Vintage Star Wars érdekességek - 74

A japán Popy féle Star Wars figurák

A vintage Star Wars érdekességek sorozatban már számtalan alkalommal foglalkoztam az időszakhoz kapcsolódó japán ínyencségekkel, de egy lényeges időszak ezeddig még teljesen kimaradt. Japánban meglehetősen keszekusza volt a Kenner féle vintage Star Wars figurák kiadása, ami főként azért volt így, mert nem egy cég tartotta a kezében, elejétől a végéig a disztribúciót, hanem egymás után több gazdája is volt a területnek. Az éra első időszakában a legendás Takara cég terítette a Kenner cucciait japán földön, de ők nem elégedtek meg ennyivel és egy csomó féle saját termékkel is megörvendeztették a szigetország rajongóit. Ezekről már többször is beszéltünk. Az éra végén a Tsukuda Hobby is forgalmazott Star Wars figurákat, ők is egy kicsit egyedi módon közelítették meg a kérdést, de az ő kiadásaik azért már majdnem teljesen hasonlítottak az amerikai cuccokra. Rajtuk kívül még a Zetca nevű cég is készített egy-két Star Wars terméket, de ezek gyökeresen eltértek az Amerikában vagy Európában megtalálható, Kenner féle Star Wars termékektől. Egy időszak és egy gyártó viszont ezeddig kimaradt, így ma a Popy cég japán piacra szánt Star Wars figuráiról lesz szó.

 poppyset.jpg

A Popy, ami szintén egy tradícionális japán játékgyártó volt, 1980-ban vette át a Takarától a Kenner által kitalált Star Wars cuccok forgalmazási jogait. A Popy ekkor már a szintén ismert Bandai tulajdonában állt, de nagyjából önállóan tevékenykedett hasonlóan ahhoz a felálláshoz, amiben a Kenner is dolgozott a Hasbro-val, később a 90-es években. A licensz átvétel csak a Kenner dolgainak forgalmazására vonatkozott, az általános Star Wars dolgokra nem, így a Takara saját tervezésű játékokat továbbra is adhatott ki a népszerű Star Wars karakterekből, illetve járművekből. Mivel a Kenner féle termékeket elsősorban nem japánban gyártották (bár a Takara kapott minták alapján saját gyártást is végzett), hanem Hong-Kong-ban, Kínában és Taiwan-on (később Makaóban is), ezért a Popy voltaképpen készen kapta a cuccokat, csak a japán piacra szánt csomagolást, illetve a terjesztést kellett megoldaniuk.

 poppyr2.jpg

Azt tudjuk, hogy a japán játékpiac egy meglehetősen egyedi terület. Harsány színek…gigaszörnyek…óriásrobotok és feltűnő szövegek jellemzőek rá. Nem volt ez másként a 70-es, 80-as években sem, így a Star Wars játékokat is a helyi ízlésre kellett alakítani egy kicsit. Ennek köszönhetően a japán csomagolások általában egy kicsit mások voltak, de talán az se meglepő, hogy a Takara és a többi gyártó is ennyi féle különleges helyi terméket (főleg robotost) állított elő a japán közönségnek. Itt a csomagolások eleve mindig harsányabbak voltak, nagy japán nyelvű feliratok tarkították és a figurák is általában zárt dobozokban vagy ablakos dobozokban kerültek értékesítésre, így egyáltalán nem meglepő, hogy a Popy is errefelé mozdult. A Takara féle Star Wars figura kiadások hátlapja és blisztere hasonló volt az amerikaihoz, de nem szerepelt rajta a Kenner logó és a szövegek is nyilván japánul voltak. A Popy viszont ehhez képest, egy gyökeresen más csomagolási formát vezetett be. Ők egy zárt, téglatest alakú kartondobozban kínálták a figurákat, ami tárolási és szállítási szempontból egyébként praktikusabb is volt. A doboz előlapján a Birodalom Visszavág logó alatt látható volt az adott karakter fotója, ami mellett egy általános, a fontosabb figurákat ábrázoló fotó is látszott. Ezen kívül harsány japán feliratok és persze a Popy logója is megtalálható volt rajta. Ez a doboz jóval kisebb volt, mint egy amerikai card…körülbelül 4,5” magas dobozkába tuszkolták be, az amúgy 3,75”-es figurákat, ami azért elég szűk tér, de így is befértek. A dobozokhoz egyedi kínálókat és bolti reklámanyagokat is gyártottak, a kínálóban pedig a kisebb csomagolásnak köszönhetően jóval több figura fért el egységnyi helyen.

 popydisplayfull.jpg

Ha minden igaz összesen 15 ilyen csomagolású figura került kiadásra 1980 után. Ezek elég vegyesek voltak, gyakorlatilag a Takara által már nem kiadott 1979-80-as Kenner figurákat is tartalmazták, de volt köztük újrakiadás is, tehát olyan, ami Takara és Popy csomagolásban is megjelent. A 15 figura a következő volt: Boba Fett, Darth Vader, R2-D2 (a solid dome változat), C3-PO, Bespin Luke, Hoth Han, Chewbacca, Farmboy Luke, Han Solo (Big Head változat), Snowtrooper, Death Star Droid, Hoth Rebel Trooper, X-Wing Pilot Luke, Stormtrooper és az R5-D4. Ezek sorszámozva is voltak a dobozon, tehát követni lehetett, hogy mi hiányzik még. Érdekes, hogy egyéb termékeket, tehát járműveket, playseteket vagy creature figurákat nem adtak ki, tehát a Popy, kifejezetten csak a figurák kiadására koncentrált (ellentétben a Takara-val, akik Die cast cuccokat és egyedi járgányokat is kínáltak.)

 unnamed_1_5.jpg

A figurák a kartondobozon belül egy szabványos Kenner baggie-ben kaptak helyet, tehát egy gyári nejlonzacskóban. Valószínűleg a gyárból ilyen formában érkeztek a cuccok, amit a Popy-nál becsomagoltak az egyedi dobozokba. Maguk a figurák teljesen megegyeztek az amerikai darabokkal, mind felszerelésükben, mind pedig kidolgozásukban. Korábban a Takara figurák esetében ez ugye nem mindig volt így. A dobozban a figurákon kívül még japán nyelvű insertek is helyet kaptak, amiből az egyik a Popy kihajtogatható Star Wars katalógusa volt. A másik pedig egy más Popy termékeket népszerűsítő kiadvány volt (pl. Ultraman).

 

unnamed_22.jpg

vintage-star-wars-chewbacca-popy_1_aa0bf6457a4953b36c0829daec9752bf.jpg

34765382_4.jpg

image_12.jpg

A Popy és a Kenner együttműködése viszont nem volt túl sikeres. Bár 3 évig forgalmazták a figurákat, újabb hullámot nem jelentettek meg és a már kiadott figurák se terjedtek el túlságosan. Az együttműködést végül megszakították és a Jedi Visszatér mellé érkező figurákat már a Tsukada cég forgalmazta, akik gyakorlatilag csak egy matricát raktak a már legyártott és becsomagolt Kenner figurák kartonjára.

 

img_7850_2.jpg

img_8893.jpg

 

A Popy féle Star Wars figurák ennélfogva manapság is ritkaságnak számítanak. Meglehetősen drágák, de a különlegességekre hajtó gyűjtők által eléggé keresettek. Ezeknek ugye csak dobozzal együtt van értelme, úgy viszont a reális áruk bontott állapotban olyan 2-500 dollár között szokott alakulni. Még a dobozban található insert is keresett, ami nem ritkán 100 dollár körüli áron szokott gazdát cserélni, nyilvánvalóan állapottól függően. A bontatlan példányok természetesen még ritkábbak és az áruk is jóval magasabb, úgyhogy az összes Popy féle Star Wars figura összegyűjtése egy igencsak embert próbáló feladat lehet.

TB

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekokapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5916429618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Játékok a Polcról

Friss topikok

Címkék

2018 (3) 2019 (2) 2020 (1) 30th anniversary (6) a-team (2) actionforce (82) actionman (8) action force (3) action force matrica (2) action force sticker (2) action man (9) action man katalógus (1) action pack (1) addams faily figurák (1) addams family (1) adventurers (1) airwolf (1) alien (1) aliens (6) alien conquest (1) alpha team (1) aquazone (7) aqua zone (6) archiv (32) archivum (32) at-dp walker (1) at-st walker (1) attackoftheclones (2) attack pack (1) avengers (1) balhésjátékok (2) barbie (13) basic (1) bat (24) batman (47) batman and robin (5) batman animated (19) batman beyond (1) batman és robin (4) batman figurák (33) batman figurák története (25) batman forever (5) batman katalógus (2) batman of the future (1) batman reklám (11) batman returns (2) batman toys (29) batman visszatér (2) battlefieldearth (1) baywatch (1) bburrago (1) beast wars (5) beetlejuice (1) belville (3) beszámoló (2) bionicle (5) blacktron (1) black series (38) board games (4) bootleg (12) bravestar (2) bravestarr (2) brickheadz (1) btr gi joe (1) btr tonka (1) btr transformers (1) buildable figures (1) built to rule (1) bukottjátékok (4) captain planet (1) carrera (1) castle (25) centurions (3) chuck norris (1) city (1) classic space (1) clone wars (18) clone wars lego (9) cobra (3) cobra commander (1) comic con (2) commtech (2) congo (1) cops (2) crashdummies (2) crash dummies (2) crash dummies figurák (2) creature (8) creature figurák (8) csillagkapu (1) csillagkapu figurák (1) custom (2) dark crystal (1) dc comics (3) dc figures (4) dél korea (1) dél korea gijoe (1) dínó (1) dinosaucers (1) dinoszaurusz figura (2) dino raiders (2) dino riders (2) double dragon (1) dreadnok (3) droids (6) duplo (1) eclipse fighter (1) eclipse fighter lego (1) egérfogó (1) egykori lelohelyek (1) elemzés (1) élő video (6) emlékmentés másként (1) epic continues (3) episode I (7) episode III (1) episode IX (5) episode I figurák (4) érdekesség (969) érdekességek (6) értékes játékok (1) estrela (1) évértékelés (1) ewok (4) ewoks (4) exclusive (1) exloriens (2) expanded universe (1) fabuland (4) fake star wars (1) fekete péter (1) figure case (1) force awakens (4) force link (5) francia gijoe (1) fridge (1) funko (1) funskool (2) futuron (2) g.i.joe (254) g1 transformers (1) galaktikus családi nap (1) galaxy edge (1) galaxy squad (1) galidor (1) gameboy (1) gargoyles (1) gazdálkodj okosan (1) ghostbusters (3) ghost castle (3) gi (1) giijoe reklám (11) gijoe (255) gijoe állatok (2) gijoe brazil (1) gijoe dreadnok (6) gijoe egyiptom (1) gijoe eu (32) gijoe figurák (202) gijoe india (5) gijoe iron grenadiers (3) gijoe kártya (3) gijoe katalógus (16) gijoe ko (3) gijoe mexico (1) gijoe playset (3) gijoe revell (1) gijoe savie (1) gijoe sky patrol (2) gijoe sonic fighters (5) gijoe south africa (1) gijoe telefon (1) gijoe tiger force (6) gijoe tolltartó (2) gijoe train (1) gijoe venezuela (1) gi joe (256) gi joe estrela (1) gi joe france (3) gi joe japán (6) gi joe jármű (55) gi joe járművek (51) gi joe josman (1) gi joe kártya (5) gi joe kite (1) gi joe matrica (1) gi joe micro (1) gi joe nemzetkozi (36) gi joe night force (1) gi joe poszter (9) gi joe prototipus (10) gi joe prototype (10) gi joe rajzfilm (18) gi joe riport (6) gi joe sárkány (1) gi joe spain (1) gi joe spanyol (1) gi joe spectra star (1) gi joe top10 (9) gi joe történelem (202) gi joe tv (17) gi joe vehicles (43) glasslite (3) gobot (4) godzilla (2) gyűjtemény (5) gyűjtés (3) halloween jelmez (1) hamisitvány (2) hamis figura (2) hansolo (4) harry potter (3) hasbro (521) hasbro játékok (525) hasbro katalógus (5) heman (6) heti video (143) he man (7) hidden side (1) hírek (80) hírességek (2) híres játékgyűjtők (2) hook (2) horror (2) hotwheels (26) hotwheels autok (19) hot wheels attack pack (1) húsvét (1) ice planet (3) ideal toys (1) ideas (1) imperial shuttle (1) indiai gi joe (1) indiana jones (2) infinity war (1) insectoids (2) instagram (1) interju (8) interju rovat (8) iron grenadiers (2) ismerős játékvonalak (1) (2) jabba (1) japán (5) japanese gi joe (2) japan star wars (2) jap live (1) játék (1067) játékbolt (14) játékgyárak története (2) játékgyűjtés (7) játékgyűjtők (3) játékipar nagyjai (2) játékok (1066) játékok a polcról (5) játékok a polcról live (3) játékreklám (30) játék lelőhely (7) játék reklám (23) játék riport (9) játék tv riport (8) játszóház (1) jawa (1) jcpenney (1) jelmez (1) jurassicpark (16) jurassic park figurák (10) jurassic world (1) jurassic world figurák (1) justiceleague (1) karácsony (18) karácsonyi játék (20) kártya (3) katalógus (199) kenner (284) kennertoys (274) kenner figurák (268) kenner története (5) képregénybörze (3) képregényfigura (1) kevésbé ismert játékvonalak (16) kiadatlan (2) kisautó (20) kisautók (22) knex (1) ko (15) köszönöm (3) közlemény (2) ko játék (14) ko toys (14) ko transformers (3) kraft der macht (1) kre-o (1) kreo (2) krull (1) különleges gi joe (1) kviz (1) kylo ren (2) last jedi (14) last jedi figures (10) last starfighter (2) last starfighter figures (2) le (1) legacy (5) legends of batman (6) legértékesebb (12) legértékesebb he man (1) legértékesebb lego (3) legnagyobb lego készletek (2) legnagyobb lego szettek (2) lego (387) lego2020 (6) legostarwars (126) lego 2018 (39) lego 2019 (26) lego adventurers (1) lego alien (2) lego alpha team (2) lego aqua zone (13) lego at-st (4) lego basic (2) lego bionicle (2) lego blacktron (14) lego buildable (11) lego cantina (2) lego castle (74) lego city (10) lego city space (3) lego custom (1) lego dinosaurs (1) lego duplo (3) lego érdekesség (206) lego exploriens (7) lego extreme (1) lego fabuland (10) lego figurák (39) lego figures (52) lego futuron (11) lego galaxy squad (1) lego hajók (14) lego harry potter (1) lego hírek (34) lego ideas (9) lego ideas book (1) lego infinity war (1) lego insectoids (6) lego jurassic park (1) lego katalógus (146) lego katalogus (150) lego life on mars (1) lego lone ranger (2) lego mars (1) lego minifigurák (28) lego mini figures (22) lego model team (2) lego monster (7) lego monster fighters (5) lego ninja (1) lego paradisa (5) lego paradisa története (1) lego pirates (25) lego police (1) lego prince of persia (1) lego prototipus (2) lego prototype (2) lego race (1) lego racers (4) lego reklám (43) lego resq (1) lego robo raiders (1) lego robo riders (1) lego scooby doo (1) lego sea tron (2) lego ships (14) lego solo (4) lego space (80) lego space police (11) lego space története (13) lego speed racer (1) lego spyrius (7) lego starter sets (1) lego star wars (141) lego star wars 2018 (41) lego star wars 2019 (34) lego star wars 2020 (9) lego studios (2) lego super heroes (4) lego szett (164) lego tehcnic (47) lego tmnt (1) lego történelem (186) lego town (43) lego train (13) lego tron (2) lego ufo (9) lego unitron (4) lego western (6) lego western tortnete (2) legrosszabb lego (2) leia (1) lelőhely (3) lemezárugyár (1) lily ledy (1) live (7) ljn (4) ljn toys (4) lone ranger (1) lost world (2) m.a.s.k. (1) macgyver (2) magyar gijoe (1) magyar játék (2) mail in (4) mail in gi joe (3) majorette (1) malakili (1) mandalorian (3) marklin (1) marvel (6) marvel figurák (5) mask (5) masters of the universe (3) matchbox (31) matchbox 2018 (2) matchbox katalógus (3) matchbox vonalak (1) mattel (11) maxx fx (1) mb (13) meccano (2) meccano star wars (2) mego (2) men in black (2) merchandise (10) mexiko (2) mexikoi gijoe (1) miami vice (1) micromasters (1) micro machines (2) mightymax (1) mikrolin (1) milton bradley (2) mission impossible (1) model team (2) modern játékok (24) modern star wars figurák (30) moder star wars figurák (27) monsters (6) monster fighters (5) mortal (4) mortal kombat (5) mortal kombat figurák (4) mortal kombat film (1) motorized vehicle pack (1) motu (7) movie heroes (1) mpc (1) mtron (1) nagyok (1) nemzetközi (9) nemzetközi star wars (1) nerf (3) nes (1) nightmare before christmas (2) ninja (2) nintendo (7) nintendo reklám (1) novoplast (1) nyereményjáték (2) obi van (1) obi van interceptor (1) oldalak (1) oldal ajánló (1) palitoy (3) paradisa (3) paradisa története (3) parker (7) pebe (1) pirates (5) plasticola star wars (1) playmates (2) playmobil (5) playsets (2) playstation (2) pókember (2) policeacademy (2) police academy (2) popy (1) poszter (4) potf (48) potf eu (10) potf expanded (3) potj (5) power of the force (49) power of the force története (11) power of the jedi (7) power rangers (1) predator (2) pretender (2) prototipus (38) prototype (37) race (1) racers (2) rádióműsor (1) rajzfilm (7) rajzfilm intro (2) rambo (1) rancor (1) ravensburger (4) rebels (9) régi játék (811) régi játékok (799) régi játék reklám (4) régi star wars (21) reklám (20) remco (1) rendezvény (1) rendőrakadémia (1) resistance (3) resistance figurák (3) retrocollection (1) returnofthejedi (16) revell (4) revengeofthesith (8) riport (1) rizikó (1) robin hood (2) robotos játék (3) robo raiders (2) robo riders (2) rocky (1) rocky balboa (1) rocky gi joe (1) rogue one (12) rots (3) saber rider (1) saga (2) sajtóközlemény (1) sandspeeder (1) savie (1) schuco (1) scooby doo (1) sdcc (2) sears (1) sea tron (1) secretwars (1) sectaurs (1) sega (2) sega játszóház (2) shadows of the empire (3) silverhawks (2) sindy (2) skála (1) skorpio kommando (1) skypatrol (2) sky commanders (1) snes (2) sohasem volt játékvonalak (1) solo (40) solo figurák (36) solo star wars figurák (38) sonic fighters (1) space (15) space police (2) spanyol inkvizíció tilos (1) spectra star (1) spider man (8) spider man homecoming (1) spider man hot wheels (1) spyrius (2) starduster (1) stargate (1) stargate figures (1) stargate hasbro (1) starter sets (2) startinglineup (1) startrek (2) startron (1) starwars (516) starwarsfigures (436) starwarsjármű (94) starwarstoys (503) starwars episodeIX (17) star tours (2) star trek (2) star wars (514) star wars 30th anniversary (8) star wars aotc (3) star wars bendems (3) star wars black series (1) star wars chess (1) star wars clone wars (20) star wars coin (3) star wars comic (1) star wars droids (12) star wars érdekesség (362) star wars érme (2) star wars ewoks (5) star wars expanded (13) star wars fekete péter (1) star wars figurák (423) star wars force awakens (6) star wars glasslite (1) star wars japan (2) star wars jármű (75) star wars kártya (3) star wars katalógus (13) star wars katelogus (8) star wars kdm (1) star wars ko (9) star wars last jedi (13) star wars legacy (6) star wars mandalorian (2) star wars mexikó (1) star wars movie heroes (1) star wars poszter (5) star wars potf (63) star wars prototipus (72) star wars prototype (70) star wars rebels (15) star wars reklám (7) star wars resistance (5) star wars riport (3) star wars rogue one (18) star wars rots (5) star wars saga (4) star wars sakk (1) star wars solo (20) star wars star tours (1) star wars takara (1) star wars tfa (5) star wars tv (6) star wars vehicles (94) star wars walker (15) star wars yps (1) steel (1) strech armstrong (2) street fighter (3) street fighter figurák (3) sunbow (1) superman (5) supermario (2) super gobot (1) super nintendo (1) super powers (4) swamp thng (1) swat kats (1) szellemirtók (1) szellemkastély (4) szélvész autó (1) szilveszter (1) szilveszteri vicces (1) szőnyegváros (2) szörnyek (1) takara (8) talkboy (1) társasjáték (15) technic (21) teenage mutant ninja turtles (1) terminator (1) tfa (2) thundarr (1) thundercats (1) thundercats figurák (1) thundercats játékok (1) tie bomber (1) tiger force (1) tilos rádió (1) tini nindzsa teknöcök (8) tmnt (13) tonka (5) top10 (54) top10 képregényfigura (1) top10 kisautó (2) top10 lego (4) top10 matchbox (2) top10 sorozat (4) top10 star wars (6) top10 tini nindzsa (1) top 10 hot wheels (1) top 10 tranfsormers (1) történelem (786) town (26) toxic avenger (1) toybiz (5) toybiz avengers (1) toybiz batman (2) toybiz marvel (2) toyfair (6) toysrus (1) train (3) transformers (56) transformers beast wars (2) transformers g1 (43) transformers g2 (6) transformers katalógus (7) transformers prototípus (2) transfrmers (36) triál (3) tribes (1) tron (3) tvc (9) tv reklám (2) tv riport (10) tyco (4) tyco figura (3) ucs (4) ucs lego (4) ufo (4) ultimate mortal kombat (1) universal monsters (2) universal monsters figurák (2) ünnep (1) unproduced (1) usagi (1) válogatás (1) változatok (2) variánsok (3) vehicles (2) véleménycikk (2) venezuela (1) veszélyes játékok (2) vicces (15) video (149) vintage (600) vintagejátékok (722) vintagestarwars (153) vintagestarwarstoys (153) vintagetoys (714) vintage collection (44) vintage gi joe (236) vintage halloween jelmez (1) vintage lego (2) vintage star wars (136) vintage tmnt (1) vintage transformers (12) visionaries (2) voltron (3) waterworld (1) western (2) winspector (1) wwf figurák (3) xena (1) x men (3) yps magain (1) zoids (1) Címkefelhő

Videók

süti beállítások módosítása