Kajli cuccok 5.rész - A kínai kamuklónok

A Kajli cuccok sorozatban ezeddig minden alkalommal olyan cuccokkal foglalkoztam, amelyeket 1-1 egyedi alkotó igyekezett megtévesztésre felhasználni anyagi haszonszerzés céljából, vagy éppen poénból. Főként egzotikusnak tűnő, sohasem létezett nemzetközi változatok vagy bootleg-ek kerültek sorra, amelyekkel a gazdagabb, különlegességekre vágyó gyűjtők pénztárcáját igyekeztek megcsapolni. Ma viszont más lesz a helyzet… ma olyan cuccokkal foglalkozom, amelyekkel az egyszerű, hétköznapi gyűjtőket palizzák be nap, mint nap...olyan cuccokkal, amelyek bármikor szembe jöhetnek és gyakran szembe is jönnek, mert sajnos annyira elterjedtek, hogy hazánkban is számtalan példány megfordult már. Olyan figurák ezek, amelyeknek a beszerzése, jogsértő, törvénytelen mivoltuk ellenére semmiféle nehézségbe nem ütközik és akár kilószámra is lehetne őket vásárolni. A mai epizódban így a (számomra gyűlöletes) híres kamuklónok következnek, mégpedig a ROTS Super Articulated Clone Trooper alapú, kínai klón figurák.

 02_169.jpg

Azt a korábbi részekben már említettem, hogy a hamisítványoknak, másolatoknak vannak különféle fokozatai. A vintage vonalak esetében beszélhetünk például az ún. historikus bootlegek-ről, amelyeket jellemzően olyan piacokon árusítottak, ahol az eredeti termék nem, vagy csak kis mennyiségben fordult elő. Ekkor a piaci igények kielégítése érdekében egy helyi cég lemásolta az eredeti terméket, majd azt ugyancsak a helyi piacon értékesítette nagyjából ugyanakkor, amikor a többi piacon az eredeti termék volt jelen. Ezek jellemzően elzárt, mondjuk a vasfüggöny mögött található vagy szegényebb országokban fordultak elő, ahol az eredeti terméket nem is feltétlenül tudták volna nagy mennyiségben megfizetni. Ilyenek voltak a magyar, a török vagy éppen a lengyel Star Wars figura másolatok is. Az ilyen historikus bootleg-ek gyakorlatilag mára ugyanúgy hozzátartoznak az eredeti vonal teljes történelméhez és sok esetben a ritkaságuk, a különleges megjelenésük, illetve a nagy gyűjtői kereslet miatt magasabb értékkel rendelkeznek, mint az eredeti cuccok. Ugyanakkor a bootleg-ek, nem mindig hamisítványok és nem is mindig másolatok, noha természetesen ugyanúgy jogsértőek, hiszen a licenszek megkerülésével hozták őket létre. A Knock-Off-ok, vagy KO-k, ugyanakkor már más lapra tartoznak. Ezek általában egy termék megtévesztésre alkalmas, olcsóbb másolatai, amelyet természetesen nem az eredeti gyártó, hanem, egy magánszemély, vagy más gyártó készített el anyagi haszonszerzés céljából. Illegálisak, az alkotók jogsértést követnek el és gyakran eredetinek is igyekeznek eladni. Itt nálunk gyakran a divatos replika szót szokták rájuk használni, de ez ebben az esetben ez csak egy lágyabb szó a pofátlan hamisítványra, amit azért hoztak létre, hogy ezáltal jussanak hozzá a gyanútlan gyűjtők pénzéhez. A mai szereplőink ezen besorolás alapján tehát Knock off-ok, vagyis hamisítványok és ne legyenek senkinek kétségei…ezekből bizony sohasem lesznek historikus bootleg-ek.  

 

turkish-star-wars-figures-1.jpg

122a69c1e916b15317bfd399cec320bb.jpg

Mielőtt még nagyon belemerülnénk, pár mondatban azért kitérnék arra, hogy mennyire károsnak tartom az ilyen hamisítványok elterjedését. Ezek a cuccok elég gyakoriak még itt nálunk is, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden gyűjtő be tudja őket azonosítani. Mivel ezek a darabok megtévesztésre alkalmasak és itthon is beszerezhetőek, ezért következésképp nagyon sok létezik belőlük, így sokakat át lehet velük verni. Az végülis, mellékes is, hogy a gyártótól olyan ember veszi-e meg, aki tudja, hogy ez egy hamisítvány avagy sem…mert egy idő után ezek törvényszerűen bekerülnek a gyűjtői körforgásba és szándékosan vagy éppen tudatlanságból eredően, de lesz aki eredetinek fogja őket hirdetni. Így mindig lesz olyan is, aki sok-sok pénzért hamisítványt vásárol, ezáltal át lesz verve, ugyanis a hamis figurák eredetijei törvényszerűen sokszor ritka és igen drága figurák. Ennek megelőzése céljából írtam ezt a cikket és kis túlzással talán sose írtam még fontosabb témáról, pontosan emiatt. Remélhetőleg az alábbi jelek segítségével mindenki le tudja majd ellenőrizni a saját portékáját értékesítés vagy vásárlás előtt, így talán megelőzhető lesz a hétköznapi átverések egy része. Azt fontos hangsúlyoznom, hogy mivel elég megtévesztő cuccokról van szó, még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy én is adtam el olyan figurát ezek közül, ami nem volt eredeti. Tudatlanságában megtehette ezt más is, de hangsúlyozom, hogy a cikk célja nem az, hogy balhét keltsen. Ne álljatok neki vádaskodni, egymásra mutogatni, hogy x y kamuklónt adott el nektek, hiszen lehet, hogy nem is tudott róla a szerencsétlen…így inkább törekedjünk arra, hogy a jövőben mindenki be tudja ezeket azonosítani és csak akkor adjon el ilyen figurákat, ha egyértelműen jelzi, hogy azok nem eredetiek. Persze a legüdvösebb az lenne, ha ezek teljesen kikerülnek a vérkeringésből, de nem vagyok naiv…ez sosem fog teljesen megtörténni. Sajnos…

 2022-03-14_185429.jpg

Az interneten először pár évvel ezelőtt bukkantak fel a tömegesen, akár nagy mennyiségben, a másodlagos piaci áraknál jóval kedvezőbb áron megvásárolható hamis Clone Trooper figurák. A sokféle, első ránézésre abszolút jó minőségűnek tűnő darabokat különféle aukciós portálon is hirdették a gyártók és jellemzően Kínából vagy Hong-Kong-ból szállították a terméket. A képek alapján ezek sokszor eredetinek tűntek és kezdetben a leírásokban sem hangsúlyozták ki, hogy nem eredeti figurákról van szó, így a csalásra, megtévesztésre való törekvés teljesen egyértelmű volt a készítők részéről. A termékek kipostázása után, az egyes darabokat jobban megnézve azért már kiderültek a tuprisságok és egyértelműen hamisítványokról van szó, még akkor is, ha némelyik tényleg hasonlít az eredeti darabokra. Ezeket a cuccokat sajnos ma is nagyon könnyen be lehet szerezni, az egyetlen, ami egy kicsit változott, hogy ma már a hirdetésekbe általában beleírják, hogy nem eredeti figurákról van szó. Ugyanakkor nagyon gyakran találkozni olyan hirdetésekkel is, amikor ezek a figurák már másodkézből kerülnek eladásra és eredetinek, az eredeti árán hirdetik őket…ami ugye már aggályos. A cikk írása közben sajnos elég sok ilyennel találkoztam is.

2022-03-14_185818.jpg

 2022-03-14_185508.jpg

A mai kamuklónjaink kizárólag a 2005-ös Revenge of the Sith Super Articulated Clone Trooper-en alapulnak. A 14 ponton mozgatható, Phase II-es klón figurát a Hasbro maga is alapnak használta nagyon sok figurához, így az évek során számtalan különböző festésben lehetett találkozni vele. Jó a kidolgozása, nem levehető a sisakja és a hátán van egy vékony nyílás, amibe egy antenna alkatrészt lehetett betenni.  Fegyvernek pedig általában egy Clone Blastert és / vagy egy sima Clone Rifle-t adtak melléjük. Egy jól sikerült közkedvelt darab, amit sokféleképpen fel lehetett használni, legális és ezek szerint illegális úton egyaránt.

 

rots0541clonecardfr.jpg

rots0541cloneloose.jpg

Lássuk milyenek is ezek a kínai klónok általánosságban, mert bár első ránézésre szépnek és minőséginek tűnnek, közelről azért ki lehet szúrni a hibáikat. Először is az alkatrészek formája rendben van és emiatt messziről eredetinek tűnnek, de a műanyag, amit használtak egy picit más összetételű volt, így kézben tartva azért lehet érezni a különbséget. Az anyaga egy kicsit gyengébb minőségű, más a fényessége, minimálisan a tapintása is, külső hatásra pedig könnyebben kioldódnak belőlük a bennük lévő anyagok is. Ez utóbbi persze nyilván csak hosszabb távon érzékelhető. Az alkatrészek kidolgozása, bár megfelelőnek tűnik, mégis simább, lekerekítettebb minden (főleg a térdpáncélnál kiszúrható), ami valószínűleg a sokat használt, kopott öntőformáknak köszönhető. Az összeillesztés minősége is elég érdekes, mert ezen a ponton már szinte azonnal érezni lehet szignifikáns eltérést az eredeti figurákhoz képest. A végtagok sokszor erősen szorulnak, csikorognak, úgyhogy nehezebben pózoltathatóak és hajlamosabbak a törésre is. Ugyanakkor a kezek csatlakozói nem mindig sikerültek jól, így sokszor könnyen kijárnak, kiesnek a helyükről a kézfejek. A figurák bizonyos részei így túl szorosak, míg más részei meg túl lazák. A kiegészítők anyaga és kidolgozása nagyjából rendben van, de mivel sokszor ezeket megfestették akkor is, ha nem kellett volna, így van köztük olyan, amit szintén azonnal ki lehet szúrni. Ugyanakkor a fényesség tekintetében is vannak eltérések és ez főleg az antennák esetében tetten érhető. A hamis antennák ugyanis matt feketék és sokszor görbék, míg az eredeti darabok fényesebbek. A festés egyébként az, ami alapján a legkönnyebben lehet azonosítani ezeket a kamuklónokat, hiszen szinte egyetlen esetben se sikerült tökéletesen lemásolni az eredeti darabokat, főleg az apró részleteket. Ezeket az eltéréseket lentebb, az egyes figuráknál fogom kivesézni.  

 2022-03-14_190051.jpg

Na de boncolgassuk egy kicsit… hogyan lehetséges az, hogy -szinte- tökéletes, az eredetivel majdnem megegyező minőségű Clone Trooper figurákat lehet rendelni bizonyos aukciós portálokon, vélhetően egyenesen a hamisítás forrásától. Most, abba ne is menjünk bele, hogy Kína gyakorlatilag az egész technológiai fejlődését kizárólag lopásra és mások szellemi tulajdonának felhasználására alapozta, hiszen ez köztudott. Az elmúlt évtizedekben mindent, amit csak náluk gyártottak a nyugati cégek lemásoltak és saját maguk csináltak belőle pénzt, így az egy az egyben hamisítványok mellett egy idő után megjelentek a saját márkáik is, aminél szintén sokszor „megspórolták a termékfejlesztéseket”. Ez a játékiparra is sajnos igaz, így szinte nem is tudok olyan játékfajtát mondani, aminek ne lenne kínai változata, vagy jogsértő klónja. Természetesen a különböző Star Wars figurákat is mindig lemásolták, de az esetek túlnyomó többségében ezek a próbálkozások inkább röhejesek voltak, mint megtévesztőek. Az utóbbi időben viszont ezen a területen is fejlődést értek el, amit persze további lopások árán értek el. Szerencsére azért a játékipar is kezd ébredezni, belátták, hogy az eddigi gyakorlat hosszú távon öngyilkosság, így egyre több cég hozza már el a termékei gyártását részben vagy teljesen Kínából, ami egy abszolút üdvözlendő folyamat. Ez a következő években csak fokozódni fog, már csak azért is, mert a különböző költségek emelkedése miatt, egyre kevésbé éri meg náluk játékokat gyártatni.

 

84862670.jpg

bs_5.jpg

tumblr_o2aizmtaa41uxkzdxo1_1280.jpg

A Hasbro évtizedek óta gyártat Kínában különböző játékokat, bejáratott, megbízható partnerekkel, így a minőségellenőrzés illetve az öntőformák és az egyéb belsős anyagok biztonsága elméletileg garantált. Ugyanakkor ezek a dolgok valahogy mégis időről időre kikerülnek a gyárból és sokszor vélhetően direktben, tervezett módon.  Ebben az esetben nagy valószínűség szerint nem arról van szó, hogy az adott figurákat utólag lemásolták és saját mintákat készítettek róluk. Én a midnight run-t is kizárnám, ami ugye azt jelenti, hogy a kínai gyári dolgozók, az eredeti minták felhasználásával, éjjel saját maguknak gyártanak, az eredetivel megegyező minőségű figurákat. Mivel ezek a klónok szignifikáns eltéréseket mutatnak, ezért szerintem itt nem éjjeli műszakos cuccokról van szó. A legvalószínűbb magyarázat szerint, ebben az esetben a figurák gyártásának befejezése után a gyárban nem semmisítették meg vagy adták vissza a Hasbro-nak az elhasznált öntőformákat, hanem kilopták őket és egy másik helyen tovább használták őket a gyártáshoz. Ez magyarázatot adna a jó alkatrész formákra, a némiképp más anyagra, az eltérő festésekre és az összerakási problémákra. Ugyanakkor azt nehéz elképzelni, hogy ha már loptak, akkor miért csak az egyik fajta klón mintáját lopták el, így a hogyan lehetséges? kérdésre azért egyértelmű és bizonyított válasszal nem rendelkezem (hiszen nem voltam ott…).

 img_9262.jpg

Bármennyire is elfogadhatatlan ez nálunk sokaknak, de a szellemi tulajdon eltulajdonítása és a hamisítás, az bizony bűncselekmény. Nálunk is világosan benne van a Büntető Törvénykönyvben. Az ilyen játékok előállítása ráadásul duplán jogsértő, mert a hamisító egyrészt jogsértést követ el az eredeti gyártó (Hasbro) ellen, akinek lemásolta a termékét, másrészt jogsértést követ el az eredeti jogtulajdonossal (Lucasfilm) szemben is, hiszen nem rendelkezik engedéllyel az ő karaktereinek felhasználásához. Az ilyen termékek forgalmazása, vásárlása és tovább értékesítése is illegális, de erre sajnos kevesebb figyelem szokott jutni. Felmerülhet akkor a kérdés, hogy a Hasbro miért nem lépett fel még az ilyen jogsértések ellen? Nos, nyilvánvalóan fellépett... A probléma a kínai „jogrendben” keresendő, ami úgy épül fel, hogy minden esetben a hazai hamisítót védi a külföldi vállalatokkal szemben. Csak akkor lépnek fel a hamisítás ellen, ha a nyugati cég bejegyezteti magát az országban és le is védeti a különböző termékeit. Ezt viszont általában nem szokták engedélyezni, csak akkor, ha a kínai államnak (pártnak) érdeke fűződik hozzá. A Lego esetében például ezt a rendszert a kínai állam (ami ugye lényegében egyenlő a párttal) zsarolásra használta fel és csak akkor volt hajlandó a Lego-t bejegyezni az országban (és ezzel fellépni a hamisítványok ellen) ha a Lego hajlandó gyártást (és ezzel egy jókora befektetést) vinni az országba. Sok-sok év harc után pedig a Lego végülis belement ebbe. A Hasbro viszont nem csinálta végig ezt az utat, hiszen ők eleve kínai partnercégekkel gyártatnak, így inkább elviselik a helyzetet és fokozatosan kivonulnak Kínából.

 res_becb5b7931e62df745c079a7da9dad29_1.jpg

Nézzük akkor tételesen a kamuklónokat. Hozzátenném, hogy természetesen nem szerepel a listán minden hamisítvány, hiszen ezekből annyi van, hogy összeszámolni se lehet őket. Sajnos léteznek más 3,75”-es és 6”-es klón hamisítványok is, de én most a széles körben hozzáférhető, 3,75”-es Super Articulated Clone Trooper-en alapuló másolatokra koncentráltam. Bár létezik az interneten 1-2 elemzés, ami korábban már ezzel foglalkozott, de azokban sajnos nem volt minden változat kivesézve, úgyhogy én most törekedtem a legteljesebb összefoglalásra, ami igen sok adatgyűjtést igényelt. Lehet, hogy nem is sikerült minden fajtát összegyűjtenem, de azért törekedtem erre. Lássuk akkor, hogy melyek is ezek a hamisítványok és milyen jelek alapján lehet őket – könnyebben vagy nehezebben- kiszűrni. (az első kép minden darabnál a hamisitványt mutatja)

 1_67.jpg

Clone Trooper (Super Articulated) – Revenge of the Sith

Kezdjük a sima fehér klónnal, hiszen nyilvánvaló módon ezeket lehet(ne) a legkönnyebben hamisítani. A ROTS Super Articulated Clone Trooper egy rakás figurának volt az alapja, úgyhogy ezen darab öntőformájának megszerzésével a másolók egy csomó hamisítvány előállításához kaptak lehetőséget. A sima alap fehér klónt viszont nem sikerült jól megcsinálniuk, ugyanis a Super Articulated Clone nem volt 100%-ban fehér. A páncélján több helyen is apró, szürkés kopásnyomok voltak, amit a másolatáról egyszerűen lefelejtettek. Ettől függetlenül azért az avatatlan szem könnyen benézheti. Össze lehetne még keverni a Quick Draw Clone Trooper-el is, hiszen az majdnem teljesen fehér volt, de az egyrészt szerkezetileg is más, másrészt annak nincs antenna hely a hátizsákján.

 kamu:

super_4.jpg

super_5.jpg

eredeti: 

rots0541cloneloose_1.jpg

Shock Trooper – Saga Collection

Ez az egyik legnehezebben kiszúrható hamisítvány az összes közül, főleg azért, mert az eredetiből is elég sok forog a piacon. Ez a figura ugye a Saga Collection sorozat Skirmish the Senate pakkjában debütált, de később kiadták változatlan formában a 30th Anniversary sorozatban is. Első látásra a hamisítvány teljesen ugyanolyan, mint az eredeti, de ha valakinek van egy eredeti példánya, akkor mellé rakva viszonylag hamar meg lehet találni az apró eltéréseket. A figurán a piros szín a domináns, ami a másolaton egy árnyalattal sötétebb, mint kellene, ugyanakkor ez alapján még elég nehéz lenne azonnal kiszúrni. Az egyetlen fontosabb árulkodó jel a karokon látható dupla csík festése, ami a kamu darab esetében jóval vékonyabb lett, mint az eredetin, így érdemes ezt figyelni az ilyen figurák vásárlásakor.  

 kamu:

shock.jpg

eredeti: 

sho3.jpg

sho.jpg

Mace Windu Attack Battaglion Clone Trooper – Saga Collection

A Saga Collection sorozat Target exkluzív Battle Packjában megjelent klónok elég jól néznek ki, úgyhogy egyáltalán nem is csoda, hogy ennek is megpróbálkoztak a lekoppintásával. A ritkaságához képest, túlságosan gyakran jön szembe ez a karakter, úgyhogy ebből ki is következtethetitek, hogy a forgalomban lévő darabok egy jó része bizony hamisítvány. Első látásra a másolók remek munkát végeztek, ám ha már tudod, hogy mit kell nézni akkor ez a cucc is könnyebben kiszúrható. Először is, az eredeti Hasbro változat bal vállán van egy festési „hiba” az ízületnél. A váll lap és az ízület között egy sávban látszik az eredeti fehér szín, amit a másolatnál bizony telibe festettek. Tehát, ha megnézed a figura vállát és mondjuk úgy, csúnya a festés, az akkor ebben az esetben ez szerencsére jót jelent. Ezen kívül apró eltérések vannak a sisak festésénél és a mellkas lila festésénél is, de az utóbbit elég nehéz kiszúrni, mert a páncél félig-meddig elfedi. A páncélt egyébként elég jól lemásolták, de ennek az ezüst festése se egyezik meg egy az egyben az eredeti darabéval.

 kamu:

187.jpg

eredeti:

187_4.jpg

187_3.jpg

187_2.jpg

Fifth Fleet Security – Saga Collection

A Saga Collection sorozatban megjelent Fifth Fleet Clone Troopert magam is nagyon jól ismerem, hiszen az eredeti megvan nekem és láttam már a hamisítvány változatát is. Beszéltem is róla a legutóbbi Saga Collection-ös videómban is. Viszonylag könnyű kiszúrni a kamu változatot, mert hiányzik róla, az eredetire jellemző koszolós festés. Ezen kívül a kék csíkok is jóval világosabbak, mint az eredetin és a combnál található dupla csík a hamisítványon egy kissé szabálytalan.

 kamu:

fifth.jpg

eredeti:

fi_1.jpg

501st Legion Trooper – 30th Anniversary

A 30th Anniversary sorozatban megjelent 501st Legion Trooper-t is kiadták hamisítványként, de szerencsére itt sem voltak elég alaposak a festésért felelős emberkék. A legszembetűnőbb jel, a sisakon és a testen használt kék szín alapvető eltérése, amihez hasonlót a Hasbro nem nagyon szokott produkálni, így természetesen az eredeti változaton ugyanolyan sötétkéket használtak a sisakon és a testen is. A kék árnyalat egyébként jóval világosabb a hamisítványnál, úgyhogy ez alapján is fel lehet ismerni. A harmadik, szintén meglehetősen könnyű jel a kopás minták hiánya, hiszen az eredeti darab páncélján látható 1-2 kisebb festett kopásnyom is, ami a másolatról hiányzik.

 kamu:

501.jpg

501_1.jpg

eredeti: 

501st-legion-clone-trooper-sa-1.jpg

 

Clone Trooper (Alex Jaeger Concept) – Revenge of the Sith

A ROTS szériában megjelent, Alex Jaeger rajzai által ihletett Clone Trooper annak idején Target exkluzívként jelent meg és a mai napig egy kedvelt, keresett darab. A fehérszínű, piros alakulatjelzésekkel ellátott klónnak, akkoriban még nem volt alakulata, de később az ilyen jelzéssel ellátott karakterek a 91st Mobile Reconnaissance Corps-ba lettek sorolva. A másolat több ponton is azonnal kiszúrható. Először is az eredeti Alex Jaeger Concept klón nem a Super Articulated Clone Trooper-en alapult, hanem egy új konstrukció volt, aminek a hátán nem volt antennalyuk. A másolaton viszont van. De ennél is könnyebben is kiszúrható a kamupéldány az alakulatjelzések alapján, ugyanis az eredeti Alex Jaeger klón mellkasán látható alakulatjelzés lényegében hibás, tehát olyan, mintha a jobb oldalából kiharaptak volna egy háromszög alakú falatot. Ez csak a mellkason lévő jelzésre igaz, de a másolatnál erre nem fektettek hangsúlyt, így annál mind a 3 embléma teljesen azonos, azaz „harapásnyom” nélküli.

 kamu: 

alex.jpg

al_2.jpg

eredeti:

rots05clonetargetloose.jpg

rots05clonetargetcardfr.jpg

Utapaun Shadow Trooper – Revenge of the Sith

Talán ez az a másolat, amit a leginkább elcsesztek az összes közül, hiszen az eredeti darabnak nem egy antennás ROTS Super Articulated Clone Trooper volt az alapja, hanem az előbb már említett Alex Jaeger Concept Clone. Ennek köszönhetően a hamisítvány egy másodperc alatt kiszúrható, ugyanis az eredetinek szintén nincs a hátizsákján antennanyílás és nem is adtak hozzá antennát. Ezzel szemben a kamu példányok mellé ugyanúgy jár az antenna, ahogyan a többinél is. Hiába lett egészen megtévesztő a festés, ez alapján gyorsan el lehet kapni. Egyébként a szemrész piros árnyalata is más, mint az eredetié, úgyhogy szemből is észre lehet venni.

 kamu:

utapaun.jpg

ut.jpg

eredeti: 

rots05shadowfront.jpg

rots05shadowback.jpg

Clone Trooper (Republic Elite Forces) – 30th Anniversary

Ez megint egy olyan darab, amiből a hamisítvány viszonylag gyakran szembe szokott jönni. Az eredeti figura ugyanis elég ritka…csak egy Entertainment Earth exkluzív multipakkban jelent meg, úgyhogy szerintem a forgalomban lévő példányok legalább 70%-a hamisítvány lehet. A kellemetlen dolog az, hogy nem is egyszerű első ránézésre megkülönböztetni az eredetit a kamutól, de azért itt sem sikerült 100%-osan a koppintás. Nyilvánvaló módon a Mythosaur koponya mintánál kell keresgélni, amit a másolók egy nagyon picit leegyszerűsítettek. Ez ugyanakkor csak egy eredeti birtokában lenne kiszúrható, de szerencsére a jel mérete és elhelyezkedése se teljesen jó. Az eredetinél a koponya alsó része leér egészen a figura haslemezének ívéig, míg a hamisítványnál jóval felette ér véget. Elvileg a sisakon látható minta vastagsága is eltér, de ezt kép alapján sajnos én nem tudom biztosan állítani. (Én azt ajánlom amúgy, hogy ezt a klónt úgy, ahogy van kerüljétek...) 

 kamu: 

mand.jpg

eli.jpg

eredeti: 

tacrefclonesclonefr.jpg

eli2.jpg

elit.jpg

442nd Siege Battaglion Clone Trooper - Saga Collection

A Saga Collectionben megjelent 442nd Siege Battaglion Clone Trooper másolata is erősen árulkodós, hiszen nagyon hasonló eltéréseket mutat, mint a Fifth Fleet Security. Itt is lehagyták az eredeti darabra jellemző koszolós festést és a zöld részek koptatását, úgyhogy míg az eredeti egy harcokat megjárt klónkatona képét mutatja, addig a másolat olyan, mintha skatulyából húzták volna ki. Ezen kívül én úgy látom, hogy a zöld szín is egy árnyalattal világosabb lett, mint kellene.

 kamu:

442.jpg

eredeti:

tsc057clone442loose.jpg

Clone Trooper (Battle of Utapaun)- Saga Collection

A szintén Saga Collection-ben megjelent Utapaun klón teljesen ugyanaz pepitában, mint a Fifth Fleet vagy a 442-es. Ugyanúgy a koszolást és a koptatást hagyták le róla a másolók. Ezen kívül a fegyverei is meg lettek festve narancssárga csíkokkal, ami sosem volt jellemző egyik kiadásra sem. Ilyen tiszta páncélos állapotában a kamufigura hasonlít egy kicsit a Vintage Collection 212th Battaglion Clone Trooper-re is, de az egy részt egy levehető sisakos figura, másrészt más a sárga árnyalata és más egy kicsit a sárga részek festési mintája, úgyhogy azzal is nehéz összetéveszteni.

 kamu:

212.jpgEredeti: 

tsc026cloneloose.jpg

Shadow Trooper (Jedicon Germany exclusive) – 30th Anniversary

A pofátlanság netovábbja, hogy a derék kínai cimborák lemásolták az amúgy igen ritkának számító 2008-as Jedi Con exkluzív Utapaun Shadow Trooper-t is. Gondolták, ha már a simát megcsinálták, miért ne változtatnának egy kicsit az árnyalatokon. Ez a figura ráadásul szerkezetileg eltér a ROTS változattól, úgyhogy ez ténylegesen „antennás” és ugyanúgy a Super Articulated Clone volt az alapja. Ugyanakkor mégis könnyebb kiszúrni, mert a világosabb festési részeknél az eredeti figura számos erős kopásnyomot kapott, amit a másolatról lefelejtettek. Ezen kívül az eredeti darab kiegészítői nem feketék, hanem szürkék voltak.

 kamu:

jedicon.jpg

eredeti: 

tacjcshadowst1.jpg

ARC-170 Troopers – 30th Anniversary

Ez megint csak egy olyan figura, ami elviekben egy nem annyira gyakori Battle Pack-ban volt csak elérhető, mégis relatíve sok forog belőle a piacon, úgyhogy elég magas lehet a hamisítványok aránya. Két pont van, ahol azonnal ki lehet szúrni a problémás darabot és ez a két pont nem meglepő módon a vállpáncél és a lábszár festés mintája. Az eredetin ugyanis a minta pontosan lemegy a vállpáncél széléig, míg a másolatnál a „tüske” jóval hamarabb véget ér. A lábpáncélnál a minta ívei nem stimmelnek, de egyébként maga a kék árnyalat is világosabb, mint az eredeti esetében.

 kamu:

arc.jpg

arc_1.jpg

eredeti: 

tacbparcelitetrooper.jpg

arc_170.jpg

arc_170_1.jpg

arc_170_f.jpg

arc_f.jpg

Clone Trooper (Coruscant Landing Platform) – Legacy Collection

Nagyon nehéz dolga van annak, aki egy eredeti példány hiányában ki akarja szúrni ezt a hamisítványt. Ugyanis majdnem tökéletesre sikerült a másolás, de azért szerencsére mégsem. A szürke színárnyalat az, ami eltér, az eredeti szürke valahogy sötétebb és intenzívebb árnyalatú, mint a kínainál, de ezt azért elég nehéz önmagában kiszúrni. A combnál található vonalak is picit vastagabbak illetve kacskábbak lettek, ennek segítségével talán egy fokkal biztosabban el lehet kapni. 

 kamu: 

41_11.jpg

41_12.jpg

eredeti: 

tlc-903.jpg

Commander Gree – Revenge os the Sith

A Revenge of the Sith sorozatban megjelent Commander Gree figurát is egészen jól lekoppintották, de kellő odafigyeléssel azért ez is elcsíphető. A legárulkodóbb rész a lábak festése, ami az eredeti darab esetében egy kicsit viseltesre lett csinálva, olyan, mintha néhány helyen enyhén megkopott volna a sok csatától. A hamisítványnál viszont teljesen matt, egybe festést kaptak a lábak, noha a lábszár színátmenetére azért odafigyeltek. A másik festési jel a sisak felső részén látható, az eredeti esetében ugyanis ez a rész is egy kicsit kopottas festést kapott, míg a kamu ugyanazt a matt, egységes kenést. Az eredeti figurához adtak egy nagy, ormótlan kilövős fegyvert is, ami a másolatnál nyilván elmaradt.

 kamu:

gree.jpg

eredeti: 

rots0559greefront.jpg

rots0559greefire.jpg

A fentiekből láthattátok, hogy ezekre a klónfigurákra semmiképpen se mondhatjuk, hogy „olyanok mint az eredeti”, hiszen nincs olyan példány, ami eredetivel teljesen megegyező lenne. Ráadásul már azt sem mondanám, hogy a hamisítványok kifejezetten olcsóak, hiszen darabjukért ma már 6-10 dollárt kérnek el, plusz a szállítási és a vám költségek. Bár az eredeti darabok némelyike 30-40 dollárt is érhet, ezáltal sokaknak vonzó lehet egy ilyen kamu cucc, de sose felejtsük el….attól hogy megveszünk egy ilyen másolatot még ez a figura, ugyanúgy nem lesz meg a gyűjteményünkben. Attól hogy valami ugyanolyan, még nem lesz ugyanaz….ráadásul ezek még csak nem is ugyanolyanok….

Remélem sokatoknak lesz segítség ez a kis útmutató!

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9217780274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2022.03.14. 20:25:35

Hiánypótló írás és meló is van benne. Én csak annak örülök, hogy nem gyűjtök 3,75-ös vonalat. Mert simán bekajálnám a hamisat.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2022.03.14. 20:42:41

@Pötty1: köszi. Hatosból ugyanúgy vannak hamisítványok sajnos

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (16) a-team (2) actionforce (82) actionman (12) action fleet (1) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (13) action man katalógus (4) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (40) archivum (40) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (50) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (2) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (12) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bolhamustra (1) bolhapiac (1) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) callofduty (1) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (35) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (25) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (9) creature figurák (9) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) doom (1) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (14) epic continues (3) episode I (14) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (8) érdekesség (1415) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (11) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (14) figura és játékfeszt (10) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) fps (1) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) galoob (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (301) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (36) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (301) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe lengyel (1) gi joe matrica (2) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (45) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (219) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (6) gyűjtés (4) halloween jelmez (1) hamisitvány (8) hamis figura (6) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (711) hasbro játékok (714) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (285) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (4) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1497) játékbolt (22) játékbörze (1) játékgyárak története (4) játékgyűjtés (14) játékgyűjtők (9) játékipar nagyjai (4) játékok (1493) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (39) játék lelőhely (12) játék reklám (31) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (20) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (4) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (364) kenner (340) kennertoys (326) kenner figurák (325) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (574) lego2020 (6) legoland (1) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (13) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (93) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (373) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (16) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (296) lego katalógus (294) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (11) lego paradisa története (3) lego pirates (31) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (7) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (72) lego tmnt (1) lego történelem (253) lego town (58) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (6) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (56) moder star wars figurák (45) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (4) paradisa (5) paradisa története (5) parker (7) pebe (1) pirates (9) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (3) playmo (1) playmobil (12) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (64) potf eu (11) potf expanded (3) potj (13) power of the force (65) power of the force története (24) power of the jedi (15) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (5) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (11) recard (1) régi játék (1155) régi játékok (1129) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (19) rendőrakadémia (1) reseal (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (15) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (24) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (673) starwarsfigures (571) starwarsjármű (94) starwarstoys (658) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (672) star wars 30th anniversary (15) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (26) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (516) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (561) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (9) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (3) szilveszteri vicces (3) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (40) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (10) titanium (1) tmnt (17) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1183) town (34) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (70) transformers beast wars (3) transformers g1 (56) transformers g2 (8) transformers katalógus (11) transformers prototípus (2) transfrmers (45) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) unrealtournament (1) usagi (1) válogatás (3) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (298) vintage (874) vintagejátékok (994) vintagestarwars (166) vintagestarwarstoys (166) vintagetoys (983) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (149) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wolfenstein (1) wwe (2) wwf (5) wwf figurák (9) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása