10 TV sorozat a gyerekkorunkból....amelyekhez készültek játékok

Az elmúlt időszakban sok Top 10-es cikket csináltam a rajzfilmekhez vagy filmekhez köthető játékvonalakról, de viszonylag kevesebb szó esett a hagyományos TV sorozatokhoz köthető cuccokról, pedig ezeknek a tábora is igen népes, bár valamivel kevésbé, mint az előző két kategóriának. Ma összegyűjtöttem a gyerekkorom úgymond kultikus vagy tipikus TV sorozataihoz kapcsolódó játékvonalakat, amelyek sokszor ritkaságuk okán még a játékokkal erősebben foglalkozó gyűjtők előtt is ismeretlenek szoktak lenni. A cikk készítése során aztán rájöttem, hogy jóval több tétel van, amit feltehetnék egy tízes listára, ezért úgy döntöttem, hogy két részre fogom szedni a szereplőket. No persze azért nem minden (számomra) kult sorozattal kapcsolatosan adtak ki játékokat. Óriási szívfájdalmam például, hogy Dallas akciófigurák nem készültek, pedig azt esküszöm, poénból még gyűjteném is. A mai első epizódban azon tíz sorozat játékai fognak szerepelni, amelyeket magam is szerettem, a második részben pedig majd azok, amelyek ugyan kultikusak, fontosak, meg sokan nézték őket, de személy szerint én nem kedveltem őket kifejezetten. 

mag3.jpg

A 70-es évek után a 80-as években érezhető változás állt be a TV sorozatok világában. A sokszor pusztán díszletek között felvett, egykaptafára készült sorozatokat felváltották az akciódúsabb, látványosabb sorozatok, amelyeknek a célközönsége is sokkal szélesebb réteget ölelt fel. Dominánsabbak lettek a szereplők, több lett a fegyver és nem egyszer egzotikus helyszínek biztosították a történet hátterét. Ebben az időben készültek kifejezetten erős sorozatok is, amelyekben jócskán volt vér és erőszak. Aztán a 90-es években inkább családbarát irányt vett a sorozatok készítése, de még ebben az időszakban is számos érdekes, karakteres széria készült.

03_73.jpg

A TV sorozatok licenszei kezdetben kelendőbbek voltak a mozifilmekénél, hiszen egy stabilabb, hosszabb ideig kitartó produktumról van szó, amelynek sikeressége esetén bőven volt idő legyártani a kapcsolódó játékokat. Ennek úttörője a Mego cég volt, ami a 70-es években számos sikersorozathoz készített játékokat. A trend a Star Wars berobbanása után változott meg és ezután a sorozatok licenszei, a filmek és a rajzfilmek jogai mögé szorultak a keresettségi rangsorban. A 80-as évek játékai elsősorban a rajzfilmes árukapcsolásról szóltak, így a legnagyobb gyártók azon versenyeztek, hogy minél több sikeres rajzfilmes franchise-t indítsanak be, ami mellé tonnányi akciófigurát lehetett eladni. A legtöbb esetben így nem is arról volt szó, hogy egy már meglévő rajzfilmhez adjanak ki játékokat, hanem fordítva….a játékok kiadása után vagy azzal párhuzamosan csinálták meg a rajzfilmeket, aminek az elkészítésében legtöbbször maguk a játékgyártók is részt vettek. A filmes jogokért ugyanilyen csatározások folytak, gyakorlatilag mindenki az új Star Wars-t kereste, de a TV sorozatok licenszeivel nem sokan törődtek, pedig sok esetben ezek is hordoztak magukban némi értékesítési potenciált. Ezért kijelenthető, hogy legtöbb esetben csak a kisebb gyártók csaptak le a sorozatos jogokra és nagyon sokszor ők sem tudtak vele mit kezdeni. Nem egyszer előfordult, hogy a jogok megszerzése után az adott gyártó mégsem adott ki játékot, vagy csak nagyon keveset és utána inkább eladták a jogot egy fejlődő országbeli játékgyártónak. Az ilyenek helyi piacára ugyanis pont megfelelőek voltak ismert TV sorozatok alapján, egy kaptafára készült, nem túl jó minőségű, de olcsó és az ismert arcok miatt eladható játékok. Ez jellemzően Dél-Amerikában fordult elő, ahová egyébként a sikeres játék brandek jogait is sokszor eladták (pl Star Wars, Gi joe).

kni_1.jpg

A lista ismertetése előtt fontosnak tartom, hogy elmondjam mi alapján válogattam. Először is…mivel én a 80-as évek legvégén és a 90-es években voltam gyerek ezért elsősorban azok a sorozatok szerepelnek, amelyeket ebben az időszakban magam is néztem. Ezek jellemzően a 70-es, 80-as, 90-es évek sorozatai, úgyhogy a „modern” mai sorozatok játékait ne keressétek a listán. A másik szempont az volt, hogy a korabeli sorozatokhoz készült, korabeli játékvonalakat listázzam. Számos esetben előfordult ugyanis, hogy a sorozatok eredeti sugárzási időpontjához képest jóval később figurák vagy más játékok is készültek hozzájuk, de ezek jellemzően a sorozatok kultstátusza miatt keletkezett gyűjtői darabok voltak. Én elsősorban most is azokat a dolgokat néztem, amelyek akkoriban ténylegesen játék célból készültek, nem pedig a gyűjtőknek. Nagyjából kizártam a listáról a die cast és kisautógyártókat is, hiszen a kultikus sorozatok járműveiből szinte folyamatosan adnak ki újabb és újabb darabokat. Nem nagyon van olyan sorozatos kocsi, amiből mondjuk, ne lenne Hot Wheels kisautó, viszont a listát indokolatlanul felduzzasztották volna, ráadásul többnyire ezek is jóval a sorozatok befejezése után keletkeztek. Egy-egy esetben említés szintjén az abban az időben keletkezett érdekesebb die cast darabokat azért beleraktam, de csak akkor, ha önálló sorozatban jelentek meg (nem mondjuk olyanban hogy „híres kocsik” és akkor többféle filmes / sorozatos cuccot raktak egy vonalba).  Lássunk akkor tíz olyan gyerekkori sorozatot, amelyhez készültek játékok is….

02_85.jpg

Knight Rider – Kenner/ Glasslite 1983

Nem hiszem, hogy van olyan 20-40 közötti ember, aki ne nézett volna meg valaha is legalább egy epizódot, a ma már kultikusnak számító Knight Rider-ből. A David Hasselhoff nevével fémjelzett sorozatban egy beszélő Pontiac Firebird Trans Am van a középpontban, ami még mai szemmel is eléggé dögösen néz ki. Akkoriban pedig mindenféle olyan csodát tudott, amit ma már kb a Daciák is tudnak, de akkoriban mégis nagy szám volt. A sorozat maga egyébként, mint történet nem volt a legacélosabb, de abszolút beleillett a 80-as évek, egy kultikus járgányt a középpontba helyező alkotásainak csapatába. Akciódús sorozat volt, jellegzetes motívumokkal és járgányokkal így abszolút alkalmas volt arra, hogy játékokat csináljanak belőle. A jogokat a Kenner szerezte meg és természetesen egy meglehetősen jármű központú játékkínálattal rukkoltak elő. Készült távirányítós KITT, irányváltós KITT és persze elektronikus, beszélő KITT is. Ezen kívül egy Michael Knigtht akciófigurát is kiadtak, ami önmagában véve elég sematikus volt, de azért felismerhető. Ugyanakkor ellenfeleket nem adtak ki mellé (kit is lehetett volna, hiszen minden részben kb más teljesen tipikus gonosztevő volt. Max Garth Knightot és Góliátot lehetett volna még bevetni), így egy kicsit nehézkes lehetett vele a játék, noha pl a Voice Car KITT-be a figurát be lehetett ültetni. A játékvonal nem volt túl sikeres, ezért relatíve hamar abbamaradt, viszont jó szokás szerint a licenszet eladták egy fejlődő ország piacára….a brazil Glasslite-nak. Ők újra kiadták a Michael figurát, viszont a járművek tekintetében egészen „odatették” magukat, hiszen mindent kiadtak csak KITT-et nem. Egy csomó más, korábban már felhasznált autójukat átcsomagolták Knight Rider cimkésre és így próbálták őket eladni. Ezeknek a gépeknek alapvetően semmi közük sem volt a Knight Rider-hez a feliratokon kívül, de ahogyan még látni fogjuk….ezt nem is egyszer sütötték el. 

 

kni1.jpg

kni2.jpg

kni3.jpg

kni4.jpg

kni5.jpg

Macgyver – Glasslite 1993

A Macgyver játékvonalról már egyszer megemlékeztem egy hosszabb cikkben, így most csak gyorsan összefoglalom. A világ leghíresebb ezermesteréről szóló sorozat sikerrel futott mindenhol, így hazánkban is, úgyhogy valamilyen mértékben ez is szerves része volt a gyerekkorunknak. Én a magam részéről sosem rajongtam érte fanatikusan, de kétségtelen tény, hogy a sorozat egész jól meg volt írva és a néha túlzásba vitt barkácsolás mellett egy egészen nézhető hidegháborús kaland sorozat volt. A nagy játékgyártók ugyanakkor nem haraptak rá a jogokra. A sorozat 1992-ben véget ért, de játékok érdekes módon csak ezt követően készültek hozzá. Ezeket szintén a brazil Glasslite követte el és a feliratokon kívül gyakorlatilag semmi közük se volt a sorozathoz. A címszereplőről kiadtak egy G.I.Joe szerű figurát, de az egyáltalán nem hasonlított Richard Dean Anderson-ra. A többi kiadott cucc pedig jellemzően újrafelhasznált járgány volt, amelyek elképesztő gagyin néztek ki, de gondolom a brazil piacon azért elfogytak. Nem mondom, hogy más cég izgalmasabb játékvonalat tudott volna csinálni a Macgyver-ből, de ennél azért többet érdemelt volna a széria még akkor is, ha szerintem alapvetően nem egy tipikus játéknak való brand. Itt is újfent megjegyezném, hogy a Glasslite hátlapra, bliszterbe berakott gémkapocs NEM VALÓS játék. Nem adtak ki ténylegesen ilyet az csak egy tréfás kedvű custom készítő műve lehet. Mindenesetre kb ez tette híressé az egész játékvonalat.

mac4.jpg

mac3.jpg

mac2.jpg

mac5.jpg

mac_1.jpg

Magnum – LJN ,1983

A Magnum PI gyerekkorunk egyik leghangulatosabb nyomozós sorozata volt. Könnyed, emészthető, de azért kellően izgalmas ahhoz, hogy lekösse az ember figyelmét. A kellemes zene, a jó karakterek és a tipikus környezet mindenképpen kultstátuszba emelte, de egyébként a sztorik sem voltak rosszak. A jó karakterek és a tipikus járgányok abszolút alkalmassá tették a játék formában való megjelenésre, noha igazi ellenfelet itt se nagyon lehetett megalkotni. Ugyanakkor a pozitív oldal az egyedi járgányaival (pl a sárga-fekete-piros helikopter és furgon) megérdemelte volna a frankó játékokat. A Magnum játékvonal története bizonyos szempontból nagyon hasonló, mint a Knight Rider-é, csak itt nem a Kenner, hanem az LJN volt az elkövető és kivételesen a végén nem adták el a jogokat a Glasslite-nak. Végül itt is csak egy igazi figurát adtak ki, mégpedig nyilván Thomas Magnum-ot, ami ebben az öltözékében sokkal inkább hasonlít Burt Reynolds-ra, mint Tom Selleck-re. Mondjuk úgy, hogy a G.I.joe szerkezetű figurának nem éppen a legtipikusabb „Magnum-os” öltözéket (hawaii ing, Dodgers sapka) adták, hanem egy tök semleges, a sorozatból abszolút nem ismerős gúnyát. Kiegészítőt sem kapott és az egésznek a hátlappal együtt van egy meglehetősen gagyi kisugárzása, ami nem is nagyon állt távol az LJN-től. A figura mellé kiadták a legendás Ferrari-t is, nagyjából megfelelő méretben, de valahogy a széria nem hódította meg a játékboltok polcait. Manapság is elég ritka darabok. Ezen kívül csak a Rough Riders kisautós szériában jelentettek meg, a sorozatból abszolút nem ismerős, újrafelhasznált kocsikat. Nem egy emlékezetes játékvonal annyi szent.

mag2.jpg

mag1.jpg

mag3.jpg

mag4.jpg

mag5.jpg

Baywatch – Toy Island, 1997

Hát a Baywatch nem tartozott a kedvenc sorozataim közé, de az a helyzet, hogy valahogy akkoriban akkor is nézte ezeket az ember, ha nem szerette fanatikusan. Na meg jó csajok voltak benne, úgyhogy azért semmiképpen sem az „utált” listámra való. A vízimentőkről szóló, sikeres sorozatot szerintem senkinek se kell bemutatni, de némiképp meglepő lehet, hogy ebből, a játéknak nem túlságosan alkalmas sorozatból mégiscsak figurákat csináltak. Nos igen…de azért nem éppen tipikus akciófigurákat, hanem amolyan a Baywatch szellemiségéhez illő cuccokat. A Toy Island 1997-ben…tehát a sorozat eredeti sugárzásának 8. évében gondolta elérkezettnek az időt arra, hogy 14”-es méretű, babaszerű figurákat készítsen a sorozat karaktereiből. Ezek ténylegesen Barbie-szerű, öltöztethető babák voltak, de a Mattel Barbie-jához persze semmi közük sem volt. A karakterek nem hasonlítottak túlzottan, de ezt leszámítva egészen normális alkotások voltak. Egy csomó kiegészítőt, ruhákat, szörfdeszkát és más, a sorozatra jellemző cuccokat is adtak hozzájuk. A kidolgozottságuk sem volt rossz és a csomagolás minősége is megfelelő volt, úgyhogy az a helyzet, hogy eléggé meglepő módon ez a Baywatch vonal egyáltalán nem is pusztító. Na azért venni nem vennék ilyet, de egy Hasselhoff figurát poénból csak kirakna az ember. Egyébként volt „eredeti” Baywatch Barbie is annak idején.

bay1.jpg

bay2.jpg

bay3.jpg

bay4.jpg

bay5.jpg

Kojak – Excel Toys, 1976

A Kojak alapvetően 1973-78 között ment Amerikában és nálunk is már relatíve hamar, 1977-ben bemutatták. Viszont egy új szinkronnal másodszor is leadták 1992-től kezdve, így gyerekkoromban én is végigkövethettem. A Kojak teljesen beleillett a 70-es évek nyomozós/rendőrös sorozatainak csapatába (TJ Hooker, San Francisco utcáin stb.), ahol jellemzően egy vagy két karakteres rendőr állt a középpontban és mindenféle változatos bűnügyön nyomoztak. Telly Savalas vidám, de kemény karakterét sokan kedvelték és nem is véletlen, hogy a sikeres sorozat után TV filmek, sőt még egy (borzasztó) magyar verzió is készült belőle. Nos, ugyanakkor engem mégis meglepett, hogy a Kojak-ből készült akciófigura is. A 70-es évek sorozatos jogait jellemzően a Mego birtokolta, úgyhogy ha valamit ők nem szereztek meg, akkor ahhoz a sorozathoz jellemzően nem is készültek cuccok. Ehhez viszont mégis…a szintén kisebb sorozatokból készült játékok területén tevékenykedő Excel Toys 1976-ban többféle Kojak figurát, egy bűnöző karaktert, kisérő játékokat, sőt még egy playsetet is a piacra dobott. Ezek azért nem lehettek túl sikeresek, mert manapság elég ritkának számítanak és meglehetősen kevéssé ismertek. A figurák maguk a 70-es évek öltöztethető figura design-jához illeszkedtek. A Mego cuccaihoz hasonlóan 8”-es mérettel bírtak és levehető vászonruhák, illetve kisebb kiegészítők (jelvény, szivar) jártak melléjük. A playset egy kihajtogatható, nyomtatott kartonból készült darab, ami Kojak-ék rendőrségi főhadiszállását mutatta. Egészen színvonalas cucc. Összességében nem is rossz ez a vonal, hiszen a kor színvonalát teljesen hozta, csak kár, hogy nem adtak ki több karaktert (mondjuk pl Stavrost).

 

kojak2.jpg

kojak1.jpg

kojak3.jpg

kojak4.jpg

kojak5.jpg

Airwolf – Glasslite, 1984

A 80-as években nagyon sok sorozat operált azzal a módszerrel, hogy egy egyedi, jól megjegyezhető jármű legyen a cselekmények középpontjában… de még ha nem is ekörül forogtak az események, arra mindenképp ügyeltek, hogy a főhősnek legalább egyedi járgánya legyen. Ilyen volt a Knight Rider, a Szupercsapat, a Hazárd megye lordjai és még sorolhatnánk. A szuperjárművek sora is népes volt, hiszen volt már szuper kocsi és kvázi szuper motor is (Street Hawk), úgyhogy muszáj volt egy szuper helikopteres sorozatot is készíteni, pláne a Kék Villám című film után. Ez lett az Airwolf, aminek ugyan a cselekménye nem volt túl velőtrázó és a mai eszemmel a harci jelenetek is viccesek voltak (pl mindig polgári helikopterek szerepeltek), de azért annak idején mégis ámulattal néztem. Én megmondom őszintén nem emlékszem, hogy a magyar adókon adták-e, de az biztos, hogy a német tv csatornákon sokszor belefutottam. Az Airwolf-nál is adta magát, hogy játékokat készítsenek hozzá, de a hagyományos, nyugati gyártók által kiadott játékvonalak itt is elmaradtak. Pedig die cast és egyéb cuccokat két gyártó is csinált a maga idejében…az ERTL die cast helikoptereket, az LJN pedig Rough Riders járgányokat adott ki az Airwolf téma keretein belül. Ez azt jelenti, hogy mindkét cégnek meg lett volna a lehetősége (de főleg az LJN-nek), hogy épkézláb figurákkal rukkoljanak elő, de ehelyett jó szokás szerint elpasszolták a jogokat a Glasslite-nak. Ők itt is kiadtak egy egészen tűrhető figurát a főhősről, illetve még két sematikus figurát, de a többi cucc megint csak újrahasznosítások és átcsomagolások tömkelege volt. Elég sok olyan cuccot is csináltak, amit később a Macgyvernél újra elsütöttek. Mindenesetre a helikoptert magát, azért megcsinálták.  

air1_1.jpg

air6.jpg

air2_2.jpg

air3.jpg

air4.jpg

air5.jpg

Xena The Warrior Princess – Toybiz, 1998

Sokat gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán felrakjam-e a listára a Xena-t, illetve, hogy a Xena-t vagy a Herkulest válasszam a kedvelt sorozatok közé, mert istenigazából egyik sem volt a szívem csücske. Végül mégis feltettem, mert ugyan egy végletekig gagyi, fantasy ókorban játszódó, nem túl jól kidolgozott történetekkel és nevetséges harci jelenetekkel operáló limonádé volt….de azért mégiscsak néztem és a bőrruhás csajok, meg a néha felbukkanó istenek elvitték a hátán. A sorozat maga gyakorlatilag a Herkules spinoffj-aként indult még 1995-ben, de nálunk a TV2 vetítette egy pár évvel később, ha jól emlékszem a jó nyugis, vasárnap délutáni műsorsávban. A vasárnap délutánok eleve punnyadósak voltak és ehhez a Xena meg a Walker tempója már akkor is pont megfelelt. Mivel sok volt benne az (nem túl jó) akció és voltak elkülöníthető karakterek, meg kardok, fegyverek stb, ezért voltaképpen nem is annyira meglepő, hogy csináltak belőle akciófigurákat. A feladatot a Toybiz cég látta el, akik a 90-es években a végtelen mennyiségű szuperhősös figuráik mellé, elkezdtek egyéb licenszeket is begyűjteni. A figurák maguk annyira nem vészesek, minden karakter felismerhető, noha a fejek megformázása nem egyszer félelmetesre sikerült. Egy csomó 6”-es méretű akciófigurát, egy 10”-es Xena figurát és 9 nagy méretű öltöztethető babát adtak ki…többségében persze Xenát ábrázolóakat. Relatíve sokat gyártottak belőlük és tisztességes mennyiséget el is adtak, úgyhogy manapság ez egy nem túl ritka játékvonal, bár azért népszerűnek azért nem mondanám.

xena1.jpg

xena2.jpg

xena3.jpg

xena4.jpg

xena5.jpg

A-Team – Galoob / Glasslite, 1984

A Szupercsapat egy nagyon tipikus, ugyanakkor mégis nagyon jól sikerült 80-as évekbeli sorozat volt, amelyben egy csapat, nagyon jó karakterekből álló törvényen kívüli exkatona old meg problémás eseteket. Itt is volt persze egy jellegzetes járgány (GMC Van) és akcióból sem volt hiány. A karaktereket én kifejezetten kedveltem és a sztorik se voltak rosszak, bár a gonosztevők itt is általában arcnélküli tucatjóskák voltak. Hannibal, Szépfiú, Murdock és Rosszfiú (a csodálatos Mr.T alakításában…aki soha nem ment még be ajtón kilinccsel) szerintem minden korombeli embernek beleégett a tudatába. Az akcióban dúskáló háttér és a sok fegyver alapvetően alkalmassá tették a brandet arra, hogy akciófigurákat készítsenek belőle és a Galoob le is csapott a lehetőségre. Összesen nyolc, 3,75” –es G.I.Joe szerű akciófigurát adtak ki, amely mellé egy csomó jól sikerült járgányt is megjelentettek. Bár a főszereplő karakterek felismerhetőek voltak, azért a ruházatuk nem sikerült 100%-osra, viszont az mindenképpen pozitív volt, hogy mindenféle (a sorozatban szerintem nem szereplő) negatív karaktert is csináltak, bár ezek egy kicsit sablonosra sikerültek. A járgányok viszont nagyonis jók voltak,bár a bombázó repülő, talán egy picit túlzás volt a sorozat ismeretében. A Galoob nem állt meg ennyinél, 9 db 6”-es figurát is kiadtak, amelyek ugyan kicsit amorfra sikerültek, de a karakterek külleme jobban megidézte a sorozatban látott szereplőket. Ezekhez is adtak ki járgányt, sőt még egy playsetet is. A jogokat aztán eladták a Glasslite-nak, ami újra kiadott pár 3,75”-es figurát illetve szokás szerint egy csomó, más játékvonalból összekukázott, újracsomagolt járgányt, de erre inkább ne is vesztegessünk szót. A Galoob féle változatok egyébként nem annyira ritkák, manapság is relatíve olcsón lehet belőlük vásárolni az aukciós portálokon.

ateam2.jpg

ateam4.jpg

ateam3.jpg

ateam.jpg

ateam5.jpg

Miami Vice – Glasslite, 1984

A Miami Vice volt a 80-as évek legtökösebb akciósorozata. Gyakorlatilag örök zsánert és divatot teremtett, amelyet a számítógépes játékok, a szintizenék és más filmek örökítettek tovább. Fegyverek…bajuszos, aranyláncos drogkereskedők…textilöblítő színű sportzakók…és elképesztő járgányok jellemezték a sorozatot, amelynek a pálmafás, karibi jellegű Miami tökéletes körítést biztosított. Hangulat szempontjából tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a Miami Vice-ról, amelyet én éppen most nézek újra a Vészhelyzet és a Dallas után (igen a feleségemmel végignéztünk 14 évadnyi Vészhelyzetet és ugyanannyi Dallas-t….most mi van abban? :D ), tehát eléggé aktuális a véleményem róla. Szóval mindenképpen kultsorozat volt, aminek akciókban telített légköre és egyedi jellege abszolút alkalmassá tette volna arra, hogy normális játékok készüljenek belőle. Nos…sajnos nem készültek. Valamelyik gyártó biztosan megszerezte a jogokat, de azt legyártott termék nélkül továbbpasszolták a brazil Glasslite-nak, ami megintcsak nem törte magát, hogy jó cuccokat állítson elő. Figurát egyáltalán nem csináltak, csak pár, korábban már elsütött, általános játékjárművet dobozoltak és matricáztak fel újra Miami Vice feliratokkal. Ezek között van piros sportautó (de véletlenül se fehér Testarossa vagy sötétzöld Ferrari 365), egy lamborgini szerű „Hot Car” és három speedboat, aminek a jellege legalább valamennyire illeszkedik a Miami Vice légköréhez. Ez utóbbi csónakok tartalmaztak fix figurákat is, de azok külső megjelenése semmilyen formában sem hasonlított a sorozatban látható szereplőkre. Egészen méltatlan, hogy ez a remek sorozat nem kapott egy normális játékvonalat. A Mezco 2006-ban egyébként próbálkozott Miami Vice figurákkal, de azok se sikerültek túl jól… pedig nem lett volna bonyolult….pár jóképű G.I.Joe felépítésű figura…barackszínű pólók….világoskék zakók….néhány Mac-10-es és készen is vagyunk.

miami1.jpg

miami2.JPG

miami3.jpg

miami4.jpg

miami5.jpg

Babylon 5 – Premiere Toys, 1997

A Babylon 5 egy elképesztően ötletes, egyedi és jól sikerült sci-fi sorozat volt, amelyet J.Michael Straczynski álmodott meg. A sztori nem volt túl akciódús, de az érdekes fajok, a jó alapszituáció és az akkor egészen jónak tűnő számítógépes látvány miatt nagyon sokan szerették a 90-es években. Ez utóbbi sajnos nem öregedett túl szépen, de annyi baj legyen. Nálunk a 90-es évek közepén kezdték a sugárzását, majd később több helyen is folyamatosan ismételték. A Babylon 5-höz először a Galoob készített játékokat, de ez csak annyit jelentett, hogy a  képernyőn látott járműveket kiadták a népszerű Micro Machines szériában. Ugyanakkor 1997-ben a Premiere Toys nevű cég akciófigurákat is kiadott a témában, ráadásul nem is rosszakat. Gyakorlatilag az összes fontosabb karaktert megcsinálták és relatíve szépen, noha ez csak 5 pontos mozgathatóságú figurákat jelentett. A karakterek kidolgozása viszont egészen jól sikerült, gyakorlatilag mindenki felismerhető és a fejek kidolgozása egészen szép. Egyetlen nagy hiányosságot tudok csak említeni, mégpedig azt, hogy járgányok nem kerültek kiadásra, pedig adta volna magát a dolog. Ez a játékvonal nem is annyira ritka, egészen gyakran lehet velük találkozni a különféle aukciós portálokon és annyira nem is drága cuccok.  

baby1.jpg

baby2.jpeg

baby3.jpg

baby4.jpg

baby5.jpg

Remélem tetszett ez a kis hanguatos felsorolás….jövő héten folytatom tíz újabb TV sorozattal.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4615011498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2019.08.15. 21:11:20

Dehogynem voltak járgányok, ott vannak a figurák mellett kis méretben. Mérethelyes járgányok, mint a SW-nál valóban nem készültek, ha arra gondoltál.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.15. 21:27:45

@Gerberus: ha a babylon 5re gondolsz akkor igen arra gondoltam.... :) Mert a micro machinesnál is kiadták a járgányokat de olyat amibe a figurát bele lehetett ültetni olyat nem csináltak. Lehet félreérthetően fogalmaztam

Gerberus 2019.08.16. 00:59:35

@Tota12: Igen, arra gondoltam természetesen, csak kimaradt. :) Mellesleg ha már sci-fi sorozat, írhatnál egyszer majd a Star Trekről is, mert ott is volt sokféle figurás cucc, főleg a Playmates-től. A Babylon 5 meg igazán sose tudott akkora brand lenni, mint a Star Trek, a SW-ról nem is beszélve, ráadásul a sorozat végét is kurtán-furcsán zavarták le, ami arra utal, hogy már nem ment olyan jól a szekere, avagy a nézettsége, ez megmagyarázná miért csak ennyi játék készült belőle.

A Miami Vice érdekes dolog, mert egy csomó cucc volt a logójával (ruha, táska stb.), épkézláb játék viszont valóban nem, talán mert - mint a Kenneres Aliennél írtad - ezt a műsort sem gyereknek szánták, így itt nem is látták nagyon értelmét ebből játékokat csinálni, meg ahogy mondtad is korábban, tele voltak játékvonalakkal ekkoriban. (A Matchbox és a Hot Wheels később kiadta a Ferrarikat, de hát azok már a kétezres évek termékei.)

crusaderman 2019.08.16. 06:32:45

Ha már sorozatok ,mi a Szomszédokat néztük végig a feleségemmel pár éve...Most gondoljatok bele micsoda akciófigura sorozatot lehetett volna készíteni

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.16. 07:44:55

@crusaderman: A Szomszédokat természetesen én is végigtoltam és ugyanez jutott eszembe annó :D Böhm mellé kiegészitőnek egy villanyszámla....Etus + Virág kettes pakk kerámiákkal stb :D

crusaderman 2019.08.16. 08:10:23

@Tota12: Bőhm mellé latin idézeteket képzelnék el

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.16. 08:13:31

@crusaderman: A Force link Sümeghyn most felröhögtem :DDD tökéletes lenne

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.16. 10:46:37

@Gerberus: A Star trek figek a kövi részben lesznek. Legalábbis a 90-es évekbeliek. Lehetne amugy irni egy hosszú mindent átfogo cikket v sorozatot csak az a baj hogy az új Star Trek filmeken kivül én tényleg rühellem a Star Trek franchiset :D Nem tehetek róla. De a 3 új film tetszett.

body_andras 2019.08.16. 13:05:18

@crusaderman: Jó is lenne egy Vágási Feri mozgatható-verekedő akciófigura, igazi creepy műanyagarcú Nemcsák-fejjel :)

Treff Bubi 2019.08.16. 15:41:30

Taki bácsi + kocka Lada szett is menő lehetne.

yerico1 2019.08.16. 21:16:30

@Treff Bubi: Mágenheim + Nysa mentő...

lutria 2019.08.17. 16:21:22

Az Airwolf filmsorozatot leadták egyszer az RTL-en valamikor a 2000-es évek elején-kora délután 14-órakor-valszeg akkora nézettsége volt hogy soha több nem került adásba semelyik társcsatornán sem,pedig manapság minden filmet többszöri ismétlési joggal vásárolnak...

Mrs Broccoli 2019.08.17. 20:50:52

@Tota12: ha az "új Star Trek filmeken kivül én tényleg rühelled a Star Trek franchiset", ezesetben talán inkább ne írj róla... vannak cuki kis 9 centis Chris Pine-ok, meg Zoe Saldanak-k, de egy bekezdést nem érnek meg. a 3 új reboot közönséges fanfilm. persze egy trekker, mint én, másképp látja(át) azt a röpke 53 évet.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.17. 21:08:21

@Mrs Broccoli: Már mért ne irhatnék róla? Attól mert a sorozatokat nem kedveltem a játékokat -amiről alapvetően irok - még meg tudom itélni pártatlanul. Nem irhatok mindig csak arról amit szeretek mert vannak megkerülhetetlen dolgok :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.08.17. 21:09:00

@lutria: Á ezt jó tudni. Akkor gyerekként csak a németen nézhettem. Mondjuk eleve csak arra is emlékeztem

Head Honcho 2019.08.19. 00:24:49

Tehát akkoriban Brazília volt Kína. Így ér össze a BRIC. :)

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (39) archivum (39) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (24) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1405) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (707) hasbro játékok (710) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (282) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1487) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1483) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (38) játék lelőhely (12) játék reklám (30) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (360) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (569) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (368) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (292) lego katalógus (290) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (69) lego tmnt (1) lego történelem (250) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (3) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pokember (1) pókember (4) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1146) régi játékok (1120) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (670) starwarsfigures (569) starwarsjármű (94) starwarstoys (656) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (669) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (25) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (513) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (559) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (37) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1173) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (295) vintage (866) vintagejátékok (987) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (976) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (4) wwf figurák (8) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása