Nemzetközi vintage Star Wars változatok 3.rész

Peru - Basa

A múltkor a brazil, illetve argentín Star Wars figurákról szóló cikkekkel megkezdtem a Nemzetközi Star Wars figurákat bemutató sorozatomat és a mai harmadik epizódban se távolodunk el túlságosan a másik két dél-amerikai országtól. A perui Star Wars figurák az egyik legkevésbé ismert vintage Star Wars változatok, ami köszönhető egyrészt a ritka mivoltuknak, másrészt annak, hogy a figurák többségét csak egy helyi matrica különbözteti meg az amerikai daraboktól. Ugyanakkor léteznek kifejezetten perui különlegességek is, úgyhogy szükségét éreztem, hogy ezzel a kevéssé dokumentált témával is külön cikkben foglalkozzak.

 img_6843.jpg

Az 1977-1985 között futott Kenner féle Star Wars sorozat Amerikán kívül, nagyon sok más országban is megjelent és mivel általában minden országban egy-egy helyi cég intézte a disztribúciót (Franciaország- Meccano, Németország – Parker, Hollandia- Clipper stb stb.) vagy magát a gyártást is, ezért a különböző országok vintage Star Wars cuccai akár komoly eltéréseket is hordozhatnak az amerikai darabokhoz képest. Pont ezekben az eltérésekben van a dolog sava-borsa, ami csak még inkább színesíti, ezt a rendkívül mély és sokszor komoly tudást igénylő játékvonalat. Peruban ez a helyi cég az Európában szinte egyáltalán nem ismert Basa nevű vállalat volt és ugyan nem túl sok hivatalos kiadással büszkélkedhetnek…inkább csak a disztribúcióra koncentráltak, de azért legalább megpróbálkoztak a hivatalos értékesítéssel, így a Kenner játékai eljuthattak ebbe a hányattatott sorsú országba is.

 5241489685_1937391857_b.jpg

Peru sajnos nem tartozik éppen a világ leggazdagabb államai közé. Nem volt ez másként a 70-es, 80-as években sem, sőt, ha lehet így mondani, akkoriban még sokkal rosszabb volt ott a helyzet, mint manapság. A dél-amerikai országban a 60-as évek végétől kezdve katonai kormányok váltották egymást és a 70-es években beköszöntött egy különösen instabil, kaotikus időszak az ország életében. A külföldi import termékekre óriási adókat vetettek ki és hatalmas volt az infláció is (60-70%) ami nem igazán kedvezett a külföldi játékok behozatalának. Ahol viszont kereslet van, ott a kínálat is kifejlődik, így csempészáruként mégis bejutottak a jobb amerikai játékok, főleg Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból (nekünk magyaroknak ez a helyzet ismerős lehet…). Ez a gyakorlatban kb. azt jelentette, hogy egy becsempészett amerikai Star Wars figura dollárban kifejezve nagyjából ötször annyiba került Peruban a 70-es évek végén, mint az Egyesült Államokban. Ez a lehetetlen állapot aztán nagyjából 1980-ban ért véget, amikor az új kormány jóléti intézkedéseket léptetett érvénybe, többek közt enyhítette az import árukra nehezedő nyomást. Ennek köszönhetően a 80-as, 90-es években megnyílt az út a menőbb amerikai játékok perui forgalmazása előtt.

 51330692_2333574323556503_2533701409497415680_n.jpg

Hasonlóan Argentínához és Brazíliához, Peruban is kifejlődött egy nagy múltú, az országhatárokon belül erős játékgyártó cég, ami nagyjából kézben tartotta az amerikai játékok helyi forgalmazását. Ezt a céget Basa-nak hívják és egy mai napig működő vállalatról van szó. A BASA (Bakelita y Anexos SA) céget még 1949-ben alapították Limában és kezdetben bakelit, majd később műanyag termékeket gyártottak, főleg apró használati tárgyakat, illetve alkatrészeket. A 60-as évektől kezdve elkezdtek játékokkal is foglalkozni, amolyan mellékvonalként, amiben (túl sok helyi rivális híjján) hamar komoly pozíciót építettek ki a helyi piacon. A 60-as évek végétől kezdve több amerikai céggel is kapcsolatokat építettek ki (először a Kenner-el, majd a Mego-val, Hasbro-val és a Mattel-el is), így fokozatosan egyre több amerikai játékot forgalmazhattak vagy gyárthattak licensz alapján. Abszolút nem voltak válogatósak, így a Meccano építőjátékoktól kezdve, az apró műanyagkatonákon át a babákig és kisautókig kb. mindennel foglalkoztak. Volt, amit maguk gyártottak – persze jelentősen alacsonyabb színvonalon, mint a távol-keleti gyárak-, volt, amit átcsomagolva forgalmaztak, de az is előfordult, hogy bizonyos játékokat egy az egyben az üzletekbe küldtek, például amerikai csomagolásban, csak egy Basa matricát ragasztottak rá. A buli leginkább 1980-ban, az enyhítések után robbant be, így a cégnek köze volt szinte minden nagyobb játékvonal helyi értékesítéséhez. Licensz alapján gyártottak Mego szuperhős figurákat, a Kenner Six Million Dollar Man vonalát, Barbie babákat, My Little Pony-t, sőt még Thundercats és Masters of the Universe cuccokat is. Az átcsomagolt cuccaik közül a Playmobil készleteket említeném meg és voltak persze saját kreálmányaik is. Ahogy szinte minden dél-amerikai cégnek, úgy nekik is voltak természetesen koppintásaik. Volt például egy Lego klónjuk a Playgo, amiben nem kicsit pofátlan módon igyekeztek lemásolni az éppen aktuális Lego vonalakat (Space, Town, Pirates). Valószínűleg ezt a szükség is hozta, hiszen nem valószínű, hogy akkoriban lehetséges lett volna a Lego cuccokat hivatalosan importálniuk. A cég aztán a nagy felpörgés után, a 90-es évek közepétől kezdve fokozatosan egyre nagyobb adósságokba került, majd 1998-ban csődbe ment. Ez után elveszítették a licenszeik nagy részét és csak fokozatosan, jóval kisebb léptékkel tértek vissza. Ettől függetlenül még a mai napig léteznek, bár már nem foglalkoznak amerikai játékokkal.

 

dgqyn_9uiaa8b-g.jpg

d_nq_np_790673-mpe41763128848_052020-o.jpg

pl_2.jpg

A Basa már a 60-as évek végén jó kapcsolatokat épített ki a Kenner-el, úgyhogy teljesen egyértelmű volt, hogy a Star Wars figurákkal is ők fognak foglalkozni Peruban. A 70-es évek nehéz időszakában azonban nem volt lehetséges sem az import, sem a gyártás, úgyhogy a hivatalos megegyezésre egészen 1980-ig kellett várni. Ugye előtte, csak feketén, csempészáruként voltak jelen a Kenner féle Star Wars figurák az országban és nem is hoztak belőlük túl sokat. A két cég végül arra jutott, hogy a Basa csak két, nagy méretű figurát és kiegészítő termékeket gyárt saját maga, a többi cucc esetében inkább az amerikai import figurák átmatricázása mellett döntöttek. Ennek a döntésnek anyagi és minőségi okai is voltak. Egyrészt a gyártókapacitás kiépítése elég drága lett volna, amit egy olyan kicsi és szegény piac, mint a perui (ekkoriban kb. 17 millióan éltek ott) nem tudott volna gazdaságosan kitermelni. Másrészt ekkoriban a Basa még nem gyártott kisebb figurákat, úgyhogy se kapacitásuk, se tapasztalatuk nem volt az ilyen játékok előállításában, így mindkét fél jobbnak látta, ha csak átmatricázzák a 3,75”-es cuccokat. Ennek következtében ironikus módon Peruban 1980 után jobb minőségű Star Wars játékokat lehetett venni, mint a saját gyártással büszkélkedő Argentína vagy Brazília (hiszen ők az amerikait kapták) területén, bár az igaz, hogy ott talán jobban hozzáférhetőek voltak.

 

basa-esb-hanhoth.jpg

basa-slave1.jpg

basa01.jpg

basayodacardback.jpg

Peruban a megegyezésnek köszönhetően hamar megjelentek a Kenner Star Wars figurái, ám azért továbbra is luxus játéknak számítottak egy szegény országban. Még ebben a konstrukcióban is 2-3-szor annyiba kerültek dollárban kifejezve, mint Amerikában, úgyhogy nem is árusították őket akárhol, főleg a nagyvárosokban található Sears és Oechsle áruházakban, illetve más nagyobb szupermarketekben lehetett csak őket beszerezni.

 basa-esb-ig88-cardback.jpg

basa-tauntaun.jpg

A Basa az Empire Strikes Back vonaltól kezdve szinte mindent importált, amit csak lehetett, ám viszonylag kis mennyiségben. Megjelent az összes ESB figura, pár creature és járgány, illetve a teljes Micro Collection vonal. Ezeket az első cuccokat egy feltűnő Basa matricával látták el a kartonon, tehát a szállítmány beérkezésekor kicsomagolták és felmatricázták a figurákat. A matrica gyakorlatilag mindig a bal felső sarokba került és általában ugyanolyan került a figurákra, illetve a nagyobb cuccokra is. A perui import figuráknak más különös ismertetőjegye nincs, minden másban megegyeznek az amerikai kiadásokkal. Ennél fogva mondhatnánk, hogy a Basa cuccokat könnyű hamisítani, hiszen „csak” egy régi matrica kell rá. Ugyanakkor mégsem ez a helyzet, hiszen a dolognak csak bontatlanul van relevanciája és nincs értelme beáldozni egy alapjáraton is nagyon drága ESB hátlapos amerikai bontatlant, csak azért, hogy ál-peruit fabrikáljunk belőle. Főleg mert a gyűjtők többsége nem is ismeri ezt a kiadást. Ez után a Return of the Jedi vonal megjelenésétől, tehát 1983-tól kezdve, a Basa felhagyott a matricázással is, így azokat a figurákat már semmi sem különbözteti meg a „sima” amerikai daraboktól.

 basas03s.jpg

Ha Peruban csak az Amerikából importált cuccok lettek volna jelen, akkor valószínűleg nem is írtam volna cikket a témában, de szerencsére ez nem így van. Két 12”-es viszonylag egyedi Star Wars figurát és számos kiegészítő terméket is ők maguk gyártottak, úgyhogy tekintsük át ezeket is. A két kiválasztott nagyméretű figura végül Darth Vader és Chewbacca lett, elvileg azért, mert ezeket tudták hasonló technikával megcsinálni, mint a Mego féle szuperhős figurákat… tehát nem öntötték őket, mint az amerikai 12”-eseket, hanem elvileg „fújták” (elnézést a műanyagipari szakemberektől, csak alapszinten gondolom, hogy mi lehet a különbség). Megkapták a Kenner eredeti 12”-es figuráinak a terveit, így elviekben ennek a két darabnak ugyanolyannak kellene lennie, mint az amerikainak, de ez bizony nagyon nem így van…Az eltérő technológia és anyaghasználat (eltérő mértékű zsugorodás) miatt a perui változatok jóval kisebbek, mint az amerikai társaik, ráadásul kevésbé szilárd, vékonyabb műanyagból vannak. Ennek az egyik következménye, hogy a perui figurák végtagjai viszonylag könnyen kiesnek, úgyhogy rengeteg belőlük a végtaghiányos példány.

 2021-07-26_194729.jpg

1233413_735315609848996_926242029674321347_n.jpg

A figurák kidolgozásán is sokat egyszerűsítettek, Chewie bandolier-je és táskája totálisan fapados, gyakorlatilag csak egy részletek nélküli bőrdarab és a szőre is kevesebb redővel bír, mint a Kenner gyártmánynak, ráadásul a fegyverét is nagyon leegyszerűsítették.

 

2021-07-26_194739.jpg

basa-12in-chewbacca.jpg

49016977b5a86f17c096e60d24b903ff.jpg

A Vader sisakja keskenyebb, a teste kevesebb részletet tartalmaz, egyszerűbb a kardja (mintha felnagyították volna a 3,75-ös figura kardját) és a mellkas panel festése is jóval gyengébb. Összességében, mind a két figura gyengébb, mint az amerikai változatok, ám a helyi gyártásnak köszönhetően olcsóbbak is voltak. Az egyedi kinézet miatt pedig érdekes mementói a perui Star Wars történelemnek.

 

basa-12in-vader-1.jpg

basa-12in-vader-2.jpg

12-inch-star-wars-basa-darth-vader_1_cf6cc57dbff05aa03b3c9154c9cac3be.jpg

A figurák csomagolása szintén érdekes volt. Az amerikai 12”-es figurákat ablakos dobozokban értékesítették, hogy látszódjon a figura, ám a derék peruiak ezt a részletet is „Mego-sították”. Elhagyták az ablakos dobozt és egy zárt, egyengrafikával ellátott dobozt használtak, így csak a rányomtatott név miatt lehetett tudni, hogy éppen melyik karaktert emelik le a polcról. A grafika szintén érdekes, az amerikai Empire Strikes Back Action Figure Case képeit használták fel, ami egyébként nem a legjobban sikerült grafika, különösen Chewbacca esetében, de legalább látszik rajta, mind a két forgalmazott karakter képe. A Basa logó ugyanakkora volt, mint a matricás 3,75-ösök esetében és ugyanott helyezkedett el, viszont érdekes módon meghagyták a Kenner logót is, lehet, hogy marketing okokból. A doboz egyébként nem volt kifejezetten rossz minőségű, de azért elég kevés élte túl az elmúlt évtizedeket.

 unnamed_27.jpg

A két 12”-es figurán kívül a Basa még több, úgymond kiegészítő terméket is forgalmazott, amiket ők terveztek meg és gyártottak le. Ezek végül is termoszok és uzsonnásdobozok, amelyek grafikáit maguk állították elő. A Star Wars logó helyett itt spanyol nyelvű Guerra de Las Estrellas logó látható, amit nem használtak a 12”-es figuráknál, csak ezeknél a cuccoknál. A grafika mellett egy Basa l ogó is látható, úgyhogy teljesen egyértelmű a gyártó kiléte, egyúttal ez alapján az is valószínűsíthető, hogy ezeket engedéllyel gyártották. A dobozok és termoszok egyébként teljesen standard, olcsó műanyagipari termékek, de az egyedi Star Wars-os grafikák miatt ma kifejezetten keresett gyűjtői ritkaságnak számítanak.

 

img_6728.jpg

109693434_335706017825931_6807862269378403387_n.jpg

img_6782.jpg

A Basa a későbbiekben is adott ki Star Wars cuccokat, de egyedi dolgokat már nem igazán. Nem forgalmazták például a Power of the Force vonalat és a csődjük miatt 98-ban a licenszet is elveszítették, úgyhogy 99-től, az Episode I cuccoktól kezdve már egy másik cég végezte a disztribúciót.

 

s-l500_4.jpg

s-l1600_89.jpg

Na de hol vannak a bootlegek? Tehetitek fel magatokban a kérdést. Pont Peru volt az az ország, hol nem készültek illegálisan Star Wars cuccok? Nos…nem…itt is készült egy nem hivatalos Star Wars cucc mégpedig a Guerra de Las Estrellas társasjáték., Ez 1978-ban jelent meg és elviekben egy Vima nevű cég csinálta de ennél több információt sajnos nem nagyon lehet róla találni. Ez egy szintén saját grafikás dobozzal ellátott, rendkívül ritka játék volt és nagyon sokat nem tudok írni róla, mert kb. kép is alig bukkan fel róla az interneten. Egy kicsit hasonlít a magyar Csillagok Háborúja társashoz. Egyértelműen ez a legritkább perui vintage Star Wars cucc az összes közül.  

 2021-07-26_193926.jpg

vima-boardgame-1.jpg

vima-boardgame-2.jpg

vima-boardgame-3.jpg

A perui Star Wars cuccok úgy összességében is elég ritkák, állítóleg még Peruban is. A 3,75-ös figuráknak ugye csak bontatlanul van értelme, hiszen kibontás után már azonnal átváltoztak sima amerikai figurává. Nem sok maradt fenn belőlük bontatlanul, de ami igen, az természetesen elég drága. A bontott, matricás hátlapok is elég ritkák, hiszen akkoriban a vásárlók azért sokszor kidobták ezeket (vagy a szüleik). A saját gyártású cuccok közül a társas a legritkább, ebből még eladott példányt se találtam, ellenben a Basa féle saját cuccok valamivel elterjedtebbek voltak, így azok manapság is valamivel könnyebben beszerezhetőek. Ez inkább persze a termoszra és az uzsonnásdobozra vonatkozik, de egy végtag nélküli, bontott 12”-es figurát is lehet találni, ha valaki nagyon akar. A jó állapotú figurák és főleg a bontatlan 12”-es figurák már nehezebb eset, ezek azért elég ritkán szoktak eladósorba kerülni.  

 img_6843.jpg

A perui cuccok értékét nagyon nehéz belőni, főleg azért, mert nem csak ritkák, hanem alig ismertek. A 2012-es limai Comic Con-on volt egy külön rész, amit a helyi Star Wars cuccoknak szenteltek, ennek a képe elterjedt az amerikai fórumokon is, úgyhogy a nagyobb gyűjtők persze már tudnak ezek létezéséről is. Az átlag vintage Star Wars gyűjtők ugyanakkor kevésbé, így a Basa féle cuccok jóval kevésbé keresettek vagy divatosak, mint mondjuk az argentín vagy mexikói különlegességek. Ennek ellenére azért ezek is érdekes részei, az óriási vintage Star Wars történelemnek.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1216639108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (15) a-team (2) actionforce (82) actionman (11) action force (4) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (12) action man katalógus (3) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (2) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) american ninja (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (38) archivum (38) argentina (1) at-dp walker (1) at-st walker (1) atari (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) baba (1) balhésjátékok (2) bandai (1) barbie (17) basic (4) bat (24) batman (49) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (34) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (3) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (6) beetlejuice (2) belville (7) beszámoló (5) bionicle (10) blacktron (1) black series (44) black series helmet (1) black series sisak (1) board games (5) bookofbobafett (1) bootleg (20) börze (6) bravestar (2) bravestarr (2) brazil (1) brickheadz (1) bs (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) cantina (1) captain planet (1) carrera (1) castle (34) centurions (4) chuck norris (1) city (2) clash of titans (1) classic space (1) clone wars (24) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) coneheads (1) congo (1) cops (2) cowboy (1) crashdummies (4) crash dummies (4) crash dummies figurák (4) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (3) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) die cast (4) dínó (1) dinobot (1) dinosaucers (2) dinoszaurusz figura (4) dino raiders (3) dino riders (3) diorama (1) disney park (3) double dragon (2) dreadnok (3) dredd (1) droids (8) droid factory (1) duplo (3) echo toys (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (8) emlékmentés másként (11) epic continues (3) episode I (13) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (7) érdekesség (1369) érdekességek (7) értékes játékok (1) estrela (3) évértékelés (1) ewok (5) ewoks (5) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (10) fake star wars (2) fekete péter (1) fifth element (1) figurafeszt (13) figura és játékfeszt (9) figura talpak (1) figure case (1) filmes figurák (1) force awakens (6) force link (5) francia gijoe (1) freestyle (1) fridge (1) frightknights (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (277) g1 transformers (3) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (2) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (5) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (12) gijoe (298) gijoe állatok (2) gijoe argentin (2) gijoe argentina (1) gijoe brazil (3) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (35) gijoe figurák (214) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (6) gijoe katalógus (19) gijoe ko (4) gijoe korea (1) gijoe megamarines (1) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (3) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (3) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (299) gi joe estrela (3) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (61) gi joe járművek (57) gi joe josman (1) gi joe kártya (7) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (43) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (16) gi joe prototype (17) gi joe rajzfilm (20) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (218) gi joe tv (17) gi joe vehicles (45) glasslite (3) gobot (5) godzilla (4) gulliver (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (7) hamis figura (5) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (693) hasbro játékok (696) hasbro katalógus (5) heman (10) heti video (270) he man (13) he man katalógus (2) hidden side (1) hírek (80) hírességek (3) hirességek figurái (1) híres játékgyűjtők (3) hook (2) horror (2) hotwheels (30) hotwheels autok (21) hot wheels attack pack (2) hot wheels speed demons (1) húsvét (1) ice planet (4) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) inhumanoids (1) insectoids (3) instagram (1) interju (11) interju rovat (11) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (3) jabba (1) jack stone (2) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1453) játékbolt (21) játékgyárak története (3) játékgyűjtés (12) játékgyűjtők (7) játékipar nagyjai (4) játékok (1449) játékok a polcról (7) játékok a polcról live (3) játékreklám (37) játék lelőhely (11) játék reklám (29) játék riport (17) játék tv riport (12) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (19) jurassic park figurák (12) jurassic world (2) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) kajli cuccok (3) karácsony (23) karácsonyi játék (23) kártya (5) katalógus (344) kenner (333) kennertoys (319) kenner figurák (318) kenner története (5) képregény (5) képregénybörze (5) képregényfigura (4) kevésbé ismert játékvonalak (17) kiadatlan (2) kisautó (24) kisautók (25) knex (2) ko (18) kosaraskártya (1) kosárlabda kártyák (1) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (19) ko toys (18) ko transformers (4) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kvarcjáték (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (11) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) leggázabb (1) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) legnagyobb transformers (1) lego (553) lego2020 (6) legostarwars (146) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (9) lego alien (2) lego alpha team (4) lego aqua zone (14) lego at-st (4) lego basic (17) lego bionicle (11) lego blacktron (18) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (92) lego city (16) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (5) lego érdekesség (354) lego exploriens (7) lego extreme (3) lego fabuland (15) lego figurák (40) lego figures (52) lego futuron (12) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ice planet (1) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (7) lego jack stone (3) lego jurassic park (1) lego katalogus (280) lego katalógus (277) lego kereskedők (7) lego knightskingdom (7) lego life on mars (2) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego mindstorms (2) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego mtron (1) lego ninja (2) lego paradisa (10) lego paradisa története (2) lego pirates (30) lego police (1) lego prince of persia (1) lego promocio (2) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (5) lego reklám (45) lego resq (2) lego retailer (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego rock raiders (3) lego scala (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (16) lego slizer (4) lego solo (4) lego space (95) lego space police (13) lego space története (14) lego speed racer (1) lego sports (2) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (151) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego star wars 2021 (3) lego studios (4) lego super heroes (4) lego szett (169) lego tehcnic (68) lego tmnt (1) lego történelem (249) lego town (57) lego train (22) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (8) lego western tortnete (4) lego znap (1) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (10) ljn (7) ljn toys (7) lone ranger (1) lost in space (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) madballs (1) magyar gijoe (1) magyar játék (4) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (4) marklin (1) marvel (7) marvel figurák (6) mask (6) masters of the universe (8) matchbox (36) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (4) matchbox vonalak (3) mattel (15) maxx fx (1) mb (14) meccano (2) meccano star wars (2) megamarines (1) mego (3) men in black (2) merchandise (11) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (5) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mindstorms (1) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (25) modern star wars figurák (55) moder star wars figurák (44) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (11) movie heroes (3) mpc (1) mtron (3) mylittlepony (1) n2toys (1) nagyok (1) nba jam (1) nemzetközi (13) nemzetközi star wars (4) nerf (3) nes (2) new adventures of he man (4) nightmare before christmas (2) ninja (5) nintendo (8) nintendo reklám (2) novoplast (2) nyereményjáték (3) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) original trilogy (2) ötödik elem figurák (1) over the top (1) palitoy (3) pankrácio (2) paradisa (4) paradisa története (4) parker (7) pebe (1) pirates (8) plasticola star wars (1) plastirama (1) playmates (2) playmobil (11) playmobil katalógus (2) playsets (2) playstation (2) pókember (4) pokember (1) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (62) potf eu (11) potf expanded (3) potj (12) power of the force (63) power of the force története (22) power of the jedi (14) power rangers (4) predator (2) pretender (2) prototipus (52) prototype (51) pulsar (1) race (1) racers (4) rádióműsor (1) rajzfilm (8) rajzfilm intro (3) rambo (1) rancor (2) ravensburger (7) rebels (10) régi játék (1118) régi játékok (1092) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (27) remco (1) rendezvény (18) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (2) returnofthejedi (16) revell (5) revengeofthesith (14) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (4) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rock raiders (3) rogue one (12) rots (5) saber rider (2) saga (7) saga collection (4) saga legends (1) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) scala (1) schenk (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (3) sega játszóház (2) shadows of the empire (4) silverhawks (3) sindy (5) skála (1) skorpio kommando (3) skypatrol (2) sky commanders (1) slizer (1) snes (4) sohasem volt játékvonalak (3) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) sote (1) space (23) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) speed demons (1) spider man (11) spider man homecoming (2) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (659) starwarsfigures (559) starwarsjármű (94) starwarstoys (645) starwars episodeIX (17) star tours (3) star trek (2) star wars (658) star wars 30th anniversary (14) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (5) star wars chess (1) star wars clone wars (25) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars családi nap (2) star wars droids (13) star wars érdekesség (502) star wars érme (2) star wars ewoks (7) star wars expanded (14) star wars fekete péter (1) star wars figurák (549) star wars force awakens (7) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (80) star wars kártya (3) star wars katalógus (15) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (11) star wars mandalorian (3) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (2) star wars original trilogy (1) star wars otc (1) star wars poszter (5) star wars potf (71) star wars prototipus (84) star wars prototype (82) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars retro (1) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (8) star wars saga (8) star wars saga collection (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (2) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars top toys (1) star wars tv (6) star wars vehicles (101) star wars walker (16) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (4) street fighter figurák (4) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (2) switch bots (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (2) szilveszteri vicces (2) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) talpak (1) társasjáték (20) technic (36) teenage mutant ninja turtles (3) terminator (1) tfa (4) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (9) titanium (1) tmnt (16) tonka (5) top10 (63) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (6) top10 matchbox (2) top10 pankráció (1) top10 sorozat (6) top10 star wars (9) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (2) top 10 wwf (1) törölt játékvonalak (1) történelem (1141) town (33) toxic avenger (1) toybiz (7) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (4) toyfair (6) toysrus (1) trafikos játék (1) train (9) transformers (68) transformers beast wars (2) transformers g1 (55) transformers g2 (8) transformers katalógus (10) transformers prototípus (2) transfrmers (44) triál (4) tribes (1) tron (3) tvc (13) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ujsagcikk (1) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (2) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (3) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (282) vintage (845) vintagejátékok (963) vintagestarwars (164) vintagestarwarstoys (164) vintagetoys (953) vintage collection (53) vintage gi joe (252) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (3) vintage star wars (147) vintage tmnt (1) vintage transformers (13) visionaries (2) volkswagen (1) voltron (3) waterworld (1) western (4) winspector (1) wwe (1) wwf (3) wwf figurák (7) x-men (1) xena (1) xmen (1) x men (3) yps magain (1) znap (1) zoids (1) zybots (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása