Modern Star Wars figura érdekességek - 23.rész

A Power Spark Star Wars  járgányok

A Star Wars figurák története során számos alkalommal előfordult, hogy az éppen aktuális játékipari innovációkat vagy termékkapcsolásokat megpróbálták a Star Wars figurák rendszerébe is integrálni. Korábban már számos ilyen esetről írtam nektek, volt már szó a kukkolós Star Wars figura prototípusokról, a CD-vel ellátott Power of the Jedi figurákról és az AMP’D moduláris járgányokról is. Ma egy hasonló, de inkább kísérleti jellegű próbálkozásról a Power of the Force Power Spark járművekről lesz szó.

 powerspark-atst-transparency2.jpg

A Power of the Force éra hajnaláról és a Star Wars figurák 90-es évekbeli feltámasztásáról már írtam nektek egy összefoglalót (hamarosan a többi résszel is jelentkezem majd) és ez a téma nagyjából szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódik. A Power of the Force éra debütálása előtti év alkotói szempontból egy nagyon áldásos korszak volt, hiszen csak az volt a biztos, hogy a Kenner újra Star Wars játékokat készít majd. Az viszont, hogy ezek hogy fognak kinézni, milyen funkciókkal fognak bírni és milyen járgányok lesznek melléjük még nem volt teljesen eldöntött kérdés. Szabad utat kapott az ötletelés, a kísérletezés és ez egy egész csomó olyan prototípust eredményezett, amiből ugyan a végén nem lett semmi, de mai szemmel nézve egészen érdekesek voltak. A Power Spark technológia alkalmazása a Star Wars járgányoknál, pontosan egy ilyen érdekes ötlet volt, de meglepően sok energiát fordítottak rá annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt biztos a koncepció sikeressége.

 01_130.jpg

A Power Spark technikát a Kenner 1994-ben találta ki. A lényege az volt, hogy viszonylag sok alkatrészből álló, nem túl kidolgozott, de nagyon játszható játékjárgányokat készítenek, ami mellé persze 1-1 figura is járt. A járgányok alkatrészeit bizonyos megkötések mentén, de tetszőleges módon lehetett összerakni majd, játék közben az egész járgányt nyugodtan le lehetett zúzni, mert a Power Spark műanyag hegesztő készlet segítségével a szétrepülő alkatrészeket újra össze lehetett rakni, akár teljesen másmilyen módon. Ezen kívül a Power Spark pisztollyal elektromos energiát is át lehetett adni a jármű számára, ami így elemek nélkül tudott különféle kunsztokat mutatni, például mozgatni 1-1 alkatrészt. Ez egy elég hülye ötletnek tűnik nem? Elmagyarázni is nehéz pontosan hogy nézett ez ki, úgyhogy először nézzétek meg inkább a cucc reklámját.

 

Akkoriban nyomta a Tyco a Crash Dummies játékokat és annál a járgányokat szintén tervezett módon lehetett lezúzni, bár ott „műanyag hegesztés” nélkül lehetett őket összerakni. A Kenner-t ez ihlette meg és úgy gondolták, hogy ezt az ötletet ők akár egy magasabb szintre is tudnák helyezni. Ez lett a Power Spark, ami egyébként összesen három készletet élt meg, szóval nem volt egy világverő koncepció. Az alapcsomag 1994-ben debütált, ez tartalmazott egy erősen UV színekkel operáló guruló járgányt, egy csomó alkatrészt, amit rá lehetett pakolni és egy elektromos műanyag olvasztópisztolyt, ami mellé 24 megolvasztható kötőanyag pálcikát is mellékeltek.

ew7ywzhcrhz11.jpg

Hamarosan a koncepciót átültették az éppen aktuális Batman vonalba is, így a Legends of Batman sorozatban is megjelent egy Power Spark járgány, aminél nehéz megítélni, hogy ez most egy Batmobile vagy mi akart lenni. Ehhez már jóval kevesebb kiegészítőt adtak. Viszonylag sokat eladtak belőle, de messze nem volt akkora siker, mint amire a Kenner számított.

a_10.jpg

aa_1.jpg

A harmadik készlet egy Power Spark G.I.Joe helikopter volt 1995-ben, de a dolog nagyjából ennyiben ki is fújt, mert az ötlet nem igazán váltotta be a hozzá fűzött piaci reményeket, ráadásul a G.I.Joe vonal se volt túl acélos ekkoriban, úgyhogy ez a darab se hozta meg a remélt áttörést.

unnamed_15.jpg

powerspark_leftfront_iso.jpg

powerspark_parts.jpg

A három megjelent Power Spark cuccon kívül viszont megterveztek még hármat, amelyek végül nem valósulhattak meg. Egy általános, F-16 szerű vadászrepülőgépet, ami megint csak egy alapkészlet lett volna a hegesztőpisztollyal… és két Star Wars járgányt egy X-Wing-et illetve egy AT-ST lépegetőt.

 

x-wing2.jpg

at-st1.jpg

Azt mindenképpen szögezzük le… ugyan ezek is a Power of the Force vonalban jelentek volna meg és a csomagolásuk is hasonló lett volna a többi POTF járgányhoz, ám maguk a játékok erősen eltértek a többi kiadott 3,75”-es figurától illetve járgánytól. A figurák mérete itt is nagyjából 3,75”volt, de mind a figurák, mind a járgányok kialakítása teljesen más volt, mint a boltokba kerülő POTF játékoké. A járgányok esetében itt nem a korábbi vintage darabokból indultak ki, ahogyan a POTF járgányoknál, hanem teljesen új, egy picit egyszerűsített és egyben kisebb jármű prototípusokat állítottak elő, a speciális igényeknek megfelelően. Ne felejtsük el, itt az volt a lényeg, hogy a járgány valamennyire szétessen és majd a hegesztőpisztollyal összerakható legyen, tehát nem teljesen ugyanannak a feladatkörnek kellett megfelelniük, mint egy sima járgánynak. Ennél fogva ezek egy picit egyszerűbb másmilyen darabok, ám bizonyos részletükben mégis filmhűbbek, mint a korabeli többi járgány.

 

02_119.jpg

cvb.jpg

A Power Spark Star Wars járgányokat 2-2 figurával tervezték megjelentetni és ezek is nagyon érdekesek. Az X-Wing-hez természetesen egy X-Wing Luke és egy R2 járt volna, de az R2 egy tömör, mozgatási pontokkal nem rendelkező darab lett volna és kisebb, mint a 3,75”-es vonalakban megjelentek. Ennek ellenére a festés miatt egészen jól mutatott. A Luke tényleg nagyon érdekes, mert a szerkezete, vonalvezetése és a mozgatási pontjai is teljesen vintage-szerűek, ám egyetlen részlete sincs a figurának, ami ténylegesen hasonlítana az eredeti vintage X-Wing Luke-ra, úgyhogy az alkotók egészen biztosan nem abból indultak ki.

 powersparks-xwing-figures-hc.jpg

fgb_1.jpg

Az AT-ST-nél is hasonló volt a leosztás. Egy 5 ponton mozgatható, teljesen új AT-ST Pilotot terveztek, ami szintén abszolút nem hasonlít a vintage darabra, de még a POTF2-esre sem. Azt nem mondom, hogy bármelyiknél is jobban hasonlít a filmbeli karakterre, sőt inkább úgy néz ki, mint egy régi Forma 1-es pilóta, de azért egészen érdekes darab. A másik figura egy mozgatási pontokkal nem rendelkező, tömör Wicket lett volna, ami éppen egy lándzsát fog és szintén kisebb volt, mint a 3,75”-es sorozatokban megjelent darabok. A lándzsát persze nem lehetett kivenni a kezéből.

 

powerspark-atst-drivers.jpg

powerspark-atst-ewoks.jpg

Őszintén szólva én nem jöttem rá, hogy a járgányok pontosan milyen pontok mentén tudtak szétesni. Az X-Wing-ről van alkatrészekre bontott képünk, de a fő alkotóelemeken túl, a többi Power Spark készlethez hasonlóan, jártak volna kisebb alkatrészek, fegyverek is a gépekhez, amelyekről ugyanakkor nem maradt fenn kép. A gépek leírása ugyanis 15-15 széteső alkatrészt említ, ami viszont a képek alapján sehogy sem jön ki. Lehet, hogy a kisebb kiegészítő alkatrészek ekkor még nem álltak készen.

 star-wars-kenner-power-spark-urethane_1_6d7d9234262558646a618feab4ececad.jpg

A gépek a szétesésen túl elektromos funkciókat is kaptak volna, amihez szintén a Power Spark pisztoly biztosította volna az energiát. A csatlakozó csonk az X-Wing-nél R2 helye mögött, az AT-ST-nék a lábán helyezkedett el. Az AT-ST a pilótafülkéjét tudta volna jobbra-balra mozgatni, míg az X-Wing-ben R2 tudott volna pörögni a helyén.

 powerspark-xwing-transparency2.jpg

c_f.jpg

Bár a Power Spark vonal nem robbantott nagyot a boltokban, de az némiképpen meglepő, hogy pont a két Star Wars-os szettet nem adták ki. Ezt ugyanis sokkal szélesebb körhöz lehetett volna eljutatni, mint az alapkészletet, vagy a Batman-es változatot. Valószínűleg a Star Wars vonal újraindításakor ezt is vitték volna, mint a cukrot, ám a Kenner mégsem próbálkozott meg vele, pedig a csomagolás kivételével, a többi cucc, már nagyjából gyártásra kész állapotban volt. A döntésben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a készleteket bemutatták az 1994-es Toyfair-en és valószínűsíthetően sokkal kisebb lehetett rájuk az érdeklődés, mint az alap Star Wars játékokra. A Toyfair-es fogadtatás ugyanis alapjaiban befolyásolta 1-1 játékvonal tényleges kiadását. Az is közrejátszhatott, hogy ezek a cuccok nagyon elütöttek volna a többi hagyományosabb játéktól és lehet, hogy nem akarták összezavarni a vásárlókat.

 1017345_612172372170160_1756391249_n_1.jpg

A két járgányból és a hozzájuk tervezett figurákból több prototípus is fennmaradt, mert eléggé végleges stádiumban állították le a projektet. Ezek viszonylag keresettek és van olyan gyűjtő, aki kifejezetten rájuk is van állva, pedig nem számítanak éppen olcsó mulatságnak. Ettől függetlenül csodálatos darabok, de nem biztos, hogy rossz döntés volt, hogy végül sosem kerültek a boltokba.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9516119988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 30th anniversary (5) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (6) aqua zone (5) archiv (32) archivum (32) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (1) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) bat (24) batman (44) batman and robin (4) batman animated (16) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (31) batman figurák története (23) batman forever (4) batman of the future (1) batman reklám (10) batman returns (2) batman toys (27) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (2) beszámoló (2) bionicle (3) blacktron (1) black series (36) board games (4) bootleg (11) bravestar (1) bravestarr (1) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) carrera (1) castle (21) centurions (2) chuck norris (1) clone wars (16) clone wars lego (8) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (2) crash dummies (2) crash dummies figurák (2) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (1) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (1) double dragon (1) dreadnok (2) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (3) epic continues (3) episode I (7) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (4) érdekesség (859) érdekességek (3) értékes játékok (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (1) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (238) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (239) gijoe állatok (2) gijoe dreadnok (5) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (31) gijoe figurák (195) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (12) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (2) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (1) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (240) gi joe france (3) gi joe japán (5) gi joe jármű (52) gi joe járművek (47) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe matrica (1) gi joe nemzetkozi (35) gi joe night force (1) gi joe poszter (8) gi joe prototipus (9) gi joe prototype (9) gi joe rajzfilm (17) gi joe riport (6) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (195) gi joe tv (17) gi joe vehicles (42) glasslite (2) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (1) hamis figura (1) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (469) hasbro játékok (473) hasbro katalógus (3) heman (4) heti video (117) he man (5) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (1) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) japán (4) japanese gi joe (2) japan star wars (1) jap live (1) játék (959) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (5) játékgyűjtők (2) játékipar nagyjai (2) játékok (960) játékok a polcról (4) játékok a polcról live (2) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (22) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (15) karácsonyi játék (15) kártya (3) katalógus (157) kenner (263) kennertoys (256) kenner figurák (250) kenner története (4) képregénybörze (3) képregényfigura (1) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (1) kisautó (19) kisautók (21) knex (1) ko (15) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (14) ko toys (14) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (2) legends of batman (5) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (340) lego2020 (4) legostarwars (118) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (11) lego at-st (4) lego bionicle (1) lego blacktron (13) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (65) lego city (9) lego city space (3) lego dinosaurs (1) lego duplo (2) lego érdekesség (171) lego exploriens (5) lego fabuland (7) lego figurák (38) lego figures (51) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (8) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jurassic park (1) lego katalógus (113) lego katalogus (117) lego lone ranger (2) lego minifigurák (27) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (5) lego paradisa története (1) lego pirates (24) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego racers (2) lego reklám (43) lego resq (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (69) lego space police (11) lego space története (11) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego star wars (134) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (7) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (161) lego tehcnic (41) lego tmnt (1) lego történelem (160) lego town (33) lego train (12) lego tron (2) lego ufo (8) lego unitron (4) lego western (6) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (2) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (3) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) matchbox (28) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (2) mattel (9) maxx fx (1) mb (11) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (1) modern játékok (24) modern star wars figurák (21) moder star wars figurák (20) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (4) mortal kombat figurák (3) motorized vehicle pack (1) motu (4) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nerf (3) ninja (2) nintendo (5) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (2) paradisa története (2) parker (7) pebe (1) pirates (4) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (2) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) poszter (4) potf (42) potf eu (8) potf expanded (2) potj (4) power of the force (42) power of the force története (4) power of the jedi (5) power rangers (1) predator (2) pretender (2) prototipus (34) prototype (33) racers (1) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (3) rebels (8) régi játék (718) régi játékok (712) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (19) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (2) revengeofthesith (6) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (1) robo riders (1) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (12) rots (2) saber rider (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (1) sega játszóház (1) shadows of the empire (1) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (1) sky commanders (1) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (13) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spider man (8) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (1) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (476) starwarsfigures (403) starwarsjármű (89) starwarstoys (464) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (474) star wars 30th anniversary (6) star wars aotc (3) star wars bendems (1) star wars clone wars (16) star wars coin (2) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (322) star wars érme (1) star wars ewoks (5) star wars expanded (11) star wars fekete péter (1) star wars figurák (388) star wars force awakens (6) star wars japan (1) star wars jármű (73) star wars kártya (3) star wars katalógus (12) star wars katelogus (7) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (2) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (60) star wars prototipus (69) star wars prototype (67) star wars rebels (14) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (4) star wars saga (2) star wars solo (20) star wars star tours (1) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (92) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super powers (3) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) társasjáték (14) technic (15) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (7) tmnt (11) tonka (5) top10 (48) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (1) top10 lego (4) top10 matchbox (1) top10 sorozat (4) top10 star wars (2) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (688) town (18) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) train (3) transformers (52) transformers beast wars (2) transformers g1 (39) transformers g2 (6) transformers katalógus (4) transformers prototípus (2) transfrmers (33) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (8) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) unproduced (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (14) video (118) vintage (531) vintagejátékok (652) vintagestarwars (150) vintagestarwarstoys (149) vintagetoys (643) vintage collection (43) vintage gi joe (220) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (133) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) wwf figurák (3) xena (1) x men (3) yps magain (1) Címkefelhő

Videók