13+1 apró érdekesség a vintage G.I.Joe-k világából

Az utóbbi években számos érdekességet osztottam meg veletek a Vintage G.I.Joe-k világából, ám számos olyan találatom is volt, amelyek önmagukban úgymond nem értek meg egy cikket.... Nem nagyon szeretek ugyanis 500 szó alatt irományt kiadni a kezemből, de ugyanakkor azt sem akarom, hogy ezek a kisebb érdekességmorzsák elkallódjanak, így arra gondoltam visszanyúlok egy régi, általam igen kedvelt formátumhoz, a „13+1 érdekesség valamiről” szerkezethez… úgyhogy most következzen 13+1 kisebb…random érdekesség a vintage G.I.Joe-k világából.

 sub-zero-dic-g-i-joe-cartoon-series-gi-joe-41354680-432-320.jpg

Recoil talán minden idők egyik legszürkébb G.I.Joe figurája volt, ám egy érdekességet azért ő is tartogat. A filecardon megjelölt születési helye ugyanis „Fashion Island” (Divat-sziget) volt, ami egy nem létező, kitalált hely Washington államban. Mivel Washington államban létezik egy Vashon Island, ezért nagyon valószínű, hogy a valós helynév szóban kimondott alakját tették fel a filecardra. Az is elképzelhető, hogy félreértésből adódóan, hiszen a „Vashon-t” szóban simán félreérthette valaki „Fashion-nek”. Az az egy biztos, hogy nem azért találták ki ezt a helynevet, mert Recoil egy divatdiktátor….

 

recoilfc3.jpg

rec_1.jpg

A korábbi érdekességes cikkekben beszéltem már egy keveset a valós katonai rangokról és a G.I.Joe csapat felső vezetéséről. A vezérek után azt is érdemes megnézni, hogy ki volt a „legkisebb”… Nos, a legalacsonyabb rangú G.I.Joe (a nem egészen emberi Robo-Joe-val holtversenyben) nem más, mint Ambush, aki E-3 Private First Class ranggal rendelkezik. Ez gyakorlatilag a tizedesi rangnak felel meg az amerikai szárazföldi haderőnél.

 

ambush1.jpg

ambush2_1.jpg

Larry Hama találta ki a „Sub Zero” karakternevet, ám mielőtt az 1990-ben kiadott karakter megkapta volna ezt a megnevezést több (megvalósult vagy elkaszált) havas figura is ezen a munkacímen futott, így többek között Cold Front is. Eredetileg őt akarták Sub Zero névre keresztelni. Aztán a nevét megváltoztatták Cold Front-ra és így a másik télies figura lett Sub Zero, aki ugye jóval előbb viselte ezt a nevet, mint a népszerű Mortal Kombat karakter (kb két évvel).

 

sub.jpg

cold.jpg

Cold Front, mint tudjuk végül az Avalanche jármű sofőrjeként került a forgalomba, ám a névváltoztatás mellett ez utóbbi dolgon is sokáig ment az agyalás. A Hasbro a neveken kívül, sokáig gondolkodott rajta, hogy őt, vagy Sub Zero-t adják a járgány mellé. Olyannyira sokáig, hogy az 1990-es katalógusban az Avalanche leírásában, csak az a szöveg szerepel, hogy van sofőr a járgány mellé, de az nincs a nevén nevezve, ellentétben a többi járművel. Ráadásul a képen, Sub Zero vezeti a járgányt és Cold Front nem is szerepel, hiszen Bullhorn van a sikló fülkéjében. Az ilyen érdekességek azért viszonylag gyakran előfordultak, hiszen a katalógusképek sokszor a  prototípusokról készültek, de itt a két karakter közötti bizonytalankodás volt a "hibás" kép oka.

 avalanche.jpg

5233fc0960da897562e4ea17bf85c03a.jpg

A havas figurák név evolúciója egyébként önmagában is érdekes, mert sokszor a következő ilyen jellegű figura, az előző elkaszált munkanevét kapta meg véglegesnek. Frostbite még a tervezési időszakban Iceberg és Thin-Ice neveken futott, amiből az elsőt ugye a következő havas karakter kapta meg. Ám Iceberg is több külön munkanéven futott mielőtt véglegesítették a nevét, így ő Winter, Ice-Man, Cool-Breeze és Chill neveken is futott. A Chill munkanevet aztán részben egy újabb téli karakter Windchill örökölte meg. Érdekes, hogy Avalanche, aki szintén havas karakter volt, a „North-WIND” és a „CHILL-Out” munkacímekkel bírt, a két név 1-1 elemét pedig beépítették Windchill nevébe.  

 

fr4.jpg

ice_1.jpg

ava.jpg

wind.jpg

Frostbite egyébként tart egy érdekes rekordot is, miszerint az ő karakteréből készült a legtöbbféle eltérő haj és szakállszínnel rendelkező figura. A V1-es változatának fekete volt a haja és a szakálla, a Tiger Force változatnak vörös – amivel, inkább Snow Job-ra hasonlít – a sokkal később kiadott V3-as változata pedig barna hajjal rendelkezett. Persze ez a rekord csak akkor egyedülálló, ha az amerikai kiadású figurákat nézzük. Az európai exkluzívokat is beleszámítva, a rekordot már ketten tartják, hiszen Psyche Out is háromféle hajszínnel jelent meg (szőke-barna-fekete).

 

fr1.jpg

fr2.jpg

fr3.jpg

psy1.jpg

psy2.jpg

psy3.jpg

Az 1991-es Snow Serpent figura mellé, a korszellemnek megfelelően egy lilaszínű, rugós kilövőt mellékeltek. Az gyakran előfordult, hogy egy fegyvert más figurához is elsütöttek, de az viszonylag ritkán, hogy G.I.Joe alkatrészt Transformers mellé adjanak. Ennek a kilövőnek a kissé módosított változatát viszont, a G2 Sideswipe és Jazz robotokhoz is felhasználták, persze egy kicsit más lövedékkel.

 

snwserpent.jpg

g2jazz.jpg

g2side.jpg

Crazylegs, a szürke-piros Joe ejtőernyős filecardján az a furcsa szöveg olvasható, hogy világszínvonalú orgonista is lehetett volna, csak az ujjai sajnos túl rövidek voltak hozzá. Nos, a sztori azért is érdekes, mert a polgári nevét (David O. Thomas) egy valódi zongorista, David Thomas Roberts után kapta.  

 70204.jpg

david-thomas-roberts.jpg

Hardtop a gyönyörű Defiant Space Vehicle Lauch Complex szerelője, akinek a polgári neve Nicholas D. Klas volt. Nos, nem is nehéz kitalálni, hogy az ő neve a télapóra vagyis „Santa Claus”-ra avagy St. Nicholas-ra utal. Hogy pontosan miért akartak a névadók a mikulásra utalni, azt sajnos nem találtam meg, de lehet, hogy pont karácsony környékén filóztak a nevén. Érdekes, hogy eredetileg nem is ez lett volna a polgári neve, hanem Floyd R. Pincus, amivel az alkotók a Pink Floyd együttesre akartak utalni, de ez talán túl direkt utalás lett volna.

 hf.jpg

A G.I.Joe rajzfilmekben általában csak akkor volt látható egy-egy karakter vagy járgány, ha az már játékként kapható volt a boltokban (Kivételt képeznek ez alól azok a járgányok, amelyek sosem jelentek meg játékként). A Firebat repülő és a sofőrje az A.V.A.C. esetében viszont ez nem így történt. Mind a járgány, mind a sofőrje feltűnt a rajzfilmben, már jóval a játékok megjelenése előtt is…a Firebat többször is, szürkés színben, néha nevén is nevezve… az A.V.A.C.-ok pedig az 1985. novemberében bemutatott World Without Ends című epizódban, ahol valamiért még Rattler pilóták voltak. Az első, részben piros Firebat egyéként, az 1985 októberében bemutatott Spell of the Sirens epizódban tűnt fel, ahol a gép szárnyvégei már pirosak voltak.

 

fi.jpg

avac.jpg

2020-01-27_164403.jpg

2020-01-27_164927.jpg

A Hasbro tervezőinek sport szeretetéről és a sportos utalásokról már többször is volt szó nálam a figurák kapcsán. Talán nem meglepő, hogy az egyetlen klasszikus baseball-ozó Joe karakter, Hardball is tartogat ilyen utalásokat. A polgári neve ugyanis Wilmer S. Duggleby, ami egy kis árnyalt utalás a baseball játék egyik feltételezett feltalálójára, Abner Doubleday-re (bár elvileg nem igaz, hogy ő találta volna fel). Ezen kívül a karakter születési helye a New York állambeli Cooperstown volt, ahol minő meglepetés, a Baseball Hall of Fame is székel.

 

gijoe---1988---hardball-p-image-383154-grande.jpg

77345.jpg

doubleday.jpg

Érdekes eset volt, hogy 1993-ban az amerikai Federal Trade Commission 175 000 dolláros büntetést szabott ki a Hasbro-ra illetve a Griffin-Bacal reklámügynökségre azért, mert a Toxo Viper v2-es figura hátlap grafikáján nem látszódott a szövegben beharangozott, színváltós „Battle damage” és így a játék, meg a hátlapja nem volt teljes összhangban. Befizették a büntetést.... A minta egyébként Kurt Groen eredeti karakter rajzain sem volt rajta.

 

toxo.jpg

toxoviperii_2blog.jpg

Szintén a második Toxo Viper-el kapcsolatos érdekesség, hogy az 1991-es amerikai katalógusban, amiben az amúgy is sokat variált Eco Warriors csapat debütált, felcserélték Toxo és a Sludge Viper nevét. A karakterek itt még csak rajzként szerepeltek, úgyhogy sima véletlen állhat a dolgok hátterében. Ráadásul még Clean Sweep sem a végleges nevén, hanem Anti-Tox megnevezéssel szerepel.

 5_16.jpg

Az 1993-ban kiadott Nitro Viper volt az egyetlen Amerikában kiadott ARAH G.I.Joe, amihez nem készült hivatalos filecard. Az okait nem igazán lehet tudni, de a hiányosságot később valamelyest mégis sikerült orvosolni.  Egy Joe gyűjtő, Michael Lavanos elkészítette a kártyát, amit aztán, a Hasbro engedélyével, az 1994-es Action Figure News & Toy Review mellékleteként szerezhettek meg a gyűjtők. Ez egy exkluzív darab volt, tehát csak ebben a kiadványban lehetett beszerezni, ráadásul csak az 1994-es International G.I.Joe Collectors Convention rendezvényre készítettek belőle összesen 4000 példányt. A Hasbro is elfogadta „hivatalos” filecardnak.

 

nitro.jpg

6228527_orig.jpg

878642_orig.jpg

1421934.jpg

Köszi a figyelmet. Remélem ma is szolgálhattam pár szórakoztató érdekességgel.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7615431332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 30th anniversary (2) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (5) aqua zone (4) archiv (27) archivum (27) at-dp walker (1) at-st walker (1) attack pack (1) avengers (1) barbie (11) bat (24) batman (42) batman and robin (3) batman animated (15) batman beyond (1) batman és robin (3) batman figurák (30) batman figurák története (23) batman forever (4) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (27) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (2) beszámoló (2) bionicle (2) blacktron (1) black series (27) board games (1) bootleg (8) bravestar (1) bravestarr (1) brickheadz (1) buildable figures (1) bukottjátékok (4) carrera (1) castle (19) centurions (2) chuck norris (1) clone wars (13) clone wars lego (7) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (1) congo (1) cops (2) crashdummies (1) crash dummies (1) crash dummies figurák (1) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (1) double dragon (1) dreadnok (1) droids (5) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (1) epic continues (3) episode I (4) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (3) érdekesség (755) érdekességek (3) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) expanded universe (1) fabuland (4) fekete péter (1) figure case (1) force awakens (3) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (222) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) gi (1) giijoe reklám (10) gijoe (224) gijoe állatok (1) gijoe dreadnok (3) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (29) gijoe figurák (191) gijoe india (4) gijoe iron grenadiers (2) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (12) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (5) gijoe tolltartó (1) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (224) gi joe france (2) gi joe japán (5) gi joe jármű (47) gi joe járművek (42) gi joe kártya (5) gi joe matrica (1) gi joe nemzetkozi (31) gi joe night force (1) gi joe poszter (8) gi joe prototipus (8) gi joe prototype (8) gi joe rajzfilm (16) gi joe riport (5) gi joe top10 (8) gi joe történelem (186) gi joe tv (17) gi joe vehicles (38) glasslite (2) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hansolo (4) harry potter (2) hasbro (411) hasbro játékok (414) hasbro katalógus (2) heman (4) heti video (91) he man (5) hidden side (1) hírek (73) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) hotwheels (24) hotwheels autok (18) hot wheels attack pack (1) ice planet (3) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (1) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) japán (3) japanese gi joe (2) jap live (1) játék (855) játékbolt (13) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (4) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (856) játékok a polcról (3) játékok a polcról live (2) játékreklám (28) játék lelőhely (7) játék reklám (20) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (15) jurassic park figurák (9) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (15) karácsonyi játék (15) kártya (3) katalógus (127) kenner (244) kennertoys (238) kenner figurák (233) kenner története (4) képregénybörze (3) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (1) kisautó (18) kisautók (20) ko (13) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (12) ko toys (12) ko transformers (2) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) legacy (2) legends of batman (4) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (297) lego2020 (2) legostarwars (110) lego 2018 (38) lego 2019 (25) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (7) lego at-st (4) lego bionicle (1) lego blacktron (11) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (55) lego city (8) lego city space (3) lego duplo (1) lego érdekesség (138) lego exploriens (4) lego fabuland (6) lego figurák (38) lego figures (51) lego futuron (10) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (32) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (91) lego katalógus (87) lego lone ranger (2) lego minifigurák (27) lego mini figures (22) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (4) lego paradisa története (1) lego pirates (24) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego racers (1) lego reklám (40) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (59) lego space police (9) lego space története (9) lego speed racer (1) lego spyrius (6) lego star wars (125) lego star wars 2018 (40) lego star wars 2019 (33) lego star wars 2020 (4) lego super heroes (4) lego szett (150) lego tehcnic (36) lego tmnt (1) lego történelem (134) lego town (23) lego train (9) lego tron (2) lego ufo (6) lego unitron (4) lego western (5) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) live (1) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (2) marvel (5) marvel figurák (4) mask (5) matchbox (27) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (2) mattel (8) maxx fx (1) mb (7) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (1) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (1) mission impossible (1) modern játékok (21) modern star wars figurák (15) moder star wars figurák (13) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (4) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (3) ninja (2) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (2) paradisa története (2) parker (5) pebe (1) pirates (4) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (35) potf eu (4) potf expanded (1) potj (2) power of the force (35) power of the jedi (3) power rangers (1) predator (2) pretender (1) prototipus (30) prototype (29) racers (1) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (2) rebels (7) régi játék (640) régi játékok (634) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (19) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (1) revengeofthesith (4) riport (1) robin hood (2) robotos játék (3) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (11) rots (1) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (2) sindy (1) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (38) solo figurák (35) solo star wars figurák (37) sonic fighters (1) space (11) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (7) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (1) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (427) starwarsfigures (361) starwarsjármű (84) starwarstoys (415) starwars episodeIX (17) star trek (2) star wars (425) star wars 30th anniversary (3) star wars bendems (1) star wars clone wars (11) star wars comic (1) star wars droids (11) star wars érdekesség (274) star wars ewoks (5) star wars expanded (9) star wars fekete péter (1) star wars figurák (345) star wars force awakens (5) star wars jármű (71) star wars kártya (3) star wars katalógus (9) star wars katelogus (4) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (2) star wars poszter (3) star wars potf (56) star wars prototipus (59) star wars prototype (57) star wars rebels (13) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (2) star wars solo (19) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (90) star wars walker (14) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super powers (3) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szélvész autó (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (7) társasjáték (8) technic (10) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (7) tmnt (11) tonka (4) top10 (41) top10 lego (4) top10 matchbox (1) top10 sorozat (3) top10 star wars (1) top10 tini nindzsa (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (597) town (7) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (5) train (3) transformers (47) transformers beast wars (1) transformers g1 (36) transformers g2 (4) transformers katalógus (3) transfrmers (31) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (8) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (2) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) unproduced (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) vicces (14) video (91) vintage (470) vintagejátékok (590) vintagestarwars (146) vintagestarwarstoys (145) vintagetoys (581) vintage collection (36) vintage gi joe (205) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (129) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) wwf figurák (2) xena (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók