyú részt le lehet fordítani és akkor az, fúróként alkalmazható. A készlet része még egy kisebb alien vadászgép is illetve 3 minifigura…két asztronauta és egy alien. A mérete sem kicsi, hiszen mintegy 759 elemből épül fel.

7649_w.jpg

7649_1.jpg

7649.jpg

A 7728 Jet Pack készletet végül nem adták ki. Egyedül a Lego ügyfélszolgálatának listáin szerepelt. Ha kiadták volna, akkor egy asztronauta hátára szerelhető kisebb Jet packot lehetett volna belőle összeépíteni.

7728-1.jpg

A 7729 Alien Flyer is egy hasonló készlet. Szintén nem adták ki, csak a belső anyagokban tűnt fel a neve és a száma. Egy kisebb zöld színű sikló lett volna, valamilyen idegen figurával.

7729-1.jpg

A 2009-es év során jelent meg a nevében klasszikus témát megidéző Space Police III, ami teljesen eltért a két korábbi marsos témától. Az év során 4 kisebb, 5 normál méretű és 1 nagyobb készlet jelent meg.

Az 5969 Squidman Escape egy egészen pici kis rendőrsiklót ábrázoló készlet, amihez két figurát, egy Officert és egy Squidmant adtak. A szett csak 42 elemből épül fel, de a jó minifigurák miatt egészen jól néz ki.

5969.jpg

5969-1-pt02.jpg

Az 5970 Freeze Ray Frenzy egy 80 alkatrészes kis készlet, amelyben egy nagyobb, vagány siklómotort, egy kisebb rendőr siklót, két figurát, egy közlekedési lámpát és egy táblát találunk. A nagyobbik sikló hátsó részén egy nagy láncsóva elem található, ami ekkor jelent meg. Az egyik figura egy SP Officer a másik egy Kranxx nevű idegen lény.

5970.jpg

5970-1.jpg

Az 5971 Gold Heist egy 195 elemből felépülő, hipermodern rendőrségi járgány, ami egy kisebb idegen siklót üldöz. A járművön pozícionálható ágyúk és lenyitható tároló is látható. Két figurát adtak a készlethez, a csak itt megszerezhető Frenzy nevezetű, aranytolvaj idegent és egy SP Officert.

5971_1.jpg

5971.jpg

A 5972 Container Heist egy elég brutális kinézetű konténer szállító űrhajó, aminek az eleje leginkább egy hagyományos kamionra hasonlít. 282 elemből áll, a hátsó részén pedig egy nagy konténert szállít, ami szétnyitható és akkor előtűnik belőle egy lézerágyú. A hajó elején is van azért fegyverzet. A konténer oldalán graffiti matricák láthatóak, amelyek elég vicces easter eggeket mutatnak. Többek között van egy átfújt classic space logó, olvasható egy blacktron „tag” és az alkotók nevei is el vannak rejtve. Az ilyen finom utalásokat kedvelem. 2 figurát adtak a készlethez, egy Space Police Officert és egy Snake nevű, szerintem elég jól sikerült idegent.

5972.JPG

5972_1.JPG

5972_1.jpg

Az 5973 Hyperspeed pursuit készlet két nagyon vagány űrjárművet tartalmaz. Egyrészt van egy egészen klasszikus küllemű rendőrjárgány és van egy fekete, sportkocsira hajazó, de ugyanakkor kicsit mad max-es bűnöző jármű. A készlet 456 elemből épül fel és itt is elrejtettek egy apró easter egg-et. A fekete járgányon az I love Insectoids felirat olvasható. 3 figurát találhattunk a dobozban, 1 SP Officert és 2 azonos idegen bűnözőt, akik a Skull Twins névre hallgatnak.

5973_2.jpg

5973_1.jpg

5973-1_used_000.JPG

Az 5974 Galactic Enforcer egy hatalmas, fehér rendőrségi űrhajó, amely több kisebb siklót, egy kis felszíni rovert és cellablokkokat is szállít. Külső megjelenésével egészen megidézi a klasszikus Space megjelenést, például a régi Mission Commander Space Police járművet. Az egyik matricája a „Spyrius Rules” feliratot mutatja, ami szintén egy vicces utalás a korábbi space altémára. A készlet része még egy kisebb bűnöző sikló is. 825 elemből épül fel és 7 minifigurát adtak hozzá. 3 Space Police Officert, Slizert és Kranxx-ot a bűnözőket, 1 SP robotot és 1 Space Police Statue nevű figurát, ami itt gyakorlatilag szoborként funkcionál.

5974.jpg

5974_1.jpg

5974-1.jpg

Az 5979 Max Security Transport egy valamelyest limitált, 330 elemből álló készlet volt, amely egy guruló rendőrjárművet ábrázol. Ettől függetlenül űrhajóvá is átalakítható. Jó nagy kerekei vannak és lecsatlakoztatható róla egy menekülő kapszula is. Járt még mellé egy kisebb idegen sikló is, ami leginkább a Star Wars speeder bike-okra hasonlít. 3 figura járt a készlethez, 1 SP Officer, 1 Snake nevű idegen és 1 Slizer figura, ami ezen kívül csak az 5974 Galactic Enforcer szettben volt elérhető.

5979-1_1.jpg

5979.jpg

5979_1.jpg

Az 5980 Squidman’s Pitstop egy limitált szett volt, amiből egy csillagközi javítóműhelyt lehetett megépíteni. A talapzaton álló javító platform mellett négy kisebb járművet is tartalmaz a készlet, amiből 1 volt rendőrségi sikló, 3 pedig Black Hole Gang járgány. 389 elemből áll és 4 figurát adtak hozzá….Squidman-t, Snake-et, Skull Twin-t és egy SP officert.

5980.jpg

5980-1-pt02.jpg

A 8399 K-9 Bot egy 22 elemes kis dobozos készlet, amiben egy egész vagány robotkutyát és egy officer figurát találunk. A robotnak van egy kipöccinthető rakéta a hátán.

8399.jpg

8399-1.jpg

A 8400 Space Speeder mindössze 14 elemből épült fel, tehát ez volt a legkisebb Space Police III készlet. Egy nagyon kicsi siklógép, ami mellé egy bűnöző minifigurát, Snake-et adták.

8400.jpg

8400-1_used_000.JPG

A 2853300 Space Police Collection egy gyűjtői csomag volt, amelyben összesen 5 Space Police III készletet lehetett egyben megszerezni. Az 5969 Squidman Escape, az 5970 Freeze Ray Frenzy, az 5972 Space Truck Getaway, az 5973 Hyperspeed Pursuit és a 8400 Space Speeder volt így egyszerre bezsákolható.

k5974_enl.jpg

2010-ben folytatódott a Space Police III, ám már csak pár új cucc látott napvilágot. 1 kisebb és 4 normál méretű új szett került a boltokba.

Az 5981 Raid VPR egy egészen kicsi, mindössze 69 elemből álló rendőrségi siklógép, amelyhez 2 minifigura járt. 1 SP Commando és 1 Rench nevű bűnöző figurája.

5981.jpeg

5981-1.jpg

5981.jpg

Az 5982 Smash n Grab egy lila színű űrhajó, ami leginkább egy vontató autóra hasonlít. Persze ezt itt egy bűnöző alkalmazza, aki épp egy ATM automatát próbál vele ellopni. Nekem komolyan mondom, hogy tetszik, annyira vicces ötlet, hogy egészen jó. A készlet 188 elemből áll és 2 minifigurát adtak hozzá. 1 Space Police Commando és egy Squidtron nevű bűnöző figurát. Ez utóbbi kissé pörölycápa jellegű és egészen jól néz ki.

5982_l.jpeg

5982_1.jpg

5982.jpg

Az 5983 Undercover Cruiser készletből két járművet lehet megépíteni. A nagyobbik egy fehér, igen erőteljes alakú gyorsasági rendőrjárgány, ami rakétákkal van felszerelve és egy Space Police Commando figura vezeti. A másik járgány egy kisebb fekete sikló, amit egy menekülő bűnöző Jawson vezet. A szett 317 elemből épül fel és egészen csinos.

5983.jpg

5983-1_used_000.JPG

5983-1-alt02-373.jpg

Az 5984 Lunar Limo egy 391 alkatrészből felépülő luxus űrjármű, amelyet a történet fő rosszfiúja és egyben gengszterfőnöke Brick Daddy birtokol. Ez a legnagyobb bűnöző járgány a témában. Felnyitható a teteje, lőni is tud illetve leválasztható róla egy menekülő kapszula. Összesen 3 minifigura járt hozzá, Brick Daddy Mellett egy Jawson és egy Space Police Commando.

5984.jpg

5984-1-pt06.jpg

A 5985 Space Police Central a téma rendőr oldalának központi bázisa. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy csillagközi rendőrörs, ami mellé három kisebb jármű is tartozik. Az épület része egy börtön, radarállomás és egy indítóállás, amiből egy kissikló tud felszállni. Ezen kívül egy hatkerekű, cellablokkot szállító rendőrautó és egy bűnöző űrhajó is járt hozzá. 630 elemből épül fel és 5 minifigura járt hozzá. 1 SP Chief, 1 SP Commando, Jawson, Crainiac és 1 X99-es Robot. Ez utóbbi egyedül ebben a készletben volt elérhető.

5985.jpg

5985-1_used_001.JPG

5985-1_2.jpg

A Space Police 3 összességében egy bájos altéma volt és egészen kedvet kaptam hozzá. A befejezése után egy újabb, egészen furcsa, 50-es évekbeli stílusú Alien-es altéma következett, de ezt már csak a következő részben fogjuk tárgyalni.

035.jpg

Köszönöm, hogy végigolvastátok….embertpróbáló feladat lehetett....és az a helyzet, hogy megírni is az volt. A következő részre ígérem nem kell majd ennyit várni. Ha tetszett a cikk lájkoljátok a Játékok a Polcról Facebook oldalt és osszátok meg a cikket.

TB

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7114220379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.09.03. 22:23:19

húh, ezt még elolvasni sem kevés, nemhogy megírni...
Én a helyedben az egyes sorozatokat elválasztanám, például főcímekkel (pl félkövéren kiemelve, témánként külön poszt talán túlzás).

Itt kezdett el olyan legókat gyártani a cég amit mi magunktól építettünk.

Az idők urai nekem is beugrott a háromkerekűről, mellesleg abból van egy a polcon, amit nagyon baráti áron vettem egy börzén.

_z_ 2018.09.03. 23:15:37

Jó volt, köszi!
A két marsi téma összességében szörnyű. Bár a másodikban van pár jópofa jármű, de az idegenek olyan rémisztően gagyik, hogy ha külön látom őket, eszembe se jutna a Lego név...
A Space Police nagyon jó, ötletekkel, poénokkal teli téma, de nekem valahogy nem legós. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de olyanok, mintha nem építőkészleltek lennének, hanem "kész" játékok. Nekem fura, pedig tényleg tetszik.
Várom a következő részt, mert bár az Alien Conquesttel eddig nem nagyon találkoztam, tetszik a készletek hangulata (XCOM Lego

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.09.03. 23:21:29

@_z_: Szivesen :) Igen valahogy én is igy vagyok fele. a LOM simán csak gyenge és semmilyen. A MM nekem kicsit túl erőszakos a Legohoz de vannak benne jó ötletek. A SP 3 pedig pont ahogy mondod....vicces, tele jó ötletekkel és utalásokkal ám valahogy mégsem működik. Túl modern, túl harsány az is de attól még tudnék belőle válogatni

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.09.03. 23:24:00

@Ződ2000: Képzeld milyen fasza lehetett még kétszer átolvasni, ellenőrizni :D Hát igen...be kell valljam ez nehezen született meg. Nem röpködtek ki a szavak a kezem alól hogy igy fogalmazzak.

Igen, az elválasztást korábban azért nem alkalmaztam mert egy adott éven belül több altéma is volt. Itt már nem de megtartottam az elválasztások nélküli folyamatos mesélést bár azért itt az egyes évek lehatárolják az egyes altémákat.

Anak 2018.09.04. 09:13:23

Klassz cikk lett ez is. Azért ezek sokkal jobb témák, mint az egyel ezelőtti fejezet UFO vagy Instectoids cuccai. Nekem a LOM 2 mechája és a háromkerekű autója egészen bejön. Korukhoz képest nagyon is vállalható készletek azok.
A MM már egészen vad, de szerintem ez nagyon népszerű lehetett a célközönség számára, mert hogy akkori szóval éljek, király készletek. A háromkerekű jármű itt sokkal bénább lett mint a korábbi változat.
Az űrlények viszont egyik témában sem tetszenek.
Az SP3 már nagyon modern, letisztult, egységes képet mutat, tudnék innen is választani, de én asszem túl régimódi vagyok már ehhez és a klasszikus emberi kutatók kontra emberi zsiványok jobban bejönnek, pedig az élienek nagyon szépen kidolgozottak.

Nem szeretnék nagyon politikai felhangot belevinni a dologba, de a gonosz idegenek koncepció nekem nagyon xenofóbnak hat, pedig akár lehetne fordított a felállás is. Fura, hogy mégis ez a menőbb és a LOM, ahol békésen él mindenki egymás mellett meg nem az.

Köszi az írást, várom a sorozat következő epizódját.

scherier 2020.10.27. 11:51:15

Nálam már ez a korszak az ami ma is tart: "Nyomokban lego kockát tartalmazhat". Ha itt a legot nem nyeli be a licensz őrület, akkor kb itt halt volna meg a nagyvilág számára, így aztán csak számomra halt meg ilyenkor. Itt már javában ment a vegyél egy készletet és építs belőle mást, ha tudsz szindróma. Érdemes megnézni a stataisztikát a bricklinken, mennyi készlet jött ki és mennyibe volt a klasszikus 2x4 studos kocka. Ez 2020-ban a közel 800 készletből 20 azaz húsz darab készletben szerpel! Ez a trend ilyen ugyan nem ilyenkor, hanem pár évvel ezelőtt indult, de most már nagyon durva.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.10.27. 13:28:01

@scherier: Igen de a teljesség kedvéért említsük meg hogy ez tette őket mára a világ legnagyobb és legsikeresebb játékgyártójává. Tehát a dolog működött, a népek kajálják, persze tudom sokaknak ez nem jön be ...de működik. Egyébként miért ne lehetne bármiből bármit épiteni? Oké amiben sok pl a szar technic connector meg ilyenek azt értem, de azért pl egy mostani nagyobb Lego SW készletben is elég sok olyan használható elem van amiből mást is tud épiteni. Egyedi elemek meg voltak már a castle meg a space idején is de valóban akkor némiképp univerzálisabbak voltak az elemek

scherier 2020.10.27. 21:16:36

Először is gratula ezért az űrtörténelemért, az összes részért, csodálatos.

Szerintem a lego már messze a legnépszerűbb játék volt mielőtt számomra olyan 95-97 tájékán elindult lefelé. Azt is mondhatnám, hogy a legnagyobb, nyilván nem tudok hasbro vagy mattel számokat, de akkor már ők is lejtőn voltak. A lego 90-ben még meg tudta csinálni, hogy kirángat a c64 elől, vagy leszed a bmx-ről. Ettől volt a legnagyobb. Nekem is volt sok transformersem (overlord most is itt figyel a polcon) és más játékok de ezt csak a lego tudta megcsinálni. Ha nem jön a licensz őrület, akkor az xbox meg a ps kinyírta volna a legot.

Igen sajna az új legot sokszor leszólom, mert sajnos a gyerekek a családban, az ismeretségi körben amit művelnek vele, vagy inkább amit nem. Férfi létemre könnyeket csal a szemembe. Nekik mi minden marad ki az életükből ami nekünk megvolt. Pl.: Van egy hat éves unokahúgom, duploval kezdtünk még a régivel ami megmaradt és az enyém volt pl 522. Egész jól belejött. Eljött a lego ideje olyan 4 éves volt amikor vettünk neki. Mi mást creatort. Elvolt vele, de sokat kellett neki segíteni, nem volt egyszerű és mindig csak azt akarta kirakni ami a füzetben volt. Majd a játékboltban mi tetszett neki, a friends. Mi nem de mások azt vették neki. Semmit nem tudott benne szinte egyedül összerakni, volt benne pl 2mm-es rúzs, meg egy kockányi állatok. Totális kudarc lett, fent vannak a polcon. Mentésként vettünk neki egy utolsó kreatort. A nyitatlan doboz ott van 3 hónapja. Amikor átjön hozzánk, semmit nem teszek ki neki, csak a 2 stud vastag kockás dobozt, a nyílászáróst, és a tetőst. Azzal elvan, és tetszik neki, és a 2 stud szélest sokkal ügyesebben is rakja.

Régen ha megfigyeled volt a duplo, a basic, és utánna jöttek a témák. Most kimarad a basic és ez végzetes hiba. Egy 6-7 cm-es duplo kocka után nem fog a pár mm-es kockákhoz átmenni, mert nem tud. Régen a dobozon rengeteg kép volt összerakási útmutató nélkül, ami inspiráló. Régen az összerakási útmutató pár oldal volt, ma több könyvnyi. A 6000-es füzetben a közért 1 építési lépése a teljes alsó szint. Ha ma egy moduláris háznak az alsó szintje lenne az első lépés, elindulna a hiszti parti, mert mindenki lebutult már a hikomatos új leírásoktól.

A többi ismerőst kérdeztem, hátha tudnak valami tanácsot adni, a tapasztalatom két féle:
- Játékboltan megy a hiszti a trendi játékért, sw, batman. Szülő megveszi, gyerek (8-10 éves) összerakja, majd vagy a polcra kerül, vagy a dobozba. Úgy porosan, ahogy a polcról lejött jobb esetben szétszedve, de sosem összeöntve, hanem a dobozba visszatéve.
Másik ismerős gyereke (12 éves) annyit nézte a mindstormsos legot a katalógusba, hogy a szülőtől megkapta (100rugó felett), majd összerakta egyszer és kész, mert az xbox győzött.
- Van pozitív példa is. Egy. Kereszttesóméknál a gyerekszobába áll a fiúk apukájának a 6276-os szettje, mellette nexo knight kerekes vár. Apa aki szintúgy mérnök mint én, előkaparta a régi legoit, és odaadta a gyerekeknek, akik a régi legokon megtanultak legozni, és már az újjal is tudnak. A lego ömlesztve nem szettenként szedve, épülnek a különböző dolgok egyenesen a fantáziából.

Egy okot tudok neked mondani miért a lego legsikeresebb játékgyártó. A mi korosztályunk miatt. Mert mi vesszük a méreg drága exclusive szetteket akik gyűjtik. Mi vesszük a legokat a gyerekeinknek akik a 80-as 90-es évek legoin nőtünk fel, remélve, ugyan az az élmény éri őket is mint minket. De ha felületesek vagyunk és nem figyelünk bizony hamar rájövünk, hogy nem legot vettünk a gyereknek ami a kreativitását, képzelőerejét, és kézügyességét fejlesztené, hanem méregdrága porfogót.

Nem olyan youtube videók kellenek, amiben "ánbokszingolnak" egy készletet (megjegyezve, hogy régen ilyen video sem kellett, mert minden jóravaló készletnek a teteje nyitható volt és bele láttál), hanem olyan ami megtanítja a gyerekeket újra legozni, gondolkodni, inspiráció kell nekik mint pl sariel honlapja vagy videoi.

Kíváncsi lennék a te tapasztalataidra is. Persze máséra is, de mivel ez egy régebbi posztod volt, így senki nem olvassa ezt a kommentet amit most írtam. Tudom, hogy ez a blog nem erről szól, de hátha sokan írnak neked.
Köszönöm a türelmet.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.10.28. 09:09:46

@scherier: Nekem vannak adataim de azért mint cég közel sem volt az elsők között a Lego még a 90-es években. De az tény hogy 83-93 között 40%-ot növekedtek és ennek köszönhetően bekerültek a tíz legnagyobb közé. De a Hasbro, Mattel, stb. persze univerzális gyártók szóval az hogy kvázi egy termékkel érte el ezt a Lego az nagyon kemény. Aztán jött az esés majd 2003-tól a fellendülés, aminek következtében 2003-2019 között a Lego minden száma kb az ötszörösére nőtt igy 2017ben lett a Lego csoport a legnagyobb játékgyártó a világon. A 90-es években a Hasbro azért nagyon nem volt a lejtőn. Gondolj bele csak a 90-es években hány Star Wars figurát adtak el amin ugyan még Kenner logó volt, de a Kenner (és vele minden Batman, NERF, Superman, stb. játék) már a Hasbro-é volt. Ők a 80-as évek óta tartósan benne vannak a top 3 ban.

Az általad leirt tapasztalatokból is világosan kitűnik hogy miért a licenszelt témákat nyomatják jobban. - Megváltoztak a felhasználók és egy játékgyártónak elsősorban a gyerekek izlésének, igényeinek kell megfelelni. Ezen lehet szomorkodni csak nem érdemes hiszen a gyerekek és az hogy mi tetszik nekik, mivel játszanak szivesen mindig változott már a 40-es évektől kezdve. És mindig fog is.

De egyébként ahány gyerek annyi féle Lego történet én nagyon sok olyan sztorit olvastam már, amit igy a kommentelők irtak hogy épp a gyermek a régi kockákkal nyomja / vagy sok saját kreálmányt épit vagy épp creatoros. Szóval ezt gyereke válogatja. De általánosságban tényleg kevésbé kombinálják a gyerekek a dolgokat - ez viszont nem feltétlen a gyártó hibája, ő csak megfelel az igényeknek.

Azért oké hogy ma több könyvnyi egy összerakási, de egyrészt részletesebb (néha indokolatlanul) másrészt oké hogy a régi egy lap volt csak széthajtottad egy A3-asra :D Meg azért volt akkor is füzetes....de ott egy képen oldották meg azt amit ma 8 lapon az biztos

A Lego nem a gyűjtők és nem az exkluzívok miatt sikeres. Ez egyes témákra igaz lehet de globálban semmiképp, ugyanis a jelenleg a Lego országok többségében a City a legnépszerűbb téma amit túlnyomórészt gyereknek vesznek. A Star Wars csak utána következik az oké az felnőtteknél is megy. Utána viszont a Friends és a Ninjago jön amit megint csak nem a felnőttek vesznek. Hidd el nekem.... a legkisebb friends készletből 10szer több a hasznuk mint az ucs millenium falconbol. De az a része igaz hogy a szülők LEgo-val kapcsolatos élményei ösztönzik őket arra hogy Lego-t vegyenek a gyereknek. De ez alapvetően jól van igy és jó esetben egyszer majd őket is arra fogja ösztönözni hogy Legot vegyenek majd az ő gyerekeiknek is.

Az én tapasztalatom a következő: A világ változik....az emberek is változnak. Ami régen jó volt vagy alap volt egy idő után már nem lesz jó, ez természetes dolog. Ma már sokkal több és gyorsabb inger ér egy gyereket mint a mi időnkben vagy akár a 2000-es évek elején, igy az is csoda hogy a Lego lépést tudott tartani a korral és a legnagyobb tud lenni egy fizikai játékkal egy digitális korban. Szerintem kár keseregni hogy mi volt régen, mert minden folyamatosan változik. És ugyan gyerekem nincs de ha lenne....akkor megpróbálnám nem rákényszeriteni azt hogy az én élményeimet élje újra hanem hogy találja meg a saját élményeit a játékokban. Már régen se jött be minden gyereknek a Lego, sőt sokaknak ugye nem is volt. Régen is volt akinél porosodtak (bár nem ennyi nyilván) de mással meg jól el tudtak játszani. Az a baj hogy manapság a szülők is sokszor úgy gondolnak a gyerekre mint egy projektre....amit folyamatosan fejleszteni kell....fejlődjön a játéktól...növekedjen a kombinációs skillje...úszni visszük, német táborba visszük, legot veszünk neki mert az fejleszt stb. csak éppen sokszor az marad le, hogy a gyerek mivel tud kikapcsolódni, szórakozni és jót játszani. Ez messzire vezet és nem is vagyok pszichológus, de amikor én kaptam játékokat azt jellemzően azért kaptam mert tetszettek. És utána úgy eljátszottam velük ahogy épp nekem jól esett. És volt egy csomó olyan cuccom már akkor a 90 es évek legelején...ami nálam se volt népszerü. Hagyni kell szerintem hogy megtalálja a gyerek h mi az amivel szivesen tolja és rá kell hagyni

scherier 2020.10.28. 11:39:04

Na látod ezt tényleg nem figyeltem, hogy a hasbro, meg a mattel mindent megvett maga körül. Én még leragadtam ott, hogy a hasbro gyártja a transformerst a mattel meg a master of the universt:)

Persze értem én amit írsz. Csak nehéz elfogadni, ha egyáltalán el kell fogadni. Bazi nehéz szülőnek lenni az tény. Az már szerintem dicsérendő, ha valaki mint ahogy írtad legalább úgy gondol a gyerekre mint egy projektre és megadja neki a lehetőségeket amiket írtál. Nyilván nem így kéne, de még mindig jobb mint a szülők döntő többsége aki csak beteszi a tv vagy a gép elé, csak ne kelljen vele foglalkozni. Volt régen olyan ismerősöm, aki lemondta a gyerek úszását, hogy gyorsabb netre fizessen, mert nem tudott apa meg anya Diablozni rendesen.

Nekem arról, hogy mi az igény, és azt hogy elégítem ki mindig az jut eszembe, hogy amiről nem tudsz az nem hiányzik. Szóval az igény mindig az, amit elhitetsz az emberrel, hogy neki kell:) Nem hiába volt régen minden legoban katalógus:) De végül is a lego is csak matematika. Előbb utóbb minden variáció kimerül, olyan mint a zene:) Na nem fárasztalak tovább a hülyeségeimmel. Nyilván nem tettem fel egyszerű kérdést, így a válasz sem lehet egyszerű.

Ennek utána járok én is, hogy mikor melyik téma fogy jobban, mert arra emlékszem, hogy amikor Kanadában voltam, nem volt technic. Akkor mondták többen, hogy az ott nagyon nem megy.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.10.28. 13:47:09

@scherier: Hát igen... a Hasbronál alapból ott volt a Transformers, a G.I.Joe, az Action Man, a My Little Pony, a Strawberry Shortcake stb. Az MB, a Tonka és a Kenner- Parker felvásárlásával övék lett (anno) a Star Wars, Batman, Superman, Nerf, Gargoyles, a Tonka truckok, a Jurassic Park, a Littlest pet shop és persze a világ két legnagyobb társasjáték gyártója olyan brandekkel mint a Rizikó vagy a Monopoly . + a Tiger electronicsot is megvették annó úgyhogy a 90-es években a legdurvább kvarcjátékokat is ők csinálták.

A Mattelnél mindig a Barbie volt a fő termék, aztán a Hot Wheels, MOTU, egy csomó disney cucc jogai és manapság ugye a Mega Bloks is az övék. A MAtchboxot is bekebelezték. A Mattel ugyanakkor nagyon megrogyott, volt idő amikor ők voltak a legnagyobbak csak akkora adósságot görgetnek maguk előtt ami kezelhetetlen.

Hát amin változtatni nem tudsz kénytelen vagy elfogadni. Én nem szeretem ha a gyerekre projektként gondolnak....manapság úgy hajtják őket mint a versenylovakat... az iskola is széthajtja őket és utána még a szülők jó része is millió különórával, tanfolyammal táborral stb. Már kicsi korban presszionálva vannak hogy tanuljál nyelveket, legyél jó mindenben stb. ami szerintem nem tesz jót mert elmarad a gondtalan gyerekkor és az önfeledt játszás.... ami később hiányozni fog. A személyiségükből is. Nyilvána másik véglet az amit te irsz, az se normális. De ennél is igaz az ami bárminél - minden jó csak mértékkel.

Nyilván az igényt fel kell kelteni, de az igényt sokszor nem a Lego kelti. Ott van pl a Star Wars... én már gyerekkoromban amikor még sehol se volt Lego SW épitettem SW űrhajokat a space meg egyéb ömlesztettből. Ha lett volna akkoriban lego SW én tuti akartam volna.... marketing nélkül is :)

Én úgy tudom hogy a globál top 5- a City, Star Wars, Ninjago, Friends és asszem a Creator talán az 5. A sorrend viszont piaconként változik. Németországban és Európa túlnyomó többségében (nálunk is) a City az első, de pl USA-ban a Star Wars. és ha jól emlékszem ezt magas rangú hivatalos Lego dolgozó mondta talán tavaly valahol

scherier 2020.10.28. 15:08:16

Háát nem semmi amit felsoroltál, tisztelet a tudásodnak.

Tényleg a Joe is Hasbro volt. Abból nem kaptam egyet sem, inkább vettem, de csak figurákat meg talán két kicsi tengeri járgányom volt. De aztán nálam ez a vonal nem jött be nem játszottam vele sokat, még annak idején elcseréltem őket vagy robotra vagy legora. A robotban volt annyi plusz, hogy át lehetett alakítani, így aztán olyan szinten koptak ki a jointok, hogy valamelyiket már hiába rakom össze hozzáérek és szétcsúszik.

Nálam is a rajzfilmek, Joe, Transformers, Mask, Starcom, Dino raiders, Ghostbusters volt a menő, így aztán legóból is ezeket építettük sokszor. Igen filmeknél SW, ST, alien. Persze, ha akkor lett volna sw tie fighter tuti akartam volna. De mivel nem volt, így megcsináltuk, elővettük az sw kártyanaptárat és arról. Nekem pont az tetszett nagyon amikor valamire rákattantunk, és mindenki azt csinálta ilyen volt pl a Mask járművek, ott is az volt a lényeg, hogy minél jobban hajazzon az eredetire. Viszont nem volt ott az eredeti ami kvázi "csalási" lehetőség lett volna. Így aztán minden tudásra szükség volt. Különben jó hogy ezt mondtad, mert pl ha gyerek lennék most és mondjuk hp fan, akkor nem biztos, hogy nekiállnék hp cuccokat gyártani pl Hágrid kunyhóját. Hanem addig nyüstölném a szülőket amíg meg nem veszik. Ha nem járok sikerrel akkor meg letöltöm az összerakásit meg az elem listát bricklinkről és azzal próbálkoznék. Ebben az esetben viszont már sokkal kevésbé van szükség a kreativitásomra vagy a képzelő erőmre.

Nálam a legnagyobb dicséret amúgy amit legózásomra kaptam a következő. Mindig iszonyat nagy vár téma rajongó voltam, volt is dögivel, de akkor még egyik nagy vár sem volt meg. Persze nagyon vágytam rá, így aztán a sok kicsiből mindig összeraktam egy nagyot. Ez is épp elég jól sikerült, amikor bejött a haverom a szobába és irigykedve mondta:
-Megkaptad?
-Mit?
-Hát a nagy várat.
Nem értettem miről beszél, letérdelt oda mellé aztán nézte. Közben leesett hogy a 6085-re gondol.
-Dehogy kaptam, én csináltam.
-Ne már.
Elővette a katalógust, elkezdte nézni.
-Basszus ez jobb mint a képen.

A másik ilyen a MI-24-es öt ágú rotorja volt, amit 84ben csináltam, mai napig nem emlékszem hogy, de a szülinapi bulimon kézről kézre járt.

A versenyló szindróma ismerős, nálam is ilyen volt, de én valahogy mindig megtaláltam az egyensúlyt. Nyilván gyerekként nem mindig a "legbecsületesebb" úton.

Most amióta erről beszéltünk én is megnéztem, ugyan sok időt munka közben nem szántam rá, de a 2019-es adatok elég gyorsan feljönnek. Ott ez a sorrend világviszonylatban:
- City
- Marvel avangers
- Techinc
- Creator
- Friends
- SW
A sorrendet még nem találtam meg.

Van még egy dolog ami nálam csoda számba megy, viszont sosem foglalkoztam vele, ez a playmobil. Magyar ismerősnél sose láttam egy darabot sem, német ismerősöknél láttam, de talán 5 doboz volt a legtöbb egy családban. Ezt hol veszik, hogy még mindig él? Mert nálunk régen volt helyette a schenk katona, így érthető is, hogy nincs, cseheknél az igracsek. De nyugaton? Ráadásul mai napig van. Én például poénból mindig hozok egy katalógust a regióbol ha van új, a lego meg a siku mellé:)

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (24) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1405) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (707) hasbro játékok (710) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (282) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1487) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1483) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (360) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (569) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (368) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (290) lego katalogus (292) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (69) lego tmnt (1) lego történelem (250) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1146) régi játékok (1120) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (670) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (669) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (25) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (513) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (37) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1173) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (295) vintage (866) vintagejátékok (987) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (976) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása