Vintage Star Wars érdekességek - 60

A kanadai Sears exkluzív "csupasz hátlapos" figurák

Korábban beszéltünk már azokról az egyedi játékajánlatokról, amelyeka nagy amerikai (és kanadai) áruházláncok karácsonyi katalógusaiban jelentek meg. A 80-as években divat volt a Sears vagy a JC Penney katalógusából rendelni az ajándékokat és éppen ezért ezek a cégek igyekeztek is olyan ajánlatokat kialakítani, aminek következtében a vásárlók tőlük, egyszerre több játékot rendeltek, ráadásul igen jó árakon. A vintage Star Wars figurák időszakában számos ilyen ajánlat született és sokszor már a bolti forgalmazás előtt is hozzá lehetett jutni így bizonyos cuccokhoz, ami néha a csomagolásban is változtatásokat indukált. Ma az ilyen különleges csomagolású figurákról, a Sears Canada exclusive csupasz hátlapos „shrink wrapped” figurákról lesz szó.

 2019-09-09_013357.jpg

A karácsonyi szezonra időzítve a Sears 3-as, 4-es, 5-ös, sőt…7-es, 8-as pakkokat is a vásárlók figyelmébe ajánlott. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábban már kiadott figurákat egybecsomagolva, kedvezményes áron meg lehetett tőlük rendelni. A csomagolások elég változatosak voltak, de általában a rendes single card-os figurákat tették egy egyedi karton csomagba úgy, hogy a buborékok jól látszódjanak a karton nyitott részén. Gyakorlatilag ilyen csomagokat 1979-től kezdve egészen a vintage éra végéig, 1985-ig lehetett rendelni a Sears-től és igen nagy népszerűségnek örvendettek. (A jelenleg forgalomban lévő Vintage Collection Skiff Guard 3-as pakk csomagolása ezekre próbál hajazni)

 canada-7pack-full.jpg

Az 1980-as és 81-es évben az Empire Strikes Back figurák voltak az újdonság. A Sears a szokásos wishbook-jában számos konstrukcióban kínált többes figurapakkokat, de ezek viszont főként még a Star Wars hátlappal megjelent, régi figurákat tartalmazták. Pár kivétel viszont akadt, úgyhogy nagyjából pakkonként 1 új karaktert is beletettek a csomagokba.

 

canada-catalog.jpg

canada-7pack-back.jpg

Az új figurák viszont egy rendkívül érdekes egyedi csomagolást kaptak. Nagyon valószínű, hogy a Sears-nek való szállítás idején még nem álltak készen a kanadai ESB hátlapos figurák, ezért a Kenner ömlesztve küldte el nekik a cuccot. Így viszont nem lehetett volna beletenni őket a legyártott karton csomagba, ezért a helyzet megoldása érdekében valószínűleg maga a Sears gyártatott le a figurákhoz, az eredetihez hasonló, de rendkívül leegyszerűsített csomagolásokat. Ezek több szempontból is különlegesek voltak. Először is, bár a karton mérete megegyezett a normál hátlappal, de ezek rosszabb minőségű anyagból készültek. A hátoldala sima karton színű volt és nem nyomtatták rá a szokásos checklistet. Az elejéről nagyon feltűnő módon hiányoznak a karakter fotók és a helyükön csak üres feketeség látszik. A hátlap elején furcsa, lyukacsos minta is látható, de ennek funkciója nincsen. Az Empire Strikes Back hátlapokon szokásos keret és logó úgy tűnik már a rendelkezésre állt, de ezt is sikerült teljesen elcsúszva rányomtatni a kartonokra. A másik nagyon fontos eltérés, hogy a szokásos bliszter sem állt a rendelkezésre, ezért itt a figurákat egy jóval csúnyább ún. „vacuform” módszerrel felvitt, vékony áttetsző műanyaggal rögzítették a kartonhoz. Ez annyit tesz, hogy egy zacskószerű vékony műanyag alól kiszívták a levegőt, ami így rágyógyult a figurára, majd ezt leragasztották. Ez az eljárás végül egy nagyon csúnya megjelenést eredményezett. Gyűrött és igénytelen, de jobb híján a célnak megfelelt. Bárki joggal feltételezhetné ezekről, hogy bootlegek, de nem...ezek hivatalos kiadások. Ilyen formában összesen hét új Birodalom Visszavág-os figurát gyártottak le….a Bespin Han-t, az AT-AT Commander-t, az Ugnaught-ot, a Sensorscope-os R2-t, a Hoth outfites Luke Skywalker-t, Dengar-t és Lobot-ot.

 

222456_362738643818592_1658942788_n.jpg

ugnaught-shrinkwrap.jpg

A shrink wrapped figurák előfordulási gyakorisága közel sem azonos. Egyes figurákból többet, míg másokból kevesebbet gyártottak. A legyártott csupasz hátlapok száma viszont ezzel nem állt teljesen összhangban, ezért az is előfordult, hogy bizonyos karakterekhez elfogyott a hátlap. Ekkor szintén egy meglehetősen csúnya megoldással egyszerűen átmatricázták a nevet a hátlapon, de persze úgy, hogy simán átlátszott az alatta lévő. Azt tartják, hogy a hét ilyen hátlappal kiadott figura közül az Ugnaught a legritkább, míg a leggyakrabban a Bespin Han-ba lehet belefutni. Ez nem is csoda, mert állítólag ebből gyártottak a legtöbbet és a 80-as karácsonyi szezon után a maradékokat még felhasználták a 81-es csomagokhoz is, noha ekkor már rendelkezésre álltak a rendes hátlapos figurák is. Az ember azt gondolná, hogy ezeket rendes üzletekbe biztosan nem küldték ki, ám néhány példány felbukkant belőlük a kanadai Sears outlet boltjaiban, sőt párat találtak belőlük amerikai Sears-ekben is, mégpedig a Cloud City és a Rebel Command Center Playsetekben.

 canada-sears-han-sticker.jpg

tumblr_nf902eflix1shi932o1_1280.jpg

 

A shrink wrapped figurák tartogatnak egy további meglepetést is és ezek a karakterek nevei. Valószínűleg nem szándékosan, de ezekre a hátlapokra nem a karakterek hivatalos „Kenner-es” megnevezése került, ami így néhol okozott is egy kis zavart. Az Ugnaught maradt Ugnaught, ebben sokat nem lehetett variálni, viszont a Han Solo (Bespin Outfit) névből Han Solo (Cloud City Outfit) lett, míg Lobot-ot, Lobot (Lando’s Aid)-re pontosították (gondolom, hogy a gyerekek tudják kiről is van szó). Dengar maradt Dengar, a Luke Skywalker (Hoth Battle Gear) elnevezést viszont leegyszerűsítették Luke Skywalker (Hoth Outfit)-re, ezen kívül az R2D2 with Sensorscope figurán is csavartak egy kicsit, ebből végül R2D2 with Periscope lett. A leginkább gyökeres változtatást az AT-AT Commander kapta, akit – amúgy teljesen logikusan- General Veers-nek nevezetek el, hiszen a filmben az egyetlen „AT AT Commander”, akit lehetett látni, Veers tábornok volt. Ez viszont teljesen szembe ment a Kenner és a Lucasfilms elnevezési rendjével, akik a birodalmi tiszteket seregépítő figurának szánták, így általános neveket adtak nekik még akkor is, ha a hátlapon mondjuk Veers tábornok szerepelt. Egyébként plusz érdekesség, hogy Veers képe a szabványos Kenner kiadásokon nem is az AT-AT Commander hátlapján, hanem a sokkal inkább Piett-re hajazó, Imperial Commander card-ján szerepelt.

 2019-09-09_193823.jpg

A csupasz hátlapos kanadai Sears exkluzív figurák bontatlanul rendkívül ritkák, kevés maradt fenn belőlük és persze nagyon értékesek. Elég ritkán bukkan fel belőlük bontatlan példány, és ha igen, akkor is leginkább a Bespin Han. Az egyes karakterek értékei nem azonosak, de általában a leggyakoribb darabok is több ezer dollárért szoktak gazdát cserélni. Ez persze a hamisítókat is megihlette, így persze léteznek ezekből kamu példányok is…. úgyhogy ha valaki esetleg ilyesmit szeretne vásárolni, mindenképpen hitelesített vagy valamilyen formában igazolt példányt vegyen.

 2019-09-09_193804.jpg

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8315055444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikszel 2020.04.15. 21:33:27

Lehet, hogy rossz a tipp, de szerintem azért vannak ezek a hátlapok perforálva, mert így volt a legegyszerűbb a vákuumszívást megoldani. Más okát nem igazán látom, pedig valamiért ilyenek.

pikszel 2020.04.15. 21:41:43

Arra tippelnék, mivel más magyarázata nem nagyon van szerintem, hogy a karton a vákuumos csomagolás miatt perforált. Elég gyógy megoldás, de szerintem ez lehet a titok nyitja.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (7) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (33) archivum (33) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (2) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (2) bionicle (6) blacktron (1) black series (39) board games (4) bootleg (14) börze (1) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (28) centurions (3) chuck norris (1) city (2) classic space (1) clone wars (19) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) disney park (1) double dragon (1) dreadnok (3) droids (7) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (2) epic continues (3) episode I (8) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (5) érdekesség (1049) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figurafeszt (1) figura talpak (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (262) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (263) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (34) gijoe figurák (204) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (264) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (56) gi joe járművek (52) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (39) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (11) gi joe prototype (11) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (205) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (4) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (552) hasbro játékok (555) hasbro katalógus (5) heman (9) heti video (168) he man (12) he man katalógus (1) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (2) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1145) játékbolt (18) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (8) játékgyűjtők (5) játékipar nagyjai (3) játékok (1144) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (33) játék lelőhely (9) játék reklám (25) játék riport (14) játék tv riport (9) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (225) kenner (294) kennertoys (284) kenner figurák (279) kenner története (5) képregény (1) képregénybörze (3) képregényfigura (2) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (16) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (15) ko toys (15) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (8) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (420) lego2020 (6) legostarwars (131) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (5) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (3) lego bionicle (5) lego blacktron (15) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (79) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (232) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jack stone (1) lego jurassic park (1) lego katalogus (174) lego katalógus (170) lego knightskingdom (1) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (7) lego paradisa története (2) lego pirates (26) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (44) lego resq (2) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (2) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego slizer (1) lego solo (4) lego space (81) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego sports (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (145) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (2) lego studios (3) lego super heroes (4) lego szett (166) lego tehcnic (52) lego tmnt (1) lego történelem (205) lego town (46) lego train (14) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (7) lego western tortnete (3) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (6) masters of the universe (7) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (12) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (33) moder star wars figurák (30) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (10) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (12) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (3) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (50) potf eu (10) potf expanded (3) potj (7) power of the force (51) power of the force története (13) power of the jedi (9) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (39) prototype (38) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (876) régi játékok (861) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (22) remco (1) rendezvény (2) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (10) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (2) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (4) saga collection (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (16) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (9) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (548) starwarsfigures (463) starwarsjármű (94) starwarstoys (535) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (547) star wars 30th anniversary (9) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (2) star wars chess (1) star wars clone wars (22) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (393) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (451) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (77) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (9) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (65) star wars prototipus (74) star wars prototype (72) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (1) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (95) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (15) technic (25) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (15) tonka (5) top10 (57) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (7) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (860) town (27) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (4) transformers (58) transformers beast wars (2) transformers g1 (45) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (38) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (176) vintage (652) vintagejátékok (775) vintagestarwars (160) vintagestarwarstoys (160) vintagetoys (767) vintage collection (45) vintage gi joe (244) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (144) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (3) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása