Vintage Star Wars érdekességek - 52

Ewok hátlapkép problémák

Ahogyan minden játékvonalnál, úgy a Vintage Star Wars játékoknál is előfordulnak különféle elbaltázások, hibák…. A Zuckuss 4-Lom anomáliáról már beszéltünk korábban, ma pedig az Ewokokkal kapcsolatos csomagolási hibákkal fogok foglalkozni.

romba_56.JPG

A miscard fogalma gyakorlatilag egyidős a kártyára csomagolt akció figurák történetével. Ez a fogalom annyit jelent, hogy az adott figurát véletlenül nem a neki megfelelő cardra teszik rá (vagy ha más irányból nézzük, nem a cardhoz megfelelő figurát raknak a bliszterbe). Olyan is előfordult, amikor véletlenül rossz irányba tették a gépekbe a cardot és ezáltal a buborék rossz helyre került… a hátoldalra, esetleg fejjel lefelé. Az ilyen miscard cuccok néha egészen viccesek tudnak lenni, ezen kívül pedig meglehetősen drágák is, hiszen ezek a hibák egyedi darabbá is teszik ezeket. A hagyományos bontatlan figuráknál, mindenesetre jóval magasabb szokott lenni az áruk.

2c9c787501c2640a242a3bb4edd22f1a.jpg

img_5966_zps224a3e68.jpg

A mai delikvensek viszont nem egy egyszerű miscardok…..hiszen akkor kb. csak egyszeri esetről lenne szó, itt viszont egész sorozatokat érintő, koncepcionális hibákkal...konzekvens képelrontásokkal állunk szemben.

lxwtrilogomiscardmocs.jpg

Az Ewokok egyébként kezdettől fogva meglehetősen sok gondot okoztak a Kenner-nek, hiszen hasonlóan néztek ki és könnyen összekeverhetőek voltak. Ez meg is történt jópár esetben képeken és dokumentációkban is főleg a tényleg hasonlóan kinéző, a filmben keveset látszódó Last 17 ewokok esetében. A végén már a prototípusok talpára is felírták a karakterek neveit, hogy pl. a fotózáskor véletlenül se keverje őket össze a fotós.

romba_5.jpg

Egyébként a film készítésekor az Ewokok nevei adottak voltak, tehát náluk nem egy olyan utólagos névadási procedúráról van szó, mint pl Squid Head esetében. A Kenner ugyanakkor a nagy odafigyelés ellenére sem tudta hibamentesen abszolválni a kiadást és az elkövetett hibák továbbterjedtek a partnerként figurákat kiadó cégek termékeire is. Ezeket fogom most áttekinteni. De csak a tisztánlátás kedvéért először nézzük meg a szereplőinket.

Ő Paploo….ez volt az az Ewok, aki elkötötte a Speeder Bike-ot.

paploo_f063504f.jpeg

Ő Romba … aki valamivel azért kevesebbet látszik a filmben, de viszonylag könnyű megjegyezni

romba_the_ewok.jpg

Ő pedig Lumat, aki tényleg alig látszik.

lumat_kenner.jpg

Warok pedig a negyedik „Last 17” Ewok, de ő nem érintett az elbaltázásokban

wa.jpg

Talán kezdjük a Paploo-val, mert szerintem innen indult ki az egész probléma. Ez itt az eredeti RoTJ hátlapos  Paploo (Paploo-t és Lumatot még éppen kiadták ilyenen). Látható, hogy a képre vagy véletlenül, vagy tudatlanságból, de nem Paploo képét tették, hanem Rombáét.

paploo_rotj.jpg

A hiba megmaradt a későbbiekben is, hiszen a POTF hátlapos Paploo-n is a rossz kép látható, tehát a Kenner-nél Paploo végig rossz képpel került kiadásra. Azt hogy ez a hiba mi okból történt sajnos nem tudni. Javíthatták volna szinte bármikor, de mégsem tették.

sealed-vintage-moc-star-wars-potf_1_0b6530d066f41a6bc31e5858fb982826.jpg

Ugyanakkor kicsivel később kiadták Rombát is… azt már (amerikában) csak POTF cardon. Ezen majdnem ugyanaz a kép látható, mint a Paploo-én, de mivel ez tényleg Rombát ábrázolja (noha egy kicsit mégiscsak másként fest), ezért ez itt rendben is van.

potfromba.jpg

Tehát összefoglalva….az amerikai kiadásoknál a Paploo-n rossz képet használtak és ezt a hibát nem javították később sem.

potfpaploo.jpg

Angliában a Palitoy csomagolta a Star Wars figurákat és a ROTJ kiadások után ott az ún. „Trilogós” hátlapok következtek…Európában nem is adtak ki POTF hátlaposakat. A Trilogós megjelenés mindenkinek ismerős lehet, hiszen ezek közül sok előfordult hazánkban is (nekem az egyik kedvenc hátlapfajtám).

vintage-star-wars-tri-logo-at-st-driver-action-figure-afa-11445647-2.jpg

Nos, a Trilogós hátlapokon az esetek nagy százalékában az eredeti, Kenner által szolgáltatott hátlapképet használták, maximum egy kicsit átméretezve vagy vágva. Ezt a Kenner általában egy jó minőségű levilágított dián adta át, ami alapján meg tudták csinálni az angolok a saját hátlapokat. Ugyanakkor az Ewokoknál szegény Palitoy is belekeveredett a nevekbe....A Trilogós Romba és Paploo itt nagyjából azonos időben került kiadásra. A Paploo-val olyan szempontból nem volt probléma, hogy a Trilogós Paploo pontosan ugyanúgy van elrontva, ahogyan a Kenner-es. Ugyanaz a kép szerepel rajta, tehát Rombáé.

586_l.jpg

Viszont érzékelhették, hogy valami nem stimmel ezekkel a képekkel… mert ők Romba esetében nem az amerikaiak által használt (jó) képet tették fel…hanem, a valódi Paploo képét. Ez azt eredményezte, hogy a Trilogós kiadásokon Paploo szerepel Romba képével, Romba pedig Paploo képével a hátlapokon.

trilogoromba.JPG

Ezt az angolok annak ellenére csinálták így, hogy az amerikaiak által adott dián a korrekt képhez a korrekt megnevezés szerepel. Azaz Paploo diáján a Paploo név olvasható. Ennek ellenére, érthetetlen módon ezt tették Romba hátlapjára.

2019-03-24_202841.JPG

A trilogós Warokot és Lumatot ugyanakkor gond nélkül megcsinálták.

war.jpg

3099_l.jpg

A dolog még ennyivel nem ért véget. Anglián kívül ugyanis, Spanyolországban is csomagoltak Star Wars figurákat (meg még sok más helyen is, de az most nem tartozik ide) és a kései időszakban már itt is Trilogós hátlapokon. Ezek a PBP/GMJ változatok első látásra teljesen hasonlítanak az angol Trilogós kiadásokra, de a hátoldalán spanyol szövegek, illetve gyártóként vagy a PBP vagy a GMJ felirat szerepel. Természetesen a spanyolok is adtak ki Ewokokat, de náluk sem sikerült hibamentesre a lebonyolítás.

we.JPG

Náluk az hibádzhatott, hogy valószínűleg késve, nem időben kapták meg az új, Last 17 ewokok hátlap fotóit. Ennek következtében egy igazi „jo lesz az úgy” jellegű megoldásként, egy már meglévő hátlapot – Wicketét- alakították át, hogy ne csússzon el a gyártás. A név helyére rányomták, hogy Lumat vagy Paploo….a jó figurákat is tették a  bliszterbe, de a képeken bizony Wicket látható. Biztos úgy gondolták, hogy ewok-ewok….ezek tök egyformák.

2019-03-24_185411.JPG

2019-03-24_185846.JPG

Ezek egyébként elég ritka változatok és a későbbiek során javították is a hibát. Onnantól kezdve a külső megjelenésük nagyjából azonos volt az angol Trilogós kiadásokéval.

img_5410.jpg

Természetesen ezek a hibás hátlapos figurák is elég drágák. Nem is túl gyakran szokott belőlük felbukkanni eladó példány. Mindenesetre érdekes szereplői a szövevényes Vintage Star Wars kiadásoknak, noha az, hogy miért nem orvosolták ezeket a hibákat még gyártás közben, az számomra érthetetlen.

 TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8814714099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (6) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (32) archivum (32) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (1) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (3) beszámoló (2) bionicle (5) blacktron (1) black series (38) board games (4) bootleg (12) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (25) centurions (3) chuck norris (1) city (1) classic space (1) clone wars (18) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (2) crash dummies (2) crash dummies figurák (2) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) double dragon (1) dreadnok (3) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (6) emlékmentés másként (1) epic continues (3) episode I (7) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (4) érdekesség (970) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (254) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (255) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (32) gijoe figurák (202) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (256) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (55) gi joe járművek (51) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (36) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (10) gi joe prototype (10) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (202) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (2) hamis figura (2) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (522) hasbro játékok (526) hasbro katalógus (5) heman (6) heti video (144) he man (7) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1068) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (7) játékgyűjtők (3) játékipar nagyjai (2) játékok (1067) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (23) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (199) kenner (284) kennertoys (274) kenner figurák (268) kenner története (5) képregénybörze (3) képregényfigura (1) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (15) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (14) ko toys (14) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (6) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (387) lego2020 (6) legostarwars (126) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (1) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (2) lego bionicle (2) lego blacktron (14) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (74) lego city (10) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (3) lego érdekesség (206) lego exploriens (7) lego extreme (1) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jurassic park (1) lego katalógus (146) lego katalogus (150) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (5) lego paradisa története (1) lego pirates (25) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (43) lego resq (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (80) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (141) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (164) lego tehcnic (47) lego tmnt (1) lego történelem (186) lego town (43) lego train (13) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (6) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (7) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) masters of the universe (3) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (11) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (30) moder star wars figurák (27) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (7) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nemzetközi star wars (1) nerf (3) nes (1) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (3) paradisa története (3) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (5) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (48) potf eu (10) potf expanded (3) potj (5) power of the force (49) power of the force története (11) power of the jedi (7) power rangers (1) predator (2) pretender (2) prototipus (38) prototype (37) race (1) racers (2) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (4) rebels (9) régi játék (811) régi játékok (799) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (20) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (8) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (15) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (8) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (517) starwarsfigures (437) starwarsjármű (94) starwarstoys (504) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (515) star wars 30th anniversary (8) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (1) star wars chess (1) star wars clone wars (20) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (363) star wars érme (2) star wars ewoks (5) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (424) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (75) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (7) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (63) star wars prototipus (72) star wars prototype (70) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (5) star wars saga (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (1) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (94) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) társasjáték (15) technic (21) teenage mutant ninja turtles (1) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (8) tmnt (13) tonka (5) top10 (54) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (4) top10 matchbox (2) top10 sorozat (4) top10 star wars (6) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (787) town (26) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (3) transformers (56) transformers beast wars (2) transformers g1 (43) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (36) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (150) vintage (600) vintagejátékok (722) vintagestarwars (153) vintagestarwarstoys (153) vintagetoys (714) vintage collection (44) vintage gi joe (236) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (136) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) winspector (1) wwf figurák (3) xena (1) x men (3) yps magain (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása