Kajli cuccok 3.rész- A "holland" bootleg Star Wars figura csalás

A kajli cuccokat bemutató sorozatom újabb epizódjában megint egy érdekes esetet hoztam nektek, ami sok szempontból hasonlít az első részben taglalt nem létező promóciós R2 figura sztorijához. Azt a korábbi részekben már említettem, hogy a hamisítványoknak, másolatoknak vannak különféle fokozatai. A vintage vonalak esetében beszélhetünk például az ún. historikus bootlegek-ről, amelyeket jellemzően olyan piacokon árusítottak, ahol az eredeti termék nem, vagy csak kis mennyiségben fordult elő. Ekkor a piaci igények kielégítése érdekében egy helyi cég lemásolta az eredeti terméket, majd azt ugyancsak a helyi piacon értékesítette nagyjából ugyanakkor, amikor a többi piacon az eredeti termék volt jelen. Ezek jellemzően elzárt, mondjuk a vasfüggöny mögött található vagy szegényebb országokban fordultak elő, ahol az eredeti terméket nem is feltétlenül tudták volna nagy mennyiségben megfizetni. Ilyenek voltak a magyar, a török vagy éppen a lengyel Star Wars figura másolatok is. Az ilyen historikus bootleg-ek gyakorlatilag mára ugyanúgy hozzátartoznak az eredeti vonal teljes történelméhez és sok esetben a ritkaságuk, a különleges megjelenésük illetve a nagy gyűjtői kereslet miatt magasabb értékkel rendelkeznek, mint az eredeti termékek, amiről annak idején készültek (szerk: de természetesen nem minden bootleg értékes…). A hamisítványokat megvető gyűjtők (mint amilyen pl én vagyok) is általában megbocsájtóbbak az ilyen cuccokkal és mivel nem nagyon lehet összetéveszteni őket egy-egy eredeti példánnyal, nem is szokták üldözni őket, ellentétben például a napjainkban létező kínai koppintásokkal. A nagy kereslet ugyanakkor vonzza a jelenkor csalóit is. Számtalan esetben próbálták meg az ilyen historikus bootleg-eket az elmúlt évtizedekben újra előállítani és sokszor bizony sikerült is a pénzes gyűjtők egy részét átverni egy-egy jobban sikerült magyar vagy török bootleg figura későbbi másolatával. A csalásnak ugyanakkor van egy másik fokozata is, mégpedig az az eset, amikor az elkövetők szinte a nulláról létrehoznak egy olyan csodálatos, különleges, historikus bootleg-et….ami igazából soha nem is létezett. Ma egy ilyen jellegű átverésről lesz szó.

 fx-fakes-group_1.jpg

A sztori a következő….2001 nyarán egy megbízhatónak tűnő ebay eladó egy bizonyos Mario aki FX_master néven hirdetett Star Wars cuccokat, feltöltött egy pár vintage Star Wars bootleg-nek tűnő, bontatlan figurát. A gyűjtők sose láttak korábban ehhez hasonlót és a cuccok kellőképpen érdekesnek tűntek ahhoz, hogy sokan rájuk menjenek. Egyértelműen vintage Kenner másolatoknak tűntek, de nem olyan gagyi, elnagyolt, pontatlan másolatoknak, mint például a magyar bootleg-ek, hanem relatíve normálisan néztek ki, csak a színeik tértek el a megszokottól. A feltöltött csomagok kivétel nélkül bontatlanok voltak, de voltak közöttük egyes illetve kettes pakkok is, sőt az egyes karaktereknek többféle színváltozata is látszódott. Én már itt gyanút fogtam volna, de ne felejtsük el 2001-et írtak akkor és akkoriban még nem volt elérhető ennyi információ a témában, mint manapság.

 fx-fakes-carded-2.jpg

Lássuk mik voltak a pozitív jelek, amelyek miatt akár valódiak is lehettek volna a cuccok. Először is az eladó sztorija egészen okénak tűnt… A fickó készségesen válaszolt a felmerülő kérdésekre. Állítása szerint Hollandiában vásárolt több, bontatlan kartonnal ezekből a cuccokból és tudomása szerint holland vagy német bootleg-ek lehetnek. Ez önmagában még stimmelne is, hiszen, mind a németeknél, mind a hollandoknál léteztek nem hivatalos Star Wars cuccok, de ezek általában mozgatási pontokkal nem rendelkező tömörgumi figurák voltak. Általában kulcstartóként forgalmazták őket, de a kidolgozottságuk borzalmas volt, úgyhogy abszolút nem hasonlítottak a 2001-ben előkerülő figurákra. Ugyanakkor, ha valahonnan került már elő bootleg, miért ne lehetett volna ott másféle is, nem igaz? A másik erősítő dolog az a tény volt, hogy Hollandiában a Clipper révén hivatalosan is jelen voltak a Star Wars figurák, úgyhogy elméletben akár onnan is kikerülhettek volna dolgok, amelyből aztán bootlegeket gyárthattak.  Alapvetően rendben volt a csomagolás is, legalábbis kellőképpen tróger volt ahhoz, hogy valódinak tűnjön. Az első darabok olyan kartonon kerültek elő, ami a Birodalom Visszavág 1982-es mozis újraforgalmazásához készült plakátot ábrázolta, sőt gyakorlatilag olyan, mintha az a plakát lett volna kivágva. Csak plusz holland feliratok lettek rárakva illetve egy akasztó lyuk. Később az eladó feltöltött Star Wars hátlapos darabokat is, ennek a kartonján egy olyan illusztráció volt látható, ami nekünk is ismerős lehet a magyar kiadású Star Wars könyv borítójáról… A karton színe, anyaga, alakja és a nyomat minősége is megfelelőnek tűnt, legalábbis képről. A bliszterek hasonlítottak a lengyel bootlegeknél használtakra, de a kettes pakkoknál érdekes módon vákuumszívott bliszter van, ami rásimul a figurákra és ez már önmagában is kicsit furcsa, hiszen egy bootleg gyártó miért használna többféle módszert a bliszterezéshez? A figurák színvilága egy kicsit szintén a lengyel bootlegek-re hajaz, de a festés jobb minőségű, legalábbis a karakterek többségénél. A kiegészítők kellőképpen szegényesek, általában a karakterekhez nem a saját cuccokat csomagolták és sok volt közöttük az egyforma. Noha a mai szemünknek ezek a cuccok egyértelműen kajlinak tűnnek, azért első pillantásra elhiszem, hogy sokakat megzavartak.

 

dutch_set.jpg

fx-fakes-carded-3.jpg

01_148.jpg

04_110.jpg

78282d8db8cf93ba090a80388e5a0d26.jpg

0129005970146p.JPG

Elméletileg összesen 14 féle létezik belőlük. Van háromféle Han, eltérő  festéssel, kétféle Snowtrooper, kék illetve ezüst, kétféle Stormtrooper – világoskék és kék-piros, négy féle Boba Fett – arany, fekete-bordó, fekete-világoskék, fekete-sötétkék, van egy narancssárga Biker Scout (amit a gyűjtők elneveztek „Haloween” Biker Scout-nak) és van egy teljesen fehér Vader is. Elméletileg létezik egy Lando is, de arról sehol se lehet képet találni.

 fx-fakes-carded-1.jpg

Lássuk mik, azok a tények, amiknek már az első pillanatban is fel kellett volna tűnniük. Nos, először is a figurák némelyike egyszerűen túl jó minőségű. Még becsomagolt állapotban is inkább tűnnek átfestéseknek, mint valódi, teljes másolatoknak. A bootleg-ek mintáját általában egy valódi, meglévő, kész figuráról vették le és pont ezért voltak pontatlanok, sorjásak és rossz minőségűek. Ezek viszont többségükben teljesen azonosak a Kenner figurákkal, csak a színük más. A festés is szép, mondhatni pontos, ami szintén nem volt a bootleg figurák alapvető jellemzője. A fegyverek is túl jó minőségűek, inkább tűntek 90-es évekbeli gyári repro daraboknak, mint 1982-es másolatoknak. Az első előkerülő figuráknál még jelen voltak a talp lyukak is, ami általában hiányozni szokott a bootleg-ek esetében. Ugyanakkor ezt a hibát az alkotó később javította és voltak olyan darabok, aminél (nem túl szépen) betömték a lyukakat. Árulkodóak a színkombinációk is. Bár voltak olyan bootleg vonalak, amiben egy figurát többféle színkombinációban is elsütöttek (pl az orosz AT-AT Pilot vagy a lengyel Snowtrooper esetében), de azért általában nem ez volt a jellemző, itt pedig pont az „epic” karakterekből van többféle színű (Boba Fett, Stormtrooper).  Ráadásul –bár ez nem az elsők között került fel- volt egy kék Snowtrooper is, ami meglehetősen hasonlított az egyik legritkább és legkeresettebb bootleg Snowtrooper-re, a török Blue Stars figurára. Milyen érdekes, hogy Hollandiában is hasonló színeket használtak, mint a törökök, nem? Furcsa lehetett volna az eltérő bliszterezési módszer is, illetve a kb. lyukasztógéppel készített akasztólyuk is, de hát első körben ezek nem nagyon tűntek fel a vásárlóknak.  

 

fx-fakes-carded-close.jpg

fx-fake-cr-and-holes.jpg

A legárulkodóbb tény viszont az eladó magatartása volt. Amikor az első egy-két darabot sikerült elsütnie, ráadásul egészen magas áron….egyre többet és többet tett fel eladásra, mondhatni kapzsivá vált. Az rendben van, hogy állítása szerint több kartonnal is szerzett a cuccból, de ez, hogy folyamatosan tolta fel őket mindenképpen furcsa volt. Ezen kívül később tett már fel más hátlappal rendelkező és eltérő minőségű figurákkal rendelkező csomagokat is, ami azért erősen lerántotta a leplet a csalásról. Hiszen, ha egy bootleg gyártó ilyen szépen dolgozik és gyakorlatilag a Kenner-el majdnem megegyező minőséget produkál, akkor miért voltak olyan figurák, amit mégis recast-oltak? Ha az egyik figura szép, fényes és sima, akkor a másik miért sorjás? Hát azért, mert az emberünk, az első eladott darabok után vérszemet kapott és egyre újabb darabokkal állt elő. A Vader-t recast-olta, mert a fekete figurát nehezen tudta volna szépen fehérre átfesteni. A figurák lábán lévő peghole-t is betömte, mert azt az első daraboknál elfelejtette, tehát végülis fejlesztett a terméken…  Kellett más színű Boba Fett is, mert ezeket licitálták fel a leginkább, és ha már ott volt, csinált másfajta hátlapot is, mert miért ne. Voltaképpen ez a kapzsiság buktatta le a fickót, mert ezek miatt rögtön gyanús lett.

 p1040310.jpg

02_135.jpg

03_118.jpg

07_79.jpg

Az első felrakott darabok egészen kemény áron cseréltek gazdát…. több száz meg ezer dollárokra licitálták fel őket, mert sokan bevették a történetet, így fx_master voltaképpen elég sok embert megkárosított. Aztán, ahogy egyre több ilyen került fel, voltak olyan bátor gyűjtők, akik kibontották a pakkot és onnantól kezdve egyértelmű volt, hogy a dolog átverés. Azt hozzá kell tenni, hogy a csaló jogosan apellált arra, hogy senki se fogja kibontani őket, hogy közelről is ellenőrizze a hitelességüket, hiszen ki bontana ki egy ilyen muzeális értékű különlegességet? A kibontás után azonnal kiderült, hogy a figurák némelyike, sima Kenner féle vintage Star Wars figura átfestés. Az első darabok voltak ilyenek, ráadásul nem is mindegyik szép munka. Az eredeti datestamp is ott maradt a figurákon ugyanúgy, ahogyan a peghole. Az amelyik recast-olt volt, az kifejezetten csúnya másolat lett, sorjákkal és rosszul csatlakozó mozgatási pontokkal. Ezek rugalmasabb műanyagból készültek és belül drótokkal voltak megerősítve. Mindegyik figura, amit kibontottak masszív festékszagot árasztott és volt, amelyik ragadt is, ami szintén egy elég árulkodó jel. Gyakorlatilag mindegyik 1-1 közepesnél rosszabb custom figurának tekinthető, ami önmagában még nem baj, csak ugye nagyon nem annak árulták őket…

 

05_94.jpg

06_86.jpg

Az ügyből elég nagy balhé lett, minden gyűjtői fórumon foglalkoztak a kérdéssel. Később természetesen kiderült, hogy az eladó maga gyártotta a figurákat a pincéjében és direktbe csalás céljából hozta létre őket. Nem igazi bootleg-ek…boltban soha nem lehetett kapni őket és még csak nem is hollandok. Később még, éveken keresztül újra és újra bepróbálkozott velük, de egy idő után már nem mentek el a figurák olyan magas áron illetve az ebay is kitiltotta a felületről. Az esetről cikkek íródtak, a nevesebb gyűjtők podcastekben beszélték át a történteket és így gyakorlatilag ez lett a Star Wars figurák történetének az egyik leghíresebb csalási esete. Némely gyűjtőhöz nem jutott el a csalás híre, ezért is fordulhatott elő az, hogy még évekkel később is volt olyan „szakértő”, aki több ezer dollárra becsült fel egy ilyen bontatlan figurát. Persze voltak olyanok is, akik igyekeztek gyorsan túladni a kajli árun és a továbbadáskor szintén historikus bootleg-ként hirdették. Manapság már kb. senkit se lehetne átverni ezekkel, így érdekes módon előállt az a helyzet, hogy sokan direktbe keresik ezeket a figurákat. A hírhedtségük miatt vagy éppen azért, mert „Mario” nem állított elő belőlük olyan sokat, de ha előkerül ezekből egy-egy eladó példány, akkor szinte azonnal elkelnek. Persze nem olyan magas áron, mint az első időkben, de azért drágábban, mint gondolná az ember. Mindenesetre ma már legalább nem historikus bootleg-nek árulják őket. Sajnos, nincs fent róluk túl sok kép az interneten, hiszen ez a balhé nagyjából a 2001-et követő 1-2 évben lezajlott és érthető okokból az átvert vásárlók nem nagyon dicsekedtek velük az interneten. Ezért van egy kicsit most kevesebb kép, illetve rosszabb minőségűek. Persze tudom, hogy ma már közületek se lehetne senkit átverni egy ilyennel, de ha esetleg mégis szembejönne egy az interneten, legyetek résen.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3416327502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2020.12.12. 11:35:46

Ismét egy pompásan megírt, érdekesé és vicces cikk - megy is Port címlapra!
;)

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (11) a-team (2) actionforce (82) actionman (10) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (11) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (35) archivum (35) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (3) bat (24) batman (49) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (2) belville (5) beszámoló (5) bionicle (9) blacktron (1) black series (42) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bookofbobafett (1) bootleg (18) börze (2) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (30) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (21) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (1) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (2) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (2) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (6) epic continues (3) episode I (10) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (6) érdekesség (1209) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (7) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (6) figura és játékfeszt (2) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (5) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (2) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (280) gijoe állatok (2) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (35) gijoe figurák (209) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (19) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (281) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (57) gi joe járművek (54) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (40) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (13) gi joe prototype (14) gi joe rajzfilm (19) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (208) gi joe tv (17) gi joe vehicles (44) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (5) hamis figura (3) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (623) hasbro játékok (626) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (215) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (29) hotwheels autok (20) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (3) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1300) játékbolt (18) játékgyárak története (3) játékgyűjtés (10) játékgyűjtők (6) játékipar nagyjai (4) játékok (1296) játékok a polcról (6) játékok a polcról live (3) játékreklám (35) játék lelőhely (10) játék reklám (27) játék riport (16) játék tv riport (11) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (18) jurassic park figurák (11) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (2) karácsony (20) karácsonyi játék (22) kártya (3) katalógus (283) kenner (317) kennertoys (305) kenner figurák (302) kenner története (5) képregény (3) képregénybörze (4) képregényfigura (3) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (21) kisautók (23) knex (1) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (18) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (10) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (487) lego2020 (6) legostarwars (141) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (8) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (10) lego bionicle (10) lego blacktron (17) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (83) lego city (14) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (4) lego érdekesség (290) lego exploriens (7) lego extreme (2) lego fabuland (12) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (2) lego jurassic park (1) lego katalogus (224) lego katalógus (220) lego kereskedők (4) lego knightskingdom (3) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (1) lego paradisa (8) lego paradisa története (2) lego pirates (30) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (5) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (15) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (90) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (64) lego tmnt (1) lego történelem (232) lego town (50) lego train (18) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (5) ljn toys (5) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (3) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (33) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (2) mattel (14) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) mego (3) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (3) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (45) moder star wars figurák (37) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (1) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (4) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (1) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (8) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (6) playsets (2) playstation (2) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (56) potf eu (10) potf expanded (3) potj (11) power of the force (58) power of the force története (18) power of the jedi (13) power rangers (2) predator (2) pretender (2) prototipus (46) prototype (45) pulsar (1) race (1) racers (3) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (1) ravensburger (6) rebels (9) régi játék (999) régi játékok (977) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (25) remco (1) rendezvény (9) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (12) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (5) saga collection (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (2) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (3) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (21) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (10) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (605) starwarsfigures (511) starwarsjármű (94) starwarstoys (592) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (604) star wars 30th anniversary (13) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (4) star wars chess (1) star wars clone wars (23) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (1) star wars droids (13) star wars érdekesség (450) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (501) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (79) star wars kártya (3) star wars katalógus (14) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (70) star wars prototipus (79) star wars prototype (77) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (7) star wars saga (6) star wars saga collection (3) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (100) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (17) technic (33) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (3) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) tmnt (16) tonka (5) top10 (61) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (5) top10 matchbox (2) top10 sorozat (6) top10 star wars (8) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) törölt játékvonalak (1) történelem (1001) town (30) toxic avenger (1) toybiz (6) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (3) toyfair (6) toysrus (1) train (6) transformers (66) transformers beast wars (2) transformers g1 (53) transformers g2 (8) transformers katalógus (10) transformers prototípus (2) transfrmers (43) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (10) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (226) vintage (749) vintagejátékok (877) vintagestarwars (161) vintagestarwarstoys (161) vintagetoys (866) vintage collection (48) vintage gi joe (251) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (145) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wwf figurák (4) xena (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása