Veszélyes játékok

A játékok alapvetően a gyerekek számára készülnek és abban talán mindenki egyetért, hogy a gyermek a legnagyobb kincs a világon. Éppen ezért a játékok esetében különösen szigorúan be kell tartani a biztonsági előírásokat, nehogy a gyerekek szórakoztatására kitalált tárgyak kárt okozhassanak bennük. Ma már ennek a megelőzésére egészen szigorú és jól működő rendszer létezik, de a történelem során sajnos elég sok olyan eset volt, amikor a játékok veszélyt hordoztak magukban. A játékokat is emberek tervezik, akik néha hibáznak, néha pedig hülye ötleteik vannak, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy minden más területhez hasonlóan, a játékiparban se sikerült minden termék biztonságosra, ráadásul a szabályozások se voltak mindig olyan szigorúak, mint manapság. Néha sikerült megelőzni a bajt, de néha viszont nem, úgyhogy szerintem fontos néha beszélni azokról a tipikus esetekről, amelyek korábban bekövetkeztek a játéktörténelem során. Szinte nincs is olyan játékgyártó, akinek ne lett volna valamilyen ügye az évtizedek során, úgyhogy a cikkbe természetesen nem minden esetet írtam bele, de igyekeztem összegyűjteni a legfontosabb és leghíresebb példákat. A gyártók hibái ellenére, azért azt is fontos hangsúlyozni, hogy a bajok megelőzésében azért a szülők előre gondolkodásának és odafigyelésének is mindig nagy szerepe van. Lássuk akkor melyek voltak a játéktörténelem leghíresebb veszélyes játékai.

unnamed_5.jpg

Austin Magic Pistol – Austin, 1945

A különféle patronos és robbanós pisztolyokkal mindigis akadtak problémák. Erősségtől függően, okozhattak égési, robbanási vagy szem sérüléseket. Az Austin Magic pistol, ami egyébként egy ötletes darab volt, a rossz anyagválasztás miatt tudott ilyesmit okozni. A pisztoly egy pingponglabdaszerű golyót tudott kilőni magából a hátsó részébe betöltött ún. „magic crystal” és víz segítségével. Ez a kristály kalcium karbid volt, ami vízzel érintkezve robbanásos reakciót okozott és ez vetette ki a csőből a labdát. A dologgal két probléma is volt. Egyrészt a kémiai reakció magától is végbe mehetett a levegő nedvességétől, vagy ha véletlenül víz érte, így gyakorlatilag a játék magában is robbanásveszélyes volt. Az anyaghasználat sem volt túl acélos, így a robbanástól akár az egész szétmehetett a gyerek kezében. A másik probléma a kémiai reakció maga, hiszen voltaképpen ez robbanásos elven működött, ami miatt egy csomó Amerikai államban lőfegyvernek minősült. Arról ne is beszéljünk, hogy milyen erővel tudta kilőni magából a labdát. Végül a problémák miatt az 50-es években abbahagyták a gyártását.

vintage-austin-magic-pistol-space-ray_1_8274167b914b5bc9d69af76d8b7b1290.jpg

origin.jpg

bilde-2jpeg-d0471ac5fc17b7e4.jpeg

Gilbert Atomic Lab – Gilbert, 1950

A Gilbert cég minden egyes terméke olyan volt, mintha direkt a gyerekek ellen hozták volna létre őket, pedig elsősorban a tudományos fejlesztés volt a céljuk. Ugyanakkor manapság nincs egyetlen előírás, vagy biztonsági tanusítvány, aminek az ismeretterjesztő készleteik megfelelnének. A házi ólomkatona öntő készletükkel illetve a gyerek üvegfújó készlettel egy csomó gyerek megégette magát, a kis kémikus készületük pedig olyan vegyszereket tartalmazott, amiből akár házibombát is elő lehetne állítani. A „csúcs” viszont egyértelműen az atomenergiát népszerűsítő Atomic Energy Lab volt, amivel a gyerkőcök egy csomó látványos fizikai kísérletet végezhettek el otthoni körülmények között. Volt benne egy elektroszkóp, egy spintaroszkóp, egy ködkamra, egy Geiger számláló és egy csomó-csomó sugárzó anyag, ami ugyebár nem egy túl szerencsés dolog...Polónium 210, urántartalmú ércminták, ólom 210, cink-65 és ruténium 106 izotóp is volt a dobozban, amivel a különféle sugárzás fajtákat lehetett megfigyelni és ugye ez azért némely esetben eléggé káros lehet az egészségre. Bár ezek nem sugároztak olyan erősen, azért a franc se vette volna meg a gyereknek pláne úgy, hogy ekkoriban azért már tudtak a sugárzás negatív hatásairól. A készlet szerencsére nagyon drága volt, így csak egy évig volt a piacon, ezért gyakorlatilag nem élhette meg, hogy betiltsák. A felhasznált anyagok felezési ideje 1-50 év volt, úgyhogy manapság már nem veszélyesek, bár a gyártó később is váltig állította, hogy a készlet nem jelentett veszélyt a gyerekekre. Ez az egyik leghíresebb darab a listáról, noha mindössze csak 5000 darabot gyártottak belőle.

gilb1.jpeg

gilb2.jpg

gilb3.jpg

Easy Bake Oven – Kenner/Hasbro, 1963/2006

A konyhai eszközök játék változatai mindig jelen voltak a játékpalettán és nincs is olyan konyhai eszköz, aminek ne létezne gyerek változata. Ma is vannak működőképes változatok, de az 50-es, 60-as években egy csomó olyan játék is létezett belőlük, ami relatíve erős teljesítménnyel bírt. Volt ilyen játékvasaló és egy rakás más olyan cucc, ami ma már veszélyesnek minősülne. A Kenner 1963-as Easy Bake Oven-je ezek között is úttörő volt, hiszen ez egy működő gyerek sütő volt, amivel valódi süteményeket lehetett előállítani. Nos, ez már akkoriban sem volt egy veszélytelen gép és voltak is ezzel összefüggő sérülések, de ennek ellenére hosszú évtizedekig sikeresen forgalmazták a különféle változatait. A licenszet a Hasbro örökölte meg és 2006-ban ki is hozták a saját verziójukat, amivel azonban sorra jöttek a problémák. A Hasbro rögtön jelentéseket kapott, hogy 29 gyereknek becsípte az ujját a sütőajtó és 5-en ezek közül égési sérüléseket is szenvedtek. A cég és a hatóságok azt tanácsolták, hogy 8 évesnél kisebb gyerekek ne használják a terméket, majd kiadtak egy műanyag rostélyt, ami a sütőre felhelyezve megakadályozza a becsípődést. A javító alkatrész kiadása ellenére további 249 baleset történt a játékkal összefüggésben, amiből 77 tűzeset volt, 16 pedig másod vagy harmadfokú égési sérülés. A kaput végül az tette be, hogy egy kislány megégett ujját amputálni is kellett, úgyhogy a Hasbro visszahívta a 2006 május és 2007 júniusa között értékesített termékeket. Ez összesen 985 000 játékot érintett, de a termék népszerűségét nem törte meg, úgyhogy a mai napig jelennek meg különféle újabb változatai.

easy1.jpg

easy2.jpg

easy3.jpg

Creepy Crawlers – Mattel, 1965

A Creepy Crawlers vagy más néven a Thingmaker játékok, hasonló elven működő játékkészletek voltak, mint az Easy Bake Oven. Voltaképpen ez egy sütő, amiben formázható műanyagból különféle rovarokat és egyéb lény figurákat lehetett előállítani. A játék sikeres volt és többféle témát is ráhúztak, így 1970-ig mintegy 14 féle változatban (volt képregényes és Hot Wheels-es is) is a boltokba került. A sütő rész kb. 199 Celsius fokon működött és teljesen nyitott volt, ami miatt már a forgalmazás első pár évében is egy csomó égési sérülés keletkezett. A 70-es évek végén, valószínűleg ezzel összefüggésben abba is hagyták a gyártását. Ráadásul a sütéshez használt műanyag is mérgező anyagokat tartalmazott, így duplán veszélyes volt. A Mattel viszont hitt a koncepcióban, úgyhogy 1978-ban kikísérleteztek egy sokkal biztonságosabb modellt, ám ez túlságosan lassú volt, így ezt a piacra sem dobták. 1992-ben a Toymax cég megvette a nevet és a koncepciót, a karakterekből akciófigurákat is csináltak, volt belőle rajzfilm és újra a boltokba került a sütő is, egy immáron sokkal biztonságosabb változatban. Ebben már például nem lehet kivenni a cuccot addig, amíg ki nem hűlt a sütőtér. A 2010-es években a Jakks Pacific-hez került a licensz úgyhogy akkoriban ők is kiadták a maguk változatát.

creepy.png

creepy.jpg

creepy2.jpg

creepycrawlers.jpg

Lawn Darts – Franklin/Hasbro, 1970

Nem tudom ki és miért gondolta úgy, hogy jó ötlet a piacra dobni egy gigantikus méretű, hegyes darts nyilakból álló készletet, amivel a kertben egy körbe kell betalálni, de a hatvanas években ez egy egészen népszerű játék volt. Több cég is forgalmazta a saját változatát. Csakhogy itt a felépítés alapvetően magában hordozta a sérülés lehetőségét, úgyhogy 1970-ig összesen 6100-an kerültek a kórházba a játékkal összefüggésben. Ezek közül három végződött halállal, de volt, aki kómába is került. Végül a játékot ebben a formájában betiltották, de gyengédebb változatban a mai napig jelennek meg néha hasonló elven működő játékok.

 

lawn2.jpg

lawn.jpg

lawn2.jpeg

Colonial Viper / Cylon Raider, Mattel, 1979

A listáról ez volt az egyik leghíresebb eset. 1979-ben a Mattel megszerezte a Battlestar Galactica tv sorozat jogait és egy Star Wars-hoz hasonló 3,75”-es játékvonallal próbált meg versenybe szállni a Star Wars figurákkal. A figurákhoz járművek is voltak és ezek egészen formabontó módon rugós rakétakilövőkkel voltak ellátva. A piacra dobást követően a Mattel hamar 7 jelentést kapott a hatóságoktól olyan esetekről, amikor a gyerekek lenyelték vagy belélegezték a kilövő rakétáját, ezért innentől kezdve figyelmeztető matricákat tettek a játékdobozokra. Ennek ellenére mégis megtörtént a baj. Először egy Tom Rosinski nevű kisfiúból kellett kioperálni a lövedéket, majd egy Jeffrey Warren nevű 4 éves gyermek meg is halt a lövedék okozta fulladástól. Én mondjuk, nem tudom, hogy ezt a rakétát hogyan tudták belélegezni, de a rakéta alakja mondjuk valóban nem volt túl szerencsés. A dolog óriási publicitást kapott. A Mattel visszahívta a rakétákat és mindenki, aki visszaszolgáltatta, kapott egy ingyen Hot Wheels autót. A játékokat is áttervezték és kivették belőlük a kilövőt. A szülők nem elégedtek meg ennyivel és beperelték a Mattel-t. Ennek hastására a Battlestar Galactica játékvonalat idő előtt abbahagyták és a rugós kilövők a lövedékeikkel együtt kb 8 évre eltűntek az akciófigurák mellől. A dolognak volt még egy érdekes kihatása, mert a mai napig tartja magát a legenda, hogy a Rocket firing Boba Fett figura emiatt az eset miatt nem jelenhetett meg a vintage Star Wars vonalban, de a valóság az, hogy azt a figurát már a baleset bekövetkezése előtt át kellett tervezni biztonsági megfontolásokból, majd az áttervezett darab nem ment át a minőségi próbákon, így végül abból is elhagyták a kilövőt. Tehát a Boba Fett figurának nincs köze a Battlestar Galactica balesethez.

col_3.jpg

col3_1.jpg

col2_1.jpg

Entertech– LJN, 1985

Az LJN cég leginkább a borzalmas videójátékairól és a Thundercats figuráiról lehet ismerős, de az az igazság, hogy egészen jól sikerült játékfegyvereket is gyártottak. Az Entertech egy elemmel működő, elektromos meghajtású vizipisztoly volt, ami ugyanakkor rendkívül realisztikusra sikerült. Míg más játékfegyverek általában színesek, vagy egyértelműen műanyag hatásúak voltak, ezek a matt fekete festésükkel messziről egyértelműen eredeti fegyvernek látszódtak, annak ellenére, hogy némelyiken például egy Rambo matrica virított. Amerikában ekkoriban azért akadt bőven fegyveres utcai erőszak, úgyhogy nem igazán volt szerencsés pont olyan fegyverekről realisztikus küllemű játékokat csinálni, amelyeket például az utcai bandaháborúkban is előszeretettel használtak a harcoló felek. Ebből az okból sajnos egy csomó ember meghalt, mert a rendőrök valódi fegyvernek nézték őket, illetve konkrétan használták is ezeket rablásokhoz vagy egyéb bűncselekményekhez. Ez nyilván nem csak az Entertech-et érintette, úgyhogy ezt a játékot nem is tiltották be, de a törvényalkotók olyan szabályozást hoztak, hogy a játékfegyverek csövére egy feltűnő narancssárga elemet kell elhelyezni, amiből (elvileg) messziről látszik, hogy egy játékról van szó. Az Entertech végét végül az LJN cég csődje jelentette 1990-ben.   

enter.jpg

enter2.jpg

en.jpg

Rollerblade Barbie – Mattel, 1991

1991-ben a Mattel egy egészen ötletes, ámbár veszélyes Barbie-t dobott a piacra, a szikrázó korcsolyával rendelkező Rollerblade Barbie-t. A működési elve hasonló volt, mint a tűzköves öngyújtóké (teljesen olyan korcsolya alja,mintha öngyújtó lenne), így teljesen egyértelmű, hogy nem volt egy jó ötlet ilyet a kislányok kezébe adni. Bár léteztek ekkoriban más szikrázó játékok is (pl. Transformers-ek), de a Barbie szikrája túl erős volt, ami miatt égési sérüléseket és tüzeket is okozhatott, főleg ha valami textílián tologatták. Konkrét sérülések is köthetőek hozzá és volt olyan gyerek, akinek a ruhája is meggyulladt, ráadásul a műanyag is megolvadt tőle, ami miatt ma a használt példányoknak általában égett műanyag szaga van. Még 1993-ban is forgalmazták, sőt reklámokkal is támogatták, de nem sokkal később befejezték a forgalmazásukat.  

 

roller1_1.jpg

roller2.jpg

roller3.jpg

G.I.Joe Roadblock – Hasbro, 1992

Erről a témáról volt már szó egy önálló cikkben a blogom hajnalán, de itt van a helye, hogy egyszer bizony a G.I.Joe-kat is sújtotta egy kis minőségi probléma, ami akár veszélyes is lehetett volna. Az 1992-es Roadblock figura egy nem túl szemrevaló, pörgős rotor kilövő kiegészítővel jelent meg, majd nem sokkal a megjelenést követően a Hasbro váratlanul visszahívta a figurákat a boltokból. Nem sokkal később ugyanezt a figurát immáron egy sima, rugós kilövővel adták ki újra, tehát a rotor kilövőt lecserélték. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a kilövő túl könnyen eltört, ám ez az indoklás már kb akkor sem állta meg a helyét, úgyhogy inkább a rotor kilövő erőssége lehetett a probléma. Ez ugyanolyan elven működött, mint a Rat járműnél vagy a Transformers Leadfoot figuránál, de ez állítólag sokkal erősebb volt. Mindenesetre a Hasbro magától és gyorsan lépett, így ezekhez nem köthető sérülés vagy baleset, ami miatt mindenképpen jár a cégnek egy piros pont. Nem túl sokat adtak el az eredeti kiegészítővel, úgyhogy a forgalomba került darabok ma rendkívül keresettek és viszonylag ritkák, így eléggé zsebbenyúlós mutatvány beszerezni egyet.

road.jpg

road2.jpg

road3.jpg

vintage_gi_joe_battle_corps_roadblock_1535775863_8f9ac60d_progressive.jpg

Sky Dancers – Galoob, 1994

A Galoob Sky Dancers nevű, kislányoknak szóló játéka voltaképpen úttörő volt a maga nemében és idejében. Egy felhúzós elven működő, felrepülő tündér figuráról van szó, amihez még rajzfilmsorozat is kapcsolódott. A felreptetés után a figura a műanyag szárnyai segítségével pörög és valameddig a levegőben is marad. A működési elv és a szárnyak ugyanakkor nem voltak biztonságosak, az erősen felrepülő figura megüthette a gyerekeket a szárnyak pedig vágási vagy szemsérülést is okozhattak.  Okoztak is, hiszen mintegy 150 esetben jelentettek a játékkal összefüggő, szerencsére nem súlyos sérülést. A jelentéseket visszahívás, majd betiltás követte, így a Galoob többféle hasonló elven működő vonalból, összesen 8,9 millió példányt hívott vissza, majd beszüntették a gyártásukat. 

sky_1.jpg

sky2_3.jpg

sky3_1.jpg

Cabbage Patch Kids Snack Time – Mattel, 1996

A Cabbage Patch Kids egy sikeres, pufiarcú baba brand, ami 1978-óta szinte folyamatosan kapható a boltokban. Több játékgyártó is birtokolta a nevet az évek során, de az ominózus időszakban a Mattel gyártotta a CBK cuccokat. 1996-ban dobták a piacra a rágó funkcióval bíró Snack Time babát, ami a szájába adott műanyag ételeket megrágta és a hátsó oldalon visszakerültek a hátizsákjukba. 1996 karácsonyán kifejezetten népszerű és divatos játék volt. 1997-ben viszont a Mattel önként kivonta őket a forgalomból miután a Connecticut-i hatóságok biztonsági figyelmeztetést adtak ki a játékkal kapcsolatosan. Számos esetben ugyanis a baba bekapta a gyerekek haját vagy sérüléseket szenvedtek tőle, miután bedugták az ujjukat a baba szájába. A belső mechanizmus ugyanis egy forgó fémhenger volt, ráadásul nem is gyengéd, úgyhogy képes volt akár komolyabb sérüléseket is okozni. A Mattel pénzvisszafizetéssel egybekötött visszavásárlási akciót hirdetett, de mivel körülbelül 500 000 darabot adtak el belőle, ezért maradt belőlük a lakosságnál bőven.  

 

gabb.jpg

gabb2.jpg

gaba.jpg

Star Wars fénykardok – Hasbro, 1999

Amióta a Star Wars létezik, léteznek a játék fénykardok, amelyek a kezdetektől fogva képesek voltak fény és hanghatásokat kibocsájtani. Mint minden elektromossággal működő játék, ezek is hordoztak magukban kockázatokat, de az első ezzel kapcsolatos gond, csak 1999-ben jelentkezett. Az Episode I-el összefüggésben többféle fénykardot is kiadtak, de ezek elég sok esetben nem működtek megfelelően. A Hasbro 38 túlmelegedésről szóló jelentést kapott, amiből 6 esetben az akkumulátor is felrobbant. 3-an szenvedtek kisebb égési sérüléseket 1 esetben pedig valamitől szemirritáció jelentkezett. A cég viszonylag gyorsan lépett és hamar visszahívták a boltokból a hibás fénykardokat. Két típust érintett a probléma, Qui Gon és Darth Maul kardját, amelyekből összesen 618000 darabot vontak ki a piacról Amerikában illetve további 35000 darabot Kanadában. Egyébként a későbbiek során is óvatosak voltak a boltok az ilyen játékokkal, az angol Woolworths áruház például a Clone Wars idején kiadott játékfénykardokat csak 18 év felettieknek volt hajlandó árusítani.

 

light.jpg

lig.jpg

lig2_1.jpg

Batmobile- Mattel, 2004

2004-ben a Mattel rendelkezett a Batman licensszel és némely esetben egészen tűrhető produktumokat küldtek az üzletekbe. A 2004-es kétszemélyes Batmobile se volt rossz, az érdekes formájával és a nagy hátsó szárnyaival. Ez utóbbival volt végül probléma, ugyanis egyrészt elég hegyesre sikerültek, ami önmagában is veszélyforrást jelentett, de ugyanakkor elég rideg műanyagból is voltak, ami törés esetén szúrást vagy vágási sérüléseket is okozhatott. 2003 június és 2004 februárja között összesen 14 esetben történtek a játékkal összefüggő sérülések, főleg vágások, amelyek 4 esetben orvosi kezelést is igényeltek, úgyhogy a Mattel-nek lépnie kellett. Ez a probléma összesen 314 000 legyártott Batmobile-t érintett, amihez egy javítókészletet gyártottak új szárnyakkal. Ezt természetesen ingyen kiküldték a vásárlóknak, úgyhogy könnyedén ki lehetett cserélni a problémás alkatrészeket.

batmob.jpg

batmob1.jpg

batmob3.gif

CSI Fingerprint Eximanation Kit – CBS, 2006

2006-ban az egyik legsikeresebb sorozat a CSI Helyszínelők volt, ami 2000-től kezdve, mintegy 15 évadon át uralta a TV képernyőket. Furcsa lehet, hogy adtak ki belőle játékot, de a gyerekek számára készített Helyszínelők nyomozó készletek egyébként nem is tűnnek olyan hülye ötletnek. A Fingerprint examination kit egy csomó egyszerűsített nyomozóeszközt, zárószalagot, vegyszereket,és egyszerű eszközöket tartalmazott. El is adtak belőle egy jó párat, amikor is az amerikai azbeszt betegségekkel foglalkozó szervezet, megsejtette, hogy az ujjlenyomatok kimutatására szolgáló fehér por azbesztet tartalmazhat. Jó sok pénzért fel is béreltek egy független szakértőt, aki végül kimutatta, hogy a kínai tesztek és tanusítványok ellenére a por 7%-nyi tremolitot tartalmaz, ami az azbeszt egyik legkártékonyabb, legrákkeltőbb fajtája. Ráadásul ilyen anyag a normális, rendőrség által használt ujjlemnyomat porban sincsen.  A készletet a CBS TV csatorna megbízásából, a Planet toys gyártatta Kínában és nagyon valószínű, hogy simán meghamisították a vizsgálati eredményeket. Azt várnánk, hogy egyből nagy balhé lett a dologból, de a CBS csatorna és a kínai gyár nem ismerte el a vizsgálatot és egy jó ideig sikerült elhúzniuk a visszahívást. Végül csak akkor indítottak visszavásárlási programot, amikor több független vizsgálat is kimutatta az azbesztet, illetve a híradóban is szó volt a dologról, de az elcsalt idő alatt is egy csomót eladtak a készletből. A többi CSI készletben is előfordult az anyag, úgyhogy az összeset eltüntették a polcokról. 

csi.jpg

csi2.jpg

csi3.jpeg

Mágneses Polly Pocket készletek- Mattel, 2006

A 2000-es években erősen rájárt a rúd a Mattel-re már, már ami a játékvisszahívásokat illeti. Számos Polly Pocket készletben (ahogy korábban nyilván ezer másik játékban is) használtak apró mágneses alkatrészeket, amelyekkel valamelyik játékfunkciót lehetett használni. A baj csak az volt, hogy ezeket az apró mágneseket a kislányok le tudták szedni és elkezdték mű piercingnek használni, amivel ugye szúrás nélkül a helyén tudtak tartani egy-egy apró műékszert. Ez ugye főleg az orr és a száj esetén érdekes, úgyhogy nagy volt a valószínűsége, hogy a mágneseket lenyelték vagy belélegezték volna. Konkrét haláleset nem történt, de sérülések igen, ezért azonnal visszahívtak összesen nyolc féle Polly Pocket készletből, minden legyártott példányt. Ez összesen 2,4 millió példányt érintett és kihatással volt az összes többi mágnessel rendelkező játékra.

polly1.jpg

polly2.jpg

polly3.jpg

Magnetix – Mega, 2006

Hasonló okokból hívták vissza a Mega cég apró mágneses golyókból álló Magnetix nevű építőjátékát is szintén 2006-ban. Itt egy kicsit komolyabb volt a helyzet, mert nagyjából egy év alatt, összesen 1500 esetben jelentkeztek a játékkal összefüggő problémákkal az amerikai egészségügyi intézményekben. Ezek közül 27 volt a műtéti beavatkozást igénylő, komoly probléma és egy végződött halállal. A gyerekek ugye lenyelték az apró, erősen mágneses golyókat és ez bélsérülést, bélelzáródást okozhatott, főleg abban az esetben, ha a több lenyelt darab összeállt a belekben. A Mega mintegy négy millió játékot hívott vissza, de érdekes módon a többi, hasonló játékot gyártó cég ezt nem tette meg. Ma is lehet hasonlókat rendelni gond nélkül a távol-keletről.

mag.jpg

mag2_1.jpg

mag3_1.jpg

Batman figurák – Mattel, 2007

Szintén a mágnesek okozták a problémát a Mattel 2007-es Batman figuráinál is. Összesen 27 esetben jelentették, hogy a viszonylag könnyen leszedhető mágneseket a gyerekek lenyelték vagy a szájukba vették, ezért végül öt féle figurából, összesen 345 000 példányt kellett visszahívni. Az esetleges haláleseteket és a komolyabb sérüléseket így sikerült megelőzni, de ez az eset szintén nem tett jót a Mattel-nek. A Magna Battle Armor Batman, a Magna Fight Wing Batman, a Secret ID Batman, a Flying Fox Batman és egy másik vonalba tartozó, Triple Slash Zolo Roronoa nevű figurát érintett a visszahívás.

 

bat1_2.jpg

bat2_2.jpg

bat3_1.jpg

Monster science waterballs – Be Amazing, 2013

A Be Amazing cég által gyártott Monster Science Waterballs játék egy igazán érdekes cucc volt. Többféle csomag is létezett belőle, de mindegyiknek ugyanaz volt az alapelve. Zselés állagú kisebb labdákat kellett a vízbe dobni aztán a mellékelt anyagot kellett mellészórni, amitől a labda térfogata a sokszorosára nőtt. Pókosban is létezett ilyen, és ha már megduzzadt nem is volt vele semmi gond. Viszont önmagában a színes kis labdákat a gyerekek nagyon könnyen cukorkának nézhették, ami egy víz hatására dagadó cucc esetében nem túl szerencsés. A lenyelése esetén bélelzáródást, kiszáradást és egyéb borzalmakat okozhatott, amit külön nehezített, hogy a lenyelése esetén nem látszódott volna a röntgen felvételen. Szerencsére haláleset nem történt, de egy kislány gyomrából ki kellett műteni egy ilyen labdacsot. Összesen 15000 példányt hívtak vissza Észak-Amerikában és a hatóságok be is tiltották a forgalmazását.

 

mon_1.jpg

mon2_1.jpg

mon3.jpg

mon4.png

De természetesen a sornak itt még nincs vége, hiszen manapság is minden évben előfordulnak olyan esetek, amikor 1-1 játékot valamilyen potenciális veszélyforrás miatt, visszavonnak, vagy betiltanak. Sajnos rengeteg eset vol a felsoroltakon kívül is amit végül nem tettem fel, de ezek jöhetnek akár kommentben. 

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1415808952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.06.16. 00:34:45

Nem akarok kötekedni, de az ötven éves felezési idejű anyagok biztosan ártalmatlanok hetven év után?

DFK 2020.06.16. 04:54:50

@kéki béla: az attól függ, mennyi volt a kiindulási aktivitás.

egyinges 2020.06.16. 05:26:26

Említést érdemelnénenk a nyolcvanas évek szovjet játékipar termékei is. Akkoriban minimum 5 mm vastagságú acéllemezből készültek a játék autók, tankok, stb. Ha azt leejtette egy gyerek, garantált volt a lábrörés.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 08:01:38

@egyinges: Az tuti :D Jó nehezek voltak stb. De azokat sose tiltották volna be :)

midnight coder 2020.06.16. 08:07:23

@egyinges: Mondjuk ilyenről nem hallottam. Gyerekként ezeknél voltak jóval veszélyesebb játékaink is, Pl. sok kis autó aminek le lehetett szedni a kerekét, sőt olyan vékony fémtengelye volt mint a gombostű. Viszont mi valahogy már kora gyerekkorunktól tudtuk, hogy a műanyag nem ehető. Illetve amikor még nem tudtuk, addig a szüleinknek volt annyi esze, hogy nem adtak olyan játékot a kezünkbe ami apró bigyókból áll és szétszedhető, volt helyette mondjuk fakocka. De már óvodás koromban volt fémépítő sok kis csavarral, sőt az óvodában ilyen kék kis csövekből álló építőjáték amit pici sárga műanyag csövecskékkel lehetett összekötni, illetve pici sárga műanyag kupakokkal lehetett lezárni, a peremes verzióval pedig Pl. kereket rajta tartani. Soha nem hallottam, hogy bárki lenyelte volna, viszont legalább annyira kreatív cucc volt mint a Lego. Annak a kis tündéres cuccnak a helyi verzióját is megcsináltuk magunknak, csak fém lemezből és hurkapálcából...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 08:08:50

@kéki béla: A felsorolt anyagok (és a gázosabbak) felezési ideje inkább 100-200 nap volt. Az egyik izotópé 22 év. Függ attól is a dolog, hogy mennyi volt a kiinduló anyag, milyen sugárzó és mekkora energiával. A leginkább gázos anyag a polonium 210 a felsorolásból, ezzel mérgezték meg annó Litvinyenko teáját is.... ez alfa sugárzó és elég nagy energiával, úgyhogy közelről elég káros viszont csak 136 nap a felezési ideje.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 08:13:25

@midnight coder: A jáva épitő meg a többi fémépitő ugyanolyan veszélyes volt abban az esetben ha túl kicsi gyerek kezébe adták. Itthon is pont ugyanigy voltak ilyen balesetek csak sokkal kisebb publicitást kaptak. De itthon is voltak játékvisszahívások (pl hazai gyártású játékedényről a mérgező festék nagyon könnyen lekopott) csak nem nagyon reklámozták. Mindenesetre nálunk az egykori Kermi forgalomba hozatal előtt azért főleg a külföldi játékokat alaposan megvizsgálta

lamujer 2020.06.16. 08:24:40

Nem gabbage, hanem cabbage (azaz káposzta) baba volt

Titus Pullo Urbi 2020.06.16. 08:32:19

A hintát és a mászókát is ticcsákbeee!

jollytall 2020.06.16. 08:38:16

Creepy Crawlers: "Kb. 199 Celsius fokon működött". Még jó, hogy nem pontosan adta meg a szerző. Talán inkább kb. 200 fokon. Ez van, ha az ember angolból fordít mechanikusan: en.wikipedia.org/wiki/Thingmaker. Ott kb. 390 F fok szerepel (helyesen 10 F fokra kerekítve), és ez van zárójelben átszámolva mint 199 C. Ebből lett kb. 199 C, miközben lehet, hogy éppen közelebb jár a 200-hoz mint a 199-hez.

Magnetix: Nem ismerem az eredetit, de a klónokban amit láttam, sehol nem mágneses a golyó. Nem is lenne túl praktikus, mert a mágnesnek kellene É-i és D-i pólusának lenni, ami egy gömbszimmetrikus golyón elég esetlen (ld. Föld). Ezért mindig a pálcika volt mágneses, egyik vége É, a másik D, és a golyók sima acélgolyók.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 10:08:27

@jollytall: A Magnetixben és sok más mágneses játékban neodímium mágnes van és a golyó is mágneses.

Ez is ilyen pl bár ez a manapság kapható -

img.grouponcdn.com/stores/soEZvNJD62jWAu5AhVpETxCFMEP/storespi9367431-1000x600/v1/t600x362.jpg

Jaja a wikin 199 fok volt és gondolkodtam is rajta hogy felkerekítem 200-ra, de lehet szerencsésebb lett volna úgy hogy maximum annyi. Végül azért nem 200at irtam mert akkor valaki abba kötött volna bele, hogy a wikin csak 199 van :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 10:14:49

@lamujer: Na ez jogos :D Ezek szerint tiz éve rosszul mondom és fel sem tűnt. Frankó... javitva

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 10:15:37

@Titus Pullo Urbi: Nem is olyanok a mai hinták és mászókák mint mondjuk 89-ben :) Eléggé szigorodtak az előírások pont a sérülések megelőzése érdekében

tlantos 2020.06.16. 10:32:44

A 70-es 80-as evekben biztosan voltak itthon veszelyesebb jatekok is, aztan megse haltunk bele. Inkabb arrafele sok a hulye.

brmbolec 2020.06.16. 11:57:00

@egyinges: 5 mm: az fél centiméter ! 0,5- 1,0 mm inkább elképzelhető.

Karolac 2020.06.16. 13:30:05

@egyinges: 5 mm-es? Hát tankot kaptam, de még ott is alig érte el 0,5-0,8 mm-es vastagságot...

Karolac 2020.06.16. 13:31:06

@midnight coder: Azt a műanyag akármi sárga-kék építőt JAVA-nak hívták.

Serény Vélemény 2020.06.16. 16:36:36

Végül is, ami most Amerikában zajlik ezek alapján már egészen érthető is... nem maguktól hülyék ennyire.

Serény Vélemény 2020.06.16. 16:39:06

@midnight coder: Ja-ja, ráadásul a jáva kis sárga csatolóelemeket sokszor csak foggal lehetett kihúzni, mert jól beleszorultak a kék (vagy később piros) hengeres elemekbe...

Nem értem egyébként: ha én szülőként tudom, hogy a gyerekem szeret a szájába venni dolgokat, vagy lenyelni, akkor egyszerűen nem veszek neki olyan játékot, ami egyáltalán belefér a szájába...

gyedmaróz 2020.06.16. 17:57:26

És hol maradt a tiki-taki, amit a 70-es években nálunk betiltottak?
(Tényleg szét bírta ütlegelni az ember csuklóját.)

kéki béla 2020.06.16. 19:33:53

@gyedmaróz: betiltották??? A környéken lakó családok mindegyikében volt legalább egy...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2020.06.16. 19:49:11

@gyedmaróz: gondolkodtam rajta hogy felteszem mert az nem csak nálunk pusztított de végül a többit választottam - minden cuccról nem irhattam, más is kimaradt. No meg arról nem találtam konkrét anyagot hogy mondjuk hány sérülés volt hozzá köthető vagy akármit

2020.06.16. 20:45:30

@gyedmaróz: azt azóta más névén és másoknak gyártják, ha érted mire gondolok :)

Dan da Man 2020.06.17. 08:14:31

Cabbage Patch Kids - C-vel (hiszen káposztaföldről van szó).

Ezt leszámítva viszont érdekes gyűjtés volt, köszi!

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (13) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1412) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1494) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1490) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (363) kenner (339) kennertoys (325) kenner figurák (324) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (573) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (372) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalógus (293) lego katalogus (295) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (71) lego tmnt (1) lego történelem (252) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1152) régi játékok (1126) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (672) starwarsfigures (570) starwarsjármű (94) starwarstoys (657) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (671) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (515) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (560) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (39) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1180) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (871) vintagejátékok (991) vintagestarwars (165) vintagestarwarstoys (165) vintagetoys (980) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (148) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása